forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Deadwood Dick (Audace)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
solar Posted - 27/12/2017 : 14:13:09
Ovaj Bonellijev serijal adaptacija je novele američkog pisca Joea R. Lansdalea, koji je inspiraciju pronašao u fiktivnom liku Deadwood Dicka koji se pojavljivao u pričama (dime novels) objavljivanih između 1877. i 1897. godine pisca Edwarda Lyttona Wheelera. Glavni lik u Lansdaleovoj noveli je crni kauboj Nat Love poznatiji kao Deadwood Dick a uz njega je i prijatelj Black Hat Jack. Radnja se odvija na Divljem Zapadu 1874. godine tijekom druge bitke "Adobe Wallsa".

Za scenarij su zaduženi provjereni asovi Mauro Boselli i Maurizio Colombo, tu je i Michele Masiero, a za crtež su angažirana neka od najjačih Bonelli imena: Stefano Andreucci, Pasquale Frisenda i Corrado Mastantuono.
Serijal ima sedam epizoda (c/b) u novom kiosk formatu od 64. str., a izlazio je u drugoj polovici 2018. godine. Također postoji i izdanje za knjižare u A4 formatu sa dodatnim materijalima.

Deadwood Dick je prvi serijal nove Bonellijeve izdavačke linije Audace, u kojoj autori imaju veliku slobodu i gdje ne vrijede klasična Bonelli "pravila". Serijali pod Audace etiketom mogu obrađivati kontraverzne teme, crtež može sadržavati eksplicitne scene a vizualni stil i raspored vinjeta na tabli nije ograničen.

Serijal kod nas objavljuje izdavačka kuća Libellus i Veseli Četvrtak.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
cronos six Posted - 02/12/2020 : 16:36:55
quote:
Originally posted by mladjo

Probao sam i ne ide...
Dosadno.isto
Aco Posted - 02/12/2020 : 16:29:59
I treča knjiga došla na red, napokon.

Što reći nego - odlično. Naizgled čista akcijska priča sa brdom pucačine i klanja, ali likovi su zanimljivi i upečatljivi, naracija tečna a rasplet sjajan. Druga knjiga mi je generalno ipak malo bolja i brutalnija, ali ovu treću vadi stvarno odličan kraj odnosno zadnji dio stripa.

Šteta što nema više jer Dick ima potencijala, samo bi scenaristi morali biti malo hrabriji. Od svih audace naslova koje sam pročitao, Dick je daleko najbolji dok su ostali poprilično mršavi (Dragonero:Bezdušni nisam čitao). Kao da scenaristi ne shvaćaju da nije dovoljno ubacit psovke i gole ženske da bi strip automatski postao "za zreliju publiku".

Ali Dick mi se jako svidio. Prvi dio je solidan, ali kasnije 2 epizode su baš odlične. Jedan pravi,surovi western dopadljivog crteža koji u Libellusovom top izdanju izgleda još bolje. Hoćemo još.
mladjo Posted - 29/11/2020 : 01:09:50
Probao sam i ne ide...
Dosadno.
pcoro Posted - 26/09/2020 : 21:18:08
Sad kad drugi dan listam Dicka ne mogu, a da ne kažem da sam bio i pomalo nepravedan prema Andreucciju. Jest da mu je crtež školski uredan, ali stvarno ga je gušt gledat u ovom velikom formatu. Čovjek je majstor i skidam mu kapu.. baš je lijepo, detaljno sve nacrtao, a opet nije pretrpano. Super su mu Indijanci, kad jašu ili poziraju, pa scene na konjima, borbe. Potrudio se i oko likova, svaki ima svoj karakter i raspoznatljiv, nisu generički kao što znaju bit. Što se crteža tiče, drugi i treći Deadwood Dick nadmašuju većinu ovogodišnje produkcije izdane kod nas. Mastautunato mi je dobar, Frisenda genijalan, Andreucci odličan. Od sve tri epizode možda mi je čak najbolja ova zadnja, ali u biti su mi sve dobre. Najviše radi crteža koji je bolji od priče. Kad bi gledao novije westerne objavljene kod nas onda su mi Dick i Marshall Bass tu negdje. Stern, ČKVVO i Pogrebnik su ipak klasa ispod.
pcoro Posted - 25/09/2020 : 22:44:34
Pročitao i trećeg Dicka Dobar je ali ne i najbolji. Priča je napucavanje s Indijancima gdje kao i obično Indijanci žestoko fasuju iako su brojčano desetak puta nadmoćniji. Nije loše ali je pomalo dosadno. Dick balansira između humorističkog i akcijskog stripa, a meni taj humoristički dio nije nimalo smiješan. Sve se svodi na pretjerano kićene opise i usiljene psovke. Puno mi smješnije i prirodnije djeluje ona jedna stara forumska sprdačina sa Teksom: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=48833&whichpage=2

