Author |
Topic |
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
Koresh
stripovi.com suradnik
2992 Posts
Member since 18/09/2004 |
|
Tomek
Advanced Member
Croatia
3857 Posts
Member since 16/03/2002 |
Posted - 01/04/2005 : 01:32:47
|
quote: Originally posted by kico
ma,SD je kriva za sve!!! zašto su uopce poceli izdavati stripove,zašto nisu kopali masline?
mislis sadili masline
ovo je prvi put da mi je drago da smo mi u HR xy godina u zaostatku, kod nas ce Mister No umrijeti negdje 2060. |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
|
Tomek
Advanced Member
Croatia
3857 Posts
Posted - 01/04/2005 : 02:02:22
|
aha, "kopam-pa-sadim" stanje;-)
ne znam, ja nikoga ne optuzujem, zar bih trebao? ako da, onda bi radije scenarista, no zar postoji losa epizoda mister noa |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 01/04/2005 : 02:10:53
|
quote: Originally posted by Tomek
ne znam, ja nikoga ne optuzujem, zar bih trebao? ako da, onda bi radije scenarista, no zar postoji losa epizoda mister noa
Na primjer, zadnjih sto. |
|
|
Tomek
Advanced Member
Croatia
3857 Posts
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8234 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 01/04/2005 : 07:06:31
|
"Mister No je legenda,bilo kako bilo.Na pocetku su price bile više nego dobre i u ediciji LMS-a i ZS nešto novo i razlicito od bilo cega do tad.Šteta što su se u zadnje vrijeme price razvodnile(cini mi se nakon Afrike,tocnije od brojeva koje je pocela izdavati SD)."
Nisam znao da je Mister No isao i u Zlatnoj seriji, mislio sam samo u LMS...
My God, it's full of stars! |
Edited by - prozirna senka on 01/04/2005 07:08:55 |
|
|
johnhartson
Senior Member
Serbia
2814 Posts
Member since 17/10/2003 |
Posted - 01/04/2005 : 10:53:08
|
quote: Originally posted by Damjan
ne znam, ja nikoga ne optuzujem, zar bih trebao? ako da, onda bi radije scenarista, no zar postoji losa epizoda mister noa
Na primjer, zadnjih sto.
covek je verovatno hteo da kaze "zar postoji losa epizoda Mr Noa koju smo mi koji ne znamo talijanski mogli citati?"
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2005 : 10:57:21
|
quote: Originally posted by johnhartson
Na primjer, zadnjih sto.
covek je verovatno hteo da kaze "zar postoji losa epizoda Mr Noa koju smo mi koji ne znamo talijanski mogli citati?"
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war
Nema frke, bit ce sve više tih loših epizoda i na Hrvatskom. Iako, meni se malo koja nakon MNo-ovog povratka iz Afrike svidjela. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29354 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 01/04/2005 : 11:43:38
|
Dobra je Patagonija, Heroji bez slave, Matador, a nije losa ni ona "Bez milosti", ako se tako zove... Ma i u ovim epizodama od 230-350 ima nelosih prica, cak i odlicnih, ali i dosta losnjikavih, nazalost...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2005 : 12:53:46
|
quote: Originally posted by Markos
Dobra je Patagonija, Heroji bez slave, Matador, a nije losa ni ona "Bez milosti", ako se tako zove... Ma i u ovim epizodama od 230-350 ima nelosih prica, cak i odlicnih, ali i dosta losnjikavih, nazalost...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Istina, pojavi se poneka dobra prica s vremena na vrijeme, ali gledano u cjelini, mislim da je zakljucno s Afrikom cijeli serijal poš'o k vragu. Znam da je (na uBC-u, ako se ne varam?) bilo dosta diskusija oko planske promjene nekih osnovnih odrednica serijala, pa necu puno o tome, ali za mene je MNo funkcionirao onoliko dugo koliko se držao romanticarsko bedaste atmosfere prvih epizoda, a kada su Masiero i ekipa zabrijali na surovi hiperrealizam i naglašeno nasilje sve to skupa izgubilo je pocetni šarm. Navodno je i sam Bonelli od pocetka mrko gledao na te izmjene. |
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 01/04/2005 : 13:02:00
|
Istina, pojavi se poneka dobra prica s vremena na vrijeme, ali gledano u cjelini, mislim da je zakljucno s Afrikom cijeli serijal poš'o k vragu. Znam da je (na uBC-u, ako se ne varam?) bilo dosta diskusija oko planske promjene nekih osnovnih odrednica serijala, pa necu puno o tome, ali za mene je MNo funkcionirao onoliko dugo koliko se držao romanticarsko bedaste atmosfere prvih epizoda, a kada su Masiero i ekipa zabrijali na surovi hiperrealizam i naglašeno nasilje sve to skupa izgubilo je pocetni šarm. Navodno je i sam Bonelli od pocetka mrko gledao na te izmjene.
