forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Milazzo Posted - 06/09/2008 : 09:57:27"Ken Parker - serijal što su ga 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo, zauzima bitno mjesto u povijesti talijanskog, a i svjetskog, stripa. Traper, vojni izviđač, šerif, bjegunac, detektiv, pisac... Ken je Parker sve samo ne klasičan heroj Divljeg zapada. Čitatelje je osvojio baš tom nesposobnošću da bude junak i "profesionalni" pustolov, svojom bliskošću "običnome" čovjeku, mogućnošću da pogriješi, mudrošću kojom takve greške priznaje, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, razmišljanjima, sumnjama te vrlinama poput velikodušnosti, dobrote, prijateljstva, odanosti, altruizma, hrabrosti, idealizma, optimizma i samostalnosti."Otvaram ovaj topicu čast Kena Parkera, meni najomiljenijeg Bonelli junaka! Vjerujem da i on, kao i drugi SBE junaci zaslužuje svoj topic. Na topicu će se naći informacije o Kenu, razmišljanja i komentari čitatelja, slike i naslovnic, te novosti (ako ih bude ) vezane uz Kena... Također, slobodno postavite bilo kakvo pitanje vezano uz Kena jer sam siguran da će se naći netko s odgovorom kojeg tražite.

Uživajte!O Kenu Parkeru: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-view&Hero=kp

Popis stripova: http://www.stripovi.com/index.asp?page=hero-editions-list&header=1&Hero=kp

Recenzije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=KP&Author=&Title=
O autorima:

Ivo Milazzo (crtač)


"Ivo Milazzo rodio se 20. lipnja 1947 u Tortoni. Vrlo se rano s obitelji seli u Liguriju, gdje u srednjoj školi u Genovi upoznaje Giancarla Berardija s kojim se vrlo brzo sprijateljuje te zajedno debitiraju 1971., s kratkim stripom "Il cieco" ("Slijepac"), za reviju Horror. Ivo zatim crta nekoliko epizoda Tarzana za izdavačku kuću Cenisio (opet po Berardijevu scenariju), a potom neko vrijeme radi erotske stripove za izdavačke kuće Universo i Ediperiodici. 1974., zajedno s Berardijem, stvara Kena Parkera, strip koji će ga proslaviti, koji će ga potpuno afirmirati kao autora i kojeg će neprekidno crtati iduće dvadeset i tri godine, sve do 1997."

Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/ivo-milazzo/6/
Giancarlo Berardi (scenarist)

"Giancarlo Berardi rodio se 15. studenog 1949. u Genovi. Stripom se počeo baviti nakon kratkog kazališnog (bio je autor i glumac u studentskoj kazališnoj sekciji) te sviračkog angažmana (pjevao je i svirao gitaru u grupi "Gli scorpioni"). Od 1970. je do 1974. napisao niz kratkih priča, od pustolovnih do horror sižea, za razne izdavače, surađujući i na naslovima kao što su Tarzan ili Diabolik, da bi 1974., zajedno s Ivom Milazzom stvorio Kena Parkera, svog najznačajnijeg junaka."


Puni tekst: http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/giancarlo-berardi/76/

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
anto Posted - 16/11/2019 : 19:00:45
Berardi,Mantero,Alessandrini,Cianti,Maraffa&Monti:Ken Parker - Dan kada je gorjela Chattanooga/Kraljica Missourija/Montana (Strip-Agent,KP#8)
U osmom trobroju su nešto slabije priče,ali i crtački su mi ispod proseka za ovaj serijal.

Berardi,Mantero&Alessandrini:Ken Parker #22 - Dan kada je gorjela Chattanooga
Najbolja priča u knjizi - počinje tako što pratimo razne pričice,koje se slivaju u glavnu - na interesantan i veoma duhovit način;a sve se dešava oko jedne nesvakidašnje ideje za pljačku u kojoj je uključena prevara sa vatrogasnim kolima,i koja se ne odvija po planu,ali prerasta u talačku krizu.Ovde Berardi pokazuje kakav je majstor za prikazivanje ljudskih karaktera,socijalnih i klasnih razlika...
5/5

