forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 85 - 5000 km u sekundi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 13/09/2017 : 17:31:40


Povratak kući nakon vremena proživljenog negdje drugdje donosi spoznaju da se, “osim nas samih, ništa nije promijenilo.” To je upravo ono što se dogodilo Luciji i Pieru, glavnim likovima ovog nježnog crtanog romana o osjećajima, portretu jedne osiromašene generacije - čak i kad su posrijedi osjećaji, rastrgane između želje za bijegom i čežnje za vlastitim korijenima.

Nakon naglog prekida, Piero i Lucia se sele; ona u Norvešku, gdje će upoznati budućeg oca svog djeteta, a on u Kairo gdje će se baviti arheologijom. Ni jedno od njih ne uspijeva zaboraviti niti ispuniti prazninu koju osjećaju, te se odlučuju ponovo sastati u domovini. Kao što to sugeriraju tonovi akvarela, njihov susret neće biti u sjajnim bojama mladenačke ljubavi, već u njihovoj blijedoj sjeni.

Kolorka 85 • Pet tisuća kilometara u sekundi • 156 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Manuele Fior • Crtež Manuele Fior • Prijevod Ružica Babić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 13.9.2017. • Cijena 140 Kn

http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-85-pet-tisuca-kilometara-u-sekundi/418/
16   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Aco Posted - 24/04/2023 : 07:42:48
što reći...Lucia čim dođe u Norvešku shvati da ne voli više Piera i napiše mu pismo, nakon toga nađe drugog frajera sa kojim zatrudni, ali brzo shvata da ni taj nije pravi. Nakon nekog vremena ona bi opet malo s Pierom ali on (doslovno) nemože, pa joj je sigurnija varianta Pierov prijatelj iz djetinjstva.
Nemogu puno dobrog reći o ovom stripu. Ono što mi se svidjelu su tonovi akvarela (svako poglavlje ima svoju boju) i to je uglavnom sve. Crtež na pola diletantski, tvrd i bez emocija.

E da, pošto vidim da je baš svaki komentar na ovoj temi u vezi s tim, da ne kvarim tradiciju evo i mog komentara : ja nemam Komikovo izdanje.
naker Posted - 21/03/2022 : 22:33:22
Baš malo komentara na temi, mislim da ovaj strip zaslužuje bolje. Čitao sam Komikovo izdanje, ali iskopiraću osvrt možda nekome pomogne:

Čim se otvori strip na unutrašnjoj stranici korica pada kiša, liju suze, barice tuge se stvaraju, nema ovde holivudskog hepienda, kiša je isprala svu ljubav. Kaže Nikola sa ženama je prvi, fizički kontakt najbitniji, kada se uporede Lucijini prvi dodiri sa Pjerom, Nikolom & Svenom, postaje bolno jasno da svi gube u ovom ljubavnom četvorouglu, surovo iskren Fior. Takav je i crtež, prelepi akvareli prožeti sa setom, sve što je moglo biti, a nikada biti neće. 5.000km da jedan par izgradi odnos, i 1 sekunda da se sve upropasti. Ali da ne bude sve tako sivo pobrinuli su se ludi egipćani sa komičnim predlozima da deca treba da dobiju imena po čuvenim italijanskim fudbalerima; Totti & Del Piero Preporuka za one koji vole melanholične autorske stripove oslikane akvarelima
anto Posted - 19/03/2022 : 17:25:15
5000 km/s sam čitao (i posedujem) u Komikovom izdanju,a kako mi je Fibrina varijanta došla u ruke,reših da se podsetim ovog stripa koji mi je ostao u jako lepom sećanju (Bože,prošlo je skoro osam godina,a deluje mi kao da je bilo ne tako davno).

Ljubavna drama o otuđenju,karijeri,nostalgiji,snovima,putovanjima,...o Luciji i Pjeru i njihovoj mladalačkoj ljubavi,te na šta liči njihov susret nakon puno godina.

