T O P I C R E V I E W |
manhunter |
Posted - 02/10/2008 : 19:00:54 Imamo pogađanje filmova na 600 i kusur stranica, ali nemamo inače filmske diskusije?? Evo za početak, something to discuss for:
American Film Institute's 10 Top 10 honors the ten greatest American films in ten classic film genres:
Animation 1 Snow White and the Seven Dwarfs 1937 2 Pinocchio 1940 3 Bambi 1942 4 The Lion King 1994 5 Fantasia 1940 6 Toy Story 1995 7 Beauty and the Beast 1991 8 Shrek 2001 9 Cinderella 1950 10 Finding Nemo 2003
Romantic comedy films 1 City Lights 1931 2 Annie Hall 1977 3 It Happened One Night 1934 4 Roman Holiday 1953 5 The Philadelphia Story 1940 6 When Harry Met Sally... 1989 7 Adam's Rib 1949 8 Moonstruck 1987 9 Harold and Maude 1971 10 Sleepless in Seattle 1993
Westerns 1 The Searchers 1956 2 High Noon 1952 3 Shane 1953 4 Unforgiven 1992 5 Red River 1948 6 The Wild Bunch 1969 7 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969 8 McCabe and Mrs. Miller 1971 9 Stagecoach 1939 10 Cat Ballou 1965
Sports 1 Raging Bull 1980 2 Rocky 1976 3 The Pride of the Yankees 1942 4 Hoosiers 1986 5 Bull Durham 1988 6 The Hustler 1961 7 Caddyshack 1980 8 Breaking Away 1979 9 National Velvet 1944 10 Jerry Maguire 1996
Mystery films 1 Vertigo 1958 2 Chinatown 1974 3 Rear Window 1954 4 Laura 1944 5 The Third Man 1949 6 The Maltese Falcon 1941 7 North by Northwest 1959 8 Blue Velvet 1986 9 Dial M for Murder 1954 10 The Usual Suspects 1995
Fantasy films 1 The Wizard of Oz 1939 2 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001 3 It's a Wonderful Life 1946 4 King Kong 1933 5 Miracle on 34th Street 1947 6 Field of Dreams 1989 7 Harvey 1950 8 Groundhog Day 1993 9 The Thief of Bagdad 1924 10 Big 1988
Science fiction films 1 2001: A Space Odyssey 1968 2 Star Wars Episode IV: A New Hope 1977 3 E.T. the Extra-Terrestrial 1982 4 A Clockwork Orange 1971 5 The Day the Earth Stood Still 1951 6 Blade Runner 1982 7 Alien 1979 8 Terminator 2: Judgment Day 1991 9 Invasion of the Body Snatchers 1956 10 Back to the Future 1985
Gangster films 1 The Godfather 1972 2 Goodfellas 1990 3 The Godfather Part II 1974 4 White Heat 1949 5 Bonnie and Clyde 1967 6 Scarface: The Shame of the Nation 1932 7 Pulp Fiction 1994 8 The Public Enemy 1931 9 Little Caesar 1931 10 Scarface 1983
Courtroom dramas 1 To Kill a Mockingbird 1962 2 12 Angry Men 1957 3 Kramer vs. Kramer 1979 4 The Verdict 1982 5 A Few Good Men 1992 6 Witness for the Prosecution 1957 7 Anatomy of a Murder 1959 8 In Cold Blood 1967 9 A Cry in the Dark 1988 10 Judgment at Nuremberg 1961
Epics 1 Lawrence of Arabia 1962 2 Ben-Hur 1959 3 Schindler's List 1993 4 Gone with the Wind 1939 5 Spartacus 1960 6 Titanic 1997 7 All Quiet on the Western Front 1930 8 Saving Private Ryan 1998 9 Reds 1981 10 The Ten Commandments 1956 |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
naker |
Posted - 15/02/2025 : 07:58:20 Lik koji misli da je Mother! vrhunski film hoće da se igra citiranja okeeej.
