forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Milazzo Posted - 06/09/2008 : 09:57:27"Ken Parker - serijal što su ga 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo, zauzima bitno mjesto u povijesti talijanskog, a i svjetskog, stripa. Traper, vojni izviđač, šerif, bjegunac, detektiv, pisac... Ken je Parker sve samo ne klasičan heroj Divljeg zapada. Čitatelje je osvojio baš tom nesposobnošću da bude junak i "profesionalni" pustolov, svojom bliskošću "običnome" čovjeku, mogućnošću da pogriješi, mudrošću kojom takve greške priznaje, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, razmišljanjima, sumnjama te vrlinama poput velikodušnosti, dobrote, prijateljstva, odanosti, altruizma, hrabrosti, idealizma, optimizma i samostalnosti."Otvaram ovaj topicu čast Kena Parkera, meni najomiljenijeg Bonelli junaka! Vjerujem da i on, kao i drugi SBE junaci zaslužuje svoj topic. Na topicu će se naći informacije o Kenu, razmišljanja i komentari čitatelja, slike i naslovnic, te novosti (ako ih bude ) vezane uz Kena... Također, slobodno postavite bilo kakvo pitanje vezano uz Kena jer sam siguran da će se naći netko s odgovorom kojeg tražite.

Uživajte!O Kenu Parkeru: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-view&Hero=kp

Popis stripova: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-editions-list&header=1&Hero=kp

Recenzije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=KP&Author=&Title=
O autorima:

Ivo Milazzo (crtač)


"Ivo Milazzo rodio se 20. lipnja 1947 u Tortoni. Vrlo se rano s obitelji seli u Liguriju, gdje u srednjoj školi u Genovi upoznaje Giancarla Berardija s kojim se vrlo brzo sprijateljuje te zajedno debitiraju 1971., s kratkim stripom "Il cieco" ("Slijepac"), za reviju Horror. Ivo zatim crta nekoliko epizoda Tarzana za izdavačku kuću Cenisio (opet po Berardijevu scenariju), a potom neko vrijeme radi erotske stripove za izdavačke kuće Universo i Ediperiodici. 1974., zajedno s Berardijem, stvara Kena Parkera, strip koji će ga proslaviti, koji će ga potpuno afirmirati kao autora i kojeg će neprekidno crtati iduće dvadeset i tri godine, sve do 1997."

Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/ivo-milazzo/6/
Giancarlo Berardi (scenarist)

"Giancarlo Berardi rodio se 15. studenog 1949. u Genovi. Stripom se počeo baviti nakon kratkog kazališnog (bio je autor i glumac u studentskoj kazališnoj sekciji) te sviračkog angažmana (pjevao je i svirao gitaru u grupi "Gli scorpioni"). Od 1970. je do 1974. napisao niz kratkih priča, od pustolovnih do horror sižea, za razne izdavače, surađujući i na naslovima kao što su Tarzan ili Diabolik, da bi 1974., zajedno s Ivom Milazzom stvorio Kena Parkera, svog najznačajnijeg junaka."


Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/giancarlo-berardi/76/

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Kruger Posted - 22/05/2019 : 11:22:13
Dwayne_Looney

To ti je tako kad ti Zagorovci objašnjavaju Kena. Njihovi pogledi su ograničeni, skučeni, kratkog daha. Davno sam skužio da će Kenu uvijek tražiti nekakve pogreške, zato što je to vrhunski strip, te te nadahnjuje na istraživanje, a to isto neće tražiti u Zagora jer je Zagor solidan strip.
stinky Posted - 21/05/2019 : 08:06:00
ne, nego je obrnuto: da bi ti mogao sudjelovati u raspravi na ozbiljnijoj razini nego što činiš i da bi imao jedan širi pregled stvari i shvaćanja, trebao bi se prestati duriti i početi čitati, pa i Kanta, recimo.
tada bi ti bilo jasnije da sam NAMJERNO skrenuo ti pozornost da ti nisam brat, dečko, jer to ti sigurno nisam pod tvojim uvjetima. kao što ni Berardi nema stav o Collinsu, tako ni ti nemaš nikakav jasan stav o ovoj situaciji, o ovoj raspravi koja te i privlači i "diže ti živce". da ti nisi takav mali ljubomorko, shvatio bi da je problem u tebi: ne možeš se pomiriti s ovom "nemogućom" situacijom, jer se tu događa da, ajde da kažem skromno pa kažem, između ostalih i ja dajem dinamiku raspravi. istovremeno otvoreno govorim da si još mališa, da trebaš jesti žgance, tj. ti nisi u stanju davati takvu dinamiku. ali to nije problem, nego je problem to tvoje nisko ponašanje, htio bi sudjelovati i ne bi, dolaženje ovdje sa figom u džepu.

