forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Milazzo Posted - 06/09/2008 : 09:57:27
"Ken Parker - serijal što su ga 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo, zauzima bitno mjesto u povijesti talijanskog, a i svjetskog, stripa. Traper, vojni izviđač, šerif, bjegunac, detektiv, pisac... Ken je Parker sve samo ne klasičan heroj Divljeg zapada. Čitatelje je osvojio baš tom nesposobnošću da bude junak i "profesionalni" pustolov, svojom bliskošću "običnome" čovjeku, mogućnošću da pogriješi, mudrošću kojom takve greške priznaje, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, razmišljanjima, sumnjama te vrlinama poput velikodušnosti, dobrote, prijateljstva, odanosti, altruizma, hrabrosti, idealizma, optimizma i samostalnosti."
Otvaram ovaj topic u čast Kena Parkera, meni najomiljenijeg Bonelli junaka! Vjerujem da i on, kao i drugi SBE junaci zaslužuje svoj topic. Na topicu će se naći informacije o Kenu, razmišljanja i komentari čitatelja, slike i naslovnic, te novosti (ako ih bude ) vezane uz Kena... Također, slobodno postavite bilo kakvo pitanje vezano uz Kena jer sam siguran da će se naći netko s odgovorom kojeg tražite.

Uživajte!O Kenu Parkeru: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-view&Hero=kp

Popis stripova: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-editions-list&header=1&Hero=kp

Recenzije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=KP&Author=&Title=
O autorima:

Ivo Milazzo (crtač)


"Ivo Milazzo rodio se 20. lipnja 1947 u Tortoni. Vrlo se rano s obitelji seli u Liguriju, gdje u srednjoj školi u Genovi upoznaje Giancarla Berardija s kojim se vrlo brzo sprijateljuje te zajedno debitiraju 1971., s kratkim stripom "Il cieco" ("Slijepac"), za reviju Horror. Ivo zatim crta nekoliko epizoda Tarzana za izdavačku kuću Cenisio (opet po Berardijevu scenariju), a potom neko vrijeme radi erotske stripove za izdavačke kuće Universo i Ediperiodici. 1974., zajedno s Berardijem, stvara Kena Parkera, strip koji će ga proslaviti, koji će ga potpuno afirmirati kao autora i kojeg će neprekidno crtati iduće dvadeset i tri godine, sve do 1997."

Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/ivo-milazzo/6/
Giancarlo Berardi (scenarist)

"Giancarlo Berardi rodio se 15. studenog 1949. u Genovi. Stripom se počeo baviti nakon kratkog kazališnog (bio je autor i glumac u studentskoj kazališnoj sekciji) te sviračkog angažmana (pjevao je i svirao gitaru u grupi "Gli scorpioni"). Od 1970. je do 1974. napisao niz kratkih priča, od pustolovnih do horror sižea, za razne izdavače, surađujući i na naslovima kao što su Tarzan ili Diabolik, da bi 1974., zajedno s Ivom Milazzom stvorio Kena Parkera, svog najznačajnijeg junaka."


Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/giancarlo-berardi/76/

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
djuna Posted - 23/12/2020 : 15:19:20
Ja, kako se približavam kraju serijala, usporavam sve više i više sa čitanjem da bi duže trajalo. :)
A moram da priznam da, iako sam u dva navrata pročitao (skoro)ceo serijal, poslednju epizodu još uvek nisam. Valjda ću smoći snage ovaj, treći put.
Poli Posted - 23/12/2020 : 14:51:01

Da, mozda je malo drugacije kada se to promatra kroz vremensku distancu, a pogotovo zna biti drukcije za nekoga tko se prvi put upoznaje sa Kenom.

Meni je i taj kasniji, "novi dio" poslije LMS, bio odlican. Mozda cak malo vise tmuran na momente, ali odlican. A na srecu tu nema vise nekih od onih starih "B crtaca" koje je tandem nekada trebao da uhvati rokove.

I ja sam prije par godina krenuo sa citanjem od pocetka, i lijepo mi je bilo ponovno procitati sve ove stare price, od kojih su mi neke scene upecatene u mozak, kao i sve one koje jos nisam citao (opet neke od starih, jer sam zakljucak "bez zakljucka" vec procitao u izdanju System Comicsa).

No, ni ne sumnjam da cu se ovom serijau sigurno jos vracati i krenuti ponovno (i ponovno) od pocetka.

