Author |
Topic |
Bazooka_Joe
Starting Member
Slovenia
85 Posts
Member since 02/08/2004 |
|
nazgul
Starting Member
Croatia
81 Posts
Member since 24/03/2002 |
Posted - 02/08/2004 : 22:35:51
|
moj izbor je:
sf - the metabarons (scenarij jodorowsky - ime bar u ovom slucaju znaci dobru zabavu, a i crtež je praseci. izašlo je 17 epizoda i time je završen uvodni serijal koji se nadovezuje na Inkala. uz malo srece do nove godine bi mogo zgotoviti prikaz) + the sandman (možda nije znanstvena fantastika no svakako je nekakav fantasy i isplati ga se procitati)
western - meni je tu uvijek zakon bio blueberry. doduše (sram me kazati) ken pakera tek otkriva ali obecava
ja cu se ovdje ograniciti, jer imam dojam da ce ovaj topic bit popularan |
Edited by - nazgul on 02/08/2004 22:38:29 |
|
|
mradje11
Junior Member
Canada
365 Posts
Member since 05/07/2004 |
Posted - 02/08/2004 : 23:25:14
|
od pirata crvenobradi,povijesni je dobar seoba hrvata,od sf-a aster blistok...ma ima toga,by the way welcome |
Edited by - mradje11 on 02/08/2004 23:26:14 |
|
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 02/08/2004 : 23:45:03
|
quote: Originally posted by Bazooka_Joe
- pirati - 2 svjetski rat / komandosi ili partizani/ - western / el desperado/ komancero/ divlji zapad/ - vitezi srednji vek /nešto ala princ valiant/ ivanhoe - kriminalke - sexy strip - znastvena fantastika
-pirati: Hauard Blejk od R.M. Gere -vitezi: Kroz minula stoljeca od Žila Verna -fantastika i svašta još:Pali Andeo -seksi strip: mogu ti ja poslati nnešto moje
|
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 03/08/2004 : 03:15:04
|
Welcome!
S obzirom da si kao svoja dosadašnja iskustva naveo samo LMS & ZS serijale (uz Alana Forda), pretpostavljam da ne tražiš iskljucivo nove stvari nego opcenito dobre stripove bez obzira na datum izlaska, pa evo nekoliko preporuka.
Vezano uz pirate, prva misao je logicno Crvenobradi... Radili su ga velikani Jije i Charlier, pa ako nisi, procitaj. Izlazio je posvuda, a vjerojatno ceš najlakše naci epizode objavljene u Comic Stripu. Anyway, Comic Strip ti je opcenito dobra pocetna tocka, buduci da su u njemu objavljeni brojni klasici koje treba citati ako ništa drugo onda kao obaveznu lektiru, hehe...
Što se SF-a tice, zakon je Incal, a u sam vrh bih stavio i "Klark & Kjubrik" od A. Fonta. Incal možeš nabaviti u album formatu na našem jeziku, a "Klarka i Kjubrika" u Strip Artu.
Po pitanju erotike, za mene su apsolutni kraljevi Serpieri i Azpiri, odnosno "Druuna" i "Lorna", a svacega možeš naci i downloadirati na adresi http://i-ecc.com/main.html (obrati pažnju na Giovannu Cassotto i Noe-a). Dobar je i "Erotic Strip" koji izlazi na našim kioscima.
I, za kraj, jedna od dvije moje osobne opsesije: "Korrigans". Odmah naruci album (u izdanju System Comicsa), citaj i placi što postoji nešto tako divno. Zatim podigni mali oltar autoru (Civiello), pa svakog jutra klekni pred taj oltar i zahvaljuj se Bogovima što su nam podarili Civiella. Nakon toga opet placi i citaj iznova album.
PS - druga opsesija su mi poljski stripovi, ali o tome drugi put. Njima ceš podici oltar kada isplaceš dovoljno suza za Civiella.
:) |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2557 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 03/08/2004 : 08:16:58
|
Za pocetak je možda najbolje (i najjednostavnije) nabaviti kompletan Comic Strip. Isplati ti se posjetiti i striparnicu Buch u LJ (murgle center) - imaju dosta širok izbor trenutne i nekadašnje ex-YU produkcije.
