forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Izvanzemljci & Veliki Drevni @ Martin Mystere
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 24/05/2005 :  22:10:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Potaknut diskusijama na dosta topica od MM, malo sam išceprkao neki tekst o Velikim Drevnim od Lovecrafta kojega vam prenosim prevedenog (vidjet cete da nije savršeno) i prilagodenog. Tekst je pisan kao citirani ulomci iz Lovecraftovih djela «At the mountains of Madness» i «The Dreams In The Witch-House». Drevni imaju i nemaju veliku ulogu u univerzumu MM, ali se mogu povezati sa mnoštvom stvari koje susrecemo tijekom redovnih epizoda. Mislim da je saga o Drevnim vjerno preslikana od Lovecrafta na MM-u.

----spoilers frome here ---

--- text from here ----
Drevni (The Old Ones).
Rasa stvorenja koja su kolonizirala Zemlju prije nekih 2 bilijuna godina. Drevni su opisani kao 8 stopa dugi, sa 6 stopa bacvasto oblikovanih tijela oko tri stopala u promjeru od sredine i 1 stopalo u promjeru na krajevima. Sivkasta, tvrda koža skriva 7 stopala duga krila u grebenastim naborima, membranasta i grebenasta na krajevima sa neobicnim otvorima na vršcima. Oko sredine tijela postoje 5 stabljikastih tvorevina koji se granaju u manja ticala, tvoreci na svakoj strani recimo ukupno 25 ticala. Svaki od tih stabljika/ticalo kombinacija produživali su se u duljinu do skoro 3 stopala. Vratovi Drevnih su pokriveni škrgama i svjetlo-smedom kožom. Glava je žuckasta i oblikovana kao morska zvijezda, pokrivena sa cekinjastim sitnim dlacicama u nekoliko boja. Na svakom kraju je mala fleksibilna žuta cjevcica, na cijem kraju su staklaste oci sa crvenim šarenicama. Pet dužih cijevi produžuju se pod kutom od glave, i završavajuci u vreci punoj oštrih bijelih zubiju. Jednostruk izrez tocno u sredini 2-stopne, debele, natecene glave je ocito aparatura za disanje. Na dnu tijela je još jedan sivkasti vrat, ali je ovaj bez škrga. Još jedna izraslina oblika morske zvjezde je na dnu, ali je ova zelene boje. Na svakom vršku ove zvijezde prikacene su žilave, mišicave ruke duge 4 stopala i zašiljane na vrhu. Na kraju svake ruke je trokutasti jastucic, vjerojatno veslo ili peraja ili pseudostopalo.

Profesor Lake zlosretne Miscatonic University ekspedicije otkrio je prve Drevne u pecini iskopanoj u podnožju Planina Ludila (Mountains of Madness). Nakon pomnijeg pregleda, povezao je uzorke sa bicima koji su bili razmatrani u stranicama prokletog Necronomicona. Istog casa primijetio je pse iz njegove ekspedicije i njihovu ocitu mržnju spram uzoraka. Na nesrecu Lakea i njegove grupe, uzorci su bilo vrlo živi, cak i nakon 50-60 milijuna godina smrznute hibernacije na Antarktiku. Kad su se stvorenja probudila iz njihovog sna, napala su i poubijala cijelu skupinu.

Drevni su došli na Zemlju prije negoli je život poprimio oblik, prolazeci etherom sa njihovim golemim krilima. Izvorno, Drevni su nastanjivali mora, podižuci velike gradove na njihovim dnima i vojevajuci epske bitke sa bezimenim žiteljima. Sve je to tu pocelo gdje su Drevni stvarali život, isprva radi hrane, a potom i u druge svrhe. Jedno od stvorenja proizašlih iz rase Drevnih bili su strašni Shoggothi o kojima je šaputao Alhazred u Necronomiconu.
Drevni su bili vrlo umjetnicki po prirodi, prikazivajuci njihovu povijest u urezanim muralima na zidovima njihovih nastambi. Njihovi dugi, delikatni pipci dozvoljavali su im nevidenu preciznost.

