Author |
Topic  |
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 12/05/2004 : 18:04:28
|
quote: Originally posted by jurica kada se trodimenzionalni prostor prikazuje u ravnini pomocu toniranja boje (sto je slucaj na spomenutoj naslovnici) to je POTPUNO subjektivna stvar, a DOJAM trodimenzionalnosti (kao binarna suprotnost 'egzaktnoj stvari') se ostvaruje kroz nauceno iz iskustva (kao dijete si vidio slicne stvari, opipao ih i zakljucio da su oble).
To je samo djelomicno ispravno. Na toj naslovnici 3D nije ostvaren samo kroz toniranje vec i kroz anatomska skracenja, koja su, pak, gotovo pa matematika primjenjena u slikarskom pristupu. Radi se o kanonima koji se koriste još od renesanse, i to ipak NIJE NIMALO subjektivna stvar, vec opticka iluzija koja djeluje na promatracevu percepciju htio on to ili ne. Možeš reci da je stvar više ili manje uvjerljiva, ali da je plošna, to nikako. Ceran je obojao stvar prosjecno, ali je anatomska skracenja izveo vrlo dobro, dakle ostajem pri tvrdnji da crtež apsolutno ne može biti okarakteriziran kao plošan. |
Edited by - Damjan on 12/05/2004 18:05:50 |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 12/05/2004 : 21:10:05
|
Tko god nešto radi, rado sluša pohvale, posebno ako su zacinjene kritikom, jer to samo znaci da je rad netko zaista poledao i procitao. U tom smislu, hvala... Iz ovog-onog razloga malo sam se uljenio u pisanju i dopisivanju. Ipak, uglavnom pratim što se zbiva, pa sam baš malo prije svratio i na news hr.rec.stripovi. Upucujem vas na topic FLIT br.2 na ovom newsu, da vidite još neka razmišljanja o ovom FLITu, što ce vam uz put, sigurno i proširiti vidike na domacu strip scenu.
 D
|
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 12/05/2004 : 21:35:24
|
Za Juricu i ostale zainteresirane: Grupa DIVLJE OKO proteklih je mjeseci radila na svom zajednickom animiranom filmu. Tome je predhodilo i traženje te opremanje zajednickog prostora potrebnom opremom za takav rad. Sve smo to odradili; t.j snimanje filma je u završnoj fazi. U meduvremenu, naši su autori radili i na svojim projektima, pa je recimo Zvonko Todorovski dobio dvije nagrade za svoj predposljenji djecji roman (sve ilustrirala Magda Dulcic).Nagradu SFERe i trecu Nagradu u Tuzli (prvu je dobio.Z.BALOG, a drugu momak iz SCG?); Novi, treci roman, upravo mu7im je izašao iz tiska. Irena Jukic izradila je s kolegicom i djecom u školi u kojoj predaje animirani film koji je neki dan imao premjeru, a koliko cujem, film krece na turneju Lijepom našom. Kako se vidi i ja radim ponešto. S Vladom Koncarom radim i eksperimentalno-animirani film (s asistentom Franjom A. koji pak, trenutno radi na nekim ilustracijama, a i završio je novi scenarij za strip). Nemeth je u napetoj predbracnoj situaciji, koja ce se uspješno razrješiti ovih dana, ali njegova je produkcija i tako veca od ukupne naše, ali i vaše. Helena Klakocar brusi svoj prilog zajednickom filmu, ali i radi na novom stripu vani. Nismo se dakle uljenili, samo smo se upustili u osvajanje novih podrucja. Na kraju, novi broj casopisa/albuma DIVLJE OKO objektivno je ocekivati u 9-om mjesecu.
