forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 U potrazi za idejama...
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2005 : 19:02:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Sugestije zavise od onoga što želimo da postignemo. AKo nam je cilj "samo" dobro druženje izmedu stripofila, i sada i autora stripova, to je barem lako postici, i dosadašnja formula je više nego uspešna.

Slažem se s ovom tvrdnjom ali idemo malo dublje jer ipak nije dovoljno "samo" druženje. Mislim, druženje ce zauvijek ostati osnova ali volio bih tome dodati još nešto, nešto što ce biti usko vezano uz sam strip.

quote:
Ako hocemo i da nešto promovišemo, onda treba videti šta (knjiga tekstova, mladi autori, neko specificno strip izdanje, strip uopšte), i razraditi strategiju.

Ako hocemo da u stvari sa sastanka izademo sa nekim zakljuccima u vezi stripa, bilo to vezano za strip uopšte, za strip u post YU državama, za izdavaštvo, opet druga prica - treba organizovati razne panele, diskusije, izlaganja, radne grupe, i tako to.

A ako hocemo sve to zajedno (a stice se dojam da je tako), onda treba razmišljati kako sve to ukombinovati.

O tome ja cijelo vrijeme pricam!

quote:
Prvi deo znamo, to smo apsolvirali, neki vec dva puta.

Neki i više od dva puta! Šifra: Sarajevo!

quote:
Drugi deo, promocija, može da se vrši tako što ce neko iole poznat i van naših stripovskih krugova da prica o toj knjizi/stripu/publikaciji/whatever i tako popularizuje to i van naših krugova. Za Srbiju mi recimo odmah pada na pamet ovde solidno poznati mladi glumac i beogradska faca Stefan Kapicic, koji je veliki strip fan i ima nekih 10.000 stripova. Da smo u Beogradu, pozvao bih ga da ucestvuje, i to ce garantovano zainteresovati medije, pa makar ti mediji bili i "Glorija" (srpski lifestyle magazin - šta god to bilo). Verovatno i u Hrvatskoj ima nekog takvog. Klasicna promocija, a i da upoznamo neke od poznatijih geekova. ;)

Generalna ideja nam je ista.

quote:
E sad, ono u vezi cega smo se zezali na prethodnom sastanku, ali što bi moglo da bude interesantno - diskusije. I tu ne mislim na predavanja tipa dode Macan i održi predavanje o scenariju - nego stvarno diskusije. U zavisnosti od teme, ili temA, može da se održi neko uvodno izlaganje (opet zezanje sa prošlog sastanka - izade globinjo i održi petominutno predavanje na temu "Zagor posle Ferrija: propast ili preporod?", ili nešto slicno tome), a onda pocnu diskusije medu ucesnicima, sa jednim ili dva "moderatora diskusija" po grupi. Zakljcci do kojih se dode se prezentuju a kraju skupa, i eventualno mogu i da završe na sajtu, ili u nekoj publikaciji, ili...

Tako je. Bit svega mora biti zabava, pa tako i svi ozbiljni i edukativni momenti moraju biti zabavni za sve nas. Meni je Macan odmah prvi pao na pamet jer je covjek vec milijun puta pokazao da obožava strip, voli pomoci svima kojima to može, društven je, a na kraju krajeva jedan je od najjacih (ako ne i najjaci strip autoritet u Hrvatskoj). Stoga, ja bih njega definitivno molio da mi pomogne oko svega ovoga iako mi je jasno da da je covjek pretrpan poslom. Ipak, buduci da znam da svatko od nas treba ponekad nekakav weekend off nadam se da cu ga uspjeti natjerati da se dode malo odmoriti i zabaviti u Makarsku.

quote:
Ili da uradimo ono što predlažem vec godinama, da napravimo NGO za promociju stripa, i da to bude osnivacka skupština, i ujedno i prvi anualni sastanak.

Još da mi je znati što je to NGO...

quote:
Mada, kako ovo pišem, deluje mi jezivo komplikovano...

Obožavam komplicirane zadatke! Tada sam najjaci! Thanks Djole!

And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2005 : 19:04:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by MAGIC

quote:
Originally posted by Gaston

Ako je organizacija moja onda kao mjesto samo Makarska dolazi u obzir. S druge strane, ukoliko netko ima želje organizaciju preuzeti u svoje ruke (a to bi bilo fantasticno, da i ja negdje odem malo u goste!!!) onda podržavam bilo koju drugu lokaciju (Šid, Brcko, Surdulica, Prilep, Donji Miholjac, Gornji Vakuf, Beltinci, Bijelo Polje, Požarevac - sve igra!)!

ovaj, fala lepo ja bi na more...

