Author |
Topic |
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 21/01/2004 : 21:31:24
|
onda otkupis prava na bodoi,ubacis malo nasih strip autora ,platis prevodioca..i to je to
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 21/01/2004 : 21:47:27
|
Nije nikakav projekt, samo prijedlog za zabavu. Da vidimo kakav bi casopis za strip svatko od nas želo napraviti kad bi mu se pružila mogucnost. Magic, cijenim trud, ali pokušaj po onom zadanom: ime; koncept; sripovi... I koliko cega na cca 60 strana?
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 21/01/2004 : 22:13:34
|
Uhuhuhuh... sta pre?
Ime cu preskociti posto sam sa imenima los, (a ako bih bas morao da ga dam, bilo Švik! Magazin, zbog nekih starih losih vremena).
Koncept? Mainstream. Belosvetski. Ajd da kazemo na 60 strana, sa mogucnoscu revizije. Ide nesto od francuza, uobicajeno izdeljeno na dva dela, dakle po 24 strane. Soda, verovatno, cisto da nerviram citaoce. Smenjivao bi se sa recimo Marsupilamijem, cisto da ne bankrotiram. Idu DD kratke price iz Giganata, one su oko 16 strana (mada ima i nekih od 32). Plus nesto od amera, da je solidno komercijalno, a ipak vredi. LOEG, perhaps? Hellboy, ako film bude uspesan (i valjao?)? Plus neki francuski geg strip na par strana, tu i tamo.
Hmmm... premalo je 60 strana... osim ako ne ide nedeljno, sto je suicid... hmmm... moram jos da razmislim...
I živa daje crn talog. |
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 22/01/2004 : 00:07:13
|
Ajd,ovako nesto....
Casopis bi morao sve da obuhvati.Tri glavna cinioca bi bila: 1.Domaci strip 2.Strani strip 3.Skola stripa
1.Domaci strip i sve sto je uz to vezano bi obuhvatao 30% casopisa. Znaci,verovatno bi isao neki duzi serijal u nastavcima nekog naseg poznatijeg autora,i neki kratki strip nekog talentovanog ali neafirmisanog mladog strip crtaca.Uz obavezna 1 ili 2 teksta i odeljku zanimljivosti,desavanja.Jedan tekst bi bio onako teoretski,dok bi drugi ako je to moguce trebalo da bude intervju. Kada kazem domaci strip mislim na celu exYugu.
2.Strani strip Obavezno i evropski i americki i japanski. Strip koji bi se objavljivao trebalo bi da bude sto poznatiji. Izmenjivali bi se naizmenicno .Znaci po zavrsetku recimo evropskog isao bi japanac,pa amer....itd... Neki tekst o stripu bi takodje bio obavezan.Takodje bi pokusao da ubacim i najave ,kao i neku rubriku tipa "Legende strip umetnosti" ili nesto slicno...gde bi obuhvatio sve najznacajnije strip umetnike. Posto je budzet neogranicen rado bih odradio i intervje sa Mebijusom,Bilalom,Murom,milerom,samurom...(ah da ovaj zadnji nece) Na drugoj i zadnje dve stranice isli bi kraki stripici,od po jedne table, naravno humoristicki. U sredini casopisa naravno poklon poster najmanje A3 formata.
3.Skola stripa To bi bilo najlakse....lako bi naterali macana i kompaniju sa sajta (a bome i sire)da nesto napisu
E,sad malo je zajebano sto se tice stranica,jer mislim da je 60 malo. Ja bi to vise voleo da izdajem na 2-3 meseca ali na 100-120 strana. Domaci strip bi dobio jedno 30-40strana,strani recimo oko 70-80, a strip radionica i jos nesto oko 10. Da...po licnoj zelji,a posto bih imao vremena to bi bilo izvodljivo, pisao bi tekstove o preseku strip umetnosti sa drugim granama umetnosti kao sto su slikarstvo(uostalom bilo sta sto je povezano sa primenjenom ili likovnom akademijom,bilo koji pravac),knjizevnost,film,muzika...pa mozda cak i skulptura...to bi radio onako samo zbog gusta...da bi dokazao ovoj ucmaloj sredini sta je ustvari strip,jer 99% ljudi kad se kaze strip misli na "ono" sto citaju deca ili na zagora
Konkretno oko imena stripova necu da pricam,jer bi to bilo vrlo lako odabrati
Ime casopisa?hmmm...o tome bi bas morao dobro da razmislim,ali definitivno znam kako bi izgledao logo stripa i ko bi bio na njemu
Eto Dule ja se potrudih,da ne kazes da sam lenj
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 22/01/2004 : 00:17:28
|
Neogranicene financije? Onda na sve ide OGROMNA reklama, da se od citanja casopisa napravi nesto cool i onima koji ne citaju stripove (nesto kao Witch projekat, samo namijenjen drugom targetu). Za sve ostalo, javim se sutra. |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 22/01/2004 : 00:54:59
|
quote: Originally posted by MAGIC
onda otkupis prava na bodoi,ubacis malo nasih strip autora ,platis prevodioca..i to je to
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje..
