forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Kinematografija španskog govornog područja

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Caleb Posted - 04/02/2023 : 22:19:34

Upravo sam pogledao argentinskifilm El Clan, o porodici koja je '80-ih kidnapovala i ubijala ljude. To me je potaklo, da otvorim temu. Ne mogu reci da sam gledao puno filmova spanskog govornog podrucja, ali imam zelju da se malo vise pozabavim njome. Voleo bih da ova tema posluzi za preporuke, recenzije itd. kvalitetnih filmova koje ste pogledali.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
naker Posted - 22/03/2025 : 21:18:48
Nikad nije kasno za dobru preporuku. Malo sam se zasitio Almodovara, ali sviđaju mi se njegovi filmovi sigurno ću mu se kad tad ponovo vratiti. Dosta njegovih radova sa početka karijere kao i iz poznije faze nisam gledao pa će doći na red jednom
ken2 Posted - 22/03/2025 : 19:59:35
quote:
Originally posted by naker

Julieta (2016)

Nakon što je u razgovoru sa najboljom drugaricom svoje kćerke koju nije videla već godinama saznala da je njena kćerka udata i da ima troje dece, ona odlučuje da napusti stan u kojem je živela i počinje da piše dnevnik u kom će se prisećati svog života kako bi pokušala saznati gde je pogrešila i zbog čega je njena kćerka odlučila da je skloni iz svog života.

Drama o modernoj porodici i disfunkcionalosti iste, gde se kroz flešbek scene saznaje kako je žena upoznala svog supruga, početak njihovog zajedničkog života, prva beba, prvi problemi itd. Film se bavi odnosom majke i kćerke, žene i supruga, teškoćama samohrane majke da održi porodicu. Kao i kod nekih drugih Almodovarovih filmova, dovodi se u pitanje uloga crkve i religije kao stuba porodice i društva. Ono što je razočaralo kod filma je što se završi taman kad je mogao biti najzanimljiviji. Kratak film, sa po meni zbrzanim krajem i ne toliko jakim poentiranjem na kraju kao kod nekih drugih filmova ovog čuvenog režisera.

Traljav početak, naprasan kraj, ali u sredini sasvim solidna porodična drama. OK je Julieta za jedno gledanje, za nešto više baš i ne

To je to od Almodovara što se mene tiče bar u ovom trenutku, pogledao sam ono što sam planirao, vreme je za neke druge stvari

znam da kasnim nekoliko mjeseci, ali ako nisi gledao, nemoj propustiti
almodovarov dolor y gloria
https://www.imdb.com/title/tt8291806/
meni je to jedan od njegovih najboljih - uz bok s pričaj s njom, volver i sve o mojoj majci

a i julieta mi je jako dobar film
Shaner Posted - 22/03/2025 : 07:57:29
quote:
Originally posted by naker

Shaneru svaka čast odlično prepoznaješ kakve filmove volim da gledam.

Ma ja samo preporučujem ono što je meni bilo dobro.

naker Posted - 21/03/2025 : 21:24:31

Sex and Lucia (Lucía y el sexo) (2001)

Lucia je konobarica koja tokom smene u restoranu dobija poziv gde joj saopštavaju da je njenog partnera s kojim živi udario auto. Ona u šoku napušta stan i seli se na malo ostrvo gde pokušava da se izbori sa gubitkom svog partnera. Kroz flešbek scene iz prošlosti će se saznati više o njenom životu i njenom partneru koji je pisac. Malo ostrvce će uskoro postati mesto gde će se svi likovi ove priče okupiti kako bi se razrešila misterija.

Ljubavna priča sa obiljem misterije gde se stvarnost međusobno isprepliće sa fiktivnom stvarnošću iz knjige koju piše Lucijin partner. Nekada je teško proceniti šta je stvarnost, a šta fikcija, što samo dodatno pojačava sveopšti osećaj misterije. Iako u naslovu nominalno stoji Lucia, rekao bih da glavna uloga pripada njenom partneru piscu jer se radnja vrti oko njegovih odnosa sa raznim devojkama i knjigom koju piše. Film je ljubavna priča, ali kao što naslov dela sugeriše, sadrži dosta erotskog sadržaja. Pohvalan kasting ženskih uloga jer su izabrane seksi glumice. Nema šta, latino devojke definitivno spadaju među najseksi žene sveta. Film ni u kom pogledu nije samo jeftina romantična priča, već ima i ozbiljnih momenata kroz krimi scene, i par egzistencijalnih dilema. Ima i dosta simbolike, pogotovo oko značenja "rupe" kroz koju često propadaju likovi u filmu.

