forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
manhunter Posted - 02/10/2008 : 19:00:54
Imamo pogađanje filmova na 600 i kusur stranica, ali nemamo inače filmske diskusije??
Evo za početak, something to discuss for:

American Film Institute's 10 Top 10 honors the ten greatest American films in ten classic film genres:

Animation
1 Snow White and the Seven Dwarfs 1937
2 Pinocchio 1940
3 Bambi 1942
4 The Lion King 1994
5 Fantasia 1940
6 Toy Story 1995
7 Beauty and the Beast 1991
8 Shrek 2001
9 Cinderella 1950
10 Finding Nemo 2003

Romantic comedy films
1 City Lights 1931
2 Annie Hall 1977
3 It Happened One Night 1934
4 Roman Holiday 1953
5 The Philadelphia Story 1940
6 When Harry Met Sally... 1989
7 Adam's Rib 1949
8 Moonstruck 1987
9 Harold and Maude 1971
10 Sleepless in Seattle 1993

Westerns
1 The Searchers 1956
2 High Noon 1952
3 Shane 1953
4 Unforgiven 1992
5 Red River 1948
6 The Wild Bunch 1969
7 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969
8 McCabe and Mrs. Miller 1971
9 Stagecoach 1939
10 Cat Ballou 1965

Sports
1 Raging Bull 1980
2 Rocky 1976
3 The Pride of the Yankees 1942
4 Hoosiers 1986
5 Bull Durham 1988
6 The Hustler 1961
7 Caddyshack 1980
8 Breaking Away 1979
9 National Velvet 1944
10 Jerry Maguire 1996

Mystery films
1 Vertigo 1958
2 Chinatown 1974
3 Rear Window 1954
4 Laura 1944
5 The Third Man 1949
6 The Maltese Falcon 1941
7 North by Northwest 1959
8 Blue Velvet 1986
9 Dial M for Murder 1954
10 The Usual Suspects 1995

Fantasy films
1 The Wizard of Oz 1939
2 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001
3 It's a Wonderful Life 1946
4 King Kong 1933
5 Miracle on 34th Street 1947
6 Field of Dreams 1989
7 Harvey 1950
8 Groundhog Day 1993
9 The Thief of Bagdad 1924
10 Big 1988

Science fiction films
1 2001: A Space Odyssey 1968
2 Star Wars Episode IV: A New Hope 1977
3 E.T. the Extra-Terrestrial 1982
4 A Clockwork Orange 1971
5 The Day the Earth Stood Still 1951
6 Blade Runner 1982
7 Alien 1979
8 Terminator 2: Judgment Day 1991
9 Invasion of the Body Snatchers 1956
10 Back to the Future 1985

Gangster films
1 The Godfather 1972
2 Goodfellas 1990
3 The Godfather Part II 1974
4 White Heat 1949
5 Bonnie and Clyde 1967
6 Scarface: The Shame of the Nation 1932
7 Pulp Fiction 1994
8 The Public Enemy 1931
9 Little Caesar 1931
10 Scarface 1983

Courtroom dramas
1 To Kill a Mockingbird 1962
2 12 Angry Men 1957
3 Kramer vs. Kramer 1979
4 The Verdict 1982
5 A Few Good Men 1992
6 Witness for the Prosecution 1957
7 Anatomy of a Murder 1959
8 In Cold Blood 1967
9 A Cry in the Dark 1988
10 Judgment at Nuremberg 1961

Epics
1 Lawrence of Arabia 1962
2 Ben-Hur 1959
3 Schindler's List 1993
4 Gone with the Wind 1939
5 Spartacus 1960
6 Titanic 1997
7 All Quiet on the Western Front 1930
8 Saving Private Ryan 1998
9 Reds 1981
10 The Ten Commandments 1956
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Sneaksie Thiefsie Posted - 08/11/2024 : 17:17:03

alexts Posted - 08/11/2024 : 10:10:12
Izolacija

(2024)

Jovan, mladi biolog, dobija dobro plaćen posao u šumi, ali kada pogleda kamere, otkriva prisustvo nekog čoveka i kako vreme odmiče noć, čudni zvuci i izolacija ga guraju u paranoju.