tek kad si to osvjestiš, znat ćeš bolje i istovremeno ljepše se ponašati.
ovo je forum, javna stvar, i ovdje trebaš (po Kantu!!) raditi javnu uporabu uma. uma, a ne niskih osjećaja, svoje male sitne ljubomore.

i kad bi to učinio, sam sebe prevladao, onda bi mi i mogao biti brat, metaforički rečeno. jer bi se našli u općem, u raspravi bez figa o epizodi PRAVA GOSPODA i o Collinsu. za dalje i dublje stvari, treba nadići i samog Kanta, koji je previše racionalan, previše sitničav za one istinske stvari.

tako,
mogao bi sada napokon i pričati o stvari, tj. o Collinsu i priči. otvoreno, i sa trudom. kad uđeš u taj proces, onda ti se i rasplinjavaju magle i postaje jasnije da nije isto voditi dijalog kao ja i vukozec, recimo, i doći poput tebe i duriti se u jednoj rečenici.
Dwayne_Looney Posted - 20/05/2019 : 20:51:04
ovo ostalo te nisam razumio ali dobro, nije odličnu, vrlo dobru jest, izletjelo mi dati takav epitet...
nisi mi brat, to je sarkazam, moj stinky, al da bi ti skužio da se izraz "brat" nepoznatom sugovorniku daje kad ti digne živce moraš se okaniti Kanta i tih papazjanija.
stinky Posted - 20/05/2019 : 20:25:50
Odradio je solidan posao.
Super bi odradio da je pazio na par detalja kod kojih je pogriješio na fabularnoj razini.
Vrhunski bi odradio da nije građanoid, da je zaista romantik i da je uradio južnjaka kao "beskonačnu čežnju", znači takav ljudski lik koji ima beskonačnu prazninu koju ničime ne može ispuniti i koji izgara u sebi i sve oko sebe, pa time otvara tragičnu dimenziju koja nadvisuje sve postojeće. Ali za takve stvari ti trebaš još jesti žgance, jer tek ti si pravi konformist (i da, nisam ti ja brat, dečko).
Dwayne_Looney Posted - 20/05/2019 : 20:03:17
Brate, banalno ti je to da ili je kriv ili je prav... ono, ili je crno ili je bijelo. To je banalno. Berardi je odradio super priču.
stinky Posted - 20/05/2019 : 19:07:12
quote:
Originally posted by vukozec

Ali u toj prvoj sceni prvo vidimo da je Collins svjestan da je zapovijed koju je dobio osuda njegovih ljudi na smrt, i to uzaludnu. No on je svejedno odluči izvršiti. Dakle ne slijedi imperativ da se "ne smije se žrtvovati nikoga jer je svaki život bitan" jer bi u tom slučaju odbio zapovijed, dezertirao skupa sa svojim ljudima i tako ih spasioSada ćeš mi morati vjerovati na riječ, a ako ne vjeruješ, onda kaži, pa ću doslovno citirati:)

Imperativ (čuvena Kantova maksima) se ne odnosi na ovakve situacije kakvu imamo u stripu i kakvu sada opisuješ. Mislim, nije da sada moramo apsolutno bitni određeni Kantom i da je on neophodan za ovaj strip:), ali kad si već potegnuo, onda deremo po Kantu. Malo je reći da mi je to teren i da mi je baš drago da se ovako priča:)

Uglavnom,
po Kantu imperativ se važi u situacijama kada je čovjek samostalan, kada sam odlučuje, rekli bismo, prema savjesti. Imperativ se odnosi na slobodne, punoljetne subjekte. Ova "punoljetnost" je važna kategorija u svezi s time i sa njegovim shvaćanjem prosvjetiteljstva, ali da sad ne ulazimo previše u to. Punoljetnost je tu mišljena na dubljoj razini od puke forme, recimo, napunio sam 18 godina.

Ali u lancu zapovjedanja, u vojsci recimo, subjekt nije ni slobodan ni "punoljetan" u tom Kantovom smislu.
Štoviše, on izričito kaže: "misli što god hoćeš, ali se pokoravaj!".

Kant razlikuje dvije vrste uporabe uma: privatnu uporabu i javnu. Ali kod njega ti je to malo neobično posloženo za uobičajeno, nefilozofsko poimanje. Taj lanac zapovjedanja u vojsci, tu subjekt nema što tražiti u smislu neke javnosti, neke polemike i preispitivanja; vojska je nominalno javna stvar, ali pojedinac je tu običan privatan um koji samo slijedi upute općeg uma (pretpostavljeno je da u vojsci djeluje opći um, da već time što postoji ta institucija, uređena je umno i u skladu sa općim). Dakle, NA TOM MJESTU pojedinac NE MOŽE ne izvršavati zapovijedi i naloge, on nema slobodu niti se tu primjenjuje kategorički imperativ.