Berardi&Cianti:Ken Parker #23 - Kraljica Missourija
Ovu neobjavljenu priču (od strane Dnevnika) sam pročitao u piratskom izdanju,i bila mi je "wtf iz dis??,kakav je ovo Ken?";a onda sam posmislio da je problem do samog pirata koji je bio odrađen amaterski.
Ali Misuri je definitivno slabašan Ken (nije sad da je toliko loš,ali u poređenju sa ostatkom serijala,zaista odskače kvalitetom,u negativnom smislu),ružnog i često nejasnog crteža (mada će se Kjanti još pojavljivati na serijalu,i biće dosta bolji),a priča bi sigurno bila bolja i razumljivija da je neko drugi ovo nacrtao.Nije džabe Dnevnik napravio ovde preskok.
Sam strip se vrti oko raznih intriga na parobrodu Misuri kvin,u koji je umešan i Keniša.
2.5/5

Berardi,Mantero,Marraffa&Monti:Ken Parker #24 - Montana
Jedna od manje priznatih Kenovih avantura,ali meni jako dobra - i nekad i sad.Klasičan vestern sa lokalnim moćnikom,sposobnom udovicom koja vodi ranč na koji je pomenuti bacio oko,brdo plaćenika...i normalno,Kenom.Akcijska kaubojština sa odličnim Marafom i manje dobrim Montijem.Zbog ovog potonjeg sam razmišljao da dam pola ocene manje od one koju sam dao,ali nek ipak ide ova koju napisah.
4/5
anto Posted - 15/11/2019 : 18:28:12
Berardi,Mantero,Milazzo,Trevisan&Maraffa:Ken Parker - Suvišan/Priča o oružju i prevarama/Božji sud (Strip-Agent,KP#7)
U ovoj sedmoj knjizi,sve same sjajne epizode;kako scenaristički,tako i crtački.

Berardi&Milazzo:Ken Parker #19 - Suvišan
Ovo je jedna od kultnijih priča Parkera Kena,i to sa punim pravom.Sam scenario je pun klišeja (ostareli narednik odlazi u penziju,te ga pukovnik moli da bude pratnja njegovoj trudnoj ženi koju želi da skloni teritorije na kojoj samo što nije počela pobuna indijanaca;a tu je i Ken koji upoznaje slatku porodicu koji su ustvari krijumčari oružja...),ali sa kakvom je emocijom Berardi to ispripovedao,pa to je prelepo.
5/5

Berardi&Trevisan:Ken Parker #20 - Priča o oružju i prevarama
Trevisan sa svojim prljavim crtežom mi je ponajdraži crtač na Kenu,a i Berardi kao da je za njega pisao sve same najbolje priče.Tako je i ova,prava krimi pričica,prosto sjajna,a dodatni plus je brdo komičnih situacija koje se savršeno uklapaju sa glavnim narativom.
5/5

Berardi,Mantero&Marraffa:Ken Parker #21 - Božji sud
Nekada mi je "Ko je ubica?" iliti Božji sud, spadala u top 5 Kenovih sveski,ali danas mi je malčice lošija - valjda mi sad više leže priče sa manje akcije a više dramskih elemenata.
Ali opet je,ova triler storija,jako,jako dobra.
Marafa sjajan!
4.5/5
Spock Posted - 13/11/2019 : 15:38:26Ken Parker SR 18: Santa Fe Express (KP SA 6c, KP LIB 18, KP LMS 806)Zanimljivosti:

- Radnja se odvija u Novom Meksiku (Santa Fe, Los Alamos) i Coloradu (Silverton).
- Dnevnik je naknadno objavio ovu epizodu, tek 1988., a to je 6 godina kasnije nego ostale epizode iz ovog perioda. Zašto, ne znam?Komentar:

Većinom se slažem s Dextersovom recenzijom. Lijepo je to sve sročeno, ali nitko osim "hrvoja23" nije spomenuo najjaču scenu u serijalu do sada! Scena koja pogađa bit, srž onoga bitnoga u svijetu koji nije bajka.

