forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Lucky Luke / Talicni Tom

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Mord Posted - 05/12/2009 : 13:02:14
Ovih dana sam procitao 3 albuma omiljenog mi junaka u izdanju bookglobe-a. Zanimljivo je koliko su mi razlicita sva tri.

1) Poseban tretman.

Ovo mi je mozda najbolji Lucky kojeg sam citao. Morrisov crtez je briljantan. Prica i rezija su savrseni. Stvarno sam se nasmijao citajuci ga. Legendarna epizoda s legendarnom bracom Dalton. Tema psihonalize je u ovom stripu predstavljena na urnebesan nacin.

2) Tortilje za daltone.

Ponovo Goscinny, ponovo braca Dalton, ali ovaj puta u malo losijoj prici i za nijansu losijim crtezom. Tema je bijeg Daltonovih u meksiko. Sam otisak albuma je isto malo losiji, pretpostavljam da je to do originalnih materijala. Epizoda je iz 1971., napravljena samo par godina prije Posebnog tretmana. Rezija i gegovi su odlicni. Sam strip mi je malo manje smijesan od prethodnog.

3) Most na Mississipiju.

Jedan od rijetkih albuma napravljenih nakon Goscinnijeve smrti koje sam citao. Crtez je dosta losiji od prethodna dva, da li se Morris manje trudi? Prica o gradnji mosta preko Mississipija je dobro osmisljena i puno obecava. Podloga je tu za sve one urnebesne situacije, i svi komicni likovi iz Luckijevog svijeta su tu. Medjutim, izvedba klapa. Rezija i gegovi su mi nekako prekruti, a likovi kao da nisu do kraja iskoristeni. Mislim da se tu najbolje vidi koliku je ulogu u serijalu imao pokojni scenarist. Konacan rezultat je strip koji nije smijesan, i kod kojeg ne mozes uzivati u crtezu kao kod ostala dva. Pratis neku scenu i razmisljas kako je slicna scena u nekoj prethodnoj epizodi bila puno bolja, zanimljivija, smjesnija.


25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ReemCP Posted - 19/06/2023 : 23:16:19
Evo i ovdje:

quote:
Originally posted by Spock

Markos u potrazi za Lucky Lukeom:

https://www.stripovi.com/recenzije/lucky-luke-lu-bgpi-7-trazi-se-lucky-luke/3040/


Peyo Posted - 29/09/2022 : 13:16:26
quote:
Originally posted by jagodanbg
Čitao sam da se simbol svastike pojavljuje u budizmu ali otkud kod indijanaca?Nisam našao objašnjenje na webu, ali svastika se znala u stripovima stavljati u psovke kao jedan od simbola.

U ovom slučaju je nakon eksplozije iz štosa nacrtana na grudima Indijanca. I to u prvoj epizodi gdje je scenarist Goscinny iz obitelji poljskih Židova!

Ako netko ne razlikuje simbole, ovdje je nacistička i indijska:

bojans Posted - 29/09/2022 : 12:09:09
quote:
Originally posted by dovlajoe

Politika je izdala ukupno 41 epizodu Taličnog Toma. Kasnije su objavljene ove knjige sa pet epizoda. Pretpostavljam da su knjigama obuhvatili sve objavljene epizode, tako da ih ima ukupno osam. Pojedinalne epizode imam, knjige nikad nisam video uživo, čak ni kod prepreodavaca.Onda u tom koričenom kompletu fali jedna epizoda, predpostavljam br. 41 - Sara Bernar.
BTW, da li neko zna kada izlazi sledeći integral za Čarobnu knjigu?
jaki Posted - 29/09/2022 : 02:11:02
Svastika u davnoj povijesti se može naći po cijelom svijetu pa tako i u našim krajevima.Nacistička je bila obrnuta(krakovi u lijevo)od "dobre"svastike.
jagodanbg Posted - 29/09/2022 : 00:10:00
Da li neko zna zašto ovaj indijanac u priči "Pruga kroz preriju" ima tattoo svastike na grudima?