 D |
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 16/05/2004 : 09:05:40
|
Flit 2 je odlican (sad mi je žao što sam propustio broj 1, jebiga, potražit cu ga u MC-u)! Kada kupim cak dva domaca strip magazina (!) u isto vrijeme, pitam se tko još može reci da je hrvatski strip u k****. Bravo Dule, bravo Macan, svaka vam cast! Da pocnem s naslovnjacom. Ni ja se ne bih složio da je plošna, dapace. No, dok je veliki trol (ili što god ta živina jest) dobro zamišljen i nacrtan, ovaj lik kojeg je on uhvatio mi je potpuno neuvjerljiv i više lici na Van Dammea nego na prosjecnog viteza. Takoder, sve je nekako previše staticno, ukoceno. Ocjena: -4. Ono što je kod naslovnice po meni dobro je to što ona prikazuje neke odavno poznate motive bliske jednom vecem krugu citateljstva, pa mislim da ce dobar dio ljudi kupiti Flit zbog naslovnice i onog što ona prikazuje. Sad, hoce li ih sadržaj razocarati ili ne, vidjet cemo. Anžlovarov strip ima do zla Boga isfuranu ideju, a graficki jako podsjeca na Gacica. Sve je tu vec videno. Strip nije zaslužio otvaranje drugog broja. Kuncova sjena na trecoj strani je OK, a najviše me razveselila godina njezinog nastanka - 2004.! Hocemo li najnovije dogodovštine Sjene i dalje moci pratiti na stranicama Flita? Intervju s Markosom je opsežan, informativan, zanimljiv, vrijedan svake pažnje. Za svaku pohvalu. Nadam se da ce Markos ostvariti svoje snove o izdavaštvu. Epizodu Matakovicevog Glištuna C.T. Gmižica vec sam vidio u zadnjem broju Striporame. Ne volim reprinte, a strip je klasicni Matakovic, ni vrit ni mimo. Procitao sam ga, nasmijao se i zaboravio. Neke pasice Sjene objavljene na narednim stranicama vec sam citao u Pitanjima, ali vecinu nisam. Izvrstan strip, gomila dobrih štoseva. Podsjetio me na Dragicevog Tupka, ali Kunc je duhovitiji, razigraniji i štosevi mu se ne temelje iskljucivo na poigravanju formom. Vjerojatno cu kupiti i album. Duletov Cristobal Colon me baš oduševio, graficki je fenomenalan. Najbolja rijec kojom njegov garfizam mogu opisati je sirovo, ali svejedno oku ugodno. Poruka je snažna i duboka, ali bi bilo šteta da je Dule sve recenice prepisao iz Krležine drame. Jel tako da nisi, Dule? Talajin strip uopce ne kužim. Crtacki je solidan, izgleda profesionalno, njegov je stil jako napredovao od Metle naovamo. Mislim da su njegova jedina mana portreti likova. Takva lica vidao sam u stotinama drugih stripova. No, produktivan je Talaja, uvjeren sam da ce buducim stripovima svoj stil razvijati i dalje i izbrusiti ga do kraja. Crtacki stil Iztoka Sitara nikako mi ne leži, ali strip mi se svida - prica je opicena, s neocekivanim obratom koji ce mnoge iznenaditi. Kolor je super. Tekstovi o Moebiusu i stripu toka svijesti dokazuju da i kod nas ima kompetentnih strip kriticara. Bilo bi lijepo da Flit paralelno sa stripovima njeguje i strip kritiku, jer jedan Kvadrat godišnje naprosto nije dovoljan. Ovakvi tekstovi su dobar pocetak. Crumb je zakon! Grga - pogled unatrag, drago mi je što sam i ovo procitao, jer nisam bio ni svjestan znacaja tog stripa. O Ici Voljevici nikad nisam razmišljao kao crtacu stripova, vec kao o karikaturistu u rangu Srecka Puntarica. Sad vidim da i takvi ljudi zaslužju svoje mjesto u povijesti hrvatskog stripa. Dule, ne znam što ce intervju s Ceranom u Flitu, ali dobro je da si razgovarao s njim i nadam se da je on razbio tvoje predrasude po pitanju fantasya. Dule, ne spominji ime Tolkienovo uzalud! Samo toliko. Štefove Gradske novice su me nasmijale do suza! Mislim su one, uz Gluhe laste i još neke stripove, njegov najuspješniji (u umjetnickom pogledu, dakako) serijal. Ima tu nešto i Harmsovog utjecaja. Apsurdno do kraja, smiješno do bola! Macanovi surferi, pirati ili hackeri Bero i Pero njegovi su mi bez premca najomiljeniji likovi. Drago mi ih je vidjeti na vecem broju stranica. Hacker sam kupovao samo zbog njih. Tema ovog stripa je takva da se prosjecan tinejdžer poput mene s njom lako može identificirati, pa Ljub@v, uz Cristobala Colona, nosi titulu najboljeg stripa u ovom broju! Bravo, Macane! Dnevnik dostojno zatvara Flit. I to je to.
