Author |
Topic  |
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 23/05/2005 : 17:18:10
|
Uh.
Nisu takve. A San razuma nije toliko loš koliko je zbrkan.
Znaš kako kažu, una hirunda non facit ver...
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood." |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 23/05/2005 : 17:21:05
|
iskreno se nadam, ti si vjerovatno citao ostale njene epizode, pa si u tom pogledu i upuceniji, ali ja sam više ono rekao ravnajuci se po onoj staroj narodnoj "ako se po jutru dan poznaje..." . |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 23/05/2005 : 17:27:44
|
Jeste, citao sam i druge (skoro sve) njene epizode, imaš nekoliko recenzija na sajtu, one uglavnom ukazuju i na glavne mane i na glavne prednosti njenog pristupa Dylanu. A imaš i topic "Paola Barbato", baci pogled i na to.
Sledece što ce izaci kod nas je, ako se ne varam, Savršeni svet, gde je ona uradila sažetak, a Sclavi scenario, i tek je to papazjanija, jer je rec o potpuno drugacijim pristupima pripovedanju. No, posle toga se stvari poboljšavaju.
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/05/2005 : 21:37:05
|
Djole, slažem se sa onom tvojom tvrdnjom da Rujuu bolje odgovaraju krace forme i da se ponekad zna izgubiti u smislenosti kontinuiteta scenarija... Doduše nisam procitao Rujuove kratke price, no ovaj zadnji «Rodeni ubojice» bio bi sasvim dobar materijal za tri nepovezane kratke price od tridesetak strana. Ne znam dal si ga citao, no nema veze. Jedna prica bi se mogla pozabaviti Mr. Numberom i njegovim provoditeljima smrtnih slucajeva, jedna o mentalitetu natural born killera, a treca o brutalnoj te neuspješnoj pljacki banke. Ove ideje bi bile uspješne jer mislim da ih nije u DD niko uistinu uporabio (ovako na prvu misao).
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 24/05/2005 : 07:34:33
|
Dobro, Deecay, sa kim misliš da pricaš, pa naravno da sam citao Nato per uccidere. Pih, nema me neko vreme, i ljudi odmah zaboravljaju... ;)
Šalu na stranu, ne slažem se da bi to bile tri dobre kratke price. Jedino što tu vredi je ideja Mr Numebrea i toga da se na Zapadu premalo umire (sasvim sigurno pokupljena odnegde, ali eto, prvi put se srecem sa njom), i da je više rabljena,moglo je nešto da bude od tog stripa. Ovako je samo papazjanija koja pokazuje da je mogla da bude više nego što jeste.
Nego, nešto si mi utanjio sa recenzijama, gde je recenzija toga, a? ;)
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 24/05/2005 : 16:22:40
|
Sorry, ono, ipak je novi pa možda još nije došlo do vas...
Recenzije ce malo pocekati, radim diplomski i još neki tekstic za sajt, a i svida mi se što je recenzija tocno 66! 
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 24/05/2005 : 19:22:30
|
quote: Originally posted by DeeCay
Siguran sam da ce se medu citateljima DD-a obavezno naci i poklonici Chiavijevog stila.
Pa da vidim kako napreduje ovaj topic... Hmm, osim deecaya , baš i nema nešto puno Cjavijevih poklonika.   