Zanimljivo da mi je strip malčice slabiji nego na prvo čitanje,jer ovakve stvari mi obično budu,u najmanju ruku,barem jednako dobre na drugu loptu.
I takođe je zanimljivo da ovaj strip nije toliko prošao zapaženo (barem po komentarima i po činjenici da se još nije rasprodao,čak je na akciji 50% popusta),jer se radi o zaista dobrom albumu koji je probrao i lepe nagrade.
4.5/5

Komiko VS Fibra:
*format mi se čak više sviđa Vukov,jer se ništa ne dobija sa A4 dimenzijama
**prevod je maltene u nulu,ali ono gde dajem Fibri prednost je što se posvetila veća pažnja kad se pojavljuje više jezika - kod Komika je to sve pod "jednim krovom",i skoro da nije naglašeno gde se govori drugim jezikom,osim što kad neko priča tuđi jezik ima male slovne pogreške.Kod Fibre,norveški je na norveškom (a ispod slike je prevod),a engleski u par situacija je nepreveden (tamo gde je u rečenici ili dve),ili je stavljen u zagradu.Više mi se sviđa taj deo kod Fibre.
DzekDenijels Posted - 14/01/2021 : 19:41:50
Strip sam pročitao 2 puta.
Prvi put pre par godina, i nije ostavio nikakav utisak na mene jer sam zaboravio da ga uopšte imam.
Drugi put danas, došao mi je “pod ruku ” dok sam sređivao kolekciju.

Nisam načisto sa ovim stripom. Pročitao par recenzija u kome ga forumaši hvale, ali na mene ni posle drugog čitanja nije ostavio neki poseban utisak.

Scenaristički je urađen vrlo realno. Jednostavno daje prikaz životnih događaja bez imalo ulepšavanja. Ovo je priča o ljubavi, životnim izborima, slobodi, uspomenama...
Fior nam na jedan poetičan i melanholičan način prikazuje sudbine dvoje ljubavnika koje će život razdvojiti zbog...E sad tu je ono što mi se nije dopalo.

Svako od nas može zamisliti neki svoj razlog, dati ideju šta bi moglo da se događa u toku vremenskih skokova između poglavlja, a koje predstavljaju kapi kiše. S’ jedne strane to je odlična ideja, a sa druge to je upravo nešto u čemu sam video nedorečenost same priče. Ta “praznina” me nije navela na razmišljanje o razlozima svega što se u međuvremenu dogodilo, već mi je ostavila taj utisak nedorečenosti. Možda i zbog vremenskih skokova, kao da se sve prebrzo odvija…

Kolorit, prikaz žuto-zelenih nijansi leta, sivih nijansi kiše su izuzetni. Ali sam crtež mi se nije svideo. Nekako minimalistički, nema te facijalne ekspresije koja bi dočarala emocije likova, kadriranje je jednolično, sve je nekako melanholično.

Nekako sam očekivao više od ovog stripa.
Bez neke optimistične poruke, sa druge strane bez nečeg toliko tužnog/strašnog da možda šokira čitaoca.
Samo jedna melanholična priča o “nesrećnoj ljubavi”, odlasku, prolaznosti života.

Definitvno stoji preporuka za čitanje, ali nisam siguran da će ostati u kolekciji.
U svakom slučaju pročitaću ga još jednom, pa ću odlučiti.
KuntaKinte Posted - 02/10/2020 : 20:10:58
Na ovom forumu uvek sve svima bolje deluje kod Fibre nego kod bilo kog drugog. I kad ne deluje.
kasper Posted - 02/10/2020 : 09:45:25
iz vec nekog secanja, posto ne volim oba, 5000km mi bolje deluje kod fibre, a neo kod komika
KOMIKO Posted - 02/10/2020 : 09:31:46
quote:
Originally posted by AleksandarN

quote:
Originally posted by KOMIKO

quote:
Originally posted by AleksandarN

Svaka cast Vuku na izdanju ali nema svrhe smanjivati ili objavljivati manje izdanje kad postoji bolje i vece gde sve bolje dolazi do izrazaja.Treba znati da su i 5000 kilometara u sekundi i Nao Braun originalno objavljeni u formatu 17x24 cm, identično kao i Komikovo izdanje.