Meksikanac Emiliano je to svijetlo, dobro u svijetu na kojem treba inzistirati. Ne izražavanje oduševljenja brutalnim i nebitnim scenama!
Taj neugledni, škrti, bogobojazni Meksikanac prolazi preobrazbu u osjećajnog, hrabrog i velikodušnog junaka ove odlične epizode. On je ta junačina ove priče, ne hladni i nedokučivi Ken!
Pogledajte koliko je emocija u toj sceni gdje Emilio grli dječaka. Cijeli svijet je tu stao! Dječak kaže za svog tatu da je najveći. Da, baš kao i svi tate svojim sinovima! To i Berardi preko Emiliana jasno ističe.Tko je dječakov tata?
To je obični, beskurpulozni pljačkaš, sposoban pucati nevinu čovjeku u leđa. I mrtav je! Stigla ga je zaslužena kazna!
Ali dječak nije kriv!
On čeka svoga velikoga tatu koji neće doći!
Zagrljaj koji slijedi govori više od stotinu riječi...
Da, Emiliano pita Kena vjeruje li u Boga, a ovaj ne odgovara. Emiliano svojim djelima pokazuje da vjeruje - kao nepošteni upravitelj koji je oprostio dugove dužnicima svoga gazde i tako si otvorio vrata raja. To radi i Emiliano - meksički Robin Hood. Krade od države, da bi dao onima kojima treba, iako je i njegovoj obitelji isto potreban novac. Ali njegova dvanaestočlana obitelj još ima svoga velikoga tatu - tatu koji će nagovoriti Kena da mu prepusti svoj dio nagrade.

Vratimo se sada cjelokupnoj priči. Ovdje nas Berardi ponovno iznenađuje i servira nam jedan "buddy-buddy" vestern. Daje nam uzbudljivu, detektivsku potragu, bez nelogičnih zamjerki - upravo suprotno.
Kao što nas je i navikao, pokazuje nam sve grozne ljudske osobine: pokvarenost, okrutnost, nemilosrdnost, prijevaru, laž...
Tu se ova epizoda ne razlikuje od dvije prethodne: besmislenog "Nemilosrdnog Butcha" i horor masakra u planinama Stjenjaka.
Ipak, i u tim pričama je pokazao tračak svjetla, najprije preko postupka Butcha na kraju prve i samilosti učiteljice, pa i doktora u "Dugoj, krvavoj stazi".
Ovdje bih još izdvojio scenu s nesretnom djevojkom, koja, uz pomoć naših junaka, bježi od roditelja - zlostavljača u najgorem obliku. Svejedno, unatoč Kenovom trudu, nekome je suđeno da pati u životu i ona opet nesvjesno bira očitog prevaranta - pravog kicoša bez pokrića.

Berardi, unatoč tolikoj negativnosti u svijetu, ovdje konačno pokazuje pravu stvar - ono što je bitno i što treba isticati. Vrline koje ima svaki pravi strip junak, pa i Ken, samo što on neće sam sebi da prizna te vrline, pa ispada kao da pomaže drugima preko volje ili zato što nema drugog izbora.
Zato i nije odgovorio na Emilianovo pitanje!

Alessandrini solidan, ali daleko je to od Milazza, pa čak mi je i Marraffa bolji (ne mogu vjerovati da samo ovo napisao). Teško mi je objasniti to, ali kao da mu fali emocija u crtežu - atmosfere.

(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 7, naslovnica: 8) - 89%
Spock Posted - 10/11/2019 : 13:57:11
@Dwayne:
Već sam odavno primijetio da smo na sličnoj valnoj dužini!

Istina, malo si škrt s ocjenama, ali držiš kriterij na zavidnoj razini, a to je bitno kod procjene objektivnosti komentara određenog člana.
Dwayne_Looney Posted - 09/11/2019 : 23:18:49
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

quote:
Originally posted by pcoro

Krivo si me shvatio, Spoče, ne branim ja serijal, serijal je prilično dosadan, samo što je onda kad je dobar vrh Bonellija. Branim ovu epizodu jer mislim da se izdiže nad ostalima dobrom karakterizacijom lika Butcha, a da je nasilje ovdje samo začin bez kojeg bi se moglo... vidjet ćeš, kad budeš krenuo čitat tu iduću epizodu što je tek bespotrebno crnilo i negativa. I dosada - kad čitaš i više te nije briga za ništa nego listaš sve brže i brža da dođeš do kraja.A meni npr. iduća epizoda u top 5 od dosad pročitanih 25.Pišem recenziju za slijedeću epizoda i moram se prikloniti mišljenju kolege Dwaynea.

