forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 LILIT - ultimate topic

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Ferri Posted - 20/10/2008 : 20:14:11
Lilit je mini-serijal Luce Enocha koji je u Italiji izlazio između 2008. i 2017. godine a sastoji se od 18 epizoda.

"Ovo je priča o mladoj Liki, devojci iz apokaliptične budućnosti u kojoj je čovečanstvo praktično istrebio biljni parazit poznat kao Trnovac. Dok luta kroz vreme, Lika ima zadatak da ubije prve nosioce ove pošasti i tako spreči nastanak vremena iz kog dolazi. Da bi u tome uspela, postala je hladna i beskrupulozna, prestala je da bude Lika i postala je Lilit, grabljivica. Društvo joj pravi Mrki, misteriozno biće koje samo ona može da vidi, a progone je Korovi, izaslanici Trnovca."

Kompletan serijal kod nas je dostupan u izdanju Darkwooda.Lilit - recenzije

Lilit - Sergio Bonelli Editore

Kao sto je vec i ranije najavljivano u SBE krecu sa jos jednim junakom,bolje reci junakinjom koja nosi ime LILITH !

Sad je konacno data i prva naslovnica i prvi broj izlazi u italiji 21.11.2008.

Luca Enoch je stvorac ove junakinje koji radi i scenario,crtez i naslovnice. Inace isti stvorac GEA koji je i u ovom serijalu isto radio sve i scenario,crtez i naslovnice. Meni nesto bas i ne obecava no vidjecemo. Strip ide na 132 stranice isto kao i kod GEA.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Cromwell Posted - 18/03/2020 : 11:54:15
Ja isto izdržao negdje do desetog broja i onda se riješio toga. Par epizoda je bilo ok ali na drugo čitanje sam shvatio da to ne vodi nigdje i zapravo je Enochova želja da se poigra povijesnim razdobljima koja su mu intrigantna.
Nedavno pročitao Geu i u usporedbi sa njom Lilit je daleko daleko ispod.
pcoro Posted - 18/03/2020 : 10:05:09
Gea je bolja ali ni Lilit nije loša. Meni je Gea turbozabavno čitanje, pa i filozofski dio mi je kod nje bolje sjeo, ali cijenim što je Lilit drugačija (a ipak slična) i drago mi je što sam joj dao drugu priliku.
Barker Posted - 17/03/2020 : 22:37:41
Nisam procitao ni broj Lilit, ali po napisanom cenim da je Gea bolja. A Gea je meni u stvari suludo dobra.
pcoro Posted - 17/03/2020 : 21:10:52
Hvala! Ipak mi se čini da sam se previše koncentrirao na mane, a vrline sam propustio pohvaliti.. zato bi samo dodao da mi se sviđa što je, usprkos modernim temama, Lilit klasična junakinja koja se bori da dobro pobijedi. Imam ničim potkrijepljen dojam da su heroji u zadnje vrijeme postali cinični, ali Lilit nije takva. Iako je njena borba katkad tjera da ubije i nedužnog čovjeka, cijeni život, nerado ga oduzima i uvijek je na strani slabijih i potlačenih. Poštujem to!

A i vidjelo se da za razliku od uobičajenih Bonelli scenarista koji moraju pisati stotine stanica na godinu, Enoch ipak ima vremena za Lilit i može si dopustiti da se malo više potrudi.. iz toga su izašle neke meni drage scene.
Kao kad na kraju drugog broja Lilit, u trenutku kad joj gusari kažu da je nepoželjna na njihovom brodu, uzme topovsku kuglu i baci se s palube i tone, tone, tone, u dubine..
Ili kraj trećeg broja, gdje nakon duge potjere Lilit nađe nosioce u nekoj kolibi pa Enoch masakr prikazuje posredno, očima nekog svjedoka koji čuje samo svjetlost i krike iz kolibe i Lilit kako izlazi oblivena krvlju.. to mi je vrhunski splasher horror moment
Ili lov na nosioca gladijatora koji završava u areni, gdje se egzekucija ovdija pred tisućama gledatelja koji ju bodre. Uglavnom, sviđaju mi se krajevi

Možda mi je najzabavnija epizoda bila Cvjetni rat. Kombinacija sporednih likova dobro poznatih iz povijesti: zli pohlepni Španjolci, suludi melankolični Asteci i njihova krvožedna vjera i Lilit kao krvožedna božice koja kolje li ga kolje španjolce- zabavna splatter epizoda i odlično izvrtanje povijesnih uloga!

