Author |
Topic |
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 21/06/2004 : 08:10:49
|
Meni je Soda bio sasvim O.K. ali priznajem, da mu je stil u najmanju ruku neobican, pa se mnogima ne svida. Soda je bio jedini malo drugaciji junak u Comic stripu uz svu klasiku (Blueberry, Asteriks, Ridobradi..) i mislim, da je tu i tamo potrebno procitati i nešto drugacije. |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 21/06/2004 : 10:00:59
|
Nije stvar u "drugacije", nego u "nelogicno". Nelogicno je, naime, crtati nasilje i krv takvim stilom. Uz dozu crnog humora, kao u Alanu Fordu, ok, ali ovako......? |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 21/06/2004 : 10:57:58
|
Pa meni to nije nelogicno vec više pitanje stila i ukusa, a o tim stvarima je teško raspravljati koliko su (odn. nisu) logicne. Kako je Djole spomenuo, trend i moda u francuskom stripu su takvi i ocito imaju neku svoju publiku. Po mom mišljenju novosti su uvijek dobrodošle, a na kraju tržište pokaže koliko je neka stvar dobra. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:29:43
|
btw, meni se Soda dopada, narocito kada umesto Warnanta dode Gazzotti. Pre ili kasnije nabavicu ceo serijal, šteta što ne izlazi više kod nas...
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..." |
|
|
dekara
Average Member
Fed Rep Yugoslavia
667 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 21/06/2004 : 11:32:05
|
uz "u ime svih mojih" i largo vincha najbolji "serijal" koji se pojavio na stranicama reinkarnirane stripoteke. shteta shto nije preziveo frontalni napad od fanatichnih obozavalaca torgala i ostalih penzionerskih varijanti francuskog stripa.
************************ Clatu Verata Necuh-uh-huh-uh-huh
|
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 21/06/2004 : 11:33:04
|
Ni meni bas Soda nije po ukusu. Ne svidjaju mi se ni crtez ni prica...
________________ "But if of ships I now should sing, what ship would come to me, What ship would bear me ever back across so wide a Sea?" |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 21/06/2004 : 11:33:05
|
Damjane, skoro sam te izbacio iz Q-a zbog ovakvih opaski! Pa je l' ti priccass o razvoju medija, a ne mozzess shvatiti da je Soda direktan nastavk Cliftona koji je isto bio crtan smijessno, a zapravo je bio regularan krimich! Aargh!
I Warnant je zakon crtacc. Gazzotti je skroz dobar, ali Warnant je zakon.
Aargh.
mcn
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:38:04
|
Macane, kako uopce mozes usporedjivati Sodu s Cliftonom? Da citiram tebe: Aargh.
________________ "But if of ships I now should sing, what ship would come to me, What ship would bear me ever back across so wide a Sea?" |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:39:00
|
Nego, u krajnoj liniji, pogledajmo meni licno veoma dragog Krcka, prilicno stariji strip.
Macherot ga je crtao za decu, pa još su tu i životinje koje govore. A onda dve lasica i koja-vec-beše-ona-druga-živuljka (moram da obnovim gradivo) skuvaju i pojedu šefa sindikata železnicara da više ne bi organizovao proteste i smetao kompaniji. Za decu? Yeah, right.
Nije ni cudo što su za Macherota sumnjali da je sovjetski špijun...
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:50:24
|
>Macane, kako uopce mozes usporedjivati Sodu s Cliftonom?
Lako!
najvechi je problem Sode ssto ovdje nikako da objave drugi album inacce bi svi ssutjeli i slinili za dalje...
mcn
PS Kod Sode su generalno parni albumi bolji.
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:53:43
|
>Stvar ukusa. Meni se Gazz više dopada.
Naravno da je stvar ukusa: netko ga ima, a...
Siriuzli: razlika izmedju Warnanta i Gazzotija je razlika izmedju prirodnog talenta i velikog radnika. Naravno da mi je sada tessko zamisliti Sodu bez Gazzottija (iako, ona zadnja epizoda, 11. mislim - ugh! tu bass precherasse s nasiljem, ne zbog nasilja nego ssto mi se ccini da je Soda ispao iz karaktera kad mlati starce kundakom), ali Warnant je, jednostavno, bolji crtacc (bolji na onaj naccin na koji to crtacci procjenjuju).
