forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 U Vjesniku, tekst od Hrvoja Hitreca
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts

Member since 04/02/2005

Posted - 03/06/2005 : 14:29:26  Show Profile Show Extended Profile  Send tom1979 a Private Message
Hrvoje Hitrec
Fascinacija stripom

Maurovic je mene i moj naraštaj uveo u svijet stripa na najbolji moguci nacin, jer je radio gipko i ekspresivno, a razmišljao je u tako smjelim, filmskim kadrovima da bi ga svaka poštena enciklopedija stripa trebala staviti na stožerno mjesto

U stripu Lewisa Trendheima objavljenom u casopisu »Q«, mackoliki junak kaže slicnom ljupkom liku »Što se ti tu motaš, zar ne znaš da je ovo naše podrucje«.
Tako se i ja motam tim podrucjem otkad znam za sebe, bez vece želje da sudjelujem autorski (kao scenarist ili pisac dijaloga), ostajuci sveudilj u sferi fasciniranog ljubitelja i zagovornika. Negdje u vrijeme kada sam bio zaražen ospicama, usporedo me uhvatila opasnija bolest zvana stripomanija, i tek je nedavno pocela jenjati, što je siguran znak bliženja starosti.
Ostaje mi zadovoljstvo da sam strip podržavao, pridržavao, da sam promicao i hvalio posebno hrvatske autore, a bilo ih je, hvala Bogu, koji mogu stati uz bok najboljima u toj umjetnosti. Bilo ih je, ima ih, a radaju se svakim danom i novi. Hrvatska tragedija u tom podrucju je što velikani svršetkom dvadesetoga stoljeca nisu imali producente, te su morali objavljivati izvan domovine ili ju cak napustiti.
Njihove rodonacelnike sam površno poznavao, no cudaku Andriji Maurovicu odužio sam se nedavno: oživio sam njegov lik u scenariju za film Nevena Hitreca »Snivaj, zlato moje«, pa se stari macak pojavljuje polugol i vjecno mrzovoljan u interpretaciji Žarka Potocnjaka.
Maurovic je mene i moj naraštaj uveo u svijet stripa na najbolji moguci nacin, jer je radio gipko i ekspresivno, a razmišljao je u tako smjelim, filmskim kadrovima da bi ga svaka poštena enciklopedija stripa trebala staviti na stožerno mjesto u razvoju te ponekad bagatelizirane umjetnosti. Jer, poput opere u glazbi, strip je u likovnoj umjetnosti Gesamtkunst, a korijeni su mu stari i duboki, od Altamire, preko Ura i egipatskih frizova do triptiha na oltarima i puckih kalendara. Umjetnošcu je postao u 20. stoljecu, zajedno s filmom. Gibanje na plahti, kako su Zagrepcani isprva nazivali film, utjecalo je na strip, a strip se odužio filmu dajuci mu svoje najbolje price i junake.
Uz Maurovica pratili smo, naravno, i Neugebauere, znali smo napamet rimovane tekstove, a povijesni strip otkrio nam je Jules Radilovic.
Prava eksplozija dogodila se podosta kasnije, ne toliko pojavom »Novoga kvadrata«, nego onda kada su kvadratovci pošli svaki svojim putem, pa je pred gladne oci ljubitelja stripa izronio dramaticni crtež Igora Kordeja, jednoga od divova suvremenog hrvatskog stripa, te povijesne snage Radovana Domagoja Devlica. U Devlicu je Povijest našla svoga Majstora.
Buduci da smo bili susjedi i prijatelji, imao sam privilegiju, štno rijec, pratiti radanje Devlicevih stripova od skice sedla i konjske noge do završne faze koja se hrvatski zove lay-out, s toliko kostimografskih i scenografskih detalja da bi mu pozavidio i suvremenik protagonista, s toliko snage i razornog erosa, s toliko istinske, a nikad razularene težnje za razbijanjem okvira, potiranjem kanona. »Herman Gottesberg«, »Machu Picchu«, »Zlatarovo zlato«... samo su vrhunci opusa prožetog uvijek istim slobodarskim duhom, a onaj ironicni, blagim dušama ponekad nerazumljivi dio Devliceve prirode, nalazi se djelomicno u komicnim sekvencama »Huljica«, »Šintera« i slicnim zapamtljivim pojavama njegove cudesne olovke.
Umijece i osjecaj vežu Devlica i Kordeja. Pismo Igora Kordeja mrtvom Radovanu Domagoju Devlicu, pisano perom i rukopisom iz oblacica, bez svake je sumnje jedan od vrhunaca hrvatske epistolarne (i epitafne) proze.
Ignorantima cu i inace teško objasniti da Devliceva djela vrijede isto koliko i izvrsno napisan povijesni roman, teško cu ih uvjeriti da jedan Hugo Pratt može biti i jest jednak Josephu Conradu. Ali to nije moj problem.

http://www.vjesnik.hr/html/2005/05/17/Clanak.asp?r=kul&c=3

Edited by - tom1979 on 03/06/2005 15:05:47

Markos
Webmaster

Croatia
29359 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 03/06/2005 : 14:58:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Lijep tekst! Ima li netko to Kordejevo pismo, jako me zanima?

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts

Member since 04/02/2005

Posted - 03/06/2005 : 15:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send tom1979 a Private Message
Objavljeno u Novom Kvadratu posvecenom Devlicu! (i to ne prepisano, nego skenirani Kordejev rukopis) Broj 13: http://www.morecomics.hr/item/1099

Inace, bilo je u Vjesniku u da na jesen izlazi Mauroviceva Vjerenica maca, a mcn kaže da ce i Devlicev Machu Picchu tuto completo u knjizi...:-)
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/06/2005 : 15:13:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
Inace, bilo je u Vjesniku u da na jesen izlazi Mauroviceva Vjerenica maca, a mcn kaže da ce i Devlicev Machu Picchu tuto completo u knjizi...:-)
[/quote]

super, super, super! to su vesti!

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/06/2005 : 17:01:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Inace, bilo je u Vjesniku u da na jesen izlazi Mauroviceva Vjerenica maca

Izassao je Maurovich, ali Ognjem i maccem plus joss nessto. Narudzzeb Djanishu: 031/675617, popodne.

mcn

www.darkomacan.com se radi! *** Q STRIP 8 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

Prodigy
Senior Member

Croatia
1801 Posts

Member since 01/12/2003

Posted - 03/06/2005 : 23:41:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Prodigy a Private Message
Bas sam se danas u knjiznici docepao Macanovog i Biukovicevog "Grendal tales", i nakon sto sam ih progutao u dahu pa nakon toga jos jednom natenane,moram reci da vec dugo neki strip nije na mene ostavio slican dubok dojam!Stvarno ide u kategoriju remek-djela!Fenomenalan scenarij, prekrasno nacrtano, genijalno od pocetka do kraja!
Znam da nejde u ovaj topic ali kad smo se vec dotakli velikana...
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 05/06/2005 : 17:33:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by Prodigy

Bas sam se danas u knjiznici docepao Macanovog i Biukovicevog "Grendal tales", i nakon sto sam ih progutao u dahu pa nakon toga jos jednom natenane,moram reci da vec dugo neki strip nije na mene ostavio slican dubok dojam!Stvarno ide u kategoriju remek-djela!Fenomenalan scenarij, prekrasno nacrtano, genijalno od pocetka do kraja!
Znam da nejde u ovaj topic ali kad smo se vec dotakli velikana...

Slazem se. Izvanredan strip.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!?
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000