Pa i epizoda u Afganistanu, iako dosadnjikava je zanimljivo koncipirana, sa Lilit kao sporednim likom koji se pojavljuje tek na kraju. Tu moram pohvaliti ideju, ako već ne i izvedbu.

Svidjelo mi se i to što u serijalu Lilit ima i svoju ljubav, ali ta njena ljubavna priča nije izromantizirana na holivudski način, nego je dana onako jednostavno. Nije glamurozna, ali je važna.
Eto tako, to su neke kvalitete koje su me se dojmile i držale me da izguram do kraja.
going going Posted - 16/03/2020 : 23:36:13
Sjajan prikaz serijala pcoro! Uzivanje je citati tvoje postove.
pcoro Posted - 16/03/2020 : 22:35:37
Nedavno sam bio ponovno nabavio peti broj Lilit - Kralj majmuna, koji sam svojedobno izgubio, i time sam kompletirao ovaj serijal. Dok je izlazio, pratio sam ga s određenim zanimanjem ali nije baš da me vuklo da mu se ponovno vratim. Epizode su mi bile previše slične jedna drugoj i nedovoljno zanimljive. Sad kad sam na kraju stajao pred kompletom, nisam znao što bi. Da li da probam prodati ili da još jednom pročitam? Da li da se opet tlačim s nečim što mi je poprilično dosadno? Na kraju mi se drugo čitanje učinilo kao ispravan izbor - kad sam već toliko godina skupljao, možda je red da pružim drugu priliku.

Bila je to dobra odluka. Bez dugih pauza između epizoda, ali i sa smanjenim/drugačijim očekivanjima, Lilit se pokazala kao vrlo zadovoljavajući serijal. Ovaj put sam puno više uživao u prikazu povijesti i alternativne povijesti, humoru, akciji i razvoju lika kroz serijal. Na dan bi u početku čitao po jednu epizodu ali što sam više čitao to me više vuklo pa sam završnu trilogiju slistio u jedan i po dan (da je tad bilo korona virusa sve bi riješio još brže).

Sad bi na kraju trebao reći neku mudru riječ o svemu, ali ne znam što bi to bilo.. Lilit je kao lik, pa čak i kao strip vrlo slična Gei - jaki ženski skoro božanski lik, naprasit ali i nježan, sposoban počiniti zvjerstva ali i žrtvovati se za bolji svijet (to je svrha njene misije i njena tragedija, od samog početka zna da će ukoliko uspije nestati). Ipak, Gea je, usprkos milijardama mrtvih, puno optimističnija - ima svoju ekipicu koja je uvijek uz nj, čak i kad nastupi kraj svijeta. Lilit je, osim crnog mačka cijelo vrijeme sama. Svaka uspješno obavljena misija za nju znači prelazak u drugo doba, gdje nema nikoga. Nakon svake misije u njoj se bude sumnje u ispravnost onog što radi jer u koje god doba došla, uvijek upada u ratove, pokolje, pa stradaju nevini pa i ona koka nevine i bla bla..

Sve to skupa prati i poruka stripa, o ljudskoj duši koja se izdvojila iz poretka stvari i postala zaslijepljena pohlepom - filozofski dio stripa. Taj filozofski dio je vrlo moderan. Teško je ne živjeti u današnjem svijetu koji se vidno mijenja pod djelovanjem čovjeka i ne pomisliti nešto slično što i Enoch. Kad čovjek pogleda vijesti i pročita o ratovima, razaranjima, dječjem radu, izlovu zaštićenih vrsta, naftnim mrljama, paležu Amazone, zar mu ne dođe da pomisli da se ljudska duša izopačila i da joj nema spasa? Tko ne bi zavapio: dođi, Trnovče, satari ovaj zli soj?

