forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 vrucina i vlaga - neprijatelji stripova

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
zveles Posted - 28/07/2005 : 18:27:25
dobro je poznato da su vrucina i vlaga jako stetni za stripove. toplina moze unistiti ljepilo kojim su ovi zaljepljeni, a vlaga moze pogodovati da papir brze strune.
kod mene je zadnjih nekoliko dana (slavonija, nemoj da neko zbija salje s papua-om ) 100 postotna vlaga u zraku i tijesim se da su mi stripovi ipak dobro zasticeni u najlonskim vrecicama, ispod stakla, na policama.
kako drugi opaki kolekcionari to rijesavaju? zanima me bas pravo? i jel ima mozda netko tko bi nam s kemijsko-tehnoloskog stajalista mogao pomoci i reci sto bi se sve jos moglo napraviti da se stripovsko blago zastiti?
znam da nisu svi bolesni kolekcionari koji pate od glanc glancera, pa bih ovom prilikom molio da imate razumijevanja za nas.

http://zveles.blogspot.com/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
GGG Posted - 09/09/2019 : 11:51:04
Kao što je bilo rečeno žut,a boja dolazi od raspadnih produkta lignina, koji su uz to i topljivi u vodi - izgleda da se je na stripovima kondenziralno toliko vlage, da je papir funkcionirao kao "blot" i na sebe povukao vlagu s a rastopljenim obojenim produktima.

Za stripove na tzv. pulp (novinskom) papiru, idealan je prostor sa što manje promjena u temperaturi i vlagi. Vlaga mora biti što niža, ali stripovi ne smiju biti presušeni, jer onda još više vuku vlagu.
logo111 Posted - 07/09/2019 : 11:22:31
Pa definitivno je okidač bila vlaga, a zašto baš se dogodilo "žutilo" je iz upravo iz opisanog sastava papira koji sadrži veći ili manji postotak lignina koji reagira na vlagu. S obzirom da se žutilo prenijelo i na ovaj papir - pretpostavljam da može ako su u kontaktu.

Kod djelovanja gljivica mrlje su više crne nego žute i dolazi do mikrobiološkog oštećenja papira.
HC Posted - 07/09/2019 : 11:18:03
Hvala na odgovoru, mislio sam da su ovo gljivice.
Stripovi su godinama bili u neventiliranoj prostoriji upitne vlažnosti (podrum, cca.6-7 godina). Ispod tih stripova bio je položen bijeli papir (onaj za printer malo kvalitetniji). I na njega se isto to proširilo i sad izgleda ovako:

Stripovi su sada premješteni u prostoriju sa boljim uvjetima. Drugo pitanje bi bilo da li ova anomalija može zahvatiti i "zdrave" stripove ukoliko su na polici pored ovih zahvaćenim diskloloracijom?
logo111 Posted - 07/09/2019 : 11:01:41
quote:
Originally posted by HC

Na nekolicini stripova primjetio sam neke smeđe mrlje na vrhovima listova, zna li tko o čemu se radi i postoji li način da se to skine?

Celuloza je najrasprostranjeniji organski materijalu prirodi, bezbojna je i odlično reflektira svjetlost, pa je iz ovih razloga mi vidimo kao bijelu. Ipak, celuloza je podložna oksidaciji koja uzrokuje gubitak elektrona i oslabljuje njena materijalna svojstva što dovodi do apsorpcije svetla. Ipak, proces oksidacije nije zaslužan za bojanje papira u žuto.

S druge strane, lignin daje drvetu čvrstoću i funkcionira po principu lijepka koji čvršće povezuje vlakna celuloze što omogućava drveću da raste uvis. Ova supstanca je također podložna okisdaciji koja mijenja njegovu molekularnu strukturu. Zbog toga se mijenja i način na koji lignin apsorbira i reflektira svjetlost, a s tim se mijenja i način na koji mi vidimo papir kao žućkast.

Kako bi se izbjegla disokolorizacija nekih bitnih pisanih dokumenata koristi se papir koji sadrži minimalan nivo lignina.

Ukoliko se pitaš da li se knjige, novine ili stripovi koje imaš mogu izbijeliti, odgovor je negativan, a da bi listovi ostali bijeli što duže preporučljivo je da knjige, novine i ostale dokumente držite na hladnom, suhom i mračnom mjestu.

OVo ti je otprilike ukratko odgovor na tvoje pitanje.
HC Posted - 07/09/2019 : 10:08:05
Na nekolicini stripova primjetio sam neke smeđe mrlje na vrhovima listova, zna li tko o čemu se radi i postoji li način da se to skine?

Gris Posted - 22/05/2018 : 10:00:45
Hvala na odgovorima! I meni je anti stres terapija kada dođem kući umoran od posla, pa prelistam neki strip, prisetem se kako je Zagor razbucao neke tamo, ili kako Je Miater No rešio neku ribu i slično...

