Author |
Topic  |
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 07/09/2004 : 00:04:42
|
quote: Originally posted by Maximuss
Meni je krivo da se ukida prodaja pirata. U redu mi je da se ne podrzava piratiziranje domacih autora, pogotovo lako nabavljivih materijala, ali za strane me bas briga. Cak mi je i pozeljno vidjet sken prije nego narucim kakav strani strip u koji nisam 100% siguran. Al eto...

Krivo razmisljas prijatelju. Nikome nece biti zabranjeno da postavi dva, tri skena ako se prica o odredjenom stripu, kada to sluzi svrsi prezentacije samog stripa. A to je upravo ono sto si naveo, dakle bez problema ti ja mogu reci kako je taj i taj strip fantastican, staviti dva skena, staviti link gdje mozes naruciti i to je to. Naravno ako se radi o piratskim izdanjima onda to ne ide na ovaj nacin, a ti si spomenuo strane stripove i njih bas nema puno piratskih, tako da tu nebi trebalo biti problema. Problem bi nastao kada bih te ja uputio na mjesta gdje mozes besplatno i nelegalno skinuti neke kompletne stripove, strane ili domace sasvim svejedno. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 07/09/2004 : 00:06:54
|
quote: Originally posted by Blek Stena
Posstovani, kompanija Microsoft me je kao najjacceg na ovom forumu ovlastila da vas lijepo zamolim da sami ugasite svoje raccunare i da izbrissete sve dokumente koje ste napravili uz pomoc nekog od njihovih softvera i hardvera,i to do srijede, inacce...
Zbog cega? Moj windows je regularan, moj office je takodje orginal, i sto onda? Sto ce tko raditi u svome privatnom zivotu sasvim je svejedno, nije to bit cijele price... |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 07/09/2004 : 00:26:36
|
quote: Originally posted by A.Hodzic
Byomane... Ja sam momak koji nastoji da skenira poneki strip iz edicije Politikinog zabavnika/koju imam kompletnu/i kada skeniram,vecinu stripova posaljem Seinfildu,da ih postavi da bi drugi koji nisu u mogucnosti nabaviti,kupiti i procitati te stripove,mogli downloadovati i to besplatno...Vecinu stvari posaljem momcima besplatno...da ih sada ne imenujem mogu se osjecati manje vrijedno od drugih....
Niko tebi ne brani da ti nastavis sa tim ali privatno ne da se to radi preko sitea. Cijenim tvoj trud, vjerujem da ga cijene i oni kojima si sve to slao i koji su imali koristi od toga. Dakle, neki krug ljudi je uspostavljen, vi se mozete izvan foruma i ove stranice dogovarati oko toga, a to je cilj cijele price.
quote:
Prema tome,ja ne shvatam da je skeniranje kolekcije koja je moje licno vlasnistvo,a koja je izdata u bivsoj drzavi koja takodje ne postoji,neki kriminalan ili antizakonski cin(Ovdje ne ubrajam distribuciju i prezentiranje papirnatih piratskih izdanja)...Znaci za mene je skeniranje licne kolekcije u privatnom vlasnistvu,jedan cin koji se ne kosi sa zakonom uopce...i zato mi je malo neobican ovaj potez...barem u vezi sa skeniranim stripovima....