Smrt je izgledala skoro pa nepostojecom za populaciju Drevnih, a umirali su samo od katastrofalno nasilnih aktova. Njihova kompozicija ektremno tvrde kože dopuštala im je da prežive pod ekstremnim pritiskom ispod oceana jednako kao i kod svemirskog vakuuma. Drevni su se razmnožavali sporama.

Drevni su rabili kolonijalisticki, skoro socijalisticki politicki sustav. Razmjena i trgovina izmedu ogromnih rasprostranjenih gradova Drevnih bila je uobicajena, monetarni sustav vjerojatno baziran na zvjezdolikim steatitima (masnicima) koje je pronašao profesor Lake.
U skoro istom vremenskom periodu kada je zemljana masa koja je postala Mjesec bila išcupana iz Sjevernog Pacifika, Drevni su se suocili sa prvim glavnim ratom sa drugom rasom sa zvijezda. Rasa žitelja kopna oblika hobotnice spustila se sa zvijezda i vojevala cudovišni rat protiv Drevnih, tjerajuci ih nazad u potpunosti u more na duže vrijeme. Za rasu se utvrdilo da je bila preljudski nakot Velikog Cthulhua. Na kraju je bio postignut mir izmedu dvije rase, u kojima su novije zemlje koje su se izdigle iz mora bile dane Cthulhuovom Nakot, dok su mora i starije zemlje bile predane Drevnima. Na tim novim zemljama Cthulhuov Nakot izgradio je R'lyeh, prokleti grad koji je spominjan šaputom u tami na stranicama Necronomicona. Nakon R'lyehovog potonuca u Pacifik, Drevni su opet postali svemoguci vladari Zemlje. Nisu se bojali nicega osim sjene o kojoj ne bi pricali.

Kako je vrijeme prolazilo, prijelaz sa mora na kopno nastavljao se unutar rase. Tijekom tog perioda, Shoggothi su predstavljali problem u njihovom kontroliranju, koji je uskoro eruptirao u Rat ponovnog podjarmljivanja izmedu Drevnih i Shoggotha. Ovaj rat se pojavio približno prije nekih 150 milijuna godina. Naposljetku su Drevni apsolutno zavladali, pokoravajuci Shoggothe na duže vrijeme.

Tijekom Jurskog perioda pojavila se druga prijetnja iz svemira, ovaj put u obliku Mi-Go. Vodio se tako još jedan krvavi rat, i na kraju su Mi-Go uspjeli istjerati Drevne iz sjeverne hemisfere.

Drevni su se najviše bojali za podrucje blizu Visoravni Leng, lanca planina viših od bilo cega poznatog na licu Zemlje. Za lanac se pretpostavlja da je to strahoviti Kadath u Hladnim Bespucima koji je opet spominjan šapatom u Pnakotskim Zapisima.

Iz razloga koji su teško objašnjivi i iz drugih više prirodnijih, Drevni su bili prognani u njihov obožavani grad na Visoravni Leng. Cak i tamo su se takoder našli u situaciji pod prijetnjom zahladnjavanja Antarktika i smrzavanja koji je prijetio njihovom golom postojanju (opstanku). Drevni su se zakopali duboko ispod površine zemlje, osnivajuci novi grad duboko ispod kore planete u podzemnom jezeru ogrnutom u duboku tminu. Da li grad sada postoji, to nije poznato, jer su jedini ljudi koji su pokušali doprijeti do mjesta bili istjerani terorom Shoggotha.

Drevni su bili zaslužni za donošenje Sjajnog Trapezohedrona na Zemlju sa tamnog Yuggotha.

(op. prev. Ovo što slijedi je doslovni citat iz knjige, a vjerojatno opisuje R'lyeh (veliki grad Drevnih), a opisana arhitektura takoder bi bila prisutna i na planetu ili dimenziji otkuda originalno poticu Drevni. Mystere je u #5 «Kuca na granici svijeta» zašao dijelom u taj svijet.)