Dakle, ništa nije smanjivano.Jasno. Ali, zar ne bi bilo bolje objaviti A4 izdanje kada postoji i takvo?
Takodje, Betmeni su uglavnom originalno objavljivani u americkom formatu ali meni je mnogo mnogo jaci utisak kad citam u velikom (absolute) formatu.
Naravno, prvenstveno sam protiv smanjivanja formata kao sto si uradio za prvo Ledeno Doba i Beleske ali isto tako i protiv razvlacenja tabli na veci format ali ako su table originalno uradjene vece, zasto da se ne objavi u vecem formatu...A što A4? Moglo bi i B4? Ili A3?
Table su uvek veće, ali autori kada crtaju računaju da će biti smanjene u štampi. Crtež bude zgusnutiji, mala odstupanja proporcije i greškice se izgube.
Meni veće nije uvek bolje, manje je nekad više, a za table s 6 kadrova B5 format mi savršeno odgovara. No, svakom svoje, mislim, mogao sam i Mausa dići na A4. No, to niko nikad nije uradio, i postoji razlog zašto.
Evo sad radim jedan naslov, išao je napolju i u A4 i u B5, i iako sam prvo mislio da ga radim u B5, neću. Ide na A4 jer ima 8 kadrova i dosta teksta. Situacija kao kod Ledenog doba i biće bolje na A4.
AleksandarN Posted - 02/10/2020 : 08:53:53
quote:
Originally posted by going going

quote:
Originally posted by AleksandarN

jer imam utisak da ovaj strip nije dovoljno primecen i ispracen.
Slazem se!
Sjajan strip! Jedan od najdrazih stripova u kolekciji.
Posebnu atmosferu i senzibilitet prenosi ovaj strip. Isti takav utisak, ali opet potpuno drugaciji (ako razumete sta hocu da kazem) dobijam i od Pradovog Poteza Kredom.

Birajte cije god hocete izdanje narode, Fibra ili Komiko, ali nabavite ovaj strip jer itekako vredi. Isto vazi i za Potez Kredom.Apsolutno se slazem! Imam Trag Kredom ali cu mozda nabaviti i fibrino izdanje jer mi se mnogo dopada strip.
AleksandarN Posted - 02/10/2020 : 08:52:57
quote:
Originally posted by KOMIKO

quote:
Originally posted by AleksandarN

Svaka cast Vuku na izdanju ali nema svrhe smanjivati ili objavljivati manje izdanje kad postoji bolje i vece gde sve bolje dolazi do izrazaja.Treba znati da su i 5000 kilometara u sekundi i Nao Braun originalno objavljeni u formatu 17x24 cm, identično kao i Komikovo izdanje.

Dakle, ništa nije smanjivano.Jasno. Ali, zar ne bi bilo bolje objaviti A4 izdanje kada postoji i takvo?
Takodje, Betmeni su uglavnom originalno objavljivani u americkom formatu ali meni je mnogo mnogo jaci utisak kad citam u velikom (absolute) formatu.
Naravno, prvenstveno sam protiv smanjivanja formata kao sto si uradio za prvo Ledeno Doba i Beleske ali isto tako i protiv razvlacenja tabli na veci format ali ako su table originalno uradjene vece, zasto da se ne objavi u vecem formatu...
KOMIKO Posted - 01/10/2020 : 22:19:07
quote:
Originally posted by AleksandarN

Svaka cast Vuku na izdanju ali nema svrhe smanjivati ili objavljivati manje izdanje kad postoji bolje i vece gde sve bolje dolazi do izrazaja.Treba znati da su i 5000 kilometara u sekundi i Nao Braun originalno objavljeni u formatu 17x24 cm, identično kao i Komikovo izdanje.

Dakle, ništa nije smanjivano.
going going Posted - 01/10/2020 : 22:01:02
quote:
Originally posted by AleksandarN

jer imam utisak da ovaj strip nije dovoljno primecen i ispracen.
Slazem se!
Sjajan strip! Jedan od najdrazih stripova u kolekciji.
Posebnu atmosferu i senzibilitet prenosi ovaj strip. Isti takav utisak, ali opet potpuno drugaciji (ako razumete sta hocu da kazem) dobijam i od Pradovog Poteza Kredom.

