forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Julia - Julia fanovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
dzoni Posted - 05/08/2009 : 14:37:13


Julia - tekst o junakinji

Julia - recenzije

Julia - facebook

Julia - Sergio Bonelli Editore
evo mislim da jos nije otvoren fan klub za juliju pa sam ga ja pokrenuo.bas bi voleo da neka kuca nastavi izdavanje ove junakinje,stvarno kvalitetnog krimi stripa.pa ko zeli moze da napise nesto
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
koze123 Posted - 26/03/2020 : 12:29:55
quote:
Originally posted by Deers

Cukeri


Moguće, ovako su preveli (transkribovali) u DW izdanju.
Deers Posted - 26/03/2020 : 12:01:07
Cukeri
koze123 Posted - 26/03/2020 : 11:51:36
Julija #8: Ako planine utihnu

Scenario: Đankarlo Berardi
Crtež: Đorđo Trevisan uz saradnju Laure Cučeri

Jedna skroz atipična Julija, ali veoma tipičan rad za Berardija - jer ovaj strip više liči na Kena Parkera nego na proceduralnu detektivsku i patološku priču koja je zaštitni znak Julije. I to je donekle i cilj: više okret ka jednom narodu koji je sve izgubio, pokušaj prikaza njihovog trenutnog života po rezervatima, i nikako umanjivanje njihove patnje i bola. Sličnu stvar (na mnogo prefinjeniji i kompleksniji način) je radio i Aron u Skalpiranima, naravno posvetivši tome mnogo više pažnje. Ali pristup je sličan: "Kako da Indijanci prežive u sadašnjem dobu? Šta im je to nametnula Zapadna civilizacija, a šta su uspeli da sačuvaju iz svoje divne i podosta zaboravljene kulture?"

Julija dobija da istražuje slučaj neke vrste ritualnuh ubistava u indijanskom rezervatu, i tamo odlazi zajedno sa Leom. Zajedno odsedaju od šerifove sestre i polako se upoznaju se indijanskim običajima i kulturom, ali i različitim frakcijama koje teže miru (tj. ujedinjenju) sa belcima i onima koji se tome žustro protive. Tu se uključuje i priča podmetnute bombe od 5 godina ranije, koja je po meni jedna od najboljih uvodnih sekvenci koje sam do sad video u Juliji. Sve to na kraju Berardi lepo povezuje i daje jednu koherentnu i zaokruženu celinu, bez repova. Ali, kao što rekoh, ovde akcenat nije toliko na samom slučaju - slučaj se stavlja u drugi plan, a većinu vremena nas scenarista upoznaje sa indijanskim običajima i njihovim načinom života (a samim time i Juliju).

Kroz Julijine monologe i dijaloge sa Leom scenarista nam i pokazuje njihovo nerazumevanje indijanske kulture i običaja, i tako kroz njihov podsmeh velikoj indijanskoj duhovnosti se zapravo podsmeva Amerikancima koji to teško mogu da razumeju. Pre svega zbog drastične razlke u kulturi (govorimo o savremenom dobu), to odskače od njima dominantnog materijalizma, pa je recimo "šaman" izložen podsmehu. Pored toga, Berardi postavlja i veliko pitanje akomodiranja jačem, kako slabije i marginalizovane grupe mogu da razmišljaju: sa jedne strane totalno, ekstremističko očuvanje svoje kulture koje vuče sa sobom odbijanje adaptiranju ili ekstremističko potlačivanje i bezuslovno prihvatanje jačeg, zarad prihvaćenosti sebe i svog naroda. U sredini se nalazi šerif, kao neki glas razuma koji razume i jednu i drugu stranu, i više predstavlja nekog nemog posmatrača događaja. Pored toga, Berardi pokazuje i veliki naklon samoj prirodi, netaknutoj od strane čoveka, i upravo joj suprotstavlja čoveka kao njenog uništioca. Ta ideja je već dugo prisutna u književnosti i drugim umetnostima, ali je lepo što je i ovde prožeta, u skladu sa temom priče.