Slažem se. Pomalo me ova prica o Mr No-u podsjeca na Alan Forda. Prve epizode fantasticne, a prema kraju.......samo što Mr No nema baš tako drastican pad kvalitete. Zato i treba potaknuti Bernardna da pokrene Mr No extra. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29354 Posts
Posted - 01/04/2005 : 13:26:41
|
Istina, pojavi se poneka dobra prica s vremena na vrijeme, ali gledano u cjelini, mislim da je zakljucno s Afrikom cijeli serijal poš'o k vragu. Znam da je (na uBC-u, ako se ne varam?) bilo dosta diskusija oko planske promjene nekih osnovnih odrednica serijala, pa necu puno o tome, ali za mene je MNo funkcionirao onoliko dugo koliko se držao romanticarsko bedaste atmosfere prvih epizoda, a kada su Masiero i ekipa zabrijali na surovi hiperrealizam i naglašeno nasilje sve to skupa izgubilo je pocetni šarm. Navodno je i sam Bonelli od pocetka mrko gledao na te izmjene.
Da, znam. Slazem se sa konstatacijom o Africi, nakon toga su stvari otisle nizbrdo. Imas u Magazinu moj tekst, tj. prijevod teksta iz knjige o Mister Nou, mislim da je prilicno zanimljiv.
|
|
Koresh
stripovi.com suradnik
2992 Posts
Posted - 01/04/2005 : 13:39:02
|
Ja mislim da je nakon odlaska Nolitte MN izgubio onaj okus i miris, atmosfericnost i da su svi pokušaji u potrazi za njegovom zamjenom bili uzaludni. Mignacco je napravio par dobrih prica, ali pošto je on glavni scenarist trebalo ih je biti puno više. |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Posted - 01/04/2005 : 14:14:53
|
Tomek,sorry nisam mislio na tebe... Al slažem se sa Markosom,uvijek se nade neka dobra epizoda Mr.Noa. Ako vec postoji predrasud da nakon Africke pustolovine ništa ne valja,meni je ova zadnja sasvim ok.(Matador-Fiesta smrti-Ocajnicki sat) |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29354 Posts
Posted - 01/04/2005 : 14:29:10
|
quote: Originally posted by Koresh
Ja mislim da je nakon odlaska Nolitte MN izgubio onaj okus i miris, atmosfericnost i da su svi pokušaji u potrazi za njegovom zamjenom bili uzaludni. Mignacco je napravio par dobrih prica, ali pošto je on glavni scenarist trebalo ih je biti puno više.
I ja sam mislio da je tako, Nolitta je nesumnjivo najznacajniji Mister Noov autor, ali proucavao sam prvih 100 epizoda i shvatio koliko su ustvari puno prica (i to odlicnih prica) tu napisali drugi autori kao sto su Sclavi, Nizzi a pogotovo Castelli!!! Dakle, nije toliko stvar u Nolitti, ima i drugih dobrih scenarista, samo sto je sve poslije palo na Mignaccoa, koji nije imao podrsku kolega a sam nije mogao napisati toliko dobrih prica. A Nolittina greska je sto je prepustio Mister Noa samom sebi, tj. sto se nije potrudio vise oko njegove ekipe i nasao dobre autore. On je odlucio da je Mister No potrosen lik, koji vise nema sta za reci i da je to sudbina i da ga treba ugasiti. A po meni Mister No uopce nije potrosen lik, on je i danas itekako aktualan, puno aktualniji od ostalih Bonelli junaka (osim mozda dylana), samo je trebalo pronaci nove autore se svjezim idejama a ne se prepustiti fatalizmu!
