forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Dobar strip
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/06/2005 : 20:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
To me podseti na jednog ortaka koji je, kada bi ga pitali kakvu muziku sluša, odgovarao sa: "Slušam ono što ne mogu svi da slušaju. Ako mogu svi da slušaju, to je bezveze."

'bem ti ukus, valjda slušaš ono što ti se dopada, a ne ono što se drugima ne dopada.

--
"Non c'e niente di piu triste di
un sogno che muore."
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/06/2005 : 22:04:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
quote:
Originally posted by SANdMAN

Dobar strip je, u vecini slucajeva, onaj koji je uspeo da, iako postujuci stroga pravila zanata, pobegne iz trenutno vazeceg industrijskog sablona stripa kao medija tj. izdigne se iz njega kroz nesto novo, zanimljivo i ubedljivo, bilo na polju pripovedanja, crteza, likova, dijaloga, montaze ili neceg petneastog

Dobar strip je onaj koji bezi od postojecih trendova i reciklacija sam stvarajuci novi trend

ne iskljucivo. nikako.

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 11/06/2005 : 21:19:51  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message

Go to Top of Page

XIII
Senior Member

Serbia
1013 Posts

Member since 05/05/2002

Posted - 11/06/2005 : 22:24:52  Show Profile Show Extended Profile  Send XIII a Private Message
interesantno je cuti misljenja o oceni kvaliteta stripa.
Meni je pre svega bitan crtez. Prosto ne mogu da procitam sve stripove, pa ma koliko je njihova radnja dobra. Za dobar zaplet postoje knjige. To je prvo sto gledam, a nakon toga, mora da pored kvaliteta crteza bude i kvalitetan scenario. Prosto kao i u zivotu.
Nemojte da mi kazete da padate na devojke/momke zbog njihove price, prvo zbog cega ce te prici nekome je izgled koji mora da zadovoljava neki vas minimum, a tek kasnije se odusevljavate samim duhom
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 11/06/2005 : 23:07:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

quote:
Originally posted by kico

Zadubio sam se nad ovim što je napisao Sandman i mogu vam reci da se slažem.Pogotovo u vezi stvaranja novim trendova.

Da, kada bi se ovde pricalo o objektivnim kriterijumima procenjivanja kvaliteta stripa.

A pošto je u prvom postu navadeno "kako VI ocenjujute neki strip", onda je rec o subjektivnom doživljaju. Vezivati taj doživljaj za nešto objetkvitno kao što su trenutni trendovi je... bezveze.

Zelis reci da ti zapravo biras stripove koje citas tako sto pokupis sve sto izda DC, Dargaud, Bonelli i ostatak sveta do najopskurnijeg malog izdavaca i zavuces se u neku pustaru da iznedris taj svoj "subjektivni doziljaj"?

Ne budi smesan. Sve je deo nekog trenda, na makroplanu i koji god nacin da odaberes da pristupis materiji ugazis u taj sistem uspostavljenog trenda i ne postoji nacin na koji ga mozes zaobici, sem da sam, svojim revolucionarno novim idejama uspostavis novi trend.

Da, pitanje je bilo "kako VI ocenjujute neki strip" i ja sam pokusao da iz subjektivnost udjem u objektivnost prihvatajuci realno stanje trendova i trend setera. Bez obzira na cinjenicu da su trendovi najveci taboo jer svi vole da veruju da imaju neko svoje narocito misljenje, ma koliko ono se ono obicno vise-manje poduralo (da ne kazem - bilo isto) sa svim ostalim misljenima

/ Reason is always a kind of brute force /
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 11/06/2005 : 23:16:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

To me podseti na jednog ortaka koji je, kada bi ga pitali kakvu muziku sluša, odgovarao sa: "Slušam ono što ne mogu svi da slušaju. Ako mogu svi da slušaju, to je bezveze."

'bem ti ukus, valjda slušaš ono što ti se dopada, a ne ono što se drugima ne dopada.

Drugar ti je trend seter u pokusaju

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 11/06/2005 : 23:39:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Tja, sopstveno mišljenje po svaku cenu je gore od apsolutnog nedostatka istog.

To po strani... zar mi je potrebno da danas kupujem sve što izdaju svi izdavaci da bih pronašao ono što me zanima/dopada mi se? Ne moram da procitam šta-ja-znam, Green Lantern: Rebirth da bih znao da mi se nece dopasti, ma koliko ga neka kritika hvalila i/ili pljuvala. Postoje odredenje tematike koje me zanimaju, kao i odredeni autori koji me zanimaju, i preko interneta je sasvim lepo moguce informisati se koji stripovi spadaju u tu tematiku, i koji autori šta rade. Pa makar ih izdavao i Basement Comics.

To po strani #2, ti pretpostavljaš da ce moj izbor stripova koje cu citati biti nametnut od strane trendova, te da cu samim tim i u odredenoj meri i stripove koji mi se dopadaju nalaziti u toj od trendova nametnutoj kategoriji. Što može, ali svakako ne mora da bude tacno.

Izbor ce donekle i biti nametnut, ali to ne znaci da ce mi se išta u tom nametnutom izboru dopasti.

Dalje, opet pricaš o nekom objektivnom vrednovanju stripova... zar nemaš neku kategoriju "ne valja, ali meni se dopada iz ovog ili onog razloga"? Meni u tu kategoriju spada Nathan Never, za koga znam da je strip sa 1000 falinki i daleko je od dobrog - ali eto, subjemtivno, meni se dopada, ma šta god drugi pricali o njemu. Imam svoje razloge. Suprotno važi za, recimo, Mausa. Svi su odupevljeni njime, najjaci i najbolji strip ikada... a meni nije legao. Objektivno jeste odlican - ali MENI nije legao.

