Author |
Topic  |
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 22/06/2004 : 19:12:56
|
quote: Originally posted by mcn
>Stvar ukusa. Meni se Gazz više dopada.
Naravno da je stvar ukusa: netko ga ima, a...
Siriuzli: razlika izmedju Warnanta i Gazzotija je razlika izmedju prirodnog talenta i velikog radnika. Naravno da mi je sada tessko zamisliti Sodu bez Gazzottija (iako, ona zadnja epizoda, 11. mislim - ugh! tu bass precherasse s nasiljem, ne zbog nasilja nego ssto mi se ccini da je Soda ispao iz karaktera kad mlati starce kundakom), ali Warnant je, jednostavno, bolji crtacc (bolji na onaj naccin na koji to crtacci procjenjuju).
To je pomalo kao kad je Bernet naslijedio Totha na Torpedu. Bernet je odliccan i Torpedo je sad potpuno njegov, ali Toth je maher.
mcn
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!***
Toth da je maher? Sorry Macane, ali prvi put se ne slažem s tobom. Toth je meni jedan od gorih crtaca koje sam vidio, a Bernet je ludara.
lejdiz end džentlmen vi ar flouting in spejs |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Member since 21/05/2003 |
Posted - 22/06/2004 : 19:41:33
|
quote: Originally posted by BOC Toth je meni jedan od gorih crtaca koje sam vidio, a Bernet je ludara.
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!   
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!! 
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!
B. |
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 22/06/2004 : 20:39:45
|
quote: Originally posted by BOC Toth da je maher? Sorry Macane, ali prvi put se ne slažem s tobom. Toth je meni jedan od gorih crtaca koje sam vidio, a Bernet je ludara.
Toth ti se ne mora svidati, ali ne možeš reci da nije maher. Sjajno vlada tehnikom, a što je mnogo važnije ima nevjerojatan crtacki instinkt. Svaka cast mnogim velikim radnicima, ali malo koji je toliko prirodno nadaren kao Toth. S druge strane, isto to mislim za Berneta, tako da mi Torpedo fino leži u izvedbi obojice. |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Member since 21/05/2003 |
Posted - 22/06/2004 : 21:06:23
|
Eh... Oprostite, malo me ponijelo. :) Rijetko naletim na nekog tko nije obozavatelj lika i djela tog velikog crtaca.
Dakle, BOC... Alex Toth je jedan od najvecih, ako ne i najveci americki strip crtac ikada. On je sto bi se reklo "artist's artist" iliti onaj na kojeg se crtaci furaju, publika manje (iako Toth ima svoje fanaticno sljedbenistvo).
Toth je prisutan od samih pocetaka americke strip scene i vec mu se na najranijim radovima vidjelo da to nije jos jedan u hrpi Caniffovih imitatora. Upravo zbog tih Caniffovskih utjecaja (nacinu koristenja crne i bijele) i odlicnog smisla za dizajn table je Toth postao cjenjen medju svojim kolegama i nadolazecim generacijama strip crtaca.
Glavne karakteristike Tothova crteza su jednostavna, neponovljiva linija koja uvijek djeluje kao da je izvucena opusteno, ovlas, "iz ruke", ali istovremeno utjeruje strahopostovanje i divljenje vjestini koja ju je izvukla.
Savrsenoj funkcionalnosti i kompoziciji Tothovih kadrova mogao bih se danonocno diviti. Na njima nikad nema ni crte viska, ali uvijek izgleda kao da je nacrtano bas ono sto je potrebno.
Tothove table su toliko krasno izdizajnirane, a opet apsolutno u sluzbi price. I ne samo to - svojim savrsenim kompozicijama Toth je bio u stanju od prosjecnih scenarija napraviti stripove koji izgledaju kao nesto stvarno posebno. Koji crtac moze pozeljeti vise?
Toth je utjecao na veliku vecinu crtaca koji danas rade. I to ne samo americkih poput Brucea Timma ili Mikea Mignole. Eddy je cesto tugovao sto ne moze crtati kao majstor Toth (znam, zvuci nevjerojatno, ali i nasi idoli imaju svoje idole :), a ni Goran Parlov ne skriva svoju ljubav prema ranoj Tothovoj fazi iz 50-tih (ciji se utjecaj posebno vidi u njegovu Texu).
Osobno sam u zadnje vrijeme odustao od proucavanja Tothovih stripova jer me iskreno deprimira njegova kolicina genijalnosti koju necu ni za tri svoja zivota uspjeti dostici.