Riječ je o epizodi Ken Parker SR 17: Duga, krvava staza.

Bravo, drago mi je da se i tebi svidjela i da si se odlučio za recenzije. Baš me čudilo kad ju nisam našao dok okolo pljušte 100% na sve strane.
Spock Posted - 09/11/2019 : 23:07:42
quote:
Originally posted by pcoro

Zgrožen sam. Izgleda da se jedino možemo složit da se ne slažemo.Znaš kako se kaže: sto ljudi, sto čudi.
Ja cijenim tuđe mišljenje i nadam se da ćeš ostaviti svoj komentar kada moja recenzija bude objavljena.

pcoro Posted - 09/11/2019 : 23:01:45
Zgrožen sam. Izgleda da se jedino možemo složit da se ne slažemo.
Spock Posted - 09/11/2019 : 22:45:48
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

quote:
Originally posted by pcoro

Krivo si me shvatio, Spoče, ne branim ja serijal, serijal je prilično dosadan, samo što je onda kad je dobar vrh Bonellija. Branim ovu epizodu jer mislim da se izdiže nad ostalima dobrom karakterizacijom lika Butcha, a da je nasilje ovdje samo začin bez kojeg bi se moglo... vidjet ćeš, kad budeš krenuo čitat tu iduću epizodu što je tek bespotrebno crnilo i negativa. I dosada - kad čitaš i više te nije briga za ništa nego listaš sve brže i brža da dođeš do kraja.A meni npr. iduća epizoda u top 5 od dosad pročitanih 25.Pišem recenziju za slijedeću epizoda i moram se prikloniti mišljenju kolege Dwaynea.

Riječ je o epizodi Ken Parker SR 17: Duga, krvava staza.

Recenzija napreduje odlično i evo ulomak iz nje:


Kada o nekoj priči možeš pisati satima, a da imaš osjećaj da još nisi sve napisao što si trebao i mogao, onda je to primjer jedne odlične i dobro ispričane priče. Za razliku od nekih ranijih, a posebno prethodne "Nemilosrdni Butch" ovdje nema te neprimjerene upotrebe brutalnih scena. Sve je dozirano u idealnoj mjeri s okolnostima, a svi akteri su idealno okrakterizirani, bez ikakvih sumnji u realnost događaja i aktera u cjelini. Sve je lijepo zaokruženo.

Namjerno nisam išao u detaljno rasčianjivanje, da bih i onima koji još ovu epizodu nisu pročitali sačuvao taj faktor iznenađenja koji sam i sam imao. Baš kao i Berardi na kraju, ostavio sam neke stvari otvorene, a čitatelji sami neka zamisle ili razbiju neke nedoumice uzimajući ovaj strip u ruke.
lwood Posted - 06/11/2019 : 22:20:29
Bar neka korist od njih da te nauče da život nije bajka.
Spock Posted - 06/11/2019 : 21:58:37
@lwood: Ne pratim dnevna politička zbivanja. Trenutno su mi dovoljni Berardi i Bunker.
lwood Posted - 06/11/2019 : 21:05:18
quote:
Originally posted by Spock

@NESVRSTANI:
Priznajem da su moji komentari provokativni, ali vidiš da funkcioniraju čim tebe i lwooda natjeraju na komentar.

Vjerujem da je Berardi iz glave izmislio brutalnu scenu s bebom, jer ne vjerujem da bi tako nešto palo na pamet čak ni "lwoodovim" krvoločnim Vikinzima.
Iz toga proizlazi moja izjava koja ti je zasmetala.
Onda bi bilo provokativnije da si napisa npr;čudite se brutalnosti u ovoj priči a u Saboru vam sidi lik optužen da je tira ljude da piju akumulatorsku kiselinu. Ili tako nešto ,imaš gomilu stvari puno provokativnijih ,realnijih i bližih.
Spock Posted - 06/11/2019 : 21:00:50
@NESVRSTANI:
Priznajem da su moji komentari provokativni, ali vidiš da funkcioniraju čim tebe i lwooda natjeraju na komentar.

