forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Strip na CD-u
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Francois
New Member

Croatia
138 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 22/03/2004 : 19:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Francois a Private Message
Ljudi, ova rasprava ne vodi nikuda!
Kao prvo, skenovi bi se trebali samo razmjenjivati, nikako prodavati.
Francuzi imaju timove fanova koji skeniraju stripove (Caamelot, Lothar, Krystal, Pegase - samo neki od najvecih) i medjusobno ih RAZMJENJUJU. Svako zainteresiran moze ih skinuti sa emule ili edonkeya, treba imati samo brzu vezu i instaliran taj p2p program.
Ne ulazim u to koliko je to legalno, mozda se uskoro i tu pojavi neka RIAA da nam zagorcava zivot.
Ako netko nema nista ponuditi za razmjenu onda je obicaj da mu se nesto sprzi samo za cijenu praznih diskova i postarinu. I da lijepo zahvali, ostane u kontaktu i kad nabavi nesto drugo, ponudi za razmjenu.
Shvacam da je kod nas druga situacija i drugi obicaji. Ja sam isto prije nekih godinu dana za sitne novce kupio jedan disk Zagora i obratio se Scanturionu za ostalo. Bilo mi je skupo a i nisam bio bas toliko zainteresiran pa sam odustao. Nisam nabavio ostale Zagore i jos ih uvijek nemam. Do nekih principa ipak treba drzati.
A i Scanturion bi mozda zazmirio na jedno oko kod daljne prodaje njegovih scanova da mu taj preprodavac moze ponuditi za razmjenu, recimo barem 50 odlicno skeniranih Stripoteka ili nekih drugih stripova koji su izlazili na ovim prostorima. Ovako ispada da se samo on znoji nad skenerom a drugi se koriste njegovom mukom.
Vidim isto da nece biti nista od onih upisivanja teksta u francuske skenove. I to nam je pretesko!
Ljudi priznajte, svi bi vi da netko drugi odradi posao a vi samo da citate zavaljeni u fotelji. Nije bas neka fora.

F.Dargaudix
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 09:06:03  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
Francois
Slažem se sa idejom o nekakvoj razmjeni skeniranih stripova. Mene
osobno iskljucivo interesira LMS i ZS. Tko god mi je ponudio neku
razmjenu za skenirane stripove, vecinom su to bili stripovi koji
su skinuti negdje sa interneta (vecinom americki stripovi koje ja
ne preferiram). Nitko mi nije ponudio npr. kolekciju Mister Noa na
digitalnom mediju.
Miha
Ako netko prodaje kolekciju Zagora koju sam ja skenirao, ne tražim
nikakav udio u tome. Mate vec duže vrijeme prodaje moj uradak i dok
nisam u ovom topicu bio prozvan nisam se previše brinuo oko toga. U
pocetku sam znao da ce biti ljudi koji ce to prodavati za sitnu lovu,
ali iskreno nisam baš ocekivao da ce biti cijena toliko niska i to još
na forumu koji ja posjecujem.
Mate
Nisam baš siguran da nisi znao tko je skenirao Zagora, ali nema veze.

Nada je bogatstvo onih koji ništa nemaju.
Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 09:36:27  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:
Originally posted by Francois

Ljudi, ova rasprava ne vodi nikuda!
Kao prvo, skenovi bi se trebali samo razmjenjivati, nikako prodavati.
Francuzi imaju timove fanova koji skeniraju stripove (Caamelot, Lothar, Krystal, Pegase - samo neki od najvecih) i medjusobno ih RAZMJENJUJU. Svako zainteresiran moze ih skinuti sa emule ili edonkeya, treba imati samo brzu vezu i instaliran taj p2p program.
Ne ulazim u to koliko je to legalno, mozda se uskoro i tu pojavi neka RIAA da nam zagorcava zivot.
Ako netko nema nista ponuditi za razmjenu onda je obicaj da mu se nesto sprzi samo za cijenu praznih diskova i postarinu. I da lijepo zahvali, ostane u kontaktu i kad nabavi nesto drugo, ponudi za razmjenu.
Shvacam da je kod nas druga situacija i drugi obicaji. Ja sam isto prije nekih godinu dana za sitne novce kupio jedan disk Zagora i obratio se Scanturionu za ostalo. Bilo mi je skupo a i nisam bio bas toliko zainteresiran pa sam odustao. Nisam nabavio ostale Zagore i jos ih uvijek nemam. Do nekih principa ipak treba drzati.
A i Scanturion bi mozda zazmirio na jedno oko kod daljne prodaje njegovih scanova da mu taj preprodavac moze ponuditi za razmjenu, recimo barem 50 odlicno skeniranih Stripoteka ili nekih drugih stripova koji su izlazili na ovim prostorima. Ovako ispada da se samo on znoji nad skenerom a drugi se koriste njegovom mukom.
Vidim isto da nece biti nista od onih upisivanja teksta u francuske skenove. I to nam je pretesko!
Ljudi priznajte, svi bi vi da netko drugi odradi posao a vi samo da citate zavaljeni u fotelji. Nije bas neka fora.
F.Dargaudix

