forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Atentat na Trump-a i (ne)srodne teme

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
wintermute Posted - 14/07/2024 : 03:45:05
Obicno ne zalazim ovde ali posto sam u americi i u prikladnoj vremenskoj zoni i gledam ovo uzivo, evo otvaram ovu temu ako neko hoce da diskutuje.

Sve sada vec ima na internetu ali ukratko u Pensilvaniji je upravo izvrsen atentant na Trumpa na politickom mitingu. Pogodjen je u uvo i preziveo a jedna osoba je ubijena i dve teze povredjene. Snajperista je ubijen.

Prisustvujemo stvaranju moderne americke istorije i mnoge slike od danas ce biti u buducim udzbenicima...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Deers Posted - 08/10/2024 : 07:18:08
A pred dvadesetak godina je izdan i jedan strip domaćeg autora. Neću reći koji jer je i to spoiler.
wintermute Posted - 08/10/2024 : 03:28:45
quote:
Originally posted by drogsy

Bojim se da je riječ o pomalo izlizanoj fori, ali ajde, recimo da je bilo smiješno prije 7 godina.

https://www.amazon.de/-/en/Michael-J-Knowles/dp/1501180126/

He he, OK, nisam znao

A, iskreno, voleo bih da i dalje ne znam niti da sam za ovu novu saznao. Pre i samo tih 7 godina sam mnogo manje pratio (geo)politiku i zivot mi je bio znatno bezbrizniji.
drogsy Posted - 08/10/2024 : 02:39:40
Bojim se da je riječ o pomalo izlizanoj fori, ali ajde, recimo da je bilo smiješno prije 7 godina.

https://www.amazon.de/-/en/Michael-J-Knowles/dp/1501180126/
wintermute Posted - 08/10/2024 : 02:09:11
quote:
Originally posted by borg

Hehehehe, dobra i skupa fora sa knjigom. :)

Stari dobri americki humor. Nista zlo u ovome (a pogotovu ne od mene). Nadam se da ce likovi slicni ovima koji ovo rade prevagnuti ovde a ne ekstremno opasni idioti sa obe strane.
borg Posted - 08/10/2024 : 01:05:25
Hehehehe, dobra i skupa fora sa knjigom. :)

wintermute Posted - 07/10/2024 : 23:44:11
quote:
građani su prepoznali da karcinom izjeda USA ali su letargični da bilo šta urade. Prosto se presele u zdravu državu umesto da se bore u svojoj.
Do kada to može funkcionisati? Verovatno do početka ozbiljne finansijske krize.

Finansijska kriza je takodje jedna mogucnost osvescenja.

Druga je kada ja vise ne mogu da pobegnem od tebe, tj. vec sam to uradio ali mi ti sada dolazis u uniformi federalnog sluzbenika na moj prag da me prisiljavas na tvoj stil zivota. I ja onda, umesto za koferima i kljucevima automobila posežem za oružjem...
wintermute Posted - 07/10/2024 : 23:41:02

The Achievements of Kamala Harris knjiga mi dolazi sa velikim preporukama nekoliko prijatelja. Moze se nabaviti u svim vecim lancima ovde (npr. Walmart) kao i, naravno, na Amazonu gde vec ima skoro 100 ocena i 4.7 zvezdica tako da su ocekivanja bila velika. Ne znam da li ce i kada stici kod vas.

Knjiga se cita brzo i lako ali se odmah stice i utisak da se to sve moglo ispricati i na (mnogo) manje strana. I vec je cak i bestseller u jednoj od Amazon pod-kategorija sto je ogroman uspeh. Cena je mogla biti manja ali je Kindle verzija duplo jeftinija tako da je to plus (e-knjige cesto kostaju tek neznatno manje od papirnih; ovde to nije slucaj i cestitke izdavacu za taj potez).

Hteo sam da prikaz bude bez spoilera ali zapravo postoji samo jedan (koji ce vam ustedeti vreme i trud): sve stranice su prazne. U pocetku se to cini kao ogromna mana ali ovo je zapravo prva i jedina knjiga koja moze da se potpuno procita a da pri tom ne mora da se poseduje ni u jednom obliku. Prema tome ovaj prikaz ne krsi pravila foruma. Dalje, ova knjiga se veoma lako prepricava bez bojazni da ce se išta od njenog dragocenog materijala izgubiti ili da ce biti pogresno shvacen.

