forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
naker Posted - 23/05/2023 : 22:46:19Aldobrando - Gipi & Critone


Aldobrando ima sve one atribute koje bi jedna srednjovekovna bajka trebala da ima: glavnog junaka iz nižeg staleža koji izgleda slabašno i naivno na prvi pogled ali sve to kompenzuje sa neiskvarenošću svoje duše; matorog vrača koji deluje izlapelo samo na prvi pogled; debelog kralja kome je bitnija briga o svom stomaku negoli o svom narodu; kraljevog savetnika koji je pohlepan i ambiciozan kao Maloprstić, i naravno - lepu princezu koja čeka svog princa na belom konju da je spase iz nemile situacije. Pojavljuje se tu još sijaset likova, karakterno bogat strip koji se bavi idejama čojstva i junaštva, izdaje, i naravno prevashodno - ljubavi.

Gipi umešno vodi radnju od prve do poslednje stranice, dijalozi su kratki, jednostavni i pitki, strip se veoma lako čita i pamti iako se kroz strip provlači popriličan broj likova gde svako ima neke svoje skrivene motive i spletke. Jedini minus što se tiče priče ide na sam kraj gde je moglo biti malo više oštrine, previše mi je kraj ispao sladunjav.

Što se tiče crteža, iskreno očekivao sam malo više od čoveka koji je tako odlično oslikao Vijona, nije mi ovde crtež na istom nivou kao tamo, ALI kolor bitno popravlja stvari. Nosite piće za sto gde sedi duo kolorista, ovo je odlično ofarban strip.

Dobar je Aldobrando
DzekDenijels Posted - 17/05/2023 : 20:20:11Nisam čitao Sambrove, tako da mi je ovo je prvi susret sa Yslaire-om.
Takođe nisam čitao ni Baudelaire-a, pa mi je ovo bilo i upoznavanje sa njegovim životom i delom.

Sam poduhvat da se nečiji život i stvaralaštvo (bar njegova glavna inspiracija) predstavi na 150 strana, učinio mi se izuzetno zahtevnim.
Sredina 19-og veka, potraga pisca za inspiracijom i smislom života u dekadentnom i nestabilnom društvu, gradovi prepuni izazova i razvrata, poznati ali i ljudi sa dna margine.

Ovo je emotivna priča o životu, pronalasku njegovog smisla, večitoj potrazi za inspiracijom, na kraju krajeva o neobičnoj ljubavi.
Yslaire nam odlično dočarava način života i stvaranja jednog pisca, teškoće koje ga prate na putu ka uspehu, njegov odnos sa majkom, ženom koju voli a koja mu je ujedno glavna inspiracija, fizičke i mentalne bolesti koje ga lagano uništavaju.

Istovremeno odličan prikaz francuskog društva 19-og veka, od luksuznih salona u kojima se okuplja elita, preko birtija i javnih kuća u kojima se sreću i mešaju svi staleži.
Svuda je razvrat ali i nemaština, bolesti, opijati...

Ono što je zaista dobro je atmosfera.
Mračna, prepuna teskobe i pesimizma, nekog sivila koje kao da govori da ova priča ne može imati srećan kraj.

Crtež je fantastičan, najbolji deo svega.
Specifičan, detaljan, prepun simbolike.
Facijalne ekspresije, enterijeri prostorija u kojima Baudelaire boravi sa svojom muzom, scene seksa, halucinacije...

Zaista dobar strip koji se ipak neće svideti svima.
Ovo je biografsko delo, lišeno akcije i "happy ending-a".
Jedno "teško i sumorno" delo, mračne atmosfere, koji vam neće ulepšati dan.
Ali ima ono nešto što vas vuče da ga ponovo pročitate, bar prelistate...
DzekDenijels Posted - 15/05/2023 : 15:39:48Oduvek sam voleo stripove bez teksta.
U njima crtež ima onu specifičnu težinu da nam samostalno (bez teksta) dočara i objasni sve ono što je autor želeo,
a isto tako doživljaj priče zavisi od naše senzibilnosti i percepcije nacrtanog.