Takođe se ispituje i pitanje usamljenosti i izolacije, tačka u kojoj se čovek toliko razočara u druge ljude da odluči da živi u planinama. To se pokazuje na kraju da nije odgovor na životne probleme, jer mi kao ljudi imamo urođenu potrebu za komunikacijom i društvom, takozvani gregarni motiv. Zato su možda i stvari tako brzo eskalirale kada je Julija došla u planine. S druge strane, to ne objašnjava Julijine postupke koji deluju zbrzano i pomalo nerealno - čitava ta romansa je mogla biti malo bolje osmišljena i napisana, ili makar na većem broju strana.

Trevisan je pravi izbor za crtača ove epizode. On je umetnik, jer način na koji crta predele, od nezavršenih linija pravi završene konture i predstavlja fizionomiju Indijanaca je besprekoran. Ovakav eksperimentalan crtež odgovara tematici, i jedva čekam da ga opet vidim u redovnoj seriji, I još jedna epizoda koju sam čitao, a koju je on crtao je imala sve ove epitete - reč je o Crvenom Božiću, epizodi #51, i velika preporuka i za nju. Laura Cučeri mi je bila sjajna i na epizodi #5 (Oteti), a pretpostavljam da je ona ovde bila zadužena za senčenje. Čitati ovako nešto na uvećanom formatu bi bilo pravo blago.

Dakle, više je u pitanju metodična i filozofska priča, manje koncentrisana na samu radnju, što nekima može da se ne svidi - no ipak snažno preporučujem ovu epizodu, jer je meni ona u samom vrhu Julije. Prikaz indijanske kulture, njihove patnje i bola, Julija kao sporedni lik, intrigantan slučaj sa dobrim završetkom - sve su to stvari koje su odlično osmišljene i napisane u ovoj epizodi. A ako vas to nije privuklo, makar je pročitajte zbog brilijantnog crteža, koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

P:10 S:10 C:10 N:10 - 100%


zlatan bihac Posted - 09/03/2020 : 16:59:51
bas me zanima kako ce odraditi i da li ce izdati i broj 45??
going going Posted - 08/03/2020 : 23:38:04
quote:
Originally posted by shizma

Znate li možda dali netko ponovno planira izdavati ovaj strip?Od 1 do 44 je izdao DW plus prvi i drugi broj Julijine Mladosti. Prvih par brojeva serijala je objavio i Van Gog pre mnogo godina.

Novi izdavac Golkonda je nastavio od #46.
DODSFERD Posted - 08/03/2020 : 20:40:31
Pa Golconda izdaje od tamo gdje je stao Darkwood, a od broja 1 vjerojatno više nitko nikad.
shizma Posted - 08/03/2020 : 20:37:21
Znate li možda dali netko ponovno planira izdavati ovaj strip?
koze123 Posted - 08/03/2020 : 18:32:56
Julija #7: Šilina duga noć

Scenario: Đankarlo Berardi i Đuzepe De Nardo
Crtež: Luiđi Siniskalči

Još jedna priča koja je u maniru starih, dobrih "whodunit" priča, sa veoma brzom i interesantnom radnjim i malo većim uplivom patološkog nego što je slučaj bio ranije. Patologija je ovde seksualne prirode, i kao neka vrsta odgovora na to, dobijamo užasan nasilan zločin. Devojka je ubijena u parku, glava joj je odrubljena, a ne zna se da li je silovana pre ili posle smrti. Dakle, prilično mračan i teskoban slučaj, ali Berardi ne zalazi puno u domen patološkog kada opisuje zločinca - on ostavlja tragove i predstavlja nam zlikovca, ali ne zalazi dublje pri ekspliciranju nastanka monstruma. Što je dobra stvar, jer toga smo i imali dovoljno u ranijim epizodama.