Čitao sam da se simbol svastike pojavljuje u budizmu ali otkud kod indijanaca?
Jocko Posted - 21/09/2022 : 13:18:00
Talični Tom 8: Protiv Fila Nefera (Morris, 1954)

U jednom gradiću se sukobe dvojica vlasnika saloona: jedan zloća (O'Salivan) i jedan dobar ali beskompromisan (O'Hara). O'Salivan odluči da za pozamašne novce dovede čuvenog revolveraša Fila Nefera u pomoć, dugonju kome se put ubrzo ukrsti sa Taličnim, koji ode u gradić i lažno se predstavi kao Nefer, a zatim odluči da pomogne O'Hari, svom nekadašnjem prijatelju. U drugoj polovini epizode, prevareni Nefer dolazi u grad, i zajedno sa O'Salivanom na sve načine pokušava da otera O'Haru i Taličnog.
Najsmešniji aspekt epizode jeste Neferov izgled - strašno je visok, plus užasno mršav, i brojne su i kreativne Morisove fore u vezi sa Neferovim izgledom ali i ponašanjem (genijalne scene vežbanja pucanja). Zanimljiviji je lik od bezličnog Pata Pokera iz neke od prethodnih epizoda. Posle nekoliko okršaja u kojima je izvukao deblji kraj, ali i bizarnog no legendarnog dvoboja u podne, Nefer strada od metka Taličnog, ali preživi. U originalu je umro, ali su kraj izmenili u albumskom izdanju. Ovde mi se crtež više svideo nego u nekim ranijim epizodama. Neferova specifična faca i građa je posveta glumcu Džeku Palansu. Priča je na manjem broju strana u odnosu na standardni TT album, ali je krcata humorom a gorostasni Nefer je simpatičan negativac - uprkos tome što je klasičan hardkor zloća, zadobija ljubav publike baš u onim sve-samo-ne-običnim humorističnim scenama u kojima njegova visina i zmijska građa dolaze do izražaja. Od Morisovih priča, ova mi je bolja i od Doksija i naročito od Pata Pokera.

8, 9, 8, 9 - 84%


Talični Tom 8: Pilulko (Morris, 1954 - 1955)

Kratka pričica iz istog albuma, o gradskom štreberčiću i dobrici benignog izgleda koji dolazi u Smoki taun i nakon lude sreće da zaustavi pljačkaša biva proglašen za šerifa. Još luđom i urnebesnom srećom uspeva ne samo da zaustavi bandu zlikovaca, već i da preživi, te postane heroj. Priča je specifična po tome što je Talični priča drugima ispred logorske vatre, tj. ne pojavljuje se aktivno u Pilulkovoj avanturi. Humor je uglavnom baziran na apsurdnim situacijama u koje Pilulko upada i iz kojih se još apsurdnije izvlači (kao pobednik). Simpatična preteča Junaka mlakonje.

8, 8, 8, 7 - 79%


Jocko Posted - 15/09/2022 : 04:46:11
Uže za vešanje i druge priče (TT 49)

https://www.bedetheque.com/BD-Lucky-Luke-Tome-49-La-corde-du-pendu-et-autres-histoires-43053.html


Talični Tom 49: Kamilin rudnik (Dom Domi & Morris, 1980)

Priča o tome kako je Talični upoznao Hadži Ahmeda, ljubitelja kamila i lovca na kamile. Šta će kamile u Arizoni, e to je deo priče zasnovan na istorijskim činjenicama, a više se može pronaći na ovom linku - ako je to to. (https://alwaysonliberty.com/2017/08/the-great-camel-experiment-quartzsite-arizona.html/)
Talični hvata svoju prvu kamilu, a hadži Ahmed slučajno otkriva rudnik zlata. Simpatična pričica.

