T O P I C R E V I E W |
vukozec |
Posted - 18/11/2021 : 16:23:28 Biramo Top 50 stripova svih vremena po izboru članova stripovi.com.
PRAVILA: - Navedite između 20 i 50 vaših favorita. (20 je dovoljno, ne mora ih biti 50) - Naslove NE TREBA RANGIRATI, svaki naslov na pojedinačnoj listi vrijedi jednako. - Sami odredite kriterij po kojem ćete odabrati naslove u listu, hoćete li glasati za naslove koje smatrate najdražim ili najboljim ili najvažnijim ili nekakvim četvrtim. Sami procjenite koliko želite da vaša lista bude subjektivna, a koliko da bude "objektivna". U konačnici po kojem god kriteriju budete birali to jest vaša subjektivna lista i to je potpuno u redu i dobrodošlo. - Ukratko, navedite MINIMALNO 20, MAKSIMALNO 50 NERANGIRANIH naslova za koje smatrate da su najbolji/najvažniji/najdraži stripovi koje ste pročitali.
POSEBNA PRAVILA ZA SERIJALE: - Svi limited serijali aka miniserijali će se brojati kao jedan naslov i tako ih treba navoditi u pojedinačnim listama. - Način na koji će se brojati dugovječni (long-running) serijali će se procjenjivati od slučaja do slučaja. - "Evropski" tip serijala a la Alan Ford, Bonelli, Jeremiah, Asteriks, itd. računat će se kao JEDAN naslov, no tko želi (nije obavezno!) može prilikom navođenja u zagradama navesti DO 5 epizoda, pa će takvi serijali na završnoj listi imati navedene preporučene epizode koje su dobile najviše glasova. - Kod "američkog" tipa long-running naslova potrebno je navesti na koji dio serijala se misli. Npr. "na run tog i tog autora", "na taj i taj story arc", "na tu i tu limitiranu seriju". - Dakle "Batman" ili "Superman" se neće računati kao jedan entry već je potrebno ograničiti serijal po gornjem pravilu, a "Alan Ford" ili "Dylan Dog" se hoće računati kao jedan entry ali će uz takve naslove biti navedene top epizode. - Long-running mange će se računati po gornjem "evropskom" pravilu osim kod iznimki gdje to nema smisla. - Za granične slučajeve procijenite sami kako glasati. Npr. logično je da autorski novinski strip poput Calvina & Hobbesa bude jedan entry, dok naslov poput Tarzana je logičnije ograničiti.
REZULTATI: - Kad se skupi minimalno 50 pojedinačnih lista različitih članova zbrojit ću glasove i objaviti rezultate. - Ovisno o tempu pristizanja glasova možda to povećam na minimalno 100. - Konačni rezultat će biti lista Top 50 stripova koji su dobili najviše glasova stripovi.com članova (ovisno o količini pristiglih glasova možda to povećam na Top 100). - Ako ideja zaživi i dobijemo reprezentativni uzorak možda kontaktiram urednike sitea da se rezultati istaknu na stranici. - Ne morate žuriti sa prijavom vlastite liste, dok ne dobijemo kritičnu masu neću zbrajati rezultate, take your time. - Možete nastaviti slati liste i nakon objave rezultata. Ako ideja zaživi, listu ću periodički ažurirati sa novim glasovima. Također oni koji su već glasali mogu naknadno prijaviti svoju novu, izmjenjenu listu.
ZAMOLBE: - Možete navesti originalni ili domaći naslov nekog stripa, ali pokušajte biti što precizniji da ne bi bilo zabune i dupliranja naslova. Ukoliko je moguće navedite imena autora. - Slobodno pitajte sve što je nejasno i komentirajte pojedinačne liste, ali molim vas suzdržite se koliko god možete od off-topic i neozbiljnih postova da tema ostane pregledna.
PS: Ako netko iz kojeg god razloga ne želi javno postati svoju listu može mi ju poslati i na PM. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
wintermute |
Posted - 20/08/2024 : 00:00:49 Bez nekog reda gledam police i pisem...