you candy perfume girl |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 24/05/2005 : 21:52:18
|
Ko je gori: Chavi ili Ruju? Ruju, bez imalo dvojbi. Ono sto nam je on ponudio je bez sumnje nesto najgore sto je ikada izaslo iz pera Bonelijevih scenarista i pri tome preslo Jadransko more i objavljeno kod nas. Sjecate se Nesmiljenog Huka ili pak (jao,jao,jao) Dostave smrti? Pa i ta Vjecna iluzija ? Originalna ideja ? Otkud sad da je originalna ideja dovoljna da se prica proglasi dobrom, a ovdje to sigurno nije, barem ako uzmemo u obzir da je DD HOROR strip, a ne srceparajuca sapunica (epilog je sjajan, priznajem). Nisam citao te kratke price, svejedno, zbog onoga sto sam do sada procitao od Ruju-a nemam vise ni volje. A sto se tice Chavija, on je za mene sasvim solidan (zadovoljavajuci) scenarista. Istina, imao je par kriminalnih scenarija, ali je zato napisao, po meni, jedan od najboljih DD ikada, a to je Igra sa smrcu, a izdvojio bih jos i Zapisano krvlju, Bogomoljkini zlocini, Mozaik straha, Granicu te Prodavaca vremena. Ipak, umjesto da pljujemo ili glasamo ko je bolji, a ko gori, mislim da je puno bolje da smanjimo nasa ocekivanja, prestanemo ovom stripu pridavati kojekakve filozofsko/duhovne vrijednosti a onda psovati trash i Chavija i prosto se naviknemo da vise nikada necemo vidjeti jednog Sclavija (koji nam je dao toliko toga) ni u Ruju-u,Chaviju ili bilo kome drugom. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 24/05/2005 : 22:16:10
|
Stinky ga voli procitat, a eto i SSM je tu, vidiš Kiky...
Ipak je najvažnija zabava i užitak kod citanja; a ukoliko previše ocekujemo od necega (ili konkretnije od DD), preveliko ce biti razocarenje ako nam se ne svidi. A i istina je da neki ljudi neke stvari previše uzimaju ka srcu...
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 25/05/2005 : 00:54:39
|
quote: Originally posted by SSM
Ko je gori: Chavi ili Ruju? Ruju, bez imalo dvojbi. Ono sto nam je on ponudio je bez sumnje nesto najgore sto je ikada izaslo iz pera Bonelijevih scenarista i pri tome preslo Jadransko more i objavljeno kod nas. Sjecate se Nesmiljenog Huka ili pak (jao,jao,jao) Dostave smrti? Pa i ta Vjecna iluzija ? Originalna ideja ? Otkud sad da je originalna ideja dovoljna da se prica proglasi dobrom, a ovdje to sigurno nije, barem ako uzmemo u obzir da je DD HOROR strip, a ne srceparajuca sapunica (epilog je sjajan, priznajem). Nisam citao te kratke price, svejedno, zbog onoga sto sam do sada procitao od Ruju-a nemam vise ni volje. A sto se tice Chavija, on je za mene sasvim solidan (zadovoljavajuci) scenarista. Istina, imao je par kriminalnih scenarija, ali je zato napisao, po meni, jedan od najboljih DD ikada, a to je Igra sa smrcu, a izdvojio bih jos i Zapisano krvlju, Bogomoljkini zlocini, Mozaik straha, Granicu te Prodavaca vremena. Ipak, umjesto da pljujemo ili glasamo ko je bolji, a ko gori, mislim da je puno bolje da smanjimo nasa ocekivanja, prestanemo ovom stripu pridavati kojekakve filozofsko/duhovne vrijednosti a onda psovati trash i Chavija i prosto se naviknemo da vise nikada necemo vidjeti jednog Sclavija (koji nam je dao toliko toga) ni u Ruju-u,Chaviju ili bilo kome drugom.
ovo je, do sada, ujedno i najbolji epilog za ovaj topic. |
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 25/05/2005 : 01:39:04
|
mislim da je puno bolje da smanjimo nasa ocekivanja, prestanemo ovom stripu pridavati kojekakve filozofsko/duhovne vrijednosti a onda psovati trash i Chavija i prosto se naviknemo da vise nikada necemo vidjeti jednog Sclavija (koji nam je dao toliko toga) ni u Ruju-u,Chaviju ili bilo kome drugom.