8, 8, 9, 8 - 83%


Talični Tom 49: Obračun (Lodewijk & Morris, 1981)

Tom dolazi u Purgatori, gde sreće svoju staru poznanicu Loru Legz. Ona mu se jada kako je lokalni mladi kabadahija zaljubljen u nju. Pomenuti klinac izaziva Toma na dvoboj, a ono što sledi je sve samo ne običan dvoboj. Sviđaju mi se obrati u završnici i slatki hepi end.

8, 8, 9, 8 - 83%


Talični Tom 49: Božija reč (de Groot & Studio Dargaud, 1982)

Ova priča ima možda i najzanimljiviju premisu u ovoj kolekciji kratkih priča: Taličnom se put ukrsti sa sveštenikom-misionarom koji želi da propoveda reč božiju među indijancima. Ali nažalost priča je na samo 4 strane i ima jako zbrzan kraj, a ni kulminacija sa indijancima koji se tabaju među sobom nije epohalno rešenje. Šteta dobre ideje.

8, 6, 8, 8 - 74%


Talični Tom 49: Doživljaji Li Čija (de Groot & Studio Dargaud, 1981)

Priča na osam stranica (u klasičnom Iznogudovskom 'formatu') o doživljajima jednog vrlo skromnog i kitnjasto-rečitog Kineza. Talični se pojavljuje samo na prvoj strani, kao Lijev saputnik, a zatim Li Či stupa na pozornicu i dolazi u Nju Šangaj gde biva dočekan od strane podjednako rečitog gradonačelnika. Iako je pretila opasnost od teških klišeja - imajući u vidu da zapadnjak piše sprdačku priču o Kinezima - ipak je ceo taj srednji deo epizodice koji se odnosi na dijalog dvojice kineza odrađen jako dobro. I još jednom, kao u jednoj od priča iznad, dobijamo jedan specifični dvoboj, a i poslednja vinjeta kao varijacija na završnicu svake TT epizode je odlična! Li Čijev govor, kao i govori ostalih žutaća su, tokom cele epizode, urnebesni. Od ove priče sam već po samom naslovu nekako najmanje očekivao, imajući u vidu opasnost od klišeja, a ispade da mi je najbolja priča u ovom albumu, i vraški zabavna. I na neki način, ma koliko bili različiti izgledom i govorom, postoji sličnost između Čija i Toma, a to ostaje na čitaocima da otkriju...

8, 9, 9, 8 - 86%


+


Talični Tom 49: Uže za vešanje (Vicq & Morris, 1979)

Serija kratkih priča, prethodno objavljenih u magazinima, a u albumskom formatu su se našle pod naslovom Uže za vešanje i druge priče. Ovde Talični dolazi u malo mestašce gde su ljudi kad popiju vazda skloni linčovanju i bešenju konjokradica i ostalih (nevinašaca). Talični prvo sprečava linč, a zatim rešava misteriju oko linčovanja. Rasplet mi se nije naročito dopao. Ideja da iza linča stoji prodavac užadi jer masno naplaćuje užad obešenih kao amajliju, u teoriji zvuči bolje nego što je ispalo u praksi.

6, 7, 9, 7 - 73%


Talični Tom 49: Braća Dalton putuju vozom (Goscinny & Morris, 1980)

I u ovako kratkom obliku, Gošinijev scenario blista. Priča je jednostavna - Daltonovi pljačkaju vozove. Ali ispalo je vraški zabavno. Daltonovi su kao pizza, i kad su loši - dobri su. A ovde uopšte nisu loši.

7, 8, 10, 7 - 82%


Talični Tom 49: Osvetnik (de Groot & Morris, 1979)

Talični dolazi u mestašce u kome obitava izvesni maskirani osvetnik Zozo (posveta Zorou). Talični ga uči tajnama pravednika, ali kada nakon mnoštva smešnih scena uvidi da je Zozo izgubljen slučaj, zauzima njegovo mesto maskirajući se u njega, i tako mu stvara reputaciju. Priča se prebrzo završila, i to joj je najveća mana. Ideja vrišti od neiskorišćenog potencijala.