Highschool - it's like a jail. Sex you want, you don't get it. Sex you get, you don't want. |
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 16/05/2004 : 13:30:43
|
quote: Originally posted by BOC Dule, ne znam što ce intervju s Ceranom u Flitu, ali dobro je da si razgovarao s njim i nadam se da je on razbio tvoje predrasude po pitanju fantasya.
Mislim da je dobro što Dule radi intervjue sa novim imenima na našoj sceni jer tako otvara prostor za izražavanje novih razmišljanja i novih pogleda. Cak mislim da nije nužno da to budu strip autori. Markos nije strip autor, niti je to Ceran, ali su obojica dali zanimljive odgovore i draže mi je da su ti intervjui objavljeni, nego da nisu. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 16/05/2004 : 22:17:00
|
Eto, odgovaram vam na prvu loptu... Najprije, pohvalama ste mi popravili raspoloženje, nakon što sam (sam) danas gotovo zalutao na Sljemenu(Medvednici). Najme, g Todoric, osoba poznata iz domene Naše ekonomije, za potrebe svoje vile/dvorca u izgradniji,zagradio je dio poznatog puta k Medvedgradu, te sam se poslužio alternativnom, ali manje poznatom putanjom. To me u jednom momentu dovelo do posve neistraženih podrucja Zagrebaceke gore, u kojima bi doduše uživali MilivoJ Ceran i svi ljubitelji patuljaka i vilenjaka, ali ja sam sa poceo znojiti... Da skratim: doklatio sam se ipak do Medvedgrada, koji me uvijek podsjeti na Devlica i Lorda. Ali da se vratimo na topic.. GRGA je apsolutno zanemaren fenomen hrvatskog stripa... MARKOS i CERAN, kao i svi koji ne crtaju strip, ali se bave aktivnostima bliskim i u svezi stripa, uvijek ce imati prostora na ovim stranicama... Što se KRLEŽE tice: Naravno da sam skratio; malo preradio; nešto dodao (nešto oduzeo), ali njegova je ideja tu. Drago mi je (malo je reci) što se tekst iz 1918., kao i meni, svida i nekim drugima; danas. D
|
 |
|
Profa
Average Member

Croatia
933 Posts
Member since 08/03/2003 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 20/05/2004 : 21:41:50
|
Mogu govoriti samo o prvom broju, jer za drugi naravno nemam jos izvjestaj/e... Odgovorit cu recimo diplomatski, posto je to ipak dio poslovne tajne... Dakle, prodaje se ocekivano lose. No, mozda je prilika da se kaze nesto drugo: Nakon danasnjeg razgovora s Sandyijem, vlasnikom striparnice u Ljubljani, ucinilo mi se da Macan i ja, bez obzira na prodaju nasih casopisa (Q je tu bolji), radimo posao koji koji ce za popularizaciju i prodaju stripa na ovim (slicnim jezicnim) podrucjima, biti prepoznati (tek) za koju godinu... Jasno je i da FLIT radim, kao i suradnici, iz ljubavi; a lova je tu poželjna samo da napravimo još koji broj. U svakom slucaju, ne brinite; FLIT ide dalje.

|
 |
|
Profa
Average Member

Croatia
933 Posts
Member since 08/03/2003 |
Posted - 20/05/2004 : 21:44:07
|
quote: Originally posted by degman
kako se krece prodaja flita?
Danas smo bili Dule i ja u More Comicsu. Od 30 komada drugog broja, ostalo je 5. Cak se i br.1 jos kupuje. Za egzaktne brojke cemo pitati Duleta. Ima podatke za prodaju prvog broja. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 20/05/2004 : 21:59:25
|
Je, tocno je sto kaze Profa. Ali u ulozi izdavaca, ja uspjesnost mjerim i time koliko s zaradenom lovom mogu napraviti novih brojeva. Bilo bi idealno, kada bih s predhodnim brojem mogao pokritiiduci. O nekoj zaradi i ne sanjam, zapravo me i ne zanima. Objavljivati dobre, uglavnom nove stripove u solidno oblikovanom strip casopisu, to je jedan od mojih ciljeva. |
 |
|
Topic  |
|
|
|