Ovi što meću sa kondomom nek stavljaju i kesice na stripove. Ja volim "real touch". ;)

Tonka24 Posted - 22/05/2018 : 01:39:29
Znači povaditi iz kesica?
Ja sam do sada držao u ormaru okomito,u kesicama koje su skroz otvorene na gornjem djelu stripa.
Nekako je i meni to "previše" te kesice i to.
going going Posted - 21/05/2018 : 22:39:57
quote:
Originally posted by Hajo

quote:
Originally posted by velka031

Baš to, najbolja sntistres terapija još uvijek mi je listanje (čitanje) i preslagivanje stripova :)


To je to! Još kad su novi, onda ih i njušim, pa se lijepo nafiksam.Isto!
Hajo Posted - 21/05/2018 : 22:13:54
quote:
Originally posted by velka031

Baš to, najbolja sntistres terapija još uvijek mi je listanje (čitanje) i preslagivanje stripova :)


To je to! Još kad su novi, onda ih i njušim, pa se lijepo nafiksam.
velka031 Posted - 21/05/2018 : 18:45:14
Baš to, najbolja sntistres terapija još uvijek mi je listanje (čitanje) i preslagivanje stripova :)
Obi-wan Posted - 21/05/2018 : 08:41:20
Lijepo je gledati stripove uredno na policama, ali još ljepše uzeti taj strip sa police i čitati.
mogorovic Posted - 20/05/2018 : 23:41:21
Hm... U životu nisam stavio strip, ili bilo koje meni drago izdanje, u nikakve kese i najlone. Stripove kupujem da bi ih čitao, pa nakon desetak, ili više godina, čitao ponovo, pa opet ponovo. Dakle, da bi ih čitao. Ne gledao složene u policama hermetički zatvorene.
velka031 Posted - 20/05/2018 : 22:58:18
Imam ustakljenu policu preko cijelog zida, u sobi manje više isti uvjeti stalno, nemam odvlaživač zraka, nije potreban, stripove NE stavljam u nikakve vrećice nego sam kupio dosta stripova koji su umotani u te folije, a budući da ih, neke od njih, nisam imao volje ni vremena čitati, ostali su godinama u njima, pa se pitam mogu li im naškoditi.
Večeras sam neke otvorio i nije im ništa, dapače, odlični su.
bvagner3 Posted - 20/05/2018 : 22:49:27
Ja stripove kupujem (i pazim na njih)od 94'iako sam zapravo skupljao još tamo od 86'ali tada nisam pazio na njih jer sam još bio malo dijete,pa sam kasnije većinu tih starijih naslova morao ponovno nabaviti.Stripove držim u vetrinama bez vrećica.Kad je jako sunce sobu zamračim,i redovito je luftam,a imam i odvlaživač.Iako pazim,neki stariji stripovi su malo izbljedili,neki požutili,neke malo ulovio pikac,ništa strašno,ali nisu više glanceri.Jednostavno vrijeme čini svoje....
Obi-wan Posted - 20/05/2018 : 22:30:28
Ljudi koji će vam te vrećice i folije? Planirate stripove nositi u zagrobni život ili ostaviti praunucima koji će imati čip u glavi za igranje PS14.
Držite stripove u normalnim uvjetima, povremeno obrišite malo prašinu, čitajte bez previše savijanja i trajat će vam čitav život ili dok ne prodate.
Pa te kese su veći rizik nego korist. U kesi može falit zraka, biti vlage, kemikalije iz plastike i tko zna što još. A nikakve vidljive koristi od toga nema.
Svi moji stripovi koje skupljam u ovom drugom izdanju kolekcionarstva (nekih 16 godina) izgledaju manje-više isto kao i kada sam ih kupio...
velka031 Posted - 20/05/2018 : 22:13:22
A omatanje stripova sa onim tankim folijama koje se jako prilijepe, koje služe za očuvanje svježine, recimo kruha... Ima li tko s tim iskustva, da li se koriste trajno na stripovima ili samo kod slanja paketa? :)
Gris Posted - 20/05/2018 : 09:12:38
A ovo: Veseli četvrtak, upakovan u njihovu kesicu koje su ultra uske i nekako nategnute (kao i sve od ovog izdavača). Posledice....

https://ibb.co/ndQWY8
vladar Posted - 03/01/2016 : 18:46:14
quote:
Originally posted by vladar

quote:
Originally posted by senad7

Sad sam isao da gledam svoje stripove koji su neki id njih u kesicama 7 godina i bas ih gledam odozgo da vidim da li su promjenili boju papira(Ludens specijali).Uporedio sam specijal iz 2004 i zadnji specijal i nema razlike u boji, nijedan se nije iskrivio ili je vlazan, niti se kesica uljepila sa stripom. Izgledaju super.Svi moji stripovi su u kesicama kojima sam otkinuo cosak tako kad se stave strip uz strip izbacio vazduh.Sad kad su u kesicama mozes ih premjestati koliko hoces puta, nemogu se ostetiti (osim ako ti neispadne prilikom premjestanja...tad , udri se bekane "hrkljus").Salu na stranu, moje licno iskustvo govori da se stripovi trebaju drzati u kesicama, na suhom i mracnom prostoru (12 stepeni/stupnjeva C)npr prostorija za garderogu...idealna prostorija za stripove. Jedina svjetlost koja dolazi do stripova je od sijalice.
Od kada pratim ovaj forum, do sada je n puta pokrenuta tema o cuvanju stripova, o uticaju promene temperature na stripove, o uticaju vlaznosti vazduha i svetla, a posebno o uticaju kesica.

