T O P I C R E V I E W |
anto |
Posted - 17/11/2022 : 22:21:47 Ima ova tema na DW forumu,ali tamo nas ima tek šačica,pa ću pokrenuti nešto slično i ovde,gde smo ipak svi. Znam da je ista priča na temi Markos nam se ....,ali ajde da ne zagušujemo jednu od najbitnih tema,a i da se usredserdimo na ovo što se dešava na posebnom topiku,i da celoj stvari pridamo jednu ogromnu važnost,koju dotična situacija itekako zaslužuje.
Najpre pitanje - da li se nastupajuća zabrana odnosi samo na Fibru,što i jeste namera Zlih sila,ili će biti uvijena u formu "na sva hrvatska (pa i bosanska) izdanja,osim bonelija i forda".
Kako god,ovim potezom stanovitog Udruženja,dalje u tekstu Zlih sila,iako svi dobro znamo ko stoji iza priče (iako se za sada po forumima ističe Vuk Komiko,nije on taj,za one neupućene (ako slučajno ima neko takav)) se definitivno strip izdavaštvo na ovim prostorima "vraća u srednji vek".
Da ne pominjemo što je sve to propraćeno pretnjama određenim (kako da se izrazim) subjektima,i to u maniru klasičnog mafijaštva.Što za srpske prilike i nije neko čudo. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
zeljko |
Posted - 02/06/2023 : 22:17:28 quote: Originally posted by matori paraliticar
Hvala Renky na odgovoru ali mislio sam na to kako to funkcionise sa knjigama izmedju recimo Srbijom, Hrvatskom i BiH sto se tice prava, izvoza, uvoza,
recimo ako je neka knjiga prevedena na hrvatski a nije prevedena na srpski a na srpskom trzistu postoji ipak neka potraznja za tim naslovom desavaju li se uvozi u SRB i okolnih zemalja i tako? Nisam u zadnje vreme bio ni u striparnicama puno a kamoli knjizarama od ranije nisam nesto puno razmisljao o tome kad sam rovario po knjizarama "na kom su jeziku knjige" jer meni je skoro pa svejedno dok razumem. (kupaca nas ima svakakvih od onih koji gledaju samo cenu knjige do onih spremni platiti bilo koju cenu samo da je knjiga na maternjem jeziku)
Jel i sto se tice knjiga ima drama ko je za koje podrucje platio prava itd?? Sajmovi knjiga da li se po njima prodaju izdanja na "domacim" "stranim" jezicima?
Svaki info je dobrodosao :)
Sto se knjiga tice u bih ima samo na srpskom Na hrvatskom u tragovima Bas smo kolonija sto se toga tice
Razlog je jeftinica...knjige iz hrvatske su preskupe oduvijek |
Unngenant |
Posted - 02/06/2023 : 21:19:45 Dobro, ne bih ja rekao da je Bora toliko nasumično išao, pametno je on birao...jeftini Esenšeli su svakako bili dostupni a dovoljan broj publike...to što je on štampao u nebuloznim ciframa je druga stvar...Kopirao je Fibru, uzeo (da ne kažem težu reč) od Darkvuda i mange koje realno će ići, tj. ima bazu i u mlađoj publici (da nije tako ne bi ovde svi počeli da ih izdaju)...Ali sa ovim Francuzima tačno se vidi da sada kada nema uvid šta se to od Fibre prodaje ide random ali bez ikakvog rizika, red avanturističkih mediokritetskih izdanja, plus još malo Fibre...osim proverenog, ostalo je za njega nepoznata kategorija i manjka cojones. |
DzekDenijels |
Posted - 02/06/2023 : 17:09:37 To se drugačije kaže "videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu". Samo da bi neko bio kvalitetan izdavač stripova treba da ima...pa kvalitet. To vrlo teško ide u istoj rečenici sa ČK... |