Vjerujem da je Berardi iz glave izmislio brutalnu scenu s bebom, jer ne vjerujem da bi tako nešto palo na pamet čak ni "lwoodovim" krvoločnim Vikinzima.
Iz toga proizlazi moja izjava koja ti je zasmetala.
NESVRSTANI Posted - 06/11/2019 : 20:25:02
quote:
Originally posted by Spock

@pcoro & NESVRSTANI:
Sve stoji što vi pišete, ali ja sam napisao svoje mišljenje o jednoj epizodi, ne serijalu u cjelini.

Kad maknemo te šokantne scene, priča nije ništa osobito, kako ju je većina prikazala, za razliku od dosta prethodnih epizoda.

Lukavac Berardi pomanjkanje originalnih ideja pokušava nadomjestiti šokantnim brutalnim scenama, što mu je očigledno i uspjelo kod većine.

Nema veze, idem dalje.
Vidim da sljedeća epizoda (koja nije na dobrom glasu) nema recenziju, pa bih je mogao pokušati i napisati.


Tvoje mišljenje o epizodi nije sporno, ali je sporno nazivanje Berardija bolesnikon i optuživanje ljudi kojima je ova epizoda dobra da su krvoloci koji podsvjesno uživaju u brutalnin scenama.
Meni većina američkih stripova ne leži jer su puni nasilja koje osin samoga nasilja nema nikakvu svrhu ali ovde mi to nikako nije slučaj.
Nisan stručnjak za indijance ali ono malo šta znan iz stripova i filmova je da su Kiowe bile izrazito brutalne, tako da kad čitan strip u kojen se pojavljuju Kiowe očekujen brutalnost. Ajde, dat ću ti za pravo da je scena sa bebon nekome možda malo previše, ali na žalost mislin da su se takve stvari dešavale.
Meni je ova epizoda dobra jer ima vrhunskog negativca(Je li uopće Buch negativac?), i jer mi je malo koji strip(pogotovo Bonelli) ima takvu napetu atmosferu. Ako igdi mogu upotrijebit onu izreku da se napetost može rizat nožen onda je to ona scena na skeli.
Maraffa mi je u ovoj epizodi fenomenalan.

Spock Posted - 06/11/2019 : 19:10:08
quote:
Originally posted by lwood

Spoče,ti ka da si rasta u Švedskoj a ne na balkanu kad te ovo toliko dira...A ja pomislija da si napisa komentar na priču.
lwood Posted - 06/11/2019 : 17:21:07
Spoče,ti ka da si rasta u Švedskoj a ne na balkanu kad te ovo toliko dira...
Dwayne_Looney Posted - 06/11/2019 : 16:03:45
quote:
Originally posted by pcoro

Krivo si me shvatio, Spoče, ne branim ja serijal, serijal je prilično dosadan, samo što je onda kad je dobar vrh Bonellija. Branim ovu epizodu jer mislim da se izdiže nad ostalima dobrom karakterizacijom lika Butcha, a da je nasilje ovdje samo začin bez kojeg bi se moglo... vidjet ćeš, kad budeš krenuo čitat tu iduću epizodu što je tek bespotrebno crnilo i negativa. I dosada - kad čitaš i više te nije briga za ništa nego listaš sve brže i brža da dođeš do kraja.A meni npr. iduća epizoda u top 5 od dosad pročitanih 25.
Dexters Posted - 06/11/2019 : 15:24:27
Meni je ta scena s ubijanjem djeteta kao glinenog goluba bezveze. Razumio bih da su to učinili npr. engleski vojnici, ali kod indijanaca mi to ne leži, jer u njihovoj kulturi nema vatrenog oružja i zabave u smislu gađanja mete istim. Bolje bi bilo da su ga potiho ubili ne praveći razliku između odraslih i djece, ili da su ga podvrgli ritualnom ubijanju hladnim oružjem što bi bilo svojstveno njihovoj divljačkoj tradiciji. Može vam se ovo činiti kao detalj, ali detalji su bitni. Dodatan minus priči daje i ono jeftino političko pamfletiziranje, mislim ono- život je krajnje surov, a ti imaš vremena za to.
pcoro Posted - 06/11/2019 : 14:48:14
Krivo si me shvatio, Spoče, ne branim ja serijal, serijal je prilično dosadan, samo što je onda kad je dobar vrh Bonellija. Branim ovu epizodu jer mislim da se izdiže nad ostalima dobrom karakterizacijom lika Butcha, a da je nasilje ovdje samo začin bez kojeg bi se moglo... vidjet ćeš, kad budeš krenuo čitat tu iduću epizodu što je tek bespotrebno crnilo i negativa. I dosada - kad čitaš i više te nije briga za ništa nego listaš sve brže i brža da dođeš do kraja. A onda slijedi Kraljica Missourrija
Spock Posted - 06/11/2019 : 13:51:40
@pcoro & NESVRSTANI:
Sve stoji što vi pišete, ali ja sam napisao svoje mišljenje o jednoj epizodi, ne serijalu u cjelini.