Vidis tu grijesis i to debelo. Ako si ti vlasnik odredjenih stripova, ti imas pravo raditi sa njima sto hoces po zakonu, ali samo u onom obliku u kojem si ti kupio te stripove, knjige ili sto vec. Dakle mozes ih baciti u vodu (nedaj Boze ), zapaliti (nedaj dva Bozeta ), dati djeci da svrljaju po njima, posuditi ih nekome besplatno ili uz novcanu nadoknadu. No u slucaju da ti promjenis oblik nekog stripa, bilo da ga reprintujes ili skeniras i kao takvog ponudis drugim ljudima besplatno ili uz nadoknadu to se racuna kao protuzakonito. Nikakve veze nema drzava u kojoj je to izdavano, dali jos postoji ili ne, jer licence nije drzala ta drzava kao drzava niti je imala prava na njih. Za Bijelo Dugme sigurno znas, vjerovatno znas kako i odavno vise ne postoje, kao ni drzava u kojoj su izdati svi njihovi albumi. Ja imam skoro sve njihove ploce, nesto kaseta i sve CDs, i sto mislis dali bih ja sada smio nastancati nekoliko tisuca CDs od njihovih albuma, izaci na neki trg i dijeliti besplatno ili uz nadoknadu?? Po tvojoj logici vjerovatno da, po logici zakona ne, jer i na te albume grupe koja ne postoji iz drzave koje vise nema neko ima prava i licence. Bilo da je to Bregovic osobno ili Croatia Records, odnosno bivsi Yugoton. A ne vjerujem ni da bi izgledalo super kada bi mi neka odlicna muzicka stranica ili cak polusluzbena stranica Croatia Recordsa, posluzila kao poligon za distribuciju gore navedenih mojih nastancanih piratskih CDs. Niti vjerujem da bi se njima to svidilo.
|
 |
|
A.Hodzic
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1146 Posts
Member since 01/05/2004 |
|
A.Hodzic
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1146 Posts
Member since 01/05/2004 |
Posted - 07/09/2004 : 00:55:16
|
renda... /gle ! otisao je na spavanje/ postavljen je strip koji si trazio i koji sam ti poslao prije nekoliko dana u 4 maila,a to sto nisi dobio,mozes ga sada skinuti... Dakle radi se o stripu Huga Prata iz PZ-a br.1713 Senka u akciji-Tajanstvena kugla 1.dio...tko je zainteresiran,moze ga skinuti...prijatno citanje... |
 |
|
Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 07/09/2004 : 02:06:57
|
quote: Originally posted by Dado
Posstovani, kompanija Microsoft me je kao najjacceg na ovom forumu ovlastila da vas lijepo zamolim da sami ugasite svoje raccunare i da izbrissete sve dokumente koje ste napravili uz pomoc nekog od njihovih softvera i hardvera,i to do srijede, inacce...
Zbog cega? Moj windows je regularan, moj office je takodje orginal, i sto onda? Sto ce tko raditi u svome privatnom zivotu sasvim je svejedno, nije to bit cijele price...
E, pa moj nije i ne zzivim u Ssvici i zato sad gasim raccunannaaaa... |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 07/09/2004 : 02:15:29
|
quote: Originally posted by Dado
Moj windows je regularan, moj office je takodje orginal, i sto onda? Sto ce tko raditi u svome privatnom zivotu sasvim je svejedno, nije to bit cijele price...
Hehe da i to neko prizna Original Windowsi koji su placeni Mogao si radje kupiti cesalj bez zubaca, ista korist 
Mrzim mrznju! |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8242 Posts
Member since 22/04/2004 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 07/09/2004 : 07:03:08
|
Windows, recimo, da ne moram, nikada ne bih kupio originalni. Iz principa.
Drugo je neki program koji zaista cenim i za koji bih rado dao novce, kao što su Adobeovi proizvodi.
"Well, wobble my webs and call me shaky!" |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
|
majmun
Average Member