Cooper Hoffman's acting is a far cry from his father, the late great Phillip Seymour Hoffman, with his performance falling flat throughout the entire film. Gary is almost instantly unlikeable and Anderson oddly treats him like a man in his late 40's. Haim's performance often feels forced. It's hard not to imagine that the overwhelmingly positive feedback for this film from a slew of critics are purely based on the fact that this is a Paul Thomas Anderson film. How I would love to see certain films released with us not knowing who directed it. |
Shaner |
Posted - 15/02/2025 : 00:36:41 Šta ćeš sad i ti mjeriti kvalitetu hitovima? Još samo da vidiš šta kažu na allmusic. 
Ali evo da ne ostanem dužan, ja ću obuhvatiti kritiku. 
Sight & Sound
This elevates, rather than distracts from, the central pair, and it helps that newcomers Haim and Hoffman both revel in the limelight. Able to range from gawky to sexy, confident to confused, worldly-wise to wide-eyed in a heartbeat, they’re charismatic and each maintains their own idiosyncratic authenticity.
RogerEbert.com
And in Alana Haim and Cooper Hoffman, both making their feature film debuts, Anderson has given us the most glorious guides. “Licorice Pizza” will make superstars of them both, and deservedly so.
Hoffman has a very different look and demeanor from his father—he has an infectious, boyish optimism—but he shares his dad’s intriguing screen presence. And Haim is just a flat-out movie star. She has that “thing”: that radiant, magnetic charisma that makes it impossible to take your eyes off her.
The Guardian
The performances are a miracle in themselves. Anderson has taken two complete movie-acting newcomers and found them to be complete naturals.
Anderson makes glorious movie stars of his two newcomers. Cooper Hoffman, son of the late Philip Seymour Hoffman, is eerily assured as Gary Valentine... Alana Haim, of the pop band Haim (for whom Anderson has directed videos), is superb as the permanently exasperated Alana Kane...

|
naker |
Posted - 14/02/2025 : 23:48:07 Pet godina od izlaska filma i u međuvremenu Haim i Hoffman junior nizali samo hitove... |
Shaner |
Posted - 14/02/2025 : 22:25:05 Kakve neubedljive glavne uloge, crni nakeru?! Rasturili su i Haim i mali Hoffman. A film možda nije na razini najboljih P.T. Andersonovih ostvarenja, ali je i dalje odličan.
|
naker |
Posted - 14/02/2025 : 22:03:09 
Licorice Pizza (2021)
Tinejdžer od petnaest leta se zacopa u deset godina stariju devojku. Ona bez većih ambicija ide od posla do posla, od momka do momka, dok on ima čvrste životne stavove da će postati uspešan preduzetnik i da voli dotičnu devojku i da će se oženiti sa njom kada odraste.
Slice-of-life komedija o odrastanju i sazrevanju, o inicijaciji u odrasli svet i svet ljubavi. Deluje da je Anderson hteo da napravi film po uzoru na Forrest Gump jer ovde isto kao i tamo imamo ljubavnu priču ali koja traje duži niz godina tokom koje pratimo kulturna i istorijska podneblja kroz koje prolazi posleratna Amerika. Preduzetnički duh, emancipacija i sloboda žena, luksuzan život džet-set Holivuda, naftni šokovi i ekonomska kriza koja je zahvatila svet '70tih jer je život postao skuplji i teži, pandemonijum oko političkih kampanja i tajni koje političari žele da sakriju; par primera istorijskog konteksta Amerike koji je vihorom zahvatio odnos između dva glavna lika.