Kad maknemo te šokantne scene, priča nije ništa osobito, kako ju je većina prikazala, za razliku od dosta prethodnih epizoda.

Lukavac Berardi pomanjkanje originalnih ideja pokušava nadomjestiti šokantnim brutalnim scenama, što mu je očigledno i uspjelo kod većine.

Nema veze, idem dalje.
Vidim da sljedeća epizoda (koja nije na dobrom glasu) nema recenziju, pa bih je mogao pokušati i napisati.
NESVRSTANI Posted - 06/11/2019 : 10:34:58
quote:
Originally posted by pcoro

Život je nekad surov, vjerovatno je znao biti surov i na Divljem zapadu pa je dobro da ponekad bude i takva, surova epizoda, a Nemilosrdni Butch je stvarno surova epizoda. Meni je to veliki plus jer je fora čitati o surovom životu na Divljem zapadu dok uživam u miru i obilju XXI. vijeka u Hrvatskoj. Pogotovo stoga što je u većini vesterna prisutno romantiziranje tog razdoblja..Upravo tako.
Samo mali ispravak. Život na divljem zapadu nije vjerovatno bio surov nego je sigurno bio surov.
Ne triba bit lumen da bi se čitalo i razumilo Kena, ali Ken ipak nije za svakoga.
pcoro Posted - 06/11/2019 : 09:33:33
Život je nekad surov, vjerovatno je znao biti surov i na Divljem zapadu pa je dobro da ponekad bude i takva, surova epizoda, a Nemilosrdni Butch je stvarno surova epizoda. Meni je to veliki plus jer je fora čitati o surovom životu na Divljem zapadu dok uživam u miru i obilju XXI. vijeka u Hrvatskoj. Pogotovo stoga što je u većini vesterna prisutno romantiziranje tog razdoblja..

Mislim da je ovdje Berardi to dobro odradio, nije dao da mu nasilje samo po sebi bude svrha - epizoda nije samo zbirka krvavih scena nego nekakva karakterna studija Butcha. Zbog toga mi se sviđa: nasilje - dobra akcija - zanimljivi karakteri - čak i neka moralna pouka. Ovo je možda i zadnja dobra epizoda kroz neko vrijeme, sad ide dugi niz odrona. Vidjet ćeš, već je iduća epizoda, Duga krvava staza jednako nasilna, ali i puno lošija - kao da je tamo crnilo samo sebi svrha, jer nije bilo bolje ideje, dok bi Nemilosrdni Butch dobro funkcionirao čak i da se izbace najnasilnije scene (makar nisam za to).
Spock Posted - 06/11/2019 : 07:31:31
Ken Parker SR 16: Nemilosrdni Butch (KP SA 6, KP DW 8, KP LIB 16, KP LMS 487)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Bruno Maraffa
Naslovnica: Ivo Milazzo

Zanimljivosti:
- Za razliku od prethodnih epizoda, u ovoj su svi povijesni i geografski podaci točni. Konkretno, spomenuti europski i francuski grad Strasbourg je, u vremenu odvijanja radnje u priči, zaista bio dio Njemačkog Carstva (tzv. Drugi Reich), a i sve činjenice o gradovima Texasa i Novog Meksika
(El Paso, Socorro, Albuquerque) su točne.
- Točan je i podatak da su se Komanči i Kiowe, nakon godina međusobne netrpeljivosti, udružili u borbi protiv bijelih doseljenika.