Tijekom zadnjih dana svojeg života,Walter Gilman putovao je kroz kuteve i krivulje od Keziaha Masona do mjesta gdje je vidio troje Drevnih u društvo Vještaca. Lokacija je bila opisana kao «neomedena džungla izvanzemaljskih, nevjerojatnih vrhova, balansiranih visoravni, kupola, minareta, horizontalnih diskova koji lebde na vrhovima, i bezbrojnim oblicima od još vece divljine – neki od kamena i neki od metala – koji su prekrasno svjetlucali u miješanim, skoro mjehuricastim sjajem sa polikromatskog neba». Sam grad imao je plocnik od poliranog kamena razdijeljenog u bizarno-kutne oblike. Ograda zamršenog dizajna stajala je visoko njemu do prsa, napravljena od nekog sjajnog metala koji nije mogao identificirati. Sa te ograde uzeo je malu statuu Drevnog koji je sada na izlogu u Miscatonic University Muzeju.
Pod pretpostavkom da je Gilman putovao kroz dimenzije, ostao je u sadašnjem vremenu kako je bilo indicirano, te ovo dokazuje da iako su Drevni smatrani izumrlim unutar podrucja Zemlje, oni ipak postoje negdje drugdje u Svemiru! (op. prev.; a do njih vodi i prolaz u kuci na granici svijeta gdje se odigrala drama sa Pickmanom!)

----text dovde -------

To je bilo to! A sad malo prikazivanja cinjenicnog stanja u MM...

Drevni se spominju SD #34 (C. Recagnov) «Jackov povratak» i tu nalazimo Yog-Sothotha u obliku demona koji je zaposjeo nož sa drškom u obliku sove. U epizodi #100 «Necronomicon» prica je od Abdulu Alhazredu, Necronomiconu, Lovecraftu, Drevnima i tu možemo vidjeti kako Drevni izgledaju. Njihova imena su Yog-Sototh (polimorfna mjehuricasta tvorevina), Azazoth (amorfna masa sa pipcima), Nyrlatothep, Shub-Nigurath, Cthulhu. Tu nalazimo recenicu: «u davnoj su se prošlosti doselili na našu planetu, a tragove im nalazimo u tradiciji pimitivnih naroda poput Sumera i Dogona koji su obožavali cudnog boga am(n)fibija sa Siriusa». Možebitna greška; samo što ti cudni bogovi amfibije sa Siriusa ne odgovaraju opisima Velikih Drevnih (što možemo vidjeti ako usporedimo «U Zemlji Dogona» i «Necronomicon»).

Znaci, cetrdesetak brojeva prije, u epizodama #57 «U zemlji Dogona», #58 «Pogled koji ubija» iznešena je teorija da su izvanzemaljci došli sa zvijezde Siriusa i to radi havarije svemirskog broda. Dogoni su ih nazivali Nomo ili Gospodari vode ili Savjetnici univerzuma ili druga opisna imena; a izvanzemaljci su se medu sobom nazivali Kirijani. Drevni su amorfna bica, bolja zla od icega na svijetu, i ne putuju u svemirskim brodovima vec plutaju etherom i njihove moci prevazilaze sve što možemo pojmiti.

Glede civilizacija starijih od Atlantide i Mu, davno prije Zlatnog doba, od kojih su one preuzele tehnologiju ocito su bili Veliki Drevni; no autori nam navode i neke mlade vrste koje su posjetile planetu Zemlju i ostavile svoje tragove. (Qivera, Altjeringa, Sirius, itd...) U epizodama #79,80,81 «Dan delfina» nailazimo na još jednog okota/hibrida/štogod amfibijske vrste (covjek-riba) koji ima i nema slicnosti sa došljacima sa Siriusa koji su posjetili Dogone, a isto tako i sa Dagonovom vrstom ljudi-riba koje bi isto mogli svrstati u Velike Drevne (Lovecraftov Dagon spominjan je i u Zagoru). Dagona je Lovecraft uzeo iz Filistejske legende(on je Bog Riba); dok Capone u epizodama Vannini #2/3 «Puzeca smrt» povezuje sumerskog boga Enkia (Bog vode ili Zmija). Bog Enki (humanoid s ribom na glavi) je prikazan u #100 Necronomicon u vinjeti gdje se govori o Drevnima da su ih obožavali Dogoni (pleme u Africi).

