forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Jeremiah

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
soulfly tribe Posted - 19/06/2009 : 21:06:45
zna li netko da li će strip agent početi objavljivati Jermiaha od početka?Ili barem epizode između 10-20 broja koje brijem nisu uopće objavljivane kod nas?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Tonto Posted - 28/03/2024 : 10:30:27
quote:
Originally posted by Tonto

Upravo citam Psinu i njegovu plavusu, 33 album koji je izdao crš. Onoga tko je radio prijelom teksta treba poslat kopat kanale.


Za ovo bi trbalo biti prediviđeno do tri godine zatvora.

Tonto Posted - 27/03/2024 : 22:17:54
Upravo citam Psinu i njegovu plavusu, 33 album koji je izdao crš. Onoga tko je radio prijelom teksta treba poslat kopat kanale.
jaki Posted - 20/06/2023 : 10:46:39
Evo ti pa slušaj:
https://www.bedetheque.com/serie-10-BD-Jeremiah__10000.html
Ako te zanima kad se promijenio Hermanov crtež kad je počeo bojati direktno na olovku bez tuširanja to je album 19.
kuzman Posted - 20/06/2023 : 08:58:21

Počeo sam skupljati Đeremaju,trenutno imam prva četiri integrala.
To sam čitao nekad davno u Strip artu,prije 90tih.
Ono što me zanima je do koje epizode ili integrala je kolor radio Fraymond?
Ovaj kasniji Đeremaja mi je nepoznanica.
Koliko vidim crtež se promijenio a kolor mi je loš u odnosu na starije epizode.
Pošto tu ima 12 integrala još razmišljam dal da skupljam sve ili ne?
DiSkAcH Posted - 18/05/2023 : 14:54:51
Zna li netko ima li Berni ikakvih planova za 13-i integral?
Neda mi se kupovat on Borin fušeraj.
Renky Posted - 17/05/2023 : 23:19:45
Neću čitati recenziju kad se autoru ne sviđa Comanche
Spock Posted - 17/05/2023 : 21:41:05
Jeremiah - recenzija prvog albuma:

https://www.stripovi.com/recenzije/jeremiah-je-saint-1a-noc-grabljivica/3020/
Jocko Posted - 22/03/2023 : 05:53:11
Džeremaja 20: Plaćenici

Jedna od onih koje najbolje pamtim iz vremena Zabavnika - 2 od 4 (ili koliko već) dela sam imao, tako da je do sada nikada nisam čitao celu, ali mana Zabavnika je što ide iz delova a iz nekog razloga sam ga kupovao neredovno, tako da sam u ovoj priči kao osnovac pre svega uživao u crtežu i seksi scenama; u sledećem broju Zabavnika se neki ćalac žalio kako prikaz ''telesnog opštenja'' (tako sam saznao i značenje reči opštenje, hvala Zabavniče) nije primeren detetu tog oca, koji je verovatno klincu čitao starog Džera pred spavanje, a onda se gutao knedlu kada Markus i Pamela ''opšte'' dok ih voajer Kurdi iz prikrajka gleda s osmehom na licu. Čudi me da se nije javio i neki sveštenik da kaže kako je nedopustiva scena u kojoj Kurdi podmeće Bibliju pod nogaru stola. Zabavnik u rubrici na kraju jeste preneo pismo zabrinutog roditelja, ali nisu ništa odogovorili.
Ta scena, kao i sve scene sa starim Agnusom (ne zove se lažni propovednik džabe Jagnje na latinskom), te ponovno uvođenje Romee i Julija, kao i lik prsate plavuše Olge, su neki od najboljih aspekata epizode. Nažalost, po ko zna koji put su u serijalu negativci već viđeni, klasičan okršaj plavih bluza i privatne armije, kao i lokacija (rudnik) koja je jedna od mnogih varijacija na temu (radni logori i slično). U prošloj priči Pogranična zona je akcioni rasplet bio razvučen na pola stripa (nije mi smetalo), a ovde je - na uštrb razvoja likova - skraćen na tričavih nekoliko strana.
Simpatično mi je na kraju kako, u razgovoru sa Olgom a posle i Džeremajom, Kurdi ne želi da prizna da se vratio po dobrog drugara Džera, jer prezire sentimentalnost. Kada Kurdi kaže kako on Džeru nije dadilja, mi znamo da je upravo suprotno - da jeste. Iako, Kurdi je toliko upadao u sranja da je Džer njemu bar podjednako dadilja, ako ne i više.
Bezveze mi je, iako odlično scenaristički prikazano u dva kadra, kako Kurdi hladnokrvno ubija onog lika Stena, kome je u narednom kadru prikazan nož proboden u vrat. Ne liči mi to na Kurdija da tako ubije nekog ko leži onesvešćen. Ali takve scene te samo podsete da ovo nije doba pravednika sa divljeg zapada već prljaviji i još divljiji zapad.
Angus i Biblija su u ovoj priči u više navrata bili predmet podsmeha, pa imajući u vidu Hermanov cinizam koji se provlači kroz apsolutno svaku epizodu, očigledno je da je Herman ateista, kao i Hašek, autor Švejka koga upravo čitam. U delima obojice nema mesta sentimentalnosti.
Lepo je videti stare likove Romeu i Julija ponovo, ali su skroz izostali u završnici, šteta.
Prve dve trećine stripa su mi bile vrlo dobre, ali pred kraj mi se priča čini zbrzanom.
Jocko Posted - 22/03/2023 : 05:05:34
quote:
Originally posted by pcoro