Potpuno se slazem sa svim navedenim. Ako instaliras bilo koji p2p program i prikljucis se na mrezu postoji prava poplava americkih, francuskih i italijanskih stripova, neka izdanja stara i po 50 godina, celi serijali razlicitih junaka koji su svima na raspolaganju za download. I sve je to nastalo tako sto su stotine pojedinaca skenirali po nekoliko stripova iz svoje kolekcije i dali ih slobodno na mrezu. Sta bi nam falilo da se organizujemo na isti nacin i omogucimo citanje starih kolekcija danasnjim klincima, umesto da came po nasim policama i da svakih nekoliko godina izvucemo iz naftalina pojedini strip i osvezimo secanja. Tako je bar sa mnom, danas prodje bar 5-6 godina izmedju dva citanja istog stripa iz moje kolekcije. I zar to nije steta? Iz istih razloga sam razmisljao da poklonim celu svoju kolekciju Politikinih Zabavnika biblioteci moje osnovne skole, ali do dana danasnjeg se nisam odlucio na taj korak jer sam toliko vezan za njih (a cini mi se da bi bili mnogo bolje iskorisceni da sam to uradio...).

A ako negde moze da se pokrene i zazivi ovakva akcija, to je preko ovog foruma. Verujem da ovaj site posecuje najveci broj ljubitelja stripa iz stare Jugoslavije i da bi deo bio voljan da se prikljuci skeniranju. Ne govorim o ne znam kakvom potrosenom vremenu i ne znam kakvoj kolicini skeniranih stripova po coveku, ali ako bi stvar bar malo zazivela, za nekoliko godina to bi vec bila zavidna kolekcija na u digitalnom obliku. A stripovi bi bili na raspolaganju i ljudima koji su danas rasejani po svetu, a proveli su detinjstvo citajuci ZS i LMS, Eks, Super, Spunk i ostala bezbrojna izdanja koja su izlazila u Jugi '70-ih i '80-ih.

Moram da priznam da nisam bio takav karakter kao Francois i nabavio sam razmenom Scanturionove Zagore, ali to je bilo pre svega zato sto mi je to vise znacilo kao uspomena na neke decacke dane, nego sto mi citanje Zagora u ovim godinama predstavlja neki uzitak. A prvi cu poslati Scanturionu i Goranu sve sto nabavim ili sam izskeniram postom, jer sam siguran da ce njihov trud oko Teksa i Zagora biti prelomnica u smislu da dugorocno i citaoci sa ovih prostora dobiju kolekcije u digitalnom obliku, kao sto ih imaju francuski, italijanski i US ljubitelji stripa.

Ovo je vec ne znam koji topik koji je pokrenuo ovu temu i obecava da se zavrsi na isti nacin t.j. da se nista ne desi. Nezavisno od ostalih cu da krenem sa skeniranjem i stavljacu datoteke na eMule download. Prvo cu da odradim 3 epizode Ridjobradog koje mi nisu ukoricene, a koje jgoran5 nije skenirao 9,10 i 11. Ako se neko prikljuci sa epizodama od 12 do 15 (nedostaje i epizoda broj 2, Kralj sedam mora) imacemo celog Ridjobradog na nasem jeziku, neke od tih epizoda su izasle pre 30 godina i nikad nisu reprintovane. Onda cu da predjem na Martija, svi specijalci koji su izasli kod nas 1-8 + epizode od 95 do 105, koje zbog ratnih desavanja nisu bile na prodaji u Hrvatskoj i Sloveniji. To sve nece biti skoro, ali ako odradim ceo posao u sledecih nekoliko meseci, sto da ne. Otvoricu novi Topik eMule download, gde svako moze da objavi eMule linkove stripova iz svoje kolekcije koje je dao na download.

Zamolio bih Scanturiona da mi da par saveta za skeniranje (kao i ostalim zainteresovanim za ovu pricu), posto su njegovi Zagori savrseno odradjen posao (rezolucija, koliko se savija strip pri skeniranju, efekti i alati u Photoshop-u koje je koristio pri obradi skena itd.)

I dalje mislim da je prevod stripa, brisanje teksta iz oblacica i upisivanje naseg prevoda preveliki posao i da je mnogo efikasnije za to vreme skenirati stripove koji vec nisu na mrezi.

Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 10:27:32  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
Tantus
Ja sam skenirao stripove u rezoluciji 300 dpi s tim da sam odmah
prilikom skeniranja posložio crno-bijelo nijansiranje. Naravno, sve
ovisi od stripa do stripa. Neki strip je tamnije odštampan, a neki
svjetlije. To moraš sma procijeniti. Meni je trebalo nekoliko puta
da skeniram po nekoliko stranica, pa da vidim koja nijansa crno-bijele
treba biti za doticni strip. Kad sam bio gotov sa stripom obradu sam
radio u PhotoShopu. U PhotoShopu sam ravnao stripove (ako mi je sken
zbog originalnog stripa ispao nakošen), ponovo nijansiaro pojedine
stranice itd. Kad sam sve to odradio u Multiple Image Resizeru sam
ih sve posložio na istu velicinu. Uglavnom, za obradu jednog stripa
od prosijecno 90 stranica trebalo mi je oko sat vremena.
Ideja da skenirane stripove stavljamo na nekakve eMule ili šta ti ja
znam, definitivno mi se ne svida. Ja sam za jedan drugi prijedlog, ako
je to u mogucnosti ovog sitea, odnosno ako Markos može to napraviti.
Naime, bilo bi dobro da se otvori na siteu download sekcija, ali ne u
smislu da svako može trpati gore šta želi vec da se odredi šta se može
staviti, a šta ne. Moj prijedlog bi bio npr. ovaj tjedan na download
sekciji može se skinuti LMS 4. Slijedeci tjedan Marti Misterija LMS 1.
U principu u download sekciji bio bi samo jedan strip za download po
tjednu. Mislim da to nebi uzimalo puno prostora na netu.

Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 10:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:
Originally posted by scanturion

Tantus

Hvala za savete, nisam do sada cuo za Multiple Image Resizer, zanimljiva aplikacija.

Zasto ti se ne svidja ideja sa eMule-om? Prvo, mislim da se Markos nece sloziti sa tim da se skenirani stripovi stavljaju na njegov site (nacinio je par izuzetaka, kao na pr. KP - Il respiro e il sogno), a drugo, u cemu je razlika?

U svakom slucaju sacekajmo da vidimo sta ce ljudi da kazu...
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 10:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
quote:
Originally posted by tantus

quote:

Tantus

Hvala za savete, nisam do sada cuo za Multiple Image Resizer, zanimljiva aplikacija.

Zasto ti se ne svidja ideja sa eMule-om? Prvo, mislim da se Markos nece sloziti sa tim da se skenirani stripovi stavljaju na njegov site (nacinio je par izuzetaka, kao na pr. KP - Il respiro e il sogno), a drugo, u cemu je razlika?

U svakom slucaju sacekajmo da vidimo sta ce ljudi da kazu...

Nekako mi eMule djeluje previše internacionalno. Cini mi se da bi na
ovom sajtu bilo to puno zanimljivije i bolje. Ja sam to zamislio kao
ideju o izlaženju stripa tjedno kao što je bilo prije, samo ovaj put
ne na papiru vec digitalno.
Naravno, da sve ovisi o Markosu i pitanju prava za te skenirane stripove. Nebi bilo u redu da netko pocne zajebavati Markosa u svezi toga. U svakom slucaju kao što si rekao sacekajmo da vidimo šta drugi misle.

Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 10:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
Dosta ljudi ne posecuje redovno forum i cesto bi dolazilo do situacija da nisu uspeli da skinu strip, molbe da se on ponovo objavi itd. Tako je bilo na pr. kada sam stavljao MM Gigant 2 na download iz delova, cesto su se ljudi javljali da nisu uspeli da skinu neke delove, koji su bili po nekoliko nedelja na raspolaganju.

Mada je ideja simpaticna, to bi bio nedeljni reprint starih izdanja u digitalnom obliku...
Go to Top of Page

Baboyo
New Member

Bosnia and Herzegovina
118 Posts

Member since 04/03/2004

Posted - 23/03/2004 : 11:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Baboyo a Private Message
quote:

Tantus
Ja sam skenirao stripove u rezoluciji 300 dpi s tim da sam odmah
prilikom skeniranja posložio crno-bijelo nijansiranje. Naravno, sve
ovisi od stripa do stripa. Neki strip je tamnije odštampan, a neki
svjetlije. To moraš sma procijeniti. Meni je trebalo nekoliko puta
da skeniram po nekoliko stranica, pa da vidim koja nijansa crno-bijele
treba biti za doticni strip. Kad sam bio gotov sa stripom obradu sam
radio u PhotoShopu. U PhotoShopu sam ravnao stripove (ako mi je sken
zbog originalnog stripa ispao nakošen), ponovo nijansiaro pojedine
stranice itd. Kad sam sve to odradio u Multiple Image Resizeru sam
ih sve posložio na istu velicinu. Uglavnom, za obradu jednog stripa
od prosijecno 90 stranica trebalo mi je oko sat vremena.

Bravo scanturione,

ovo je jos najbolje i napokon nesto konkretno sto sam procitao u ovom topicu (uz gore spomenute ideje drugih) s tim da imam jos jednu ideju - ukoliko bi Markos bio u mogucnosta da realizira gore spomenutu tvoju ideju predlazem neki vid clanarine za downloadovanje stripova, npr. 10 kn godisnje ili slicno. Suma bi bila smijesna ali bi pomogla da se odrzava ovaj site, a Markus bi nas, s vremena na vrijeme, mogao ponovno iznenaditi nekom nagradnom igrom ili sl.
Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 11:48:11  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
Markose,

Znam da ti nije bas pri srcu ideja sa skeniranjem stripova, ali bih te molio da ipak napises par reci sta mislis o celoj prici pokrenutoj na ovom topiku.
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 12:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
quote:

Markose,

Znam da ti nije bas pri srcu ideja sa skeniranjem stripova, ali bih te molio da ipak napises par reci sta mislis o celoj prici pokrenutoj na ovom topiku.