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 01/04/2005 : 14:54:20
|
Ja mislim da je nakon odlaska Nolitte MN izgubio onaj okus i miris, atmosfericnost i da su svi pokušaji u potrazi za njegovom zamjenom bili uzaludni. Mignacco je napravio par dobrih prica, ali pošto je on glavni scenarist trebalo ih je biti puno više.
I ja sam mislio da je tako, Nolitta je nesumnjivo najznacajniji Mister Noov autor, ali proucavao sam prvih 100 epizoda i shvatio koliko su ustvari puno prica (i to odlicnih prica) tu napisali drugi autori kao sto su Sclavi, Nizzi a pogotovo Castelli!!! Dakle, nije toliko stvar u Nolitti, ima i drugih dobrih scenarista, samo sto je sve poslije palo na Mignaccoa, koji nije imao podrsku kolega a sam nije mogao napisati toliko dobrih prica. A Nolittina greska je sto je prepustio Mister Noa samom sebi, tj. sto se nije potrudio vise oko njegove ekipe i nasao dobre autore. On je odlucio da je Mister No potrosen lik, koji vise nema sta za reci i da je to sudbina i da ga treba ugasiti. A po meni Mister No uopce nije potrosen lik, on je i danas itekako aktualan, puno aktualniji od ostalih Bonelli junaka (osim mozda dylana), samo je trebalo pronaci nove autore se svjezim idejama a ne se prepustiti fatalizmu!
Rijeci ti se pozlatile, da bar Bonelli dijeli tvoje mišljenje |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2005 : 15:01:28
|
quote: Originally posted by kico
Tomek,sorry nisam mislio na tebe... Al slažem se sa Markosom,uvijek se nade neka dobra epizoda Mr.Noa. Ako vec postoji predrasud da nakon Africke pustolovine ništa ne valja,meni je ova zadnja sasvim ok.(Matador-Fiesta smrti-Ocajnicki sat)
Je, Matador je dobra epizoda, ali pogledaj tko je napravio sinopsis. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 01/04/2005 : 15:08:23
|
Masiero se izgleda prebacuje na Dylana...
May God have mercy on our souls!
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood." |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2005 : 15:15:44
|
Tu si potpuno u pravu Markose. Dodao bih i Ongara, koji je napisao nekoliko izvrsnih prica. Problem je u tome što se Nolitta/Bonelli nije postavio dovoljno autoritativno. Prije svega, trebao je predvidjeti krah do kojeg su dovele ranije spomenute planske izmjene temeljnih zamisli serijala. U stvari, tragedija cijele situacije leži upravo u tome što on taj krah i jest predvidio, ali ga nije zaustavio. Šarm Mister Noa uvijek je bio upravo u onom ozracju prvih epizoda, koje su radene kao spoj antiherojske flower-power struje i romanticarskog duha kinematografskih klasika iz pedesetih godina prošlog stoljeca. Radi se o jednoj od originalnijih strip ideja, u kojoj je Bonelli/Nolitta mogao dati oduška svojim vjecitim strastima kao što su putopisi i van-europska povijest. Taj prvi duh Mister Noa sjajno su uhvatili i drugi scenaristi iz prve faze, a posebno Castelli koji je, medutim, u MNo-u uvijek bio više gost nego neka stvarna "sila" kakva bi mogla održati stvar na okupu dugorocno. Mignacco je, s druge strane, tehnicki dobar scenarist ali ima loše soggette, dok je Masiero uletio u kadar sa sasvim šestim (i po meni promašenim) videnjem Mister Noa. Mignacco dobro funkcionira po Nolittinom soggettu (vidi, npr, "Matador"), ali sam nije dovoljno jak autor. Tu dolazi do kratkog spoja - Masiero prilagodava Mister Noa svojoj viziji (naturalizam a la Emile Zola + naglasak na surovo prikazanom nasilju, vidi epizode koje se dogadaju u Americi), a Mignacco prihvaca i dodatno razraduje svako sranje koje mu se servira jer ne zna napraviti dobar soggetto. Eto, tako ja vidim cijelu stvar. I žao mi je zbog toga, jer je MNo svojedobno bio stvarno dobar strip. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29354 Posts
Posted - 01/04/2005 : 15:41:57
|
Dobro, nije bas da Mignacco nema dobre soggette! Njegova debitantska prica "Zuto nebo" je fantasticna. Zatim, imas tu i .... Ovdje sam zastao i malo se zamislio i onda otisao traziti na sbe sajtu popis njegovih epizoda i... imas pravo, nema ih jos puno sa odlicnom pricom. Tu su jos specijalci 11, 12 te 241, 258/259, prva i zadnja epizoda u obracunu sa Ishikawom, zaista izvrsne price. Steta sto ih je premalo.
