pa dobro, možda su malkice epizode razvucene ("kainov povratak", "atlantida", "skrivena utvrda"), ali kao prica je odlicna. e moj dp :)), i ja sam do nedavno govorio kako ce ferri, pepe, toricelli, andreucci i ostala ekipa zagora biti neprevazideni u pogledu crteža, sve donedavno, dok se nisam vlastitim ocima uvjerio extra kvalitet nove garde zagorovih crtaca. za zagora stvarno "nema zime" u buducnosti :))
Naravno, ali Donatelli je umro jos 1995. godine, a i Pepe. Toriceli mi je danas gori nego sto je bio u pocetku, prve epizode koje je crtao bio je zaista verna kopija Ferrija.
Naravno, ali Donatelli je umro jos 1995. godine, a i Pepe. Toriceli mi je danas gori nego sto je bio u pocetku, prve epizode koje je crtao bio je zaista verna kopija Ferrija.
Meni licno se Pepe-ov crtez nikada nije svidjao.Za toricelija se slazemo
Da, i da dopunim ono sto sam hteo da kazem za Toricelija... u prvim pricama koje je radio imao je slobodniju ruku (pero) i lepo se vide pokreti pera cime se vidi "zivot" crteza, to je upravo ono sto volim kod Ferijevog crteza i zasto volim italijanske originale onih prica koje je radio Feri. No, u ovim novijim, posebno u "Kineskoj sekti", Toriceli kao da je tusirao crtez rapidografom, jeste da su mu linije ciste (sto je u vecini slucajeva kod stripa dobro), ali su sve jednake debljine, kao da ih je radila masina a ne covek.
Sto se tice Pepea, meni je on uvek za nijansu bio iza Ferija, Donatelija i Binjotija (i Toricelija, naravno), ne zato sto je on los crtac, vec mi je pomalo smetala "staticnost" njegovih crteza te Zagorovo lice koje je bilo drugacije nego sto sam navikao.No, u poredjenju sa nekim (to jest vecinom) crtaca koji su kasnije radili Zagora i kod kojih Zagor uopste nije Zagor vec neka sasvim druga licnost, Pepe je fenomenalan (na primer Laurenti, Kjarola (Chiarolla) i Kazaro)
Ja nisam imao priliku citati stare brojeve pa se nemam na što prilagodavati. Inace mislimd da su crtaci dnas kompleksniji, a sad tko u tome pretjeruje, to je drugo.
Meni je Andreucci jedan od najboljih crtaca Zagora od svih koje znam. Nije loš ni Laurenti iako ga mnogi ne vole. Radove ovih sada aktivnih u Italiji (npr. Verni) nisam ni upoznao.