Ponovo bih zamolio kolekcionare/citace stripova kojima su kesice unistile, izmenile ili na bilo koji drugi nacin uticale na stripove, da fotografisu stripove koji su osteceni zbog/od strane kesica i ovde postave slike, kako bismo mi ostali mogli da vidimo sta se moze desiti i nasim stripovima.
Posto do sada na ovu molbu niko nije odgovorio (a postavio sam je vise puta kada su pojedini pisali kako su kesice u koje se stavljaju stripovi, jos malo pa, najvece zlo na svetu) zamolio bih da konacno neko podeli sa nama ostalima tu tuznu pricu kako su mu stripove unistile, ni manje ni vise nego - kesice!
Znaci, ne slike stripova koje su unistili misevi, moljci, raznorazne bube i bubice (kojih ima u svakoj kolekciji papirnatih stvari - knjiga, casopisa, stripova, razglednica, plakata i sl.), kao ni poplave, pozari i sl., nego - KESE!

Unapred - HVALA!Bane90 Posted - 03/01/2016 : 18:00:54
Ja iako sam clan foruma dosta dugo nikad nisam nista postovao,ne znam ni sam zasto.Ali gledajuci ovu temu mislim da mozda mogu da malo pomognem.Iz Obrenovca sam i moj dom je u maju 2014. pogodila strasna poplava kao naravno i veci deo grada u kom sam ziveo.Imao sam vecu kolicinu stripova koja se nalazila u prizemlju kuce (mahom Zlatna Serija i Stripoteka) i na spratu Alan Forda itd.To sto je bilo u prizemlju otislo je naravno,ovo na spratu je prezivelo.Ali ono sto sam primetio da se dogodilo zbog velikih vrucina i vlage koja je usledila posle poplave jeste da su se stripovi na spratu dosta iskrivili i dobili neki cudni miris tako da sam vecinu poklonio jer mi je bilo zao da ih bacim.Od tada sam poceo da kupujem kesice za stripove (ko zna mozda opet krene poplava).Elem, kesice koje su od polipropilena nastoje da puste kiselinu posle odredjenog vremena i to moze ostetiti strip.Tako da bi bilo dobro ukoliko vec drzite stripove u tim kesicama da kesice menjate na dve godine.Ali pojavila se nova vrsta kesica koja nije nista skuplja od ovih prethodnih.To su kesice od materijala koji se zove mylar.U njima stripovi mogu stojati dosta duze nego u polipropilenskim kesicama.A za ove koji i dalje ostaju pri polipropilenskim kesicama mogu ih naci ovde:

http://www.wrbuste.it/wr_buste.htm

Problem je samo sto na primer nema adekvatnih dimenzija za stripagent izdanja poput AF klasika,Maxmagnusa ali moguce je uciniti neke korekcije.
Za one koje bi da probaju sa Mylar kesicama mozete ih naruciti ovde:

http://www.egerber.com/category.asp?CategoryID=450&SubcategoryID=566

emirem Posted - 02/12/2015 : 18:09:52
quote:
Originally posted by supermark

mozda iz razloga sto se boja nije dobro osusila...


:-) Moze biti..dobro da ih jos ne lakiraju.
supermark Posted - 02/12/2015 : 15:06:32
mozda iz razloga sto se boja nije dobro osusila...
emirem Posted - 02/12/2015 : 10:51:39
U talijana ti stripovi se talasaju kao Jadran za bure.Nasa bura talasa Jadran,dok njihov bure cijelu redakciju bonellija.😆
Koji god da imam od njihovih u koloru su takvi,dok cb zacudo su kao novi.
Deers Posted - 02/12/2015 : 08:16:18
quote:
Originally posted by Solid SnakeKupio sam strip u italiju ,bio je u najlonsku kesicu i kad sam ga otvorio vidim da je valovit na vnatresnu stranu hrbata.kako da ovo resim?Mislim da je to greška prilikom uvezivanja. Ima i ja jedan takav. Možda i postoji neko rješenja ali ja ga ne znam.
teller Posted - 02/12/2015 : 04:09:04
ne zračite previše sobu sa stripovima sada zimi...u zraku je bar 90% vlage i to stripovi nikako ne vole,
ako želite svojim stripovima dug život samo je jedan recept....TAMA I SUHI PROSTOR!
Moji su ko u tamnici a soba ugrijana na 25C i sve je ok.
Luftanje sobe kad je toplo i suho i to ne predugo, tek toliko da se ofriška prostor.
Svetlo sijalice ne smeta ali zato stripovima smeta sunčana svetlost...izbegavat je ko vampir Rakosi.
Solid Snake Posted - 02/12/2015 : 01:06:36


Kupio sam strip u italiju ,bio je u najlonsku kesicu i kad sam ga otvorio vidim da je valovit na vnatresnu stranu hrbata.kako da ovo resim?

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000