Croatia
580 Posts
Member since 20/11/2003 |
Posted - 07/09/2004 : 08:58:47
|
Zabrana prodaje pirata??? Pa gdje cu ih onda nabaviti??? Ici u Bosnu ili Srbiju samo po njih???
Ma okanite se lazni moralisti, koji su kako primjecujem gastarbajteri na bogatom zapadu. Jako je fino kada imas placu s kojom si mozes priustiti originalni software i pokoju igru. Ali dajte ljudi spustite se na zemlju i probajte zivjeti od placa koje su na ovim prostorima i za taj novac kupujte isto to sa cime se hvalite sada.
|
 |
|
perper
Average Member

Serbia
892 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 07/09/2004 : 09:07:37
|
Ja mislim da je to sa piratima nesto najgluplje sto sam cuo...ikad. Pa da mi nije ovih nekoliko Zagorovih pirata nikada ih ne bih procitao i nikad ne bih znao sta propustam.
U stvari, ima tu jedna caka...tj. niko piratima ne zabranjuje dalji rad...jedino se ne mogu reklamirati ovde.
U cemu je fora???
U tome sto to smeta nekima koji drze monopol nad stripovima i njihovim podrepasima. To se mozete i sami uveriti citajuci postove od prije nekoliko meseci na tu temu.
Sto kaze Dado, uostalom, napravljeni su kontakti izmedju ljudi na ovom forumu i piraterija neka ide svojim tokovima. Naravno, ko je za nju. U sustini vecina onih koji hoce da nabave pirate, znaju na koju adresu da se obrate...
A sto se tice jebenih prava za bonelijeve stripove, opet ista prica, pederska druzina se udruzila i drze monopol...da bi dobio jedan broj treba da istekas silnu lovu odmah na sunce(ili ti cak ne daju prava sa obrazlozenjem da nista nisi dosad objavljivao ukoliko kazes OK), a neki dobiju prava tako sto posle povratka novca isplacuju procenat od prodatih brojeva.
Najvise od svega mi smeta sto neki ljudi ovde misle da smo telad i da mogu da nam prodaju muda za bubrege. |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 07/09/2004 : 09:13:34
|
quote: Originally posted by majmun
Zabrana prodaje pirata??? Pa gdje cu ih onda nabaviti??? Ici u Bosnu ili Srbiju samo po njih???
Ma okanite se lazni moralisti, koji su kako primjecujem gastarbajteri na bogatom zapadu. Jako je fino kada imas placu s kojom si mozes priustiti originalni software i pokoju igru. Ali dajte ljudi spustite se na zemlju i probajte zivjeti od placa koje su na ovim prostorima i za taj novac kupujte isto to sa cime se hvalite sada.
Ovo je tipicno balkansko misljenje o gastarbajterima. Ti mislis da ovdje lova pada sa neba? Mislis da nam svugdje tece med i mlijeko? Da bi se ovdje dokazao moras biti 10 puta bolji od Svabe inace ti ne gine gradjevina gdje ces unistiti svoje zdravlje.
Kakav je Bože ovo doš'o vakat i zeman? Ljudi zlo ni ne zapamte a vec zaborave. |
 |
|
perper
Average Member

Serbia
892 Posts
Posted - 07/09/2004 : 09:26:56
|
quote: Originally posted by SejoSexon
quote: Originally posted by majmun
Ovo je tipicno balkansko misljenje o gastarbajterima. Ti mislis da ovdje lova pada sa neba? Mislis da nam svugdje tece med i mlijeko? Da bi se ovdje dokazao moras biti 10 puta bolji od Svabe inace ti ne gine gradjevina gdje ces unistiti svoje zdravlje.
Kakav je Bože ovo doš'o vakat i zeman? Ljudi zlo ni ne zapamte a vec zaborave.
Ha, ha, ha, Sejo ti si LEGENDA!!! Odavno se nisam ovako nasmijao... |
 |
|
Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 07/09/2004 : 09:28:08
|
Pa i ovdje ti ne gine gradjevina, ako misliss na svoj stomak jer kao visokoobrazovan kadar ne mozzess imati platu vecu od 100-200 eura. Pa valjda to znate, zato ste i otissli tamo. Niko nije rekao da je vama lako. Ko ne zzeli pirate, neka ih i ne kupuje! |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 07/09/2004 : 09:33:45
|
Pa i ovdje ti ne gine gradjevina, ako misliss na svoj stomak jer kao visokoobrazovan kadar ne mozzess imati platu vecu od 100-200 eura. Pa valjda to znate, zato ste i otissli tamo. Niko nije rekao da je vama lako. Ko ne zzeli pirate, neka ih i ne kupuje!
Ja nisam dobrovoljno otisao iz svoje zemlje. A sa 1000 KM mozes u BIH bolje da zivis nego sa 2000 € u Becu.
Kakav je Bože ovo doš'o vakat i zeman? Ljudi zlo ni ne zapamte a vec zaborave. |
 |
|
igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts
Member since 24/08/2003 |
Posted - 07/09/2004 : 10:14:05
|
Marko je 100% u pravu.Kada bi dozvolio takve stvari samim tim bi dao podrsku nezakonitim radnjama kao sto su izdavanja i prodaja bez licenci i.t.d. Mada se meni inace muci na skenirane stripove.
I dok sjedim ovdije u hladu i kroz prozor posmatram njega kontam da je Frojd u pravu i da je Sex korijen svega.
|
 |
|
majmun
Average Member

Croatia
580 Posts
Member since 20/11/2003 |
Posted - 07/09/2004 : 10:25:52
|
[/quote]Ovo je tipicno balkansko misljenje o gastarbajterima. Ti mislis da ovdje lova pada sa neba? Mislis da nam svugdje tece med i mlijeko? Da bi se ovdje dokazao moras biti 10 puta bolji od Svabe inace ti ne gine gradjevina gdje ces unistiti svoje zdravlje.
Kakav je Bože ovo doš'o vakat i zeman? Ljudi zlo ni ne zapamte a vec zaborave. [/quote]
Cekaj malo, pa sta ti mislis da ovdje pada novac s neba, isto ga treba zaraditi. Mnogo krvavije i sa mnogo manjom novcanom satisfakcijom. Samo kazem da si puno lakse mogu priustiti originalni software zapadnjaci nego ljudi sa Balkana. Uostalom, ovo nije rasprava o legalizaciji softa vec o piratskim stripovima.
Cisto sumnjam da oni koji ih tiskaju to rade zbog nekog hiperprofita. Ako su naklade toliko kolike jesu pirata, Bonelli istu tu kolicinu love zaradi samo kad se poceska po guzici.
A i oni koji pokusavaju zabraniti pirate me podsjecaju na Superhika (catch my grip).
|
 |
|
renda
Junior Member