Ne vjerujem da Markos uopce prati ovaj topic.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29440 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/03/2004 : 12:03:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
nisam citao ovaj topic dok mi VJ nije poslao link. Ne znam, mene stripovi na CD-u ne zanimaju, imam ih kuci jedno 20-tak CDova sa stvarima koje nemam na papiru i nikako se ne mogu natjerati da ih idem citati. Download sekcija na sajtu bi zasigurno pridonijela popularnosti sajta, ali meni se ta ideja ne svidja. Ovo nije download centar nego mjesto gdje se o stripu raspravlja, informira i uci. Clanarina ne dolazi u obzir, a nagradne igre se mozda ponove u buducnosti, nazalost, nemam toliko vremena na raspolaganju za sve. NA netu ima dovoljno puno p2p servisa da se to moze efikasnije odraditi nego preko stripovi.com

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 12:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

nisam citao ovaj topic dok mi VJ nije poslao link. Ne znam, mene stripovi na CD-u ne zanimaju, imam ih kuci jedno 20-tak CDova sa stvarima koje nemam na papiru i nikako se ne mogu natjerati da ih idem citati. Download sekcija na sajtu bi zasigurno pridonijela popularnosti sajta, ali meni se ta ideja ne svidja. Ovo nije download centar nego mjesto gdje se o stripu raspravlja, informira i uci. Clanarina ne dolazi u obzir, a nagradne igre se mozda ponove u buducnosti, nazalost, nemam toliko vremena na raspolaganju za sve. NA netu ima dovoljno puno p2p servisa da se to moze efikasnije odraditi nego preko stripovi.com

OK, ocekivao sam takav odgovor...
Onda ostajemo pri varijanti eMule-a ili ako se neko pojavi sa boljim predlogom.
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 12:23:09  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
quote:

Slažem se sa vecinom, ali nekako mi se cinilo da bi bilo primjerenije
da stavim npr. LMS 4 na ovaj site nego na site na engleskom jeziku i
sa gomilom americkih stripova.

Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 12:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:

Ti u sustini ne stavljas skenove ni na kakav site, vec dopustas ostalima koji imaju instaliran program za p2p share da download-aju file-ove sa tvog racunara i dajes im mogucnost da oni to isto kasnije urade sa tvojim file-ovima.

Tako bi objavom novog eMule linka na Topiku eMule download, prakticno postigao isti efekat, jer bi link bio dostupan samo posetiocima www.stripovi.com. To sto ga korisnici eMule-a iz drugih zemalja slucajno nadju pri Search-u, ne menja sustinu, jer njih i onako ne zanima sadrzina.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29440 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/03/2004 : 12:53:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Da, objavom linka na Forumu imas isti efekt...

Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 13:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
quote:

quote:

Ti u sustini ne stavljas skenove ni na kakav site, vec dopustas ostalima koji imaju instaliran program za p2p share da download-aju file-ove sa tvog racunara i dajes im mogucnost da oni to isto kasnije urade sa tvojim file-ovima.

Tako bi objavom novog eMule linka na Topiku eMule download, prakticno postigao isti efekat, jer bi link bio dostupan samo posetiocima www.stripovi.com. To sto ga korisnici eMule-a iz drugih zemalja slucajno nadju pri Search-u, ne menja sustinu, jer njih i onako ne zanima sadrzina.

Priznajem da se ne kužim u takav prijenos podataka. Da li je to
sigurno? Ipak daješ pristup tvom kucnom racunalu. Ja sam još uvijek
u stadiju copy-paste. Ja sam to zamišljao na nacin da Markos otvori
na forumu sekciju download, pa da ja kopiram strip u ZIP formatu na
taj dio foruma kao npr. naslovnice.
Napominjem da sam totalni laik što se toga tice.

Edited by - scanturion on 23/03/2004 13:06:27
Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 13:16:58  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:

Priznajem da se ne kužim u takav prijenos podataka. Da li je to
sigurno? Ipak daješ pristup tvom kucnom racunalu. Ja sam još uvijek
u stadiju copy-paste. Ja sam to zamišljao na nacin da Markos otvori
na forumu sekciju download, pa da ja kopiram strip u ZIP formatu na
taj dio foruma. Napominjem da sam totalni laik što se toga tice.

Nisam ti ni ja neki ekspert na tu temu, ali koliko znam ne bi trebalo da bude nekih posebnih opasnosti pri takvoj razmeni i milioni sirom sveta to rade. Peer to peer (p2p) programi t.j. programi za direktnu razmenu file-ova izmedju korisnika interneta su mnogo napredovali od vremena Napstera, eMule je jedan od poslednjih koji se pojavio i jako je popularan na mrezi. Glavna mana je sto forsira spor prenos, tako da je najpogodniji za korisnike koji su stalno prikljuceni na internet, pa se download i upload desava u pozadini. Ti i ne znas od koga skidas file, a u upload listi imas spisak korisnika koji trenutno skidaju nesto sa tvog racunara.