Pošto je žrtva devojka crne pute scenaristi su i odlučili malo da se pozabave tim socijalnim pitanjem. Krivo mi je što nisu još malo vremena odlučili da posvete tom problemu, prikaza nižeg socioekonomskog statusa crnaca, njihovog teškog života i sl. Stereotipe (posebno zakonske) on provlači kroz lik poručnika Veba, koji iz tih razloga i ulazi u raspravu sa Julijom - da li je ubica njen momak, isto crnac, ili je u pitanju neki bogati belac ili pak neko treći? Veb se vodi godinama u službi i stereotipima o najčešćim počiniocima zločina, a Julija pak previše unosi emocije u svoj posao što dovodi do sudara ideja - a to samo po sebi nije nimalo loše, čak naprotiv - da nije bilo tog sudara ne bi se ispitivale različite teorije i ne bi se ni možda došlo do rešenja. Ovo je neko moje viđenje naravno, nedovoljno potkrepljeno samim stripom.

Uz sve to Berardi postavlja i pitanja: "Zašto Julija radi ovaj posao? Šta je to u njemu što je privlači, iako noćima ne može da spava od užasnih slika i misli koje joj se roje po glavi?" Odgovor je donekle jednostavan, a opet daleko kompleksniji nego što je prikazano. Julijina baka kaže da je stvar u emocijama, njenoj brizi za druge ljude, za studente "van učionice". Neka vrsta "majčinskog instinkta". A opet, u prošloj epizodi taj majčinski instinkt i nije toliko bio izražen (na iznenađenje svih koji gaje stereotipe o ženskom polu!), pa je takvo objašnjenje malo i suvišno. Svakako, ovo se donekle uklapa u njen profil, kao emotivne i dobre osobe koja će dati sve od sebe (i preko svojih moći) ne bi li zaštitila druge. I tu se ogleda heroj glavne junakinje.

Sve u svemu, priča je vrlo interesantna, radnja ide odličnim tempom, veoma brzo i bez zastajkivanja, a crtež je veoma dobar. Crtački stil me je podsetio na Dal Anjola, ali je Siniskalči mnogo bolji pri crtanju lica, pa i dočaravanju atmosfere. Opet, prilično sam zadovoljan ovom epizodom, dijalozi su izuzetno dobri, Julijin dnevnik takođe, epizoda se čita u jednom dahu - od krvavog i strašnog početka, do tužne i mračne završnice. Preokret je dosta dobar, funkcioniše dosta bolje nego neki prethodni. Soldi standardan, uz lep crtež kao i uvek sjajne boje!

P:8 S:9 C:8 N:9 - 84%
koze123 Posted - 01/03/2020 : 11:33:05
Julia #6: Džeri je nestao

Scenario: Đankarlo Berardi
Crtež: Marko Soldi

Više proceduralni krimić i triler nego psihološka izrada profila, i ovaj broj Julije je veoma dobar. Tema je nestanak deteta, i generalno čitav ton ove epizode podseća na dobre whodunit filmove, u kojima se do samog kraja ne zna ko je krivac. Uz to, Berardi se trudi da dobro izbalansira optimizam povodom rešavanja slučaja (odn. nalaženja dečaka) i mračnu ideju, o nestanku jednog nevinog deteta. Od samog nestanka epizoda poprima taj tmuran ton, jer ima li šta gore od nestanka (i potencijalno smrti) jednog nevinog bića, koje nije nikako to zaslužilo? Najgore od svega je što je sama majka siromašna i što je vrlo sigurno da niko od nje neće da traži otkup, te je Džerijeva sudbina još strašnija.

I tu Berardi uvodi jedno 4 lika koji mogu biti krivci: frizera koji je bio optuživan za pedofiliju, nasilnog bivšeg muža, bogatog vlasnika zgrade sa kojim majka ima aferu i njenog sadašnjeg momka, kome je novac preko potreban da bi lansirao svoju karijeru muzičara. I na odličan način nas scenarista provodi kroz sve likove, njihova ekspozicija je odlična, jednog po jednog nam prikazuje da bi na kraju, kroz dijalog Veba i Julije rezimirao celu situaciju (za nas čitaoce). Upravo iz tog razloga podseća na stare dobre whodunit misterije, donekle u stilu Agate Kristi, doduše ne tako prefinjene i mnogo mračnije.