Problem je što, iako je postavio dobra pitanja, Enoch ne daje dobre odgovore. Ili možda daje, ali meni se ti odgovori nisu učinili uvjerljivi. Nakon što je cijeli serijal izučavao narav ljudske vrste, Enoch strip zaključuje deus ex machina krajem koji mi se čini nedorečen i jednostavno meh. Također, taj se meh, kojim strip završava, na magičan način prelijeva na cijeli serijal i nakon što sam poprilično uživao čitajući svih 18 svezaka, na kraju imam dojam da sam pročitao nešto što nit smrdi nit miriše.. Nije ni da sam nezadovoljan konačnim ishodom, Lilitinim izborom. Nezadovoljan sam isključivo konačnim dojmom, tim zadnjim, apatičnim antiklimaksom kojim Lilit od vrlo dobrog pretvara u osrednji strip.

Možda je uzrok tome to što Enoch što nije uspio učiniti Trnovac mističnim i zanimljivim? Trnovac je kroz serijal neprijatelj, ali ni grafički ni karakterno se nikad ne uspije razmahati. Uvijek su to neke glupe trave koje Lilit i Crni s lakoćom poraze i avatar tih trava koji ispaljuje nekakve generične dijaloge kao kakav mudri ali neshvaćeni sensei iz japanskih filmova.. s obzirom na to da je Trnovac duša svijeta, pouci stripa ne pomaže što je prilično dosadan. Tu je možda ta strašna falinga koju nam Lilit donosi: ljudska duša se izopačila i odmetnula od ostatka postojanja, ali da li treba žaliti za tim kad je to postojanje tako .. bezveznjikavo?

Također, ono što ponekad zaškripi je crtež. Po naslovnici prvog broja čini se da je riječ o raskošno crtanom, atraktivno dizajniranom stripu ali u stripu to i nije baš tako. Lilit zna izgledati kao da ima problema sa rijetkim vlasištem te često ispada čudno u kadrovima, pa na kraju strip u kojem bi glavni lik trebao biti prekrasna gola crnka uopće nije seksi.
Osim Lilit, i drugi likovi znaju izgledati blesavo. Najviše mi je u sjećanju ostao samuraj Musaši iz 8me epizode koji u stipu ima 16 godina, a nacrtan je kao neobrijani čovjek u 40tim godinama. Scenografija, masovne scene i veliki prizori krajolika znaju biti neobično zgurani.
Ipak, taj čudan crtež daje Lilit neki karakter koji bi se možda izgubio da je prikazana kao manekenka. Takođerr, funkcionalan je i ne mijenja se kroz serijal i čovjek se na kraju navikne. U biti je riječ o solidnom Bonelli crtežu sa autorskim pečatom.

Sad sam nabrojao mane pa ispada da se ne isplati pročitati Lilit, ali većinu vremena je riječ o dobrom i zabavnom stripu. Enoch je uspio pogoditi pravu dozu tragedije i humora, ubacio je i trunku horrora pa i romantike i napravio je lik Lilit ljudskim i zato mi je bilo zanimljivo pratiti je i navijati za nju kroz cijeli serijal, a to nije malo. To što mu je ponekad falilo vještine da sve digne na najveći mogući nivo, nije za zamjeriti.. borio se, puno je probao i u dosta toga je uspio. Bravo, lave!

Posebna pohvala ide izdavaču Darkwoodu koji je napravio prelijepo SC izdanje i obogatio ga izvrsnim uvodnicima koji su mi pomogli da povežem neke stvari koje bi mi pobjegle i shvatim što je autor htio reći.
legaz Posted - 29/12/2019 : 18:55:09
Ja sam Lilit izdržao čitati do 10 epizode, a onda više nije išlo. Jednostavno nezanimljivo, non stop isto. Bar meni.
djukak Posted - 28/12/2019 : 16:36:43
quote:
Originally posted by solar

#18 - Kraj lova

Nisam zadovoljan.
Uobičajena kritika da se Enoch previše usredotočio na vremenske epohe i potrošne likove u njima i da je premalo vremena posvetio interakciji sa Korovom i onom cijelom svijetu iz kojeg je došla Lilit, itekako je na mjestu.