Anderson je rizikovao u ovom filmu i glavnu ulogu podario mladim, ali neiskusnim glumcima kojima je ovo u suštini prva ozbiljna tezga u Holivudu. Glavna ženska uloga potpuno nezanimljiva i neupečatljiva, da prođe pored mene ulicom ne bih je ni registrovao. Glavna muška uloga je pripala sinu preminulog glumca Philip Seymour Hoffman-a sa kojim je Anderson ranije uspešno sarađivao. Neubedljive glavne uloge jedan od glavnih razloga zašto je ovaj film ostavio mlak utisak na mene. Stvari donekle spašavaju sporedne uloge u kojima se pojavljuju Sean Penn, Tom Waits, i Bradley Cooper. Premalo, prekasno što se mene tiče, nikad nije dobro kad sporedne uloge zasene glavne.
Paul Thomas Anderson mi je jedan od dražih režisera, ali ovaj film me je ostavio ravnodušnim. Ovo je verovatno najlošiji film od njega koji sam pogledao, može on mnogo bolje od ovoga. 5/10  |
vukozec |
Posted - 13/02/2025 : 17:36:41 Ah, legendarna Dylanova neugodna narav. Da nije bilo između ostalog te naravi ne bi bilo ni ovog filma, odnosno, biografija Boba Dylana bi u 2025. pobuđivala interesa koliko i biografija Donovana kojeg definitivno ne bi glumio dečko sa postera iz OK-a. |
DzekDenijels |
Posted - 13/02/2025 : 12:31:06 quote: Originally posted by sawitch
@Bushido Gledao sam Endgame ali sam zaboravio detalje. A ako moram gledati serije da bih pokopcao filmove jebes ga. Generalno mislim da ode Marvel univerzum u kurac sto se tice filmova jer su unistili esenciju superheroja. Kapetan Amerika ne moze biti ovo. Drugi svetski rat, Nemci, Crvena lobanja, to je to a ovo su budalastine. Ali hajde, pratimo povrsno.
+1 |
sawitch |
Posted - 13/02/2025 : 12:14:10 @Bushido Gledao sam Endgame ali sam zaboravio detalje. A ako moram gledati serije da bih pokopcao filmove jebes ga. Generalno mislim da ode Marvel univerzum u kurac sto se tice filmova jer su unistili esenciju superheroja. Kapetan Amerika ne moze biti ovo. Drugi svetski rat, Nemci, Crvena lobanja, to je to a ovo su budalastine. Ali hajde, pratimo povrsno. |
vice |
Posted - 13/02/2025 : 09:24:57 Captain America 4
Još jedan MCU naslov koji više pati no profitira od činjenice da je gledanje serije nužno da pohvataš sve konce. Marvel se tu zajeba, valjda će za sljedeću sagu (Mutant saga?) bit umjereniji.
Mackie nema karizmu Kapetana Amerike. Ford je odradija svoj minimum. Leader je dosadnjikav. Esposito solidan. Priča od najavljenog trilera paranoje daje samo naznake istog, a kulminacija je patetična.
MCU je i dalje na klimavim nogama. Od Thunderboltsa očekujem filler galore, ali neka bude bar mrvu zabavniji od ovog. FF je zadnja uzdanica jer nam ionako nakon toga slijede gigantski naslovi (dva Avengersa i 4. Spidey). Blade je u limbu. I to bi bilo to od Multiverse sage. |
Mr. Bushido |
Posted - 12/02/2025 : 22:57:30 quote: Originally posted by sawitch
Jedino sto pojma nemam otkud ovaj crnac kao kapetan..