Dobra ideja!
I'm the hand up Mona Lisa's skirt. I'm a surprise. They don't see me comin'. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 22/01/2004 : 01:35:55
|
>Kreirajte dakle, strip casopis kakav vi sami želite.
Ali, Dule, ja sam mislijo da TI uredjujess FLIT?
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 22/01/2004 : 01:46:52
|
quote: Originally posted by mcn
>Kreirajte dakle, strip casopis kakav vi sami želite.
Ali, Dule, ja sam mislijo da TI uredjujess FLIT?
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!***
samo sam ga ceka s tom izjavom |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/01/2004 : 08:23:24
|
quote: Originally posted by MAGIC
1.Domaci strip i sve sto je uz to vezano bi obuhvatao 30% casopisa. Znaci,verovatno bi isao neki duzi serijal u nastavcima nekog naseg poznatijeg autora,i neki kratki strip nekog talentovanog ali neafirmisanog mladog strip crtaca.Uz obavezna 1 ili 2 teksta i odeljku zanimljivosti,desavanja.Jedan tekst bi bio onako teoretski,dok bi drugi ako je to moguce trebalo da bude intervju. Kada kazem domaci strip mislim na celu exYugu.
Gde ces naci mainstream domace autore da ti to popune?!
I živa daje crn talog. |
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 22/01/2004 : 09:25:29
|
meni je tu vise poenta da promovisem domaci strip,da ga prodrmam .... nemora ni da bude mainstream,za to bi bio zaduzen odeljak za strani strip
|
|
kreso_stanic
Senior Member
Croatia
1504 Posts
Member since 18/12/2002 |
Posted - 22/01/2004 : 10:28:29
|
kad bih ja radio svoj casopis (to jest da izdajem casopis vjerovatno ne bi ovako izgledao, vec cu opisati kakav bih casopis ja želio citati): ime nije važno.. koncept: velika vecina stripova domacih autora (eventualno nešto od manje poznatijih stranaca)- stripovi koji nejdu u serijalima, nego ono što dobiš u tom broju- to je to. još bih nabacio nekakvu kolumnu/e, svakako vijesti iz svijeta stripa i svijeta izdavaštva, MAGICOVA odlicna ideja o školi stripa. a bilo bi dobro da se recimo u svakom broju predstavi neki autor (biografija/intervju + strip). i na kraju recenzija nekih novih strip- izdanja.
eto, tako bi to izgledalo da sam ja glavni
ne trebaš biti lud da se upišeš u MIOC, ali je tako lakše. |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 22/01/2004 : 11:06:11
|
Hm... bitan dodatak mojem izboru je pretpostavka da imam toliko love da me bas briga prodaje li se casopis ili ne, odnosno da ga mogu prodavati po smijesnim cijenama; jer raditi pravi komercijalni casopis zahtijevalo bi posve drukciji izbor. Dakle:
1. Ime? What's in a name, pitam ja vas ... Je li Stripoteka vec zauzeto?
2. Koncept - ambiciozan. Pokusati na jednom mjestu (ne u jednom broju, zato to i jest casopis - periodicka publikacija) okupiti sve dobro sto strip ima za ponuditi, sve sto bi ljubitelj stripa trebao procitati prije nego sto mu zavrsi karijera (edit - uz jednu rezervu: s naglaskom na manje eksponirane stripove, ipak, znaci one koji jos nisu dosadili i Bogu i narodu. Stvarno nam ne treba jos jedan izdavac Blueberryja, Alan Forda i Bonellija na ovim prostorima ...). Dakle, nesto za sto niste culi a trebali ste; nesto za sto ste culi a niste imali prilike procitati, nesto sto svi poznaju pa biste morali i vi, itd. Ako se to ne uspije ostvariti unutar casopisa, onda uz pratecu biblioteku albuma i specijalnih brojeva posvecenih nekom autoru/skoli/zanru/blabla.
