forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Milazzo Posted - 06/09/2008 : 09:57:27"Ken Parker - serijal što su ga 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo, zauzima bitno mjesto u povijesti talijanskog, a i svjetskog, stripa. Traper, vojni izviđač, šerif, bjegunac, detektiv, pisac... Ken je Parker sve samo ne klasičan heroj Divljeg zapada. Čitatelje je osvojio baš tom nesposobnošću da bude junak i "profesionalni" pustolov, svojom bliskošću "običnome" čovjeku, mogućnošću da pogriješi, mudrošću kojom takve greške priznaje, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, razmišljanjima, sumnjama te vrlinama poput velikodušnosti, dobrote, prijateljstva, odanosti, altruizma, hrabrosti, idealizma, optimizma i samostalnosti."Otvaram ovaj topicu čast Kena Parkera, meni najomiljenijeg Bonelli junaka! Vjerujem da i on, kao i drugi SBE junaci zaslužuje svoj topic. Na topicu će se naći informacije o Kenu, razmišljanja i komentari čitatelja, slike i naslovnic, te novosti (ako ih bude ) vezane uz Kena... Također, slobodno postavite bilo kakvo pitanje vezano uz Kena jer sam siguran da će se naći netko s odgovorom kojeg tražite.

Uživajte!O Kenu Parkeru: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-view&Hero=kp

Popis stripova: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-editions-list&header=1&Hero=kp

Recenzije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=KP&Author=&Title=
O autorima:

Ivo Milazzo (crtač)


"Ivo Milazzo rodio se 20. lipnja 1947 u Tortoni. Vrlo se rano s obitelji seli u Liguriju, gdje u srednjoj školi u Genovi upoznaje Giancarla Berardija s kojim se vrlo brzo sprijateljuje te zajedno debitiraju 1971., s kratkim stripom "Il cieco" ("Slijepac"), za reviju Horror. Ivo zatim crta nekoliko epizoda Tarzana za izdavačku kuću Cenisio (opet po Berardijevu scenariju), a potom neko vrijeme radi erotske stripove za izdavačke kuće Universo i Ediperiodici. 1974., zajedno s Berardijem, stvara Kena Parkera, strip koji će ga proslaviti, koji će ga potpuno afirmirati kao autora i kojeg će neprekidno crtati iduće dvadeset i tri godine, sve do 1997."

Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/ivo-milazzo/6/
Giancarlo Berardi (scenarist)

"Giancarlo Berardi rodio se 15. studenog 1949. u Genovi. Stripom se počeo baviti nakon kratkog kazališnog (bio je autor i glumac u studentskoj kazališnoj sekciji) te sviračkog angažmana (pjevao je i svirao gitaru u grupi "Gli scorpioni"). Od 1970. je do 1974. napisao niz kratkih priča, od pustolovnih do horror sižea, za razne izdavače, surađujući i na naslovima kao što su Tarzan ili Diabolik, da bi 1974., zajedno s Ivom Milazzom stvorio Kena Parkera, svog najznačajnijeg junaka."


Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/giancarlo-berardi/76/

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Kruger Posted - 20/08/2019 : 10:00:08
quote:
Originally posted by pcoro

quote:
Originally posted by Kruger

Monti se dobro uklopio sa Marafom u toj spomenutoj epizodi. Ne znam zašto svi vole Marafu kod Kena, a ne baš kod Mister Noa, meni je on jednak i kod jednog i drugog. Milazzo i Trevisan su vrh, a Alesandrini se razvijao, Marafa je dobar, kao i Ambrosini.Možda zato jer kod Kena takoreć nema konkurencije :-D
Meni je Milazzo vrh, Maraffa dobar, ostali najviše podnošljivi. Alessandrini dno.
Ali Alessandrini mi je na Martiju odličan. Slično kao Bignotti, koji mi je na Zagoru loš, a na pilotu i Martiju vrlo dobar.Tako mnogi razmišljaju. Meni je Bignoti dobar na Zagoru, nisu loše one kombinacije sa Ferijem.
pcoro Posted - 19/08/2019 : 22:36:47
quote:
Originally posted by Kruger