https://en.wikipedia.org/wiki/Avengers:_Endgame
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Falcon_and_the_Winter_Soldier |
sawitch |
Posted - 12/02/2025 : 22:34:50 Nije los ovaj novi Kapetan Amerika. Da ne gnjavim, od mene 7/10. Jedino sto pojma nemam otkud ovaj crnac kao kapetan.. |
Tonto |
Posted - 12/02/2025 : 13:57:21 Bob Dylan je dao odobrenje za scenarij. To dovoljno govori. |
BeaGea |
Posted - 12/02/2025 : 13:10:24 ...Bob Dylan je Bob Dylan upravo zbog svog karaktera, svoje naravi koja se cijeni. Jedan i jedini, ostali su samo blijede kopije. |
alexts |
Posted - 12/02/2025 : 13:07:48 Bob Dylan je poznat i po nezgodnoj naravi, ali ljudi se dosta promene od svojih mladih godina, pa čak i da je prikaz u filmu vrlo tačan, ne treba suditi o njemu danas, pa ni iz poslednjih decenija, po ponašanju sa početaka karijere. Mnogi ljudi bi sami sebe osudili za neko svoje nekadašnje ponašanje. |
koze123 |
Posted - 12/02/2025 : 12:58:27 Solidan je Complete Unknown, sve je urađeno korektno i kako treba, taj period je odlično prikazan, kao i Bob Dilanov prelaz sa tradicionalnog folka na rok; suštinski sukob tradicionalnih vrednosti sa novim, drugačijim i progresivnijim pristupom, koji narod nije isprva prihvatio. Uz to daje počast Bobu Dilanu kao jednom od najvećih muzičkih tekstopisaca, ali ga i prikazuje kao čoveka koga prosto zabole za sve sem za ono što se njemu trenutno radi.
S druge strane, ovo i nije toliko "biografski" film, jer ako uđete bez znanja o životu i delu Bob Dilana - tako ćete i izaći sa filma. Ništa suštinski nećete novo saznati o njemu, pošto fokus i nije na tome. Ali dobro je što film nije romantizovan, već iskren u prikazu ove velike muzičke ličnosti. Drago mi je što sam ga pogledao, mada sam očekivao da će biti malo veći fokus na njegovom životu i biografiji od onoga što je ponuđeno. |
naker |
Posted - 11/02/2025 : 23:27:07 
Nosferatu (2024)
Cenim da svi znaju koja je ovde radnja i slažem se sa ranijim upisima na temi pa ne bih previše dužio. Dobra pogođena gotska atmosfera i dolazak u zamak mi je najbolji deo filma. Pozitivno što je zadržan arhaičan način izgovora i fond reči. Užasno loš i amaterski portret cigana. Odličan prikaz grofa Orloka svaka sekunda kada se pojavio je bila upečatljiva. Pohvalno što ima erotike, ali nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa. Tehničke stvari zaista na visokom nivou: scenografija, kamera, kostimi, šminka itd (da nisam unapred znao da Bill Skarsgard glumi Nosferatua ne bih provalio da je on u pitanju). Glumačka postava sasvim solidna voleo bih da je Defoe dobio malu veću minutažu. Iako film spada u žanr horora ne bih ga okarakterisao kao strašnim. U poslednjoj trećini po meni film splasne u tenziji.
Dobar Nosferatu, ali ne mogu da se otrgnem utisku da se ovde propustila prilika da se napravi nešto upečatljivije. Mislim da bi film bio bolji da je glavna glumica bila Anya Taylor-Joy kao što je prvobitno bilo i planirano. 7/10  |
BeaGea |
Posted - 11/02/2025 : 16:31:50 Moguće, braća često koriste književne klasike za svoje filmove.
Ali se uvijek blago drže predloška. |
anto |
Posted - 11/02/2025 : 16:25:49 quote: Originally posted by jogurt
Ja sam gledao film pre par godina ali ne znam o kojoj knjizi je reč :D
quote: Originally posted by BeaGea
i ja, i ne znam o kojoj je knjizi riječ ;)
Meni možda i najbolji film braće Coen...ima sve kaj dobar film treba. Priču, glumu, fotografiju, atmosferu, režiju, montažu, glazbu na visokoj razini.
P.S. Ima i verzija u boji!