Što se tiče radnje, ponekad se Dick i jegovi prijatelji čine kao debili, a ponekad opet kao supermeni.. ok, pretpostavljam da je to namjerno jer je riječ o pričama koje Dick priča pa je i logično da se hvali. Ovu treću pustolovinu podiže epilog, kad se Dick vraća u civilizaciju gdje se pokazuje rasizam starog Teksasa i lijep melankolični kraj. Boselli obično zbrza i zasere krajeve, a ovaj put je sa sjetnim epilogom digao priču za koplje. Bravo lave!

Andeucci je jako dobro obavio svoj dio posla. On je crtač koji se voli razmahati, biti raskošan, a ovdje mu škrta okolina nije pružila tu mogućnost ali se potrudio i lijepo, detaljno nacrtao likove i akciju. Uz to, strip je nacrtao ozbiljno, realistički ali za ovakav, pomalo groteskan strip bolje leži isti takav - pomalo groteskan crte, što je Frisenda shvatio i briljirao u prošloj epizodi.

Libellusovo izdanje fantastično, vuče na prelistavanje i uživanje u crtežu.
Sve skupa, nakon pročitanog kompletnog mini serijala, Deadwood Dick je jedan solidan odlično nacrtan western. Ako izađe još koji broj - čitat ću
Sarghan Posted - 18/07/2020 : 23:07:01
Posudio sva tri LL broja, slistio ih sve u jednoj večeri, a nekoliko dana kasnije nabavio sva tri broja za vlastitu kolekciju.

Sjajan strip, nije baš remek-djelo u pogledu priče (prve dvije epizode su mi najslabije, a ostalih 5 su jako dobre), ali crtački itekako je. Ne znam kad mi se zadnji put dogodilo da svakih par dana uzmem strip u ruke i prolistam ga kako bih se divio crtežu. Ustvari, ovo je jedan od primjera kada sam strip kupio samo zbog crteža i većeg formata u kojem crtež u potpunosti dolazi do izražaja. Ako vam je crtež važan element stripa kao i meni, definitivno razmislite uzeti DWD u većem formatu.

A kad sam već pri toj temi, zakonski bih zabranio da itko izdaje strip s Frisendinim crtežom u formatu manjem od A4.
teller Posted - 06/07/2020 : 16:41:53
quote:
Originally posted by pcoro

Ako se mene pita, ja najradije pročitam "Kitove mi utrobe!"sigurno si ribar.
pcoro Posted - 06/07/2020 : 14:59:41
Ako se mene pita, ja najradije pročitam "Kitove mi utrobe!"
teller Posted - 06/07/2020 : 14:19:25
ako ste iole normalni valjda radije pročitate "Hiljadu mu bubnjeva" ili "Svih mi jelenskih rogova" nego "Sad če mi odrezati kitu" ili "Jebat čemo crn"čugi guzicu"!
Ako ste?...

