forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 O stripu naseg Pajketa!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 01/11/2003 : 19:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message
STRIP

TRAGOM TATINE BRADE

"Popošak i Cvece" Wostok&Grabowski&Saša Mihajlovic izdavaci: Lavirint #7, Cacak i Graficka zavera #7, Samizdat B92, Beograd, 2002.g.

Cudne stvari dešavaju se sa ovdašnjim stripom: nakon što 1980-tih doživljava stvaralacki i izdavacki bum, pocetkom 1990-tih je nestao, barem onaj tzv 'mejnstrim', a zatim se uzdigao zahvaljujuci šacici strip alternativaca. Taj je talas najpre zapljuskivao tadašnju SR Jugoslaviju, pa se prelio na prostore bivše SFR Jugoslavije i, još dalje, tako da smo postali znacajna tacka na strip karti Evrope; nešto slicno, u manjem obimu, dešava se poslednjih godina i sa mejnstrim stripom. U citavom navedenom zamešateljstvu lokalno-globalnih razmera, štampanje strip tabli/epizoda domacih autora u svetskim casopisima, onima koji izlaze na papiru ili u elektronskoj verziji, odnosno raznim tematskim zbornicima i antologijama (radenim po pravilu na odredenu temu) prestalo je da bude izuzetak i preraslo u pravilo. Sledeca stepenica na planu objavljivanja, naravno, jesu samostalne knjige tj. strip albumi. I tu su nacinjeni ne samo prvi vec i oni drugi i treci koraci; u istima prednjaci pancevac A. Zograf koji u svojoj bibliografiji vec ima naslove knjiga izdatih u SAD, Španiji, Italiji... Prati ga vršacki tandem Wostok&Grabowski koji je 1998.g. za britansku izdavacku kucu "SLAB-O-CONCRETE" objavio album pod nazivom "Tata je tako daleko ... moramo ga naci!" i u kome su sabrana prva cetiri segmenta serije o devojcici Popošak i njenom psu Cvecu (inace kod nas štampanu u raznim izdanjima, pocev od "Strip manije" i "Patagonije" do fanzina). Izuzetno pohvalnu uvodnu rec za album napisao je Džim Vudring, legenda americkog i svetskog andergraund/alternativnog stripa. Za nepoznate umetnike (iz krvolocne zabiti) bolja preporuka od ove ne bi se mogla zamisliti.

Naravno, kako je to uobicajeno za naše prostore, sem šacice poštovalaca, niko iz zvanicne kulture nije obratio pažnju na ovaj uspeh, pre svega zato što u ovdašnjim krugovima etablirane umetnosti strip postoji samo kao "šund i kic"; istini za volju, Vršac se autorima 'odužio' paradnom dodelom tzv "Nagrade oslobodenja" za uspehe na polju stripa. Wostok i Grabowski nastavili da rade bez ikakve vidljive (citaj materijalne) podrške držeci se sopstvenog koncepta i vizije stripa (cinici bi, pak, mogli da primete da se zahvaljujuci odsustvu 'brige' autori bili oslobodeni bilo kakvog pritiska koji bi uticao na njihovu produktivnost i beskompromisnost). Kako god bilo da bilo, tek 4 godine kasnije našao se izdavac voljan da odštampa i ponudi citaocima originalne table ovog strip serijala (u vanredno uspeloj grafickoj realizaciji Saše Mihajlovica). Tako je, barem, izbegnut zaobilazni put koji postoji u nekim drugim strip serijalima; npr "Tocak" Skrobonje i Kovacevica, novosadski je Marketprint kupio od francuskog "Glenat" da bi ga objavio 'u prevodu'. Kako vec rekosmo, cudne stvari se dešavaju sa stripovima.

"Popošak i Cvece" zapocinju prizorom na groblju: "Dvogodišnja curica po imenu Popošak i njen veoma obrazovani pas zvani Cvece" stoje na grobu Popoškine majke. Ona pita "Mama paji?" a nakon potvrdnog odgovora i "'De je tata?". Cvece pokazuje vrh brade koji viri iz "plave sobe". Ali, ispostavice se, radi se o vrlo, vrlo dugackoj bradi tako da putnici-tragaoci, prolaze kroz kuce, lavirinte, pejzaže, šume i polja, odlaze u svemir i druge dimenzije. Naravno, sasvim u skladu sa stazama i bogazama srecu i svakovrsne kreature, monstrume, veseli camac Suvozemac, junake iz Oza, bracu Marks, morževe iz Vladivostoka, proždrljivog Mnogobojca, zeceve, pticu Soko-sokocalo, mrguda kome ce morati da cede bubuljice, pacice i inu menažeriju da bi, posle stotinjak strana, stigli do zida na kome piše "Kraj sveta!", tu sreli Vudringovog strip junaka macka i sa njim i pticicom iz roda "Kva-Kva-Pi-Pi-Koko-Da-Koko-Da", nakon što probude vecitog sanjalicu Malog Nema (Vinzora MekKeja) prošli kroz prepreku u drugi svet i neke buduce avanture.