Jedan mi od najdrazih kompleta.


mmihoci Posted - 23/12/2020 : 14:17:37
Možda je već negdje bilo na forumu ali eto da i ja bacim reklamu za "meke" (bez obzira što sam "tvrd"), cijeli ovaj komplet s popustom https://shop.strip-agent.hr/proizvod/ken-parker-komplet-1-do-30/
Jerry Krause Posted - 23/12/2020 : 12:22:07
I eto, neki dan dođe kraj putovanja, kraj jednog prelijepog putovanja s Kenovim serijalom. Što reći drugo nego da sam oduševljen s cijelim serijalom.

Gotovo bez praznog hoda, izvrsna razina kvalitete. Iako većina piše da je prvih 20-ak epizoda ono pravo, meni serijal niti jednom nije izgubio korak, čak što više, u drugoj polovici serijala bih mogao izdvojiti više upečatljivih epizoda nego u prvoj.

I zatim i ovaj kraj, posljednja epizoda. Baš onakva kakva mora biti, nisam ni sumnjao u Berardija da će napraviti nešto što će se urezati u sjećanje, nešto što neće biti samo šablonski. Ken je predobro građen lik da se sad napravi neki happy end kao nagrada za sve patnje koje je prošao (kao što su neki možda priželjkivali).

Užitak je bio biti s Kenom posljednje dvije godine i hvala Fibri i Strip Agentu što su omogućili ovaj doživljaj svima nama koji nismo uspjeli prije kompletirati ovaj izniman serijal.
Jerry Krause Posted - 27/07/2020 : 23:15:13
Nakon večeras pročitane epizode "Štrajk" i dalje beskrajno uživam u ovom serijalu. Nevjerovatno kako kvaliteta epizoda nikako ne opada mada su to neki spominjali.

Meni je i ovaj bostonski dio odličan, a "Štrajk" kao prekretnica u serijalu mi ulazi u top 5 naj epizoda. Berardi i pogotovo Milazzo briljiraju.

Ken postaje kao preukusna bombonijera koju ne želim odmah svu pojesti već je jedem jednu dnevno da užitak postane što duži. ;)

nenno Posted - 11/07/2020 : 11:41:12
Lijepo, ocito zimski motivi najvise inspiriraju
Poli Posted - 10/07/2020 : 09:51:00

Beniamino Delvecchio
Poli Posted - 10/07/2020 : 09:45:26
Poli Posted - 10/07/2020 : 09:44:23
Poli Posted - 10/07/2020 : 09:34:33

Beniamino Delvecchio


Poli Posted - 10/07/2020 : 09:33:55

Ako je neka vec bila... sry, ali bolje dvaput nego nijedanput.

Spock Posted - 07/07/2020 : 05:48:00
Nova Kenova recenzija:

https://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-sa-7c-bozji-sud/2459/
Kruger Posted - 15/06/2020 : 19:13:20
Pročitao prvi broj trobroja. Prva epizoda kao uvod je malo prebrza ili bolje reći puno toga je nabacano. U drugoj priči to sve bolje izgleda, treća je O.K iako se uglavnom ne bavi toliko Kenom koliko sporednim likom. Uglavnom od druge priče to izgleda odlično.
Elderane84 Posted - 14/06/2020 : 23:16:58
Pročitah i broj 12... Prvi trobroj koji mi se ne sviđa pretjerano. Čitljive su priče, valjda su u pravu ovi što tvrde da ne postoji baš preloš Ken, ali ništa posebno nije nijedna od ove tri priče. Možda je Staza divova ponajbolja, ako malo razmislim, dok su mi "Pravo i krivo" i "Vitezovi sjevera" čak pomalo i dosadni. Ni crtež nije nešto pretjerano dobar ni u jednoj od epizoda. Nadam se da se od trinaeske serijal vraća na stari kolosjek.
kasper Posted - 07/06/2020 : 09:04:35
hoce li ici dah i san u boji?
anto Posted - 07/06/2020 : 08:37:21
quote:
Originally posted by tex ciller

Konačno uzeo prvih šest trobroja od SA/Fibre... Ovo zaista dobro izgleda. Bravo za Markosa i Bernarda...Zna li ko (a vjerovatno Anto zna) u kom je tiražu ovo rađeno pošto unutra ne pročitah tu informaciju a i forum sam pretražio bez uspjeha? Obradovalo me je i to što pročitah da je Darkwood kupio prava na sljedećih osam knjiga. Neću odustati od njih pa makar bio i u starosti dubokoj kad izađe zadnja...