Ti si, Jocko, jedan od rijetkih koji hvale novi kolor. Meni je to novo koloriranje konačni znak Hermmannove propasti. Prvo su se kvarili scenariji, onda je i crtež počeo padat - biti manje detaljan, glave sve veće i na kraju, zadnji udarac - novi kolor

S jedne strane, poštujem Hermanna što nije stao tražiti način da se mijenja, možda i napreduje, ali s druge - od tada nije napravio stvarno dobar strip.Zanimljivo, mislio sam da hermanovi fanovi vole novi kolor (ili bar da ga dobro podnose ). Ovo za glave da, primetno je i na naslovnicama, kao da je Herman ''prilepio'' malo veću glavu lika na telo koje je nactao, izgleda nezgrapno.
Ovaj kasniji kolor mi je puniji, gušći, daje crtežu na atmosferi. Ali baš sam obratio pažnju na ovo što kažeš, da je crtež manje detaljan. Ima istine, neki kadrovi, pogotovo sa novim kolorom, zapravo su s praznim pozadinama, pa nijanse boje ''popune'' te praznine.

Tabla iz epizode Pogranična zona. Dešava se radnja na smetlištu noću, a osim nacrtane kuće u jednom kadru i likova u prvom planu, nema ničega u pozadini. Kod starog kolora je često preočigledno kada nema ničega u pozadini, ali sa novim zamaskira praznine. I što se mene tiče, ovih 50 nijansi sive () stvaraju tegobnu, noir atmosferu, pa mi je to plus.

Ali evo baš listam ponovo prvih deset epizoda, i bogami, oba su mi super.

pcoro Posted - 10/02/2023 : 08:32:11
Ti si, Jocko, jedan od rijetkih koji hvale novi kolor. Meni je to novo koloriranje konačni znak Hermmannove propasti. Prvo su se kvarili scenariji, onda je i crtež počeo padat - biti manje detaljan, glave sve veće i na kraju, zadnji udarac - novi kolor

S jedne strane, poštujem Hermanna što nije stao tražiti način da se mijenja, možda i napreduje, ali s druge - od tada nije napravio stvarno dobar strip.
Jocko Posted - 08/02/2023 : 09:54:34
Džeremaja 19: Pogranična zona