To je pomalo kao kad je Bernet naslijedio Totha na Torpedu. Bernet je odliccan i Torpedo je sad potpuno njegov, ali Toth je maher.
mcn
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 21/06/2004 : 11:57:45
|
Nisko! ;)
Tja, pod jedan, nisam crtac, pa da tako gledam na stvari. A pod dva, uglavnom sam citao Gazzove Sode... možda, kad budeš objavio broj dva u Q, promenim mišljenje. ;)
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 21/06/2004 : 21:40:13
|
quote: Originally posted by Djole
Nego, u krajnoj liniji, pogledajmo meni licno veoma dragog Krcka, prilicno stariji strip.
Macherot ga je crtao za decu, pa još su tu i životinje koje govore. A onda dve lasica i koja-vec-beše-ona-druga-živuljka (moram da obnovim gradivo) skuvaju i pojedu šefa sindikata železnicara da više ne bi organizovao proteste i smetao kompaniji. Za decu? Yeah, right.
Nije ni cudo što su za Macherota sumnjali da je sovjetski špijun...
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..."
Krcko je sasvim druga stvar. Krcko je neka vrst "Animal Farm" u stripu - radi se o crnom humoru koji funkcionira ne nekoliko nivoa: Krcka sam volio i kao mali, ali i kasnije, jer ima neki connection kojim se povezuje na razne uzraste. Ali, ma koliko crn, Krcko je duhovit, premda više kao pametna parodija nego kao jednostavan djecji humor. |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 21/06/2004 : 21:46:36
|
quote: Originally posted by mcn
Damjane, skoro sam te izbacio iz Q-a zbog ovakvih opaski! Pa je l' ti priccass o razvoju medija, a ne mozzess shvatiti da je Soda direktan nastavk Cliftona koji je isto bio crtan smijessno, a zapravo je bio regularan krimich! Aargh!
Mislim da je moja temeljna zamjerka "Sodi" što crtež, premda karikaturalan, nema u sebi neku spontanu duhovitost, vec se doima isforsirano. Nešto kao da Jim Carrey glumi Prljavog Harryija, ali ne parodiju, vec pravog Prljavog Harryija... Ne znam, možda je "Soda" moja Ahilova peta, ali - fuj. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/06/2004 : 00:01:28
|
quote: Originally posted by Damjan
Krcko je sasvim druga stvar. Krcko je neka vrst "Animal Farm" u stripu - radi se o crnom humoru koji funkcionira ne nekoliko nivoa: Krcka sam volio i kao mali, ali i kasnije, jer ima neki connection kojim se povezuje na razne uzraste. Ali, ma koliko crn, Krcko je duhovit, premda više kao pametna parodija nego kao jednostavan djecji humor.
Pa dobro, ali crtež "za decu" = stilzovan crtež. I sad ispada da stilizovanim crtežom ne mogu da se pricaju ozbiljne price. Mislim, pogledaj mangu - te velike okice, te smešni nedostatak nosa, te neodrživa figura - kad gledaš Pokemon (Digimon, koji vec "mon" je danas in), naravno da je to za decu. A onda prebaciš na ultra-crnu klanicu kao što je X/1999 i vidiš da baš i nije za decicu. Mangu smo navikli da gledamo kao legitimno sredstvo za izražavanje svega živoga, dok frankofonska škola to, eto, ne bi trebala da bude? Zašto?
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 22/06/2004 : 13:46:40
|
Krcko je sasvim druga stvar. Krcko je neka vrst "Animal Farm" u stripu - radi se o crnom humoru koji funkcionira ne nekoliko nivoa: Krcka sam volio i kao mali, ali i kasnije, jer ima neki connection kojim se povezuje na razne uzraste. Ali, ma koliko crn, Krcko je duhovit, premda više kao pametna parodija nego kao jednostavan djecji humor.
