Author |
Topic |
brane_d
Junior Member
Croatia
450 Posts
Member since 07/01/2004 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 07/01/2004 : 21:44:30
|
>karikaturalni crtež ne volim ni malo
Zanima me zassto?
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
glistofil
Average Member
Croatia
612 Posts
Member since 25/08/2002 |
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 08/01/2004 : 09:32:08
|
>Karikaturalni- Mcn, ako bas hocete! :)
Nechu.:)
Zanima me samo zassto se ljudi naccelno ccessche dive nekom slabom realisticckom crtaccu (Bilal, Ferri), nego nekom odliccnom karikaturistu (bilo tko osim mene). Da li je to zato ssto nas karikaturalni crtezz povucce do lika pa onda govorimo o najdrazzem stripu i totalno ne vidimo crtezz, dok je u relizmu obratno?
Sorry ssto sabotiram topic, ali liste "najboljih" su mi besmislene po defaultu.
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 08/01/2004 : 12:24:23
|
Pa nije to cudno (jednako kao sto ce realisticni crtez uvijek biti popularniji od "umjetnickog") - ja mislim da je to zato jer je realizam "nedostizniji" i tako izgleda kao nesto jako tesko za sto je potrebno mnogo umijeca. Drugo objasnjenje je da ljudi vole da im se pokaze puno detalja (zlatno je sunce rasulo svoje tople zrake iz zlacanog cupa :) ili ne znaju citati metafore. I problem je vjerojatno isti kao sto su se u slikarstvu vise cijene realisticni (i dopadljivi) prizori ("Ko ziva!") od ostalih.
Btw, nije li po naslovu, ovo topic o crtanim filmovima? |
|
|
Verfalk2003
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4761 Posts
Member since 19/05/2003 |
Posted - 08/01/2004 : 13:08:53
|
Ljudi, vjerojatno, misle da je karikature lakše crtati.
Trebao sam znati da se sa bandom meksickih pijanica ne može daleko dogurati. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 08/01/2004 : 14:40:58
|
Pa kod mene nije baš tako kao što misli Melina, nikad ni ne razmišljam da li je za odredeni crtež potrebno monogo umijeca ili malo, drugim rijecima, svejedno mi je što je potrebno. Karikaturalni crtež mi se jednostavno ne svida, ne privlaci me, a možda ima nešto i u onome o cemu prica mcn, ni takve stripove ne volim, oni bi trebali biti kao duhoviti, ali meni to nisu. Tako da mi je jedno skupa s drugim, bezveze. A po naslovu, da, to bi trebao biti topic o crtanim filmovima:)))
Jašem divlje konje ludila kroz zvjezdanu jebovinu na putu za suncev sustav |
|
|
SnotMan
Advanced Member
Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 08/01/2004 : 15:37:05
|
milazzo villa ako smijem dodati
Neke se stvari ne mogu kupiti novcem.Te stvari kostaju puno para ''Ovo mjesto je puno pitona,koji su opasni,zato cuvajte svoje u gacama'' |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 08/01/2004 : 16:09:01
|
ja sam, opet, druga krajnost naspram stinkyja. volim "umjetnicki" crtez, onaj koji je potpuno specifican za odredjenog crtaca (npr. zezelj, kristiansen, sienkiewitz...), no mislim da je melina pogodila bit masovnog ukusa ili, barem, ukusa vecine. :)
THERE, THERE |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 08/01/2004 : 16:15:36
|
quote:
Propitivanja javnog missljenja radi: mislite li da su karikaturalni crtacci apriori slabiji od onoh koji crtaju realisticcno ili realisticcni samo visse fasciniraju ili je u pitanju nessto treche?
Moje misljenje je da realisticni samo vise fasciniraju. Takvom, realisticnom crtezu i najveci protivnik stripa ce odati priznanje iz cistog razloga sto je svestan da on sam tako nesto nikada ne bi mogao da nacrta te je uveren da je za tako nesto nekakav talenat i umece ipak potrebno. S' druge strane, karikaturalan crtez ce uvek popljuvati iako sam nikada nece pokusati da nacrta tako nesto(i da vidi da ne bi uspeo). Dobro je ono poredjenje Fostera i Mignole ;-))
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29357 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/01/2004 : 16:53:19
|
Meni uopce nije vazno da li je strip crtez karikaturalan ili ne, mene u principu u stripu uvijek nekako vise privuce prica. Ukoliko mi je prica dobra, procitat cu strip makar mi se crtez ne svidjao, obrnuto malo teze ide, osim ako bas ne obozavam doticnog crtaca. E sad, da li vise volim realisticne od karikaturalnih crtaca, ne bi znao reci. Mislim da uopce ne pravim tu distinkciju. Neciji crtez volim ili ne, bez obzira kakav on bio, samo sto cijenim neke druge stvari. Kod karikaturalnih cijenim tu profinjenost u izrazu, kod Wattersona ili Shultza, kad sa nevjerojatno malo promjena u crtezu uspijevaju docarati bas taj SPECIFICAN osjecaj koji njihov junak osjeca. Franquina npr ne volim previse jer mi cesto njegove table djeluju zaprljano, ko da je na 5 mjesta nesto zeznuo pa je sad tu nesto precrckao da se ne vidi najbolje, cesto mi zna biti nejasan, pa se moram truditi da ga proucim, a to me nervira jer mi unistava ritam citanja. Iz istog razloga ne volim ni super ultra detaljne i realisticne crtace koji se trude do kraja sve iscrtati. OK, svaka cast, ali meni to umara oko i odvlaci paznju od radnje, usporava ritam citanja i to me cesto smeta. Zato volim cišce crtace koji ne optrecuju toliko crtez (npr. Pratt, Bernet, Parlov, Lavric kojeg sam tek otkrio itd) ili oni koji imaju posve osoban stil i imaginaciju koja pase mom senzibilitetu (Milazzo, Moebius, Mari, Janjetov, Toppi, Magnus, Battaglia, Risso...)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Mate
Senior Member
Croatia
1370 Posts
Member since 05/01/2004 |
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 08/01/2004 : 22:22:56
|
Dobar crtez je dobar crtez, bilo karikaturalan ili ne. Ne moze svatko nacrtati smislenu karikaturu. Sorry Mcn sto te opet spominjem, ali moram te istaknuti za primjer. Dakle, u njegovim crtezima nema suvisnih zvrljotina, a lica uvijek zorno prikazuju misli i osjecaje lika. To mi je zapravo i najbitnije. Uzalud crtez, ako se ne prepoznaje stanje lika. Kontra crtez od Mcnovog je svakako ludi Matakovic, ali ipak me njegove fix ideje bacaju u ekstazu. :)
|
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 08/01/2004 : 22:38:24
|
Kamagurka,Civitelli,Ferri,Bignotti,Giraud,Magnus,Rosinski,Vance.
"What is this obsession people have with books? They put them in their houses like they're trophies. What do you need it for after you read it?" |
|
|
brane_d
Junior Member
Croatia
450 Posts
Member since 07/01/2004 |
|
brane_d
Junior Member
Croatia
450 Posts