To sa sekcijom za download bi bila dobra varijanta, ali je jako tesko naci dostupne resurse na mrezi koji bi to omogucili. Narod sa foruma je cak tako i razmenjivao svoje skenove preko jednog site-a, dok isti nije poceo da naplacuje usluge (to se inace desavalo pre nego sto sam naisao na www.stripovi.com).
Go to Top of Page

Mate
Senior Member

Croatia
1370 Posts

Member since 05/01/2004

Posted - 23/03/2004 : 13:38:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mate's Homepage  Send Mate an ICQ Message  Send Mate a Private Message
ako budem uskoro otvoria svoj sajt mogu na njega staviti svaki put po par stripova.

http://strip.greatnow.com/---forum:http://funnload.proboards29.com
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 23/03/2004 : 14:54:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message
quote:

Mate.
Koliko sam kompleta prodao nije važno. Mogao sam staviti cijenu kao
i ti 80 kuna i prodati istu kolicinu kao i po 800 kuna.
I po 80 kuna i po 800 kuna našao bi se jedan Mate koji bi to prodavao
po nižoj cijeni. Ti ceš, valjda, skenirati SD i Ludens Zagora i kao
što si rekao ne misliš ih prodavati za 30-40 kuna. Zašto? Zar svoj
rad više cijeniš od mojeg. Upravo je kvaka u tome. Dok ceš se znojiti
od buljenja u monitor i skeniranja stranicu po stranicu nekih 10
mjeseci shvatit ceš šta znaci skenirati 360 stripova.
Lako je s tudim k....m po betonu lupati. Probaj sa svojim.

Pa ovo je da se useres od smijeha!!!

Nasla se dva pirata... hej, pazi PIRATA, dvojica ljudi koji se bave nezakonitim rabotama, i jedan drugome pricaju o moralnom aspektu cijene njihovih kriminalnih radnji!

Da ovo nisam svojim ocima vidio, rekao bih da me netko zajebava!

Mislim da je krajnje vrijeme da moderatori konacnu stanu na kraj ovakvim postovima i da uvedu red jednako kao sto se uveo na Svastari oko nekih skakljivih tema.

Totalno je neshvatljivo da se na forumu ne moze razgovarati o politici jer je to potencijalno opasna tema koja bi mogla prerasti u flejm, dok se sasvim otvoreno tolerira piratluk, kradja i preprodaja autorskog djela.

Sramota je tim veca sto se to sve radi pred ocima forumasa koji su strip autori i koji od stripa zive. Kako vas nije sram uopce spomenuti javno da ce netko ici skenirati stripove Ludensa s cime radite direktnu stetu Bernardu kao izdavacu? Na osnovu cega onda mislite da mozete ocekivati da taj covjek sutra udje u izdanje nekog drugog junaka kad mu svojim piratlukokm kopate jamu? Od kud vam uopce nakon toga ideja da mu se obracate na forumus pitanjima kad ce sljedeci Marti Misterija i slicno? Ma povraca mi se od vas, majke mi.

Politicke zavrzlame su nepozeljne jer se tu skrbi o dusevom stanju forumasa, da se netko slucajno ne bi uvirjedio nekom temom, a to sto bi se recimo jedan strip autor koji tu dolazi na fourm mogao naci uvrijedjen ovakvim otvorenim pozivima na piratiziranje stripa, to ne brine nikoga?

Ljudi moji, ako zelite dobro ovom forumu, ako zelite da jednog dana ovo bude sjeciste razmjene iskustvava strip fanova i ljudi koji strip stvaraju, onda su ovo teme koje treba spaliti u korijenu. Ako zelite dobor strip sceni, ne mozete proklamirati piratluk na ovako otvoren nacin na javnom forumu!

Da sam ja covjek s viskom novaca u dzepu, i odlucim sutra otkupiti prava na neki strip serijal i odlucim krenem u izdavastvo, sto bih ja mogao misliti nakon sto bih vidio ovakav topic? Da vas zamolim da to ne cinitie? Da vam posaljem MUP na vrata? Da vam narucim 500 komada CD-a i dam vam laznu adresu?

Tko kod kuce ima skenirane stripove, sprzene filmove, divixe, totalno me nije briga, svatko je dovoljno zreo da moze odvagati neke stvari i donijeti odluku o tome, ali ne mozete javno na forumu kojeg posjecuje preko 1000 ljudi razglabati o piratluku kao da je to potpuno normalna stvar na svijetu. Jednostavno na to nemate pravo.

Svakome od nas u Profileu stoje podaci preko kojih se lako moze doci do imena i prezimena i adrese. Dovoljno je vidjeti IP i vrijeme spajanja i ISP ima sve o vama. Zelite li da sutra netko ni kriv ni duzan, Markos recimo kao voditelj sajta, bude taj kome ce BSA ili netko deseti pokucati na vrata i izvrsiti premetacinu!? Da se shodno tome zatvori forum kao leglo kriminala?

Vase je kako rekoh pravo da cinite u svoja cetiri zida sto vas je volja, mozete biti i serial killeri i pedofili, nitko nema s tim problema sve dok stvari ne pocnu curiti u javni medij na kojem se pojavljuje i ostatak svijeta.

Znam da necu dobiti ama bas nikakvu podrsku s vase strane o ovome, no ja je i ne trazim. Sve sto zelim reci jest da je ovakvim stvarima mjesto u privatnim mejlovima, a ne na public forumu.

Konacno, ako netko od vas ima pravo zahtjevati da se ukine neka tema jer ga to vrijedja nacionalno i politicki, evo i ja si dajem isto pravo da zamolim moderatore da piratluk kao temu maknus foruma jer to vrijedja moje moralne stavove.

Hvala na paznji i svako dobro zelim!

P.S.
Eventualni protuargumenti me uopce ne zanimaju jer imams voj stav koji nije podlozan pormjeni.

