forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 ?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
1Euro Posted - 17/02/2022 : 12:47:47
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Peyo Posted - 03/07/2022 : 17:57:14
Ma bravo Aleš, tako se piše. Ruka ruci.

Peyo Posted - 03/07/2022 : 16:48:52
quote:
Originally posted by 1Euro
ajmo redom:Ajmo (žalibože vremena!)

quote:
Originally posted by 1Euro
-Što se tiče imena Stefan, kod nas u Sloveniji kažemo ŠTEFAN, ali amerikanci ne mogu napisati ŠTEFAN, jer nemaju Š, kužiš? Štefan je jako često ime u Sloveniji.Dakle, ti si uvjeren (što ja debelo sumnjam) da Amerikanci znaju da je Stefan zapravo slovenski Štefan. Prema podacima od 01. 01. 2022. Slovenija je imala 2.107.180 stanovnika:

https://www.stat.si/imenarojstva#/names/topNames

Ime Štefan je imalo 4.454 stanovnika ili 0,21% što baš i nije učestalo.
Otprilike svaki 500-ti što i nije često, a kamoli jako često, prema trendu uskoro neće ni biti Štefana:

https://www.stat.si/imenarojstva#/names?name1=%C5%A0tefan&gend1=M

Živio sam skoro 7 godina u Tolminu i ni ja ni sestra se ne sjećamo nekog od Štefana.

quote:
Originally posted by 1Euro

-Slovenija jeste dio CENTRALNE EUROPE, slobodno guglaj. To što nas neki žele svrstati među "Zapadnim Balkanom" ili Istočnom Europom, kao Hrvatsku npr, za Sloveniju ne vrijedi, kako sam i rekao, guglaj pa češ sam vidjeti.Nisam sporio da je Slovenija dio Centralne Europe, samo sam napisao da po meni samo manjim dijelom (nisam stručnjak za zemljopis). Poslušao sam tvoj savjet i guglao što je dalo zanimljive rezultate:

1. Po Wikipediji se i Slovenija i Hrvatska spominju kao zemlje Centralne Europe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Slovenia
https://hr.wikipedia.org/wiki/Slovenija
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska

2. The Food and Agriculture Organization (FAO) agencija Ujedinjenih naraoda na listi zemalja Centralne Europe Sloveniju uopće ne spominje:

https://www.fao.org/3/y1997e/y1997e0y.htm

3. Ugledni World Atlas navodi:
Kao što izraz implicira, Srednja Europa je središnje područje Europe. Postoji 9 zemalja koje se mogu smatrati dijelom srednje Europe: Austrija, Češka, Njemačka, Mađarska, Lihtenštajn, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Međutim, ne postoji jasan konsenzus o tome trebaju li se sve te zemlje smatrati dijelom srednje Europe ili ne. Osim toga, sve gore navedene zemlje smatraju se dijelom ostalih regija Europe. Njemačka, Švicarska, Austrija i Lihtenštajn, na primjer, općenito se smatraju dijelom zapadne Europe. Nasuprot tome, Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska smatraju se dijelom istočne Europe. Slovenija se inače smatra državom južne Europe. Zapravo, Srednja Europa čak i ne postoji u kontekstu Geosheme Ujedinjenih naroda.

https://www.worldatlas.com/articles/which-countries-make-up-central-europe.html

4. Europska komisija u sklopu Centralne Europe spominje i Hrvatsku i Sloveniju:

https://ec.europa.eu/regional_policy/EN/atlas/programmes/2014-2020/poland/2014tc16rftn003

Što reći na temelju ovoga? Ne postoji sasvim jasna odrednica koje su sve zemlje Centralna Europa i u kojoj mjeri.

quote:
Originally posted by 1Euro
-U stripu se OČITO radi o Sloveniji, koja je više puta spomenuta, dok Slovačka nije ni jednom. Isto tako Slovačka nije ni postojala kao Slovačka jer je bila dio ČEŠKOSLOVAČKE, pa nije spomenuta ni Češka, ni ČeškoSlovačka.Vjerojatno ti je poznato da je 1958. Slovenija bila dio države zvane Jugoslavija, pa tako kao i Slovačka ni Slovenija nije bila samostalna država.