Birajte cije god hocete izdanje narode, Fibra ili Komiko, ali nabavite ovaj strip jer itekako vredi. Isto vazi i za Potez Kredom.
AleksandarN Posted - 01/10/2020 : 21:56:24
Pre par godina sam nabavio Komikovo izdanje uprkos tome sto me crtez odbijao. Uvek mi je negativan prvi osecaj na stripove sa ovakvim crtezom ali se ne vodim time nego nabavim i procitam. Strip sam procitao 2x u rasponu od par meseci pre par godina jer mi se jako dopala melanholicna radnja stripa. Skoro je pocelo da mi smeta to sto imam stripove poput ovog ili Nao Braun u manjem formatu pa sam to u kolekciji popravio fibrinim izdanjima. Vec dve nedelje ne mogu da stignem da procitam bilo sta i danas uzeh ovaj. Isti osecaj kao i kada sam ranije citao - prelepa melanholicna prica sa unikatnom atmosferom i jako zanimljivim likovima. Prijao mi je ovaj format i mislim da je crez dosao do pravog izrazaja u ovom formatu. Primetio sam neke razlike u prevodu ali ne mogu o tome jer nisam citao originalno izdanje. Svaka cast Vuku na izdanju ali nema svrhe smanjivati ili objavljivati manje izdanje kad postoji bolje i vece gde sve bolje dolazi do izrazaja. Vredi napomenuti da fibrino izdanje sardzi i dosije sa zanimljivom pricom i prelepim ilustracijama. Nadam se da ce ova prelepa prica skrenuti paznju ljubitelja stripa jer imam utisak da ovaj strip nije dovoljno primecen i ispracen.

9/10 (bilo i ostalo posle 3 citanja)
Jocko Posted - 22/02/2020 : 11:43:56
Niti jedan komentar o pročitanom ovde, a na fibrinoj temi tek jedan komentar vredan pažnje. Šteta.

Baš mi se zaređalo o ljubavnim mukama... raskid, pa Annie Hall, pa sad 5000 km/s. Skenjao me je ovaj strip pošteno. Za razliku od Vudijevog filma, ovde nema puno humora, likovi su više ordinary a pilula je mnogo gorča.