Tražiti Sclavija u drugim scenaristima je, naravno, potpuno pogrešan pristup i tu se slažem. Medutim, na smanjenje kriterija ne pristajem. Sclavijev nacin nije jedini dobar nacin pisanja Dylana Doga, a problem novih scenarista je upravo taj što nemaju hrabrosti/ideja/volje pokušati osvježiti serijal pristupom iz potpuno drugog kuta. S mog gledišta, Dylan je vrlo fleksibilan lik na kome se može graditi u raznim pravcima, a ono što aktualna ekipa radi je ziheraško ogranicavanje lika na jedan mali dio spektra kojeg je Sclavi naceo. Dylanu treba jedan europski Alan Moore, koji bi u startu napravio rusvaj i preokrenuo stvari naglavacke, jer Dylan kao lik to dopušta i glupo je ne iskoristiti golemu kreativnu slobodu koja se lako može pronaci u osnovnom konceptu serijala.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 25/05/2005 : 07:11:36
|
SSM, Dylan se bavio i egzistencijalnim užasom, a ja bih u to svakako svrstao i smrt ljubavi, i banalnost te smrti.
On the other hand, originalna ideja ponekad para vredi, pa cak i kad se upropasti lošim scenarijem (a scenario u Vecitoj iluziji nije loš, samo je na moemnte anemican). Za kratke price, kako želiš, ne znaš šta propuštaš. Imaš moju recenziju "Komšije" na sajtu, pa vidi da li cete možda zaintrigirati.
Za Chiaverottijeve "legendarne" epizode, degustibus non disputantum est, meni je Igra sa smrcu prosecna pricica, Prodavac vremena kriminalno loš, a ovih ostalih se i ne secam. Ponavljam da je najbolje što je Chiaverotti uradi "Lavirinti užasa", gde doduše opet kopira Sclavija, ali to ne radi toliko loše. Mada je i to tek osrednja epizoda.
A za "traženje još jednog Sclavija", evo, baš sam procitao Maglu i Opelo za cudovište koje je radila Barbatova, i iako to ni pod razno nije Sclavijev Dylan, veoma sam uživao u njima. Drugim recima, stoji ono što je Damjan gore napisao.
 |
|
Tomas Otto
Average Member

Slovenia
699 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 25/05/2005 : 09:01:00
|
quote: Dylanu treba jedan europski Alan Moore
Zar englesku ne smatraš europom ??? 
---------------------- I always keep a supply of liquor handy in case I see a snake - which I also keep handy. -- W.C. Fields
|
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Posted - 25/05/2005 : 09:01:21
|
quote: Originally posted by Djole
Za Chiaverottijeve "legendarne" epizode, degustibus non disputantum est, meni je Igra sa smrcu prosecna pricica, Prodavac vremena kriminalno loš, a ovih ostalih se i ne secam. Ponavljam da je najbolje što je Chiaverotti uradi "Lavirinti užasa", gde doduše opet kopira Sclavija, ali to ne radi toliko loše. Mada je i to tek osrednja epizoda.
A za "traženje još jednog Sclavija", evo, baš sam procitao Maglu i Opelo za cudovište koje je radila Barbatova, i iako to ni pod razno nije Sclavijev Dylan, veoma sam uživao u njima. Drugim recima, stoji ono što je Damjan gore napisao.
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Bilo bi glupo kada bih sada rekao da si ili nisi u pravu, ipak je to stvar ukusa .... I dalje stojim iza svojih rjeci, Sclavi je samo jedan, a istina je da ga trazimo i u ostalim scenaristima, dovoljno je samo procitati recenzije DD-a na ovom sajtu da se stekne upravo takav utisak. A ovo za Maglu i Opelo od Barbatove, iskreno se nadam da si u pravu, zasluzili smo da citamo za promjenu nesto i u cemu cemo uzivati  Kako bilo, tesko je danas (vjerovatno najteze) biti DD fan, ali ne bih to mijenjao nizasta na svijetu    |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Posted - 25/05/2005 : 09:07:57
|
quote: Originally posted by Damjan
mislim da je puno bolje da smanjimo nasa ocekivanja, prestanemo ovom stripu pridavati kojekakve filozofsko/duhovne vrijednosti a onda psovati trash i Chavija i prosto se naviknemo da vise nikada necemo vidjeti jednog Sclavija (koji nam je dao toliko toga) ni u Ruju-u,Chaviju ili bilo kome drugom.