Monti se dobro uklopio sa Marafom u toj spomenutoj epizodi. Ne znam zašto svi vole Marafu kod Kena, a ne baš kod Mister Noa, meni je on jednak i kod jednog i drugog. Milazzo i Trevisan su vrh, a Alesandrini se razvijao, Marafa je dobar, kao i Ambrosini.Možda zato jer kod Kena takoreć nema konkurencije :-D
Meni je Milazzo vrh, Maraffa dobar, ostali najviše podnošljivi. Alessandrini dno.
Ali Alessandrini mi je na Martiju odličan. Slično kao Bignotti, koji mi je na Zagoru loš, a na pilotu i Martiju vrlo dobar.
zeljko Posted - 19/08/2019 : 22:28:47
Catanga i kraljica misurija
Bezveze
Kruger Posted - 19/08/2019 : 22:15:56
Monti se dobro uklopio sa Marafom u toj spomenutoj epizodi. Ne znam zašto svi vole Marafu kod Kena, a ne baš kod Mister Noa, meni je on jednak i kod jednog i drugog. Milazzo i Trevisan su vrh, a Alesandrini se razvijao, Marafa je dobar, kao i Ambrosini.
izivko Posted - 19/08/2019 : 22:05:00
quote:
Originally posted by Dexters

Br. 25 Lovčeva Lilly (Berardi/Milazzo)- SPOILERS AHEADIma pozitivnih stvari u priči, ali ću se u svom komentaru fokusirati na propuste. Ranjeni pas zakolje vuka,i rastjera čopor? Apsolutno mi je nepojmljivo da netko može progutati tako nešto. Tamo gdje Berardi pripovijeda o prijateljstvu, ja vidim sebičnost i licemjerje. Ken ne želi ubiti i pojesti psa jer mu je prijatelj, a medvjedicu ili neku drugu životinju može jer mu ne znače ništa. Što je najgore, uopće nije moralo biti ovih propusta da bi se ispričala priča o preživljavanju, prijateljstvu, sukobu sa smrti, i promišljanju o onom što sljedi poslje nje. U stvarnosti vukovi se ne bi usudili napasti čak ni smrtno ranjenog čovjeka, mogli su okružiti pećinu, i Ken je sve bitne trenutke mogao proživjeti u pećini s kujom, koja bi se možda provukla kroz neki prolaz, dovela pomoć, ili nešto slično tome.

Također mi smetaju rečenice poput "vojska je samo oruđe u rukama političara", i slične fraze koje se često pojavljuju u serijalu. Da se razumijemo, slažem se ja da je vojska samo oruđe koje se koristi za mesarski posao, ali onda napiši priču koja će se idejno i tematski osloniti na takvu tvrdnju i razraditi je. Nemoj mi prosipati usputne fraze, i pamflete, jer je to kokošarsko ljevičarenje- i živcira me.

Bilo bi zanimljivo proučiti kako je nastala mitomanija o ovoj epizodi. Npr. br.10 "Bijele zemlje", tematski slična, ali sa znatno čvršćim fokusima, po meni je to mnogo bolja priča od Lovčeve Lilly.

Scenarij: 6.5/10
Crtež:10/10


Bezbroj je sličnih primjera u prirodi kada slabiji pobijedi ili natjera na povlačenje jačega.
Kod ljudske vrste vrijedi isto.
pcoro Posted - 19/08/2019 : 21:31:05
To su teške stvari! Ali medvjed u XIX stoljeću u šumama Divljeg zapada nije bio ugrožen ili se nije znalo za to. Ne stoji ta zamjerka Kenu.
Ostale možda stoje. Ne sjećam se. Pamtim je po tome da mi nije opravdala svoj status.

Kupio sam knjige 6 i 8 na akciji, evo najkraćih mogućih dojmova:

Nemilosrdni Butch - odlična
Duga krvava staza - groblje
Santa Fe ekspres - groblje
Dan kad je gorjela Čatanuga - može proć, niži prosjek
Kraljica Misurija - može proć, niži prosjek
Montana - dobra, Tex

Crtački, u 6 priča Maraffa je dobar, pogotovo u Butchu, Montana slabija, možda zbog Montija, ostali meni ispod svih kriterija.
Dexters Posted - 19/08/2019 : 18:09:11
quote:
Originally posted by pcoro

Dexters, nije mi jasno ovo o licemjerju kad je Ken spreman pojesti medvjeda ali ne i psa. Meni je to prilično normalno. Pas je kućni ljubimac, a medvjed divlja životinja. I danas imaš po restoranima medvjeđi pršut ili gulaš, ali ne baš i pseći. Barem ne kod nas.. tako da mi je to uvjerljivo, barem za trapere onog doba, sumnjam da su bili vegetarijanci.