Jest taj DD osviježenje u Bonelliju ali da smo ga čekali ko ozebli sunce..i nismo.
A da če se neki novi naraštaji napalit na strip preko DD jako sumljam...
Koliko prosto, vulgarno i realističko prikazan taj Divlji Zapad, sad ti naraštaji u njemu žive...
Sve jim je to domaće iz Zadruge, Parova,sajtova sa nasilnim filmovima...
Njima taj strip nije pokazao ništa novo ili nešto što ne poznaju..
Tako da edukativni utjecaj imaju taj Dik i Čikov vremeplov..apsolutno isti.
Samo je pitanje koji više zabavi...
Dobar je ali da želim 100 epizoda u tom fazonu tog Dika..baš i ne..
Dobrodošao.. ali svakog gosta 7 brojeva dosta.
pcoro Posted - 06/07/2020 : 13:23:02
Ma stanite, ljudi, ne svađajte se! Oboje ste u pravu - dijalozi su na nivou od točno 14 godina!
anto Posted - 05/07/2020 : 21:59:28
ima li čoveče u tebi i zrnce muških hormona??
:)
Shaner Posted - 05/07/2020 : 21:15:58
quote:
Originally posted by anto


oduševljenje je otud što napokon imamo boneli strip u kojem nema dijaloga za uzrast 12+godina.Za početak.
Nadalje,nije nikakva fora u psovkama,već u kvalitetnom scenariju u kome napokon može uživati o odrasla osoba, u visprenim dijalozima,koje vidim prvi put u bonelijani.
A samo obraćanje glavnog junaka čitaocima je dodatni kvalitet.

Koliko vidim,ovo tvoje mišljenje deli dobar broj "zadrtijih" bonelijavaca,pa ga shvatam kao dodatni plus.


Mi izgleda nismo čitali strip. Meni je ovdje većina dijaloga i scenarij, usprkos oznaci, za uzrast 18-.

anto Posted - 05/07/2020 : 19:43:01
quote:
Originally posted by going going


Ne znam cemu odusevljenje ovim stripom, cak i za publiku koja iskljucivo konzumira Bonellijevu produkciju stripova. Golotinja nije novina u Bonelliju i nije nista eksplicitnija nego sto smo je vec videli u Dilanu Dogu jos od 1986.godine. Nasilja i krvoprolica imamo i u Teksu i u Zagoru pa nadalje. Ako je ovoliko odusevljenje samo zbog toga sto likovi u stripu mogu da opsuju, onda nek ide sve u tri pm.

Dedvud Dik je zabavan, neozibljan, lagan, na momente karikaturalan i humoristicni strip. Nije mi se dopala naracija glavnog lika citaocima u maniru rusenja cetvrtog zida jer se svesno obraca nama citaocima. Sama prica nije nista originalno niti novo, utvrdjenje indijanci itd, dijalozi su eto malo popravili stvar i dodali na nekoj simpaticnosti.

Mastuantono vadi celu situaciju, jer da nije ovako dobar crtez ovaj strip bi bio u ozbiljnom problemu.

Dakle Dedvud Dik nije nista specijalno, zanimljiv stripic koji se procita na brzinu uz uzivanje u dobrom crtezu.

Nadam se da ce Colombo i Bosseli malo podici scenaristicki nivo price i uozbiljiti situaciju, mada citajuci Colomba u poslednje vreme na Dampirovim prvim brojevima moram priznati da od njega ne ocekujem nista epohalno, i zato su sve oci sada uperene u Bosselija. Barem cemo crtacki sigurno uzivati i u narednim epizodama mozda i vise nego u ovoj prvoj prici jer su Frisenda i Andreucci zaista majstori.


oduševljenje je otud što napokon imamo boneli strip u kojem nema dijaloga za uzrast 12+godina.Za početak.
Nadalje,nije nikakva fora u psovkama,već u kvalitetnom scenariju u kome napokon može uživati o odrasla osoba, u visprenim dijalozima,koje vidim prvi put u bonelijani.
A samo obraćanje glavnog junaka čitaocima je dodatni kvalitet.

Koliko vidim,ovo tvoje mišljenje deli dobar broj "zadrtijih" bonelijavaca,pa ga shvatam kao dodatni plus.
anto Posted - 05/07/2020 : 19:35:01


Mazijero&Mastantuono:Dedvud Dik #1,2 - Crno kao noć,crveno kao krv (Veseli četvrtak,Zlatna serija #21)

Nakon LL grande izdanja,pročitah i ovo od Veseljaka,i najpre moram reći da su ipak u ovom segmentu VČ ponajbolji - samo kad ne zeznu neku tehnikaliju;a ovde ne vidim ni jedan propust.Sa druge strane,prevod Jelene Galebović je top.