Tražiti Sclavija u drugim scenaristima je, naravno, potpuno pogrešan pristup i tu se slažem. Medutim, na smanjenje kriterija ne pristajem. Sclavijev nacin nije jedini dobar nacin pisanja Dylana Doga, a problem novih scenarista je upravo taj što nemaju hrabrosti/ideja/volje pokušati osvježiti serijal pristupom iz potpuno drugog kuta. S mog gledišta, Dylan je vrlo fleksibilan lik na kome se može graditi u raznim pravcima, a ono što aktualna ekipa radi je ziheraško ogranicavanje lika na jedan mali dio spektra kojeg je Sclavi naceo. Dylanu treba jedan europski Alan Moore, koji bi u startu napravio rusvaj i preokrenuo stvari naglavacke, jer Dylan kao lik to dopušta i glupo je ne iskoristiti golemu kreativnu slobodu koja se lako može pronaci u osnovnom konceptu serijala.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje
Pa, djelimicno se slazem sa tobom, ali jesi li siguran da Bonelli (ili Italija) ima jednog Moore-a? Ili ako ima je li spremna da mu da toliku slobodu u svakom pogledu kakvu je ovaj imao u DC-u ? Cisto sumnjam da bi Bonelli (Sclavi?) dozvolio tako nesto, pogotovo na DD... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 25/05/2005 : 09:27:17
|
Bilo bi glupo kada bih sada rekao da si ili nisi u pravu, ipak je to stvar ukusa .... I dalje stojim iza svojih rjeci, Sclavi je samo jedan, a istina je da ga trazimo i u ostalim scenaristima, dovoljno je samo procitati recenzije DD-a na ovom sajtu da se stekne upravo takav utisak.
Postoji uporedivanje, to da, narocito kada je Barbatova u pitanju, jer piše potpuno drugacijeg Dylana od Sclavija. Ali, barem kada sam ja licno u pitanju, to je više nametnuta tema od strane onih koji su Paolu proglasili za "Sclavijevog naslednika". Što ona sama rece, ne ne ne, ja nisam niciji naslednik, da bi neko nekoga nasledjivao potrebno je da taj umre, a Tiz je živ i zdrav (pa, barem fizicki ).
Enivej, Sclavi je, normalno, ostavio toliki trag na Dylanu da je logicno da se sve uporeduje sa njim, dok ne naidje veca faca koja ce uraditi nešto drugo, a podjednako dobro. Ali uporedivanje nije isto što i traženje.
A ovo za Maglu i Opelo od Barbatove, iskreno se nadam da si u pravu, zasluzili smo da citamo za promjenu nesto i u cemu cemo uzivati 
Don't get me wrong, nije spektakularno, ali je ipak vrlo dobro.
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 25/05/2005 : 13:14:36
|
E da, kljucni argument koji sam izostavio: Ruju je manje društveno opasan od Chiapperottija. Naime, iako je manje više neuspešno probao da se proširi i na NN, Pasquale je u nacelu ogranicen na Dylan Doga. Chiaverotti, on the other hand, ne samo što je napisao i dosta MM-ova i Zona X, dobio je cak i svoju sopstvenu seriju, nesrecnog Brendona! Covek se širi kao kancer i mora biti zaustavljen! ;)
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8253 Posts
Member since 22/04/2004 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 25/05/2005 : 14:25:33
|
Znaju oni šta bi cekalo Chiapperottija kada bih mogao da odem na sajam u Milano, zato nam i ne skidaju vize! To je zavera, ZAVERA, kažem vam! ;)
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 25/05/2005 : 14:34:49
|
quote: Originally posted by Tomas Otto
quote: Dylanu treba jedan europski Alan Moore
Zar englesku ne smatraš europom ??? 