Ono što odmah ostavlja utisak je "položeni" format stripa, crna boja koja nagoveštava mračnu atmosferu, i naravno efektan naslov.
Osim toga ideja jedna strana - jedna slika/kadar mi se dopala.

Dok je u meni daha je strip o osveti, preživljavanju, surovoj borbi za opstanak u svetu onog najmračnijeg Divljeg Zapada.
Ovo je priča u kojoj nema milosti, kompromisa, praštanja.
Furiozna potera bez predaha, kroz mračnu šumu okovanu snegom i ledom.

Sve to dočarano kroz specifičan, ali za mene izuzetan crtež.
Fenomenalna kombinacija crne i sive (modre) boje tako dobro dočarava surovost zime, hladnoću, donosi onu mračnu atmosferu.
Kadriranje, emocije na licima ljudi, dah koji se ledi...
Zaista je Martin obratio pažnju na svaki detalj.
Ovde zaista “slika govori više od hiljadu reči”.

Izuzetan strip/”slikovnica” koju bi svako trebalo da “pročita”.
Izvorna ideja me podseća na film The Revenant.
Inače tehnički savršeno urađeno izdanje.
DiSkAcH Posted - 08/05/2023 : 08:23:38
Kompjuterski pacov kao svemirski brod.Odlično. :D ;)
naker Posted - 03/05/2023 : 23:48:58
Dead Dead Demon's Dededede Destruction (12 tankobončića)

Napisao i nacrtao: Inio Asano


Priča o dve najbolje drugarice srednjoškolke koje pokušavaju da se izbore sa svagdanjom borbom bivstvovanja u Tokiju nad kojim lebdi vanzemaljska svemirska letilica.

Strip je u suštini podeljen na ova dva dela: jednu polovinu čini nažalost previše detinjast portret života srednjoškolki i studentica; dok drugu polovinu čine geopolitičke i filozofske rasprave povodom pojave svemirskog broda. Odakle je došao, zašto se pojavio, ko su vanzemaljci i koje su njihove namere, kako će proći prvi kontakt između zemljana i vanzemaljaca, eksploatacija napredne tehnologije od strane Japana, kao i zavist drugih zemalja zbog promene balansa moći u svetu. Suvišno je naglašavati da je šteta što je Asano preveliki akcenat stavio na prvi deo priče, a premalo na drugi, koji je de facto zrelijoj publici zanimljiviji za čitanje.

Što se tiče crteža, nadam se da je Asano propisno častio ekipu crtača pomagača koja je radila na ovom serijalu jer crtež rastura. Praktički ceo pretposlednji tankobončić (#11) je melem za oči koliko je to moćno ilustrovano. A i sviđa mi se što Asano ima taj a la Moebius smisao za humor i strip ne shvata previše ozbiljno, pa smo često počašćeni lucidnim scenama kao npr. kada sa svemirskog broda otpadne parče koje izgleda kao kompjuterski miš A predsednik USA je naravno Trump

Uglavnom, 80% slice of life, a 20% sci-fi, šteta što nije napravljen bolji balans i da ima manje detinjastog pokušaja humora, ali strip ima par zanimljivih ideja i uvrnutih momenata gde crtež izvlači mnogo toga
naker Posted - 21/04/2023 : 20:04:28

Spinning

Napisala & nacrtala: Tillie Walden


Autobiografsko delo mlade autorke o njenom detinjstvu i hobiju na koji je utrošila najviše vremena svog života - klizanju. Iskrena i dirljiva priča o devojčici koja je zbog selidbe bila prinuđena da zimu i sneg New Jerseya zameni za žegu Teksasa, i pokuša da se bavi klizanjem u toj američkoj državi koja je poznata po svemu drugom osim po klizanju. Novo mesto prebivališta pored klizanja nudi sa sobom i neke druge izazove; autorka na edukativan način prikazuje nesigurnost mladih osoba prilikom upoznavanja sa novim ljudima i drugaricama, kao i izazovima izlaženja na kraj sa grubijanima i maltretiranjem. Detinjstvo male devojčice umesto da bude najlepši period njenog detinjstva postaje nešto teskobno, hobi koji joj je nekada pružao zadovoljštinu postaje obaveza, a njena seksualna orijentacija nailazi na osudu i ova mlada osoba je prinuđena da prerano sazri kako bi pronašla sebe, svoj identitet.