Kako se iz osnovnih crta zapleta da zakljuciti "Popošak i Cvece" slede poetiku bezbrižne, totalne fantazmagorijske igrarije bez ikakvih obaveze prema principima tradicionalnih strip prica. Situacije u koje ulecu bizarni likovi prepune su apsurdistickog humora i karikiranja šablona a, kao vrhunac citavog zamešateljstva, ne postoji ni najmanja naznaka bilo kakve katarze ili poruke. Strip je jednako iskušenja za njegove stvaraoce i one koji ga citaju. Prica se, kako to Wostok i primecuje u svom uvodu, od pocetne ideje razvijala po sopstvenoj unutrašnjoj logici na koju su umetnici imali (ni)malo uticaja. Infantilni ton replika i dešavanja nametnuo je i odgovarajucu vizualizaciju koja se krece u krugu samosvojnog i prepoznatljivog stilizovanog karikaturalnog crteža kojim dominiraju ili crne površine (podsecajuci na impozantno efektnu upotrebu ciste crne u stripu "Luna" istog tandema) ili gusto sencenje. Sveukupno, rec je o vrlo ubedljivom, duhovitom i vrcavom strip ostvarenju kome treba pokloniti pažnju i vracati mu se.

DusMan
Advanced Member

5067 Posts

Member since 12/11/2001

Posted - 01/11/2003 : 19:48:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DusMan a Private Message
Sad ce se i Dekara javiti... Nesrecan covek, koji je objavio ovaj strip... :P

Let there be light...
Go to Top of Page

KOLEKCIONAR
Senior Member

USA
1976 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 01/11/2003 : 19:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send KOLEKCIONAR a Private Message
U svojoj maloj ali probranoj kolekciji, sa ponosom cuvam ovo
fantasticno izdanje "POPOSAK I CVECE"
Jos jednom bise zahvalio velikom PAJKE-u..
HVALATI PRIJATELJU..
Go to Top of Page

dekara
Average Member

Fed Rep Yugoslavia
667 Posts

Member since 01/08/2002

Posted - 02/11/2003 : 15:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit dekara's Homepage  Send dekara a Private Message
quote:
Originally posted by DusMan

Sad ce se i Dekara javiti... Nesrecan covek, koji je objavio ovaj strip... :P

Let there be light...

ma ja tju pametno pretjutati i iskoristiti priliku te podsetiti korisnike ovog divnog foruma da kod gosn. VJa mozete pronatji ovo diiiivno izdanje za samo 5 evritja :)
taman da posle toga shtampamo i gorepomenutu Lunu koja u izdavachkom limbu vetj mesecima visi:(

" Kazem da je jedina sigurnost ona u svoju desnicu! " - reche Mister Machak u Q-u #1, stranica 53, kadar chetvrti:)
Go to Top of Page

VJ
Advanced Member

Croatia
5987 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 02/11/2003 : 17:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit VJ's Homepage  Send VJ an ICQ Message  Send VJ a Private Message
quote:

ma ja tju pametno pretjutati i iskoristiti priliku te podsetiti korisnike ovog divnog foruma da kod gosn. VJa mozete pronatji ovo diiiivno izdanje za samo 5 evritja :)
Ja sam svojim primjerkom podboltao stol i vise se ne klima kao nekad... stoga preporucam to izdanje svima onima sa klimavim stolovima jer jeftinije je dat 5 eura za Poposak nego deset puta vise za novi stol.

Go to Top of Page

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 02/11/2003 : 17:10:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message
Auuu VJ. Koja reklama.... :))

Go to Top of Page

VJ
Advanced Member

Croatia
5987 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 02/11/2003 : 17:15:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit VJ's Homepage  Send VJ an ICQ Message  Send VJ a Private Message
Anti reklama je najbolja reklama. :)

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 03/11/2003 : 08:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Jel ti to po sistemu Hauarda Sterna?
Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 03/11/2003 : 10:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
Ostavom vas jedan vikend same a vi vec pravite sranja...
...prosto da coveku dodje da se vrati crtanju stripova
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 03/11/2003 : 10:57:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
Ubrzo ce proci godina dana od trenutka kada mi je Pajke to osobno poklonio u BG-u, zajedno sa jednim krasnim crtežom Dylana Doga! Topla preporuka za sve vas koji volite strip.