Znamo da se prva prava civilizacija razvila u Mezopotamiji, a to su bili Sumeri, a nakon toga vlast su preuzeli Babilonci (ili Vavilonci po serbski). «Puzeca smrt» iznosi teoriju da je nakon potopa Atlantide zemlja ostala skoro pa pusta, a jedan od Velikih Drevnih koji je istodobno i Biblijska Zmija koja je Evi dala jabuku, pozvao sve moguce nomade koje su lutali beživotnom zemljom da osnuju svoju prvu pravu civilizaciju. Nastao je Sumer, i Zmija je htjela napraviti nešto glede razvoja ljudskog roda. Dolaskom Babilonaca Zmija je bila ubijena zbog toga jer ju preuzelo zlo no spremila je svoju krv u kalež u jedan od Sumerskih zigurata gdje ga tisucama godina kasnije nalazi arheolog Harkness. I tako devesetih godina 20. st. poslije nove ere Zmija želi proširiti svoj kult zla. Ali dobri profesor Mystere ga sprecava u naumu, da, da...

Sve je to više-manje zbrkano i ne možemo sigurno potvrditi da sve stvari sjedaju na svoje mjesto. Poslije dolaze još neke stvari sa Drevnima, a objavljene su samo u Italiji. Djole je još spominjao Shoggothe i koja je njihova uloga. Prema Lovecraftu, Shoggothi su najratoborniji i najmaligniji od Drevnih, i bili su pokoreni u ratu od ostalih Drevnih. Vjerojatno ti neki, poput onoga u «Jackovom povratku», i dandanas žele stvoriti kaos i pomutnju.

Gledamo li Drevne kao E.T., onda moramo spomenuti i ostale izvanzemaljske rase. U pocetku serijala MM su bili Kundingasi, (#26 «Bliski susreti trece vrste», i #32 «Povratak Kundingasa»), najviše slicni Spielbergovim svemircima iz «Bliskih susreta trece vrste» Oni su mali zeleni, a dolaze sa Altjeringe (ili sna po teoriji australskih Aborigina). Gdje se oni uklapaju?

Pogledajmo epizode #51 «Povratak cudovišta», 52 «Usijana olupina». Možemo vidjeti izvanzemaljce koji kao da su došli iz romana «Guliverova putovanja» Jonathana Swifta. Izvanzemaljci su humanoidi, a njihova nadrasa su bica u obliku konja. Oni vladaju naprednom izvanzemaljskom tehnologijom i rabe svemirske brodove. Gdje se oni uklapaju?

Samo epizodu kasnije; tj. u #52 Usijana olupina, #53 «Zlatni brod» - patuljci sa planeta Kvivere (ili Quivere kako je vec u originalu), što se lijepo uklapa u onaj treci narod sa Guliverovih putovanja, Liliputance iliti malih ljudi. Gdje se oni uklapaju?

Što nam govori da niti slucajno nismo sami u svemiru i da van svemira i vremena i prostor/vremena postoji mnogo toga više što mi možemo pojmiti. Autori su malo ocito malo pomiješali stvari sa Drevnima, a usput prikazali i mnoge druge došljake. Djole je obradio veliki dio mitologije u nekom topicu kojeg mi se mrzilo tražiti, da, znam...

Još nešto o prici «Dreams in the Witch-House». U toj prici, Walter Gilman, student matematike na Miscatonic Univerzitetu u Arkhamu, Massachussets, unajmljuje sobu u famoznoj ukletoj «Vješticjoj kuci» Keziaha Masona, vješca o kojoj legenda govori da je izbjegao spaljivanje na lomaci otvaranjem vrata u cetvrtu dimenziju. Cetvrta dimenzija je ocito svijet Drevnih, a nešto slicno imamo u poznatoj prici kod MM (pogodite koja).