Uvjerljivost je podbacila kod sukoba s vukovima, kod prijateljstva s psom nije toliko bitno da li je uvjerljivo, već ima li tu neke vrijednosti? Kena mogu razumjeti, medvjed i vuk su ga napali, a pas nije. Međutim, strip forsira suosjećajnost s psom, postavlja prijateljstvo kao protutežu općim vrijednostima, odnosno apostrofira činjenicu da je pas njegov prijatelj.

Kad Zagor kaže Chicu da je glupi debeljko, ili Dylan Grouchu prijeti otkazom, to je prijateljstvo kao opća vrijednost. Ako ja zaposlim svog frenda "preko veze", i kažem sebi: ovo je dobro djelo, jer sam pomogao svom prijatelju- što je to onda? Isto što i jedenje gulaša ugrožene vrste neprocjenjive za prirodnu ravnotežu, dok se igraš sa svojim pesekom.

Kruger Posted - 19/08/2019 : 17:54:57
Dexters, iskreno nisam nekakav poznavatelj vukova. No tvoje spominjanje da se vukovi ne bi usudili napasti ranjenog čovjeka ( nije to jedino saznanje o vukovima koje imama ) me je nadahnulo na ovo što sam napisao, taj pas je možda kukavica, a možda je to klasična reakcija te životinjske vrste, mačke su puno lukavije i prepredenije od pasa i vukova. Dakle prisutnost čovjeka kod vukova može izazvati takvu reakciju.
O ostalim pripovjedačkim propustima bi se dalo pričati. Tu sam priču davno pročitao, tko zna kakav bi dojam imao danas kad bi je pročitao. No nekako se spremama pročitati taj serijal ponovo pa ću vidjeti.
pcoro Posted - 19/08/2019 : 16:56:53
Dexters, nije mi jasno ovo o licemjerju kad je Ken spreman pojesti medvjeda ali ne i psa. Meni je to prilično normalno. Pas je kućni ljubimac, a medvjed divlja životinja. I danas imaš po restoranima medvjeđi pršut ili gulaš, ali ne baš i pseći. Barem ne kod nas.. tako da mi je to uvjerljivo, barem za trapere onog doba, sumnjam da su bili vegetarijanci.
Dexters Posted - 19/08/2019 : 13:22:28
Vukovi su mi najdraže životinje. Višestruko su brži, inteligentniji, i s ugrizom koji je 3-4 puta snažniji od npr. pit bulla, o ranjenom mješancu da i ne govorim. U ovoj epizodi se radi o krajnje nategnutoj pjesničkoj slobodi s naglaskom na prijateljstvu između čovjeka i ljubimca. Problem je u mnoštvu nagomilanih ekstrema, uopće nema taktičnosti u cijeloj priči. Ne mislim samo na situaciju s vukovima, već i na teško ozljeđivanje, umiranje, promišljanje o smrti, preživljavanje itd. Moj je utisak da bi blaža i smirenija priča mnogo bolje odgovorala u datom kontekstu.

edit: Taj susjedov pas je samo kukavica. Ništa neobično za domaće životinje, divljina je nešto drugo.