Naprotiv, ovdje recimo kada sada mi pričamo po našoj savjesti, tu moramo vršiti JAVNU UPORABU uma i tek tu važi kategorički imperativ. Znači, ovdje na forumu, gdje dolazimo kao privatne osobe, mi bismo, prema Kantu i toj stvari koju si potegnuo, trebali raditi u skladu sa općim i to - slobodno, punoljetno itd.

Možda je to malo naopako čovjeku kada se prvi put sretne sa takvim formulacijama, ali filozofija ne ide po uhodanim stazama.

Znači,
Collins je svjestan da je zapovijed takva kakva jest, ali kao pravi kantovac, izvršava. On misli što god hoće ("Bože, poginut ćemo."), ali se pokorava (baš kako Kant preporuča).

Kada je vojna formacija razbijena, kada praktički više nema vojske, Collins POSTAJE privatna osoba takorekuć, i TEK TU može slijediti kategorički imperativ. Taj imperativ ne kaže što bi on morao učiniti, on je, kako sam pokušao sugerirati, prazni formalizam. U konkretnoj situaciji, može se taj formalizam, ako baš hoćeš, tumačiti i da treba pomoći ranjeniku, a i da treba pomoći sebi. Nije sad to toliko bitno. Htio sam ti samo malo baciti bubu i ukazati da nije baš tako kako si krenuo: Collins nije BAŠ pokazan kao fanatik, nije BAŠ pokazan kao terorist, nije BAŠ osuđen od strane Berardija itd.

Da sad ne ulazim u filozofske komentare (nisam ni siguran koliko te ta strana privlači; o ovom imperativu i konzekvencama koji proizlaze, a koje su zanimljive, jer dolaze od samih "prosvjetitelja", od marksista, tu bih imao što reći i pokazati čemu imperativ vodi, ali bumo vidli kako se kaže, kamo će nas rasprava odvesti), znači, na toj stripovsko-interpretativnoj razini, pokušavam reći da Berardi ne govori to što ti kažeš. Nije to baš tako jasno. Prije će biti da on ne može po tom pitanju doći do jasnog mišljenja, ne može ni zauzeti stav. E sad, tu je taj jedan krug, jer bez filozofskog mišljenja, ne može se nigdje doći do jasnih pojmova, do bistrenja.
Naravno, nije na Berardiju da daje prozirno, jasno, izbistreno filozofsko raščišćavanje stvari. Ja ne kažem da on to mora; samo kažem da, budući da nema jasne pojmove o tome, prema onoj Hegelovoj, napušta problem i povlači se u opći stav: "sve je to apsurdno, svak je i pomalo kriv i pomalo prav". Ovo i jest jedna "istina", ali ona je banalna, jer se može primjeniti na svaku stvar. U tom smislu, to je apstraktno, ne govori ništa ni o čemu, pa tako -a to je za nas ovdje bitno!!!- ni o Collinsu. Nema stava o Collinsu koji bismo mi mogli iščitati iz ove priče.

Jer vidi: je li Collins kriv ili prav? je li dobar čovjek ili nije?

A o tome se jedino i radi. Da mi odgovorimo na ova pitanja.
vukozec Posted - 20/05/2019 : 10:49:32
quote:
Originally posted by stinkyMajka koja skaće za djetetom, ne čini to iz čiste forme, nego je možebitno određena afektima, osjećajima itd. Zato u toj situaciji, za Kanta još nije posrijedi moral.
Naravno, svatko tko je sad ovo pročitao i tko je shvatio što govorim, valjda je poludio na Kanta i njegovo pedantiranje. Vukozec vjerojatno više nije kantovac.
Po nekom osjećaju, čovjek se instinktivno buni protiv ovakvih formulacija. Nešto ne štima.:)

Puno sam ja racionalniji nego što si dobio dojam.
vukozec Posted - 20/05/2019 : 10:48:45
Malo uvoda prije nego prijeđemo na poantu:

quote:
Originally posted by stinky
Velika priča o Kantu i kategoričkom imperativu može se započeti primjedbom da je južnjak zapravo postupio po kategoričkom imperativu kada je pobjegao iz ratne strahote.
..."ne smije se žrtvovati nikoga jer je svaki život bitan"...
To ne kaže što se mora napraviti, već da je svaki život bitan, pa tako i kapetana Collinsa, južnjaka.Ali u toj prvoj sceni prvo vidimo da je Collins svjestan da je zapovijed koju je dobio osuda njegovih ljudi na smrt, i to uzaludnu. No on je svejedno odluči izvršiti. Dakle ne slijedi imperativ da se "ne smije se žrtvovati nikoga jer je svaki život bitan" jer bi u tom slučaju odbio zapovijed, dezertirao skupa sa svojim ljudima i tako ih spasio, već postupi upravo po očekivanju aparata (slijedi zapovijed). Tek nakon što je bitka već izgubljena i njegovi ljudi koji nisu mrtvi dozivaju pomoć, on odluči spasiti samog sebe bijegom. Ne bih se složio da je to što on spavašava sebe potvrda Kantovog imperativa, mislim da je u toj situaciji jači imperativ pokušati pomoći drugom čovjeku, pa makar to značilo prihvatiti i rizik vlastitog stradanja. Da je situacija bila prikazana kao da Collinsa čeka sigurna smrt u slučaju da pomogne suborcu bilo bi drugačije, no mislim da nije tako prikazana. Collinsova pogibija u toj situaciji je samo jedan od mogućih ishoda, Beradi ga je tu htio prikazati kao kukavicu.

Dakle: a) slijedi li južnjak kategorički imperativ kada pobjegne sa bojišta?
Moj odogovor: Ne.

No da pojasnim da je Kant u moj komentar upao slučajno. Vidio sam onaj članak o Osvetnicima baš taj dan kad sam pisao komentar (kojeg sam već imao u glavi bez Kanta u priči), pa mi se učinilo zgodno krosreferencirati dva stripa, ipak je ovo stripovski forum.

Dakle kad kažem da sam ja Kantovac (otprilike, nisam točno te riječi upotrijebio), nije to baš nešto dobuko promišljeno, a i nisam prvo čitao Kanta niti saznao za njegov imperativ pa zaključio "tako ću se ja ponašati", već obrnuto, spletom okolnosti sam ispao ovakav kakav sam ispao, a ispao sam takav da se vodim tim načelom. Naravno da me kopka pitanje kako bih se ponašao da me se stavi u uvjete ekstremne kušnje poput kapetana Collinsa, koliko bih se tada držao vlastitih vrijednosti, no ne bih pričao o sebi već o Kenu Parkeru, Collinsu i Berardiju.

Odnosno:

quote:
Originally posted by stinky
Naprotiv, vukozec nastupa iz pozicije poštenog građanina, kantovca, i uzima kategorički imperativ koji izglanca teroriste u smetnje koje treba odstraniti iz pristojnog građanskog društva."Krivo. Ne nastupa vukozec već Berardi. Dakle ja tumačim (dajem svoje tumčenje) što je Berardi htio reći, nisam ja napisao priču već Berardi :)

Pa da utvrdim vlastito tumačenje onoga što je Beradi htio reći:

quote:
Originally posted by stinky
Crnkinja kojoj južnjak POMAŽE (i ta činjenica demantira tvoje shvaćanje da se on NE OSVRĆE ni na koga)...
...
...istovremeno pokazuje i općeljudske, najviše vrijednote. On se (suprotno od tvog shvaćanja) SAŽALI nad crnkinjom, nad invalidom... on se pokazuje kao pravi čovjek, čovjek sa velikim ČNaravno da joj pomaže, zato što je on prikazan kao prosječno dobar čovjek: stvari od kojih se očekuje da u većini nas izazovu sažaljenje izazvat će sažaljenje i kod njega, vidi li nekog na ulici u nevolji on će mu pomoći itd. Međutim, u njegovom sustavu vrijednosti postoji nešto što nadilazi suosjećanje za ljudsko biće, a to su njegovi ideali, njegov cilj. Da bi ostvario cilj on pljačka banke, diže vlakove u zrak, ne obazirući što pritom mogu stradati nevini, cilj je važniji od pojedinaca kolateralnih žrtava. Da su mu crnjkinja ili invalid stali na put između njega i njegovog cilja on bi ih ubio.

Dakle, da se vratim na početak svog originalnog posta. Berardi ovu priču piše sedamdesetih. U Europi je to doba studentskih nemira i "šik terorizma" RAF-a i Crvenih brigada. Doba separatističkih organizacija poput IRA-e i ETA-e (koje su možda i najbliže južnjačim dizidentima u stripu). Prava gospoda je priča o RAF-u, Crvenim brigadama, IRA-i, ETA-i, Zvonku Bušiću i Zemlji otaca Nine Bunjevac.

Za ideje tih terorističkih organizacija, pa i za same te organizacije su postojale simpatije među intelektualcima onog (i ne samo onog) vremena, pogotovo ljevičarskim intelektualcima (premda ciljevi svih tih organizacija nisu nužno bili ljevičarski). Berardi znači terorizam prikazuje kao nešto što je pogrešno i što je neodrživo. Zato je Collins prikazan kao "čovjek s manom" koji iznevjeri vlastite vrline u trenutcima najveće kušnje. Na kraju priče ga čeka svojevrsno iskupljenje koje je istovremeno i kazna. On mora biti kažnjen, mora umrijeti, jer njegova djela nisu ispravna (tako nam poručuje Berardi).