Ne brini se! More je jedina opcija. Još kad ti iduci put pokažem kakav je feeling citati Corta uz pogled na morsko plavetnilo...

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2005 : 19:07:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by seinfeld

Evo ovako,najbolje bi bilo da dodu Kirkman,Moore,Adlard i Ottley to bi bio team up godine ;-))).

"Come along, follow me as I lead through the darkness
As I provide just enough spark, that we need to proceed"

Davno sam shvatio da je u životu sve moguce! Treba samo imati dovoljno zdravlja i želje da se nešto napravi! Na kraju svaki rad donese adekvatne plodove.

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2005 : 19:10:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by SejoSexon

volio bih kada bi dosli Macan, Parlov i Perovic, te Tally, Bernard i Rusalic (?) od izdavaca.

Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich

U pravu si Sejo, ali prvo treba složiti formu sastanka, a onda cemo krenuti prema realizaciji.

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2005 : 19:13:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by Witchblade

quote:
Originally posted by Djole

Inace, šalu na stranu, Dule je u pravu, u Srbiji je jezivo lako napraviti NGO - 10 potpisa (not a problem), statut (not a problem, imam šablone, samo umesto "ljudksa prava" staviti strip), zapisnik sa osnivacke skupštine (opet not a problem, opet imam šablone), logo (cao Melina ;) ) i pecat.

Ne znam kako je u Hrvatskoj, i ne znam kakva je procedura za pravljenje jedne supra-nacionalne NGO, ali kad se jednom registrujemo kod Ujedinjenih nacija, sve ce biti lako... ;)

--
"The sphinx. That has tits, right?"

Ni u Hrvatskoj to nije tesko. Za osnivanje udruge potrebna su najmanje tri osnivaca (svaka poslovno sposobna fizicka i pravna osoba moze biti clan), statut i najvise tijelo (skupstina, a moze i neki drugi naziv). Nakon toga podnese se zahtjev za upis ciji je sadrzaj propisan zakonom i to je to. Sto se medjunarodnosti tice, udruga se moze slobodno udruzivati s drugim udrugama, uclanjivati u medjunarodne udruge, a i strana udruga moze djelovati na podrucju RH ako nije profitabilna i ako je upisana u registar stranih udruga.

"Znate, ja sam malo puk'o, zivim kraj azotare i nocu ne mogu da spavam ako malo ne popijem"

Nije problem osnovati udrugu u HR, naravno ukoliko to želimo i ukoliko mislimo da bi nam to moglo pomoci u buducnosti. Naime, i ja sma pomalo upucen u sve to jer sam predsjednik Udruge malog nogometa Makarske.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/01/2005 : 14:42:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
NGO = udruga.

Formiranje udruge ima svoje prednosti i mane kao i sve drufo. Prednosti su da je lakše organizovati nešto kao zvanicno udruženje nego kao obicno fizicko lice, pristup medijima je takode olakšan, bilo da je u pitanju pojavljivanje nekog iz NGO-a u nekoj emisiji, poziv na neki skup koji se organizuje, saopštenje za javnost povodom neke strip-related teme... i ako se mudro igra, lakše je naci sponzore za aktivnosti koje se planiraju.

E sad tu su i mane: getoizacija, gde ce se svako ko nije i ne želi da bude clan NGO-a osecati izopštenim; potencijalno rivalstvo sa drugim formalnim ili neformalnim strip grupama (mada toga vec ima i bez institucionalizacije strip udruženja); i naravno, potencijalni sukobi u samoj organizaciji oko toga ko ce voditi glavnu rec, jer - dva balkanca, tri razlicita mišljenja.

E sad, da li su vece prednosti ili mane, to zaista ne mogu da procenim...

--
"The sphinx. That has tits, right?"
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6184 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 11/01/2005 : 12:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message
Evo i mojih prijedloga.Neki od njih su možda glupi ali trenutno mi samo ovo pada na pamet:

Uz strip-autore(Parlov i Macan bi došli sigurno),izdavace(Benrnard)pozvati još neku poznatu osobu koja voli strip(npr. Željko Vela,poznati sportski komentator na HTV-u).

