forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 opet o stripu u novinama
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

manhunter
Moderator

Switzerland
26008 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 12/06/2005 : 22:11:54  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message

INTERVJU ALEKSE GAJICA CASOPISU "BLIC"

Aleksa Gajic, mlada zvezda savremenog stripa u Srbiji, izložbom u Muzeju primenjene umetnosti „Virtuelna realnost - realna virtuelnost“ predstavlja publici svoj dosadašnji obiman rad na polju ilustracija, stripa i video-radova. Kao kuriozitetna izložba ove vrste u Beogradu, postavka njegovih radova je i moguci vesnik nove strip scene u domacoj sredini.

Gajic se afirmiše nakon završene Akademije, sa svojim stripom - diplomskim radom „Tehnotajz“ (klasa prof. Rastka Cirica). Angažmanom kod francuskog izdavaca „Solej“, Gajic doživljava svoj veliki uspeh sa futuristickim stripom „Bic Božji“, koji je dostigao tiraž od 200.000 primeraka. Umetnik se opredeljuje za najsvežije strip - trendove u svetu, kombinaciju žanrova, kao što je alternacija istorijskog spektakla i naucne fantastike. Podjednako uspešno autor se bavi i video-spotovima, ilustracijom, animacijom i grafickim dizajnom. Uskoro ce, u spontanom druženju, demonstrirati svoje umece publici festivala „Exit“, ciji ce gost biti i italijanski autor Alesandro Barbuci.

U saradnji sa izdavackom kucom „Solej“ iz Tulona, Gajic ce uskoro poceti da radi autorski serijal „Tehnotajz“. U to da li ce biti uspešno, ne treba sumnjati jer ovaj mladi covek zna da je uspešan strip - komunikativan strip. Tako, cak i kada Napoleonu u ruke stavi oružje koje se koristilo petsto godina pre njega, to prode.

- Što se tice saradnje sa francuskim izdavacem, osim mene u izdavackoj kuci postoji sigurno stotinak crtaca, tako da sam ja samo jedan tockic u mašini koji je obavezan da svakog oktobra preda novi album na štampu.

Koliko se kod nas konzumira strip?

- U pitanju je broj od oko 500 primeraka. Pojedini uspešniji stripovi dožive i hiljadu primeraka, a što se tice stripova koji se prodaju na kioscima, oni postignu tiraž od dve do tri hiljade. Primera radi, jedan srednjeuspešan album se, u Francuskoj, proda u 30.000 do 40.000 primeraka.

A, što se tice starih strip izdanja, koliko su ona danas u opticaju?

- Strip je zgodna stvar za kolekcionare. Što se tice starih izdanja, ona su još uvek najunosnija za štampu. Valjda su ljudi navikli na neke stare junake, pa se tome najcešce i okrecu. Najprodavaniji su - Blek, Kapetan Miki, Dilan Dog... i sve ono što je izlazilo pre tih kobnih 90-ih godina.

Koliko je važna škola za strip crtaca?

- U Beogradu nema prave, državne škole stripa, najsrodnija je Akademija primenjenih umetnosti koju sam i ja pohadao, medutim tu je strip zastupljen bukvalno u jednom jedinom radu tokom pet godina studiranja. Kada vec pricamo o edukaciji, spomenuo bih školu stripa Vlade Vesovica, koji je tu najdalje otišao, ali, u svakom slucaju, mislim da su za napredak najvažnije samodisciplina, iskrenost prema samom sebi i želja da se bude bolji nego što si juce bio, a što se tice udžbenika, svi stripovi su udžbenici... U strip autoru treba da se steknu i dobar režiser, i dobar scenarista, i kostimograf i arhitekta. Težim tome da budem kompletan autor svojih stripova. Tada imate najviše slobode, iako je sloboda istovremeno, i veliko ropstvo.

Koja bi uloga bila stripa u ovom trenutku?

- Kritika društva kao takva mislim da je prilicno beskorisna u bilo kojem vidu kulture... Rat izmedu medija i kulture dobijen je u korist prvih. Moj utisak je da ce se umetnost sve više okretati estetskim vrednostima i pricati neke univerzalne price. Mislim da su i po finansijskim merilima, a trenutno je u kulturi to najvažnija stvar, isplativiji neki estetski projekti nego angažovani.

Šta bi društvo moglo da ucini na revitalizaciji stripa?

- Zašto da ne - jedna ozbiljna škola, zašto ne - jedan pravi, ozbiljan magazin? Ima nekih pomeranja, ali koliko para toliko muzike važi i u ovom primeru. Stoga, kada bi se sa nekim vecim sredstvima ušlo u projekat oživljavanja stripa, više bi se i vratilo. E, sad, ko ce prvi da povuce, da li država usamljene primere, ili obrnuto, videcemo.

I wouldn't go so far as to calling a dog filthy, but they're definitely dirty. But a dog's got personality. And personality goes a long way.

Edited by - manhunter on 12/06/2005 22:17:52

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 12/06/2005 : 22:39:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message
Da, u zadnje vrijeme se dosta piše o stripu. Eto, jucer je bio clanak na dvije strane u "24 SATA", Hrvatskim dnevnim novinama. Piše o filmova snimanim po stripu (americkom), a i spomenut je film o Zagoru sniman u Turskoj. Da ne duljim, piše ono što vec uglavnom svi znamo!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26008 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 12/06/2005 : 22:43:04  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Svejedno sto mi to sve znamo,mislim da je veoma pozitivna stvar da se o stripu sve vise pise.
Toliko.

I wouldn't go so far as to calling a dog filthy, but they're definitely dirty. But a dog's got personality. And personality goes a long way.
Go to Top of Page

wiz
Advanced Member

Slovenia
5487 Posts

Member since 20/10/2003

Posted - 12/06/2005 : 22:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send wiz a Private Message
- Strip je zgodna stvar za kolekcionare. Što se tice starih izdanja, ona su još uvek najunosnija za štampu. Valjda su ljudi navikli na neke stare junake, pa se tome najcešce i okrecu. Najprodavaniji su - Blek, Kapetan Miki, Dilan Dog... i sve ono što je izlazilo pre tih kobnih 90-ih godina.

cak je i Mikija pomenuo a Zagora nije aaaahahahahahhahahhahah LOL

TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts

Member since 27/04/2005

Posted - 13/06/2005 : 05:02:16  Show Profile Show Extended Profile  Send TORQUE a Private Message
quote:
Originally posted by wiz

cak je i Mikija spomenuo a Zagora nije aaaahahahahahhahahhahah LOL

Dead girls cant say NO!!! :)
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/06/2005 : 08:33:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by dcopic

Da, u zadnje vrijeme se dosta piše o stripu.

I prica. U subotu je gost u nekoj lounge emisiji na Radiju B92 bio Dejan Anastasijevic, politicki i bezbedonosni analiticar, i pola vremena je pricao o Princu Valiantu i stripovima kao nerazdvojnom delu svog života...

Doduše, rekao je da su Valianta ovde izdavale Decje novine, te je neko morao da pusti sms i ispravi ga...

--
"Non c'e niente di piu triste di
un sogno che muore."
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000