Author |
Topic  |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
XIII
Senior Member

Serbia
1013 Posts
Member since 05/05/2002 |
Posted - 24/03/2004 : 17:09:20
|
ah, zosko, ja jesam pristalica skeniranja stripova, ali moram da ti repliciram: Da li su Zagor, Teks,Mister No i ostali junaci Dnevnikovi ili je vlasnik prava na ove junake Boneli, koji nije u sadasnjoj Srbiji vec u Italiji. Dakle to je ste piraterija, hteo ti to da priznas ili ne |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29732 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 24/03/2004 : 17:10:15
|
Ako cemo biti realni, krse se prava SBE jer trenutno druge izdavacke kuce izdaju te iste stripove. Druga stvar je medjutim sto ti skenovi ne utijecu na prodaju.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 24/03/2004 : 17:20:48
|
mozda ovdje i nije toliko problem da li je to piraterija, vec jesu li skenirani stripovi uopce stripovi? po meni strip nije, ako nije na papiru. skenirani oblik je tek neka vrsta informacije, da se covijek lakse odluci kupiti ili ne kupiti neki strip. u skladu s tim skenovi nisu piraterija (sve dok ih se ne prodaje za lovu, ali i to je nonsens jer je onda bolje dati koju kunu vise pa kupiti pravi, originalni strip) nego tek jedan oblik reklame ili informacije.
THERE, THERE |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 24/03/2004 : 17:24:44
|
Možda sam nerealan ali zar nije logicno, da ako je Dnevnik kupio prava, onda su prava njegova??? Kako sad SBE može umnožavati prava i prodavati jih sto puta, ja ne mogu umnožiti svoj auto i prodati ga 5 puta. |
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Posted - 24/03/2004 : 17:28:19
|
nisam pravnik, mislim nisu skenirana originalna izdanja sbe-a vec njihovih junaka u opremi izdavacke kuce koja vise ne postoji (a koja je platila pravo za izdavanje u zemlji koja takodje vise ne postoji), izdanja su prilagodjena tadasnjem rezimu i filozofiji, znaci imaju nesto specificno s cime sbe nema vise veze (izbacivanje "neke" simbolike, preimenovanje junaka, mikicine naslovnice...), skeniranje tih stripova gledam kao kvalitetno katalogiziranje (i onda kad se skenovi prodaju po simbolicnim cijenama)
|
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 24/03/2004 : 17:38:56
|
dobro kaze no.1 jebes strip na ekranu. to je vise crtic, samo usporeni
kolekcionarstvo je stras ali i opipljiva materijala satisfakcija |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 24/03/2004 : 18:35:01
|
quote: Originally posted by zosko
nisam pravnik, mislim nisu skenirana originalna izdanja sbe-a vec njihovih junaka u opremi izdavacke kuce koja vise ne postoji (a koja je platila pravo za izdavanje u zemlji koja takodje vise ne postoji), izdanja su prilagodjena tadasnjem rezimu i filozofiji, znaci imaju nesto specificno s cime sbe nema vise veze (izbacivanje "neke" simbolike, preimenovanje junaka, mikicine naslovnice...), skeniranje tih stripova gledam kao kvalitetno katalogiziranje (i onda kad se skenovi prodaju po simbolicnim cijenama)
Pa jel' to onda pravno gledano stvarno piraterija Ima li kakav pravnik ovdje (Necemo ulaziti još i u ne-placanje poreza ). Ja isto na to gledam kao na katalogiziranje i mislim cak da bi to trebalo ponovo izdati (u orginalnoj opremi, samo malo kvalitetnije ).
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 24/03/2004 : 18:59:11
|
Pravno gledano, autorska prava stoje 75 godina. Za ovu brojku nisam siguran da je tacna i to se u poslednje vreme menja, postoji tendencija da se današnje poimanje autorskih prava sasvim promeni. Pravo i njegovi koncepti širok je pojam, izmedu medunarodnog prava i covekovih prava nalazi se jedno veliko nedefinirano sivo polje. Ali ajde, ja nisam pravnik da bi ti to pojasnio, za to postoje advokati. Po mom mišljenju jedan od problema kod autorske zakonodaje je to što je napisana još pre dobe informatike i nije potpuno aktuelna, ipak zakone pišu ljudi za ljude i ti ljudi trebali bi imati u vidu neke prakticne vidike a praksa se sa dobom kompjutera mnogo promenila. U doba prvih štampara kopirajt znak nije bio ništa više nego logotip tiskare, nije snosio nikave kaznene paragrafe iza sebe. |
Edited by - miha on 24/03/2004 19:13:02 |
 |
|
zmcomics
Average Member