Ali ne bi ovo bila Julija kada u priči ne bi bila uključena neka vrsta patologije - i tu ne mislim na onu eksplicitnu (koja se i imenuje na kraju) već na onu prikrivenu, koja nema ime ali je sveprisutna i stoji u pozadini samog zločina. Izrada psihološkog profila zločinca je nebitna, jer je sam kraj veoma potresan i celo razrešenje je implicitno profilisanje krivca. I tako vam se završnica može svideti (ako je shvatite kao patologiju nastalu iz raznih teških životnih situacija) ili ne (ako je uzmete tako kako je data, "at face value").

Ono što mi se ne sviđa su neke sitnice koje ne tangiraju previše priču - ispitivanje poligrafom u ovakvoj, emotivno burnoj situaciji je besmisleno, budući da sama situacija implicira da će osoba biti veoma uznemirena i bilo kakvi rezultati se ne mogu uzeti u obzir pri bilo kakvom kasnijem odlučivanju. Takođe, način postavljanja pitanja je pogrešan (ako postaviš nekome pitanje "gde si bio" on ti ne može odgovoriti sa da ili ne, što je i cilj poligrafskog ispitivanja). Uz to, čini mi se da je Julijin san ovde na silu ubačen, čisto da se neki šablon ispoštuje, a njen materinski instinkt nedovoljno (tj. uopšte) obrađen. Za osobu koja je usamljena, koja je toliko emotivna i puna ljubavi, materinski instinkt je nešto što bi u ovoj situaciji trebalo da bude dosta izraženo. Da se igralo na tu kartu, da su se više eksplicirale Julijine emocije, pa se pokazalo kako ovaj konkretan slučaj utiče na nju kao osobu, to bi bio pun pogodak. Ovako, ona je samo jedan detektiv u priči, slično Vebu i Leu, distancirana i previše hladna.

Soldi se veoma dobro snašao u crtanju čitave epizode (ovo mu je debi, dok se do sada oprobao samo u crtanju naslovnih strana). I njegov stil fluktuira, i u drugoj polovini je posebno dobar, i prati samu radnju rekao bih. Poslednja trećina stripa je toliko napeta, dobro napisana i brza, a sam crtač je to ispratio fenomenalno, uz sve facijalne ekspresije i emocije koje situacija nosi. Naslovnica mi je dobra, ali moglo je i bolje, posebno jer je na naslovnici majka koja izgleda kao dete, na prvi pogled starija sestra. Sve u svemu, veoma dobra epizoda, u rangu starijih detektivskih priča, doduše sa mračnijim sadržajem i završetkom.

P:8 S:8 C:8 :8 - 80%

solar Posted - 27/02/2020 : 22:16:18
#259
Priča: Giancarlo Berardi
Scenarij: Giancarlo Berardi i Lorenzo Calza
Crtež: Cristiano Spadoni
Naslovnica: Cristiano Spadoni

https://www.sergiobonelli.it/julia/2020/02/19/albo/il-paradiso-puo-uccidere-1007796/

table:
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1582120282876.jpg--.jpg?1582120283000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1582120283194.jpg--.jpg?1582120283000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1582120283521.jpg--.jpg?1582120283000
Shaner Posted - 12/02/2020 : 07:42:28
Evo pročitao i ja drugi Golcondin broj i zadovoljan sam. Iako epizode variraju (najbolja mi je centralna), pravi je gušt čitati nove epizode Julije.

koze123 Posted - 02/02/2020 : 09:06:13
Hvala @Reem . Ne znam za sledeću recenziju, malo sam u gužvi ovih dana, ali peti broj je svakako sjajan u svakom smislu, čitaj ga obavezno. Nadam se da ću stići njega da recenziram, ali to neće biti ovih dana, mada ništa ne obećavam. Videću da li uopšte imam materijala za celu recenziju ili sam većinu rekao u onom podužem tekstu.
anto Posted - 01/02/2020 : 13:46:38
i meni ide na onu stvar font iz dnevnika - ali iz razloga što je previše sitan te se mučim da vidim šta piše.
ReemCP Posted - 01/02/2020 : 13:02:05
A gdje mene nađe "crni" Anto To je napisano nakon mog prvog susreta sa Julijom, kad pojma nisam imao o tom serijalu. Nije da sad nešto više znam, ali su mi jasnije neke stvari, bar neke osnove. I ona pomoćnica od Julije me isprva bila živcirala pa i Julijin dnevnik ispisan nekakvim krasopisom koji mi ponekad predstavlja problem odgonetnuti što piše. Danas su stvari nakon nekoliko pročitanih epizoda potpuno drugačije
anto Posted - 01/02/2020 : 00:12:03
quote:
Originally posted by ReemCP

