Author |
Topic  |
CortoMaltese
Average Member

.jpg)
Croatia
792 Posts
Member since 16/03/2003 |
Posted - 04/02/2004 : 18:43:27
|
quote: Originally posted by jurica
nemam kod sebe ni jedan njegov strip, ali se dobro sjecam jednog starijeg (mislim da je on dosta ponosan na njega) gdje mladic prodaje svoju djevojku susjedu kao prostitutku.
Imam taj strip kod sebe,al ne da mi se sada traziti... Neka me Dule ispravi ako grijesim, ali mislim da mladic prodaje svoju sestru. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 05/02/2004 : 17:07:45
|
Eto baš sam se mislio malo odmoriti od interneta i uštedjeti koju lipu, kad mi dojaviše da me se spominje. Mislio sam da ce opet biti podloge za neki teški fajt oko nekih "životno važnih" pitanja što se stripa tice.... Ispalo je medutim samo to, da izvjesni Jurica ne voli moje stripove (spominje samo jedan,a i taj nema...), jer oni ne sadrže ono što bi on tamo želio vidjeti i citati, a i nisu napravljeni onako kako bi on želio. Mogao bih ovdije "završiti ovu pricu"; ali eto da objasnim još jednu sitnicu, koja se cesto ponavlja kad govorimo o necijem radu: Naravno da svaki javni rad zaslužuje i javnu ocjenu, a naravno i da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Medutim, bilo kojem radu se u ocjeni ne prilazi tako da u njemu tražimo ono što bismo htjeli naci ili što smo ocekivali, nego da procjenjujemo ono što nam je predoceno. (Najcešce: da li je to "svijet" koji živi i funkcionira sam za sebe; da li donosi nešto zanimljivo, eventualno drugacije i novo; kakav je odnos autora prema zanatu n.p. etc... U tom slucaju treba biti i malo potkovan nekim znanjima, jer samo tako dolazimo do argumenata.) Svida mi se-ne svida; zašto nema ovog, a ima onog; zašto je ono ovakvo, a ne onakvo itd, plus još neke potpuno proizvoljne ocjene, ne donose ništa konkretno t.j. zanimljivo.
Na kraju da spomenem i serijal "Grad u mraku", u kojem je i jedna epizoda koju spominje Jurica. Koliko se sjecam serijal ima 7 ili 8 epizoda, za sad ukupno nešto više od 60 tabli. (Možda je koja brojka pogrešna, ali nisam to dugo imao u rukama.) Zamišljen je tako da kratkim "rezovima" u stvarnost, isprica pricu o jednom vremenu i životu "mladih" u nekoj urbanoj sredini. Svaka epizoda pocinje "songom" koji direktno ne govori o sadržaju te epizode. "Kantautor" je takoder jedan od likova serijala, koji se razvijaju kroz više epizoda. Zanimljivost je da su neke epizode ražene tušem/perom, neke šablonama/špricanjem lakom, a za sad posljednja i kao strip skulptura. Ince, ne sjecam se jasno da li tip "prodaje" djevojku ili sestru... No, onaj koji bi prodao jednu, prodao bi i drugu. Jurici zaista želim da uskoro napravi stripove kakve bi i sam volio citati. Ja osobno sam uvijek radio s takvom željom.

|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 06/02/2004 : 10:22:57
|
Dule: >Medutim, bilo kojem radu se u ocjeni ne prilazi tako da u njemu >tražimo ono što bismo htjeli naci ili što smo ocekivali, nego da >procjenjujemo ono što nam je predoceno.
A je l'? Kako to da onda TI uvijek kritizirass tudje radove na temelju nezadovoljstva nepronadjenim, osudjujess ih zbog toga ssto oni nisu ono ssto TI misliss da bi oni TREBALI biti?
Dvoliccnjacce najobiccniji.
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 06/02/2004 : 12:49:13
|
>Jurici zaista želim da uskoro napravi stripove kakve bi i sam volio citati. Ja osobno sam uvijek radio s takvom željom.