Pa dobro, ali crtež "za decu" = stilzovan crtež. I sad ispada da stilizovanim crtežom ne mogu da se pricaju ozbiljne price. Mislim, pogledaj mangu - te velike okice, te smešni nedostatak nosa, te neodrživa figura - kad gledaš Pokemon (Digimon, koji vec "mon" je danas in), naravno da je to za decu. A onda prebaciš na ultra-crnu klanicu kao što je X/1999 i vidiš da baš i nije za decicu. Mangu smo navikli da gledamo kao legitimno sredstvo za izražavanje svega živoga, dok frankofonska škola to, eto, ne bi trebala da bude? Zašto?
Ja to doživljavam ovako - ako je crtež karikaturalan, onda bi i sadržaj trebao da prati takav izraz, odnosno da bude donekle satirican ili parodijski. "Krcko" to je, a "Soda" nije. Mange su, mislim, nešto sasvim drugo, ponajviše zbog kulturološkog backgrounda. Mislim da crni sadržaj nacrtan "djecjim" stilom cesto dobro funkcionira baš zbog kontrasta, ali kod "Sode" ne prepoznajem niti satiru niti takav kontrast. Možda se radi samo o tome da mi taj strip nije dobro sjeo iz nekog subjektivnog razloga... |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/06/2004 : 14:05:31
|
Ne znam, ja licno vidim stilizovan crtež kao legitimnu formu izražavanja za svaku pricu....
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 22/06/2004 : 14:11:27
|
Ne znam, ja licno vidim stilizovan crtež kao legitimnu formu izražavanja za svaku pricu....
"Stiliziran crtež" je jedno, a "parodijski" ili "humoristican crtež" drugo. Stiliziran je i Torpedo. Slažem se da je stiliziran crtež legitimna forma izražavanja za svaku pricu, ali mislim da humoristican crtež nije. Kao da Walt Disney crta Blueberryija. To, mislim, ne bi bilo baš legitimno izražavanje, nego konfuzija. |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 22/06/2004 : 14:19:36
|
Slazem se s Djoletom. Ne treba praviti takvu razliku, jer to moze znaciti da je stiliziran crtez manje kvalitetan medij - kao, "dobar" samo za neke stvari, ali za "pravu" stvar ne. Naravno, pod uvjetom da se stiliziranim crtezom ne pokusava prikriti nedostatak talenta i znanja...
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 22/06/2004 : 15:08:25
|
"Stiliziran crtež" je jedno, a "parodijski" ili "humoristican crtež" drugo. Stiliziran je i Torpedo. Slažem se da je stiliziran crtež legitimna forma izražavanja za svaku pricu, ali mislim da humoristican crtež nije. Kao da Walt Disney crta Blueberryija. To, mislim, ne bi bilo baš legitimno izražavanje, nego konfuzija.
Svaki humoristicki crtež je u stvari stilizovan, ne vidim zašto praviš razliku izmedu ta dva. Pogledaj Hempbela - da li je ono crtež za decu? Mogao bi da bude, što da ne. Da li se savršeno uklopio u Sandmana? Naravno da jeste.
A u analogiji sa Disneyjem i Bluberryjem postoji jedna greška u postavci - ako bi Walt od pocetka crtao Slomljenog nosa, mi ne bismo znali drugacijeg Blueberryja. I to bi bilo sasvim OK: to bio bio osnvni dojam tog stripa. E sad, kad bi usred serijala strip postao stilizovan, bila bi druga prica...
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 22/06/2004 : 16:39:59
|
quote: Originally posted by Djole Svaki humoristicki crtež je u stvari stilizovan, ne vidim zašto praviš razliku izmedu ta dva.
Razlika je ogromna. Pod pojmom "stilizirano" podrazumjeva se nešto što ima otklon od strogo deskriptivnog, "objektivnog" crteža. Tako da pod "stiliziranim" crtežem podrazumjevamo vrlo razlicite stvari, od jednog Totha, pa sve do Uderza. Ukratko, pojam "stilizacija" ne odreduje atmosferu crteža, nego sam pristup crtanju. S druge strane, "humoristican" crtež podrazumjeva iskrivljavanje stvarnosti u satiru ili bilo koji oblik ismijavanja/nasmijavanja. Dakle, razlika je jako, jako velika. Možeš reci da je "humoristican" pristup podvrsta "stiliziranja", ali ne i da su te dvije stvari jedno te isto. |
|
|
Topic |
|