Sinoc sam procitao prvi broj Julije. Dojam je vrlo dobar sa zanimljivim prikazom likova, samo velika kolicina informacija odjednom za nekoga koji tek krece sa upoznavanjem serijala. Tako da cu ponoviti citanje prvog broja.

Jedino me kraj iznenadio, toliko mucenja, analiza i svega oko slucaja i ta "osoba" na kraju uspije pobjeci?! Znam da je autor i ujedno tvorac Kena, ali valjda ce bit ponekad i smisleniji kraj od ovog 1.broja.Reem,kraljino!!!
quote:
Originally posted by Kontrast 2

To je trodelna priča.


kakav je kontrast partibrejker - bilo je ovde prilično materijala da te kvalitetno najašemo!
šteta što nisam bio tad prisutan.
ReemCP Posted - 31/01/2020 : 23:30:01
@Koze123 - još jednom čestitke na recenziji, baš sam sad komentirao tamo na sajtu Reci mi, ovaj komentar od epizode #5 na prethodnoj stranici, jesi li imao na umu tu epizodu kao sljedeću recenziju? Javi svakako kad budeš znao koja ti je sljedeća na popisu za recenzirati pa da znam koji strip/broj trebam uzeti u ruke
quote:
Originally posted by solar

Vjerovali ili ne ovo je prva recenzija Julije nakon 2013. godine a za nju je zaslužan naš DD analitičar - koze123!

https://www.stripovi.com/recenzije/julia-ju-drkw-4-vatrena-stihija/2372/


solar Posted - 31/01/2020 : 15:54:17
#258
Priča: Giancarlo Berardi
Scenarij: Giancarlo Berardi i Lorenzo Calza
Crtež: Steve Boraley
Naslovnica: Cristiano Spadoni

https://www.sergiobonelli.it/julia/2020/01/27/albo/l-angelo-vendicatore-1007692/

table:
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1580143026604.jpg--.jpg?1580143026000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1580143026952.jpg--.jpg?1580143027000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1580143027239.jpg--.jpg?1580143027000
koze123 Posted - 30/01/2020 : 16:02:14
Julia #5: Oteti

Scenario: Đankarlo Berardi i Maurucio Mantero
Crtež: Laura Cučeri

I posle par proceduralnih epizoda i generalnog uvoda, ova epizoda više spada u domen akcionog trilera sa odličnim psihološkim elementima - sve šljaka kako treba, od ideje, izvedbe, preko crteža do kritike društva. Idemo redom:

Berardi želi da se vežemo za likove pre nego što krene sa radnjom. Zato to maestralno radi na prvih 15 stranica, ali bogami i pre toga, čim otvorimo strip. Zašto? Zato što su svi likovi maltene rađeni po uzoru na poznate glumce! I tako nam je svaki lik primamljiviji i draži, pa i negativci dobijaju neku čvrstinu odmah na početku. Mali Kevin iz "Sam u kući", Glen Klouz, Kevin Spejsi, Čaz Palminteri... Ova priča se "čita kao film", i tako je i kadrirana i osmišljena, a likovi koji liče na glumce to dodatno i potvrđuju.

Radnja počinje veoma brzo i nema uopšte praznog hoda, od samog početka smo ubačeni u akciju koja se grana na predvidljive ali i manje predvidljive načine. Pre svega, scenaristi uključuju radnju koja je na prvi pogled marginalna, ali zapravo predstavlja okidač za dalji tok priče i tek posredstvom te radnje Julija, Veb i Irving bivaju uključeni u glavni tok priče. Pre toga se oni nalaze u toku koji je nebitan za celinu, koji počinje profilisanjem "lopova" u stanici i na kraju ima više humorističan efekat. Ipak, samo profilisanje "lopova" je za razliku nekih ranijih slučajeva urađeno besprekorno, racionalno i logično, bez nategnutih zaključaka koje sam ranije pominjao kao potencijalne mane. A omaž Pouu je samo veliki plus.