Moje viđenje epizode Prava gospoda je da njome Beradi htio dati komentar na terorizam (onog vremena) i da je njegov komentar takav kakvog sam ga upravo opisao. A dalje se naravno može sa filozovskih pozicija analizirati taj Beradijev komentar (no to ću ipak prepustiti drugima).
vukozec Posted - 20/05/2019 : 10:40:24
Malo za početak:

quote:
Originally posted by lwood
Stinky:
1.
"Da pojasnim konkretno na ovoj priči: južnjak je nominalno na krivoj strani, ali se bori za ideale. Generali i američki establišment su nominalno prava strana"

Bolje reć da je na poraženoj a ne krivoj. Po čemu je to njegova strana kriva osim šta je poražena?

Vukozec:
1.
Prave gospode među teoristima ne može biti, njihovi ideali uvijek imaju falingu

Nekome teroristi nekome borci za slobodu,pravdu itdto je uvik tako biloNaravno da je južnjak nominalno na krivoj strani: on djeluje protiv zakona, on je pljačkaš i terorist u jednoj suverenoj, uređenoj državi, u kojoj većina građana ne dijeli njegove stavove.

Je li to prava ili kriva strana u filozovskom, a ne formalno-pravnom (aka nominalnom) smislu je upravo ono čime se Berardi bavi u toj epizodi i kao što već napisah, daje (vlastiti) odgovor i na to pitanje (dakle daje odgovor na pitanje što su njemu ovi koji su "Nekome teroristi nekome borci za slobodu,pravdu itd"). Detaljnije o tome u sljedećem postu.
teller Posted - 20/05/2019 : 05:36:00
quote:
Originally posted by lwood

Rat je sranje ,osim ako ne prodaješ oružje zaraćenim stranama ili ga koristiš za pljačku ili neke svoje interese,koje bilo. To šta je klanje kroz povijest i pretpovijest normalna pojava samo pokazuje koliko su ljudi sjebana vrsta i ništa drugo.lwood Posted - 19/05/2019 : 22:38:43
Rat je sranje ,osim ako ne prodaješ oružje zaraćenim stranama ili ga koristiš za pljačku ili neke svoje interese,koje bilo. To šta je klanje kroz povijest i pretpovijest normalna pojava samo pokazuje koliko su ljudi sjebana vrsta i ništa drugo.
stinky Posted - 19/05/2019 : 21:40:45
quote:
Originally posted by brni
twist je posla poruku - rat je sranje i u njoj ljudi postaju zvijeri, bez obzira na kojoj strani bili, za sto se borilima to je poruka koliko su i radojini stripovi poruke: apstraktno besadržajno mišljenje

mislim, to može biti simpatično za dječje priredbe i dan škole ili za napušene hipije dok jedu lotosov cvijet i pjevaju give peace a chance

ozbiljan čovjek, međutim, mora i rat uključiti u mišljenje i ne pasti na te mistifikacije "rat je sranje i ljudi postaju zvijeri". oni koji su ovako i onako obične životinje, bilo u ratu bilo u miru, dobiju priliku otpustiti kočnice. a oni bolji među nama (zamisli: postoje i bolji ljudi) ne postaju zvijeri ni u ratu (a ni na Euroviziji).

ali polako, nismo još obradili lupetanja Horkheimera i Adorna.
brni Posted - 19/05/2019 : 20:45:50
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by brni
genijalan twist koji u gledaocu izaziva podjeljene emocije..Seraphim Falls je dobar film, točnije treća kategorija vesterna.
No, vidiš, ovdje baš polemiziram protiv takvih genijalnih twistova, jer smatram to lošom pozicijom. Ti genijalni twistovi mogu samo zbuniti gledatelja, oni zbunjuju ljude, jer se ne može odrediti, ostaje razdvoj, "podijeljene emocije".Moze se odrediti, jer taj twist je posla poruku - rat je sranje i u njoj ljudi postaju zvijeri, bez obzira na kojoj strani bili, za sto se borili i koliko moralni i casni bili prije rata..

Ti pregled smatras manjkavoscu, ja bas suprotno u tome vidim snagu..
stinky Posted - 19/05/2019 : 20:34:48
quote:
Originally posted by brni
genijalan twist koji u gledaocu izaziva podjeljene emocije..Seraphim Falls je dobar film, točnije treća kategorija vesterna.
No, vidiš, ovdje baš polemiziram protiv takvih genijalnih twistova, jer smatram to lošom pozicijom. Ti genijalni twistovi mogu samo zbuniti gledatelja, oni zbunjuju ljude, jer se ne može odrediti, ostaje razdvoj, "podijeljene emocije".