quote:
Originally posted by 1Euro
Uz to spomenuli su ANTONA HORJAKA, koji je stvarna osoba, koji je stvarno živio (i danas žive ljudi u Sloveniji koji se zovu ANTON HORJAK, by the way) a ovog koji nastupa u stripu, novinar je sam istražio i napisao par redaka u tom članku.Jakog li istraživačkog novinarstva. Kao da je to jedini Anton Horjak. Evo još jednog par sekundi nakon klika mišem. I pazi ovo: Anton Horjak je 1957. osnovao obrt u socijalističkoj Sloveniji. Ne bih se čudio da je ova informacija došla i do USA kao neko čudo. Prije nego posavski funkcioner kojeg tabloidni novinar spominje. Više ovdje:

http://www.horjak-precise.si/zgodovina.phpU Sloveniji

quote:
Originally posted by 1Euro
Sloveniju i Slovačku su počeli zamjenjivati tek posle 1991 (i to su radili par puta) najviše u sportu, jer imamo slično ime i skoro identičnu zastavu (isti redoslijed boja). Slovaci svoju zemlju zovu SLOVENSKO ali ih nitko drugi ne zove tako, za sve ostale oni su SLOVAKIA. A u Stripu se spominje SLOVENIA, kako nas i zovu na engleskom, što je skoro pa isto ko SLOVENIJA i različito od SLOVAKIA ili SLOVENSKO.Isto tako su spomenuti SLOVENIANS kako nas nazivaju ostale zemlje dok Slovake nazivaju SLOVAKIANS koji nisu spomenuti ni jednom. Sve se poklapa i što se mene tiče strip se događa u Sloveniji, htio ti to ili ne. Neka pati kome smeta.Ne bih rekao.
Koliko Amerikanci poznaju i što misle o Sloveniji (a i o Hrvatskoj!) dan danas imaš ovdje (pa neka pati kome smeta, mene ne!):

https://www.quora.com/What-do-Americans-think-of-Slovenians-or-Slovenia-in-general

quote:
Originally posted by 1Euro
-Christopher Brown NIJE političar nego je moj poznanik, koji mi je skrenuo pažnju na ovaj strip. Ja sam njega kontaktirao u vezi sa onim MOJIM fotografijama koje se isto tako mogu vidjeti u članku, da si pažljivo pročitao članak mogao si razumijeti. Možda je novinar malo čudno napisao njegovu izjavu ali Christopher je samo htio meni pojasniti, da postoji strip kojeg je on pročitao (ovaj strip!) gdje je Rusija napala Sloveniju, a sada se stvarno dogodilo da je Rusija napala (ne Sloveniju) nego Ukrajinu.Ovo me je malo razočaralo jer sam mislio da si to ti sam otkrio preko linka kojeg sam ti poslao 2020. i na kojem si mi zahvalio:Riječ je o linku za stripove u kojima je objavljen strip o Titu 50-ih kojeg si ti spomenuo. Mislio sam da si na toj stranici (comicbookplus) pronašao i ovaj strip objavljen u Forbidden Worlds broj 66 iz svibnja 1958. To bi značilo da si si dao truda i bilo za pohvalu. Ovako je to za tebe odradio tvoj poznanik Christopher Brown.

quote:
Originally posted by 1Euro
-priča je kakva je. Nama u Sloveniji je zanimljiva, dobio sam nekoliko pozitivnih mailova od prijatelja i poznanika koji uopšte nisu znali za tu priču, da postoji ovaj strip itd,...a zanimljiva nam je zbog činjenice da su AMERIKANCI napravili strip koji se događa u Sloveniji, što je nama super i kao što je novinar napisao vjerovatno prvo takvo spominjanje Slovenije u pop art kulturi, pa su zbog toga zainteresirane i knjižnice i neki muzeji itd,...strip je rađen 1958 godine ali sasvim čitljiv a i crtež je lijep. Ljudima se sviđa. Čak su ga neki amerikanci pohvalili, jer ja imam link gdje se može čitati ove stare američke stripove i u nekim sljedečim brojevima neki su pisali u taj "kutak gdje mogu fanovi poslati pitanje urednicima i oni im odgovore" slično kao "kutak za kolekcionare" samo što se radi o pitanjima i pohvalama urednicima i nekima se priča svidjela, neki su imali neke primjedbe itd,...
Sve u svemu, ja sam lijepo napisao i prije toga kada je članak izašao, da če ovaj strip biti najviše zanimljiv SLOVENCIMA što i je.Tko voli nek izvoli. Ja sam već dao ocjenu ovog lošnjikavog stripa. To što spominje slučajno ili namjerno Sloveniju (pa još kraljevinu i predsjednika sa super moćima!) ne čini strip boljim. I ne uzbuđuje me koliko tebe (možda jedino da su u pitanju brojne prelijepe Slovenke koje poznam).