Croatia
325 Posts
Member since 20/09/2002 |
Posted - 07/09/2004 : 10:38:20
|
quote: Originally posted by A.Hodzic
renda... /gle ! otisao je na spavanje/ postavljen je strip koji si trazio i koji sam ti poslao prije nekoliko dana u 4 maila,a to sto nisi dobio,mozes ga sada skinuti... Dakle radi se o stripu Huga Prata iz PZ-a br.1713 Senka u akciji-Tajanstvena kugla 1.dio...tko je zainteresiran,moze ga skinuti...prijatno citanje...
Pozdrav,
Što da kažem osim da se ispricam. Ja ne znam što je opet. Ne mogu citati mejl jedva idem na net. Valjda cu negdje naci taj strip. Hocu reci ne mogu ga naci ni na onom vebu gdje si ga stavio. Ali ne pradajem se |
 |
|
perper
Average Member

Serbia
892 Posts
Posted - 07/09/2004 : 10:48:56
|
quote: Originally posted by igorpb
Marko je 100% u pravu.Kada bi dozvolio takve stvari samim tim bi dao podrsku nezakonitim radnjama kao sto su izdavanja i prodaja bez licenci i.t.d. Mada se meni inace muci na skenirane stripove.
I dok sjedim ovdije u hladu i kroz prozor posmatram njega kontam da je Frojd u pravu i da je Sex korijen svega.
Nadam se da mislis samo na neke skenove i stripove... A ako ne... ...Ocigledno pricas napamet.
Zavjera bogova je bolje uradjen pirat, nego ijedan Ludensov strip. -Korice perfektne i plastificirane -Kvalitet papira unutar stripa duplo bolji od Ludensovog ...uostalom, Ludens koristi obican novinski papir od 60-70 gr., koji je jedan od najjeftinijih papira na trzistu. Sta dalje...
Meni se uopste ne muci od takvih stripova, cak sta vise, voleo bih da su mi svi stripovi takvog kvaliteta. |
 |
|
Tomek
Advanced Member

Croatia
3857 Posts
Member since 16/03/2002 |
|
Ado
Average Member

Denmark
582 Posts
Member since 15/05/2002 |
|
igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts
Posted - 07/09/2004 : 11:15:36
|
quote: Originally posted by perper
Nadam se da mislis samo na neke skenove i stripove... A ako ne... ...Ocigledno pricas napamet.
Zavjera bogova je bolje uradjen pirat, nego ijedan Ludensov strip. -Korice perfektne i plastificirane -Kvalitet papira unutar stripa duplo bolji od Ludensovog ...uostalom, Ludens koristi obican novinski papir od 60-70 gr., koji je jedan od najjeftinijih papira na trzistu. Sta dalje...
Meni se uopste ne muci od takvih stripova, cak sta vise, voleo bih da su mi svi stripovi takvog kvaliteta.
Naravno da mogu da priuste tvoj "zlatni papir" kad ne placaju licencu za izdavanje.Jednostavno se ne slazem sa bilo kakvim oblikom piraterije ma kako kvalitetna bila.
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 07/09/2004 : 11:16:38
|
quote: Originally posted by perper
Meni se uopste ne muci od takvih stripova, cak sta vise, voleo bih da su mi svi stripovi takvog kvaliteta.
Sken i štampa nisu toliko kvalitetni, ali ostalo je dobro da. Medutim, lako je izdati jedan takav broj u 500 komada jednom godišnje. I što si time napravio za strip scenu da nema Ludensa koji ostalih 12 mjeseci izdaje sve ostalo? Ma da, sto posto ti ljudi to rade samo iz ljubavi prema stripu a ne zbog zarade.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts
Posted - 07/09/2004 : 11:18:17
|
A uz to jos i stete redovne izdavace koji pokusavaju da odrze kontinuitet posla. Slaganje sa pirateriom bi znacilo potpomaganje zatvaranju izdavackih kuca.
|
 |
|
Topic  |
|