forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 32. decembar u tamarisu (enki bilal)
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 05/03/2004 : 15:02:14  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message
Enki Bilal u Tamarisu

U okviru Revije amaterskog filma, u subotu 06. ožujka u 12 sati u knjižari TAMARIS na Trgu bana Josipa Jelacica 3 održat ce se promocija strip - albuma 32. decembar autora Enki Bilala.

Uz izdavacku kucu "Publika" iz Sarajeva koja je objavila strip - album, predstavit ce se i prva škola crtanog filma u Bosni i Hercegovini "Pixel", te Škola stripa iz Sarajeva.

Uz projekcije crtanih filmova, stripova i dokumentarnog filma o Enki Bilalu o autoru i radovima govorit ce Darko Glavan, Azra Pita, Damir Šaulin i Berin Tuzlic.

Enki Bilal: 32. DeceMBar
Izdavac: Publika, 2003.

Bosanska verzija ovog stripa se pojavila skoro istovremeno kad i originalna verzija na francuskom.

Tiskan u tiraži od 400 000 primjeraka u Francuskoj, ovaj album predstavlja izdavacki dogadaj godine.

Godinu dana nakon objavljivanja albuma San monstruma, u izdanju kuce Publika, ovih dana se pojavio i II dio trilogije, pod nazivom 32. decembar. Radi se o trilogiji koja je zapravo posvecena Sarajevu i u kojoj je autor po prvi put, na svoj nacin progovorio, o onom sto se dogadalo na ovim prostorima pocetkom devedesetih.

Prica se na prvom nivou dogada u dalekoj 2026. godini i ona paralelno prati tri lika; troje mladih koji žive na tri razlicita kraja svijeta, a cija je zajednicka spona isto mjesto rodenja - Sarajevo '93.

Drugi nivo price vidimo samo kroz sjecanja jednog od glavnih junaka, Nikea Hatzfelda, koji ima nevjerovatnu memoriju i koji se kroz sjecanja vraca na prvih osamnaest dana svog rodenja.

Enki Bilal: 32. decembar

"D1Svjetlost prodire u moje oci. Sjecam se, ništa ne vidim… Ali, cujem zvuke, snažne. Neki su mehanicki – detonacije, a neki organski – ljudski krikovi… Sjedinjeni tako predstavljaju sinonim za smrt. Otkrivam to ovog dana 1, dana strahovitog razaranja, dana mog rodenja…" Na ovaj nacin autor povlaci paralelu izmedu ova dva nivoa /epohe, koketirajuci tako s idejom ljudske memorije (odgovornosti?)… individualne i kolektivne …

Ovaj opus je, prema nekima, svojevremena opomena ljudskoj vrsti, buduci da covjek sporo ili nikako ne uci od svoje povijesti; njegova buducnost je nepoznata, zastrašujuca… u svijetu su zavladali vjerski fanatizam, obscuranitizam, pokreti koji se bore protiv svega što je Misao, Kultura, Zanost. U II dijelu opusa, Zlo je jos uvijek tu, i glavni kreator Zla se vraca sa novim, ovaj put, umjetnickim projektom Absolute Evil Art, koji ima svoju posebnu rezonancu u mracnoj realnosti s pocetka ovog milenijuma!

Ovim albumom, Bilal potvrduje da je zasigurno jedan od vodecih autora stripa današnjice: njegov crtež je i dalje bez premca, a njegova prica se oslanja na jedan zaprepašcujuci panel postupaka (mješavina i spoj jezika, tekstualni dijelovi, flash-back, slike stvarane neovisno…).
32. decembar je takoder i jedan zacujujuci i uvjerljiv krik revolta protiv netolerancije, obscurantizma, pohlepe i borbe za vlašcu po svaku cijenu.

O autoru

Enki Bilal roden je 7. listopada 1951. u Beogradu, u kojem ce provesti prvih deset godina svog života. Majka mu je bila Cehinja, otac Bosanac. Godine 1961. otkriva Pariz, njegovo predgrade, i istovremeno otkriva svijet stripa i filma. Godine 1971., u svojoj 20-toj, osvaja prvu nagradu na natjecaju koju je raspisao cuveni magazin "Pilote". Tri godine kasnije susrece scenarista Pierra Christinea s kojim ce zapoceti seriju "Legende današnjice" ciji je prvi album"Krstarenje zaboravljenih" oznacio pocetak njihove dugogodišnje suradnje.

Istovremeno Bilal samostalno radi na prvoj individualnoj seriji koja ce se zvati Trilogija Nikopol, a ciji je prvi album Vašar besmrtnih. Godine 1989, Bilal ulazi u svijet filma suradjujuci s A. Reskon na filmu Život je roman, a potom realizira svoj prvi film Bunker Palace Hotel. Godine 1997. izlazi njegov drugi film Tykho Moon.