Kruger Posted - 19/08/2019 : 12:42:05
Dexters, što se tiče ranjenog psa i vukova. Imao sam staru mačku a u dvorište mi je dolazio susjedov pas, bilo je mladih mačaka i jednog dana se ta stara ( već ofucana bez jednog očnjaka ) zaleti i ogrebe susjedovog psa po njušci. Svaki put kad bi susjedov pas dolazio, pogledavao se i u velikom luku zaobilazio staru olinjalu mačku nekoliko puta manju i slabiju od sebe. Psi i vukovi imaju neke zajedničke osobine, ne znam da li je dobar primjer, no kod životinja nikad ne znaš kako će što ispasti, doduše kod ljudi još i manje.
Kruger Posted - 19/08/2019 : 12:35:21
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Ken ima, za mene, vrlo loše crtače, ne volim prljavi crtež iako ide uz svu tu melankoličnost serijala i glavnog lika, ali Maraffa je po meni ispred Milazza, a posebno Trevisana. Osmica je puno ali to je osmica u okviru Kena (da je u Texu ili Zagoru ovakav crtež 4 bi dobio), čisto da ne kvari prosjek epizodi. Naslovnica bi bila dobra da omča nije svezana oko nekog brkatog lika u običnoj odjeći umjesto plavokosog vojnika. Ne volim takve promašaje, pa valjda bi crtač naslovnice trebao malo zaviriti u scenarij.
Crtači su stvar ukusa. Ovo me podsjeća na stare rasprave tko je bolji Bignoti ili Diso? Diso je tehnički gledano bolji crtač od Bignotija ali kod Bignotija su likovi živahni dok kod Disa ukočeni, pa ti sad gledaj. Milazzo je jedan od izvrsnih crtača što se tiče mimike likova, o tehnici ne bih znao, meni je odličan. Alesandrini je također sličan tip crtača iako je na početku imao dosta fulanja on je što se tiče mimike likova odličan.
Prije 15-ak godina su ljudi padali u trans na Viline crteže ( i ja također ), a onda mi lik u Milanu pokaže fulanje u anatomiji, što reći, meni to nije ništa značilo, svejedno mi je odličan.
Dexters Posted - 17/08/2019 : 09:00:48
Br. 25 Lovčeva Lilly (Berardi/Milazzo)- SPOILERS AHEADIma pozitivnih stvari u priči, ali ću se u svom komentaru fokusirati na propuste. Ranjeni pas zakolje vuka,i rastjera čopor? Apsolutno mi je nepojmljivo da netko može progutati tako nešto. Tamo gdje Berardi pripovijeda o prijateljstvu, ja vidim sebičnost i licemjerje. Ken ne želi ubiti i pojesti psa jer mu je prijatelj, a medvjedicu ili neku drugu životinju može jer mu ne znače ništa. Što je najgore, uopće nije moralo biti ovih propusta da bi se ispričala priča o preživljavanju, prijateljstvu, sukobu sa smrti, i promišljanju o onom što sljedi poslje nje. U stvarnosti vukovi se ne bi usudili napasti čak ni smrtno ranjenog čovjeka, mogli su okružiti pećinu, i Ken je sve bitne trenutke mogao proživjeti u pećini s kujom, koja bi se možda provukla kroz neki prolaz, dovela pomoć, ili nešto slično tome.

Također mi smetaju rečenice poput "vojska je samo oruđe u rukama političara", i slične fraze koje se često pojavljuju u serijalu. Da se razumijemo, slažem se ja da je vojska samo oruđe koje se koristi za mesarski posao, ali onda napiši priču koja će se idejno i tematski osloniti na takvu tvrdnju i razraditi je. Nemoj mi prosipati usputne fraze, i pamflete, jer je to kokošarsko ljevičarenje- i živcira me.

Bilo bi zanimljivo proučiti kako je nastala mitomanija o ovoj epizodi. Npr. br.10 "Bijele zemlje", tematski slična, ali sa znatno čvršćim fokusima, po meni je to mnogo bolja priča od Lovčeve Lilly.

Scenarij: 6.5/10
Crtež:10/10
Dwayne_Looney Posted - 14/08/2019 : 00:10:45
Spojleri na sve strane, ali zato forum i služi. Epizode su pisane da bi ih komentirali.Suvišan (br. 19)
P: 8, S: 7, C: 6, N: 7


Epizoda koja me nije oduševila kao većinu ali svakako jest vrlo dobra, posebno tematikom. Kako je rečeno, priča je ovo o prihvaćanju stvarnosti, pomirbi sa činjenicama i uviđanju da svako životno doba ima svoje dobre strane. Zanimljivo je kako malo pomalo, posebno nakon pogibije ljudi iz pratnje, za što se smatra krivim, McCabe spoznaje da ne može negirati da je ispisao stranice u svom služenju vojsci.
U scenariju mi se najviše svidio preokret vezan za brata i sestru koje Ken u početku smatra ostavljenim na milost i nemilost okolnostima da bi poslije bio njihova žrtva jer im je otac trgovac oružjem. Kakav hladan tuš!
Iako je ljubomora poglavičine žene sjajno rješenje za oslobađanje zarobljenih bijeg iz logora je izveden previše lagano a truba na kraju i spas u zadnji čas su, bez obzira na održivo obrazloženje, dosta jeftino, u stripovima često viđeno rješenje. Zbog toga scenariju ocjena manje.
Milazzo je ovdje, kao i na početku serijala, dosta slab, likovi su mu često slični, ponekad i ne možeš vidjeti tko kome govori.