Sam strip je meni lično nešto ponajbolje od bonelija uopšte.Svojevrsni Tarantino u bonelijani.
Zaplet i radnja i nisu nešto specijalno,ali izvođenje,dijalozi...sve za 5.
Nema tu junaka koji potežu brže od senke,koji u rambo stilu mlate horde neprijatelja,izgovaraju rečenice veće od života.Tek obična priča o ne baš običnim protagonistima Divljeg zapada;sad sam tek skontao zašto mi je ova epizoda bolja od druge - tamo je Dik već dosta opasnija njuška,a ovde je tek obična osoba (ako zanemarimo nestandardnu boju kože) sa svim mogućim manama,strahovima...

5/5

Mastantuono sjajan!!
DiSkAcH Posted - 05/07/2020 : 16:26:13
Ja sam isto kupio VČ izdanje, utiske javim kada pročitam. Vidim da je većina oduševljena ovim stripom.
Deers Posted - 05/07/2020 : 14:23:37
Vidis, meni psovke su bile hit and miss, negdje super negdje tako. Na kraju mi je žao da Tex nema neke elemente Dicka.
Shaner Posted - 05/07/2020 : 10:17:42
Pročitao i ja prvi diptih u izdanju Veselog Četvrtka. Crtački dosta zanimljivo (za Bonelli), ali pričom ništa posebno. Ta etiketa "za odrasle" ovdje se svodi na psovanje koje mi uglavnom djeluje na silu ubačeno. Ipak, nasmijao sam se i ja par puta i svakako ću čitati i nastavke.

Poli Posted - 04/07/2020 : 16:52:42
quote:
Originally posted by Deers

Deadwood Dick: Crveno kao noć, cveno kao krv.

Pročitao sam prvu priču u ZS i dobra je. Strip me pošteno zabavio i to je dovoljno. Nije ništa revolucionarno, ali ima odmaka od klasičnoga Bonellija. Da, malo je skplicitniji i time nekako realniji u priči ali ima brdo klasičnoga pripovijedanja. Možda previše didaskalija. Crtež također malo odudara, iako poštuje u većini slučajeva klasičnu rešetku, Mastantuono je odlučio pristupiti malo realističnije crtežu. Nedostaje one njegove stilizacije prisutne u drugim stripovima a koji se meni sviđa. Ali da je razbio, razbio je.
Pricekaj sada drugu pricu.


Deers Posted - 04/07/2020 : 16:11:49
Deadwood Dick: Crveno kao noć, cveno kao krv.

Pročitao sam prvu priču u ZS i dobra je. Strip me pošteno zabavio i to je dovoljno. Nije ništa revolucionarno, ali ima odmaka od klasičnoga Bonellija. Da, malo je skplicitniji i time nekako realniji u priči ali ima brdo klasičnoga pripovijedanja. Možda previše didaskalija. Crtež također malo odudara, iako poštuje u većini slučajeva klasičnu rešetku, Mastantuono je odlučio pristupiti malo realističnije crtežu. Nedostaje one njegove stilizacije prisutne u drugim stripovima a koji se meni sviđa. Ali da je razbio, razbio je.
pcoro Posted - 02/07/2020 : 12:40:59
Lapsus

Moram priznat da sam mislio da je Libellus cijena pljačka, ali sad kad gledam kako je lijep ovaj DD2 i koliko se gubi smanjivanjem, priznajem da bi uz poveći popust radije kupio Libellusov nego VČ .
jaki Posted - 02/07/2020 : 11:33:54
quote:
Originally posted by pcoro
[

Ja sam prvo pročitao priču u Ludensovom izdanju, a zatim je kupio kao Zlatnu serijuIša u budućnost
Inače, da, Frisendina priča je fenomenalno nacrtana.
pcoro Posted - 02/07/2020 : 09:19:46
U knjižnicu došla i dvica, u Školsku knjigu jedinica pa evo mojih dojmova:

Jedinica: osrednja. Priča o Dickovom bijegu pred linčom i pristupanju vojsci (postaje buffalo soldier, dio crne brigade), te borbi s indijancima. Najveći problem je što nema nekog konkretnog zapleta, radnja više ide kao niz anegdota koje su ok ali ništa spektakularno. Uz to, ima i dosta vremenskih skokova u radnji kao i Dickovih humorističnih opisa koji su mi bili previše kitnjasti i ponekad bi gušili radnju. Mastanutoutov crtež je prilično dobar, ali nije da ću ga se zauvijek sjećati.

Ja sam prvo pročitao priču u Ludensovom izdanju, a zatim je kupio kao Zlatnu seriju i vidi se stripu bolje leži veći format. Crtano je dosta detaljno pa se crtež u formatu Zlatne serije teže čita i manji je gušt..

Dvica: prilično bolja. Ovog puta je riječ o klasičnoj jedan protiv svih osvetničkoj priči sa jasnom konvencionalnom strukturom. Priča je puna krvavih i grotesknih detalja, vrlo je nasilna i prilično humoristična, likovi su dva dobra crnca i par dobrih kineskinja protiv cijelog selo zlih retardiranih bijelih rasista i pokvarenog kineza. Riječ je o iskonskom osvetničkom trashu koji mi je bio vrlo zabavan.

Crtež je fantastičan. Frisenda je ovdje uz pomoć Columba nadmašio Patagoniju. Tamo je možda crtao preciznije, ljepše, ali sa rigidnom, pomalo dosadnom bonelli rešetkom. Deadwood Dicka je s druge strane crtao prljavije. Crtež vuče na Milazza, ali je krcat detalja i humora. Mirne scene raskošno prikazuju lokacije detaljnošću koja podsjeća na Magnusove Alan Fordove - prizorisu puni detalja u pozadini - štakora, raspadajućeg namještaja, starog alata, svakakvih grotesknih detalja. Akcijske scene su dinamične, super montirana sa izvitoperenim perspektivama, dinamikom, režijom. Svim onim čega u Bonelliju inače nema ni za lijek. Vidi se da je ovdje puno položeno u vizualni dojam stripa. Ovdje crtež priča, jebate!!

Ostale su mi u sjećanju noćne scene s raslinjem u negativu, scene pucnjave iz perspektive metka, onaj ulazak u mjesto pod prezirivim pogledima mještana, fantastična zadnja scena gdje se planinski pejsaž lagano pretopi u scenu iz krčme.

Mislim da je Andreucci morao progutati knedlu u grlu kad je shvatio da će morati crtati poslije OVOGA.
going going Posted - 22/06/2020 : 20:56:01
quote:
Originally posted by djukak

quote:
Originally posted by going going

Nije mi se dopala Kordejeva naslovna strana, kao sto sam i napisao kad je bila najavljena. Ocena je za Italijansku naslovnu stranu.
Steta sto nije nekako u ovo izdanje ubacena i druga originalna naslovna strana koja je mozda i bolja od #1.Stavili su je u CB varijanti na predlist.Istina. Nisam se zagledao u predlist, mislio sam da je to uobicajeni predlist od Dedvud dika. A kada sam video drugu naslovnu stranu na Bonellijevom sajtu nisam povezao da je to to.
djukak Posted - 22/06/2020 : 11:35:24
quote:
Originally posted by going going

Nije mi se dopala Kordejeva naslovna strana, kao sto sam i napisao kad je bila najavljena. Ocena je za Italijansku naslovnu stranu.
Steta sto nije nekako u ovo izdanje ubacena i druga originalna naslovna strana koja je mozda i bolja od #1.Stavili su je u CB varijanti na predlist.
zlatan bihac Posted - 21/06/2020 : 22:37:21
danas procitao izdanje vc...jako dobar strip..jedva cekam i ostala dva broja...rekose u vc da ce sva tri broja biti izdana unutar godinu dana...mada nije ni njima svaku za vjerovati...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000