nemam pojma koliki je tiraž SA Kena - verovatno kao Teksovih i Zagorovih Maksija,a to je 'iljadarka najmanje.
RAKOSI4 Posted - 06/06/2020 : 14:06:41
Slažem se .Oni serijali koji bi mogli ,,škripiti,, kod prodaje kao kiosk izdanja , mogli bi se u ograničenom broju ,adekvatnom cijenom prodavati on line i preko striparnica npr. kao Ludensve kolekcionarske knjige Zagora .
Elderane84 Posted - 06/06/2020 : 13:26:31
Nažalost, prodao sam Kenove od Darkvuda, nabavio SA/Fibra. Oba izdanja sjajna, za ono što su željeli da ponude.
Prvi put čitam serijal evo u četvrtoj deceniji, i generalno, kvalitet samo raste kako odmičem (trenutno sam na Milady). Zanimljivo je kako ne dijelim uvijek mišljenje o "najboljim" epizodama. Npr. od Lovčeve Lili sam se malo smorio, a 2 epizode nakon toga su mi sjajne, posebno ona sa porodicom mađioničara. Mogu da vidim što Ken ima idolopoklonički status kod mnogih koji su ga ranije čitali. Da odskače svime od standardnog LMS/ZS štiva jasno je kao dan. Nose epizode u sebi neku sjetu, kao Tolkinove knjige, nije lako postići taj osjećaj kod čitaoca, Berardi je zaista majstor. Ponekad mi zasmeta što 90% epizoda mora da nosi gorku poruku, ali se zato još više obradujem kad se desi neka pozitivna epizoda. Hvala SA/Fibri na brzom izdavanju, ovo je pravi tempo izdavanja dugačkih serijala, a sve pohvale i za cijenu. Nadam se da će primijeniti formulu i na druge serijale, mene niko ne može ubijediti da u ovom formatu ne može i Mister No, Teks, Marti, Natan, bez puno palamuđenja, predgovora, originalnih naslovnica u boji...
tex ciller Posted - 24/04/2020 : 13:30:14
Konačno uzeo prvih šest trobroja od SA/Fibre... Ovo zaista dobro izgleda. Bravo za Markosa i Bernarda...Zna li ko (a vjerovatno Anto zna) u kom je tiražu ovo rađeno pošto unutra ne pročitah tu informaciju a i forum sam pretražio bez uspjeha? Obradovalo me je i to što pročitah da je Darkwood kupio prava na sljedećih osam knjiga. Neću odustati od njih pa makar bio i u starosti dubokoj kad izađe zadnja...
NESVRSTANI Posted - 24/04/2020 : 11:39:44
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Meni je prije nekih 25-30 godina stari objasnija da neman pravo reć da mi se nešto ne sviđa, nego jedino iman pravo reć da ne razumin.
Starci su kupili akvarel splitske pjace iz tridesetih jednoga poznatoga splitkoga slikara, koji san ja iskomentira da mi se ne sviđa jer nevolin akvarele. Kad me stari pita "kako to misliš ne sviđa?", odgovorija san "Šta oćeš, nisan reka da nevalja nego mi se ne sviđa, valjda iman na to pravo". Međutin, kaže stari da neman pravo to reć da mogu reć samo ono šta san već spomenija a to je da ne razumin sliku.
Tu sliku san gleda svakodnevno, pa san se odselija i viđa je kad bi doša do staraca, i onda možda i 10 godina nakon šta je slika stavljena na zid skužija da stari nije prije 10 godina priča pizdarije. Prilikon jednog posjeta starcima, pogleda san tu tisuću puta pogledanu sliku i slika je oživila. Moga san čut žamor pjace, čut listanje novina i osjetit miris kave sa štekata kavane Troccoli, osjetit ritam šetnje gospođa sa suncobranićima, i sva ostala čuda te oživjele slike.
Starome san samo reka "Aaaa to je to stari, sad razumin".
Kod mene je pak obratno.
Stari nema blage veze. Slike, stripovi... Najbliži doticaj sa stripom (i umjetnošću) mu je, ajmo reći, etiketa Gričke vještice. To su naša "stripovska" druženja.
Ali stara, koja je itekak načitana po pitanju romana i nekoć je također pisala, e kad ona počne stripove komentirati... "Pa tu unutra su samo sličice" (Parkerov Dah i san ), "kaj nisi to prerasel" (glomazne Fibre )... Njoj su to slikice. Za popizdit. A svako objašnjenje vuče reminiscencije dok je ona bila djevojčica i čitala Marka i Bleka. To sve objašnjava . A tvrdoglava je kak i ja.
Mada je pročitala Oči i tamu jer voli psihopate (čitati, mislim), ali kao da je zaboravila da joj se taj strip svidio.
Pa joj redovno velim nek si ide po stoti put Anu Karanjeninu čitati/gledati.