Zanimljiva je ispovest Tillie da je već u petoj godini života spoznala da je privlače devojke. Obratiti pažnju na način na koji je prikazana njena majka, ona je praktički nevidljiva za Tillie, kao i ona za nju, skoro da se može reći da je njena majka imala cameo ulogu u njenom životu. Tillie nije imala prisnost sa majkom, pa je zamenu pronašla u instruktorki klizanja koja je u njenim očima imala ulogu majke. Dok sa druge strane otac je uvek bio tu za nju, uvek druželjubiv i pričljiv, uvek dostupan, njemu nije bitna njena orijentacija, on je voli bezuslovno.

Crtež je u duotonu, ali autorka s vremena na vreme na zanimljiv način koristi žutu boju. Balet i klizanje nisu tako daleko jedno od drugog, pa cenim da će mnoge ovo delo podsetiti na Polinu. U svakom slučaju jako, jako lepa i dirljiva priča
anto Posted - 19/04/2023 : 20:04:24
zajebava borg
udarnik007 Posted - 18/04/2023 : 16:08:56
quote:
Originally posted by borg

quote:
Originally posted by jagodanbg

Najkula će ga raditiAlbumski ili integralno?Integrali 3 u 1.
borg Posted - 18/04/2023 : 15:35:44
quote:
Originally posted by jagodanbg

Najkula će ga raditiAlbumski ili integralno?
jagodanbg Posted - 18/04/2023 : 14:46:39
Najkula će ga raditi
izivko Posted - 18/04/2023 : 13:31:36
Lincoln 9 Weder Gott noch Meister (S&L, 2022, 48 str. / Ni Dieu ni maître) - Jouvray & Jouvray

Posljednji album Lincolna nosi naziv Ni Bog, ni gospodar.

Lincoln se vraća u Ameriku i zatiče zemlju u kurcu. Na ulicama New Yorka vlada anarhija, klasna borba, religijski fanatizam, rasna mržnja, a po belaju i prohibicija.
Pošten čovjek ne može se ni pošteno nalokati....

Showdown! Kako će završiti njujorška alka? Tko će pogoditi u jedan punat, tko u dva a tko u sridu? Naravno, nećemo ništa otkriti.

Ne mogu i ne želim se pomirit s time da više nema Lincolna! Preporuka izdavačima!- Promijeniti svijet? Što je to na svijetu dobro a što loše?- Sloboda se ne poklanja, za nju se valja izboriti.
Boljševici nisu uklijevali i sad su gazde u svojoj kući.-Trebamo delati i razvaliti sistem do temelja.- Pometimo komunističke svinje!

Red Marquis Posted - 07/04/2023 : 21:44:55
quote:
Originally posted by anto

da li je pribeležio i neko iz Zlodruge?


Jedino ako se prevede negativac Goran Stanković u Domagoj Horvat.
anto Posted - 07/04/2023 : 21:20:32
da li je pribeležio i neko iz Zlodruge?
KuntaKinte Posted - 07/04/2023 : 16:05:00
quote:
Originally posted by Markos

Go-St-111, Ko-lor-ka. Pribilježio.


Pa imam pravo na jednu želju godišnje.
Markos Posted - 07/04/2023 : 15:16:23
Go-St-111, Ko-lor-ka. Pribilježio.
KuntaKinte Posted - 07/04/2023 : 14:38:57
GoSt111 (2022, Ablaze) s Mark Eacersall i Henri Scala, c Marion Mousse
Uvek me žacne i nije mi prijatno kad počnem da čitam ili gledam nešto gde su glavni negativci Srbi. Jebi ga, zauzmem odbrambeni stav i nekako imam ogradu. Što koji moj ne uzmu lepo Ruse, kao i obično, što nas ponovo čačkaju?
Enivej, Goran Stanković je gasterbajter koji se bori da opstane u zajebanom kapitalizmu u koji smo svi uplovili i spletom nesrećnih okolnosti mora da postane low level krimos, pritom i da druka policiji da bi nekeko preživeo.
Nema bolje stvari nego kad vam ovakvu priču priča neko iz prve ili druge ruke (najbolji primer je serija The Wire), a upravo to je i slučaj i sa GoSt111 gde je koscenarsita komesar Francuske nacionalne policije sa preko 20 godina iskustva.
Vrlo brzo to preraste krimić i postane priča o ljudima, o gradu, o preživljavanju, o životu, savršeno ispričana.
Ovo mora da bude Kolorka.
naker Posted - 29/03/2023 : 18:02:07