3. Izbor stripova (djelomican, nasumicnim redom): a) rubrika "kucamo na vrata zaboravljenih asova" - stripovi koji nikad ili vec dugo nisu bili na ovim prostorima, a koje je grehota ne poznavati: Milton Caniff, Walt Kelly, George Herriman, Al Capp..., uz obvezan esej o autoru, naravno; b) rubrika "sto cita svijet" - nesto sto je trenutno najcool i najsvjezije (a kvalitetno, naravno) u svijetu stripa, da i mi konacno krenemo ukorak sa svijetom; c) rubrika "i mi konja za trku imamo" - domaci strip, otvoren za sve zanrove i autore, jedini kriterij kvaliteta (edit - naravno, bez getoizacije; ako nije dobar, nece uci pa da je sto puta domaci ). Posebna pozornost domacima koji rade vani; d) rubrika "najbolji stripovi za koje nikad niste culi" - ime sve govori. Koncepcijski najsira rubrika, dovoljno je da strip i/ili autor nisu toliko poznati a trebali bi biti, sve u svrhu edukacije (edit - ujedno i prilika da se predstave dobri stripasi iz npr. Kazahstana, Laosa ili Papue Nove Gvineje ); ... z) za kraj, nesto kratko iz belgijsko-francuske skole, u stilu Gastona (ali NE Gaston )
Hmm... 60 stranica mi se cini premalo, trebalo bi baremko 100 . Sto se tice odnosa cjelovitih epizoda i nastavaka, bilo bi najvise 65:35 u korist cjelovitih. Dobro je kad mozes sve procitati odjednom, ali treba nesto i za one koji vole cliffhangere (one magicne rijeci "nastavak u sledecem broju" ), pogotovo ako su duzi stripovi.
Ahh... mastanje je besplatno.
_______________________ "Aj vont brejk dens, Aj vont brejk fri, Aj vont brejk prsljen kicmeni" |
Edited by - Witchblade on 22/01/2004 14:08:14 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29359 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 22/01/2004 : 11:18:00
|
Kad osvojim milijun na milijunasu onda mozda i budem razmisljao o ovome, a do tada...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/01/2004 : 13:05:42
|
Witchblade, kupio bih tvoj casopis! ;)
MAGIC, pa sta ces da prodrmas? Ono sto vredi, ili vec izlazi, ili je otislo vani, pa tamo izdaje. Konkretno domaci poduhvati (Vilajet, onaj niski casopis, Bumerang), pokazali su da ne samo da je takav projekat neisplatljiv (to je iole ocekivano), vec i da NEMA ljudi koji bi radili za njega konstantno i nadasve, kvalitetno. Potrebno je imati jednu low profile publikaciju u kojoj bi se autori koji iole obecavaju uvezbavali, pa tek onda ih baciti u neku ozbiljniju publikaciju. Ovako, imas lose autore koji se pojavljuju u dobrim casopisima koji ne traju dugo, i to nikuda ne vodi.
I živa daje crn talog. |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 22/01/2004 : 13:15:39
|
quote:
Potrebno je imati jednu low profile publikaciju u kojoj bi se autori koji iole obecavaju uvezbavali
Vratite nam Borce Sumraka! Vrati se Konjevicu!
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 22/01/2004 : 13:17:03
|
quote: Originally posted by Djole
Witchblade, kupio bih tvoj casopis! ;)
Hvala Djole, ja bih ti ga prodao! Naravno, ako ikad pokrenem takovo nesto, racunaj da imas posao kao jedan od urednika.