______

Priča o oružju i prevarama (br. 20)
P:6, S: 6, C: 6, N: 8


Zanimljiva epizoda, ugodna za čitanje ali početak i, nadasve, kraj mi ne drže vodu. Dosta je konfuznih detalja pa zato, nažalost, manje ocjene. I svi pišu o konfuznim detaljima ali šute. E, pa, ovo je forum o stripovima, treba razjasniti radnju, tako da te stvari koje ne drže vodu treba iznijeti na površinu.
Početak: prevarant Gordon je iznenađen što je Moore novi pukovnik u utvrdi ali se upućuje na razgovor s njim. Ipak, prolazeći pored oglasne ploče odlučuje naći kraći put za prevaru. Skida jedan od oglasa koje je pukovnik potpisao, odlazi u, gle sreće, praznu prostoriju koja mu se "ukazala" i krivotvori potpis. Odlično. Čemu to ako ima uredne dokumente? A bar bi ih okvirno trebao imati. I, onda, kako je novi pukovnik mogao nešto otkriti? Jedini logičan zaključak, malo nategnut, je da je "mutio" s bivšim pukovnikom i da nema pokriće za dokument koji donosi. Ako nije tako, bezrazložno se pretvorio u razlog potjere. I, dobro, to može proći.
Kraj u Dallasu: Gordon je sad inženjer Clarence koji projektira nekakav objekt u blizini gradskog hotela. Trebao bi vjerovati da je rizik u životu koliko toliko iza njega ali pošto vidimo da je opet uzeo novo ime i promijenio izgled jasno je da je oprezan. Nećemo sad prepričavati kako ga Ken otkriva ali ostaju pitanja. Jednostavno ostaje neobjašnjeno kakav je inženjer Gordon, s kojim ambicijama tu radi (da se nacrta pred nos svakog hotela u gradu i uzme mito?) i u kojoj je ulozi u općinskoj zgradi gdje ima ured? Za dobiti ured u općini treba valjda kontrola, za projekte dozvola, ne može se nešto što općina odluči graditi stopirati kad inženjer primi mito. Ali za potrebe priče sve može...

Akcijski dio zanimljiv, u Dallasu ima komičnih situacija a ono s epidemijom o bolu u kralježnici kao izgovoru za pozu koja se zauzme pri prisluškivanju sam prije već vidio u "Chico detektiv" kad je majordom onog lorda rekao da mu se čini da ima crvi u vratima ili tako nešto. Dakle, Burattini krade humoristične scene. Glavni negativac u ne toliko scena u kojima je prisutan pokazuje kako je pažljiv, hladnokrvan, snalažljiv... Baš dobro okarakteriziran.
Crtež vrlo loš, ali u Kenu sam navikao na to. Najgore je na početku pustolovine u Dallasu kad sam od onog Gordonova pomoćnika Warrena mislio da je kaplar, skoro pa identično nacrtani.

_______

Božji sud (br. 21)
P: 9, S: 9, C: 8, N: 7


Ovo mi je dosad najbolja epizoda u serijalu. I to tražim od stripa, da drži pažnju od početka do kraja i ima neku neizvjesnost, ovdje u vidu toga tko je zaista ubojica, mada je lista osumnjičenih bila vrlo kratka. Od početka nisam vjerovao da je to onaj koji ipak jest, sumnjao sam na njegovoga najboljeg (ispostavilo se zaista) prijatelja pa kad je on krenuo s Kenom razmišljao o načinu na koji će biti otkriven. Vrlo dobar je taj zaokret, činjenica da je smaknut ubojica i Kenovo priznanje da je ispao budala. Ipak, nije mi se baš dopalo ono kad je Ken na kraju rekao Cattonu da Lymanov bijeg zapravo nije prijavljen pa će na kraju lovac na ucjene postati lovina. Puno je u Bonelliju ocrnjena ta uloga lovaca na ucjene a sve je u okvirima zakona, svojevrsna ispomoć šerifima.Nema oduljavanja ni suvišnih dijaloga (mislim da to nije posve slučajno baš sad kad scenarij osim Berardija potpisuje i izvjesni Mantero) a tu je nekoliko zanimljivih likova. Nisu imali puno prostora ali su vrlo dobro okarakterizirani. Svakako mi je najzanimljiviji bio očajni otac ubijene djevojke koji ne vjeruje u vojni sud i spreman je dati svu ušteđevinu da krivac završi na isti način na koji njegova kćerka.