Shaneru svaka čast odlično prepoznaješ kakve filmove volim da gledam. Ima par sličnosti između ovog filma i The Dark Side of the Heart, ne treba da čudi da mi se sviđa ova tematika i da su mi se oba svidela
naker Posted - 10/03/2025 : 22:54:03

The Holy Innocents (Los santos inocentes) (1984)

U zabačenoj ruralnoj vukojebini španskog sela tokom '60tih porodica prostih seljaka radi za bogatog zemljoposednika. Bračni par živi životom za koji jedino znaju, dok njihov sin i kćerka iako poslušni ne pronalaze sebe u takvom životu. Porodicu čine i kćerka koja je nepokretna i gluvonema osim što ponekad u sred noći urliče kao da ju je demon obuzeo, dok je suprugin brat blago retardiran jer u toku pišanja pere ruke mokraćom, vrši veliku nuždu gde stigne, nema zube, ali voli životinje i pogotovo ptice. Neobrazovani i nepismeni, jedino što znaju je da se potpišu, ali žive na selu u skladu sa prirodom i životinjama kao što su brojne generacije pre njih živeli i preživljavali na takav način. Seljak poštuje prirodu i životinje jer to mu je život, ali čovek zemljoposednik tretira druge ljude gore negoli neki ljudi stoku...

Španska drama o strogoj hijerarhiji i klasnom sistemu koji je vladao u toj zemlji za vreme Frankove diktatore. Ljudi bliski Franku, povlašćeni članovi njegove političke partije, Crkva; su bili klasa za sebe i ponašali su se bahato kao da su gospodari svega, kao da su bogovi. Bahato ponašanje ne samo prema seljaku koji je na dnu društvene lestvice, već i prema drugim ljudima koji pripadaju nižim klasama (prikazano kroz odnos sina vlasnice i neverne žene upravnika imanja). Prost seljak ponizno gleda na svoje gospodare, na zemljoposednike, jer ne zna za drugačiji život, a vlastelin to zna i iskorišćava na često zaista brutalan i nadasve bezobrazan način. Film nije lako štivo, ima zaista par potresnih scena teškog života kroz koji prolazi prostodušan seljak. Ima i par scena crne komedije koje nisu za smejanje zbog apsurdnih situacija gde je teško poverovati na koliko nečovečan način čovek može da tretira drugog čoveka jer ga smatra nižim bićem od sebe. Par umobolnih likova, apsurdne i teatralne situacije, nekad imate osećaj kao da gledate film koji je režirao Jodorowsky.

Zula hvala na preporuci, izrazito težak film koji ostavlja gorak utisak u ustima nakon gledanja. Ali poučan i edukativan zbog portreta prostodušnog španskog seljaka kojeg gnječi Frankova diktatorska čizma zbog hijerarhijskog klasnog režima kojeg je uspostavio. Težak, ali odličan film
Shaner Posted - 26/02/2025 : 09:41:47
Drago mi je da ti se svidio. Nisam gledao nastavak, ali od prijatelja koji mi je ovo preporučio sam čuo da je loš.

Film dotiče ozbiljne teme, ali čini mi se da mu nije glavna namjera baviti se njima i da je namjerno pretjeran i naginje nekakvoj nadrealističkoj komediji. Zbog toga mi je konačan dojam i bio podijeljen i nije me u potpunosti osvojio, ali svakako ima odličnih elemenata, i ozbiljnih i neozbiljnih.

Evo ti i još jedna preporuka:

Lucía y el sexo
https://www.imdb.com/title/tt0254455/

naker Posted - 25/02/2025 : 22:38:39

The Dark Side of the Heart (El lado oscuro del corazón) (1992)

Siromašan pesnik vodi boemski život između Urugvaja i Argentine gde se stihovima i slatkim rečima udvara devojkama. On shvata da je u modernom svetu ideja ljubavi besmislena, ali ga to ne sprečava da veruje u ideal ljubavi. On veruje da je jedina prava ljubav ona gde partneri zajedno "lete". U kabareu će upoznati damu noći u koju će se zaljubiti, ali lejdi Smrt ga prati u svakom koraku i zagorčava mu život...