Meni je stari 40 godina bija klarinetist u splitskon HNK, tako da očito ima tu neku umjetničku crtu, i stvarno je uvik bija otvoren za sve. On me i navuka na strip jer je obožava Asteriksa i Taličnog Toma. Danas rado od mene posudi Hogara, Gašu, Redov Billyja i slične stvari.
Mislin da neću nikad zaboravit scenu kad san još ka mulac uša u kuću i čujen da trešti Slayer u sobi od staraca. Stari stavija ploču Reign in blood, vjerovatno najžešći HM album ikad i sluša. Kaže, odlični su, sviraju ludilo, al je meni ovo malo prebučno.
bonjovi4ever Posted - 24/04/2020 : 09:04:21
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Meni je prije nekih 25-30 godina stari objasnija da neman pravo reć da mi se nešto ne sviđa, nego jedino iman pravo reć da ne razumin.
Starci su kupili akvarel splitske pjace iz tridesetih jednoga poznatoga splitkoga slikara, koji san ja iskomentira da mi se ne sviđa jer nevolin akvarele. Kad me stari pita "kako to misliš ne sviđa?", odgovorija san "Šta oćeš, nisan reka da nevalja nego mi se ne sviđa, valjda iman na to pravo". Međutin, kaže stari da neman pravo to reć da mogu reć samo ono šta san već spomenija a to je da ne razumin sliku.
Tu sliku san gleda svakodnevno, pa san se odselija i viđa je kad bi doša do staraca, i onda možda i 10 godina nakon šta je slika stavljena na zid skužija da stari nije prije 10 godina priča pizdarije. Prilikon jednog posjeta starcima, pogleda san tu tisuću puta pogledanu sliku i slika je oživila. Moga san čut žamor pjace, čut listanje novina i osjetit miris kave sa štekata kavane Troccoli, osjetit ritam šetnje gospođa sa suncobranićima, i sva ostala čuda te oživjele slike.
Starome san samo reka "Aaaa to je to stari, sad razumin".
Kod mene je pak obratno.
Stari nema blage veze. Slike, stripovi... Najbliži doticaj sa stripom (i umjetnošću) mu je, ajmo reći, etiketa Gričke vještice. To su naša "stripovska" druženja.
Ali stara, koja je itekak načitana po pitanju romana i nekoć je također pisala, e kad ona počne stripove komentirati... "Pa tu unutra su samo sličice" (Parkerov Dah i san ), "kaj nisi to prerasel" (glomazne Fibre )... Njoj su to slikice. Za popizdit. A svako objašnjenje vuče reminiscencije dok je ona bila djevojčica i čitala Marka i Bleka. To sve objašnjava . A tvrdoglava je kak i ja.
Mada je pročitala Oči i tamu jer voli psihopate (čitati, mislim), ali kao da je zaboravila da joj se taj strip svidio.
Pa joj redovno velim nek si ide po stoti put Anu Karanjeninu čitati/gledati.
Spock Posted - 24/04/2020 : 07:16:17
Nakon dugo vremena, nova recenzija člana luxi68, Gordon Link fana:


https://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-fb-kp-41-dame-sumnjiva-morala/2414/
pcoro Posted - 21/04/2020 : 09:31:46
Tako sam i ja to shvatio, ali me svejedno bila šokirala ta razlika u našem doživljaju A opet, bilo bi blesavo da svi damo iste ocjene svemu. Nek se piše, a povijest će ionako prekrit sve naše stripove zaboravom.
Spock Posted - 21/04/2020 : 07:36:33
quote:
Originally posted by pcoro

quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by pcoro

Jebiga, i ja bi mu dao 7Pa rekao si da su ti moje ocjene šokantne!
Kako sad to?Ma nedavno smoi smo komentirali Donahevanove nasljednike i sjećam se di si tamo dao Gambi 8 (što mi je bilo ful čudno jer je bar ovaj prvi dio koji sam ja čitao baš isfušaren), a onda sam neki dan išao ostaviti komentar na Izgubljeni svijet od Zagora i gledao ocjene pa sam vidio da si i tu stavio 8 i to me šokiralo jer je razlika između ta dva crteža baš golema.