Na smetlištu, grupica likova (negativaca za ovaj mesec) pronalazi ''nešto'' neobično, i sa plenom se vrate u grad. U isto vreme, Džer i Kurdi pronalaze poprište masakra, nedaleko od granice sa indijanskom teritorijom. Širi se čudan smrad i iritantno zujanje. Po dolasku u grad, Džer traži Lenu, a Kurdi sreće Lenu, koja je, u odnosu na onu bahatu princezu kakva je bila pre desetak epizoda, sticajem loših okolnosti potpuno promenila stil života, na lošije reklo bi se.
Kao po običaju, čitava druga polovina epizode je jedna produžena i napeta akciona scena za scenom, koja se dešava u pograničnom napuštenom gradu, ambijentu koji se s pravom može nazvati post-apokaliptičnim.
I kako to Hermanov običaj nalaže da u finalni okršaj često bude umešano više od dve strane, u ovom slučaju ih imamo čak četiri - Džer i Kurdi u misiji spašavanja Lene, zatim Skot i njegova ekipica smetlara, bahati ratnohuškački šerif i njegova policija naoružana bazukama, te na kraju misteriozna sila koja nam je data tokom cele epizode i ima važnu ulogu ovde, iako se tek u par navrata pojavljuju, prikazani pritom kao obrisi. U prošlim pričama smo imali onog čudnog stvora s laserima iz očiju iz Oči od usijanog gvožđa (nije mi se dopao taj lik ni malo), zatim močvarne ljude iz Gnevnih voda (obožavam tu epizodu), a sada autor odlazi korak dalje i u serijal uvodi male zelene. Koliko je to bila dobra ideja neam pojma, ali su uz kolor definitivno dali mračniji ton priči, naročito kada se uporedi sa prethodnom, duhovitijom epizodom Ave Cezare.
Tu je i Lena, koje nije bilo još od epizoda 8-10, ali je u nekoliko prethodnih brojeva pominjana, kao da je Herman pripremao teren da je vrati. Ali ovoga puta se čini da je ovo (valjda?) konačano stavljanje tačke na Lenin lik, u jednostavnoj ali i malko zbrzanoj završnici bio je dovoljan jedan moćan kadar (Lena sa sinom u rukama).
Većina sporednih likova u ovom broju deluju nebitno i već viđeno (Skot, šerif, gradonačelnik), ali onaj lik Džejk je zanimljiv, možda zato što se u jednoj važnoj sceni na pola stripa, na neočekivan način, bar na kratko, ''udružio'' sa Dž&K. Lena ostaje sa njim, i može se reći da je on u neku ruku i pozitivac u priči, dok je Skot, čovek drugačijeg mišljenja, većih (nerealnih) ambicija i sa manje skrupula, zapravo njegova protivteža, kao i grandiozni, ali već-viđeni duo šerif-gradonačelnik.

Kolor je od ovog broja drugačiji i naročito mi se dopada. Zapravo prvi susret sa Džeremajom u Zabavniku su mi bile epizode 17 i 20 (naredna), pa mi je bilo veće iznenađenje čitati stare epizode i videti kako Džer funkcioniše sa starim kolorom, ali ovaj novi, naročito u ozbiljnijim, mračnijim scenama puno doprinosi atmosferi, i duže se zadržim na svakom kadru.

Smela i pamtljiva epizoda, iz više razloga: ponovno pojavljivanje Lene, pojava neljudskih bića (i SF / ''Dosije X'' atmosfera), te (drastičnija) promena kolora (na bolje, bar što se mene tiče).

EDIT: Pošto ne stavljam ocene, da napišem da mi je ova priča bolja od nekih prethodnih (Crvena linija, Ave Cezare, Vratio se Simon (ili Vratija se Šime, kako je glasio radni naziv te epizode...))