8, 7, 9, 8 - 80%Veliki sam ljubitelj kratkih priča, i ovaj album sastavljen od pričica različitog ali nevelikog broja strana, pokazuje da Talični može da funkcioniše i na mnogo manjem broju strana od uobičajenog, kao Iznogud. S tim što neke (Božija reč, Osvetnik...) vape za više strana da bi bile bolje razrađene, pa stoga deluju zbrzano.Jocko Posted - 14/09/2022 : 20:32:07
Ocene svih TT koje sam čitao do sad:

Ep. 5. Protiv Pata Pokera (7, 8, 7, 8 - 74%)
Ep. 7. Eliksir Dr. Doksija (8, 8, 7, 8 - 77%)
Ep. 8.
- Protiv Fila Nefera (8, 9, 8, 9 - 84%)
- Pilulko (8, 8, 8, 7 - 79%)
Ep. 12. Braća Dalton (10, 10, 10, 10 - 100%)
Ep. 13. Sudija Roj Bin (10, 9, 8, 10 - 91%)
Ep. 14. Put za Oklahomu (8, 9, 8, 9 - 84%)
Ep. 20. Bili Kid (10, 10, 10, 9 - 99%)
Ep. 33. Junak mlakonja (9, 8, 8, 7 - 82%)
Ep. 44. Doktor za Daltonove (10, 9, 10, 10 - 97%)

Ep. 49.
- Uže za vešanje (6, 7, 9, 7 - 73%)
- Braća Dalton putuju vozom (7, 8, 10, 7 - 82%)
- Osvetnik (8, 7, 9, 8 - 80%)
- Kamilin rudnik (8, 8, 9, 8 - 83%)
- Obračun (8, 8, 9, 8 - 83%)
- Božija reč (8, 6, 8, 8 - 74%)
- Doživljaji Li Čija (8, 9, 9, 8 - 86%)
Jocko Posted - 14/09/2022 : 20:00:40
Bili Kid (Goscinny & Morris, 1961)

Nisam čitao puno TT epizoda, ova mi je deveta, i spada među najbolje. Jedina koja mi se više svidela je ona prva sa Daltonima (Braća Dalton, originalna 12. epizoda). Do sada se, od onoga što sam čitao, Talični sukobio sa Patom Pokerom, Dr. Doksijem, sudijom Rojem Binom, legendarnim Daltonima, kasnije i sa doktorom Daltonovih... I morao je na red da dođe i Bili Kid. Još jedno veliko (i zvučno, i istorijsko...) ime. Prikazan je kao razmaženi klinac alav na bombone, pljačke, zastrašivanje preplašenog naroda, bajke za uspavljivanje i toplu čokoladu. Talični u prvoj polovini stripa pokušava da nagovori preplašene građane da ustanu protiv zajedničkog teroriste Bilija, ali niko nema petlju... A onda Talični odlučuje da postane gori desperados od Bilija, toliko gori da sada stanovnici vide Bilija kao jedini spas od terora Taličnog. Ali taj udar na svoj ego Bili ne može podneti, radije će u zatvor nego da bude percipiran kao dobrica.
VČ izdanje ima dobar kolor, u prethodnoj priči koju sam čitao od VČ-a (Junak mlakonja) je kolor bio suviše drečav.