spojleri:
Cijela ta zadnja epizoda totalno je antiklimaktična, sve do zadnje trećine radnja teče kao da smo na negdje na sredini serijala. Onda tek u zadnjih tridesetak stranica Enoch isporučuje prilično predvidljiv kraj u kojem se Lilit stapa s Korovom i na taj način uništava/obogaćuje ovaj i onaj svijet. Kažem predvidljiv zbog činjenice što je Luca Enoch poprilično jaki ljevičar u svjetonazorskom smislu, što znači da postojanje granica, bilo među državama, bilo među ljudima, nije nešto što je njemu visoko na listi prioriteta. To je potpuno jasno bacite li pogled na Enochov facebook profil ili ako pročitate Geu koja ima sličan kraj (stapanje ljudske i demonske rase). Mislim, sve je to sasvim legitimno s njegove strane ali za mene je nedovoljno interesantno i nekako brzopleto, a da ne spominjem kako je Mrkog pretvorio u negativca.
Šteta.Pročitao Lilit od početka do kraja u nekoliko dana.
Apsolutno se slažem sa solarom.
Kraj koji je po meni skroz bezveze.
Cijela poenta serijala se izgubila u zadnjem broju. Uopšte kraj koji mi se ne sviđa ni najmanje.
Nisam zadovoljan.
sumohrvat Posted - 17/09/2019 : 09:40:53
Ne znam šta je to sa tim brojem 12. Ja sam neki dan pročitao ovdje na forumu kako ga je nemoguće pronaći i više iz radoznalosti išao googlati. Nakon sekunde mi je iskočio oglas na Limundu sa opcijom kupi odmah. Kupio, zamolio prodavača da mi ga odmah pošalje na Sawitcevu adresu i kako je on dolazio isti dan kod mene na more već je navečer bio kod mene na polici.
Antracit Posted - 16/09/2019 : 22:50:59
Zbrzani kraj mi izgleda ukraden iz finala Matrixa
solar Posted - 07/09/2019 : 19:58:07
Lilit će biti objavljena i u Brazilu:

https://www.reddragonpublisher.com/lilith?fbclid=IwAR33R-c_AF1_0oqN6XoKUKf5IZl41659lu7An0wGkW7ZlFvuKA2ABonQizw
Kerempir Posted - 27/02/2019 : 20:35:45
Evo, pročitao sam u komadu sve od Lilit, osim tog nesretnog broja 12 kojeg nigdje nema

Kakvo je to osvježenje pročitati u komadu, a ne patiti se sa onakvim polugodišnjim tempom izdavanja. Imao sam velikih očekivanja od ovog serijala, s obzirom da mi se jako dopala Gea, posebice kako se razvijala od prvog do zadnje broja, pa sam dao kredit i ovom serijalu. Naravno, nema nikakvih sličnosti, osim što sam u par navarata prepoznao neke face iz oba serijala.

Izdanje je zaista perfektno i povoljno, nema greške.

Crtež mi je dobar, premda mi je distopijsko društvo u budućnosti prikazano dosta sterilno, ali zapravo ima i smisla.

Pitao sam se koliko će biti zanimljiv lik koji je praktički nepobjediv u fizičkoj borbi, i normalno, zato će autor posegnuti za moralnim dilemama i sumnjama u naše junakinje koja će se pitati koliko je ispravno ono što radi dok masakrira svoje žrtve. Donekle satisfakciju nalazi dok komada negativce.

Sumnju u ispravnost njene misije pobuđuju i povremeni detalji iz likinog prisjećanja na njenu obuku gdje se njeni učitelji pokazuju kao proračunati manipulatori koji stvaraju hladnokrvno bešćutno oružje od nevine djevojčice, da li se isplati spašavati takvo društvo.