Serijali
Alan Ford, prvih 75 Magnus epizoda (meni najbolji serijal ikada) Tin Tin Asterix The Walking Dead Zagor Mr No Ken Parker Tex Alvar Mayor Mickey Mouse (onaj stari koga je radio Floyd Gottfredson) The Phantom (nisam ga citao 40 godina ali ga moram staviti... i podsetiti ga se)
Graficke novele
Snowpiercer (1) (nastaci mi se nisu svideli ali prvi je odlican) Dog Days (opisao ga na "procitao sam...") Roadstrips The Long Haul (najblize "americkom boneliju" sto sam nasao, pisao sam na temi "procitao sam...") Texas Kid, moj brat The Closet (nesto sto me je najvise uzdrmalo a i jos neke na temi "procitao sam...") Death Comes to Dillinger Pride of Baghdad Notes For a War Story (Gipi) The Strange Ones (opisao ga na "procitao sam...") Last Exit Before Toll (dugo godina medju top 2-3 stripa meni ikad) Balkans Arena Melvile (1) Petals ("nemi" strip, opisao ga na "procitao sam...") The Exile (Kriek) (opisao ga na "procitao sam...") Ruse (1): Enter the Detective Spaghetti Western (Scott Morse) A Scanner Darkly (fantastican strip sa kadrovima iz filma koji je pravljen specificnom tehnikom a po knjizi Philip Dicka) The House (Paco Roca) Kartoline Tom's Bar Sand + Bone (opisao ga na "procitao sam...") |
wintermute |
Posted - 19/08/2024 : 18:18:29 Video sam ovu temu ranije i nisam nista stavio jer je tesko ovako glasati. Kao da glasamo za "najbolji video koji si gledao" a onda mesamo filmove, serijale, epizode serijala i videe sa YouTuba...
Takodje, ima stripova koje su meni fenomenalni ali ih verovatno niko nije citao ili jako mali broj i onda dilema da li da "potrosim" svoj glas za takvo nesto ili da dam glas necemu sto je popularnije sto bih "voleo da pobedi"?
Ali upravo dobih PM u kome sam zamoljen da dodjem ovde i ostavim nesto.
Razmislicu sta i u kojoj formi da ostavim pa cu uskoro objaviti neki svoj spisak. Samo napomena da ja nisam neki veliki znalac stripova, citao sam ih kao mali pa imao potpuni prekid od nekih 10ak godina i onda samo sporadicno zadnjih recimo 20ak godina da bih se pre oko par godina malo ozbiljnije vratio i poceo da citam dosta. Ima jos mnogo mnogo stripova na mojoj listi za citanje koji ce svakako biti medju top 20-50 za mene kada ih procitam ali nazalost nece biti na listi koju ostavim.
|
alexts |
Posted - 29/03/2024 : 10:37:41 quote: Originally posted by borg
Pa Aleks, ubaci podatke u tabelu, i okači... Ako imaš vremena.
Nije to raketna nauka. Samo što izgleda niko nema vremena...
Pa vukozec je otvaranjem topika to preuzeo na sebe. Ali ne samo to, on već radi na tome uveliko.
Ja sam hteo samo da pomognem, da animiram ljude da dodaju neke liste, eventualno neke poprave, da sve ne propadne. Nisam uspeo u nekim stvarima (Bachy i Ken 2 ne skraćuju svoje liste?).
Inače je to komplikovan posao. Lično nisam radio u excellu poslednjih 10 godina i ono što sam znao sam sad zaboravio.
Deluje da je nemoguće uraditi, doslovno poštovati glasanja, bez određenih aproksimacija.
Na primer - ako je neko glasao neku epizodu Zagora ili Bluberija, onda treba te glasove ubacati za serijale Zagor, odnosno Bluberi, uopšte.
Jedino tako ima smisla i može iz toga da se ispliva, inače će se glasovi potpuno rasuti, za pojedine stripove. I posao će biti beskrajan. |
borg |
Posted - 29/03/2024 : 09:55:16 Pa Aleks, ubaci podatke u tabelu, i okači... Ako imaš vremena.
Nije to raketna nauka. Samo što izgleda niko nema vremena...
