Author |
Topic |
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 20/10/2004 : 23:04:09
|
quote: Originally posted by darkwoodski kralj
da ali isto ni ovo nije lako napraviti stoga...
Only God will judge me!
Nije bitno što je lako, a što teško, nego što je kvalitetno, a što nije i - u Biljinom slucaju - što je korisna vježba, a što ne. Najteže bi bilo sve to skupa uklesati u kamenu, pa opet to ne znaci da bi klesanje garantiralo kvalitet samo zato što je teško. |
|
|
Bilja
Average Member
Serbia
557 Posts
Member since 16/07/2003 |
Posted - 21/10/2004 : 08:36:54
|
quote: Originally posted by Damjan
No, ipak da obrazložim, inace ce izgledati kao da ti nešto kenjam bez argumenta. Eto o cemu se radi - kada vježbaš kolorizam pomocu Photoshopa, upadaš u klasicnu klopku. Naime, Photoshopom se vrijedi koristiti tek nakon što potpuno ovladaš pravim, iliti ne-kompjuterskim bojama, jer pravu snagu kolorizma možeš steci samo "stvarajuci" boje; tj. kada budeš u stanju krenuti od tri osnovne boje, pa iz njih izvuci baš ono što tražiš miješanjem i eksperimentom, tek tada ceš imati pravi feeling za kolorizam. Vježbati direktno u Photoshopu znaci "raditi sa šalabahterom" - biraš boje koje u stvari ne poznaješ, tj. samo klikaš dok ti se neka ne svidi. No, kada istražuješ i miješaš boje na paleti, s vremenom shvatiš tocno kako koja od njih nastaje, što sadrži u sebi, iz cega je proizašla. A odatle se, prirodno, rada jedan viši nivo osjecaja za boju. O preciznosti linija i poteza da ne govorim. U Photoshopu ne samo da ne stjeceš potez, nego se od njega dodatno udaljavaš. Zašto? Jer umjesto da ovladaš tehnikama, a svaka tehnika zahtjeva drugacije metode, ti se suprotno tome lomiš u neko univerzalno pomicanje miša koje kasnije možeš obraditi efektima i pretvoriti u iluziju neke tehnike, ali pritom ne ovladavaš tom tehnikom vec ju uciš oponašati, što je naravno - pogrešan put. Konacan zakljucak - Photoshop je sjajna stvar za doradivanje crteža, i to iskljucivo ako je crtac vec savladao tradicionalne tehnike, pa može i Photoshopu pristupiti sa jasnom slikom onoga što radi i - zašto to radi.
Hej, polako... to sto ja nastavljam po svome, ne znaci da ne citam i ne razumem to sto pises. Sasvim se slazem. I vec sam napisala da se crtanje na racunaru, cak ni obicno kolorisanje skeniranih crteza i tabli, ne moze i ne moze nikako porediti sa cistim originalnim radom na papiru. Olovkom. I tusem. Tacka. I nikad se nece moci porediti. Sve sto si napisao-stoji i sasvim se slazem s tim. Ipak vezba, da, na neki nacin, jer kad sam napisala da vezbam boje, nisam mislila na mesanje i dobijanje boja. Od detinjstva se bavim nekim mesanjem boja i to u svim mogucim tehnikama, pocevsi, verovali ili ne, od plastelina. Plastelin je, recimo, bio veoma interesantan za dobijanje boja jer kad zabrljas, mozes samo da bacis celu grudvu, nema ispravke, a kao klinka imala sam ogranicenu kolicinu plastelina pa nisam smela da dozvolim sebi greske. Dalje sam radila sa uljem, koje dozvoljava svasta i greske i brljotine, pa sa akvarelom, koji, takodje, ne dozvoljava greske. S druge strane, lose kombinujem boje. Pri tom mislim na to koje boje ostavljaju najbolji utisak i koje su najprijatnije oku. Ne znam da odredim koja kolorizacija je za koju sliku najbolja, koje nijanse se slazu medjusobno i koji tonovvi najbolje pasuju i koji mi leze. E tu Photoshop priskace u pomoc jer kad nacrtam nesto, i boje se ne slazu, mogu da eksperimentisem i vidim sta je najbolje staviti. Sto se tice dobijanja same boje, to sam vezbala na sto nacina, i mislim da se snalazim. Takodje u Photoshopu umesto da biras boju iz glupe palete, mozes da je dobijes unosom procenta u odnos RGB, sto je mnogo bolje da osetis poreklo boje nego da klikas po paleti.
A za preciznost linija si verovatno u pravu, iako bih mogla da navedem isti razlog kao kod boja: jednostavno proveravam sta funkcionise. Nije da to ne umem da izvedem na papiru, ali nemam prostora da gresim. Ucim da saznam koja tehnika i koja kolorizacija na mene ostavlja najbolji utisak, a ne ucim tehniku i dobijanje boja. To se ne radi u Photoshopu. Eto...
Inace, stvarno nije lako. Ako ne veruje neko, neka proba. |
|
|
Bilja
Average Member
Serbia
557 Posts
Member since 16/07/2003 |
Posted - 21/10/2004 : 08:43:26
|
A evo ovako izgleda tabla koja je nacrtana na papiru, skenirana, pa obojena u Photoshopu, ovog puta sa drugim razlogom. Jer necu da diram crno-beli original. Mozda obojim fotokopiju, ali prvo cu da odlucim u Photoshopu kako cu da isplaniram boje.
|
|
|
Topic |
|
|
|