...e-da. kao da je to uvijek tako lako.
dalje sto se tice 'fajta': ovo je tema 'Q3'. da bi u Q-u izlazili stripovi kakve ja volim, pozeljno je, cini mi se, iznositi svoje misljenje. moje misljenje je ocigledno: 'ne volim stripove Dusana Gacica, iako mi ima odredjena zanimljiva razmisljanja, i ne zelim da u Q-u budu tekstovi o Cortu Maltese.'
ja nizam zvao nikakav fajt. meni je bedasto raspravljati o kvaliteti rada sa samim autorom, i nadao sam se (kao sto je, srecom, ispalo) da do toga nece ni doci. ja sam samo davao svoje misljenje cega bi se tko trebao drzati u mom idealnom svijetu. ja, kao publika, imam na to pravo. ako to nekome smeta, ima pravo napisati zasto.
moj glas je da u Q-u izlaze stripovi manje vise klasicne stripovske forme jer ja takve volim.
da ne poznajem dovoljno Gacicev rad je izravna posljedica mog nezadovoljstva s onim sto sam vidio (nije to jedino ova epizoda).
a sto se tice argumentacije koja nije volim-ne-volim ona je nemoguca kod procjene umjetnosti. nema tu cinjenica. uvijek nesto ocekujemo (inace nebi potrosili novac na strip).
>Najcešce: da li je to "svijet" koji živi i funkcionira sam za sebe; da li donosi nešto zanimljivo, eventualno drugacije i novo; kakav je odnos autora prema zanatu n.p. etc...
sve sto si ti nabrojao su opet volim-ne-volim stvari. nekome to uopce ne mora biti bitno za strip. a osim toga, ja sam lijepo pojasnio da tvoj svijet u tom specificnom stripu ne funkcionira: 'zasto niti jedan lik ne kaze nesto sto drugi lik protumaci krivo, pa se onda ovaj ispravi itd...? to se stalno dogadja u komunikaciji.' ili 'zasto nema ni naznake druge strane (nikada nije sve crno)? tada bi strip dobio kontrast i dodir realnog svijeta.'
sto to znaci 'nesto zanimljivo'. zar je to, zaboga, objektivan argument? |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 06/02/2004 : 22:13:21
|
Meni recimo nisu previše "zanimljivi" stripovi "klasicne forme" iako bi bilo "zanimljivo" od tebe cuti što je to "klasicna" forma u stripu. U procjeni umjetnosti "svida mi se-ne svida mi se", kao ni "ocekivanja", ne igraju nikakvu ulogu,; dapace, kontrproduktivna su i "opasna" za zakljucke svakog tko nešto procjenjuje. Pitaj nekog kunshtistoricara o tome (ali mu nemoj reci da su to tvoja razmišljanja). O mojim, kao i svim ostalim stripovima naravno da možeš misliti što želiš. Ako ništa drugo, to je dokaz da misliš, što danas i nije tako cest slucaj.
"Pljucnuti na Gacica" (i "Divlje oko"),izgleda da je i dalje jedan od popularnijih nacionalnih sportova medu stripašima. Kako meni ova vrsta piskaranja nakon desetak i kusur godina, nije više tako "zanimljiva", pozivam sve da procitaju dva nova topica koja slijede...
 |
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 07/02/2004 : 09:39:38
|
quote: Originally posted by mcn
Dule: >Medutim, bilo kojem radu se u ocjeni ne prilazi tako da u njemu >tražimo ono što bismo htjeli naci ili što smo ocekivali, nego da >procjenjujemo ono što nam je predoceno.
A je l'? Kako to da onda TI uvijek kritizirass tudje radove na temelju nezadovoljstva nepronadjenim, osudjujess ih zbog toga ssto oni nisu ono ssto TI misliss da bi oni TREBALI biti?
Dvoliccnjacce najobiccniji.
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!***
To se kaže farizej i kameleon.
"Tek kad sam s tobom, misli su jasne. Tek kad sam s tobom, alarm ugasne." |
 |
|
Topic  |
|
|
|