Markos |
Posted - 02/06/2023 : 00:31:11 Počela je s esenšlima, ali to se brzo ugasilo. Nakon toga Džeremaja, Princ Valijant, Rip Kirby i Štrumpfovi. Sve se lijepo vidi na stripovi.com bazi https://www.stripovi.com/index.asp?page=crono&header=0&Name=&Heroes=&Publisher=CARK&Mon1=0&Year1=2014&Author=All&list=off&cnt=All&submit=Tra%9Ei
Što se kopiranja tiče, ne mogu ništa tvrditi, niti je to bitno, uostalom. Ali ono što sa sigurnošću znam je da bi se Bora nakon nove Fibrine ture raspitivao u srpskim striparnicama koji se naslovi najbolje prodaju. Kad gledam sad ovu njihovu kronologiju izdanja, meni se nameće jedan jedini zaključak: nabadanje. Očito je da onaj tko je to birao o stripu baš i ne znam puno pa je išao redom po kategorijama tražeći dobitnu formulu. Prvo jeftini esenšli, pa klasici, pa boneli, pa ameri, pa francuzi, pa manga. U hackerskim krugovima se ta metoda zove brute force attack:) |
matori paraliticar |
Posted - 02/06/2023 : 00:24:06 Mislim da ti trebaju nove naocare.. |
henry |
Posted - 02/06/2023 : 00:06:44 quote: Originally posted by Renky
quote: Originally posted by matori paraliticar
Nije nista bez veze. Treba da se podseca na ovu sramotu. Previse je to u tisini proslo. Ocigledno nije doslo do svih usiju jos.
Jel zna neko malo ispricati kako funkcionise sto se tice knjiga jel radi po istom principu kao sto udruzenje zeli da funkcionise sto se tice stripova?
Ono, što bi rekli... meni ni iz džepa ni u džep ali baš me zanima kakav je omjer između izdavanja knjiga i stripova kod ČK. Znamo da smo ih svi u početku opisivali kao velikog izdavača knjiga koji je usput upao u izdavanje stripova pa u tom "nesnalaženju kopirao" Fibrin karalog. Knjige su tada ( bar je takva priča kolala ) bile 4/5 izdavaštva. Danas mi se čini da je omjer obrnut i da veliku većinu kolača čine stripovi. A "blockbustera" nema dovoljno da bi vječno pokrivali minusna izdanja ( kojih mora biti )... Možda tu leži razlog odnedavnog propinjanja na stražnje noge. Samo kažem... možda oni bliže "oltaru" bolje čuju i znaju.
Ovo oko kopiranja fibrinog kataloga je, naravno, teška glupost. Ne znam ko je to prvi odvalio, ali se i dalje ponavlja. Ako se ne varam, čk je počela sa marvelovim esenšlima, tu si i ovi bestofovi, Valijant, Talični, Asteriks, Hermanov katalog... najveći deo koji nikakve veze sa fibrom nema. Al eto, znalci i dalje pričaju o kopiranju, valjda se lepo uklapa u opšteprihvaćeni narativ i vlažne snove. |
mladeNS |
Posted - 01/06/2023 : 23:14:36 @Promys [/quote] Jedno švercersko pitanje... Hipotetički, ako bih napunio pun gepek stripova u HR za sebe i koje god druge ljude u SRB koji bi da ih nabave iz HR i došao na granicu, koja bi bila procedura? Morao bih da platim carinu? Ne pali priča da mi je to za ličnu upotrebu i da sam sve te stripove sam to poneo da čitam na odmoru i sl? Ili postoji neki limit do koliko se ne naplaćuje carina? [/quote]
100e gornji limit da te ne pitaju bilo sta. Ukoliko uzimas vise od toga povedes nekoga i to je to. Samo nedeljiva roba moze da pravi problem, na primer uzmes nesto sto kosta 200e i to mora da ti se ocarini. Sve to, naravno, pod uslovom da neko odluci da li ce da se bavi time sto je svakako random za nas normalne putnike koje oni veoma lako prepoznaju. |