Što se tema za diskusiju tice,ne znam koliko je to izvodljivo na ovakvom tipu sastanka.Ne mogu se sjetiti niceg pametnog pa zato ovu tocku preskacem.

Što se publikacija tice,tu imam nekoliko ideja:
1.user-friendly knjižica sa popisima.Dakle:junak i gdje je objavljivan.Jedna stranica - jedan junak,a graficka obrada bila bi od tandema Renky/Pajke.Npr. na stranici gdje je junak Blueberry njih dvojica nacrtaju nešto i nakon toga slijedi popis.Sve mora biti kratko,pregledno i jednostavno,možda cak i u džepnom formatu.

2.Ovo mi je oduvijek bila želja:da napravimo knjižicu sa naslovom "Groucho:Vicevi",u kojoj bi bili svi njegovi izreceni vicevi u epizodama izašlim kod nas(dakle ZS,Vannini,SD,Ludens,Abaton).Za ilustracije bi opet bili zaduženi Renky i Pajke-na taj nacin bi dali mogucnost mladim strip-crtacima za proboj medu superstarove;-)).Naravno,sve u simpaticnom formatu i izgledu.

Što se financiranja ovih projekata tice,primjenili bi slicnu formulu kao kod davanja priloga za sajt.Dakle svi sudionici po 5 eura i to je to.

Molim da ne umirete od smijeha nakon što ovo procitate,ovo su samo prijedlozi!!

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 12/01/2005 : 11:36:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
Nije me bilo skoro 2 nedelje na net-u....uh.

quote:
Originally posted by Aco
Za ilustracije bi opet bili zaduženi Renky i Pajke-na taj nacin bi dali mogucnost mladim strip-crtacima za proboj medu superstarove;-)).Naravno,sve u simpaticnom formatu i izgledu.

Hahahah, jadni ti mladi crtaci ako cemo ih nas dvojica pomagati.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 13/01/2005 : 12:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
evo i ja da stavim rijec dvije:
ssto se ticce sadrzaja samog dogadjaja, to bi bilo najbolje uradit 'na rate', u smislu da ne zna ni organizator sta ce biti dok se ne desi. svi prijedlozi su odliccni i svi su izvedivi sa vrlo malo rada i malo visse novca, ali o tom potom.
ssto se ticce promocije, ako iccega imamo na ovom siteu onda je to stvaralacki kadar, kvalitetni tekstopisci i dizajneri koji sve ssto se zatrazi mogu uraditi. najbolje je odrediti temu dogadjaja (ssto se ionako radi dva dana unaprijed :)) i reci treba mi tekst / logo / slika na tu temu, kucaj crtaj radi sta znas najbolje :)) joss od Stinkya naruccimo tekst o tome kako stripovi uticcu na prirodu i drusstvo, i nema boljeg promo materijala
eh sad za ditribuciju toga je malo komplikovanije, je li? trebaju nam ljudi u svim medijima u Hrvatskoj tj. zemlji gdje se sve organizira (for the sake of argument, nek bude Makarska, mada i ja razmisljam o sastanku u Sarajevu :)), makar po jedan medij svake vrste (novine, TV, radio itd.) iz ostalih zemalja (samo se Aco javio iz Slovenije???).
ovo sve navedeno u direktnoj vezi sa NGOom koji spominjete naravno, jer je mnogo jednostavno organizovati na nivou jedne drzzave ali mnogo komplikovanije po pitanju suradnje medju drzavama, da ne spominjem ako bi htjeli neku regionalnu organizaciju za ssto postoje osnovi (mada se Kruger ne bi slozzio sa nazivom, Western Balkan's ComicBook Community [WBCC] ili po nasski, Zapadno Balkanska zajednica Stripadzija [ZBZS] ima nekog svemirskog prizvuka :P)
za kraj, possto ovih ljudi koje navodite kao zvanice na sastanku (tipa Parlov, Macan, Berni itd.) ionako s vremena na vrijeme (naroccito kad treba nessto prodat) bude i na forumu, nek se oni jave da nam, ako nissta, kazzu kako ce pruziti podrsku u svakom smislu osim para

------------------------
Apsurdno je priccat o užitku koitusa nekome ko je rodjen impotentan.
Neki hodza kad je vidio sa kojim ga 'razumjevanjem' slusaju vjernici u dzamiji
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000