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15782 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
verter
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 04/08/2004 : 01:12:59
|
ako hoces lagano stivo & SF citaj nathan nevera,a ako hoces tesko stivo & odmor & SF citaj drunu od serpierija
AMERICKA NACIJO URADI MI FELACIO!!! |
|
|
Bazooka_Joe
Starting Member
Slovenia
85 Posts
Posted - 11/08/2004 : 10:53:40
|
Hvala na informacijama, pogledao sam Howarda Blejka i Crvenobradog te Bruberya moram priznati, da u ovim stripovima osjecam nostalgiju za crtežem trojice Essegesse.
|
|
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Posted - 11/08/2004 : 12:41:32
|
Hvala na informacijama, pogledao sam Howarda Blejka i Crvenobradog te Bruberya moram priznati, da u ovim stripovima osjecam nostalgiju za crtežem trojice Essegesse.
Ne svidjaju ti se??!!! |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 11/08/2004 : 15:52:44
|
Nostalgija za Essegesse? Bljuv. Na stranu divne uspomene na Bleka i kompaniju iz djetinjstva, Essegesse su uvijek bili samo polutalentirani zanatlije. |
|
|
Bazooka_Joe
Starting Member
Slovenia
85 Posts
Posted - 11/08/2004 : 16:13:44
|
sto ljudi sto cudi, no ipak mislim, da bi trebali odrzati neki nivo i ne pljuvati po njihovom radu pa makar ti se ne svideo, a meni je essegesse crtež No.1 i Ticci, Brubery se teško gleda u CB, mislim da bi gusarske stripove oni vrlo dobro uradili, puno bolje od onoga tko crta crvenobradog jer su tamo lica bez izraza Howard Blejk vise mi se svida mada je u coloru sve jako tamno. |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 12/08/2004 : 03:35:54
|
sto ljudi sto cudi, no ipak mislim, da bi trebali odrzati neki nivo i ne pljuvati po njihovom radu pa makar ti se ne svideo, a meni je essegesse crtež No.1 i Ticci, Brubery se teško gleda u CB, mislim da bi gusarske stripove oni vrlo dobro uradili, puno bolje od onoga tko crta crvenobradog jer su tamo lica bez izraza Howard Blejk vise mi se svida mada je u coloru sve jako tamno.
Pa, ja ne plujem po EsseGesse... Samo kažem ono što je cinjenica - da su zanatlije. To ne mora biti loše, ali... kada netko desetljecima crta isto, bez ikakve crtacke evolucije, bez želje da eksperimentira ili da se razvija.... hm, onda se to zove: polutalentirani zanatlija. O ovom "polutalentirani" možemo raspravljati, ali da su zanatlije, jesu. |
|
|
Bazooka_Joe
Starting Member
Slovenia
85 Posts
Posted - 12/08/2004 : 11:37:56
|
dobro...nema smisla otvarati diskusiju u ovu smjer jer nije point ovog topika pa ipak sta kazes na crtez u Breuberyu, Komanche i Crvenobradom....ako su ti poznati? |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 12/08/2004 : 17:10:29
|
Ovako: BLUEBERRY S obzirom da Blueberryija crta Jean "Moebius" Giraud, koji je meni vjerojatno najdraži crtac stripova, mogu reci samo da je nevjerojatan. U prvih nekoliko epizoda bio je pod velikim utjecajem svojeg "mentora" Jije-a, a pravu snagu dosegao je (po mom mišljenju) u epizodama o ukradenom konfederacijskom blagu. Medutim, da bi se spoznala prava Giraudova vrijednost treba vidjeti sve aspekte njegovog stvaralaštva; u tom smislu preporucam da nabaviš stvari koje je radio sa Jodorowskyim, kao i njegove samostalne kratke stripove iz raznih magazina. Tek tada ceš vidjeti koliko razlicitih stilova je kombinirao, da ne govorim o impresivnom vladanju tehnikom. Ako hoceš, mogu ti skenirati i poslati kratak strip "Zaobilaznica", u kome je napravio neke nevjerojatne stvari...