Berardi misli da radi više kad daje "pregled" obje strane, ali on ne razumije da samo dodatno zapetljava stvar i tako zapravo daje manje.

Rješenje ovog "slučaja", ovog južnjaka je vrlo jednostavno. O tome kasnije, ako potraje ovo moje izlaganje (kad se već svi srame uključiti u ozbiljnu raspravu, a oni besramni kao elvud se ne ustručavaju davati beznačajne upadice).
brni Posted - 19/05/2019 : 20:18:02
quote:
Originally posted by stinky


Južnjak je ratni gubitnik, postaje terorist, diže vlakove u zrak. Nožem ubija jedno ljudsko biće da bi došao do novca da bi mogao dići vlak u zrak.

Ali, sad Berardi ima "zamisao koju smatra vrlo pametnom", a to je...

... a to je staviti na početak stripa razaranje južnjaka topovima, prikazati ih kao topovsko meso, kao žrtve.Ovo sta pises podsjetilo me na radnju filma Seraphim Falls, 1868 god. imamo grupu juznjaka koju predvodi Morsman Carver (Liam Nesson) koja progoni sjevernjaka Gideona (Pierce Brosnan), i cijelo vrijeme suosjecas sa zrtvom koju progone bjesnomucne zvijeri, da bi se na kraju razotkrio razlog progona, Gideon je neposredno nakon rata poslan sa svojim odredom sa zadatkom da hvata odbjegle konfederacijske oficire, upada na Carveru farmu (koji je u tom trenutku odsutan), naredjuje da mu se zapali kuca i pritom spletom okolnosti postaje ubojica Carverove zene i djece, u tom momentu Gideon se od zrtve pretvara u zlocinca a Carver u zrtvu, ovaj tvoj komentar me odma podsjetio na taj film, genijalan twist koji u gledaocu izaziva podjeljene emocije..
lwood Posted - 19/05/2019 : 20:15:52
quote:
Originally posted by logo111

quote:
Originally posted by stinky

čovječe, ti si ohol i duriš se. dovodiš sebe (koji priča obične priče iz modusa tzv. zdravog razuma i koje ne govore ništa bitno niti istjeruju stvari na čistac), dakle dovodiš sebe i mene (koji vrši atak na malograđansku svijest zdravog razuma, da, ali i objašnjava stvari te poučava kao pravi učitelj) na istu ravan. budimo ozbiljni, elvud. ti si drag dečko kad šutiš, i to je okej, a ako nećeš sudjelovati u ozbiljnim raspravama, to nije razlog za smušenjačko niveliranje.


quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by lwood

Ako je bija toliko dobar da ti sad ka njegov učenik uspoređuješ jug i njemce onda ga neman potribu ni čitat jer je za q.Lwoode, nemoj lupetati
Čitanje Kanta (ili bilo kojeg drugog mislioca) je dobro za razvoj, što ne znači da je za svakoga. Kome je komotno tamo gdje jest, obično ni ne osjeća potrebu za mijenjanje pozicije.
Dalje kreneš ako te privuče neka misao (vjeruješ da tu "ima nešto") ili ako si očajan, pa tražiš neki izlaz. Ako nisi ni privučen ni očajnik, onda ti je komotno na poziciji zdravog razuma (ili tzv zdravog razuma, kojeg Hegel razara)Previše lijepe želje da bi se ostvarile.....

https://youtu.be/3XSLRGTqUck
stinky Posted - 19/05/2019 : 20:08:36
Primjer 3:

On je nesretni invalid, bez ruke, obični službenik. Predstavlja se kao južnjački veteran, Collins mu ostavlja novce.
Ispada da je lažov, štoviše, on je sjevernjački agent (a špijuni su jedna od najgorih vrsta ljudi u moralnom smislu, uvijek ima nešto zazorno kod njih, ta prijetvornost, izdaja i laž).
Južnjak se bori za ideale i terorist je; sjevernjak se bori za nemamo pojma što, a ni novci mu nisu mrski. Južnjak zabija nož u leđa, ali i ovaj sjevernjak zabija nož u leđa metaforički.

Itd.
Ovi primjeri žele pokazati ono što je rečeno: Berardi nema jasan stav, napušta problem i zadovoljava se sklavijevskim iskazom da je svijet apsurdan.

Naprotiv, vukozec nastupa iz pozicije poštenog građanina, kantovca, i uzima kategorički imperativ koji izglanca teroriste u smetnje koje treba odstraniti iz pristojnog građanskog društva.

Tu ulazi Dijalektika prosvjetiteljstva. Poslušajmo.

...

ali prije toga se idem istuširati kao pravi građanin
stinky Posted - 19/05/2019 : 19:43:36
Primjer 2:

Južnjak je ratni gubitnik, postaje terorist, diže vlakove u zrak. Nožem ubija jedno ljudsko biće da bi došao do novca da bi mogao dići vlak u zrak.