Iako se, formalno, ovde ne radi o stripu, prednost ovakve knjige je da i tu cesto kompleksnu i kontraverznu konverziju u taj ponekad i osporavan medijum svaki citalac moze i sam da perfektno napravi a, u najgorem slucaju -- zamisli. Kako su sve strane knjige prazne, to je i scenario trivijalan i njegov stripovski prikaz se ostvaruje sa samo jednom jedinom savrsenom tablom -- prazninom (koja ipak, kao takva, u sebi i dalje krije neogranicen potencijal). Repliciranjem tog savrsenstva od table na sve stranice stripa (koji, zbog izuzetnosti knjige, moze cak imati i proizvoljan broj strana (ukljucujuci i nulu) sto je uistinu retkost kod ovog cesto i neshvacenog medijuma) dolazimo do perfeknte strip verzije.

Moja ocena: 10/10

Amazon: https://www.amazon.com/Achievements-Kamala-Harris-Jason-Dudash/dp/B0DJDHQHDX
X: https://x.com/jackunheard/status/1843056003497218451

borg Posted - 07/10/2024 : 23:25:29
Ma imaju Ameri prilično fleksibilan sistem da ispeglaju dosta defekata. Problem u Americi još neće biti prepoznat od strane mase. Onog trenutka kada se ostatak sveta odrekne dolara kreće ozbiljna priča. Tada će Ameri početi da se pitaju šta im je činiti.
Nekako sam skontao ovog što govori tipa: građani su prepoznali da karcinom izjeda USA ali su letargični da bilo šta urade. Prosto se presele u zdravu državu umesto da se bore u svojoj.
Do kada to može funkcionisati? Verovatno do početka ozbiljne finansijske krize.
A posle je sve moguće...

izivko Posted - 07/10/2024 : 20:38:22
Ali to su sve civilizirani narodi. Za Amere se to ne može baš reći.
wintermute Posted - 07/10/2024 : 20:09:21
Island se odcepio od Danske mirno.

Malezija je pustila Singapur mirno.

Svedsko-Norveska federacija je trajala skoro 100 godina i mirno su se razdvojili.

I, naravno, Srbija i Crna Gora su se mirno razdvojili na Srbiju i Crnu Goru
lwood Posted - 07/10/2024 : 19:39:47
quote:
Originally posted by izivko

Cepanje nikad ne ide mirnim putem.
SAD-u bi se moglo dogoditi ono sto zele napraviti Rusiji.
Želim im ono sto oni drugima čine.

Čehoslovačka i SSSR su se mirno raspali. Uglavnom se kolju istina al ima i mirnih razlaza.
wintermute Posted - 07/10/2024 : 19:17:35
Ako nekoga zaista zanima zasto je cepanje (mirnim putevima npr. preseljajem) vec pocelo u danasnjoj USA, za samo 14 minuta ovog videa ce nauciti vise nego iz mnogih knjiga, foruma, itd...

What Would a Decline of America Look Like? | With Victor Davis Hanson

izivko Posted - 07/10/2024 : 18:41:18
Cepanje nikad ne ide mirnim putem.
SAD-u bi se moglo dogoditi ono sto zele napraviti Rusiji.
Želim im ono sto oni drugima čine.
wintermute Posted - 07/10/2024 : 18:13:51
quote:
Neki zaključak je da su ovo sudbonisni izbori za republikance. Ako ih izgube, nikad više neće imati moć da bilo šta promene.

Sasvim je moguce da ovo i jesu poslednji USA izbori u postojecem obliku.

Ako D pobede i pocnu da nasilno namecu svoju radikalnu ideologiju celoj federaciji, ova zemlja ce verovatno krenuti ka nekom obliku (nadam se, mirnog) cepanja. Pisao sam o tome na strani 4 ove teme (http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=54718&whichpage=4, poruka pocinje sa "Gradjanski rat ovde bi bio kompleksan.").