_______________________ "Aj vont brejk dens, Aj vont brejk fri, Aj vont brejk prsljen kicmeni" |
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 22/01/2004 : 14:07:40
|
quote: MAGIC, pa sta ces da prodrmas?
nije mi jasno pitanje...jel ja imam neogranicen budzet ili nemam? to pitanje mozes da postavis za SVE teme
quote: Ono sto vredi, ili vec izlazi, ili je otislo vani, pa tamo izdaje.
hoces da kazes da ono sto vredi otislo je van,i vise se nikad nece pojaviti nista novo sto vredi?naravno da nece ako to novo ne dobije sansu.
quote: vec i da NEMA ljudi koji bi radili za njega konstantno i nadasve, kvalitetno.
da,itekako ima kad bi ih placao....sve se vrti oko novca i naravno reklame....jel ja imam neogranicen budzet ili nemam? A 100% sam siguran da bi za neke rublike nasao ljude koji bi mi nesto odradili bez ikakve nadoknade,bar u pocetku,jer sam ih licno upoznao. i to kvalitetno.Mislim recimo na tekstove i skolu stripa.Ima takvih ljudi.
quote: ...i to nikuda ne vodi
ovde nista nikud ne vodi... realno...prema tome i celokupna ova diskusija sa racionalne tacke gledista nema nikakvog smisla..
gde god se okrenes naleteces na ded end ako nesto pokusas da uradis na normalan i posten nacin
postavljeno je utopijsko pitanje pa je i odgovor bio takav,...
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/01/2004 : 16:30:00
|
quote: Originally posted by dd fan
Vratite nam Borce Sumraka! Vrati se Konjevicu!
NE! SVE, SAMO TO NE!
I živa daje crn talog. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/01/2004 : 16:36:35
|
MAGIC, pre nego sto zapadnemo u filozofiranje o egzistencijalno krizi:
* mislio sam da ne postoji scena koju mozes da prodrmas. Ona tej treba da se formira, i to veoma, veoma nezno i veoma, veoma pazljivo. To do sada nije bio slucaj.
* imas neogranicen budzet
* pojavice se neki novi klinci, i pobecice vani sto pre mogu... njih tri po generaciji koji su vredni,a da valjaju. Ceo pokusaj formiranja scene je postavljen naopacke
* ne, neces ih naci cak ni kada ih placas. Stripovi u Bumerangu su recimo bili placani, pa je, ako se ne varam, Zlatko kukao kako se ljudi nisu prijavili
* nisam mislio da neces naci ljude za textove i za skolu stripa, vec za same stripove, praksa pokazuje da su ljudi vise nego voljni da pisu, ali da crtaju... e tu je vec problem.
* yup, zivot ne vodi nikuda... <:/
I živa daje crn talog. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 22/01/2004 : 16:56:28
|
quote: * mislio sam da ne postoji scena koju mozes da prodrmas. Ona tej treba da se formira, i to veoma, veoma nezno i veoma, veoma pazljivo. To do sada nije bio slucaj.
hehe...pa casopis svakako ne bi odmogao ;-)
quote: * pojavice se neki novi klinci, i pobecice vani sto pre mogu... njih tri po generaciji koji su vredni,a da valjaju. Ceo pokusaj formiranja scene je postavljen naopacke
samo na osnovu ovoga jedini logican zakljucak je da nema smisla nista raditi
quote: * ne, neces ih naci cak ni kada ih placas. Stripovi u Bumerangu su recimo bili placani, pa je, ako se ne varam, Zlatko kukao kako se ljudi nisu prijavili
to ne znas...da li su nekad nudjenje ozbilnije pare?ne verujem da su bili u mogucnosti
quote: * nisam mislio da neces naci ljude za textove i za skolu stripa, vec za same stripove, praksa pokazuje da su ljudi vise nego voljni da pisu, ali da crtaju... e tu je vec problem.
novac cuda cini...ako bi ponudio isto koliko se dobija i u inoostranstvu garantujem da bi se nesto naslo
quote: * yup, zivot ne vodi nikuda... <:/
naravno da vodi ...
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/01/2004 : 17:03:26
|
Da, casopis ne bi odmogao. Ali low profile casopis, a ne high profile, rame uz rame sa Cortom na naslovnici.
Zakljucak nije da ne treba nista raditi, nego da treba pazljivo i brizno na stvaranju strip scene, a sve poteze planirati unapred.
I nisam siguran da bi nasao strip crtace voljne za saradnju cak i da placas kao u inostranstvu. Mozda bi i crtali, ali opet svojeglavo, po svojoj volji, nikako slusajuci nekog scenaristu. A za primer, opet je tu Bumerang. Plus, Bager, gde su neki (za dobre pare) i saradjivali sa scenaristima, ali ipak je vecina preferirala da rade sami.
I živa daje crn talog. |
|
|
Topic |
|
|
|