Argentinska romansa sa dosta crnog humora i sveprisutnim nadrealnim momentima. Sama ideja ljubavnog filma je poprilično jednostavna, ali je razrada složena. Glavni lik je prikazan kao nezreo muškarac, on nema siguran posao već je neuspešan pesnik. U slobodno vreme se igra sa vozovima tako što ih vozi po šinama ukrug, kao što ide od jedne do druge žene ukrug, bez ikakvog bitnog pomaka ili zaljubljivanja. On je dečak zarobljen u telu muškarca jer ne može da odraste. Literarni elemenat je bitan deo filma, glavni lik često citira i recituje poeziju. Recituje stihove kada se udvara, a recituje stihove i kada prosi za hranu ili novac. Iako je pesnik, njegov način života se ne razlikuje od načina na koji zarađuju prostitutke. Film se bavi egzistencijalizmom i likovi često vode duboke filosofske razgovore. Film je erotskog sadržaja, opisao bih ga kao seksi jer ima dosta golotinje i lepih latino žena koje su često obnažene i ne ustručavaju se da pokažu svoje adute. Sandra Ballesteros <3

Ono po čemu se ovaj film razlikuje od uobičajenih je činjenica da je bogat fantazmagorijom. Priča je vidno inspirisana Gaimanovim Sandmanom jer lejdi Death igra prominentnu ulogu filmu. Fantazmagorija najbolje funkcioniše kada je suptilna, kada se nagoveštava, golica maštu. U ovom filmu se malo preteralo sa ovim jer su nekada nadrealni momenti previše direktni i gađaju te direktno u glavu (lik bukvalno izvadi iz utrobe srce koje kuca i daje ga ženi, razgovara sa kravom jer tripuje da mu je ona majka itd). Ovakav tip crnog humora cenim da pomalo štetno deluje na film jer ostavlja neozbiljan utisak što je pogotovo pogubno kod filma koji teži da se bavi ozbiljnom tematikom.

Još jedna stvar, priča je smeštena deceniju posle Prljavog rata u Argentini kada je vlast vršila čistku i brisala iz života ljude koji su kritikovali režim. Kao što znaju svi koji su čitali strip Eternaut ili su upoznati sa okolnosti iz života Oesterhelda. Ova čistka režima se u filmu samo nagovesti, i šteta što se u radnju nije ubacilo malo više od ovog istorijskog konteksta. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je jedan od glavnih likova lejdi Death, i film bi na taj način dovodio u sukob mogućnost pronalaska prave ljubavi u zemlji koja je ne toliko davno bila okružena smrću. Mislim da bi to film učinilo još boljim, ali ljubavna priča kao glavna narativna nit je OK.

Shaneru svaka čast na preporuci, ovo je tačno onakav tip filma kakav volim da gledam. Egzistencijalno, ali sa dosta promišljanja koje gađa u suštinu. Iako se preteralo sa fantazmagorijom, uživao sam u filmu i utisci su veoma pozitivni. Soundtrack takođe veoma dobar. Jedno od najprijatnijih iznenađenja sa španskog govornog područja, i mogu da razumem zašto ovaj film ima kultni status kod najvećih posvećenika. Jaka 8/10

p.s. Sad vidim da postoji i nastavak El lado oscuro del corazón 2 sa istim režiserom i istom glumačkom postavom... Hm, nisam siguran da je ovo tip filma gde treba nastavak, a i nije nešto ocenjen...
BeaGea Posted - 11/02/2025 : 16:34:20
;)

Nema potrebe, vec su ga zripali i stavili na net.
wintermute Posted - 11/02/2025 : 16:31:34
quote:
Originally posted by BeaGea

Pa i PS je DVD uređaj :)))))

Odgovarao sam na implikaciju da mogu da lako ripujem DVD...
BeaGea Posted - 11/02/2025 : 16:29:08
Pa i PS je DVD uređaj :)))))
BeaGea Posted - 11/02/2025 : 16:27:16
quote:
Originally posted by wintermute

quote:

quote:

Koliko znam nema ga nigde na streamingu, ja imam DVD (jedan od samo nekoliko DVDjeva koje jos uvek cuvam).

disney plus....

navodno, ali treba provjeriti s nekim tko ima pristup ovom kanalu!?

Pretplacen sam na Disney+ od kako postoji i nema niti je ikad bilo...

Piše da ima, ali zato velim da treba provjeriti.

Dobro, znamo gdje ima ;)
wintermute Posted - 11/02/2025 : 16:26:30
quote:
Originally posted by Wolfman

Ccc, pohvali se da ima DVD, a ne ponudi da će ripnuti i seedati

Nemam vise odavno... koristim Playstation 4 kad treba (otprilike jednom godisnje u proseku sa tendencijom smanjivanja...)
wintermute Posted - 11/02/2025 : 16:20:23
quote:

quote:

Koliko znam nema ga nigde na streamingu, ja imam DVD (jedan od samo nekoliko DVDjeva koje jos uvek cuvam).

disney plus....