COMANCHE Hermanna baš ne volim, iako iznimno poštujem njegov nacin rada. Scenarij "Comanche" nije nešto za cime bih izgubio glavu, ali Greg zna iskovati dobru, pitku pricu, pa... sve u svemu, ok. One epizode koje je crtao Rouge mi nisu nešto znacajno bolje ili lošije od Hermannovih, iako je Hermann ipak radio svojim stilom, dok Rouge spaja tude stilove u jednu svoju "maneštru"...
CRVENOBRADI Crvenobradi je klasika. Nešto kao Chaucer u književnosti. Dobar je, ima svojih mana, ali vecina tih mana potjece jednostavno od nacina na koji je strip percipiran kada je Crvenobradi nastao. Charlier je tu nešto konvencionalniji nego na Blueberryiju, ali to odgovara temi stripa. Primjera radi, Gera je nedvojbeno bio dinamicniji u svojim prikazima pirata, ali Crvenobradi me uprkos tome lakše vodi kroz pricu. Recimo to ovako: Gera kao da se trudi "uvjeriti" citatelja u ono što prica, dok kod Crvenobradog to "uvjeravanje" dolazi samo po sebi, nekako prirodno - prica me jednostavno uvuce u sebe bez nekog forsiranja koje kod Gere na žalost bolno osjecam. |
Edited by - Damjan on 15/08/2004 05:09:55 |
|
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
|
Heyoka
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 13/08/2004 : 13:42:25
|
Da ne otvaram novi topic: da ne zna slucajno neko od vas strucnjaka za Crvenobradog ima li spomenuti junak veze sa djelima Emilija Salgarija (Sandokan, Kraljica Karaiba i sl.)? Crvenobradi me prilicno podsjeca na Crnog gusara, a možda mu je brat jer je Crni gusar imao bracu Zelenog i Crvenog gusara.
"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža
|
|
|
Thommo
stripovi.com suradnik
Croatia
1255 Posts
Member since 01/09/2003 |
Posted - 14/08/2004 : 10:36:46
|
Ja cu ti reci nesto o westernu, kojeg najvise citam.
Blueberry je zaista fantastican strip, ali ako nije u boji meni izgubi svu draz. U Comic stripu ima dosta epizoda. I novi Tex je puno kvalitetniji nego prije, u izdanju Zlatne serije.
I jos si pogledaj strip Usagi, samuraj zec, ali fenomenalan strip!!
** Thommo was here! ** |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6412 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 14/08/2004 : 11:58:12
|
quote: Originally posted by Thommo
Blueberry je zaista fantastican strip, ali ako nije u boji meni izgubi svu draz.
Slazem se, ali kad sam jucer bio u More Comicsu nisam izdrzao da ne kupim izdanje "Blueberry Saga: Confederate Gold" sa pet epizoda skupljenih u jednu knjigu. Steta, steta sto to Ameri nisu izdali u boji i na prikladnijem formatu. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6412 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 14/08/2004 : 14:31:11
|
Ah, onda je steta sto to nisu imali u MC. Ovo sto sam ja kupio je izdanju "Mojo Press"-a, nekih teksasana iz Austina. Kad budem imao para pogledat cu na Amazonu. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
The_Punisher
New Member
USA
242 Posts
Member since 15/07/2004 |
Posted - 15/08/2004 : 04:28:04
|
- pirati - 2 svjetski rat / komandosi ili partizani/ - western / el desperado/ komancero/ divlji zapad/ - vitezi srednji vek /nešto ala princ valiant/ ivanhoe - kriminalke - sexy strip - znastvena fantastika
U vezi pirata bi se slozio Ri#273;obradi :), u vezi westerna tako#273;er Blueberry, u vezi SF Luc Orient, Aster Blistok (ako se on uopce moze ubrojati u SF), kriminalke Rip Kirbi, van ovih kategorija dodao bih nezaobilaznog Corto Maltesea, Marti Misteriju, Comanche, Jeremiah..itd.
Well, well... |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
VALTER
Advanced Member
Croatia