Ali, sad Berardi ima "zamisao koju smatra vrlo pametnom", a to je...

... a to je staviti na početak stripa razaranje južnjaka topovima, prikazati ih kao topovsko meso, kao žrtve. U kontrapunktu:

"Dotle, u šatoru generala Granta, vrhovnog zapovjednika vojske Unije...

- Povlače se, generale. Odstupnicu im čuva vrlo malo ljudi.
- Zbrišite ih! Želim biti u Richmondu za sat!"

General Grant stoji i bulji u kartu, zanimaju ga jedino linije, a za prave ljude od mesa i kostiju ga baš briga: Zbrišite ih!

Onaj tko ubije jedno ljudsko biće nožem je terorist, a onaj tko zbriše topovima stotinu je veliki general. Ova persiflaža je Berardijeva sjajna formulacija da napusti problem.
logo111 Posted - 19/05/2019 : 19:20:08
quote:
Originally posted by stinky

čovječe, ti si ohol i duriš se. dovodiš sebe (koji priča obične priče iz modusa tzv. zdravog razuma i koje ne govore ništa bitno niti istjeruju stvari na čistac), dakle dovodiš sebe i mene (koji vrši atak na malograđansku svijest zdravog razuma, da, ali i objašnjava stvari te poučava kao pravi učitelj) na istu ravan. budimo ozbiljni, elvud. ti si drag dečko kad šutiš, i to je okej, a ako nećeš sudjelovati u ozbiljnim raspravama, to nije razlog za smušenjačko niveliranje.


quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by lwood

Ako je bija toliko dobar da ti sad ka njegov učenik uspoređuješ jug i njemce onda ga neman potribu ni čitat jer je za q.Lwoode, nemoj lupetati
Čitanje Kanta (ili bilo kojeg drugog mislioca) je dobro za razvoj, što ne znači da je za svakoga. Kome je komotno tamo gdje jest, obično ni ne osjeća potrebu za mijenjanje pozicije.
Dalje kreneš ako te privuče neka misao (vjeruješ da tu "ima nešto") ili ako si očajan, pa tražiš neki izlaz. Ako nisi ni privučen ni očajnik, onda ti je komotno na poziciji zdravog razuma (ili tzv zdravog razuma, kojeg Hegel razara)Previše lijepe želje da bi se ostvarile.....
lwood Posted - 19/05/2019 : 19:16:36
ti mene podsječaš na lika ,bivšeg mladog kolegu s posla koji nije ima vozačku i koji bi svakome koga bi užica vožnju tupija neku stvar kako triba vozit.
lwood Posted - 19/05/2019 : 19:13:48
"Sjever se nominalno bori za opću stvar, za oslobođenje robova i priznavanje crnaca. Ta emancipacija je sada ostvarena, ona važi, pa čak i u Meksiku"

Ala ga lupetaš u pm. Crnci nisu toliko bitni u toj stvari. bitna je stvar odcjepljenje Juga od USA. Zato se vodi rat. Crnci su dobili q osim na papiru. Sjever se bori za cjelovitu USA jebe se ikome za crnce. Crnci se oslobađaju nakon 2 godine rata jerbo se neko pametan dositija da i oni budu topovsko meso a ne da ginu samo bilci. Daj malo prouči tematiku.
stinky Posted - 19/05/2019 : 19:07:30
Jesi li ti uopće čitao strip Prava gospoda?
Daj se potrudi i napiši 10 rečenica, bez floskula, u kojima govoriš barem svoj doživljaj stripa. Kažem, bar svoj doživljaj, jer doživljaj i znati o čemu se tu radi su dvije različite stvari.

...

Vukozecov komentar, u kojemu se on proglašuje kantovcem, smatram znakovitim i za preispitivanje svijeta u kakvome živimo.

quote:
Premda prema južnjačkim prevratnicima u stripu pokazuje simpatije, već od uvodne scene je jasno da je glavni lik ove priče, južnjački kapetan Collins proklet. Noćima nema mira zbog suboraca koje je ostavio da umru dok je on pobjegao. Time nam je dano do znanja da premda on nije zao kao neki ljudi koje je unajmio za svoje ciljeve, Collins je čovjek sa manom.


A što je ta mana?
On je južnjački terorist, tj. bori se za ideale.

Međutim, nije tako glatko kako se vukozecu čini. Kategorički imperativ je gladak, on može glatko proglasiti južnjaka teroristom i staviti izvan morala, lijepog, dobrog, istinitog.
Ali čovjek je dublji od praznog formalizma i zato dolazi do ovih raspuklina od kojih je i napravljena priča: "Premda prema južnjačkim prevratnicima u stripu pokazuje simpatije..."