Jocko Posted - 16/10/2022 : 03:57:17
Džeremaja 18: Ave, Cezare

Sama ideja epizode odaje utisak već viđenog. Radne logore smo imali u nekoliko prethodnih epizoda, počev od Divljih naslednika, pa do high-tech grada u Juliju i Romei. U oba navrata su Džer i Kurdi bili, sticajem okolnosti, unutar logora na ovaj ili onaj način. Ovoga puta ne kao logoraši niti obični radnici, već kao čuvari (mada to mu dođe na slično, jer su kako god okreneš pod prismotrom nadređenih).
Tiranin iz ove priče, koji je umislio da je Cezar, podseća na mešavinu debelog gmaza iz priče Padaju kegle i feminiziranog vođe iz prve priče, Noć grabljivica.
Međutim, koliko god priča da predstavlja varijaciju na temu, moram priznati da sam tokom čitanja imao kez na licu, što je neobično jer Džeremaja u osnovi nije humorističan strip. Ali u ovoj epizodi je, kao i u prethodnoj (koja mi je dosta bolja), Herman očigledno dao oduška sebi, i kroz priču provukao neke smešne likove i gotovo apsurdne situacije, crni humor, i naravno njegove prepoznatljive žargonske dijaloge (u kojima prednjače oni prepucavajući, između Džera i Kurdija).
Scenario teče fino, a epizoda je zabavna, pre svega zahvaljujući našem dvojcu koji sticajem ludih okolnosti iz nevolje upada u još veće (naročito u prvoj trećini), Kurdi je u svom elementu, tu je (stereotipni) Cezar kao velika sirovina i gluperda, njegov učitelj latinskog, čikica sa zidnim satom koji se pojavljuje i kad ga očekuješ i kada ne, Centurion koji podnosi raporte, itd. Neke od simpatičnih scena su one kada Kurdi ukrade karnevalske kostime za beg, kada ostavi grafit ''fuck New Rome'' na zidu, kada nasamari onog kolegu pričom o popucalim najlonskim kablovima, ili ona četvrtčasovna ''meditaciona'' pauza naratora (tj. Hermana)... ''Cezar'' definitivno ima svoje momente.
Ipak, tu su i neke mračne scene: kada Džeremaja prisustvuje hladnokrvnom ubistvu, ili ona kada neke od logoraša prikucaju na krstove - ta scena osim na čitaoca ostavlja vrlo jak utisak i na Džera, koji je u duši pravednik. Ne mogu da se ne zapitam da li su militaristički milje priče i tenk koji s brda bombarduje grad inspirisani ratom 90-ih... Sviđa mi se, kako u serijalu tako i u ovoj epizodi, što ni Džer ni Kurdi spočetka nisu ni na jednoj konkretnoj strani, već kako znaju i umeju balansiraju između priglupih policijskih snaga i još glupljih New Rome militarističkih fanatika.

Ave Cezare mi zbog ponavljajućih motiva nije u gornjem domu od dosadašnjih 18, ali britki humor i dijalozi, i vešto vođen scenario je čine sasvim prijatnom za čitanje.


DiSkAcH Posted - 27/09/2022 : 15:40:37
Da, Herminator se nikako neda. Duke-a i Jeremiaha stalno šiba.
Renky Posted - 18/09/2022 : 13:56:57
Hermann je prije par dana stavija nove table iz 40. epizode... vezano uz "završetak kolekcije" ;-)))
mrmada Posted - 18/09/2022 : 11:25:23
Suska li se nesto da ce uskoro 13. integral od CK?

Epizode 37-39 su tu, steta bi bilo da ne zavrse kolekciju.
Peyo Posted - 02/07/2022 : 00:16:17
quote:
Originally posted by Jocko
... kod Tri motora imam skroz suprotan utisak - utisak spontanosti, vrcavosti i originalnosti. Scenario za 10, crno-humorni dijalozi za 10, likovi za 10. (Crtež naravno odličan). Svi elementi priče i likovi su tako vešto isprepleteni i iskorišćeni na ovom ipak nevelikom broju strana.Namjerno ti ništa nisam sugerirao za ovu epizodu i drago mi je da dijelimo iste utiske.

anto Posted - 01/07/2022 : 18:47:19
a i meni je Crvena linija ponajlošija u prvih 18
anto Posted - 01/07/2022 : 18:46:36
reko' ja da Džer cepa i nakon 15.albuma
Jocko Posted - 01/07/2022 : 04:49:50
Džeremaja 17: Tri motora... ili četiri...

Uf kako mi je legla ova epizoda!
Uvodnu scenu otvaraju dva lika, od kojih je jedan zvani Vinston, momak bez nogu, važan za dalji tok radnje. Drugi je njegov ćale, ludi usamljenik koji obožava ptice i stalno nosi bizarno ptičje odelo. Iako epizoda nosi naziv po bajkerskoj bandi - dvoje od njih je i oličeno na naslovnici - ipak su dugokosi paraplegičar i njegov ćale-ptica dvojica likova kojih se sećam kao klinac iz Zabavnika.