736 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 24/03/2004 : 19:44:13
|
quote: Originally posted by miha
Možda sam nerealan ali zar nije logicno, da ako je Dnevnik kupio prava, onda su prava njegova??? Kako sad SBE može umnožavati prava i prodavati jih sto puta, ja ne mogu umnožiti svoj auto i prodati ga 5 puta.
Dnevnik je, kao i ostali, kupio prava samo za jedno stampanje. Ovde je rec o AUTORSKIM pravima. Prava nad stripovima nose autori koji su ustupili svoje delo nekoj kompaniji da im radove plasiraju. Naravno, autori mogu prava i prodati izdavacu, onda je taj izdavac vlasnik. Poenta je da onaj koji stvara ima prava na zaradu. Izmedju ostalog, kada bi se prava, da zanemarimo postovanje prema kreatorima, slobodno stampao bio bi haos. Svako bi svacije delo koristio bez pitanja
Tvoj auto moze biti prodat 5 puta, ali svaki put po nizoj ceni Niko ti ne brani da prodajes svoj auto, ali ne smes napraviti novi istog izgleda i opreme i prodavati ga jer za to nemas prava.
Kopirajti postaju javno vlasnistvo 50 godina nakon smrti autora, valda je 75 godina ako je autor prava preneo na neku kompaniju. U evropi je 50 a u USA 75 jer su resili da Miki Maus nece jos postati javno vlasnistvo. Inace, po, sada vec starom USA zakonu, je Miki Maus trebao da postane javno vlasnisvo iduce godine
|
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Posted - 24/03/2004 : 19:56:22
|
da probam ovako: kome se obratiti za pravo da skeniram neki strip zs, primjer:
a) izdavac dnevnik (licenca za yu) b) bonelijev junak sa neizvornim imenom c) mikicina naslovnica d) izmjenjen tok price, alternativni kraj (kao onaj zagor sa crnim vukovima) e) tri dodatka u stripu razlicitih autora
molim prijedloge |
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 24/03/2004 : 20:25:23
|
quote: Originally posted by zmcomics Kako sad SBE može umnožavati prava i prodavati jih sto puta, ja ne mogu umnožiti svoj auto i prodati ga 5 puta.
Tvoj auto moze biti prodat 5 puta, ali svaki put po nizoj ceni
[/quote]
Tako je + moras paziti da uz auto ne prodajes Windows Media Player jer onda ces najebat
I'm the hand up Mona Lisa's skirt. I'm a surprise. They don't see me comin'. |
 |
|
dekara
Average Member

Fed Rep Yugoslavia
667 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 24/03/2004 : 23:04:11
|
da se ja pitam ja bih zabranio papirne stripove i sve to lepo premestio na web gde bi se download naplatjivao. tako bih napokon uspeo da chitam izdanje isti dan kada izadje te sebi dopustim zadovoljstvo da se po stranjskim forumima kurchim sa poznavanjem materije i glumim HC(ili DD:)fana:) ovako - osudjen sam da chekam dva-tri dana dok se neka dobra dusha ne smiluje da to iskenira a do tad se istroshe sve opaske:) reinventing comics - jbga:) znachi ochekujemo veliko spaljivanje stripova po javnim trgoivima shirom sveta kolko u sledetjih par dana. ponesite svoju kolekcijicu i potpomognite plamenu koji oslobadja:)
************************ It's only gay if you push back!
|
 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 25/03/2004 : 00:12:46
|
quote: Originally posted by dekara
znachi ochekujemo veliko spaljivanje stripova po javnim trgoivima shirom sveta kolko u sledetjih par dana. ponesite svoju kolekcijicu i potpomognite plamenu koji oslobadja:)
Ma vidi ovog manijaka : 451 farenheit-a i gotovo, a   
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
darkwoodski kralj
Advanced Member

USA
3652 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 25/03/2004 : 05:32:39
|
A sto je lose s piraterijom??? Nebi je bilo da nam sva glavna mista ne drze lopovi.
If you tempt me my tank is so empty, No patience is in me and if you offend me I'm liftin you 10 feet...in the air I don't care who was there and who saw me destroy you. Go call you a lawyer, file you a lawsuit I'll smile in the courtroom and buy you a wardrobe I'm tired of all you I don't mean to be mean but that's all I can be is just me.... |
 |
|
|
Topic  |
|