Komentar:
Potpuno bezrazložno na glasu kao jedna od boljih priča u serijalu! Tu se pokazuje onaj krvnički instinkt u ljudima koji podsvjesno uživaju u ekstremno brutalnim scenama.
To nam je i sam Berardi kazao frazom:
"Životinje slijede svoje nagone, samo ljudski um može smisliti ovakvu okrutnost!"

Ova epizoda je ujedno i njegova kritika toj ljudskoj okrutnosti i žeđi za krvlju i tuđom patnjom.
Svejedno, često budem šokiran koliko bolestan ljudski um može biti da uopće zamisli određena mučenja ili scene ubojstva. Ovdje je to scena u kojoj Komanči koriste bebu kao metu!!! Alo, Berardi - pa i ti si bolesnik kad si se takvog nečeg sjetio! Onda ona scena na ranču Hudsonovih, gdje Indijanci nikako ne žele propustiti priliku za kvalitetno mučenje. Pa još i Butchova priča na samom početku stripa! Strašno i tužno da netko može uživati čitajući takve stvari!!

Izuzev tih brutalnih scena, ova epizoda nema nikakvih drugih elemenata koji je razlikuju od ostalih sličnih priča. Jasno mi je da je Berardi htio pokazati krvničku stranu ljudi, ali ne valja inzistirati na tim stvarima, pogotovo zbog same atraktivnosti priče i stripa.

Pozitivni elementi su odlična i uvjerljiva karakterizacija glavnih likova, a i već spomenuti vjerodostojni povijesni i geografski elementi.

Maraffa je svoj posao odradio više nego solidno, iako je to lošije od dvije epizode s Inuitima (SR 10 i 11). Lica jesu malo kritična, ali do sada najefektnije nacrtane scene pogađanja ljudi metcima koje sam vidio i upečatljive akcijske sekvence uvelike nadoknađuju većinu nedostataka.(priča: 6,  scenarij: 6, crtež: 8, naslovnica: 8) - 68%
Dwayne_Looney Posted - 04/10/2019 : 23:11:58
U osmom broju Fibra/Strip-Agent brojevi 22-24. Znatni pad kvalitete epizoda.
Dan kad je gorjela Chattanooga
(P: 7, S: 8, C: 7, N: 8)


Kad bi jednostavno gledali ovo je neki dosta puta viđeni western: isplanirana pljačka koja polazi u krivo, ucjene desetkovanih razbojnika i pobjeda onih na čijoj je strani glavni junak. Međutim, Berardi taj scenarij koristi da dadne svoju viziju građana jednog inače mirnog grada (to kroz dijaloge naglašava na početku) u potpuno različitim situacijama: i kada se radi o svakodnevnom životu i potpunom kaosu. I to se ne odnosi samo na Divlji zapad i sigurno ne samo na 19. stoljeće. Zapitamo se kakvi bi bili mi, naši najbliži u jednoj neplaniranoj, nepovoljnoj situaciji.
Ovdje svatko drži svoju stranu: bankarima je svet novac, ljudi žele da se "prljavi novac" dadne u zamjenu za živote djece. Pravnik kao pravnik kaže da ne može natjerati banke ni na što a onda slijedi najbolji trenutak kad zdravorazumski Ken kaže da nešto ne valja kad se o životima djece pregovara kao da su stoka.
Likovi su zanimljivi, puno ih je ali svaki ima svoju ulogu: najzanimljiviji mi je svakako lokalni moćnik Endicott koji se bavi "svime po malo". Ovdje vidimo da ga neki smatraju krivcem jer ima novac koji sve može riješiti ali to ne želi učiniti. On bi platio samo koliko je potrebno da se oslobodi njegov sin. S druge strane, vidimo da nije potpuni negativac jer je obećao dati nešto novca za školu i zapošljava puno radnika s djecom i ovakve ucjene bi i njega "uzdrmale". Nije tu lako procijeniti, niti je crn, niti bijel.
Onda vidimo još puno toga, od čega je mnogo toga prisutno i danas: da nas i najbolji prijatelji ogovaraju i ljubomorni su, da netko u kaosu vidi show i, za kraj, da se u ljude ne treba pouzdati ni nakon što im milijun puta pomogneš. Ta zadnja stranica je pravi završetak, Kenova ekipa ni nakon svega ne očekuje zahvalnost.
Neki važniji dijelovi scenarija su u drugom planu i površno obrađeni, prije svega ono spašavanje grada, a i završetak isto pomalo "klapa" ali to su tek nebitni dijelovi budući da Berardi ima za cilj prikazati međuljudske odnose i rezoniranje pojedinaca iz svih slojeva društva u danu kojeg nikako nisu mogli predvidjeti za svoj mirni gradić. S obzirom na naslov očekivao sam tragičniju priču, ovako je to, srećom, izbjegnuto ali sve završava s dosta ironije i pesimizma.
Alessandrini dosta varira i kao da silom prati Milazzov trag: likovi su brojni, dosta slični, crtež "prljav", u određenim trenucima se ne zna tko puca na koga a ni s požarom nije najbolje odrađeno. Ali to je mila majka za ono što slijedi...