P.S. Nadam se da nije prekompleksan topic


The greatest trick the devil ever pulled
Was convincing the world he didn't exist,
That was his power...

Edited by - DeeCay on 27/12/2005 16:42:27

dcopic
stripovi.com suradnikCroatia
6190 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 24/05/2005 :  22:14:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message
Jako zanimljivo!
Svaka cast na trudu!!!

>>>Tko strip nikada procitao nije, neka baci prvi kamen<<<
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnikSerbia
11610 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 25/05/2005 :  07:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Što se tice mirenja postojanja svih vanzemaljskih rasa u MM-u, na to zaboravi, ima ih suviše za tako nešto, i svako malo se pojavi neka nova.

Što se Velikih staraca tice... pa, fali mi par kljucnih epizoda na tu temu, kao što su Countdown: Meno uno i Minaccia dall pasatto, no, prema važecoj MM Mitologiji, ne bih rekao da su oni ikada bili stanovnici Zemlje, a još manje vanzemaljci u uobicjanom smislu te reci. Predtsvaljeni su kasnije kao maligni entiteti iz druge dimenzije koji pokušavaju da se probiju u našu, i u tu svrhu su pravili razne šeme za uništenje covecanstva, kao što je bomba za uništenje Zemlje koja se nalazi unutar same planete, u jednom teseraktu, i kao što je zloupotreba Vrila za pravljenje mutogene droge.

Shoggothi se pak pojavljuju manje puta, u prvim Storia da Altrove i u Strano ma vero, i oni su "samo" manifestacija jednog od Hexagona, predstavljaju strah.

A za Kundingase, procitaj one stare Martije gde se pojavljuju, onda procitaj prvi gigant, a onda cetvrti, i onda skoci kroz prozor, jer se radi o nepomirljivim verzijima istih likova... ;)

A ako ti se baš izvršava samoubojstvo, procitaj i Asteroid Argo... ;)

--
"Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Go to Top of Page

Watashi
Senior Member

Croatia
1382 Posts

Member since 11/11/2004

Posted - 25/05/2005 :  12:52:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Watashi's Homepage  Send Watashi a Private Message
Lovecraft je spaljen do jaja. Danas mu price zgledaju malo sacuvajmeboze, al u to doba je navodno bilo strashno, a i call of cthulhu je predobra prica :)

--
"It became apparent that one reason why the Ice Giants were known as the Ice Giants was because they were, well, giants. The other was that they were made of ice."
--Terry Pratchett
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnikSerbia
11610 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 25/05/2005 :  13:02:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Pikmanov model. Znao sam kako se prica završava, i video sam kuda prica ide, i opet je uspeo da me precepi. To treba umeti.

--
"Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnikSerbia
11610 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 25/05/2005 :  13:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Inace, moj topic koji je Deecaya mrzelo da traži je na http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=17073&SearchTerms=MM,Mitologija

--
"Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Go to Top of Page

Thommo
stripovi.com suradnikCroatia
1252 Posts

Member since 01/09/2003

Posted - 25/05/2005 :  13:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Thommo a Private Message
DeeCay, ne treba ti nista od filmova? Jer danas navecer krecem, pa ako hoces da ti sto donesem javi.

** Thommo was here! **
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/05/2005 :  02:15:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Senko, što radi Necronomicon u Zona X nr. 21 "Il libro Nero" i u Zona X "Maghi e computer"? Ili neko drugo ko je sretni posjedovatelj kolekcije Zone X?

The greatest trick the devil ever pulled
Was convincing the world he didn't exist,
That was his power...
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnikUSA
8085 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 26/05/2005 :  17:17:51  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Nekronomikon u Maghi e computer? Ne secam se da ga je bilo. Ali pogledacu i jednu i drugu epizodu pa cu ti postati sutra.