|
|
Koresh
stripovi.com suradnik
2992 Posts
Posted - 01/04/2005 : 17:49:09
|
Možda je Nolitta postavio malo previsok standard Mister Nou kojega ostali nisu mogli pratiti. Na prste jedne ruke može se nabrojati njegove slabe epizode. Ako se ne varam zadnje epizode su mu bile neposredno prije ovih što ih je izdavala SD, a te koje je izdvala SD bile su mi tako površne da sam pomišljao da ga prestanem citati. Prije svega zbog atmosfere, Nolitta je doslovno unosio u stare epizode izvorni ambijent, a to nije bilo samo zato jer je putovao u te krajeve, a uz to i price su mu bile dobre. Poslije toga Mignaccijevo doba u kojem su naravno pisali i drugi, ali od tog trenutaka osjetio se njegov odlazak. Meni je ova zadnja epizoda recimo bila dobra, baš zbog te atmosfere koja je, barem po meni, vrlo važna kod Mister Noa. A to da je Nolitta kriv za MNovu propast, ne samo odlaskom s mjesta scenariste isto stoji jer mislim da je preneozboljno shvacena potraga za novim glavnim scenaristom, ali tko god da je došao umjesto njega teško bi dostigao njegov standard i kvalitetu, a to se dogodilo Mignaccu, a dogodilo bi se svakome drugome. Kako Markos kaže odlicne su price imali Nizzi, Sclavi i Castelli, pitanje bi li da su oni došli kao glavni scenaristi, iako znamo da svaki ima svoj lik (Tex, Dylan...), pisali stvarno dobre price ili bi samo ponekad bljesnuli kao Mignacco iako je neosporivo da su sva trojica i još dosta scenarista dosta bolji nego Mignacco. Jer Mignacco mi stvarno ne leži. |
|
|
johnhartson
Senior Member
Serbia
2814 Posts
Member since 17/10/2003 |
Posted - 02/04/2005 : 13:14:49
|
Slazem se da je posle Afrike stvarno sve pocelo da strmoglavo pada. Ali, pored nolittinog nesumnjivog udela u svemu tome (mislim na njegovo "dizanje ruku"), mislim da i crtez igra znacajnu ulogu. Bar sto se tice prodaje i interesovanja jer zbog toga se u sustini Mr No i gasi. Secam se onog lika Maraffe ciji me je crtez stvarno nervirao jer to nije, pa nije, bio Mr No. Naravno, ne ocekujem da Bignoti ustane iz groba, ali neke osnove su mogle da se ispostuju. Sto se tice ovih izdanja iz SD i Ludensa, evidentno su slabiji od svega pre ali jos uvek su citljivi. Ovo posle nisam imao prilike mnogo da citam, osim onih 7 Vaninijevih izdanja i stvarno nisam mogao da poverujem da se radi o onom istom pilotu lenstini, ciste savesti i perfektnog ukusa kad su zene u pitanju. Ono je bio neki mrgud.
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29354 Posts
Posted - 02/04/2005 : 14:55:58
|
"Ono je bio neki mrgud."
TO je jedan od kljucnih razloga negodovanja fanova i Mister Noovog neuspjeha u ovoj nama nadolazecoj "americkoj" fazi. Veseli, raspjevani pilot je postao melankolicni i progonjeni konobar. Katastrofa.
|
|
Topic |
|
|
|