I kakve to veze sa trendovima ima?

--
un sogno che muore."
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 12/06/2005 : 00:38:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
Ok, ajde recimo biras po autoru. To npr. izgleda ovako - Ciljani autor je napravio neko remek delo (Frank Miller - Dark Knight Returns) i ti nabavljas sve stripove koje on posle toga izbaci jer racunas na kvalitet koji si licno uverio

Istovremeno, izdavac reprintuje Dark Knight Returns u ogromnim tirazima i na nevidjeno stampa u velikim tirazima nove Milerove stripove, racunajuci na masnu prodaju

Ti mislis da to nije trend (nazovimo ga tako) "Frenka Millera", vidljiv na cekovnoj knjizici Frenka Millera?

Ok, drugi primer. Recimo, sa planete mars ti je pao Dylan Dog i ti, svojim izuzetnim perceptivnim mocima shvatis da je to dobar strip. Ali, kako je kosmos ipak mali, vrteci kasnije epizode naletis na reklamu SF serijal Nathan Never. Volis SF do jaja (zavoleo si SF kad je to bio trend, sad nije ali ti si oldtimer pa kaskas za starim trendom) i odlucis da pratis i taj naslov.

Mislis da se to ne zove, na ziro-racunu izdavaca, trend "novih Bonellijevih serijala"?

Uopste nije bitno da li si sektas Mausa ili Green Lanterna kad ima mali milijun drugih trendova kojima si vidno podlegao i ciji si sektas

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 12/06/2005 : 01:01:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Hahaha, mogao bih da ti objašnjavam zašto to što mi se dopada NN nema ama baš nikakve veze ni sa SF-om kao negdašnjim trendom ni sa bilo cim drugim objektivnim, ali mrzi me, pa ceš jednostavno morati da mi veruješ na rec. Napisacu neki text o tome pre ili kasnije, bice ti jasnije onda.

Što se "trenda" Millera tice, yup, u tvojoj hipotetickoj situaciji, ja kupujem Millera uveren u njegov kvalitet i to da mi se on dopada - dok mi se on dopada. Kada pocne da radi stvari koje mi se ne dopadaju, ja prestajem da ga kupujem, bio on u trendu ili ne. I to je to.

A to se inace desilo i u stvarnom životu, ne samo u ovom primeru.

E sad, možeš ti sva moja licna interesovanja da okarakterišeš kao kaskanje za trendovima, ili robovanje istima. U tom slucaju dolazimo do toga da je prakticno celokupna licnost društveno uslovljena, a ja se sa time ne bih složio.

A ako nešto ne radim, ne sektašim se. Citam svašta, svašta mi se i dopada. Isto kao što i slušam svašta. Za filmove vec podležem trendovima, i nemam nikakav problem sa time.

--
un sogno che muore."
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 12/06/2005 : 01:35:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
Jasno ti je, naravno, da sam primere malo iskarikirao. Prave razloge zasto pratis pojedine naslove naravno da ne znam niti bih da izigravam velikog inkvizitora koji ce te muciti na ovom topiku dok javno ne priznas

Nije stvar da li "robujes" trendu vec u tome sto od trenda, bilo da juri ili da kaska, ne mozes da pobegnes. Sve je deo trenda i u stvari, ti samo promisljeno iskaces iz jednog trenda u drugi trend koji ti odgovara, sto je takodje trend za one koji prate. U vremenu informatike kult je postao trend, kao i mala pomama koja se zove "trend kultnih autora"

Ova rasprava je besmislena. Ti od pocetka tvrdis "ja sam otkrivam nove stvari" a ja "vreme velikih istrazivaca se zavrseno, svaki kutak ove planete je istrazen i sada se zove TREND" i to vrtimo u besvest

Go to Top of Page

Watashi
Senior Member

Croatia
1382 Posts

Member since 11/11/2004

Posted - 12/06/2005 : 09:07:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Watashi's Homepage  Send Watashi a Private Message
Kaje opce sad u modi medju mladima koji citaju stripove? Zadnje kad sam provjerio, bile su sise pa pitam da se nesto nije promjenilo :P

--
"It became apparent that one reason why the Ice Giants were known as the Ice Giants was because they were, well, giants. The other was that they were made of ice."
--Terry Pratchett
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 12/06/2005 : 10:00:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by SANdMAN

Sve je deo trenda i u stvari, ti samo promisljeno iskaces iz jednog trenda u drugi trend koji ti odgovara, sto je takodje trend za one koji prate. U vremenu informatike kult je postao trend, kao i mala pomama koja se zove "trend kultnih autora"

Yup, rasprava je definitivno postala besmislena.

Over and out.

--
un sogno che muore."
Go to Top of Page

CortoMaltese
Average Member

Croatia
792 Posts

Member since 16/03/2003

Posted - 12/06/2005 : 11:05:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit CortoMaltese's Homepage  Send CortoMaltese a Private Message
Ti se mozes povoditi za nekim trendovima sto se tice kupovine nekih naslova, ali sam dozivljaj toga stripa opet ostaje samo tvoj. Znaci svidjet ce ti se ili ne. Bez obzira kako popularan on bio.

Heroji...Ne trebaju vam puške ni pištolji.
Samo cisto srce, i niceg se ne boj!
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 12/06/2005 : 11:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
True. Ali da li su razlozi zbog kojih ti se neki strip svedeo bas licno tvoji (tj, da li si kupujuci ga odneo nesto zbog cega je taj strip opste popularan negde sa sobom u pomrcinu, ne deleci ih ni sa kim) ili su i oni ipak neotudjivi deo trenda i same popularnosti tog stripa, a taj te strip nakako pronasao kao unapred smisljeno ciljanu grupu?

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000