Veliki dzoker R u takvoj situaciji bio bi ustavni sud koji je, srecom, packed desno (sto je i najveci legacy Trumpa kao predsednika). Dakle D bi morali nekim novim izvanrednim metodama kojih nikada pre u istoriji ove zemlje nije bilo da donose sve neustavne federalne zakone: nekim "specijalnim predsednickim dekretima" ili cak proglasom vanrednog stanja (sto se u zavisnosti od pravca trenutnih ratova i moze desiti ako neko jace zazvecka nuklearnim oruzjem ili ga upotrebi, ne nuzno na americkoj teritoriji). Evo npr. u Ukrajini je martial law i vise nema izbora "dok se rat ne zavrsi" i Zelenski vlada "zauvek".

U slucaju takvog razvoja situacije, D bi bio agresor jer crvene drzave ne zele nikome da nametnu nista novo i radikalno nego samo zele da ih niko ne dira i da stvari u zivotima prosecnih mirnih ljudi ostanu onakve kakve tamo sada jesu i kakve su i sirom USA sasvm lepo i funkcionisale zadnjih nekoliko decenija do nedavne pojave ovih najnovijih radikalnih levih ideologija.

Kao sto meni ne smetaju ljudi koji su radikalno levi sve dok me ostavljaju na miru da zivim svoj zivot pod svojim vrednostima, tako i npr. Idaho ne zanima sta se desava u npr. Kaliforniji sve dok im neko iz te Kalifornije ne pokusa da nasilno nametne svoje zakone kroz federaciju. A i u tom slucaju Idaho (i slicni) bi samo branio svoja prava i teritoriju a Kalifornija (i slicni) napadala sto bi svima bilo ocigledno.
borg Posted - 07/10/2024 : 16:33:32
Skoro sam čitao jednu analizu trenutne političke situacije u USA i izbora, u kontekstu pesme:
Red Hot Chili Peppers - Californication

I mogu reći da nije daleko od ovoga što piše wintermute ovde od prvog posta pa do ovih poslednjih. U vezi svega.

Neki zaključak je da su ovo sudbonisni izbori za republikance. Ako ih izgube, nikad više neće imati moć da bilo šta promene. Jer se sada lomi, od AI, špijuniranja, woke zajebancija, ulaska na sva mesta odlučivanja. Postaće "demokrate" nesmenjivi i nedodirljivi. Ovo je poslednji voz za republikance... Ako se ne ukrcaju, biće samo lutke na pozornici koje će nekad i pobeđivati na izborima, ali će najveći dometi njihovih odluka biti da li će se zdravstvu povećati izdvajanje za 2% ili ne, i slično.

andjusticeforall Posted - 07/10/2024 : 00:48:56
quote:
Originally posted by wintermute

quote:
Originally posted by andjusticeforall
Lepo je prošlo s podrškom narandžastom majmunu.

Bogami, tebi je, evo i ja cu ga tako zvati, taj narandzasti majmun ubrizgao tako lepu injekcija-dozu TDS-a da se pušiš (opa umem i š da nadjem!) od trollovanja.

Obzirom kako ovo pises, verovatno bi se iznenadio da je ovde apsolutno legalno zvati ne sam predsednickog kandidata nego i samog predsednika narandzastim majmunom. I to je fair game. Prema tome ne znam sta mislis da postignes ovim.

I ja imam potpun legitimitet da zovem Kamalu raznim imenima i nosim parole od kojih je najsmesnija koju sam video "Monica crawled so that Kamala can run" i to je takodje potpuno legalno. Ali goreg epiteta od "DEI hire" nema -- to govori o kredibilitetu dovoljno, nista gore ne treba. Dok je narandazsti majmun vec jednom dobio izbore u najjacoj zemlji na svetu i vladao cetiri godine bez zapocinjanja ratova po svetu.

Medjutim, kako ne citas, evo da ti ponovim po ko zna koji put: ja se ne fokusiram na kandidata i partiju nego na problem koji mislim da mi je najbitniji u trenutku izbora i za koga neko kaze da ce probati da ga resi. Prema tome, na ovim izborima sam za narandzastog majmuna, na sledecim cu biti za crvenog orla a onda opet na sledecim za ljubicastog kita. A ti ces vecno u venama nositi TDS virus...