matori paraliticar |
Posted - 01/06/2023 : 22:33:12 Hvala Renky na odgovoru ali mislio sam na to kako to funkcionise sa knjigama izmedju recimo Srbijom, Hrvatskom i BiH sto se tice prava, izvoza, uvoza,
recimo ako je neka knjiga prevedena na hrvatski a nije prevedena na srpski a na srpskom trzistu postoji ipak neka potraznja za tim naslovom desavaju li se uvozi u SRB i okolnih zemalja i tako? Nisam u zadnje vreme bio ni u striparnicama puno a kamoli knjizarama od ranije nisam nesto puno razmisljao o tome kad sam rovario po knjizarama "na kom su jeziku knjige" jer meni je skoro pa svejedno dok razumem. (kupaca nas ima svakakvih od onih koji gledaju samo cenu knjige do onih spremni platiti bilo koju cenu samo da je knjiga na maternjem jeziku)
Jel i sto se tice knjiga ima drama ko je za koje podrucje platio prava itd?? Sajmovi knjiga da li se po njima prodaju izdanja na "domacim" "stranim" jezicima?
Svaki info je dobrodosao :)
|
DzekDenijels |
Posted - 01/06/2023 : 20:46:59 ČK će biti izdavač svega za šta misli da će im doneti zaradu. Knjige, stripovi, magneti, salvete... Šta god Borislav vidi da ide neko drugom, prihvatiće se posla. Vredan je to čovek...  |
Renky |
Posted - 01/06/2023 : 20:36:24 quote: Originally posted by matori paraliticar
Nije nista bez veze. Treba da se podseca na ovu sramotu. Previse je to u tisini proslo. Ocigledno nije doslo do svih usiju jos.
Jel zna neko malo ispricati kako funkcionise sto se tice knjiga jel radi po istom principu kao sto udruzenje zeli da funkcionise sto se tice stripova?
Ono, što bi rekli... meni ni iz džepa ni u džep ali baš me zanima kakav je omjer između izdavanja knjiga i stripova kod ČK. Znamo da smo ih svi u početku opisivali kao velikog izdavača knjiga koji je usput upao u izdavanje stripova pa u tom "nesnalaženju kopirao" Fibrin karalog. Knjige su tada ( bar je takva priča kolala ) bile 4/5 izdavaštva. Danas mi se čini da je omjer obrnut i da veliku većinu kolača čine stripovi. A "blockbustera" nema dovoljno da bi vječno pokrivali minusna izdanja ( kojih mora biti )... Možda tu leži razlog odnedavnog propinjanja na stražnje noge. Samo kažem... možda oni bliže "oltaru" bolje čuju i znaju. |
henry |
Posted - 31/05/2023 : 11:17:31 quote: Originally posted by DzekDenijels
quote: Originally posted by Promys
quote: Originally posted by DzekDenijels
Zlatko (Babilon) nije daleko. A i polako se pronalaze drugi načini za dostavu stripova u Srbiju. Bez carinskih gluposti, podrazumeva se. Tako da za kolekcionare, a i za Fibru nema zime...
Jedno švercersko pitanje... Hipotetički, ako bih napunio pun gepek stripova u HR za sebe i koje god druge ljude u SRB koji bi da ih nabave iz HR i došao na granicu, koja bi bila procedura? Morao bih da platim carinu? Ne pali priča da mi je to za ličnu upotrebu i da sam sve te stripove sam to poneo da čitam na odmoru i sl? Ili postoji neki limit do koliko se ne naplaćuje carina?
Da li stvarno misliš da bilo koja carina vodi računa o stripovima/knjigama koje neko prenosi preko granice? Najiskrenije...