10, 10, 10, 9 - 99%

Renky Posted - 04/09/2022 : 19:46:40
Očito ne pamtim više... znam da je bilo govora kako je prekinuto zbog prava ali super da su izgurali i ovoliko.👍
jagodanbg Posted - 04/09/2022 : 19:07:04
Ima logike 🙂 Hvala na pomoći
dovlajoe Posted - 04/09/2022 : 12:18:14
https://www.kupindo.com/Evropski-i-ostali-stripovi/68823945_Talicni-Tom-komplet-u-8-knjiga-Politika

Ipak ima osam knjiga, ako je verovati ovoj završenoj aukciji.
Renky Posted - 04/09/2022 : 10:37:47
Mislim da nema 8 knjiga... odnekud mi zvoni da ih je 5 ali...
dovlajoe Posted - 03/09/2022 : 22:29:14
Politika je izdala ukupno 41 epizodu Taličnog Toma. Kasnije su objavljene ove knjige sa pet epizoda. Pretpostavljam da su knjigama obuhvatili sve objavljene epizode, tako da ih ima ukupno osam. Pojedinalne epizode imam, knjige nikad nisam video uživo, čak ni kod prepreodavaca.
jagodanbg Posted - 03/09/2022 : 20:28:15
Dobio sam na poklon danas, 4 knjige, da li ovoga ima još?

dovlajoe Posted - 22/06/2022 : 01:06:57
Kao nosilac crnog pojasa četvrti dan u poznavanju lika i dela Taličnog Toma (Morisa i Gošinija), odgovorno tvrdim da je Junak mlakonja među pet najboljih epizoda u serijalu.
Jocko Posted - 20/06/2022 : 23:37:53
(Skoro) svima se u komentarima i ovde i na Bedeteci svidela ova epizoda, mozda nisam u humoristicnom elementu ovih dana pa mi zato nije sasvim legla. Malo sam joj popravio ocenu na komentaru recenzije, ali valjalo bi da je procitam opet u nekom narednom periodu, mozda mi bolje legne. A mozda je i vama bolja zbog faktora nostalgije

Peyo Posted - 20/06/2022 : 22:37:17
Samo piči LV!

I meni je to draga epizoda. Goscinny rules!
Lord Vader89 Posted - 20/06/2022 : 22:17:28
ne valja to nista, ici ce kontrarecenzija xD
Lord Vader89 Posted - 20/06/2022 : 22:16:58
ae u kurac
delboj Posted - 20/06/2022 : 22:09:35
Pa ima recenzija https://www.stripovi.com/recenzije/talicni-tom-lu-vec-1-junak-mlakonja/1903/
Lord Vader89 Posted - 20/06/2022 : 21:53:08
izvesno ne najbolja, ali meni bez daljneg najomiljenija epizoda TT ikada, i dan danas je znam napamet (i ne mogu da verujem zapravo, retroaktivno, da mi je bas ta epizoda s tom temom i porukom dosla u ruke i toliko prirasla srcu)
ne bi mi verovao, ovih dana kontempliram da napisem recenziju iste, materijal je fantastican
Jocko Posted - 20/06/2022 : 20:45:23
Junak mlakonja (Goscinny & Morris, 1967 - 1968)

Priča posvećena novajlijama/dođošima, odnosno mlakonjama, sa glavnim likom britanskim plemićem Valdom i njegovim uštogljenim batlerom. Priča takođe govori i o razlikama između engleskih i jenkijevskih običaja, načina života i doživljavanja istog, itd. Na ova dva aspekta se bazira 90% humora ove priče.
No nažalost, ova priča ima puno praznog hoda, i uopšte mi nije bila urnebesna u poređenju sa nekim drugim, boljim pričama. Jednostavno - ima manje humora po stranici, i možda sam se samo na nekoliko scena baš nasmejao. Ima dosta mlakih i ne-toliko-komičnih scena.
Nekoliko upečatljivih likova (Valdo, njegov batler i indijanac), dobra ideja, iz koje se moglo više izvući, ali nažalost nije.

Bachy Posted - 09/06/2022 : 19:48:46
Hvala, delboje!
delboj Posted - 03/06/2022 : 15:56:44
quote:
Originally posted by BachyKad možemo ovo očekivati?
Ima li netko neki info?


Evo danas izgleda.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000