Ken ima, za mene, vrlo loše crtače, ne volim prljavi crtež iako ide uz svu tu melankoličnost serijala i glavnog lika, ali Maraffa je po meni ispred Milazza, a posebno Trevisana. Osmica je puno ali to je osmica u okviru Kena (da je u Texu ili Zagoru ovakav crtež 4 bi dobio), čisto da ne kvari prosjek epizodi. Naslovnica bi bila dobra da omča nije svezana oko nekog brkatog lika u običnoj odjeći umjesto plavokosog vojnika. Ne volim takve promašaje, pa valjda bi crtač naslovnice trebao malo zaviriti u scenarij.
Spock Posted - 12/08/2019 : 18:16:42Ken Parker SR 14: Ranchero! (KP SA 5, KP DW 7, KP LIB 14, KP LMS 476)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Giancarlo Allesandrini
Naslovnica: Ivo Milazzo

Zanimljivosti:
- Iako u stripu piše da se radnja odvija u Sjevernoj Dakoti, to nije moguće iz dva razloga. Prvi je što tada ta država nije ni postojala, već je to cijelo područje pripadalo Dakota teritoriju. Taj je teritorij tada bio organizirani i pridruženi, a ne punopravni dio SAD-a. Obuhvaćao je dijelove današnjih država: Sjeverna i Južna Dakota u cijelosti, velike dijelove Wyominga i Montane, kao i mali dio Nebraske.
Drugi razlog je što se grad Sioux Falls nalazi u Južnoj Dakoti, ali budući da je tada bila samo jedna Dakota smatram da to i nije neka velika greška.

- John L. Sullivan bio je prva prva prava boksačka zvijezda i suvremenik ove priče. Uz to što je bio prvi boksački prvak superteške kategorije u boksu s rukavicama (titulu je držao od 07.02.1882. - 1892.), ujedno se smatra i zadnjim prvakom superteške kategorije u boksu bez rukavica po London Prize Ring pravilima.

John L. Sullivan

Komentar:
Sudeći po komentarima, za razliku od većine članova, meni su ova i prethodna epizoda više nego dobro sjele.
U nastavku ću pokušati objasniti svoje stajalište!
Većina članova smatra Kena realnijim stripom u odnosu na ostale Bonelli serijale, a to potkrepljuju količinom tragedije u pričama.
Kao što sam već pisao, ta količina tragedije koja krasi početne epizode niti blizu nije normalna, a još manje realna.
Prethodna, a pogotovo ova epizoda su dosta vedrije. Samim tim, meni više odgovaraju. Zar nema dosta crnjaka u stvarnom životu, pa da još uživam u tragedijama u fiktivnom svijetu kao što je neki strip serijal?
Ova epizoda ide još korak dalje, pa imamo i "happy end". Zamislite, sretan završetak jedne Kenove epizode! Nedopustivo za većinu!?
Meni je to neshvatljivo i baš sam se dobro osjećao nakon što sam pročitao ovu priču. Čitam serijal kronološki, a po komentarima vidim da su naredene epizode opet crnije - što mi nikako nije drago.
Nadalje, Ken više nema nevino upakirane superjunačke sposobnosti.
Možda je to razlog lošijim ocjenama!?
U prethodnoj epizodi je skoro nebitan faktor, a ovdje je poražen u borbi jedan na jedan s boksačkim profesionalcem.
Možda je ipak to razlog!?
Ken je čak i nadišao svoj originalni program, pa čak posjeduje ispravne emocije.
Scena kad spašava okorjelog prevaranta koji je zaslužan za sve njegove probleme je možda i najbolja do sada u serijalu!
Ken više nije robot programiran samo za razlučivanje dobra i zla kao u početnim epizodama. Ovdje se ponaša kao čovjek s izrazitim osjećajem empatije, pa i pravde. Ken postupa na jedini ispravan način!
Vjerojatno je to razlog lošijih ocjena!?

Berardi nam ovdje prikazuje stvaran svijet u kojem ništa nije crno i bijelo. Radi inverziju prikazujući prevaranta pozitivno, a moćnog poslovnog čovjeka negativno i to je to. Pravo stanje stvari! Na svijetu nema puno dobročinitelja, a među uspješnim ljudima ih ima na kapaljku. Razlika između prevaranata i tog biznismena je što ovaj ima zakon da ga štiti. Zakon koji je skrojen po njegovim potrebama.