Povremeno radnja zapada u repetitivnost koja se svodi na - Lilit se nađe u određenom vremenu, mora naći stonogu da upije znanja iz tog vremena i sretne svog vodiča, traži žrtvu i zatim je raskomada. Srećom, od dosade me spašavalo što je vrijeme svaki put bilo drugačije, njeni glavni neprijatelji su evoluirali, evoluira i sama Lilit, sve jasnije se oslikava kakvu je obuku Lilit prolazila, usprkos svojoj nepobjedivosti Lilit počinje zapadati u poteškoće, zbog petljanja u raznim vremenskim pravcima tijek ljudske povijesti se totalno mijenja.

Ipak razočarala me epizoda koja se odvija u "sadašnjosti", valjda je zaista pouka bila kako se u suštini ništa ne mijenja, a onda slijedi zadnja trilogija, i tu stvarno nemam puno za dodati onome što je Solar rekao, previše se izgubio fokus sa Lilit, pa imam dojam kao da čitam priču o alternativnoj povijesti, a ne o Lilit i njenoj lovini, pa se radnja razvukla.

Nije me previše iznenadilo koja je "prava" strana za koju je autor navijao, jer je već davno bacio mrvice, ali me iznenadio sam rasplet koji mi se svidio. Samo po sebi nije to čak ni bilo zbrzano, ali kada uzmemo da dolazi kao finale nakon dvije i pol razvučene epizode, onda zaista može ostaviti takav dojam. Žao mi je zbog toga, ali svejedno ću se vraćati ovoj seriji.
El Morisco Posted - 12/02/2019 : 19:44:39
quote:
Originally posted by solar

#18 - Kraj lova

Nisam zadovoljan.
Uobičajena kritika da se Enoch previše usredotočio na vremenske epohe i potrošne likove u njima i da je premalo vremena posvetio interakciji sa Korovom i onom cijelom svijetu iz kojeg je došla Lilit, itekako je na mjestu.

spojleri:
Cijela ta zadnja epizoda totalno je antiklimaktična, sve do zadnje trećine radnja teče kao da smo na negdje na sredini serijala. Onda tek u zadnjih tridesetak stranica Enoch isporučuje prilično predvidljiv kraj u kojem se Lilit stapa s Korovom i na taj način uništava/obogaćuje ovaj i onaj svijet. Kažem predvidljiv zbog činjenice što je Luca Enoch poprilično jaki ljevičar u svjetonazorskom smislu, što znači da postojanje granica, bilo među državama, bilo među ljudima, nije nešto što je njemu visoko na listi prioriteta. To je potpuno jasno bacite li pogled na Enochov facebook profil ili ako pročitate Geu koja ima sličan kraj (stapanje ljudske i demonske rase). Mislim, sve je to sasvim legitimno s njegove strane ali za mene je nedovoljno interesantno i nekako brzopleto, a da ne spominjem kako je Mrkog pretvorio u negativca.
Šteta.


Potpisujem gore citirani osvrt. Enoch je odlično koristio kroz 17 brojeva povijesne alternative i mijenjao događaje. A onda se u zadnja tri broja sve svede na Sjevernu Ameriku krajem 18.st. te kroz dva i pol broja radnja prilično stagnira. Tada kreće ubrzani rasplet u kojem se potpuno pogubio i zbrzao kraj. Šteta!
Ipak, cijeli serijal je zanimljiv za čitanje, osobito ljubitelji povijesti...
DRAŽEN Posted - 12/02/2019 : 12:05:13
Ja sam imao probleme da nabavim broj 10. I on je rijedak.
Kerempir Posted - 12/02/2019 : 09:56:56
A jbm, kako ću to uopće kompletirati
dzoni Posted - 12/02/2019 : 09:21:00
koliko se secam bila je poplava u skladistu tad i veci deo broja 12 je tada ostecen i van upotrebe..
Kerempir Posted - 12/02/2019 : 07:15:03
quote:
Originally posted by wolf