Pretpostavljam da ti je u crtežu najvažnija prepoznatljivost likova, pa onda Gamba kao tvorac Malog Rendžera ni ne može dobiti nisku ocjenu, dok je u Izgubljenom svijetu Rubini odstupio od klasične predstave Zagora pa tu onda nije mogao kvalificirat za višu ocjenu šta god da nacrta.. ali i inače ima na sajtu tih čudnih ocjena, pa tako Frisendin Tex gigant ima ocjenu crteža 8, a neki od Letterija imaju 10 (volim ja Letterija, ali to je baš nenormalno ).Ne bih ja to gledao baš tako jednostavno. To ti je isto da ti sada izvučeš jednu moju rečenicu i komentiraš je izvan konteksta, pa će ispasti da govorim gluposti i nebuloze.
Nije mi toliko bitan izgled likova koliko način na koji mi je crtač (zajedno sa scenaristom) uspio prenijeti priču - je li me se dojmio ili ne. Ima tu još i ogroman broj faktora, a svaku svoju ocjenu sam u komentaru obrazložio.
U biti, ocjene se ne daju uspoređivati i vagati ako se izvade iz konteksta. One i nisu tako bitan faktor koliko njihovo obrazlaganje.

Jako je bitno i kada je neki strip nastao, pa tako da sigurno jedna Galepova ocjena stripa iz pedesetih, Gambina iz šezdesetih se na daju uspoređivati s ovim modernim bezdušnim stripovima. Ti crtači starije garde - minimalisti su crtali ogroman broj tabli na mjesec, a ne kao Nuccio koji je crtao 240 tabli četiri godine. Pa normalno da je ovaj u toliko vremena mogao pozlatiti te table. Rubinijev stil je taj moderni koji mi se ne sviđa iako sam ja svjestan toga da je on odličan crtač.
Nadalje, više-manje je svaki serijal za sebe i to su većinom različite kategorije po pitanju tehnike, ali osobni dojam je jedini bitan i ono što ja kao laik mogu ocijeniti.

Najbitnija mi je uvjerljivost u prezentaciji. U današnje vrijeme je samo bitan taj megalomanski faktor, pa likovi koji crtaju Indijance kao isklesane klonove, a žene koje žive teško u divljini kao misice dobivaju desetke.

Nekad je manje više, a uvjerljivost dočaravanja atmosfere je puno bitnija od nekakvih tehničkih elemenata. Svakome crtaču se mogu naći pogreške u većem ili manjem obimu, ali to je nebitno ako ti to nije narušilo uživanje u stripu.

Da sumiram - ja nikad ne ocjenjujem tehničku izvedbu niti sam to u mogućnosti, već moj osobni dojam.
pcoro Posted - 20/04/2020 : 23:02:21
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by pcoro

Jebiga, i ja bi mu dao 7Pa rekao si da su ti moje ocjene šokantne!
Kako sad to?Ma nedavno smoi smo komentirali Donahevanove nasljednike i sjećam se di si tamo dao Gambi 8 (što mi je bilo ful čudno jer je bar ovaj prvi dio koji sam ja čitao baš isfušaren), a onda sam neki dan išao ostaviti komentar na Izgubljeni svijet od Zagora i gledao ocjene pa sam vidio da si i tu stavio 8 i to me šokiralo jer je razlika između ta dva crteža baš golema.

Pretpostavljam da ti je u crtežu najvažnija prepoznatljivost likova, pa onda Gamba kao tvorac Malog Rendžera ni ne može dobiti nisku ocjenu, dok je u Izgubljenom svijetu Rubini odstupio od klasične predstave Zagora pa tu onda nije mogao kvalificirat za višu ocjenu šta god da nacrta.. ali i inače ima na sajtu tih čudnih ocjena, pa tako Frisendin Tex gigant ima ocjenu crteža 8, a neki od Letterija imaju 10 (volim ja Letterija, ali to je baš nenormalno ).

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000