Ako je film solidan-prijatan-korektan i autori nisu imali veću ambiciju nego da bude baš takav, onda je to OK, a posebno još i ako se poklopi sa ne-velikim očekivanjima gledalaca. Ako nije bolji, a mogao je lako da bude da su neki potencijali bolje iskorišćeni, a neke odluke drugačije donesene, onda se razočarenje može javiti, pa i frustracija. Izolacija, film režisera i scenariste Marka Backovića, propuštena je prilika da se napravi jako dobar domaći film po najvišim kriterijumima za svetsku produkciju, ali ovako će biti samo jedan od boljih iz ovogodišnje srpske produkcije.

Reditelj koristi fotografiju (prirode, šume), glumca (Biković, koji je dorastao zadatku u većem delu filma, ali u pojedinim scenama "zapinje") i pre svega zvuk umesto muzike (vidi se da je prostudirao Twin Peaks: The Return) da stvori atmosferu, napetost i paranoju. Prvi deo filma dobro funkcioniše, problemi nastaju kad stvari počnu da se raspliću. Satira i kritika nisu problem, ali razjašnjenja potcrtavaju nelogičnosti, nedorađenosti i nedovršenost. Kraj, bilo da je zaokružen, bilo da je otvoren (da ne spojlujem) treba da je efektniji a ceo narativ povezaniji. Odluka da je Bikovićev lik narator, u toku ispitivanja u sadašnjosti, očigledno je pogrešna, jer umanjuje neizvesnost, a ne doprinosi ničemu.

Sve u svemu, kao što rekoh, vrlo korektan i zanatski dobro urađen žanrovski (psiho drama-triler-horor) uradak. Više od toga, drugom prilikom.

6+ /10
GitaristRoko Posted - 06/11/2024 : 15:18:42
Blokada (2012)

Dokumentarni film o studentskim prosvjedima 2009. za besplatno školstvo. Jako dugo nisam pogledao neki dokumentarac, a ovaj me zbilja iznenadio. Jako zanimljiv cijelo vrijeme jer su snimali baš u jezgri te grupe koja je sve vodila i taj put do cilja. Gotovo cijeli film su prikazi iz Zagreba, mislim da ima samo jedna snimka iz Rijeke.

8/10
alexts Posted - 06/11/2024 : 14:21:06
Pravi kritičar služi i da odvrati ljude od gledanja.

Ne padaju filmovi sa >=8 svaki dan, oni su retki. A bilo ih je, evo samo u poslednja dva meseca (od 6.9.), po mojim ocenama - At Eternity's Gate, Reign of Assassins, The Banshees of Inisherin, Wonka, May December, Sorcerer i Blow Out.

Nije malo, nego se ne ističu možda dovoljno od ostalih? A ni 7-ca nije mala ocena, a takvih je prilično.
Zula Posted - 06/11/2024 : 12:38:38
Pierce Brosnan genijalan u The Matador (Ubojstvo i margarite).
Alexts, daj osvrt ne neke ≥8/10 filmove, da ti se kriteriji ne snize 🤣
Cromwell Posted - 06/11/2024 : 12:28:37
Di pobogu samo pronađeš ovakvu plejadu neukusnih filmova kakve stavljaš zadnjih par mjeseci? Da nisi možda friško u vezi ili nešto slično, jer ovo me baš podsjeća na muke koje sam morao pretrpit kad bi bivša pronašla "nešto novo i zanimljivo" na soap2day
alexts Posted - 06/11/2024 : 10:00:47
A Long Way Down

2014

Četvoro ljudi, potencijalnih samoubica, sastaju se u novogodišnjoj noći i formiraju surogat porodicu kako bi pomogli jedni drugima u životnim teškoćama.