--
Go to Top of Page

Mate
Senior Member

Croatia
1370 Posts

Member since 05/01/2004

Posted - 23/03/2004 : 15:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mate's Homepage  Send Mate an ICQ Message  Send Mate a Private Message
evo procita sam tvoj post i podržavam to.
i prije sam mislia,a sad sam siguran da nece biti ništa od skeniranja jer necu kupit skener.

http://strip.greatnow.com/---forum:http://funnload.proboards29.com
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 23/03/2004 : 15:35:03  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message
quote:
Originally posted by Gand

quote:

Mate.
Koliko sam kompleta prodao nije važno. Mogao sam staviti cijenu kao
i ti 80 kuna i prodati istu kolicinu kao i po 800 kuna.
I po 80 kuna i po 800 kuna našao bi se jedan Mate koji bi to prodavao
po nižoj cijeni. Ti ceš, valjda, skenirati SD i Ludens Zagora i kao
što si rekao ne misliš ih prodavati za 30-40 kuna. Zašto? Zar svoj
rad više cijeniš od mojeg. Upravo je kvaka u tome. Dok ceš se znojiti
od buljenja u monitor i skeniranja stranicu po stranicu nekih 10
mjeseci shvatit ceš šta znaci skenirati 360 stripova.
Lako je s tudim k....m po betonu lupati. Probaj sa svojim.

Pa ovo je da se useres od smijeha!!!

Nasla se dva pirata... hej, pazi PIRATA, dvojica ljudi koji se bave nezakonitim rabotama, i jedan drugome pricaju o moralnom aspektu cijene njihovih kriminalnih radnji!

Da ovo nisam svojim ocima vidio, rekao bih da me netko zajebava!

Mislim da je krajnje vrijeme da moderatori konacnu stanu na kraj ovakvim postovima i da uvedu red jednako kao sto se uveo na Svastari oko nekih skakljivih tema.

Totalno je neshvatljivo da se na forumu ne moze razgovarati o politici jer je to potencijalno opasna tema koja bi mogla prerasti u flejm, dok se sasvim otvoreno tolerira piratluk, kradja i preprodaja autorskog djela.

Sramota je tim veca sto se to sve radi pred ocima forumasa koji su strip autori i koji od stripa zive. Kako vas nije sram uopce spomenuti javno da ce netko ici skenirati stripove Ludensa s cime radite direktnu stetu Bernardu kao izdavacu? Na osnovu cega onda mislite da mozete ocekivati da taj covjek sutra udje u izdanje nekog drugog junaka kad mu svojim piratlukokm kopate jamu? Od kud vam uopce nakon toga ideja da mu se obracate na forumus pitanjima kad ce sljedeci Marti Misterija i slicno? Ma povraca mi se od vas, majke mi.

Politicke zavrzlame su nepozeljne jer se tu skrbi o dusevom stanju forumasa, da se netko slucajno ne bi uvirjedio nekom temom, a to sto bi se recimo jedan strip autor koji tu dolazi na fourm mogao naci uvrijedjen ovakvim otvorenim pozivima na piratiziranje stripa, to ne brine nikoga?

Ljudi moji, ako zelite dobro ovom forumu, ako zelite da jednog dana ovo bude sjeciste razmjene iskustvava strip fanova i ljudi koji strip stvaraju, onda su ovo teme koje treba spaliti u korijenu. Ako zelite dobor strip sceni, ne mozete proklamirati piratluk na ovako otvoren nacin na javnom forumu!

Da sam ja covjek s viskom novaca u dzepu, i odlucim sutra otkupiti prava na neki strip serijal i odlucim krenem u izdavastvo, sto bih ja mogao misliti nakon sto bih vidio ovakav topic? Da vas zamolim da to ne cinitie? Da vam posaljem MUP na vrata? Da vam narucim 500 komada CD-a i dam vam laznu adresu?

Tko kod kuce ima skenirane stripove, sprzene filmove, divixe, totalno me nije briga, svatko je dovoljno zreo da moze odvagati neke stvari i donijeti odluku o tome, ali ne mozete javno na forumu kojeg posjecuje preko 1000 ljudi razglabati o piratluku kao da je to potpuno normalna stvar na svijetu. Jednostavno na to nemate pravo.

Svakome od nas u Profileu stoje podaci preko kojih se lako moze doci do imena i prezimena i adrese. Dovoljno je vidjeti IP i vrijeme spajanja i ISP ima sve o vama. Zelite li da sutra netko ni kriv ni duzan, Markos recimo kao voditelj sajta, bude taj kome ce BSA ili netko deseti pokucati na vrata i izvrsiti premetacinu!? Da se shodno tome zatvori forum kao leglo kriminala?

Vase je kako rekoh pravo da cinite u svoja cetiri zida sto vas je volja, mozete biti i serial killeri i pedofili, nitko nema s tim problema sve dok stvari ne pocnu curiti u javni medij na kojem se pojavljuje i ostatak svijeta.

Znam da necu dobiti ama bas nikakvu podrsku s vase strane o ovome, no ja je i ne trazim. Sve sto zelim reci jest da je ovakvim stvarima mjesto u privatnim mejlovima, a ne na public forumu.

Konacno, ako netko od vas ima pravo zahtjevati da se ukine neka tema jer ga to vrijedja nacionalno i politicki, evo i ja si dajem isto pravo da zamolim moderatore da piratluk kao temu maknus foruma jer to vrijedja moje moralne stavove.