Herman je ovde odlično (scenario za 10!) zapleo radnju. Mesto radnje: dobro poznati gradić Langdon. S jedne strane, Kurdi pomaže mladom hendikepiranom momku Vinstonu u pabu i tako se zamera lokalnom kabadahiji Montani. Vinston, koji se bezuspešno udvara konobarici Dejzi, ima ludog ćaleta opsednutog pticama. Džeremaja za to vreme pomaže u proširenju gajbe tetka Marte i Vudija. U isto vreme saznajemo da banda na motorima hara Langdonom, u potrazi za misterioznom osobom na koju Kurdi naleće a za koju se ispostavlja da je njihov stari znanac Stounbridž. Ubrzo sve njih put dovodi u Vinstonovu gajbu na obodu grada, gde nastane sranje.

Priča mi se iz mnogo razloga dopala, svega tu ima: hrabrost pomešana sa naivnošću mladog Vinstona - koji je oličen kao uporan, pogubljen, zaboravan i zaljubljen, tu je i njegov ludi ćale da začini epizodu svojim izigravanjem ptičurine... Onda ona opičena indijanka-bajkerka-nimfomanka, koja se svlači u toku vožnje i na kraju je čak i napaljeni Montana smlati... pa Kurdi koji se pravi da je debil pred bajkerima da bi skrenuo pažnju sa ''tovara'' koji vozi (a tovar je Stounbridž koji se u jednom trenutku upiša)... urnebesne scene prepucavanja Kurdija i Stounbridža, ili ona scena kada se Stonbiju golub posere u piće... scene kada Montanin prijatelj kuka jer umire od strele a Montana ga odjebava, da bi upravo taj lik kokn'o Montanu. Pa onda gorka igra sudbine oličena u činjenici da je u eksploziji ručne bombe baš Dejzi ostala bez nogu, kao i Vinston - poslednja dva kadra epizode vrhunac crnog humora. Na sve to, uloga tetke Marte u ovoj priči nimalo nije naivna, njena antipatija prema Kurdiju je umalo sve njih koštala glave. Pa na samom početku interesantan detalj - Vudi DŽeru pominje Lenu, kaže da je rodila dete i odselila se.

I ono što me je prilično iznenadilo - moralni sukob Džeremaje i Vudija. Džeremaja ubija jednog od Montaninih ljudi koji zamalo ubije Vudija, i hladnokrvno odlučuje da njegov leš zaliju betonom. Vudi je lik pod jakim uticajem Marte i biblije, i čovek koji ipak ima savest i strahove: naročito u onoj moćnoj sceni kada Džeremaja zatiče Vudija kako proverava mesto zločina (tj. zabetoniran leš) a Vudi mu priča o svojoj noćnoj mori, jer Vudija muči savest. Volim takve tzv.životne scene, ali one dokazuju da se Džeremaja promenio, da više nije onaj naivni, uplašeni, pravedni mladić s početka serijala. Ovaj stariji Džeremaja (koji ima veliki broj ubistava iza sebe) saznajemo iz dijaloga sa Vudijem, smatra da nisu svi životi isti (naročito ne životi protuva kakvu je upravo ubio), da je biblija sranje, i neke naivne iluzije kakve je imao na početku serijala on više nema. Čak i na kraju stripa, kada Džer kaže Kurdiju kako se dokopao polovine Stonbijevog novca (umesto 3.000) prebivši Stonbija, Kurdi biva iznenađen i polu u šali, pola u zbilji kaže da se Džer iskvario, i da je postao gori od njega. Prosto, Kurdi je i dalje mala protuva (no nikada ne prestaje da me iznenađuje svojom ličnošću), a Džer ima manje iluzija u dobrotu prljavog sveta u kome živi. Dakle Džeremaja nije monstrum bez savesti - i dalje je u osnovi pravednik, ali ga je iskustvo koje je stekao proživljavajući razna sranja sa i bez Kurdija promenilo, očvrsnulo, i to se u ovoj epizodi jasno vidi u razmeni mišljenja sa Vudijem.