Planetes

Napisao i nacrtao: Makoto Yukimura (četiri tankobončića)


Yuri, zajedno sa još dva astronauta, je član posade koja se bavi sakupljanjem svemirskog otpada. Nikome od njih ovo nije idealan posao, i sve troje se bave ovim zanimanjem iz različitih razloga, ali zajednička strast prema zvezdama će ih zbližiti jer kosmos je veliko mesto i biti sam u svemiru je zastrašujuća pomisao.

Yukimura odlično, i poprilično detaljno crta astronautsku opremu, brodove i svemirske stanice; dok se isto ne može reći i na način na koji je crtao lica na početku stripa jer previše je to pojednostavljeno izgledalo i nekad se stiče utisak kao da čitate neku shonen, a ne seinen mangu. Ali srećom kako priča dalje odmiče tako i radnja postaje ozbiljnija i progresivno sve bolja i bolja. Pokušaja humora ima sve manje i manje, i umesto detinjastih kreveljenja dobija se u nekim momentima poprilično filozofsko i egzistencijalno štivo koje se dotiče svemira, ljudskog istraživačkog i pionirskog duha, i gde se pokušava pronaći srž onoga što nas kao jedinke motiviše. Yuri ima samo jedan cilj u životu, biti uspešan astronaut, ali što se više približava tom cilju to više shvata da ga nešto koči, ima napade anksioznosti i panike, počinje da shvata da odlazak u svemir sam po sebi nije dovoljan, kao da toliko žarko želi da ode u svemir da se stiče utisak kao da hoće da pobegne od nečega.. On tu prazninu, tu glad u sebi, želi da utoli odlaskom u svemir, ali istraživanje svemira samo po sebi nije jestivo bez najvažnijeg i najhranljivijeg sastojka - ljubavi. Iako je ovo sci-fi strip o potencijalu i opasnostima putovanja u kosmos, nadrealni i lucidni momenti gde glavni lik preispituje samog sebe kako bi naučio neke bitne životne lekcije su mi najupečatljiviji deo ove mange.

Dobra priča i pouka, dobra građa likova, tehnički aspekt putovanja u svemir verno prikazan, priča taman dugačka koliko treba da bude. Nema se baš puno toga zameriti ovom delu, cenim da će se malo ko pokajati ako da šansu ovom stripu - vredi Planetes
Peyo Posted - 27/03/2023 : 08:55:25
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara
Pansion Ikoku je divan, divan strip.Slažem se.

Jedna od najdražih mangi u kolekciji.

Meni puno iznad Scotta Pilgrima.
Dzimi Gitara Posted - 27/03/2023 : 06:29:31
Ne može se smatrati ozbiljnim poznavaocem stripa neko ko nije čitao Rumiko Takahaši. Pansion Ikoku je divan, divan strip.
anto Posted - 27/03/2023 : 01:28:42
dobro,to je ipak suvi klasik
alexts Posted - 26/03/2023 : 22:56:41
Ipak je Beverly Hills, 90210 neprevaziđen.
anto Posted - 26/03/2023 : 22:38:20
još samo da se nađe prigodan izdavač?
voleo bih da to bude recimo Laguza.
naker Posted - 26/03/2023 : 21:13:53
I poslednji osvrt za koji sam ostao dužan:Maison Ikkoku

Napisala i nacrtala: Rumiko Takahashi (petnaest tankobončića)