Jedan britanski film prema kome je kritika bila prilično oštra. Publika manje, s pravom, jer to nije loš film. Ova mešavina drame i crne komedije ne zapada u neinteresantnost ili monotoniju, uspešno drži pažnju i pruža dobroj glumačkoj ekipi dovoljno prostora da uspešno iznese likove, a i film. Tačno, koncept je ozbiljno gledano prilično naivan, a i upada u patetiku, ali ima duha i dovoljno stila (i režijskog), ne da se poredi sa boljim engleskim filmovima ovog tipa, ali da nije promašaj.

Film je rađen po književnom delu Nicka Hornbyja (High Fidelity, About a Boy, Brooklyn), verovatno ne jednom od boljih. Glume Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots, Aaron Paul (Breaking Bad) i Sam Neill.

6-/ 10
Poli Posted - 06/11/2024 : 09:53:26

Meni je bio zanimljiv, skoro pa "zabavan". :)

alexts Posted - 06/11/2024 : 09:35:30
Savage Salvation

2022

Heroinski zavisnik, u procesu oporavka, u potrazi je za osvetom nad dilerima odgovornim za prodaju droge koja je izazvala smrt njegove verenice.

Jedan straight to "video" film, prema kome je publika bila prilično oštra. Dobrim delom, s pravom. Prva polovina je drama o odvikavanju narkomanskog para, zbog koje je jedan deo publike odustajao ili doneo već unapred negativan sud, obzirom na mučnu jednoličnost takvog prikaza. Kasnije to prelazi u osvetnički akcioni triler, kad je već malo prekasno, ali i prilično ordinarno.

Filmu nisu pomogli, već naprotiv odmogli, poznati glumci u epizodnim ulogama. Robert De Niro kao šerif je u jednoj od svojih najlošijih tezga uloga, a John Malkovich je tu samo da bi se kratko pojavio i pokazao se kao negativac.

Naravno, ima i dosta lošijih filmova od ovog, ko ima veće i obuhvatnije gledalačko iskustvo, zna to. Ovaj film je gledljiv, glavni glumac Jack Huston je OK i priča posebno daje neki uvid u život u propalim ruralnim mestima u SAD.

4/ 10
BeaGea Posted - 05/11/2024 : 08:29:40
Reagan

U jeku izbora da pogledam i neki film o američkim predsjednicima. Odlučil sam se za ekranizaciju priče o glumcu/predsjedniku, vladaru SAD-a na vrhuncu Hladnog rata. Nije uopče loš film, Nije prezahtjevan, a opet krez pseudo dokumentarni prikaz nudi poneku vrlo ozbiljnu tezu. Granica između stvarnih i izmaštanih događaja je vrlo tanka kaj filmu daje draž i privlači publiku. Pogledajte!
going going Posted - 04/11/2024 : 23:08:50

Kakav neobican trejler koji podstice interesovanje za film. Prava retkost. A film deluje odlicno, reditelj osvojio Srebrnog Lava u Veneciji, 97% na rotten tomatoes, dobra glumacka postava Adrein Brody, Felicity Jones itd. I runtime od skoro 4 sata!
manhunter Posted - 02/11/2024 : 21:10:50
I to što kažeš.
Tonto Posted - 02/11/2024 : 20:55:05
Puno si mu i dao. Nasuprot ovakvom sf-u passengers su odiseja
manhunter Posted - 02/11/2024 : 20:17:06

Kao i većina novijih filmova, i ovaj je vizuelno odličan, ali bez neke smislene priče, o glumi da ne pričamo.