Dakle, epizoda nam nudi neke stare znance od pre (Marta, Vudi, Stounbridž), i neke nove (Vinston, Dejzi, ćalac), uz dve bande negativaca (Bajkeri i Montanina ekipa), i sve to na vrhunski način izmiksovano u jednu smesu prepunu ekscentričnosti, crnog humora, britkih i podjebavajućih dijaloga te postapokaliptične prljavštine, uz naravno nezaobilaznu akciju.
Ako sam prethodnu epizodu (Crvena linija) optužio da je šablonska i da sadrži već-viđene elemente, kod Tri motora imam skroz suprotan utisak - utisak spontanosti, vrcavosti i originalnosti. Scenario za 10, crno-humorni dijalozi za 10, likovi za 10. (Crtež naravno odličan). Svi elementi priče i likovi su tako vešto isprepleteni i iskorišćeni na ovom ipak nevelikom broju strana.
Možda priča sama po sebi ne ostavlja moćan utisak kada se ogoli i opiše kao ''dve bande se udružuju kako bi Džeru, Kurdiju i ekipi pomrsile račune'', ali mišljenja sam da ne moraju sve priče da budu epske i bombastične da bi bile odlične, i ova priča je primer za to kako se i od jednostavne premise, uz odlično vođenje priče i korišćenje novih i postojećih likova, može izvući puno.
Vinston je super lik!

Jocko Posted - 30/06/2022 : 18:53:13
Da, da, iako mi je ova najslabija do sad, i dalje to nije uopste lose, da ima recenzija ocena bi mi bila otprilike 75%
Inace su mi sve do sad bile preko 80-85% a one najbolje (Aleks, Zima klovnova, Usta puna peska i jos neke, Julije i Romea, Delta... a kad spominjem njih onda i Sekta, i Zamorce za vecnost...) oko 90% i vise
Gnevna voda bi dobila stotku
Steta sto nema recenzija Dzeremaje, serijal stvarno zasluzuje da ima recke na sajtu.

Tri motora ili cetiri, i Placenika se secam iz Zabavnika, od njih imam velika ocekivanja + mozda proradi i nostalgija.
DiSkAcH Posted - 30/06/2022 : 11:47:21
@Jocko: bit će toga joša, ali opet tu se ipak debelo slažem sa Peyom.
Jeremiah je super serijal, pa su i najgore priče i dalje dobre. ;)
Ponavljam se već previše puta, ovdje sam vrlo subjektivan i Hermann mi je jedan od najdražih crtača, a Jer mi je u top10 tj vj u top5 stripova koje sam čitao.
S guštom čitam ove tvoje osvrte, čekam dalje... ;)
Jocko Posted - 28/06/2022 : 01:05:22
Džeremaja 16: Crvena linija

Nakon epizode ''Aleks'', koja mi se prilično dopala, sledi ova koja sadrži brojne klišeje i ponavljanja već više puta korištenih elemenata. Priča počinje ''boks'' (nije boks, ne znam kako bi se to nazvalo, MMA za bildere / američko rvanje?) mečom, i iz uvoda saznajemo da u tom nekom gradu u koji su se Džer i Kurdi uputili, postoje dve frakcije navijača, lordovi i treševi, koji se, osim što su fanovi pomenute dvojice boraca, bore i za kriminalnu prevlast u gradu. Generalno nisam fan, ne samo kod Džeremaje već inače, epizoda koje govore o krimi frakcijama, a ovo je jedna od tih epizoda. Na parobrodu na koji se Džer i Kurdi ukrcavaju, Kurdi upoznaje i smuva Prisiliju, žensku jednog od bosova frakcije lordova. I tako nastaje sranje, koje veliko finale doživljava u dva navrata - prvi put na žurci u kući pomenutog bosa, kada jedan od boraca zvani Tornado zamalo ubije Kurdija (a Tornada ubije hladnokrvno Džeremaja iz pištolja), a drugi i poslednji okršaj se dogodi na parobrodu s početka stripa (odatle i na naslovnici prikazan Kurdi kako bežeći od požara skače u vodu). Ovo ''crvena linija'' u naslovu se odnosi na izraz koji je Džer izrekao Kurdiju, da smuvavanjem sa Prisilijom rizikuje da pređe tu liniju, a takođe u bukvalnom smislu se odnosi na crvenu liniju ograde bokserskog ringa. U priču su još umešani i jedan sumnjičavi bosov pomoćnik, i jedan debeljko s kačketom koji ''želi da bude dobar sa svima''. Zanimljivo, nakon Džeremajinih uspeha sa ženskim polom (Lena, zatim epizoda Julije i Romea), u serijalu se dva puta zaredom Kurdi spanđa sa ženskom (prvo sa Aleks u prošloj epizodi, a sada i sa Prisilom). I upravo je to jedan od uzroka svađe dvojice prijatelja, kada u prvoj polovini Kurdi optuži Džeremaju da je ljubomoran. No, kako to obično biva, Džer ode da spasi Kurdija, i time se prijatelji pomire. Sviđa mi se poslednja stranica, i njihovi dijalozi, potpuno odudara od prethodne eksplozivnosti završnice. No osim toga, i osim Kurdijeve afere sa Prisilom, malo šta mi se u ovoj priči zaista dopalo, i mnogo toga je već viđeno - negativci su dosadni, borba između frakcija bez neke dramatike, onaj borac je stereotipno prikazan, akcija već viđena. Čak i po pitanju crteža, na više mesta Džeremajino lice loše nacrtano.