Nemoj se tolko sekirat, bože sačuvaj ak te spička moždani ode kuća

wintermute Posted - 05/10/2024 : 22:40:58
Sto se skolovanja tice, ne postoji liberalniji sistem skolstva od americkog. Obavezni predmeti prakticno ne postoje na fakultetu, samo postoji broj kredita koje moras da skupis za degree a predmete sam biras od stotina i stotina. Naravno, neke moras uzeti implicitno ali ti to program ne namece eksplicitno. Ti si ovde decenijama vec mogao da diplomiras iz takvih egzotika za koje nisi nikada cuo kao sto su lutkarstvo, pivarstvo, konstrukcije luna parkova, itd. A o doktoratima i da ne pricamo. Neki predmeti koji ovde postoje su zaista jedinstveni i niko ih drugi nema na svetu. Ali to je sve opcionalno i placa se pa ko voli neka izvoli. Mi sada imamo situaciju da idelozi u levim drzavama ubacuju OBAVEZNE predmete koji veze sa majorom koji studiras nemaju ali bez cijeg polaganja ne mozes da diplomiras! A njihovo predavanje finansiraju poreznici od kojih je 50% protiv toga! Pisao sam i o tome. Ja mislim da za to nema nikakve potrebe, sistem je vec napravljen da mozes da imas bilo koji predmet za koji ili postoji potraznja na trzistu rada ili dovoljno ljudi placa iz svog dzepa da se katedra odrzi. Sve ostalo je ideolosko subvenciranje koje je stetno i za obrazovni sistem i za industriju i za samu ameriku na duze staze jer dok ovde silimo "gender theory" na studente computer science-a, rusi kinezi iranci i ostali nasi "neprijatelji" vredno uce matematiku i hard sciences bez ovih gluposti sto ce eventualno da se ekstrapolira na bolje i ubitacnije oruzje kojim mogu da nas napadnu. I to onda nije vise zajebancija.
wintermute Posted - 05/10/2024 : 22:27:30
Pogledaj moj profil. Tamo sa razlogom pise: Favorite Quote: I've seen things you people wouldn't believe

Ti nemas uvid koliko je USA a pogotovu Kalifornija vec "napredna". Ja sam licno radio skoro svakodnevno sa dve trans osobe jos pre 15 godina ovde. Prvi sef u USA mi je bio gay (interesantno republikanac). I o tome sam pisao. Radio sam sa transvestitom koji je (valjda, nisam pitao) muskarac ali je nosio suknju i hulahopke dole preko maljavih nogu i stikle a od pojasa na gore se oblacio kao musko. Ja sam jedan dan dosao na posao i prosao pored kancelarije coveka sa kojim sam radio i rekao mu "hi, man" i ne gledajuci ga da bi on izasao osmah kao zena i rekao "actually, i am not a man anymore" na sta sam ja rekao "oh ok whatever works" i to mu se/joj svidelo.

Ali to su sve odrasli ljudi i ja kao neko ko ima dosta libertarijanskih stavova smatram da se nema sta mesati u njihove privatne zivote. Nema nikakvog vise razloga niko od njih da bude niti proud niti da posebno ista istice, oni su odavno u USA legalno a u plavim drzavama i vise od toga prihvaceni kao 100% clanovi radnicke klase sto je najbitnije jer je ovde biznis sve a sta rade privatno u krevetu to nikoga apsolutno ne zanima kao sto ne bi trebalo nikoga da zanima ni sta ja radim kod kuce u krevetu. I sada su kada je taj problem odabno resen krenuli na decu, na hiljade polova itd. Nema nikakve potrebe za tim. Ti jos od 2015 mozes da ozenis koga hoces u americi, ukljucujuci i trans osobe. To je federalni zakon i tacka. A i pre toga je u mnogo drzava odavno moglo. Izgurali su to na federaciju i nema nikakvog razloga dalje to gurati. Ja se ne ponosim sto sam hetero. Jednostavno sam takav. Vreme je da se svi tako ponasamo -- kao ljudi a ne kao pripadnici neke podgrupe ljudi. Ja mislim da je to *pravi* progres. A ne da kacim neke zastave cudnih boja kojima u startu govorim drugima da sam drugaciji od njih i da ne zelim da budem primljen kao isti i ravnopravan nego cu vecno traziti neku pravdu i privilegije iako ih imam cak i vise nego obicni ljudi nekad. Primer za ovo iz zivota: prijatelj je hteo da radi IVF i imao je neki HPTV (cini mi se) virus, rekli su mu ne moze, samo gay osobe sa tim virusom mogu u Kaliforniji da rade IVF. Morao je u Nevadu da ude i tamo su zaceli dete.