Pretplacen sam na Disney+ od kako postoji i nema niti je ikad bilo...
naker Posted - 11/02/2025 : 12:36:06
quote:
Originally posted by Zula

Za nakera jedan španjolski, meni izvrstan.
https://imdb.com/title/tt0088040/
Ako si gledao, oprosti i - bravo!

Nisam. Vidim ima visoke ocene.
BeaGea Posted - 11/02/2025 : 11:28:55
quote:

disney plus....

Zula Posted - 11/02/2025 : 10:42:00
Za nakera jedan španjolski, meni izvrstan.
https://imdb.com/title/tt0088040/
Ako si gledao, oprosti i - bravo!
naker Posted - 11/02/2025 : 10:24:13
Nije mu isplativ ROI
Wolfman Posted - 11/02/2025 : 10:02:17
Ccc, pohvali se da ima DVD, a ne ponudi da će ripnuti i seedati
naker Posted - 11/02/2025 : 09:45:41
Našao oba, iako nisam siguran za titlove Common Ground-a. Biće pogledano
wintermute Posted - 11/02/2025 : 00:31:50
Meni je najbolji film na spanskom koga sam ikad gledao argentinski Common Ground (tako je preveden za USA).

Gledamo ga ja i supuga svakih par godina.

Ogromna preporuka ako uspes da ga nadjes, mozda negde na torrentima ima...

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Ground_(2002_film)
https://www.imdb.com/title/tt0329330/

Shaner Posted - 10/02/2025 : 23:49:59
nakeru, probaj ovo:

El lado oscuro del corazón
https://www.imdb.com/title/tt0104662/

Ja sam ga nedavno pogledao i, iako me nije oborio s nogu, imao je nekoliko odličnih scena i sveukupno baš posebnu atmosferu.

naker Posted - 10/02/2025 : 22:10:17

Sin nombre (Nameless) (2009)

Devojka sa ocem i ujakom kreće na put preko Hondurasa, Gvatemale kako bi preko meksičke granice ilegalno emigrirala u Ameriku. U isto vreme jedan mladić je član bande jer surovi život ulice je jedino što poznaje. Njihovi putevi će se ukrstiti na opasnom putu bekstva iz zemlje...

Besparica i siromaštvo vladaju južnom i centralnom Amerikom i u ovim latino zemljama deca nemaju šansu u životu jer ih bande privlače svojim kandžama i nude im lažna obećanja da će se starati o njima. Grub, nasilan život pun kriminala i kršenja zakona je sve što ih čeka u njihovom kratkom životu ako ne uspeju nekako da pobegnu. Iako bi ovo mogao biti dokumentarac, film je režiran kao avantura gde pratimo ljude koji putuju zemljom na krovu voza i nadaju se da će nekom srećom uspeti doći do Amerike.

Film nema visoku produkciju, i ponekad se likovi ponašaju na nelogičan i apsurdan način. Ali film uspešno na surovo realan i sirov način prikazuje život bandi, i ljude koji krišom koriste svako moguće transportno sredstvo kako bi pobegli iz zemlje. Dobar
naker Posted - 06/02/2025 : 21:50:33

The Invisible Guest (Contratiempo) (2016)

Uspešan mladi biznismen biva optužen za ubistvo svoje ljubavnice nakon što su ga pronašli onesvešćenog pored njenog mrtvog tela. Na preporuku starog prijatelja on angažuje iskusnog advokata kako bi mu pomogla da spremi odbranu jer on se kune u svoju nevinost. Njihove konsultacije će trajati duboko u noć i tokom ove napete večeri će se saznati više o njegovom životu, uzrocima i posledicama tog ubistva...

Triler-misterija sa veoma umešno građenom napetom atmosferom gde se kroz razgovor između optuženog i njegovog advokata, i kroz flešbek scene iz njegove prošlosti saznaje više o okolnosti koje su dovele do ubistva. Tip filma gde ništa nije na prvi pogled kao što se čini, i što film traje duže to se pojavljuju neočekivaniji obrti. Odlična i napeta atmosfera, sa nezaboravnim epilogom i završetkom priče koji po šokantnosti će mnoge podsetiti na čuveni završetak kultnog filma El secreto de sus ojos.