5/10
Sneaksie Thiefsie Posted - 02/11/2024 : 19:51:41
umro Alan Rachins (Batman: The Animated Series, Lois & Clark: The New Adventures of Superman, Justice League Unlimited, The Spectacular Spider-Man...)
Poli Posted - 02/11/2024 : 18:52:57

Njezini filmovi su puno bolji kad su domaci, znaci na danskom, a ne ovi pravljeni za H'wood.

alexts Posted - 01/11/2024 : 10:07:04
Things We Lost in the Fire

2007

Odskora-udovica poziva problematičnog najboljeg prijatelja svog muža da živi sa njom i njeno dvoje dece. Dok on, koji je heroinski zavisnik, postepeno preokreće svoj život, pomaže i porodici da se izbori sa gubitkom.

Bilo mi je čudno da ranije nisam čuo za ovaj film, ali i jasnije zašto nakon gledanja. Ovo je drama kojoj se nema šta zameriti - glumci su jako dobri, likovi i priča uverljivi i dopiru do emocija egladalaca, režija adekvatna i zadovoljavajuća. Ipak nije za dugo pamćenje; sama tema i njena obrada ne deluju previše atraktivno za pravi bioskopski film, više deluje kao dobar TV film, nekako kinematografski "ravno". Ako ste ljubitelj drama, teme ili glumaca, vredi ga videti, a ako ste posebno naklonjeni dramskim TV serijama i filmovima, slobodno možete dodati (bar) jednu ocenu više.

U prvom delu filma, značajnu ulogu (nastradalog muža) glumi David Duchovny, a iako on nije glumac na nivou Halle Berry i Benicio Del Toro-a (koji su oboje ostvarili odlične uloge), nije ništa pokvario i dobro se uklopio.

6/ 10
Zula Posted - 30/10/2024 : 21:10:56
Conversation je odličan film, dok je Blow Out najviše vrlo dobar film. Oba su gledljiva i više puta... 🤣
going going Posted - 30/10/2024 : 20:25:20
quote:
Originally posted by fandango

Goinze, fantasticno, bas super da si se ti nama razotkrio! Neobicno mi je drago, ne znam zasto, mozda zato kad god se javis, bude kvalitetna filmska diskusija. Bravo.

Hvala fandango na lepim recima!

quote:
Originally posted by Shaner

@goingx2

Pogledam ovaj tvoj kratkiš čim uhvatim malo više vremena. Hvala ti što si podijelio!

quote:
Originally posted by alexts

Blow Out
(Pucanj nije brisan)

1981

Snimatelj filmskog zvuka slučajno snimi dokaz, koji ukazuju da je saobraćajna nesreća zapravo bila ubistvo i samim tim, nađe se u opasnosti.

Istog koncepta kao (još čuveniji) Blow-Up (1966) Michelangela Antonionija, De Palmin Pucanj nije brisan je ipak drugačiji film, iako je posveta pomenutom. Sličnost je što u Antonionijevom filmu glavni junak istražuje ubistvo analizom fotografija, a u DePalminom audio snimka, slučajno napravljenih. Postoje i druge očigledne inspiracije (The Conversation, slešeri), pa ipak Blow Out nije previše neoriginalan.

Blow Out će običnim gledaocima delovati kao "običan" film, ali će uglavnom biti (i bili su) zadovoljni. Filmofili će primećivati da mnogi elementi funkcionišu prilično bolje od standardnih trilera (političkih), samim tim i celina. Priča, likovi i dijalozi dovode gledaoce do uživljavanja, kao da učestvuju u misteriji koja se odmotava. Više nego zaslužna je režija Briana De Palme, perfekcionistički, nadahnuto i sa osećajem isplanirana, pa i inovativna za svoje vreme. John Travolta u glavnoj ulozi je izuzetno ubedljiv, dobra je i Nancy Allen (RoboCop), a sjajan je i mladi John Lithgow. Fotografija, muzika, završnica filma - sve je na visokom nivou.

Tako da je Blow Out u gornjem domu žanrovskog filma - trilera, onom Hičkokovskom.

8/ 10

(Polu-spojler: Možda je DePalma mogao da se opredeli i za srećniji kraj, ali je odjek 70-ih i Chinatowna bio još uvek prejak.)