U rujnu 1998. izlazi njegov album San monstruma, koji ce biti prvi dio trilogije posvecene Sarajevu. Istoimena izložba je bila prikazana u ovom gradu aprilu 2001. godine.

Bilal je takoder radio i scenografiju, kostimografiju, omote za ploce, naslovnice knjiga...

Izdavacka kuca PUBLIKA

DO SADA
Izdavacka kuca Publika, osnovana u aprilu 2002. godine, je do sada objavila dva strip-albuma: San monstruma i 32.decembar, autora Enki Bilala. Ova dva albuma cine dio trilogije koju je autor posvetio Sarajevu.

U PRIPREMI ...

Buduci da Enki Bilal ustupa autorska prava ovoj izdavackoj kuci za cijelokupni njegov opus za cijeli prostor bivše Jugoslavije, Publika nastavlja s izdavanjem Bilalovih stripova; upravo ovih dana se sprema potpisivanje ugovora za izdavanje Trilogije Nikopol, po kojoj je Bilal snimio svoj treci dugometražni film, cija je premijera zakazana za 24. ožujka u Francuskoj.

PROJEKT OŽIVLJAVANJA STRIP-SCENE

"Prilikom distribucije ova dva stripa postali smo svjesni koliko je situacija u našoj(im) zemlji(ama) ozbiljna; na našem tržištu možemo naci samo nekoliko naslova koji su, uglavnom, prevodi sa stranih jezika, a domaca produkcija skoro da ne postoji.

U kontekstu postojece situacije naša se dva realizirana projekta mogu smatrati "incidentima". Kako slicne nakane ne bi izgledale kao sporadicni napori ciji produkti nemaju ni publiku, odlucili smo djelovati i u drugom pravcu; tako smo prije dva mjeseca raspisali Prvi natjecaj za najbolji BH strip. Cilj je, prije svega, otkriti mlade talente, povezati ih, stvoriti jednu kriticnu masu koja ce zajedno s nama izdavacima promišljati neke nove projekte."

IskonInternet
05.03.2004.

ne trebaš biti lud da se upišeš u MIOC, ali je tako lakše.

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 05/03/2004 : 15:33:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
Kad smo vec kod Bosanskih izdavaca, BHDani 4.3.2004.:
MODESTY BLAISE SPAŠAVA BIH
Što zbog malog tržišta, što zbog smanjenog interesa za devetu umjetnost, u BiH nakon Daytona nije bilo uspjelog strip-izdanja. Interes novih generacije za ve#263; pomalo staru umjetnost dosad su namirivala izdanja iz Hrvatske ili Srbije i C.Gore, dok Banjalu#269;ani nisu uzeli stvar u svoje ruke.
Piše: Irham #268;e#269;o
Nakon duge peripetije od teksta u kojem Saša Kopanja, mladi direktor revijalnih izdanja Nezavisnih novina (pored Strip Magazina izdaju i 'S Ex Ju' i jos neku glupost) pokušava da iskaže svoje znanje o razlozima zašto mladi ne #269;itaju stripove, slijedi sljedeci tekst:
"...Istina je da je ovdašnja publika naviknuta na talijanske stripove koje je izdavao Dnevnik u Zlatnoj Seriji i LMS, a danas izlaze i u Slobodnoj Dalmaciji(!!!!!!)"
Na objavljenoj slici se nalazi Saša i Miodrag Živanovic, a rupe u tekstu su popunjene sa Modesty Blaise u svim mogucim pozama, osim one na krevetu, rasirenih nogu i ni cim na njima! Tekst je definitivna katastrofa, no ne umanjuje trud sto su ga ulozili u NN (#269;iji je vlasnik Željko Kopanja, otac datog Saše) da izbace ovakvo jedno izdanje. kazu jos da je prvi tiraz bio 5000 i da imaju prilicno dobar odziv u BiH, te su poslali jedan broj magazina i u Sr i CG. planiraju povecavati tiraz a cijenu (2 KM) zadrzati istom.
Za kraj, zavrsni dio teksta: "#268;arolija crteza u kvadraticu svakako blijedi u poredjenju sa cudima digitalnog doba, ali uloga stripa u zdravom djetinjstvu ostaje nezamjenjiva. Zato, svi pravac na kiosk: od 7 do 77."
Stvarno katastrofa, ovo i jos neki tekstovi u ovom broju me nagnalo da im pisem odgovore citatelja!!!! :(((

Kao i svi mrtvi, tiho i s tugom se prisjecamo bivših života, u koje nam nema povratka, jer karta za Titanik se kupuje samo u jednom smjeru.
Dario Džamonja
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29728 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 05/03/2004 : 16:03:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Ta ekipa je skidala tesktove sa stripovi.com i to objavljivala u nekim svojim novinama. Netko mi je jednom bio poslao sken, cak su ostavili i dizajn isti, onu slicicu junaka u lijevom gornjem uglu...

