Trejdovi...slažemo se.Htio sam reci da sam živio u blaženom neznanju,zadnji broj koji sam procitao je bio 501,a ovo sve me je toliko zaintrigiralo da sam morao kupiti tu svesku.
Nisam citao taj Green Lantern,ali da,Sins past dosta usporeduju s tom pricom.Ne mogu to komentirati dok ne procitam.
Klonovi?Ne ponovilo se...
Skinuo sam 4 preview stranice ASM 512 i moram priznati da sam zbunjeniji nego ikad.Crtež je genijalan,dijalozi su briljantni,ali buduci da znam što se nalazi na neobjavljenim stranicama,jednostavno imam negativan stav.
I zapazio sam još nešto zanimljivo.U nekim previewsima se broj 513 navodi kao part 5 of 5,a u nekim drugim je 514 part 6 of 6.Izgleda kao neko nadoštukavanje price,po meni 513 ce odraditi JMS-ovu viziju do kraja,a 514 ce biti scenarij tipa "moram-se-izvuci-iz-govana-prije-nego-što-me-razjareni-fanovi-ne-spale na lomaci".
Ne zanima me kako."To je bio samo san."Može. Hej,može ubaciti i Ninja kornjace,ali to mora ispraviti...
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš,nego sedam dana u bijedi.
Tragedija se nastavlja... Amazing Spider-man 513 donosi podgrijanu "What if" pricicu gdje je Spidey spasio Gwen Stacy (u ovom slucaju Sarah),Gabriel postaje novi Goblin,i nema nikakve naznake da ce se ispraviti napravljena zbrka...bla,bla,bla.
Kakva originalnost,kakva kreativnost...(kakav cinizam na n-tu potenciju)...Gdje su mi oni Essentialsi? Ah,those were the days...
Obožavam ovakve diskusije gdje mogu puno toga nauciti o stripu koji mi je jedan od dražih(iako sam tek pocetnik što se tice citanja)-bravo Djole,bravo realist.Samo nastavite!
Baš sam danas opet posudio Spider-man1 na DVD-u.Najviše zbog vrlo dobrog dodatka na 2.disku gdje su reportaže o Stan Lee-u,Johnu Romiti i ostalim crtacima a ima i galerija naslovnica serijala "the Amazing Spider-man"(ne svih ali ipak)sa kratkim opisom dogadanja u stripu.Prava stvar za novopecenog fana,dakle.I moram reci da sam zgrožen kad vidim kako izgledaju naslovnice novijih izdanja(2000+).Bljak.
I još jedno pitanje:koliko je Spider-man Essentialsa izašlo(poslednji kojeg ja imam je #6)i da li Marvel misli nastaviti sa ovim trejdovima?Meni su jednostavno genijalni i kupovat cu ih dok god budu izlazili.
Spajdi Essentialsa je izašlo 6 (i mrzim jer te imaš i šesti ;) ), a s obzirom na to da se dobro prodaju, ida DC uskoro krece sa svojom verzijom Essentialsa, skoro je sigurno da ce nastaviti sa njihovim izdavanjem.
btw 1, ono što si napisao u recenziji za USM 1, da je vec postojala tuca izmedu Flasha i Petera u reglarnoj seriji - to zaista nije to, zar ne, kada Peter nokautira Flasha dok prakticno niko ne gleda, nasuprot onom lomljenju ruke iz UMS, zar ne?
btw 2, bice uskoro dosta toga o Spajdiju na sajtu... ;)
-- "...Una citta' aldila' dello spazio e del tempo, malincolica, pigra, affascinante... e chissa' come doveva essere quando questi canali erano pieni dell'acqua della laguna..."
1.Pa koliko se ja sjecam(citao sam prije oko pola godine),Peter i Flash se potuku u ringu,sa rukavicama.E sad,tocno je da Peter nokautira Flasha dok ovaj gleda negdje drugdje(ne znam tocno zbog cega)ali ga nokautira u ringu,a ljudi koji su došli gledati mec to ipak ne vide.Naravno da je u UMS seriji to ipak nešto sasvim drugo.Nisam te mislio kritikovati ili nešto slicno,samo sam se htio pohvaliti da i ja nešto znam(hehe).I da - mrzim UMS seriju(oprema LMI je zakon ali strip ne valja)
2.Pisat ceš o Spajdiju?Odlicno,vec se veselim!Puno toga me zanima o tom junaku i jedva cekam da procitam tekst.
3.Aj kad si vec spreman na replike;-)):zašto u novije vrijeme(nakon 2000 i neke-opet informacija sa DVD-a)Marvel numerira "The Amazing Spider-man" pocevši od 0,a na sajtu sam vidio da u 11.mjesecu izlazi "the Amazing Spider-man 520 i neki)?Naime,na DVD-u sam vidio naslovnice nekih izdanja iz 2001 sa numeracijom #045??Možda gnjavim i pitam ono što je ionako vec svima jasno,ali jebi ga,nije sramota ne znati(sramota je ne znati a praviti se da znaš).
4.DC krece sa svojim Essentialsima?Jel to znaci da Batman krece ispocetka?Uh jebote ako je to istina onda stvarno ne znam kud cu sa svim tim stripovima.I mogao bi nešto napisati i o Batmanu..
Pored "Essential Amazing Spider-man" postoji još i "Essential Marvel Team-up" u kojem je glavni junak Spidey,a u veljaci iduce godine izlazi "Essential Spectacular Spider-man",tako da nema brige za nas (rijetke) fanove...
Što se tice resetiranja naslova,to je povezano s nekim simbolickim novim pocetkom,iako su se nakon nekog vremena vratili na staru numeraciju.Nije vrijedno spomena :)
moze li mi neko od vas fanova objasniti koliko postoji serijala spajdija i do kog se broja doslo s kojim. jel' to uopste iko zna? ne mislim na trejdove i essential reprinte.
DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!!
Da, samruby.com je definitvno jedan od najboljih spider-izvora na netu.
Ali, ako vam se ne surfuje...
Sve je krenulo sa Amazing Spider Man.
Onda je nekih 150 brojeva kasnije pokrenut i Peter PArker, Spectacular Spider-Man.
Osamdesetih smo dobili i Web of Spider-Man.
Devedesetih je McFarlene pokrenuo svoj (samo) Spider-Man.
Tu negde je krenuo i Spider-Man Unlimited, a ne treba zaboraviti ni Spider-Man 2099, koji se odvija u buducnosti.
Onda je došla saga o klonovima, Dan Jurgens je rešio da treba proslaviti "novog" Spider-Mana sa novim naslovom, Web of Spider-Man je ukinuta i pokrenut je The Sensetaional SPider-Man.
Nakon kraja sage o klonovima, i nakon Final Chaptera, preživela su samo dva Spajdi naslova, Amazing Spider-Man, i Spider-Man, koji je u meduvremenupromenio naslov u Peter Parker, Spider-Man. Takode je krenula i Webspinners: Tales of Spider-Man, koja se bavio Spajdijem kroz celu njegovu karijeru. Onda je Webspinners ukinut, pa je pokrenuta Tangled web, koja je pružala vece kreativne slobode autorima. Onda je i to ukinuto. U mešuvremenu je i Peter Parker, Spider-Man ukinut, a pokrenut je, ponovo, od broja jedan, Spectacular Spider-Man. U meduvremenu, pokrenut je i Marvel Knights Spider-Man, a i Marvel Age Spider-Man, koji u stilu All ages prica prepricava stare Spajdijeve avanture. Nedavno je otkazan i Spectacular SPider-Man, a vratio se Spider-man Unlimited.
Na sve to treba dodati i ovog nesrecnog Ultimate Spider-Mana koji izlazi kod nas, a koji je drugi pokušaj "modernizacije" Spider-Mana (prvi je Byrneov nesrecni Chapter One), kao i tri milijarde mini serijala.
Inace, ovo sam vec kucao jednom, ali me je moj dragi komp zeznuo, pa hajmo ponovo, u skracenoj formi.
Evo vako, Aco:
1. Nemoj sad ti tu da mi se pravdaš, znam ja vrlo dobro zašto si ti napisao takvu recenziju! ;)
2. Prema poslednjem brojanju, bice barem 4 spider-recenzije (a nadam se da cu dogurati do planiranih 7), i jedan nostalgicno-sentimentalno-patetican textic
3. Posle sage o klobovima, prodavanost spider-stripova je draaaaaasticno opala, iako sami post-klonovski stripovi nisu bili toliko loši. Zato su Bob Harras, tadašnji Marvelov EIC, i Ralph Macchio, urednik spider-stripova, rešili da završe serijal, i napravili Spider-Man: Final chapter koji je na neverovatno nezadovoljavajuci nacin razrešio vecinu plot threadova iz proteklih brojeva, onda su svi spider-naslovi otkazani, napravljena je jednomesecna pauza, pa su Amazing Spider-Man i Peter Parker: Spider-Man ponovo krenuli od broja jedan pod scenaristickom palicom Howarda Mackieja. U meduvremenu, Johnu Byrneu je povereno da "modernizuje" Spajdijevo poreklo u maxi serijalu Spider-Man: Chapter One. Byrne i Mackie su katastrofalno podbacili i prodaja je zaista otišla u tri lepe p.m. Rezultat? Hartras je najuren iz Marvela, Macchio smenjen, Mackie i Byrne takode najureni sa spider naslova. Quesada, novi EIC, i Axel Alonso, novi urednik spider-naslova dovukli su Paula Jenkinsa i J. Michaela Straczynskog da pišu stripove, i jedina stvar koja je preostala iz Harras/Macchio/Mackie/Byrne perioda bila je numeracija. Onda je Amazing Spider-Man, oko broja 58, kada je dogura do broja 500 po staroj numeraciji, vracen na strau numeraciju, i nestali su svi tragovi brljotina iz devedesetih. A onda se Straczynski setio da bi mogao da napravi Sins past...
4. Da, DC ce uskoro krenuti sa Batman Chronicles, koji u b&w izdanju reprintuju Batmanove avanture od Detective comics #27, pa nadalje. Ukoliko se to pokaže isplatljivim (a sasvim sigurno hoce), krenuce i sa ostalim likovima.
Max, cela prva Lee/Kriby/Buscema serija Silver Surfera je reprintovana u prvom Essentialu. Druga serija, koja je krenula osamdesetih i grala je nekih 150 brojeva baš i nije vredna reprinta, osim nekih epizoda sa Thanosom kojih uglavnom ima u trejdovima.
-- "...Una citta' aldila' dello spazio e del tempo, malincolica, pigra, affascinante... e chissa' come doveva essere quando questi canali erano pieni dell'acqua della laguna..."
Djole,daj neki sneak preview o recenzijama koje si napisao.Vrijeme je da web-slinger dobije tretman kakav zaslužuje na ovim stranicama,a ako netko može obaviti to kako treba,onda si to ti...
JMS-ov run. Od pocetka, pa dokle sam ga nabavio. Plus još malo Ultimatea.
hvala na ovakvim iscrpnim informacijama,Djole.Malo je sve to komplicirano ali ako se pažljivo procita,može se shvatiti.
A jebi ga, u prvoj verziji je bilo razumljivije, ali tu verziju je "pojeo" moj dragi opticki miš...