Znači nisi samo avaks, avanzovao si u šverc-gurua? Čestitke! |
Renky |
Posted - 30/05/2023 : 22:12:10 quote: Originally posted by DzekDenijels Da li stvarno misliš da bilo koja carina vodi računa o stripovima/knjigama koje neko prenosi preko granice? Najiskrenije...
Ako te zaustave radi pregleda a voziš neku veću količinu stripova bez da si ih prijavio, najčešće slijedi oduzimanje i kazna. Možda blaga verzija, samo plaćanje carine.
Ako na pitanje "Imate li... " kažeš da imaš stripova, pogledat će, ponekad pustiti, ponekad zezati ( sve ovisi o količini ) ali neće oduzeti jer ako si prijavio a ne odgovara ti plaćanje carine možeš se vratiti nazad ( smišno ali i to je opcija ).
Do određenog iznosa ( mislim da je u HR 300 ili 400 E po osobi ) možeš uvoziti nekomercijalnu robu. Pri tome stripovi jesu nekomercijalna roba ali ako ima nekih po više ( pa čak i samo dva ) istih automatski tretiraju kao komercijalnu robu i pušiona.
Na kraju dvi najvažnije stvari u ovoj priči, količina stripova ( za desetak ili možda ikoji više nebi triba nitko imati problema ) i na koga naletiš na carini ( blaga ili žestoka verzija )
|
Iluvatar |
Posted - 30/05/2023 : 20:58:20 Zavisi, ako se nekom na granici gleda tvoj gepek i nadje nekoliko paketa upakovanih knjiga koje... onako... djeluju luksuzno, sigurno ce te pitati sta je ovo, gdje ste kupili, imate li racun i sl. Onda ce vjerovatno procjeniti da trebas platiti carinu. To je moje misljenje. Opet, ovisi na koga naletis ali ako napunis gepek necega, pa i finih tvrdokoricenih stripova, rizik postoji da se neces fino provesti na granici.
https://youtu.be/XrJhxa7bfxM
🤭 |
DzekDenijels |
Posted - 30/05/2023 : 20:37:09 quote: Originally posted by Promys
quote: Originally posted by DzekDenijels
Zlatko (Babilon) nije daleko. A i polako se pronalaze drugi načini za dostavu stripova u Srbiju. Bez carinskih gluposti, podrazumeva se. Tako da za kolekcionare, a i za Fibru nema zime...
Jedno švercersko pitanje... Hipotetički, ako bih napunio pun gepek stripova u HR za sebe i koje god druge ljude u SRB koji bi da ih nabave iz HR i došao na granicu, koja bi bila procedura? Morao bih da platim carinu? Ne pali priča da mi je to za ličnu upotrebu i da sam sve te stripove sam to poneo da čitam na odmoru i sl? Ili postoji neki limit do koliko se ne naplaćuje carina?
Da li stvarno misliš da bilo koja carina vodi računa o stripovima/knjigama koje neko prenosi preko granice? Najiskrenije... |
dovlajoe |
Posted - 29/05/2023 : 18:33:07 quote: Originally posted by matori paraliticar
Zanimljiv je ipak fenomen... sto veca konkurencija te veca je arogancija izdavaca. Doduse mozda tako i izdavaci gledaju na nas kupce :)
Nista bice svakome po zasluzi. Pobednik danas.. mozda gubitnik sutra.
quote: Originally posted by dovlajoe
Matori, dosadan si k'o tesne gaće.
Sta da ti kazem a da ne dobijem dugotrajan ban? :) Prvo zabole me za tvoje misljenje a drugo - jel moze..vladoje ..sam si svoja kazna, ne treba te niko kazniti.
Inace nisam bio skroz iskren pre neki dan ono sto sam napisao je bila sifrovana poruka poslata nekima ili nekome ali i podsecanje da je zabrana u Srbiji za fibrina izdanja bez worldwide prava i dalje u toku.