Isto i rasizam. Rasizam je odavno resen u americi, BLM je naneo vece stete crncima nego bilo koji rasista u zadnjih 30-40 godina jer sada ljudi nanovo uce rasizam (moja deca ga uce u skoli!) ali ovoga puta su belci ugrozeni i oni postaju retroaktivni rasisti. I prica se kako je zapadna civilizacija losa i unistila svet kolonijalizmom i to cak bi i pilo vodu da oni pod to ne podvode sve belce dakle i mene koji veze sa tom pricom nemam a to je definicija rasizma. Mnogi ljudi (u anonimnim anekatama) danas kazu da kada sada vide crnca na ulici predju na drugu stranu dok bi samo pre nekoliko godina prosli pored njega i reklli mu "hi" kao i svakom drugom coveku. Crnci su se taman otarasili "affrimative action" stigme da bi ih DEI projekat sada vratio ponovo na pocetak gde ako vidis crnca na nekom jakom polozaju odmah pomislis da je DEI hire a ne da je strucnjak. Pa oni to najvise mrze! Mislim na normalne crnce, obrazovane, porodicne ljude a ne na geto ludake kojih ima svih rasa i koji zele da u uzmu reparations samo na osnovu boje kože.

Slicno se desilo i zenama nakon #metoo pokreta, pa nema zemlje gde su zene drcnije i imaju veca prava od USA, pa cak i pesma "American Women" je napravljena o tome gde kanadjanin peva i kuka da ga bog sacuva od amerikanki! Nakon #meetoo mnogi sefovi po firmama su poceli da odbijaju da imaju 1-1 sastanke sa zenama bez svedoka ili iza zatvorenih vrata sto je pre bilo uobicajeno i zene su tako zapravo sebi *smanjile* ravnopravnost na poslu!

Ja znam da je tebi preko glave ultra desnice ali veruj mi da je ultra desnica neophodan antidot ultra levici koji mora da postoji nazalost u danasnjem ultra polarizovanom svetu a pogotovu drustvu kao sto je USA. I ja bih najvise voleo da se stvari vrate na pre 20-30 godina kada je to bilo mnogo umerenije i kada su predsednicke kampanje licile na nesto. Ovo sada je katastrofa ali najgore sto moze da se uradi je da se pusti da jedna strana prevlada. Kako zivim u ultra levom delu amerike ja se borim da povucem na drugu stranu da se to ne desi. Ta borba je uglavnom uzaludna ali barem mirno spavam i nisam licemeran prema sebi.
Beva Posted - 05/10/2024 : 21:38:25
Istina je da nisam toliko u tome jer kod nas stvarno nema wokea ni u naznakama, ali ima ekstrema u drugom smjeru pa mi valjda woke čak djeluje bezazlenije.

Svaki ekstrem će se vremenom korigirati jer ekstremi uglavnom nisu popularni. Osobno mislim da će trans osobe za 30-ak godina biti tretirane kao homoseksualci danas.

U pravu si da ja ne znam stanje na terenu pa ti ne bih dalje pametovao o ovoj temi. Slažem se da gender i slični predmeti nemaju što tražiti na tehničkim fakultetima, osim eventualno kao neki informativni predmet koji se ne ocjenjuje.

Meni je preko glave lažnog domoljublja i nacionalizma koji su uglavnom izlika za krađu. U Trumpu prepoznajem puno odlika naših populističkih političara koji nas potkradaju zadnjih 30 godina, zato sam kontra njega bez obzira na sve. I što sam kontra autoritarnih vođa kojima se on neskriveno divi.
wintermute Posted - 05/10/2024 : 18:58:12
@Beva i sam kazes da se i desnica menja. Zar nije onda najlogicnije da je ta nova promenjena desnica meni sada bliza nego nova promenjena levica dok sam sâm ostao potpuno isti?