Da se vratim na glavnu priču i otmicu porodice i situacije sa taocima - napetost raste svakom stranicom i "builduje" se posebno kada je u pitanju Broj 2, jedan od negativaca. Naime, ne bi ovo bila Julija kada ne bi postojala neka vrsta mentalne tegobe ili poremećaja koji stoji u osnovi ponašanja negativaca, tako je i ta "uloga" dodeljena Kevinu Spejsiju. Od samog početka vidimo da je u pitanju nestabilan čovek, koji ima nametljive flešbekove koji pokreću njegovu agresiju. U pitanju nije psihopatska ličnost već PTSD - posttraumatski stres, a njegov okidač je prvenstveno strah i panika. Tako je njegovo ponašanje veoma nepredvidivo, i svaki sledeći kadar može da predstavlja masakr ili smrt nekog od likova. Berardi posebno sija pri karakterizaciji broja 2, najviše na samoj završnici i kod flešbekova. Tu moram da pomenem sjajnu Lauru Cučeri koja je savršen izbor za crtača Julije! Zasad se ona najbolje snašla i najbolje "skinula" likove, te stvarno liče na glumce po kojima su osmišljeni. Kadriranje je veoma dobro, a njen stil se menja sa besprekorno čistog u prljaviji kako ulazimo u flešbekove. Tu koristi i dosta senčenja što totalno menja atmosferu, te od mene dobija najvišu ocenu.

Scenaristi svoju kritiku društva baziraju ovog puta na eksploatisanju vojnih tegoba, o tome kako ljudi sede kod kuće i govore o miru i pametuju na sigurnom, dok neko drugi gine i prolazi kroz užas da bi im to omogućio. Tako vojnici daju svoje živote da omoguće običnim ljudima svu lagodnost ovog sveta, da bi ih ti ljudi kad se vrate iz vojske odbacili kao poslednje smeće. Tu i leži motivacija lopova - odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke, jer smatraju da im to pravom pripada, što su žrtvovali svoje živote (i psihičko zdravlje i blagostanje) za druge koji ih ne šljive dva posto.

O epizodi može još da se piše, o načinu na koji su likovi napisani i njihove motivacije (od patrolnih policajaca koji imaju dubinu, pa do broja 2 koji je najbolje razrađen), ali od mene dosta. Ovo je pre svega jedan sjajan strip, odlična epizoda Julije koja je napeta od samog početka pa do kraja, sa odličnim dijalozima i izuzetno dobrim crtežom koji je ispratio radnju fenomenalno. Priča je jednostavna, ali tako funkcioniše jer je scenario izuzetan, realističan i događaji se nižu logično, bez preterivanja i scenarijskih grešaka. Ako i niste ljubitelj Julije pročitajte ovaj strip, pre svega jer je ona dosta u drugom planu, i tek na kraju dolazi do punog izražaja.

P:10 S:10 C:10 N:10 - 100%
solar Posted - 29/01/2020 : 13:35:56
Julia u 2020. godini, link:

https://www.sergiobonelli.it/news/2020/01/29/gallery/julia-2020-1007686/
ReemCP Posted - 28/01/2020 : 17:39:03
Pročitao sam danas Koze Juliju 4, komentirao malo ispod dotične naslovnice na sajtu Malo čudan kraj sa Tannerom, žao mi ga. Strpit ću se dok izađe tvoja recenzija, zanima kako si ti to vidio i općenito doživio ovu priču.
koze123 Posted - 27/01/2020 : 19:37:26
Lepo bogami, uživaj! Teško ću se snaći za te sajmove, ne posećujem IL i slično, a da krenem uzimati pa da se ispostavi da nema svega mi nije nešto privlačno. Sačekaću, možda neko preuzme ko Juliju.