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4889 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 05/03/2004 : 16:49:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

"Carolija crteza u kvadraticu svakako blijedi u poredjenju sa cudima digitalnog doba, ali uloga stripa u zdravom djetinjstvu ostaje nezamjenjiva.

I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother.
Go to Top of Page

degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts

Member since 23/03/2003

Posted - 05/03/2004 : 18:03:27  Show Profile Show Extended Profile  Send degman a Private Message
na temu
trilogija (barem pva dva dijela) je odlicna
treba kupit i steta sto takvih pravih kolekcionarskih knjiga ovdi nema vise
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 05/03/2004 : 18:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
Nema nista od toga Emire! Moracu ja ustediti love i poceti sa izdavanjem stripova u BIH.

Bosna da prostis jedna zemlja imade, i posna i bosa da prostis, i hladna i gladna, i k tomu jos da prostis prkosna od sna!
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/03/2004 : 14:57:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
kad zavrsi faks i napravim sebi pravi posao od koga ce mi ostajat novca, izdajem Asterixa
ti si mi prvi partner :)
ali nemoj se onda izvlaciti kad dodjes, ili jesi ili nisi.
do tada (4-5 godina, mozda, mislim, ko zna) razmisljaj sta cemo jos izdavati ;)

Kao i svi mrtvi, tiho i s tugom se prisjecamo bivših života, u koje nam nema povratka, jer karta za Titanik se kupuje samo u jednom smjeru.
Dario Džamonja
Go to Top of Page

Verfalk2003
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4761 Posts

Member since 19/05/2003

Posted - 06/03/2004 : 17:42:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Verfalk2003's Homepage  Send Verfalk2003 a Private Message
Mister No-a, šta drugo?!

Prije sam bio uobražen, ali sad sam i tu manu iskorijenio. Sad sam savršen.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/03/2004 : 20:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
moze, samo neke epizode.
i to za nas uzitak, nikog necemo pitati sta misli ili kako mu izgleda, izdacemo i distribuirati u ogranicenom broju, mozda samo na forumu :)))

Dario Džamonja
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 07/03/2004 : 10:43:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:
Originally posted by Emir Pasanovic

moze, samo neke epizode.
i to za nas uzitak, nikog necemo pitati sta misli ili kako mu izgleda, izdacemo i distribuirati u ogranicenom broju, mozda samo na forumu :)))

Dario Džamonja

Specijalce cemo slati u Hrvatsku i Sloveniju sa pola godisnje zakasnjenja kao sto to Ludens radi

Bosna da prostis jedna zemlja imade, i posna i bosa da prostis, i hladna i gladna, i k tomu jos da prostis prkosna od sna!
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 07/03/2004 : 21:34:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
pa naravno, nasu remitendu, i gledati po broju da bude sto manje toga, pa da se grabe za rijetke brojeve :D

Dario Džamonja
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 07/03/2004 : 23:02:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message
Malo sam ostario, pa možda i griješim, ali ovaj Krešin poziv stiže barem s jednim danom zakašnjenja. Nema nikakvog topica na ovom mjestu od 05.03 koji govori o ovome...
U cemu je stvar?
Mislim, Bilal je nezanimljiv, ali bih bio rado upoznao nekog iz Bosne tko se bavi stripom.
Go to Top of Page

byoman
Advanced Member

Croatia
6349 Posts

Member since 07/12/2002

Posted - 07/03/2004 : 23:04:39  Show Profile Show Extended Profile  Send byoman a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Ta ekipa je skidala tesktove sa stripovi.com i to objavljivala u nekim svojim novinama. Netko mi je jednom bio poslao sken, cak su ostavili i dizajn isti, onu slicicu junaka u lijevom gornjem uglu...

HA HA HA HA HA!!!
E, odvalio sam na ovo...
A jesu blentavi...

Bill Gates - "It's not a bug, it's an additional feature"
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29728 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/03/2004 : 11:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
BIo sam ja navratio, slucajno sam prolazio pa sam se spustio dolje da vidim sto se dogadja. Promocija album aje bezvezna, Glavan nesto trkelja, vise manje procitao je par opcenitih recenica o Bilalu sa Interneta, drugi dio je prezentacija Sarajevske skole stripa i animiranog filma, to je bilo onako zanimljivo, ali losnjikavo odradjeno i prezentirano. Otisao sam nakon pola sata...¨
Imasa link ovdje:
http://skolastripa.csi.ba/

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000