Uz komične elemente ukusno ubačene u priču, Berardi uzbudljivo dočarava kako je boks u samim začecima izgledao. Kroz Kenovo čuđenje prikazuje stav većine ljudi koji bi tada prvi put došli u doticaj s organiziranim boksom s pravilima. Time daje komičnu, zabavnu i edukativnu notu cijeloj ovoj priči.
Također prikazuje kako profesionalni sport funkcionira, a da je klađenje njegov glavni motor!
Sama završnica je uzbudljiva, neočekivana s još neočekivanijim završnim obratom.
Pa gdje ćeš bolje od toga?

Allesandrini solidan. Istina, mogao je bolje u borilačkim dijelovima, a i facijalne ekspresije nisu na razini. Svejedno, ukupno lijep i ugodan crtež čiji stil lijepo odgovara temi!
Naslovnica odlična, samo naslov nekako bode u oči.(priča: 9,  scenarij: 10, crtež: 7, naslovnica: 9) - 88%
Spock Posted - 01/08/2019 : 18:47:18Ken Parker SR 13: Uzavreli grad (KP SA 5, KP DW 7, KP LIB 13, KP LMS 471)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Giorgio Trevisan
Naslovnica: Ivo Milazzo

Zanimljivosti:
- Radnja se odvija u ljeto 1874. godine.
- Upečatljivi grad Canyon City u Sjevernoj Dakoti je izmišljen za potrebe priče.

Komentar:
Ova mi je epizoda scenaristički čak i bolja od razvikane prethodne. Pratimo pokušaje Kena da se riješi privjeska (čitaj male Pat) i tako neminovno ponovno upada u nevolje do grla. Naš Ken je stvarno svestran junak s zadivljujućim životopisom. Svaku epizodu ima potpuno drugačiji zadatak ili posao. Nakon što je bio: osvetnik, vojni izviđač, kongresmen, šerif, pa opet osvetnik, ribar, lovac u polarnim krajevima, bjegunac od zakona, sada je pljačkaš. I to pljačkaš koji je dio bande koja će opljačkati cijeli prilično bogati gradić.


Dolazak u Canyon City

Znači, riječ je o jednom akcijskom krimiću s zanimljivim komičnim predasima. Sviđa mi se taj malo profinjeniji humor, za razliku od većine Bonelli serijala. Ta, naizgled glavna krimi priča je samo u funkciji prave niti vodilje prethodne, ove, a i slijedeće epizode. Životna priča male Pat i njena potraga za majkom je ipak glavni motiv koji i izdiže ovu epizodu iznad zanimljivog prosjeka.
Mala zamjerka ide ponovnom ubacivanju prelukavog, a naizgled smotanog tajnog agenta svemoćne američke vlade. Sličnu foru smo već imali u SR 3: "Prava gospoda".
Svejedno, ocjene govore same za sebe!


Izrazi lica govore sve!
Nema potrebe za didaskalijama.

Trevisan ima atmosferičan, ali i dosta zastario stil crteža. Malo je teško razlikovati likove, a i nedostaje upečatljivih scena kao kod Milazza. Njegov crtež bih opisao kao mješavinu Bagnolija (Henry) i Coppole, a to baš i nije dobro.
Naslovnica savršeno opisuje pravu glavnu nit vodilju epizode.


Italian job?
Ne, North American job!


(priča: 9,  scenarij: 9, crtež: 7, naslovnica: 8) - 83%
Dwayne_Looney Posted - 21/07/2019 : 22:38:49
Spojleri sveprisutni posebno u komentaru na broj 18 koji zapravo nije komentar već "prepričavanje"...

Duga, krvava staza (br. 17)
P: 8, S: 9, C: 7, N: 7


Meni jedna od najboljih epizoda dosad, viđena brutalnost "probavljivija" od one u prethodnoj epizodi, posebno je upečatljivo ono kad konj vrati isječeno tijelo šerifa u jednoj torbi a doktor, ustanovivši to, istog trena povrati.
Ima dosta pitanja u zraku jer na početku ne znamo iz kojeg razloga Ken traži dvoje apačke djece, međutim, kako epizoda napreduje tako se i klupko odmotava i Kenova uloga u epizodi dobiva smisao. Berardi je majstor u pripovjedanju i sjajno koristi svaku stranicu epizode. Tako pored brutalnosti i scena straha nalazi prostora i za humor; genijalno je kad djevojke komentiraju veličinu penisa nekog sumještanina ili kad Ken nespretno upada u sobu napaljene učiteljice. Također, ta majmunica Sally je isto simpatičan lik i nekako mi je bila baš šteta što gine no Berardi je koristi kako bi prikazao i taj neki peh koji prati Kena ali i ponašanje samouvjerenih Apača žednih osvete.
Zanimljivo da na kraju ne saznajemo je li Taza Indijanac koji se krio u vodotornju, Berardi ne daje odgovor što ide uz Kenov karakter i ideologiju prezentiranu kroz posljednji dijalog s učiteljicom.
Crtež generalno nije dobar ali u početku je katastrofalan a onda Trevisan to diže na podnošljivu razinu.