___________

Kraljica Missourija
(P: 5, S: 4, C: 3, N: 7)


Jedna od najslabijih epizoda do sada, uvelike zbog katastrofalnog crteža. I ovaj Cianti nastoji pratiti Milazza ali ovo je užasno, s toliko vinjeta gdje se ne zna tko je tko i što se uopće radi tako da isprva, moram priznati, nisam skontao ovu ironiju sudbine između dva crnca na kraju, jednostavno nisam znao da su to oni isti od prije koju stranicu. Znači, nakon ovog nisam baš uvjeren da je dobra priča s lošim crtežom ispred loše priče s dobrim crtežom.
A što se tiče priče, sve mi je to slabašno. Ken je silom uvučen u neku "igricu" u kojoj Berardi još jednom proklamira svoje načelo da nije sve ni bijelo ni crno već da smo sazdani od nijansi. Ovdje je odmah bilo jasno da Collin i Angela nisu otac i kćer a kad se pojavljuje priča o lažnim prorocima iz Novog zavjeta sve smo uvjereniji da treba "saslušati i drugu stranu" iako je Lynch odmah obojen u crno. Poslije se ispostavilo da je istina negdje između. Tjah... Ok, idemo dalje.

__________

Montana
(P: 5, S: 5, C: 8, N: 7)


I onda se čudim što je nastala rupa u recenzijama... očito u ovom periodu Ken gubi na kvaliteti, evo još jedna slabašna epizpda. Klasična western priča o moćniku koji ima ogromne apetite širenja svojih posjeda i, sukladno tome, hrpu plaćenika oko sebe. Ne bi bilo teško da zamislimo sad kapetana Mikija u svakoj sceni umjesto Kena, komotno bi moglo proći samo što bi se tad govorilo da je priča za slaganje na police i slično. A šta je ovdje posebno? Za događaj koji je glavni pokretač radnje je izabrano naivno rješenje (Ken slučajno čuje da lihvar plaća bivše radnike na ranču "Twin T" jer su oni rastjerali konje) a nema ni neke dublje karakterizacije likova, onaj vjerni dedica me nije "dotaknuo".
Jedino za pohvalu je crtež; nakon onog krša u prošlom broju bit ću toliko velikodušan pa dati 8-icu.

adriano Posted - 30/08/2019 : 23:39:49
To je i moje razmisljanje. Volim hepiende
quote:
Originally posted by Spock

Ta nadrealana i prebrutalna tragedija u prvih 7 epizoda, s kojom je Berardi uspio uvjeriti većinu u neku navodnu realnost stripa, je mene skoro natjerala da odustanem od serijala.
Srećom pa nisam jer slijedećih 7 epizoda su odlične i pravo opravdanje zašto ovaj strip serijal visoko kotira.
Tek sam pročitao 15 epizoda, a po komentarima sam vidio da kasnije epizode ponovno obilježavaju tragedije bez happy enda.


Nakon pročitane priče se želim ponajprije dobro osjećati ili razmišljati o nekoj temi za koju me priča zainteresirala. Za tragedije je dovoljan i život.

@adriano: Pa pročitaj recenzije i ostavi koji komentar. Ima tu dosta zanimljivosti, baš kao i u stripu, a vidiš i druga mišljenja.

adriano Posted - 30/08/2019 : 22:53:00
Soltanski kiosci su dobro opskrbljeni. Fale Mi Jos samo 4. I 5 trobroj. Donald welsh je platio svoju izdaju.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000