Godai je ronin, student bez fakulteta, koji nije uspeo iz prve da položi prijemni ispit na koledžu koji želi da upiše. On živi u prastarom internatu koji se raspada, provodeći vreme dangubeći sa drugovima i ludim komšijama, ali njegov život će se iz korena promeniti kada se na prvi pogled zaljubi u novu upravnicu zgrade Maison Ikkoku - Kyoko Otonashi. Ali ljubav na prvi pogled nije dovoljna da osvoji njeno srce, jer ona je par godina starija od mladog studenta, a uz to je još i udovica, i ovaj mladić će morati pošteno da zasuče rukave ako je istinski voli i želi da bude sa njom.

Glavna premisa stripa je da ako jedan muškarac želi da osvoji žensko srce on prvo mora da savlada sve "izazove" da bi dokazao da zaslužuje njenu ljubav. Zbog ovakve postavke strip postoje romantična komedija sa bezbroj komičnih i smešnih situacija gde Godai (ne)uspešno pokušava da se udvara Kyoko. Rumikin smisao za humor zaslužuje samo reči hvale, jer ima taj neki logičan, prizeman smisao za humor gde taman kada se čini da su se sve kockice posložile, da je kosmička ravnoteža uspostavljena i da su planete skladno poravnate, i kada deluje da je sve idealno da se konačno nešto desi između Kyoko i Godaija - usledi hladan tuš humoristične prirode pa su nesuđeni ljubavnici prinuđeni da ponovo krenu iz početka.. Rumiko onda proširuje priču sa uvođenjem ljubavnog trougla kada u priču uđe još muškarac, i kada se pred Kyoko postavi večita dilema sa kojom svaka devojka treba da se suoči - da li prilikom izbora partnera treba da sledi srce ili logiku?

Scott Pilgrim vs. Maison Ikkoku; dva slična stripa između kojih se mogu povući brojne paralele. Kod oba stripa imamo detinjastog mladog muškarca koji se zaljubljuje u devojku stariju od njega, i potrebno je da prebrodi brojne izazove da bi osvojio / zaslužio njeno srce. Pilgrim u maniru video igara mora da savlada sve boss-ove tj. Ramonine bivše; dok Godai ima životne izazove jer treba da položi ispite, završi fakultet, pronađe dobar posao itd. Kod oba stripa se pojavljuje i treći muškarac, koji je po svakoj logici idealniji partner za glavnog ženskog lika (par godina stariji, zreliji, bolji posao, više love itd), ali ženski likovi radije slušaju svoje srce. Kod oba stripa imamo curu iz srednje škole koja se zaljubljuje u Pilgrima / Godaija. Kod oba stripa "prijatelji" ismevaju glavnog lika i večito se sprdaju na njegov račun. I humor je veoma sličan, jer su i Pilgrim i Godai mladi, neozbiljni momci koji fantaziraju i skloni su sanjarenju pa imamo komične momente gde oni često udare u nešto jer im je glava u oblacima itd. Uostalom, O'Malley je svojevremeno izjavio da je hteo da napravi shonen strip na sličan fazon kao Ranma, očigledno da je bio veliki fan stripova koje je radila Rumiko.

Ukratko; smešno, zabavno, dirljivo, slice-of-life koji ima dušu, genijalan strip. Od mene apsolutna preporuka za Maison Ikkoku
john connor Posted - 24/03/2023 : 18:48:26
Da, da, tako je lepo izvukao sustinu, sto nije bilo lako. Preporuka i za strip, i za knjigu.
Red Marquis Posted - 24/03/2023 : 15:13:23
quote:
Originally posted by john connor

Procitao sam Stare Majstore, u izdanju Boolevar Booksa, i ovo delo ce proci ispod radara. Meni je Bernhard jedan od omiljenih pisaca, kod nas u SRB, objavljuje ga LOM, i bas me zanimalo kako je uradjen strip, ili pre graficki roman. Dojam je vise nego dobar, od mene preporuka. Samo izdanje od formata, poveza, sve kako treba za jedno dobro sc izdanje.


Meni isto odličan, lepo je izvukao suštinsko iz knjige.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000