Videh na goodreads-u da je ocena samo 3.61. Komentare čitaoca koji su dali 1-3 zvezdice nisam ni čitao - ne zato što mogu da mi zagade utisak ovog odličnog stripa, već zato što će mi zagaditi pet minuta svojim komentarom. Većina tih komentatora hvali crtež a kudi priču. Meni se crtež svideo, ali ne koliko sam očekivao - u većini scena prati i lepo dočarava priču, ali mi je zasmetao povremeni 'pikasovski' stil, da ga tako laički nazovem. Naročito u uvodnom delu stripa.
Ipak, kolorit prati priču pa je tako jedno varljivo leto prikazano u zeleno-žutim nijansama, trudnički isečak u prolećnim bebi-roze i zelenim, egzotični delirijum u tamnim braon i žutim tonovima a poslednji randevu tamno ljubičasto.
Ipak mi je priča jači aspekt ovog stripa, i ne mogu se manje složiti sa ljudima koji u ovoj priči ne vide vrhunsko pripovedanje. Razumem ako su pročitali na klonji za 15 minuta pa im je puno toga promaklo, ali priča nam je tako servirana da je mnogo toga namerno ostalo skriveno od našeg pogleda. Skokovi u budućnost nisu mali i mi ne vidimo odnos između Pjera i Lucije dok su oni zapravo zajedno. Vreme neumitno teče i na nama je da iz onoga čime nas je Fior ponudio izvučemo suštinu. Fior je vremenske skokove majstorski odradio, svaki put nas iznova iznenađujući svojom suptilnošću u naraciji - ali to nije sprečilo plebs da ne skapira o kakvom se majstorstvu radi. Ljudi valjda vole pravolinijske priče bez mnogo glavolomki, ali ova priča ne lomi glavu (već srce), samo se treba malo uneti u pročitano... Na kraju ne ostajemo uskraćeni ni za poneki twist i iznenađenje, a melanholija prolaznosti ljubavi kojom strip odiše ravna je onoj kakva se sreće u Pradovom stripu Tangente - s tom razlikom što je tamo reč o više kraćih isečaka sa jedinstvom mesta u svakoj od pričica. Tog jedinstva ovde nema - Fior nas vodi od slikovitog italijanskog priobalja, preko Osla do juga Egipta i nazad.
Ljudi su se žalili na nedovoljno razrađene sporedne likove. Ni sa tom konstatacijom se ne bih složio - Nikoli je dato sasvim dovoljno prostora kao trećoj nogari ovog ljubavnog tronošca; Lucijina majka, njen bivši muž Sven i njegova majka su dovoljno kvalitetno profilisani imajući u vidu ograničen broj strana; Pjerove kolege i prijatelji Egipćani zauzimaju važno mesto u njegovom delu priče.
Reći ću vam gde je je fora ovog stripa - u onih četiri-pet strana sa kapima kiše, koje razdvajaju poglavlja. E tu se dešava sve ono što nepažljivi čitaoci nisu uspeli da isprate. I zato je strip, kao i film, fantastičan medijum, jer treba paziti na neizrečeno, bar isto onoliko koliko i na izrečeno. Priča koja pokriva raspon od koliko - 18?, 20? godina - na tek 144 strane (sa dosta krupnih kadrova!) sasvim logično mora da iseče sve one nepotrebne scene iz života protagonista. Ovde, ma koliko se neka scena činila nebitnom, postoji itekako dobar razlog zašto je tu - čak i ona sa haribo bombonama. Ili ona suptilna ironija kada Pjero vikne za Lucijom ''Lusi'' a automatski taksi budućnosti izgovori nešto tipa, tražena kategorija nije pronađena.
Fior je lukav scenarista, recimo završnicom drugog Pjerovog poglavlja u Egiptu, stvorio je osećaj, tačnije pozitivnu tenziju u telefonskom razgovoru Lucije i Pjera, da će se uskoro videti. I zaista, u sledećem, kišnom, finalnom poglavlju se i vide, prepričavajući uz histerično intiman smeh događaje s kraja prethodnog poglavlja. Samo, Lucija izgleda nešto okruglije i starije, a Pjerova frizura je izmenjena... i, da... vrlo brzo iz razgovora saznajemo da je između dva poglavlja prošlo 8 godina. 8!
Fior takođe ne beži od erotike, što se videlo i u njegovom stripu koji sam prvi pročitao, Gospođica Elza (mada je to adaptacija romana). Scena Pjerovog delirijuma u vozu kroz Saharu je jedan od najmoćnijih aspekata stripa, a njegova ljubomorom-zaslepljena snena erotika nešto kroz šta je prošlo (i šta je sa godinama - najčešće - prevazišlo!) svako ludo zaljubljeno mlado momče (uključujući i mene). Uz tu, vrlo je upečatljiva i scena u toaletu restorana, koja vešto i bez imalo vizuelnog ustručavanja oslikava noćnu moru venuće ljubavi i onih zrelih godina otrežnjenja (koje ja tek treba da doživim).
Tu je i mala ali vrlo slatka scena 'smuvavanja' Lusi i Svena, u tri paralelna toka, od kojih je jedan među mojim najdražim crtaćima svih vremena.
Na kraju, imamo epilog u vidu četiri strane flešbeka, kojim se ne otkriva ništa revolucionarno, ali koji služi da na jedan manje depresivan način zatvori ovu depresivnu priču. Tim vraćanjem u prošlost, na dan kada su Lusi i Pjero prvi put imali intimu, dato nam je da bolje osmotrimo naš trougao od likova, pre svega lik pomalo zaboravljenog, ali vrlo važnog lika Nikole. I opet, ono što će uslediti nakon te poslednje vinete označene sa ''fine'' - nije nam dato. Fior zna kada da bude sirovo realan u svojim prikazima erotike, a kada da priču prepusti mašti čitaoca.

Ovo je strip u kome svako ko je zaista iskreno voleo i nosi u sebi gorčinu one ili onih nesrećnih ljubavi, može da se pronađe: kao Pjero, Lusi ili Nikola, Sven, njegova majka...
Zato me je toliko i zabolelo.
going going Posted - 28/01/2020 : 19:34:48
I ja imam Komikovo izdanje, sjajan strip, preporucujem svima, pa u cijem izdanju vam je lakse i pristupacnije da nabavite - nabavite ga. Ovaj strip je prava stvar!
petarStripovi10 Posted - 14/09/2017 : 11:58:43
Strip je odličan. Meni sasvim dovoljno Komikovo izdanje, ali za kolekciju bez obzira na izdavača.
ivanl Posted - 13/09/2017 : 20:30:29
Prodat Komikov, uzest Fibrin...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000