Svi mi Alexa Totha obozavamo jer je on ideal crtaca kakvim bismo i sami htjeli biti - da posjedujemo vjestinu koja nam omogucava brzopotezno stancanje superkvalitetnih, superizidzajniranih, pa ako hocete i visoko umjetnickih tabli.
Dakle, BOC, trk po Tothovog Zorroa ili bilo koju knjigu sa njegovim ilustracijama, skicama i kracim stripovima. To ti je svakako jedan od obaveznih udzbenika ako se mislis ozbiljno baviti stripom.
B. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 22/06/2004 : 21:54:39
|
Bob govoriti. Haugh!

Samo da dodam, ako volis bonellija (dobro, ti ne volis toliko Boc ako se ne varam) onda moras voljeti i Totha jer ogroman broj Bonelli crtaca skida Totha, tj. sad vec imas apsurd da ovi mladi talijani skidaju starije talijane koji su skidali Totha:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 23/06/2004 : 00:16:45
|
quote: Originally posted by Damjan
Razlika je ogromna. Pod pojmom "stilizirano" podrazumjeva se nešto što ima otklon od strogo deskriptivnog, "objektivnog" crteža. Tako da pod "stiliziranim" crtežem podrazumjevamo vrlo razlicite stvari, od jednog Totha, pa sve do Uderza. Ukratko, pojam "stilizacija" ne odreduje atmosferu crteža, nego sam pristup crtanju. S druge strane, "humoristican" crtež podrazumjeva iskrivljavanje stvarnosti u satiru ili bilo koji oblik ismijavanja/nasmijavanja. Dakle, razlika je jako, jako velika. Možeš reci da je "humoristican" pristup podvrsta "stiliziranja", ali ne i da su te dvije stvari jedno te isto.
A ja se opet necu složiti. Osnovna stvar kod stilizacije je, gle cuda, specifican autorov stil. Neko može imati stil koji je usmeren da nas nasmeje, kao Franquin, recimo, a neko može stilizovati sve da bi nas ubedacio, kao Mari, recimo.
Ali u pitanju je stilizacija, kako ga god okreneš. Mislim, postoji humoristicki strip, ili horor strip, a ne humoristicki stil crtanja ili horor stil crtanja. Daj Mignoli scenario Cat Claw i dobiceš humor...
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..." |
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 23/06/2004 : 00:29:47
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by Damjan
Razlika je ogromna. Pod pojmom "stilizirano" podrazumjeva se nešto što ima otklon od strogo deskriptivnog, "objektivnog" crteža. Tako da pod "stiliziranim" crtežem podrazumjevamo vrlo razlicite stvari, od jednog Totha, pa sve do Uderza. Ukratko, pojam "stilizacija" ne odreduje atmosferu crteža, nego sam pristup crtanju. S druge strane, "humoristican" crtež podrazumjeva iskrivljavanje stvarnosti u satiru ili bilo koji oblik ismijavanja/nasmijavanja. Dakle, razlika je jako, jako velika. Možeš reci da je "humoristican" pristup podvrsta "stiliziranja", ali ne i da su te dvije stvari jedno te isto.
A ja se opet necu složiti. Osnovna stvar kod stilizacije je, gle cuda, specifican autorov stil. Neko može imati stil koji je usmeren da nas nasmeje, kao Franquin, recimo, a neko može stilizovati sve da bi nas ubedacio, kao Mari, recimo.
Ali u pitanju je stilizacija, kako ga god okreneš. Mislim, postoji humoristicki strip, ili horor strip, a ne humoristicki stil crtanja ili horor stil crtanja. Daj Mignoli scenario Cat Claw i dobiceš humor...
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..."
Pa to sam i rekao, osim što stilizacija nije bilo koji stil, nego onaj stil koji se po necemu izdvaja od "fotografskog" prikazivanja stvari.
Pod "humoristican crtež" mislim na crtež koji karikira ili parodira.
Ti si, medutim, rekao da je karikaturalno crtanje isto što i stilizacija, a ja te ispravljam i kažem da stilizacija može biti to, ali i mnogo drugih stvari, to je sve.
|
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 23/06/2004 : 10:02:56
|
Ngh. Rekao sam da je svaki humoristicki crtež stilizovan, nisam rekao da je svaki stilizovan crtež humoristicki.
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..." |
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Posted - 23/06/2004 : 10:10:25
|
quote: Originally posted by Bob
Eh... Oprostite, malo me ponijelo. :) Rijetko naletim na nekog tko nije obozavatelj lika i djela tog velikog crtaca.