Odlican film. Sve si lepo napisao i saglasan sam. I mene je kraj bas podsetio na upravo Chinatown.
Sto se tice posvete Antonioniju i koriscenju njegovog istog principa radnje, tu mi je jaci Conversation od Blow Outa. Conversation je takvo paranoicno remek delo uz sjajnu muzicku pratnju da je to neverovatno. Mozda mi je cak i drazi Conversation od Blowupa. Od Antonionija mi je vrh egzistencijalisticka trilogija. Dok me naprimer The Passanger sa Dzekom Nikolsonom nije odusevio, mozda nisam bio u pravom raspolozenju dok sam gledao. Moram da pogledam i Red Desert i Zabriskie Point i Drugarice.
alexts Posted - 30/10/2024 : 13:04:59
Venom: The Last Dance

2024

Bez ulaženja u raspravu, tipičnu za MCU (+ Sony) ljubitelje, sadašnje i bivše, o tome koji je nastavak koliko dobar, jedan u odnosu na drugi nekog serijala, u ovom slučaju o Venomu, za sad (deluje završenoj) trilogiji; (možda je treći deo malo bolji od drugog, a ipak lošiji od prvog), jer nije naročito važno, pošto se ceo serijal ne sastoji od naročito kvalitetnih filmova, a istovremeno zadovoljavaju većinu ljubitelja superherojskog filmskog žanra, bar da bi ga jednom odgledali.

I dalje je prejednostavan scenario, akcione scene tipično crtano-filmske, ponekad solidne, a humor "hit-or-miss" i kako za koga (ne oduševljava, a nije promašen). Dobar deo zasluga/krivica idu Tomu Hardyju, koji je ovde prigrabio kreativnu kontrolu, kao ko-scenarista (slično kolegi Ryanu Reynoldsu u slučaju poslednjeg Deadpoola), a prijateljica mu je reditelj.

I dalje Hardy zadovoljavajuće iznosi ulogu, i pored njegove glume, glavni kvalitet filma je odnos-međuigra Edija Broka i Venoma, koje Hardi igra po principu - 2 u 1. Ekipa je pojačana sa još par poznatijih glumaca - Chiwetel Ejiofor, Rhys Ifans, Juno Temple.

6/ 10
BeaGea Posted - 30/10/2024 : 08:22:21
quote:
Originally posted by ridiculus

Našli smo The Red Shoes, a onda su tu možda i drugi filmovi Powella i Pressburgera?

Naprimjer Black Narcissus

Ma našlo bi ih se na desetke sigurno, od Langovog Dr. Mabusea ili Griffithovog Intolerancea (najbolji film Orsonu Wellesu) do Coppolinog Megalopolisa!

Kad ti netko veli da je pogledel sve kaj vredi onda zapravo znaš koliko poznaje filmografiju...
alexts Posted - 29/10/2024 : 21:02:23
Čuvam ih za posebne momente.
ridiculus Posted - 29/10/2024 : 19:44:12
quote:
Originally posted by alexts

Pa u mojim godinama teško je naći značajne filmove koje nisam gledao, posebno poznate klasike.

Našli smo The Red Shoes, a onda su tu možda i drugi filmovi Powella i Pressburgera?
Zula Posted - 29/10/2024 : 18:47:45
Zezam se malo... Iako je meni draže pogledati neki dobar ponovo, nego otkrivati loše. Ali i pored toga mislim da ima još dosta dobrih filmova koje nisam gledao...
alexts Posted - 29/10/2024 : 16:53:06
Pa u mojim godinama teško je naći značajne filmove koje nisam gledao, posebno poznate klasike. A ne moram da ih gledam po 5 puta, bolje da vidim i nešto premijerno.

Što reče tip neku godinu stariji od mene - zavidim ljudima koji po prvi put gledaju neke filmove (za njega najbolje all time).

Tako da je sve normalno.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000