Ne moze se npr. o "menstruaciji muskaraca" i kako "muskarci mogu da doje" pricati na istom naucnom nivou kao o rasizmu i crncima. Nemoguce je bioloski i naucno da su muskarci u zadnjih par godina poceli da "doje" i "menstruiraju". Otislo je to predaleko. Ili drugi primer: nemoguce je bioloski i naucno da se u zadnjih 10ak godina odjednom pojavilo na hiljade "polova" a pre toga desetinama hiljada godina koliko ljudi postoje bila su samo dva pola. Ili npr. dobro je deci ukinuti algebru a studentima (bez obzira na major!) uvesti obavezan "gender studies" predmet? (Ja to zovem "americki marksizam" jer sam ja imao obavezan marksizam u YU skoli a smer mi bio programer) Itd, itd. (Za vise konkretnih primera vidi moju poruku sa strane 22 kao i neke druge moje poruke ovde.)

Ti pristupas tome iz nekog teoretskog "feel good" ugla. Ja sam ovde na prakticnoj vetrometini i te stvari me direktno pogadjaju svakodnevno a moju decu ce jos i vise. Ali vec smo pricali i o tome.

I, na kraju, kao sto rekoh, 50% ljudi se cak i ovde potpuno otvoreno ne slaze uopste sa tim (a verovatno i mnogo vise samo ne smeju da kazu iz raznih razloga). Ja sam ubedjen da za razliku od ukidanja rasizma ovde ne moze nikada proci federalni zakon da muskarci "doje i menstruiraju" i da ima "hiljade polova". To ce mozda proci jednom samo u ultra levoj Kaliforniji i sl. ako se do tada ne opamete. Zivi bili pa videli.

A mnoge stvari koje su levi ovde probali im se sada obijaju o glavu ("go woke go broke") i vracaju na staro (upravo to ukidanje algebre kao i DEI primanje studenata i zaposljavanje ali i tretiranje beskucnika i "zatvaranje" granice itd. -- i o tome sam pisao...). Da li je to samo sada pred izbore ili ce se opametiti za stvarno ostaje da se vidi.
Beva Posted - 05/10/2024 : 17:14:46
quote:
Originally posted by wintermute

Ukratko: danasnja USA levica nema nikakve veze sa tom starom levicom od pre 100 godina koju pominjes a niti sa samom sobom od pre 20-30 godina kada sam ja dosao ovde. Da se levica menjala malo i postepeno, u skladu sa normalnim razvojem drustva, ja bih verovatno i dalje bio sa njima. Ovako sam ja ostao gde su oni *bili* (podrzavam i dalje sve sto su oni tada podrzavali) ali su oni veoma radikalnim ideoloskim skokovima za relativno kratko vreme otisli daleko od mene. To (srecom jos uvek) nije stiglo tamo gde ti zivis pa te razumem.

A ako je to "razvoj" i "progres", onda ja jesam (ponosno) zatucan i zaostao i odbijam da se razvijam.

Ali cak i za ovo postoji spas i ovde i o tome sam pisao vise puta: oko 50% stanovnistva i drzava srecom ne veruje u taj "progres" i moguce je preseliti se tamo. Za sada.

Da, ali se i desnica mijenja.

Danas je gotovo pa svima nezamislivo da žene nemaju pravo glasa, nebitno bili lijevi ili desni. 46 % konzervativaca danas u SAD podržava istospolne brakove, što je nekad bilo nezamislivo. Naprosto, odrasla je generacija kojoj je normalno da homoseksualci imaju ista prava i čak i konzervativci to ne dovode u pitanje.

Vjerujem da su jako malo konzervativaca danas rasisti, dok su u prošlosti većinski bili.

Ljevica je uvijek za promjene.

Tebi su danas neke stvari šokantne, konzervativcima prije 100 godina je bilo šokantno da žene imaju pravo glasa, prije 80-ak godina je mnogima bilo šokantno da crnci imaju ista prava kao bijelci, prije 40-ak godina je bilo šokantno da homoseksualci imaju ista prava. Ja tu vidim konstantno isti uzorak. Ti si očito postao konzervativniji iako tvrdiš da se nisi nimalo promijenio.