Dakle, BOC... Alex Toth je jedan od najvecih, ako ne i najveci americki strip crtac ikada. On je sto bi se reklo "artist's artist" iliti onaj na kojeg se crtaci furaju, publika manje (iako Toth ima svoje fanaticno sljedbenistvo).
Toth je prisutan od samih pocetaka americke strip scene i vec mu se na najranijim radovima vidjelo da to nije jos jedan u hrpi Caniffovih imitatora. Upravo zbog tih Caniffovskih utjecaja (nacinu koristenja crne i bijele) i odlicnog smisla za dizajn table je Toth postao cjenjen medju svojim kolegama i nadolazecim generacijama strip crtaca.
Glavne karakteristike Tothova crteza su jednostavna, neponovljiva linija koja uvijek djeluje kao da je izvucena opusteno, ovlas, "iz ruke", ali istovremeno utjeruje strahopostovanje i divljenje vjestini koja ju je izvukla.
Savrsenoj funkcionalnosti i kompoziciji Tothovih kadrova mogao bih se danonocno diviti. Na njima nikad nema ni crte viska, ali uvijek izgleda kao da je nacrtano bas ono sto je potrebno.
Tothove table su toliko krasno izdizajnirane, a opet apsolutno u sluzbi price. I ne samo to - svojim savrsenim kompozicijama Toth je bio u stanju od prosjecnih scenarija napraviti stripove koji izgledaju kao nesto stvarno posebno. Koji crtac moze pozeljeti vise?
Toth je utjecao na veliku vecinu crtaca koji danas rade. I to ne samo americkih poput Brucea Timma ili Mikea Mignole. Eddy je cesto tugovao sto ne moze crtati kao majstor Toth (znam, zvuci nevjerojatno, ali i nasi idoli imaju svoje idole :), a ni Goran Parlov ne skriva svoju ljubav prema ranoj Tothovoj fazi iz 50-tih (ciji se utjecaj posebno vidi u njegovu Texu).
Osobno sam u zadnje vrijeme odustao od proucavanja Tothovih stripova jer me iskreno deprimira njegova kolicina genijalnosti koju necu ni za tri svoja zivota uspjeti dostici.
Svi mi Alexa Totha obozavamo jer je on ideal crtaca kakvim bismo i sami htjeli biti - da posjedujemo vjestinu koja nam omogucava brzopotezno stancanje superkvalitetnih, superizidzajniranih, pa ako hocete i visoko umjetnickih tabli.
Dakle, BOC, trk po Tothovog Zorroa ili bilo koju knjigu sa njegovim ilustracijama, skicama i kracim stripovima. To ti je svakako jedan od obaveznih udzbenika ako se mislis ozbiljno baviti stripom.
B.
Dobro, nema mi druge nego da priznam poraz. Pobio si me fakat dobrim argumentima. Ja sam vidio onih par epizoda Torpeda koje je Toth crtao i to mi se nije baš svidjelo, al eto mladost - ludost! Hvala na preporuci.
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Posted - 23/06/2004 : 10:12:27
|
quote: Originally posted by Markos
Bob govoriti. Haugh!

Samo da dodam, ako volis bonellija (dobro, ti ne volis toliko Boc ako se ne varam) onda moras voljeti i Totha jer ogroman broj Bonelli crtaca skida Totha, tj. sad vec imas apsurd da ovi mladi talijani skidaju starije talijane koji su skidali Totha:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Otkud ti to da ja ne volim Bonellija? Bez Zagora se ne može.
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 23/06/2004 : 13:00:41
|
Boc, Toth nikad nije imao "feeling" sa Torpedom, zato ti mozda nije legao. Toth je religiozan covjek, vjernik, i kod Abulija je stalno apelovao na mogucnost da Torpedo bude dobricina koji se, eto, sticajem okolnosti obreo u pogresnom krugu ljudi, sto je Abuli, naravno, glatko odbio, jer snaga Torpeda kao lika stoji bas u njegovoj hladnoj i slijepoj zlobi. Recimo, u jednoj sceni seksa Toth nije nasao nista drugo sto bi mogao prikazati do okvira kreveta u mraku.
Ali Toth ostaje Toth. |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Posted - 24/06/2004 : 12:22:19
|
Da, ovdje mozes provesti dane proucavajuci... Dobar mi je "Annotated Toth" kad komentira neke svoje stripove, ima zanimljivih komentara (Kad sam to napravio? Zasto? Kako:-))) i slicno).
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Topic  |
|
|
|