Najveća mana filma je što nakon što ste ga jednom pogledali i saznali ko je i zašto ubica, gubi se taj osećaj misterije i napetosti i ovo spada u tip filma koji se gleda samo jednom. Pri ponovnom gledanju mislim da se ne može ponoviti isti efekat i da bi film bio dosadan ako znate šta će se desiti.

Napet, dobar krimi-triler, sa šokantnim krajem koji se ne zaboravlja. Jedan od boljih modernih filmova sa španskog govornog područja
naker Posted - 13/01/2025 : 21:04:19

Alcarras (2022)

Porodici farmera koja generacijama obrađuju voćnjak breskve u Kataloniji pravnim putem preti proterivanje sa "njihove" zemlje. Deda čovek starih vrednosti verovao u datu reč i nikada nije potpisao ugovor da je to njegova zemlja, ali nakon što je stari nalogodavac preminuo njegov sin naslednik želi da proširi biznis sa solarnim pločama. Seljaci dobrodušni i vredni ljudi, ali ponosni na zemlju na kojoj rade, odbijaju da napuste voćnjak. Kada pojedini članovi porodice pristanu da napuste posao sa breskvama i pređu na solarne panele, počinje da raste jaz između članova nekada srećne i ujedinjene familije...

Evropski filmovi vole da se bave aktuelnim političkim i ekološkim problemima koji pogađaju podjednako i porodicu i društvo. Nuspojava okretanja ka alternativnim izvorima energije znači da je potrebno porušiti voćnjake i ostalu obradivu zemlju kako bi se stvorio prostor za vetroturbine i solarne panele. Sve ovo ide na štetu lokalnih seljaka koji ne mogu da nastave da se bave onim čime su se bavili generacijama. Film u suštini ima formu kao da gledate dokumentarac, spora radnja gde nema puno uzbudljivih dešavanja. Priča je ispričana iz perspektive dece koja imaju probleme da shvate promenu u ponašanju odraslih i zašto pojedini članovi porodice više ne razgovaraju jedni sa drugima.

Porodična drama o tome kako je promena jedina konstanta u životu, a neki ljudi će se radije slomiti negoli saviti. Nikoga više nije briga za zemlju jer je šaka puna evra jedino merilo vrednosti i uspeha u životu pošto se više može zaraditi na solarnim panelima negoli na breskvama. Dobar i aktuelan film
naker Posted - 02/01/2025 : 21:33:56

Fando y Lis (1968)

Fando je muškarac koji kroz postapokaliptičnu sprženu zemlju na svojim plećima ili u kolicima gura svoju verenicu Lis koja ne može da hoda. Oni pokušavaju da stignu do mitskog grada Tar-a gde će doživeti nirvanu i duhovno pročišćenje. Tokom puta će imati brojne nadrealne i apsurdne momente.

Ovo je prvi film koji je režirao Jodorowsky i očekivano je lud kao struja. Film rađen crno-belom tehnikom, sa jednim umetnički-eksperimentalnim pristupom koji više podseća na pozorište negoli na film. U filmu postoji jako malo dijaloga, uglavnom su stvari podložne slobodnoj interpretaciji gde gledaoci imaju slobodu da protumače stvari kako žele. Generalno ovo je film koji ne treba pokušati razumeti, već osetiti. I gde ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda jer obitava u podsvesnom.

Kada je film premijerno objavljen pola publike se pokupilo i izašlo iz bioskopa. Pretpostavljam da je problem jedna scena na samom početu kada jednu malu devojčicu grupa odraslih muškaraca počne da napastvuje, i ubaci se kadar kako neko rukom stisne jaje i čuje se znak pucanja.. jajeta. E moj Jodorowsky nekada stvarno ne znaš da se kontrolišeš. Film je dugo godina bio zabranjen u matičnom Meksiku. U filmu se često ubacuju čudni zvučni zapisi koji stvaraju buku, ovo zna biti iritantno ako je previše glasno jer non sto nešto zuji ili se žulja.

Imam osećaj da bi devet od deset ljudi koji bi pokušali da gledaju ovaj film prekinuli sa gledanjem. Filmovi ovakvog tipa se ne mogu preporučiti jer žele da šokiraju i namenjeni su onima koji cene umetnički i eksperimentalni pristup filmu, kao i generalno mnooogo otvoren stav prema filmu i životu uopšteno govoreći.

Jako je tanka granica između genija i ludaka, a Jodorowsky voli da hoda po toj liniji. Ovo mu je bio prvi dugometražni film i mislim da je previše apstraktan i umetnički, više je pozorište negoli film. Kasniji filmovi će mu biti bolji

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000