quote:
Originally posted by 1Euro
Ja mislim, da si ti samo ljubomoran, što:
-Hrvatska nije dio Centralne EuropePročitaj iznad, suze mi od toga same naviru!

quote:
Originally posted by 1Euro
-Hrvatska nije spomenuta u tom stripuJedva sam to preživio!

quote:
Originally posted by 1Euro
-što se strip uopšte ne događa u HrvatskojZar ima i takvih stripova?

quote:
Originally posted by 1Euro
Gle, nije mala stvar da su AMERIKANCI godine 1958 napravili strip koji se dešava u Sloveniji, i to je cjela poanta svega.Što više budeš ismijao taj strip i tu činjenicu samo češ više postati jadan i ljubomoran. Zar nisi prestar za tako nešto?Ogromna je to stvar za Sloveniju! Sada još to ne možemo ni razumjeti koliko je to veliko, ali jednog dana ....

quote:
Originally posted by 1Euro
Što više budeš ismijao taj strip i tu činjenicu samo češ više postati jadan i ljubomoran. Zar nisi prestar za tako nešto?Touché!
U životu nisam bio ljubomoran osim u pubertetu. I imaš pravo, sada sam prestar za to.

quote:
Originally posted by 1Euro
Ljubomoran si tako da češ zaspati u suzama, toliko si ljubomoran da se sav treseš.2 od 3 si pogodio, suze mi idu i tresem se od smijeha zbog tvojih djetinjastih podvala. Zar nisi prestar za tako nešto?

quote:
Originally posted by 1Euro
Čitaš Garfilda, Asterixa i Štrumfove a ovaj strip ti je smeče!???


U pravu si.
It Happenned in Central Europe je neusporediv s ovim stripovima.

quote:
Originally posted by 1Euro
Jel su ti smiješne moje umjetničke fotografije, koje su objavljene u najčitanijem časopisu u Sloveniji?Nisam stručnjak za umjetničke fotografije, ali čine mi se zanimljivima i OK. Ne smeta me što su objavljene u najčitanijem tabloidu u Sloveniji koji na naslovnoj stranici imaju najavu:
Rusija je 1958. napala Sloveniju. Preko tog naslova dolazimo do tvojih fotografija. Da li bi bilo tih fotografija u tabloidu i bez teksta o ovom stripu?

Slovenske novice su koliko vidim tabloid kojem novinarski kodeks nije jedno od svetinja. Imamo i kod nas takvih tiskovina. Tko voli nek izvoli.

I na kraju:

Ne bih sve ovo piskarao da nisi tražio odgovor.
Nemam prema tebi negativnih osjećaja, ali nepotrebno si se iživcirao i stavio mi u usta što nisam ni napisao pa sam bio prisljen reagirati.

Ne želim da budeš jedini Slovenac s kojim nemam prijateljske odnose, tako da predlažem primirje.

Ja se više neću oglašavati na ovu temu.

Deers Posted - 03/07/2022 : 12:01:18
U svakom slučaju, ovo je jako zanimljiv kuriozitet, više nego relevantna historijska činjenica. Slovačka/Slovenija zabuna je moguća, ali to sada uopće nije ni bitno.

Bravo Euro na ovome!
jaki Posted - 03/07/2022 : 09:54:24
Nekad pomislim da je Euro genijalac a onda ispade da je na razini diteta
Poli Posted - 03/07/2022 : 02:41:06

Peyo, ne prdi na slovenskom topicu. Mi znamo!


Peyo Posted - 03/07/2022 : 01:06:24
Hvala ti, uljepšao si mi dan, još brišem suze.

Imaš pravo, ljubomora je loša osobina.
Peyo Posted - 02/07/2022 : 14:03:44
Strip je teško antikomunističko smeće primjereno vremenu objavljivanja.