|
alexts |
Posted - 29/03/2024 : 09:43:48 49 potpuno ispravnih lista 51 sa dve kraće od 20, koje treba priznati, da bi ovo sve prošlo. 52 sa Jozinelijevom listom, koju bih ja takođe priznao 54 sa dve preduge liste, koje se moraju odbaciti, jer autori neće da ih skrate, a neko drugi nema pravo i ne može smisleno to da uradi. |
jova |
Posted - 28/03/2024 : 20:39:55 1. Ratnici sa Akbara (U potrazi sa Pticom vremena / Potraga za pticom vremena) - sva četiri albuma prvog ciklusa: Ramorova školjka, Hram zaborava, Krutonja, Crno jaje. I svaki album pojedinačno, i sva četiri kao celina, po meni su na prvom mestu (ili na prva četiri mesta). 2. Petar Pan - Loisel 3. Western - Van Hamme i Rosinski 4. Sedam života Kopca (Les 7 vies de l’Epervier) 5. Torgal - Van Hamme i Rosinski 6. Bluberi 7. Asteriks 8. Talični Tom 9. Velika moć malog Šninkela 10. The Sandman - Neil Gaiman 11. Lokot i ključ (Locke & Key) 12. Zagor (epizode: 1. Morska strava, 2. Povratak Kejna, 3. Zlokobno predskazanje, 4. Nestali istraživač, 5. Aljaska) 13. Traper Keri 14. Mračna (Ténébreuse) 15. Mister No 16. Magični vetar 17. Nik Rajder (Nick Raider) 18. Stratos (Miguelanxo Prado) 19. XIII (Jean Van Hamme, William Vance) 20. Miki Maus i njegov dvojnik (Mickey Mouse The Monarch of Medioka)
Zaboravih, te dodajem: 21. Aster Blistok (Le Vagabond des Limbes)
|
alexts |
Posted - 28/03/2024 : 12:54:18 Ova tema lako pada. |
alexts |
Posted - 25/03/2024 : 17:03:09 Kahm! |
alexts |
Posted - 21/03/2024 : 08:09:26 Još uvek ništa oko ovoga?
Zar ken2 i Bachy nalaze da je toliko teško da malo skrate liste do 50 naslova, kao da je to ne znam kako komplikovan posao?
Uz to, Bachy mi reče, da hoće to da ispravi? |
Jozzinelli |
Posted - 15/03/2024 : 10:16:01 Po čemu su ove liste gde su samo nabacani junaci/serijali ozbiljnije od moje liste?! Osim što se na njima nalaze Alan Ford, Asteriks, Dilan Dog, Betmen, Bluberi, Ken Parker itd.
Pa ja sam i pre glasanja ovih 50-ak forumaša mogao već unapred da kažem koji će se junaci (veći deo) naći na listama...
Tako nabacano, ništa mi konkretnije to ne kazuje o ukusima forumaša, čak i BD naslovi, bez obzira što nemaju ogroman broj epizoda, ne mogu da budu toliko ujednačeni kvalitetom, a Alan Ford i Boneli, koji imaju gomilu epizoda, i to sa različitim crtačima ili scenaristima, kao mogu da se navode samo kao serijal, dok za Betmena i Supermena treba navesti određeni trk?!
Od navedenih lista, najkonkretnija mi je izivkova, mada ima i on nekih "opštih mesta", poput "Sudije Dreda" (jedino ako mu se stvarno najviše dopadaju baš one epizode koje je Ezquerra crtao?) ili "Njujorški triptih", gde ta 3 albuma nemaju nikakve veze jedan s drugim (osim autora). |
Cromwell |
Posted - 14/03/2024 : 14:48:17 :)) A koji su to? Osim Sakaia i Monstress ženski ne pada mi niš na pamet... I očekivao sam da češ se vaditi na Corta ali netjeproći! |
Mr. Bushido |
Posted - 14/03/2024 : 13:32:18 quote: Originally posted by Cromwell
Primjećujem da na Bushidovoj listi nema niti jednog naslova špargentinčanskih bogova grafizma. Potrebne su nekakve sankcije!