Na isti način na koji ti pišeš o tamponima u muškim WC-ima i koliko je to besmisleno, netko je nekad pisao o autobusima u kojima crnci neće sjediti nazad ili o restoranima gdje i crnci mogu najnormalnije jesti. Zbog takvih stvari se išlo i u zatvor. Rosa Parks je šokirala puno ljudi svojim ponašanjem.

A danas je to i konzervativcima normalno.

Osobno mislim da će za cca 30-40 godina konzervativcima biti normalne sve današnje "devijantne" pojave, ali uvijek će iskrsnuti neka nova stvar oko koje će se klati lijevi i desni. To je ljudska priroda i tako je oduvijek, zašto bi baš sad bilo drukčije?
Macon Posted - 05/10/2024 : 13:12:11
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Kinezi su inace zanimljiv primer :)
kad su ono presli u kapitaliste? :)

Kina je oduvijek predstavljala oko 20-25% svetskog bdp-ja i to od godine 0 dalje. Samo pod Maom je pala na 5% svetskog bdp-ja. Komunisti su sa svojom idiotskom ekonomskom politikom iz Kineza napravili totalne siromahe. Da li se neko sječa plavih kombinezona Kineza i višegodišnjeg skupljanja para za bicikl?

Kinezi su prešli na pragmatizam. "Nije bitno koje boje je mačka, bitno je da lovi miševe." Njihovog društva uglavnom nisu upravljale budale, Maovo vladanje je bilo slično vladanju najgorih careva sa svom korupcijom, gladom i umiranjem običnih ljudi. Siguran sam, da su Kinezi sami tako shvatili Maa ali o tome ne pričaju, jer vlada dalje ista partijska dinastija. Nasljednici mogu biti i usvojena djeca imperatora kao u slučaju Rimske imperije, nije nužno, da je nasljednik uvijek (najstariji) sin ili kao u slučaju Kineza- izabranik oligarhije centralnog komiteja partije.

Kinezi su se uzdigli na oko 18% svetskog bdp-ja.
wintermute Posted - 05/10/2024 : 04:15:26
quote:
Originally posted by Beva
Kako se onda 30 godina nisi promijenio?

A društvo se konstantno mijenja.

Prije stotinjak godina konzervativci su se borili da žene ostanu domaćice i nemaju pravo glasa. Da se konzervativci pitaju, svijet kakav poznajemo ne bi ni postojao.

Dugo sam razmisljao da li da uopste odgovorim na ovo jer sam to vec uradio nekoliko puta ali evo opet i opet i opet, i tako u krug: ja i *jesam* bio za sve stvari za koje je levica ovde *bila* pre 15-20-25 godina. Ukljucujuci i te koje pominjes. Ali u zadnje vreme levi su ovde poceli da guraju totalno radikalne ekstremne promene drustva i ostavili me iza.

[ ovde sam isprva bio napisao dugacak tekst pa ga izbrisao -- bio je maltene identican mojoj poruci sa strane 22 ove teme http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=54718&whichpage=22 koja pocinje sa "Evo malo objasnjenja mog razmisljanja." ]

Ukratko: danasnja USA levica nema nikakve veze sa tom starom levicom od pre 100 godina koju pominjes a niti sa samom sobom od pre 20-30 godina kada sam ja dosao ovde. Da se levica menjala malo i postepeno, u skladu sa normalnim razvojem drustva, ja bih verovatno i dalje bio sa njima. Ovako sam ja ostao gde su oni *bili* (podrzavam i dalje sve sto su oni tada podrzavali) ali su oni veoma radikalnim ideoloskim skokovima za relativno kratko vreme otisli daleko od mene. To (srecom jos uvek) nije stiglo tamo gde ti zivis pa te razumem.

A ako je to "razvoj" i "progres", onda ja jesam (ponosno) zatucan i zaostao i odbijam da se razvijam.

Ali cak i za ovo postoji spas i ovde i o tome sam pisao vise puta: oko 50% stanovnistva i drzava srecom ne veruje u taj "progres" i moguce je preseliti se tamo. Za sada.
wintermute Posted - 04/10/2024 : 23:02:01
quote:
Originally posted by andjusticeforall
Lepo je prošlo s podrškom narandžastom majmunu.