Inace bi nam trebao neki kraci referat sta se zapravo desilo od BG sajma 2022 pa do stanja koje imamo sada... da bude kratko i koncizno i lako razumljivo cak i za Hansa.
Sto se tice zaretovog komentara da nisam SNSov kadar niti bilo koje partije u Srbiji :) a voleo bi zbog naroda da ima neka stranka da stvarno valja.
Dobro. Nema potrebe da se toliko zakidaš, obrati pažnju da nisam jedini koji ti se obratio u ovom kontekstu. A što se tiče zaretovog komentara, konstrukciju rečenice moraš malo izmeniti, par zareza bi pomoglo da se shvati suština. U svakom slučaju je pohvalno što nisi...
|
matori paraliticar |
Posted - 29/05/2023 : 16:12:47 Pravi se Englez..
jedan malo bolji savet cu preko PM |
Promys |
Posted - 29/05/2023 : 15:22:04 quote: Originally posted by DzekDenijels
Jedno švercersko pitanje... Hipotetički, ako bih napunio pun gepek stripova u HR za sebe i koje god druge ljude u SRB koji bi da ih nabave iz HR i došao na granicu, koja bi bila procedura? Morao bih da platim carinu? Ne pali priča da mi je to za ličnu upotrebu i da sam sve te stripove sam to poneo da čitam na odmoru i sl? Ili postoji neki limit do koliko se ne naplaćuje carina? |
matori paraliticar |
Posted - 29/05/2023 : 12:05:01 quote: Originally posted by matori paraliticar
Zanimljiv je ipak fenomen... sto veca konkurencija te veca je arogancija izdavaca. Doduse mozda tako i izdavaci gledaju na nas kupce :)
quote: Originally posted by dovlajoe
Sta da ti kazem a da ne dobijem dugotrajan ban? :) Prvo zabole me za tvoje misljenje a drugo - jel moze..vladoje ..sam si svoja kazna, ne treba te niko kazniti.
Inace nisam bio skroz iskren pre neki dan ono sto sam napisao je bila sifrovana poruka poslata nekima ili nekome ali i podsecanje da je zabrana u Srbiji za fibrina izdanja bez worldwide prava i dalje u toku.
Inace bi nam trebao neki kraci referat sta se zapravo desilo od BG sajma 2022 pa do stanja koje imamo sada... da bude kratko i koncizno i lako razumljivo cak i za Hansa.
Sto se tice zaretovog komentara da nisam SNSov kadar niti bilo koje partije u Srbiji :) a voleo bi zbog naroda da ima neka stranka da stvarno valja. |
zare80 |
Posted - 29/05/2023 : 05:37:18 quote: Originally posted by dovlajoe
Ali nije SNS kadar bar |
jagodanbg |
Posted - 27/05/2023 : 21:40:40 A do koga još može da dođe na ovom forumu? Ako nisu svi bar jednom ušli za ovih 100 stranica?! |
dovlajoe |
Posted - 27/05/2023 : 20:43:44 quote: Originally posted by matori paraliticar
Matori, dosadan si k'o tesne gaće. |
matori paraliticar |
Posted - 27/05/2023 : 19:20:44 Nije nista bez veze. Treba da se podseca na ovu sramotu. Previse je to u tisini proslo. Ocigledno nije doslo do svih usiju jos.
|
Red Marquis |
Posted - 27/05/2023 : 18:10:17 quote: Originally posted by matori paraliticar
Opet oživljavaš teme bez potrebe. |
matori paraliticar |
Posted - 27/05/2023 : 16:30:35 Zanimljiv je ipak fenomen... sto veca konkurencija te veca je arogancija izdavaca. Doduse mozda tako i izdavaci gledaju na nas kupce :)
|
DzekDenijels |
Posted - 15/05/2023 : 12:58:16 A jbg, tema je stripovski ratovi. U ratu uvek treba malo ohrabrivanja.  Mada je moj post više bio u smislu "poslednji izveštaj sa bojišta".  |