---------------------- I always keep a supply of liquor handy in case I see a snake - which I also keep handy. -- W.C. Fields
U stvari, ne. Smatra li Engleska sebe Europom? Šalu na stranu... Mislio sam na njegovo polje djelovanja, tj. na cinjenicu da uglavnom radi za americko tržište, sa americkim formatom prica.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8253 Posts
Posted - 25/05/2005 : 14:40:26
|
Znaju oni šta bi cekalo Chiapperottija kada bih mogao da odem na sajam u Milano, zato nam i ne skidaju vize! To je zavera, ZAVERA, kažem vam! ;)
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Pa povuci svoje rumunske veze i nema vise viza . Krv nije voda, je li 
Nijedna casa sto se pije, Nijedna trobojka sto se vije, Nasa nije. |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 25/05/2005 : 14:55:14
|
Osjecam potrebu da reagiram na neke napise na ovom topicu… Ja osobno ne zahtijevam tešku filozofiju ili neke slicne «velike» vrijednosti od DD-a da bi me taj strip (ali i bilo koji drugi) «zadovoljio», jer vjerujte mi, ja se na kraju dana samo želim zabaviti citajuci strip. Meni su «Opsesija», «Kanal 666» ili npr. «Skener» jako dobre epizode, koje ne zahtijevaju naprezanje mozga, ali su fine, dinamicne, smislene… i to je meni sasvim dovoljno da mi se neka epizoda svidi. Ali kada ja procitam «Vilu zla» gdje je stvar u nekoj antimateriji koja iz vedra neba uleti u tijelo neke curice i pocne medjudjelovat s okolinom, ili kada u «Stravi ljetnje noci» imamo da jedna vještica koja organizira ritual u Stonehendu doživi amneziju pa se odjednom na kraju sjeti svega… e sad, možda ovo nekome ne smeta, no meni su to debilnosti, idiotizmi koje necu trpjeti i javno cu reci da mi se ne svidjaju. Ja u tome svemu vidim scenaristu (govorim o Cjaviju, naravno) koji nema u glavi koncipiranu ideju niti pricu, nego pocne onak' pisat scenarij pa kako ispadne, što kod njega rezultira time da se cijeli spetlja pa se na jedvite jade nastoji nekako ispetljati i spasiti svoju pricu izmišljajuci sve i svašta. Scenariji su mu loši, krajnje je neinventivan (a i kad pokuša ispricati pricu malo drugacije, ispadne to na kraju preveliki zalogaj za njega), stalno se ponavlja a o kopiranju drugih nema potrebe niti govoriti. Stoga, ja osobno ne pristupam citanju Dylana sa nekim velikim ocekivanjima, ali to ne znaci da cu prihvatiti i popušiti bilo kakvu budalaštinu i bljezgariju koja mi se servira.
you candy perfume girl |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 25/05/2005 : 15:32:54
|
E da, kljucni argument koji sam izostavio: Ruju je manje društveno opasan od Chiapperottija. Naime, iako je manje više neuspešno probao da se proširi i na NN, Pasquale je u nacelu ogranicen na Dylan Doga. Chiaverotti, on the other hand, ne samo što je napisao i dosta MM-ova i Zona X, dobio je cak i svoju sopstvenu seriju, nesrecnog Brendona! Covek se širi kao kancer i mora biti zaustavljen! ;)
Ma daj, Chiavi je pisao i u Zoni X!? Kako mu ide serija o Brendonu, jel se to drži stabilno u Italiji?
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8253 Posts
Posted - 25/05/2005 : 15:39:07
|
Jeste, jeste. Bolje da ni ne znas kakve su mu price iz Zone...
Nijedna casa sto se pije, Nijedna trobojka sto se vije, Nasa nije. |
 |
|
Topic  |
|
|
|