Hvala na paznji i svako dobro zelim!

P.S.
Eventualni protuargumenti me uopce ne zanimaju jer imams voj stav koji nije podlozan pormjeni.

--

Da li je piratluk prodavati divx filmove na ovom sajtu? Što nisi
napao one koji prodaju divx filmove? Uzeo si za primjer moj post,
a ja nidgje nisam spomenu da bi skenirao Lundesove stripove. Ja
sam iskljucivo skenirao stripove koji ne izlaze. Odavno sam prestao
sa skeniranjem, ne zbog toga što bi to bio piratluk vec jer mi se
neda. BTW. Da li je pirat i onaj koji je skenirao, preveo i prodavao
Princ Elfova, Fitzyja itd? Reci, Gande nešto i o njima? Ajmo poslati
MUP svima koji prodaju stripove na štandovima diljem lijepe naše, jer
vjerovatno nisu platili nikakvu pristojbu. Slažem se da se prekinu
bilokakve ideje o skeniranju stripova koji su izlazili prije trideset
i kusur godina. Ajmo, radije pokušati nabaviti te stripove i platiti
ih po 100 EUR komad. Ja sam iskljucivo protiv skeniranja stripova
koje Bernard može objaviti (Princ Elfova, Fittzy itd).

Sretno i tebi...

Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 23/03/2004 : 15:56:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
I ja sam procitao tvoj post i sa nekim stvarima se slazem, a sa nekima ne (znam da si napisao da te ne zanimaju odgovori na tvoj post, jer imas formirano misljenje na ovu temu koje neces menjati, ali dopusti da dam par komentara).

Strip izdavastvo je prakticno zamrlo na prostorima stare Jugoslavije i neki znaci oporavka se vide tek poslednjih nekoliko godina. To znaci da postoje cele generacije klinaca koji nisu imali prilike da upoznaju svet maste koji je vecina clanova ovog foruma delila sa svojim vrsnjacima kada su bili deca. Najveci zamah strip izdavastvo stare Juge je imalo u toku '70-ih i '80-ih godina koje su sada 20 i 30 godina za nama. Kada mi je ujak pocetkom '80-ih poklonio za deseti rodjendan 4 knjige ukoricenog Plavog Vjesnika, godiste '61-'64, imao sam utisak da su ti stripovi dosli iz nekog drugog vremena, koje ja kao dete nisam mogao da zamislim. Tesko mi je bilo da shvatim i da je on to cuvao 20 godina i da je sada ta, za mene neprocenjiva vrednost u mojim rukama. Kakve su sanse da stripovi iz '70-ih i '80-ih dodju u ruke danasnje dece, obzirom na ekonomsku situaciju na ovim prostorima i cene koje ti brojevi dostizu (da ne govorim o tome koliko ih je uopste na raspolaganju da se nabave)?

Pravljenje neke vrste digitalne biblioteke starih izdanja moze samo da doprinese popularnosti stripa kod danasnjih citalaca i samim tim pospesi prodaju novih strip izdanja. Da ne govorim o mogucnosti da se sacuvaju ta izdanja za buduce generacije. Kazi mi ko ce danas da objavi Dena Derija u boji (kao sto je izlazio u Plavom Vjesniku)? I ko bi ga kupovao? Taj strip pripada jednom drugom vremenu, a opet je steta da ostane nepoznat danasnjim generacijama. Skeniranje starih izdanja vidim kao jedinu mogucnost za to.

Skoro sam dobio skenove prvih 8 brojeva Ridjobradog i dobio priliku da procitam pocetak price o Ridjobradom, koja je izasla samo u Stripoteci br. 38 i Eksu br. 18, koje nikad nisam uspeo (ili nisam imao dovoljno para) da nabavim (u stvari pre nego sto sam dosao do spiskova Stripoteka i Eksova na ovom forumu nisam ni znao da postoje). To je nesto sto sam hteo godinama da procitam (u vecini brojeva Ridjobradog se pominje kako je on usvojio Erika posle napada na jedan trgovacki brod, pa sam pretpostavljao da se to desilo u prvoj epizodi serijala) i da nije bilo tog skena tesko da bih skoro dobio priliku, posto ne verujem da ce neko u skorije vreme da pocne da izdaje Ridjobradog u bilo kom obliku. A ako krene, prvi cu da ga kupim t.j. one brojeve koje nemam u papirnom izdanju (ako bi bilo izdanje u boji, to je vec druga prica). Ali Ridjobradi je isto strip koji je izlazio 60-ih godina i tesko mozes da ocekujes da neki izdavac danas preuzme rizik i krene sa njegovim reprintom, bez obzira sto po meni spada u sam vrh i zlatno doba francuskog stripa.

Strip kao medij je namenjen papirnom izdanju i nikakva sken izdanja osecaj papirnog stripa u ruci to ne mogu zameniti. Imam na CD-u skenove prvih 50 brojeva Dilan Doga, ali redovno kupujem Extra seriju od Ludensa, jer to jednostavno nije isto. Strip junake koje volim cu redovno kupovati nezavisno od njihovih skenova koje imam u arhivi.