Pa ipak, broj 12 je i sad skoro nemoguće naći.Stvarno, što je tome razlog? Mogu se naći skoro svi brojevi osim ovog.
solar Posted - 12/02/2019 : 00:44:03
Epizoda "The editor is in" u kojoj se Lilit tuži na ritam izdavanja, govori o tome kako na internetu prodava artefakte koje je skupila u raznim vremenskim epohama. Urednik onda nazove Lucu Enocha ali ovaj kaže kako je previše zaposlen radom na Dragoneru i da ne može više vremene posvetiti Lilit. Onda ona predlaže da je ubace u neku epizodu Teksa pa npr. može zauzeti mjesto Teksove žene koja imam isto ime. Pa kad joj to odbije onda predlaže da je presele u Dylan Doga i da zauzme Morganino mjesto.
Također je bilo simpa kako je urednikova prehlada i kihanje aktiviralo njezin predatorski modus u koji upadne kad traga za Trijakantom.
U epizodi se također pojavljuje Mrki ali i Java.
wolf Posted - 25/01/2019 : 21:47:30
Ne znam za DW izdanja, ali za Libellus je stvar vrlo jasna. Manji broj likova pokupuje veću količinu pa poslije preprodaju. Nedavno su pojedini brojevi Lib Mr No išli i po 100 eura naviše, kako se već ekipa pokolje oko njih.
zlatan bihac Posted - 25/01/2019 : 17:57:20
zanimljivo da na 20+ miliona, koliko je nase govorno podrucje i trziste za stripove, cifra od 300 i cifra od 500 komada moze napraviti toliku razliku, sto je na, vec pomenutih 20+ miliona sitnica...
dovoljno je uporediti junake koji su izdavani u 500 komada kod libelusa i darkwooda, julia, lilith, jdjp, magicni, skriveno lice, demian, nathan, marti, i ostali..tih brojeva sta su isli u 500 komada i danas se u pola cijene po sajmovima nadju, dok ovih sta su smanjeni na 300 komada, danas se krecu po 2-3 puta vecoj cijeni od pocetne...
wolf Posted - 25/01/2019 : 12:59:52
Pa ipak, broj 12 je i sad skoro nemoguće naći.
anto Posted - 24/01/2019 : 23:32:18
quote:
Originally posted by Kontrast 2

quote:
Originally posted by solar

Ne znam, morat ću ga još jednom cijelog iščitati ali to će pričekati neko vrijeme.
Svakako mi se Gea više sviđa.
Pročitao sam samo prva tri broja i tu stao.
Nekako je sve bilo na istu foru - pronaći nosioca Trnovca (valjda tako beše) i ubiti, pri čemu se nešto promeni i istorija.
Ima li neka globalna poenta serijala - ili se tako nastavlja do samog kraja (naravno - bez spojlera)?znači da nisam pogrešio što sam odustao (doduše,nakon druge sveske)
sad sam mirniji
solar Posted - 24/01/2019 : 23:30:34
quote:
Nekako je sve bilo na istu foru - pronaći nosioca Trnovca (valjda tako beše) i ubiti, pri čemu se nešto promeni i istorija.
Ima li neka globalna poenta serijala - ili se tako nastavlja do samog kraja (naravno - bez spojlera)?

To je manje više to, ako te previše ne zanimaju povijesna razdoblja i pojedini likovi u njima onda nećeš biti nešto pretjerano zadovoljan. Ima poanta ali ona je u drugom planu.

Kao što sam gore napisao: "Nisam zadovoljan.
Uobičajena kritika da se Enoch previše usredotočio na vremenske epohe i potrošne likove u njima i da je premalo vremena posvetio interakciji sa Korovom i onom cijelom svijetu iz kojeg je došla Lilit, itekako je na mjestu."
Kontrast 2 Posted - 24/01/2019 : 23:14:00
quote:
Originally posted by solar

Ne znam, morat ću ga još jednom cijelog iščitati ali to će pričekati neko vrijeme.
Svakako mi se Gea više sviđa.
Pročitao sam samo prva tri broja i tu stao.
Nekako je sve bilo na istu foru - pronaći nosioca Trnovca (valjda tako beše) i ubiti, pri čemu se nešto promeni i istorija.
Ima li neka globalna poenta serijala - ili se tako nastavlja do samog kraja (naravno - bez spojlera)?
solar Posted - 24/01/2019 : 22:35:58
Ne znam, morat ću ga još jednom cijelog iščitati ali to će pričekati neko vrijeme.
Svakako mi se Gea više sviđa.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000