Kamijev Stranac |
vice |
Posted - 11/02/2025 : 00:25:16 Complete Unknown je uredan i prilično dobro pokazuje kolika je šupčina Bob Dylan. Walk the Line je stilizirana romansa i prilično dobro pokazuje koliko je razlomljen bija Johnny Cash. |
Shaner |
Posted - 10/02/2025 : 23:37:01 quote: Originally posted by alexts
A Complete Unknown
Više nego dobro je ovo urađeno. Ne znam kako će reagovati oni koji nisu ili ne žele bar malo da postanu fanovi Boba Dylana tj. njegove muzike, jer muzike u filmu ima dosta i film slavi muziku, isto koliko se bavi ranom fazom karijere njenog autora i samim njim, kao enigmatičnom i značajnom ličnošću. Filmskim rečnikom, ovo je muzički film, koliko i biografska drama, a odlična je rekonstrukcija epohe, duha vremena i jedne scene. Odlična gluma, dobra režija itd.
8/ 10
Nećkao sam se, ali sad si mi dao poticaj da ga ipak pogledam.
Usput rečeno, i ja sam gledao gore spomenuti film braće Coen (doduše još kad je tek izašao u kinu) i također nemam pojma o kojoj knjizi je riječ. 
|
alexts |
Posted - 10/02/2025 : 22:49:24 A Complete Unknown
Više nego dobro je ovo urađeno. Ne znam kako će reagovati oni koji nisu ili ne žele bar malo da postanu fanovi Boba Dylana tj. njegove muzike, jer muzike u filmu ima dosta i film slavi muziku, isto koliko se bavi ranom fazom karijere njenog autora i samim njim, kao enigmatičnom i značajnom ličnošću. Filmskim rečnikom, ovo je muzički film, koliko i biografska drama, a odlična je rekonstrukcija epohe, duha vremena i jedne scene. Odlična gluma, dobra režija itd.
8/ 10 |
BeaGea |
Posted - 10/02/2025 : 22:27:11 i ja, i ne znam o kojoj je knjizi riječ ;)
Meni možda i najbolji film braće Coen...ima sve kaj dobar film treba. Priču, glumu, fotografiju, atmosferu, režiju, montažu, glazbu na visokoj razini.
P.S. Ima i verzija u boji! |
jogurt |
Posted - 10/02/2025 : 21:39:35 Ja sam gledao film pre par godina ali ne znam o kojoj knjizi je reč :D |
anto |
Posted - 10/02/2025 : 21:32:11 https://www.imdb.com/title/tt0243133/?ref_=nm_flmg_job_1_cdt_t_16
Čovek koji nije bio tamo
Ovaj film se vrti u zadnje vreme na filmskim kanalima Supernova kablovske,i kad preletim preko nekoliko desetina filmova,ne bi lih odabrao jedan koji će me uspavati (a možda i držati budnim do kraja istog),sve mi se ređe nađe neki novi koji se učini vrednim gledanja (i onda pogledam opet neki koji sam gledao sto puta).
Ovaj mi je odmah zapao za oko;em je crno beli,em videh neki kadar s BBT-om i Frensis MekDormandovom,i rekoh sebi ovo mora da valja.Tek sam na kraju skontao da je u pitanju film braće Koen,pa još iz daleke 2001.
Skroz dobra krimi drama,laganog ritma i fenomenalne glume sjajnog Bili Bob Torntona (ovakve melenholične uloge su kao stvorene za njega).
Ono što mi je zapalo za oko to je da je atmosfera u filmu jako,jako slična kao u jednoj poznatoj knjizi.Čak su i krajevi maltene identični.Ko je gledao zna o kojoj knjizi govorim.
|
BeaGea |
Posted - 10/02/2025 : 10:53:05 Imaš bujnu maštu...
I laž je moralna, to je valjda u startu jasno. Stvari ionako ovise o kontekstu. 6 i 9, su isto samo ovisi s koje pozicije gledaš! A jesam li isparavan ili ne, to me ne zanima jer ispravnost kao takva ne postoji. Bitno je da jesam ono kaj pišem, da to nije nikakva projekcija već realnost. |
|
|