Nijedna casa sto se pije,
Nijedna trobojka sto se vije,
Nasa nije.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/12/2005 :  16:24:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Senka, vidim da si napravio malo reda sa vanzemaljskim posjetiteljima Dogona i ljudima-žabama, no oni koji su posjetili Dogone malo su drugacijeg amfibijskog izgleda nego što u što se pretvorio onaj naucnik... Jednako tako, ja sam izrazio sumnje u ovom topicu da imaju veze sa Velikim drevnima što ne mora biti tocno u MM univerzumu (kod Lovecrafta su žaboliki okot Chulthua).

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnikUSA
8085 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 27/12/2005 :  16:30:33  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Pogledo sam. 'Al sam brz, a?;)

Dakle, Nekronomikon je samo referenca u Maghi e computer na koju se Marti poziuva u razgovoru sa jednom zandramom.

Il libro nero je neka magijska knjiga a i pominje se neko cudoviste, medjutim to ima neke veze sa atlantidjanskim magijama, ne sa Velikim drevnima. Koje, pojma nemam, bar dok ne procitam...

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnikUSA
8085 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 27/12/2005 :  16:32:58  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Senka, vidim da si napravio malo reda sa vanzemaljskim posjetiteljima Dogona i ljudima-žabama, no oni koji su posjetili Dogone malo su drugacijeg amfibijskog izgleda nego što u što se pretvorio onaj naucnik... Jednako tako, ja sam izrazio sumnje u ovom topicu da imaju veze sa Velikim drevnima što ne mora biti tocno u MM univerzumu (kod Lovecrafta su žaboliki okot Chulthua).

Wealth beyond measure, outlander...
Nisu. Mozda je zbog crtaca, Bignotijev, Riccijev i Cassarov stil se razlikuju ko nebo i zemlja. Dakle, Brend je Sirijusijanac, jedan od onih koji su posetili Dogone, tu nema ama bas nikakve sumnje.

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.

Edited by - prozirna senka on 27/12/2005 16:33:58
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/12/2005 :  16:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Mogli su oni to bolje uskladiti, razlika je jako ocita izmedu njih (izgled lica i fizionomija)... A u #100 "Necronomicon" vele da su Velike Drevne obožavali stari narodi poput Dogona. Ja samo ukazujem na vezu izmedu Velikih Drevnih i ovih sa Siriusa. Boldao sam stvarcice u mom prvom postu koje to dokazuju.

Jesi naišao u kojim novijim epizodama na one male izvanzemaljce sa Quivere?

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnikUSA
8085 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 27/12/2005 :  16:59:03  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
>Bog Enki (humanoid s ribom na glavi) je prikazan u #100 Necronomicon u vinjeti gdje se govori o Drevnima da su ih obožavali Dogoni (pleme u Africi).

Odnosno Bog Oannes, covek-riba, kojeg sam ja pomenuo u recenziji Spejs satla. To je stari mesopotamski prikaz sa glinenih tablica. Dakle, Enki=Oannes, odnosno dosljak sa Sirijusa. Ovde je problematicno sto se sada Veliki drevni mesaju sa Sirijusancima, bez potrebe. Pride, Veliki drevni nastanjuju drugu dimenziju, ne Zemlju.

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 20/09/2007 :  16:58:19  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Nisam znao tocno gdje postati post, no ovo se tice izvanzemaljaca sa Siriusa...

Ovo valjda senka zna. Cituckam nešto "U zemlji Dogona" te tolko da utvrdim gradivo. Znaci, došljaci su uistinu sa Siriusa, covjek-riba jest hibrid ljudi sa Siriusa i covjeka, a Brend iz "Dana delfina" i "Space Shuttle" jest isto neka vrsta hibrida? Je li velika razlika izmedu Cassarovih i Riccijevih došljaka? Jesu li ovi sa Siriusa imali prste i u kreiranju hibrida ljudi i životinja i kod onog atlantidskog znanstvenika Oduarpe?


“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40136 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/09/2007 :  17:09:11  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ko nije nek obavezno procita "Planine ludila" od Lovecrafta.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.zuana.com/


Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000