Saberi-oduzmi, najslabija priča do sada. Uzeti su svi kliše momenti iz prethodnih priča, izmućkani, i rezultat je jedna generična priča koj stvarno ne nudi ništa novo.


anto Posted - 12/06/2022 : 15:13:03
Herman:Džeremaja,osmi tom (Čarobna knjiga)

Uf što mi je legla ova osma knjiga;a verovatno je nešto i do toga da sam ovde još više snizio očekivanja u odnosu na prethodne integrale.
U svakom slučaju,sve tri epizode su mi jako,jako dobe,a prevod Vladimira D. Jankovića ne toliko loš.

Epizoda 22:Puška u vodi
Spasavajući sa dna praznog rezervoara izvesnog mladića,Džejsona,isti ih u znak zahvalnosti vodi (Džera i Kurdija) do svoje kuće,u kojoj živi sa opičenom porodicom (pohotnom majkom,ludom braćom,simpatičnom bratanicom...),pri čemu su međusobni odnosi kranje složeni.Jedno veče mala Lizi odvodi Kurdija do obližnje močvare u kojoj pronalaze praznu pušku.

Epizoda 23:Ko je plava lisica?
U bordelu grada u koji stižu naši junaci se dešavaju čudne,najverovatnije nezakonite stvari.Kurdija su prebili lokalne siledžije,a Džeramaja,tražeći posao se upliće u kriminalne radnje,koje su vezane za pomenutu javnu kuću.

Epizoda 24:Poslednji dijamant
Dž&K su opet u Langtonu,gde živi tetka Marta,i koji se od njihovog zadnjeg prbivanja znatno izgradio.I dok Kurdiša pokušava da se uvuče u gaće zgodnoj Snou,Džeremajiša pomaže pijanom prolazniku za koga se ispostavlja da je pandur,i tako biva uvučen u sranje vezano za pljačku i porodične stvari koje se neće lepo završiti.Tu negde je i stari dobri,Stounbridž.
*zadnjih desetak stranica su nešto lošnjikave - da li su pitanju loši materijali,greška štamparije ili nešto treće,ne bih znao da kažem.

za sva tri albuma 4.5/5
anto Posted - 12/06/2022 : 15:06:03
to za "Džeremaja valja samo prvih 15 albuma" je takva nebuloza,poput one "Živi mrtvaci valja samo prvi omnibus".
Evo mog viđenja oko kvaliteta serijala:


Evo me na kraju puta (mada ne konačnom,pošto matori još šljaka na serijalu;prošle godine je izbacio 37.album,za koji kažu da je kvalitetniji od zadnjih nekoliko,a ove se očekuje i 38.).I mogu reći,da taj pad na serijalu,sad tek konačno vidim - i zaista,ovih šest priča u 11. i 12. tomu,osim 31.,Zmijsko leglo (koja je donekle sačuvala taj neki duh serijala) su baš ispod nivoa skoro svih prethodnih epizoda.
Peyo Posted - 11/06/2022 : 16:22:46
I poslije Aleks ima poneka dobra epizoda.

A i ove "lošije" su za mnoge nedostižne.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000