Mene baš privlači serijalu što je glavni lik žensko, posebno način na koji ju je Berardi okarakterisao i zamislio, razbijajući sve stereotipe. Malo pauza pa nastavljam.
ReemCP Posted - 27/01/2020 : 18:31:01
Nisam, ja sam ti za Juliju tek saznao prošlo ljeto. Zapravo, čuo sam i prije za taj strip, ali mu nisam pridavao previše pažnje. Znaš ono tipično razmišljanje - glavni lik je žena, ma što će mi to. Onda kako je Golconda počela sa Julijom, pomalo sam se zainteresirao za taj strip i odlučio nabaviti kolekciju (miks Van Gogha i DW-a), fali mi nekoliko brojeva.

Pročitao prvi broj, ali mi sam kraj nije bio jasan, da bi kasnije došao do saznanja ovdje na forumu da se radi samo o prvom dijelu trilogije i da bi valjalo pročitati epizodu 2 i 3, da se zaokruži misao te prve priče. Kako je u međuvremenu Golconda izbacila svoj prvi broj, pa su neki kritizirali strip u vezi nekih tehničkih nedostataka, odlučio sam pročitati te epizode i baš mi se svidjelo Tako da će me sigurno ove tvoje recenzije motivirati da uzmem strip u ruke i čitam kako bude koja priča osvanula na sajtu i usput prokomentirati.

Što se tiče Nick Raidera, mislim da ti je on još najpovoljniji od tih LL stripova. Za usporedbu, ova Julija što ide je nekih 80-tak kuna, dok se po raznim sajmovima knjige Nick Raidera (isto 3-u-1) prodaju po 40, 60 kuna, pa čak i po 30 kuna, čini mi se. Zaista se mogu dosta lako nabaviti po pristupačnim cijenama To je valjda jedan od rijetkih junaka od LL-a koji nema onih "kritičnih" brojeva gdje moraš "ispljunuti" neku veliku lovu.
koze123 Posted - 27/01/2020 : 13:19:35
quote:
Originally posted by ReemCP

Vidim da si i poslao Moglo bi ovo jako brzo osvanut na sajtu, jer fali malo te raznolikosti junaka u recenzijama, a Julija je pun pogodak. Ovime ćeš me samo natjerati da uzmem strip (ove) u ruke i počnem čitati Juliju ispočetka.

I samo polako, kad stigneš, veselim se i tvojim daljnim radovima na Juliji (a kako bi tek volio da se jednog dana uhvatiš i Nick Raidera - slični po žanru, ali otom-potom ).To mi je i cilj, malo da podstaknem ljude da se uhvate Julije i da zaborave samo na stare "klasike" koje iščitavaju po petnaesti put. Pun pogodak bi bilo kad bi neko uskoro krenuo sa pisanjem recenzija za druge brojeve, da se cela priča raširi. Uzimaj Juliju i ponovi neke epizode, ne znam jesi li pročitao svih 50 koliko je izašlo?

Što se Nika tiče, otom-potom, problem je nabavka jer su mi Libellusovi stripovi izuzetno skupi i izbegavam ih (jedino imam Deadwood Dicka), pa čekam da neko to objavi u prihvatljivijem obliku. Do tad, hvala Bogu stripova ima i više nego što mogu da pročitam, uvek će biti nešto za čitanje (i recenziranje )
ReemCP Posted - 27/01/2020 : 12:58:20
Vidim da si i poslao Moglo bi ovo jako brzo osvanut na sajtu, jer fali malo te raznolikosti junaka u recenzijama, a Julija je pun pogodak. Ovime ćeš me samo natjerati da uzmem strip (ove) u ruke i počnem čitati Juliju ispočetka.

I samo polako, kad stigneš, veselim se i tvojim daljnim radovima na Juliji (a kako bi tek volio da se jednog dana uhvatiš i Nick Raidera - slični po žanru, ali otom-potom ).
koze123 Posted - 27/01/2020 : 12:21:01
Hvala ReemCP, recenzija za #4 je napisana! Ne znam za ostale epizode kada ću (i koje ću), ali svakako će biti još.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000