Santa Fe Express (br.18)
P: 7, S: 8, C: 7, N: 8


Tematika dugotrajne potjere za pljačkašima viđena je mnogo puta u Bonelli serijalima no Berardi je ipak napravio solidan scenarij tako da smo dobili prilično zanimljivu, ali nipošto spektakularnu, epizodu.
Glavni razlog je dojam da je u potjeri za braćom Sullivan od trenutka kad samo Ken i Emiliano nastavljaju njihovim tragom sve dosta usiljeno. Prvo, Emiliano na ranču one obitelji, gledajući u potkove, otkriva da su konji koje imaju kupljeni od Sullivanovih. Tu dobivaju i informacije o famozoj tvrtki "Webster" čije je čizme imao jedan od pljačkaša. Kad odu do tvrtke u Alamos Ken je razočaran jer kupca čizmi može saznati jedino putem njihovog serijskog broja. Tu uskače Emiliano koji je, na Kenovo čuđenje, usprkos tadašnjim opomenama vodnika, uspio ukrasti čizme jednom od pljačkaša-pokojnika. Zatim putem serijskog broja otkriju da je kupac bio Meksikanac Manolo Mendoza što ih iznenađuje jer je iste nosio bijelac dok je Meksikanac ubijen nešto kasnije od strane Sullivanovih koji su odlučili da je plijen bolje dijeliti na manje dijelova. Međutim, istraga se nastavlja jer prodavač ima i adresu spomenutog kupca... kakvo pažljivo vođenje dnevnika prodaje! E onda je vrhunac viđeno na ranču odakle je kupac jer supruga vlasnika ranča, koji je također pljačkaš-pokojnik, a na kojem je Mendoza zapravo pomoćnik, sve daje Kenu na pladanj pa i sama ostaje iznenađena da je muž telegram dobio od nepotpisanog pošiljatelja iz Silvertona a ne neke mjesne banke u koju ju je uvjerio da ide. Ali tu nije kraj, u Silvertonu im je na usluzi i službenik iz pošte koji također uzima neki svoj dnevnik te otkriva ime osobe koja je poslala spomenuti telegram. Isti daje najbolju preporuku gdje potražiti pošiljatelja Bo Sullivana. I onda, gospođa Wilson otkriva našim junacima da su Sullivanovi bili malo vremena kod nje a onda otišli u javnu kuću u kojoj se i događa završni obračun te najbolje humoristične scene epizode.
Alessandrini, kao i manje-više svi crtači u serijalu, teško podnošljiv ali već sam navikao. Naslovnica nije loša ali je bilo boljih motiva za nju od ovoga što vidimo. Naziv "Santa Fe Express" uz crtež Kena u bordelu ne ide.
solar Posted - 15/07/2019 : 22:25:33
Tex i mali Ken
wesskowaz Posted - 09/07/2019 : 22:30:34
Ivo Milazzo

wesskowaz Posted - 14/06/2019 : 10:18:28
Ivo Milazzo

wesskowaz Posted - 14/06/2019 : 10:13:43
Ivo Milazzo

Poli Posted - 12/06/2019 : 12:55:06

He he, ovo je pomalo u stilu Prada (cak i boje). :)


wesskowaz Posted - 12/06/2019 : 12:43:25
Luca Vannini

wesskowaz Posted - 06/06/2019 : 13:26:27
Pasquale Frisenda

Kruger Posted - 22/05/2019 : 11:22:13
Dwayne_Looney

To ti je tako kad ti Zagorovci objašnjavaju Kena. Njihovi pogledi su ograničeni, skučeni, kratkog daha. Davno sam skužio da će Kenu uvijek tražiti nekakve pogreške, zato što je to vrhunski strip, te te nadahnjuje na istraživanje, a to isto neće tražiti u Zagora jer je Zagor solidan strip.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000