And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 03/11/2003 : 11:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:
Originally posted by Gaston

Ubrzo ce proci godina dana od trenutka kada mi je Pajke to osobno poklonio u BG-u, zajedno sa jednim krasnim crtežom Dylana Doga! Topla preporuka za sve vas koji volite strip.

Morao sam ti nesto pokloniti, bio ti je rodjendan!
Go to Top of Page

Bilja
Average Member

Serbia
557 Posts

Member since 16/07/2003

Posted - 03/11/2003 : 12:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Bilja's Homepage  Send Bilja a Private Message
Bilo u Strip Maniji. Kupovala sam pazljivo sve brojeve, ali je casopis pukao.
Inace, pored "Poposka" bilo je drugih stvarno sjajnih stripova u Strip Maniji. Secam se kad sam videla "Poposak" da sam pomislila kako je originalan i crtez i prica. Steta, nikad nije stigao do kraja u StripManiji. Album nisam nasla. Moguce da ga je bilo u Solarisu, ali nekako nisam naisla u pravo vreme.
Ovde stripovi uzasno nestaju. Izuzetno je tesko naci starije albume (brojeve) bilo kog stripa. Svuda imate nove (ako su nase ili piratsko izdanje, stranih jedva da ima), ali ako propustite neki od albuma, mislim da je jedini nacin da se nakanadno dodje do njega MOZDA, ali samo mozda, preko izdavaca. Inace, tesko.
To sto se u Solarisu moze povremeno naci po koji broj AF, DD ili MM, mozda Zagor, i neki stari brojevi Stripoteke, uopste ne uzimam za ozbiljno. Rec je o kolicinama koji se mogu na prste nabrojati. Bukvalno.
To se, naravno, odnosi na dragi stari Novi Sad. Beograd je, srazmerno velicini, pretpostavljam, snabdeveniji, ali sudeci po nedavnom sajmu knjiga, uglavnom opet Bonelijevim izdanjima, kao i po kojim Asteriksom, Talicnim ili Gashom. Naravno, mislim na starija izdanja, stare albume i brojeve casopisa. Da ne ispadnem nepravedna, ne mogu da se pohvalim da sam stigla sve da pretrazim i prekopam, niti da sam u poslednjih 5 godina uopste stigla da odem do striparnica u Bg i ozbiljno ih pretrazim.
Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 03/11/2003 : 13:13:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:
Originally posted by Bilja

Bilo u Strip Maniji. Kupovala sam pazljivo sve brojeve, ali je casopis pukao.
Inace, pored "Poposka" bilo je drugih stvarno sjajnih stripova u Strip Maniji. Secam se kad sam videla "Poposak" da sam pomislila kako je originalan i crtez i prica. Steta, nikad nije stigao do kraja u StripManiji. Album nisam nasla. Moguce da ga je bilo u Solarisu, ali nekako nisam naisla u pravo vreme.
Ovde stripovi uzasno nestaju. Izuzetno je tesko naci starije albume (brojeve) bilo kog stripa. Svuda imate nove (ako su nase ili piratsko izdanje, stranih jedva da ima), ali ako propustite neki od albuma, mislim da je jedini nacin da se nakanadno dodje do njega MOZDA, ali samo mozda, preko izdavaca. Inace, tesko.
To sto se u Solarisu moze povremeno naci po koji broj AF, DD ili MM, mozda Zagor, i neki stari brojevi Stripoteke, uopste ne uzimam za ozbiljno. Rec je o kolicinama koji se mogu na prste nabrojati. Bukvalno.
To se, naravno, odnosi na dragi stari Novi Sad. Beograd je, srazmerno velicini, pretpostavljam, snabdeveniji, ali sudeci po nedavnom sajmu knjiga, uglavnom opet Bonelijevim izdanjima, kao i po kojim Asteriksom, Talicnim ili Gashom. Naravno, mislim na starija izdanja, stare albume i brojeve casopisa. Da ne ispadnem nepravedna, ne mogu da se pohvalim da sam stigla sve da pretrazim i prekopam, niti da sam u poslednjih 5 godina uopste stigla da odem do striparnica u Bg i ozbiljno ih pretrazim.

Zao mi je, poslao bih ti primerak ali sam odavno podelio sve autorske primerke. Ostao mi je jedan-jedini primerak!
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 03/11/2003 : 13:43:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by Pajke

quote:

Morao sam ti nesto pokloniti, bio ti je rodjendan!

Znam da inace ne bih dobio ništa.

Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 03/11/2003 : 14:36:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:

Znam da inace ne bih dobio ništa.

Joj, pa to znaci da ce ti opet uskoro rodjendan!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000