Hoće li biti sankcija zbog manjka japanoameričkih bogova grafizma na drugim popisima? :)
Inače, Jordi Bernet potpisuje više od trećine serijala Jonah Hex, a Hugo Pratt je neko vrijeme radio u Argentini. :) |
Cromwell |
Posted - 14/03/2024 : 13:15:49 Primjećujem da na Bushidovoj listi nema niti jednog naslova špargentinčanskih bogova grafizma. Potrebne su nekakve sankcije! |
Mr. Bushido |
Posted - 11/03/2024 : 23:18:55 Po nekakvom trenutnom osjećaju:
Yokohama Kaidashi Kikou Nausicaa of the Valley of the Wind American Barbarian Nimona Fist of the North Star Dragon Ball One Piece The Rose of Versailles One-Punch Man Secret Six (Gail Simone) Zagor (Bosellijeva sjevernoamerička odiseja) Oglaf Hark! A Vagrant Batman (Moench / Jones) Captain America (Jack Kirby) Astro Boy Black Panther (Jungle Action) Fantastic Four (Lee / Kirby) Kratki stripovi Bernarda Kriegsteina Donald Duck / Scrooge McDuck (Carl Barks) Love and Rockets Batman Adventures Avengers (Busiek / Perez) Suicide Squad (Ostrander / Yale) Asterix (Goscinny / Uderzo) Spirou i Fantasio (Franquin) Bone JSA (Goyer / Johns / Robinson) JLA (Morrison / Porter) Once and Future Sara Hitman Transformers vs G.I. Joe The Flintstones (Russell / Rude) Wolverine (Larry Hama) Riđobradi (Charlier) Jonah Hex (Palmiotti / Gray) Charley's War Conan The Barbarian (Thomas / Smith / Buscema) Rat-Man (Ortolani) Lone Wolf and Cub Ken Parker Daredevil (Frank Miller) Lucky Luke (Morris) Captain America (Waid / Garney / Kubert) Cucumber Quest Borovnica Alan Ford Kratki stripovi Walta Kellyja Corto Maltese (Hugo Pratt) |
alexts |
Posted - 11/03/2024 : 23:01:11 quote: Originally posted by Shuckey
quote: Originally posted by vukozec
PS: Sve dosadašnje liste sam već unio u zbirnu tablicu, pa ako ćete nešto editirati, obavijestite me u postu nakon ovog mog posta.
Obrisao sam listu koju sam bio stavio jer stvarno nije bila po propozicijama. Naime, iako sve te stripove smatram najbitnijima, činjenica je da ih nisam sve pročitao. Sori, vukozecu.
Pa namakni 20 svojih, sad je vreme za doprinos. |
dovlajoe |
Posted - 11/03/2024 : 19:55:07 I ja sam malo čačkao po listi (3. strana). |
Shuckey |
Posted - 11/03/2024 : 19:20:23 quote: Originally posted by vukozec
PS: Sve dosadašnje liste sam već unio u zbirnu tablicu, pa ako ćete nešto editirati, obavijestite me u postu nakon ovog mog posta.
Obrisao sam listu koju sam bio stavio jer stvarno nije bila po propozicijama. Naime, iako sve te stripove smatram najbitnijima, činjenica je da ih nisam sve pročitao. Sori, vukozecu. |
izivko |
Posted - 11/03/2024 : 18:43:07 Kod mene isto nekoliko (6) promjena.
(10. stranica) |
vukozec |
Posted - 11/03/2024 : 18:13:24 Fala beva :) |
Beva |
Posted - 11/03/2024 : 17:38:55 quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Beva
Editirao sam listu na prvoj stranici teme.
Ako ćete editirati...
Pa eto, mogao sam prvo najaviti pa onda editirati, mislim da je nebitno :D
Naznačio sam koji su novi stripovi na listi tako da Vukozec nema težak posao. |
midragan |
Posted - 11/03/2024 : 17:09:55 Iako tu imas jos par naslova i serijala koji stoje na listi cekanja, evo moje liste:
Asteriks Alan Ford Talični Tom Poručnik Bluberi Korto Malteze Torpedo 1936 Inkal Tintin Dzeremaja Plast i ocnjaci Largo Vinc U potrazi za pticom vremena Sedam zivota kopca Bleksad Hombre Kolekcionar (Toppi) Kasta Metabarona Magicni Vetar JKJ Bloche Tyler Cross Ubojica (Prvi deo) Pogrebnik Podmukle Indije Tisina (Komes) Armadilovo proročanstvo (Zerocalcare) Iznogud Skalpirani Betmen Godina Nulta Grad greha Propovednik Kalvin i Hobs Sandmen Kriminal Panisher MAX (Enis run) Dedpul : Mrvi predsednici i druge prodane duse Okruzen mrtvina Helboj Watchmen Derdevil Ponovo rodjen Lokot i kljuc |
alexts |
Posted - 11/03/2024 : 16:53:46 quote: Originally posted by Beva
Editirao sam listu na prvoj stranici teme.
Ako ćete editirati... |
Beva |
Posted - 11/03/2024 : 15:55:58 Editirao sam listu na prvoj stranici teme. |
vetropiroman |
Posted - 11/03/2024 : 15:07:56 quote: Originally posted by alexts
Lep izbor.
Hvala.
Radoznao sam da vidim konačnu listu forumaša uskoro. |
alexts |
Posted - 11/03/2024 : 14:35:33 Lep izbor. |
|
|