Collins je i terorist i netko prema kome se pokazuju simpatije, vukozec to priznaje.
Kako izaći na kraj s tom aporijom?

Berardi izlazi tako da, suprotno od onoga što vukozec kaže ("Njegov stav je jasan.") sve podvodi pod apsurd. Njegov stav nije jasan i on ne može jasno zauzeti nikakav stav: sličan je elvudu, samo što je zanimljiviji barem utoliko da piše jednu solidnu priču. Ali abdikacija mišljenja, zauzimanja jasnog stava je ista kod obojice, i kod elvuda i kod Berardija. Elvudovim riječima (potpuno apstraktno mišljenje čovjeka sa ceste): "Nekome teroristi nekome borci za slobodu,pravdu itdto je uvik tako bilo."

Ovako Hegel o njima obojici:

"Jer baš kada imaju neku zamisao koju smatraju vrlo pametnom ljudi su obično najbudalastiji, a satisfakcija se sastoji u tome da su našli sjajnu formulaciju za svoje budalaštvo i neznanje. Općenito imaju neiscrpno vrelo formulacija kada treba osigurati dobru savjest za vlastitu tromost i napustiti problem."

Elvud je sjajno demonstrirao svoje neiscrpno vrelo formulacija ni o čemu (u kratkoj prepisci sa mojom malenkošću), a Berardi je nešto zanimljiviji u formuliranju kojima osigurava svoju dobru savjest i napušta problem.

Evo tih formulacija pobrojanih sumarno:

Južnjak se bori za ideale, simpatičan je, ali za svoje ciljeve mora se udružiti sa nekim vrlo zlim ljudima, kako primjećuje vukozec.

Ali, sad Berardi ima "zamisao koju smatra vrlo pametnom", a to je elvudski iznivelirati Jug i Sjever. Da pojasnim.
Sjever se nominalno bori za opću stvar, za oslobođenje robova i priznavanje crnaca. Ta emancipacija je sada ostvarena, ona važi, pa čak i u Meksiku. Meksikanac se ne bori protiv crnaca niti traga za nekim teorijama da bi osporio opću jednakovrijednost crnaca. Ne, njemu je to svejedno, ta puka forma jednakovrijednosti, sve dok je on gazda a crkinja sluškinja. On čak drži u zatvoru južnjake - i usput je svinja, debela odvratna svinja. Logika fabule koju Berardi radi stavlja Meksikanca na "stranu" Sjevera, ali se istovremeno pokazuje da se i tu "idealisti" udružuju sa običnim životinjama.
Ideali Sjevera + debela svinja Meksikanac = ideali Juga + južnjački gerilski desperadosi. Nema razlike, obje strane imaju i idealiste i svinje. Sve se relativizira, kaže se "sve je to isto", provodi se nivelacija.

...

nastavak slijedi, idem jesti pečena jaja
lwood Posted - 19/05/2019 : 19:02:20
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by lwood

Ako je bija toliko dobar da ti sad ka njegov učenik uspoređuješ jug i njemce onda ga neman potribu ni čitat jer je za q.Lwoode, nemoj lupetati
Čitanje Kanta (ili bilo kojeg drugog mislioca) je dobro za razvoj, što ne znači da je za svakoga. Kome je komotno tamo gdje jest, obično ni ne osjeća potrebu za mijenjanje pozicije.
Dalje kreneš ako te privuče neka misao (vjeruješ da tu "ima nešto") ili ako si očajan, pa tražiš neki izlaz. Ako nisi ni privučen ni očajnik, onda ti je komotno na poziciji zdravog razuma (ili tzv zdravog razuma, kojeg Hegel razara)
Ako je tebi do čitanja i razmišljanja daću ti ja gomilu toga.
brni Posted - 19/05/2019 : 18:53:52
Drago mi je sta se ovoliko raspravlja o Kenu, i sto se lome koplja oko nekih tema, to sve govori koliko je to mocan strip..
Zoroasterixx Posted - 19/05/2019 : 18:42:36
quote:
Originally posted by lwood

Ako je bija toliko dobar da ti sad ka njegov učenik uspoređuješ jug i njemce onda ga neman potribu ni čitat jer je za q.Lwoode, nemoj lupetati
Čitanje Kanta (ili bilo kojeg drugog mislioca) je dobro za razvoj, što ne znači da je za svakoga. Kome je komotno tamo gdje jest, obično ni ne osjeća potrebu za mijenjanje pozicije.
Dalje kreneš ako te privuče neka misao (vjeruješ da tu "ima nešto") ili ako si očajan, pa tražiš neki izlaz. Ako nisi ni privučen ni očajnik, onda ti je komotno na poziciji zdravog razuma (ili tzv zdravog razuma, kojeg Hegel razara)

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000