Celu ovu pricu o skeniranju sam i podrzao dva puta do sada na forumu u tom smislu, a ne da bi skenirali nova Ludensova izdanja koja imamo na kioscima i koja jos mogu da se nabave i posle to prodavali putem poste.

Verovatno je piraterija i to ako skeniras 20 godina star strip i iskopiras file prijateljima, ali zbog gore nabrojanih razloga sam pre za to, nego da se ispostuju izdavacka prava stara 20 i 30 godina, koja neko vise nikad nece ponovo iskoristiti (ako jos uvek i postoje). Naravno, sve ima i drugu stranu medalje i izvininjavam se svima koje cela ova prica o skeniranju vredja.

U svakom slucaju ako Markos smatra da ovakve teme na bilo koji nacin ugrozavaju ovaj site, neka ih slobodno izbrise sa foruma. Ja smatram da one samo doprinose popularizaciji stripa kao medija, ali naravno, mozda gresim.
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 23/03/2004 : 16:18:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message
scanturione, ne da mi se raspravljati sa svakim tko se nasao prozvan, jer bi to znacilo da se moram upustati u raspravu sa 90% korisnika foruma jer kako rekoh, kuzim da sam s misljenjema u manjini. Tvoje price o divixu i ostalim vrstama piratluka su mi smijesne kao predmet rasprave opcenito stoga sto si ti pirat, i daljnja diskusija je po tom pitanju s tobom zazvrsena.

Tebi osobno, s moje je strane bio upucen samo i iskljucivo onaj dio u pocetku quotea, u kojem si me nasmijao raspravom o moralu izmedju tebe i mladog kolege koji takodjer fura piratluk. Sve dalje, ja sam govorio SVIMA koji su se tu u ovaj topic javili i "OD SRCA PODRZALI IDEJU". No kako rekoh, nemam ja vremena secirati ni tebi ni ikome ono sto sam mislio reci. Sve ti plasticno gore pise, pa ti ako ti se svidja OK, ako ne isto OK, jer konacno ja sam si na koncu teksta uzeo pravo i pozvao MODERATORA da makne piratluk kao temu s ovog foruma i to u cijelosti, jednako kao sto su to neki ucinili kad je u pitanju bila vjera i politika.

Svoje ste misljenje iznijeli, vama je totalno prirodno razglabati o tome, meni je to ambnormalno i ne shvatljivo. U duhu slobode misljenja, nemamo sto jedan drugome zamjeriti. Ja tebi osobno ne zamjeram nista, vec sam rekao i nemam pojma zasto ti to moram ponavljati, da kod kuce mozes raditi sto te volja, no kad o tome brijes javno na forumu na kojem sam i ja svaki dan, tu nastaje problem. Sljedeci je potez na moderatoru, a ti i ja nemamo vise dodirnih tema za raspravu.

P.S.
Moji stavovi o Divxu i przenim DVD filmovima su jasni, odavno sam ih izrekao samo se utopili u sivilo postova ostalih forumasa.

--
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29440 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/03/2004 : 16:43:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Po meni ovo nije toliko strasno kao filmovi ili muzika, jer stripovi su ipak specifican medij i piratiziranje putem skeniranja na CD-u mislim ne ugrozava Bernarda, ni ostale izdavace. Mislim da bi to i on sam potvrdio. Cak stovise, to je isto mislim i rekao i na ove pirate iz Srbije koji su stampali dva specijalna zagora, a koje je on nakon njih stampao. Prodaja nije nimalo patila zbog toga.

Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 23/03/2004 : 21:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message
quote:

Po meni ovo nije toliko strasno kao filmovi ili muzika

Nije strasno kao glazba i film, ali je dovoljno strasno da mu tu nema mjesta.
No tvoj sajt, tvoja volja.

quote:
jer stripovi su ipak specifican medij i piratiziranje putem skeniranja na CD-u mislim ne ugrozava Bernarda, ni ostale izdavace. Mislim da bi to i on sam potvrdio. Cak stovise, to je isto mislim i rekao i na ove pirate iz Srbije koji su stampali dva specijalna zagora, a koje je on nakon njih stampao. Prodaja nije nimalo patila zbog toga.

Ma ima tu malo vise toga, nije smao stvar prodaje i ugrozavanja trzista. Ali to su neke stvari koje se ne mogu inputirati niti nauciti kad imas 30 godina u dupetu. To su neke stvari koje su se trebale donijeti iz predpubertetskog doba i koje se ne mogu izmjeniti. To je stavr koja se tice morala, obraza, postenja, kojeg ce se svatko od nas rado dohvatiti u nekoj petparacki argumentiranoj raspravi, no kad se radi o osobnoj koristi, lako cemo to zaprpati zemljom.

Radi se o prenemaganju nad cinjenicom da se tu radi nesto kontra svijeta, kontra postenja, kontra normlanih zivotnih svjetonazora bilo da govorimo o drustvenim, vjerskim ili nekim drugim usadjenim normativima kojih se ovi forumasi jako cesto vole dotaknuti. Radi se o licemjerju i dvojakim jerilima.

Hvala na paznji, meni je ovo samo jos jedna u nizu potvrda da tu sve manje ima mjesta za budale i zanesenjake mog kalibra. Forum i ovako brije na sve samo ne na strip u njegovom izvornom obliku.
A mene budale, i moje zablude.

Svako dobro i adio!

--
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000