Bogami, tebi je, evo i ja cu ga tako zvati, taj narandzasti majmun ubrizgao tako lepu injekcija-dozu TDS-a da se pušiš (opa umem i š da nadjem!) od trollovanja.

Obzirom kako ovo pises, verovatno bi se iznenadio da je ovde apsolutno legalno zvati ne sam predsednickog kandidata nego i samog predsednika narandzastim majmunom. I to je fair game. Prema tome ne znam sta mislis da postignes ovim.

I ja imam potpun legitimitet da zovem Kamalu raznim imenima i nosim parole od kojih je najsmesnija koju sam video "Monica crawled so that Kamala can run" i to je takodje potpuno legalno. Ali goreg epiteta od "DEI hire" nema -- to govori o kredibilitetu dovoljno, nista gore ne treba. Dok je narandazsti majmun vec jednom dobio izbore u najjacoj zemlji na svetu i vladao cetiri godine bez zapocinjanja ratova po svetu.

Medjutim, kako ne citas, evo da ti ponovim po ko zna koji put: ja se ne fokusiram na kandidata i partiju nego na problem koji mislim da mi je najbitniji u trenutku izbora i za koga neko kaze da ce probati da ga resi. Prema tome, na ovim izborima sam za narandzastog majmuna, na sledecim cu biti za crvenog orla a onda opet na sledecim za ljubicastog kita. A ti ces vecno u venama nositi TDS virus...
wintermute Posted - 04/10/2024 : 22:26:02
quote:
Originally posted by matori paraliticar
Kazes da se drustvo oko tebe radikalizovalo ulevo to mislis valjda u Kaliforniji..(i mozda u vecini vecih gradovima?) ne celu SAD) ?

Mislim na plave drzave predvodjene Kalifornijom. Crvene drzave idu u drugom smeru. Ta sve veca razlika je opasna. Pisao sam o tome vise puta na ovoj temi ("njihanje klatna" koje je postajalo sve vece od pobede Clintona 1992).

quote:

Ne pratim do detalja tu pricu oko "woke" i to moze biti da se preteruje sa necim ali radje vidim to nego "desnicarenje"

Svakom svoje. To je tvoje pravo kao sto je moje pravo da vidim obratno. Ali ako sam kazes da ne pratis onda ne znam kakav kredibilitet mozes da imas u diskusiji. Mislim, mogu ti objasniti ali nemas kontekst da razumes objasnjenje i da odgovoris na njega.

quote:

Kinezi su inace zanimljiv primer :)
kad su ono presli u kapitaliste? :)

Ne postoji snazan konsenzus kada se to desilo ali nekoliko kljucnih datuma konkurise:

• 1976 (smrt starog lidera Mao Zedonga)
• 1978 (pocetak velikih (ne samo ekonomskih) reformi kao sto je npr. "Open Door Policy". Seljaci sada imaju pravo sa prodaju visak povrca (preko svoje kvote koju su ispunili) na otvorenom marketu a ne da sav visak ide drzavi. Ustanovljena Shenzen zona i prve strane kompanije tu otvaraju prestavnistva.
• 1980 Prvi put se dopustaju privatne firme
• 1992 nezvanicni pocetak potupno otvorenog trzista i dozvola da i stranci investiraju u njih
• 2001 [mnogi ovo smatraju za pravi datum] Kina se uclanjuje u WTO

Kina je super specifican sistem kao sto su sve ogromne drzave specificne na svoj nacin. Ti ne mozes upravljati USA, Kinom, Rusijom, Japanom, Pakistanom, Nigerijom kao sto se upravlja skandinavskim zemljama ili cak i Nemackom i Engleskom. Jednom kada predjes 100 miliona ljudi, drustvo se sustinski menja u nesto na cemu ne rade strategije koje rade za manja drustva. To delimicno moze da se shvati samo ako zivis dugo u jednom takvom sistemu. Ako zivis u maloj evropskoj nanny state ti ne mozes ni da pojmis barem 80% problema sa kojima se te velike zemlje kao USA susrecu i kakav je njihov politicki landscape i zasto ljudi glasaju kako glasaju i zasto su "glupi" (iz tvog geopoliticki ogranicenog ugla).

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000