Sken se može naći na webu.Slovenski kralj se zove Stefan što je kao što znamo najčešće slovensko ime. Osim Flash Gordonovskih uniformi vojnika spominjati Sloveniju u kontekstu Centralne Europe (iako krajičkom dotiče južni rub Centralne Europe) je smiješno. Još smješnija je izjava izvjesnog Christophera Browna (političara?) iz Kalifornije koji je navodno izjavio da ga čudi ruska agresija na Ukrajinu, jer da je on očekivao da se to dogodi Sloveniji . Valjda ono: Tko skrši Sloveniju, svijet mu je na dlanu.

Nagađam da iza ovog "kvalitetnog" scenarija stoji totalno nepoznavanje povijesti i zemljopisa (miješanje Slovačke i Slovenije se događa i dan danas) plus antikomunistička histerija 50-ih.

Srećom po njega, Ogden Whitney je kasnije imao puno boljih stripova.
jaki Posted - 02/07/2022 : 12:26:56
neće me koštat ni centa jer me ne zanima.
ko oće vidit ima sken.
jaki Posted - 02/07/2022 : 11:57:48
Evo skena i podataka:
https://digitalcomicmuseum.com/index.php?dlid=12592
Evo i Ebaya:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=%22Forbidden+Worlds%22+66&mkcid=1&mkrid=711-53200-19255-0&siteid=0&campid=5336461326&toolid=20008&mkevt=1
xilrion Posted - 02/07/2022 : 04:11:40
Super su mi ovi slovenski flash gordon stražari.
Poli Posted - 01/07/2022 : 21:57:45

Hoce! 1Euro.


Qwertz Posted - 01/07/2022 : 20:51:12
Može li netko slikati taj članak kad bude došao do njega. 1Euro me baš uspio zainteresirati za ovo.🙂
Poli Posted - 30/06/2022 : 14:07:45

Rusa!


Poli Posted - 29/06/2022 : 23:13:58

Znaci... zavisi od Ivana.


Peyo Posted - 28/06/2022 : 10:34:05
Opet su u modi ovakvi stripovi:

https://boards.cgccomics.com/topic/504276-sadly-again-relevant-post-your-anti-soviet-russia-putin-comics/#comments
lwood Posted - 27/06/2022 : 10:47:59
quote:
Originally posted by 1Euro

pronašao sam još jedan takav strip i kupio ga i sad čekam da mi dođe iz Amerike.
Razmišljam da bi ovoga stavio na avkciju, pa ga može netko od vas kupiti.


Eto, nekoliko slika iz stripa, da vidite o čemu se radi, a na članak u novinama se još uvijek čeka, javit ču i to kada bude izašao:zanimljivo
Risar_69 Posted - 22/06/2022 : 21:00:44
quote:
Originally posted by 1Euro

quote:
Originally posted by Deers

quote:
Originally posted by 1Euro

quote:
Originally posted by Deers

\°/

Što? Da, kad idem danas po gorivo u Slo, kupim te Novice ili ne?u vezi toga, javit ču na vrijeme kada bude izašao članak u novinama (Slovenske novice). Ne znam još kada če izači, taj novinar koji često piše o mojim odkričima je več napisao članak i sada to nije više ni u mojim ni u njegovim rukama, več u rukama urednika. Imam dogovor sa novinarom, da če mi javiti kada članak bude izašao, pa ču ja javiti i ovdje, tako da prati ovaj topik, tu ču staviti informaciju.
Obično su članci o meni izlazili subotom, ali ove subote je praznik u Sloveniji, tako da možda če izači u petak ili sljedeči tjedan, ponekada izađe i u jednim drugim novinama koje se zovu Nedeljske Novice,...to sve ovisi od Urednika, javit ču na vrijeme, odmah kada saznam, trenutačno nemam nikakvih informacija u vezi togaAh, dobro. Ionako nije bilo ni goriva pa mi se nije dalo kupovati ništa.hm, da u vezi goriva:

-danas gorivo poskupjelo mislim da za 20 centi po litri, tako da se vjerovatno više ne isplati kupovati gorivo u Sloveniji, a kažu da če svakih 14 dana dignuti cijene sve dok se ne približimo (i premašimo) 2 eura po litri.....
A pazi to!!!!
Kažu da je jučer bilo dosta goriva, unatoč tim obavjestima da ga nema, jer ga banda benzinska pokvarena nisu htjeli prodavati po jeftinijoj cijeni, pa su napisali da ga nema, a neki ljudi su svejejdno mogli da tankaju unatoč tim napisima a vođa Petrola je jučer kazala, da oni kada napišu da nema benzina da kao još uvijek ima u rezorvaru za 1500 litara, nadam se da su inšpektori provjerili rezervare i ako su vidjeli da u rezervarima ima još više od 1500 litara onda se radilo o namještaljki. Treba gledati pod prste ovim lopovima i nadzirati sve to, ja se skoro svaki dan posvađam sa nekim zaposlenikom (prije u vezi kovida i provjeravanja PCT, sada u vezi benzina, pa cijena pa poskupljenja,...), pa se moram svađati sa Poštom i njezinim uslužbenicima, pa čak i međunarodno (Austrijanci i Dorotheum, avkcijska kuča),....svaki dan nekoga izvređam na mrtvo haha, to su sve banda pokvarena, koja iškorištava situaciju (prije kovid, sada rat,...) nema mira več par godina al tu sam ja, da ih upozoravam i bdim nad dobrobit državljana i žitelja SlovenijeImnaš pravo i taj rat u Ukr, i plandemija sve je to povezano i dobro im ide po planu Velikog reseta... od 19 sept. idemo dalje, uživajte na moru ili gdjegod da ste. pozdrav dobrim ljudima
Poli Posted - 21/06/2022 : 14:29:56

Da, kupi otok na Jadranu!!!

Posadi drvo, postavi kozu na zemlju, iskopaj bunar... nabavi nove police za stripove i provjeri im nosivost!!


DiSkAcH Posted - 21/06/2022 : 13:56:47
quote:
Originally posted by 1Euro

hvala svima na čestitkama!

a novac če mi ionako pojesti inflacija, svaki dan vrijedi manje....Pa troši, ulaži...ugl ne gomilaj kao McScrooge. ;)
corto33 Posted - 21/06/2022 : 12:18:05
Pa naravno, ko će prodavati robu koju može sutra uturiti za 15 % više.
Profitiraju i trgovci benzinom i država a ovi inšpektori su došli kao da "provjere" je li sve u redu. Lopovi nadziraju lopove.

Inače čestitke na prodatom stripu za 1000 eura.
Poli Posted - 21/06/2022 : 11:47:21

Za Hrvate se benzin jos uvijek isplati dok je nafta jeftinija u Hr.

Ali sada ce se cijene ponovno mijenjati svakih 14 dana utorkom.


tinton Posted - 21/06/2022 : 11:46:01
Bome je Euro posramio ovdašnje stručnjake.
Čestitke!
Deers Posted - 20/06/2022 : 21:33:01
quote:
Originally posted by 1Euro

quote:
Originally posted by Deers

\°/

Što? Da, kad idem danas po gorivo u Slo, kupim te Novice ili ne?u vezi toga, javit ču na vrijeme kada bude izašao članak u novinama (Slovenske novice). Ne znam još kada če izači, taj novinar koji često piše o mojim odkričima je več napisao članak i sada to nije više ni u mojim ni u njegovim rukama, več u rukama urednika. Imam dogovor sa novinarom, da če mi javiti kada članak bude izašao, pa ču ja javiti i ovdje, tako da prati ovaj topik, tu ču staviti informaciju.
Obično su članci o meni izlazili subotom, ali ove subote je praznik u Sloveniji, tako da možda če izači u petak ili sljedeči tjedan, ponekada izađe i u jednim drugim novinama koje se zovu Nedeljske Novice,...to sve ovisi od Urednika, javit ču na vrijeme, odmah kada saznam, trenutačno nemam nikakvih informacija u vezi togaAh, dobro. Ionako nije bilo ni goriva pa mi se nije dalo kupovati ništa.
Poli Posted - 20/06/2022 : 11:39:04

dobro, onda kad bude
Poli Posted - 20/06/2022 : 11:18:46

Dobro, ali sada kada je strip prodat valjda mozes napisati o kojem je stripu rijec, ili postaviti koju fotku (sigurno si je napravio). Ionako si uspio prodati strip.

I narafski, bolje vrabac u ruki nego golub na krovu. ;D Pogotovo ako je to vrabac od cuke.forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000