Author |
Topic |
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 10/08/2005 : 12:39:13
|
quote: Originally posted by tantus
Zlatko, Može koji komentar na prekid izdavanja Largo Wincha posle trece epizode (verovatno je to vec diskutovano na forumu, samo ja to nisam ispratio). Da li je odziv bio baš toliko slab? I da li ima šanse da u doglednoj buducnosti nastavite sa izdavanjem istog u Stripoteci?
Prevelika cena kopirajta. Dogovorena jedna cena, kad je stampano stigla faktura sa pet puta vecom i zbogom Sodi i Largu...:( Mada su se neke stvari promenile, tako da je Largo Winch moguc, ali prvo da se iskobeljamo iz nekih drugih stvari i da se vidi kako. Bila je opcija jos pre dve godine da se udje u evropski tiraz dvostrukih kolor (meki uvez) albuma, ali Dupuis nije uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju kako im odgovara pa su odustali od kompletnog projekta...:(
_________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 10/08/2005 : 13:11:37
|
quote: Originally posted by Djole
Eh, vidim ja da me Largo ceka u Nifflesovim izdanjima...
"Patience, my boy..."
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Member since 10/09/2003 |
Posted - 10/08/2005 : 13:52:02
|
Eh, vidim ja da me Largo ceka u Nifflesovim izdanjima...
Sorry za neupucenost, šta ti je to? |
|
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Posted - 10/08/2005 : 13:53:31
|
quote: [i]
Prevelika cena kopirajta. Dogovorena jedna cena, kad je stampano stigla faktura sa pet puta vecom i zbogom Sodi i Largu...:( Mada su se neke stvari promenile, tako da je Largo Winch moguc, ali prvo da se iskobeljamo iz nekih drugih stvari i da se vidi kako. Bila je opcija jos pre dve godine da se udje u evropski tiraz dvostrukih kolor (meki uvez) albuma, ali Dupuis nije uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju kako im odgovara pa su odustali od kompletnog projekta...:( [/quote] Zahvaljujem se na brzom odgovoru. Dobro ste onda i izvukli 3 komada ;-))) Držim fige da ga vidimo u buducnosti u Stripoteci... |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 10/08/2005 : 14:07:03
|
quote: Originally posted by tantus
Sorry za neupucenost, šta ti je to?
b&w izdanja manjeg formata koja reprintuju po tri (ili više) epizoda u jednom tomu, za solidno male pare.
Za sada su, ako se ne varam, uzeli da izdaju Spiroua, Malog Spiroua, XIII i Larga. Možda još ponešto otkako sam poslednji put proverio.
Idealno ako ti do necega nije stalo toliko da ga imaš u albumima, a ipak bi da ga imaš.
-- "Will this fearful Thumping never stop?" |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29357 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 10/08/2005 : 14:19:08
|
Uh, kad smanjis Larga, pitanje koliko je to citljivo, sa onako detaljnim crtezom...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 10/08/2005 : 15:05:11
|
Nisam uzeo nijedno (barem ne Larga), samo sam ih video u knjižarama, tako da nisam siguran.
-- "Will this fearful Thumping never stop?" |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29357 Posts
Posted - 10/08/2005 : 15:07:43
|
Da, pretpostavio sam. Mislim da ce to biti relativno teze citljivo, kad se taj crtez smanji i zgusne, pogotovo Largo. A i XII.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29357 Posts
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Posted - 10/08/2005 : 15:42:41
|
Nisam uzeo nijedno (barem ne Larga), samo sam ih video u knjižarama, tako da nisam siguran.
-- "Will this fearful Thumping never stop?"
Kojim knjižarama? |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
dexa pantelejski
Junior Member
Serbia
416 Posts
Member since 10/02/2005 |
Posted - 10/08/2005 : 17:30:53
|
Stvarno, Zlatko, ako ste vec u tolkom bedaku oko placanja kopirjta i nekvalitetnih autora sa zastarelim stripovima zasto ti nove avanture B&A ne pocnes u nastavcima da objavljujes u Stripoteci i tako spasish obraz i cast ove strip revije? Nakon toga bio mogao u posebnom izdanju da furash Vilintujkovu Druzinu. |
|
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Posted - 14/08/2005 : 14:08:52
|
Kupio sam pre neki dan Repubblicino izdanje "Saga o Stenfortima", scenario Van Hamme, crtež Valles. Van Hamme je 90-ih na osnovu scenario za TV seriju u saradnji sa Valles-om uradio 7 albuma, koji prate belgijsku porodicu Stenfort kroz nekoliko generacija u periodu od 1850. do 2000. Repubblica je izdala svih 7 albuma u jednoj knjizi u boji i serijal mi se dopao.
Možda bi bio zanimljiv za Stripoteku? |
|
|
vikic
Advanced Member
Croatia
4737 Posts
Member since 06/03/2003 |
Posted - 14/08/2005 : 14:09:43
|
quote: Originally posted by GGG
Možda je nekakav eksperiment, šta sve strip tržište može da podnese
my brain is hanging upside down |
|
|
dexa pantelejski
Junior Member
Serbia
416 Posts
Posted - 15/08/2005 : 15:07:53
|
Za Stripoteku moz bude zanimljivo samo nesto 100x prestampano, ofucano i zastarelo. Znas sto? Zato sto su prava za takve stvari JEFTINA. Nece se oni izgube... Imaju mnomopol, lapaju kintu, a ovamo glume neke velike stripoljupce.
Sto neko ne pita ZASTO NEMA DOMACIH STRIPOVA U STIPOTECI?
Kad kazem "domaci" mislim tu na autore iz cele bivse SFRJ. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 15/08/2005 : 15:41:41
|
Monopol?
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
|
|
dexa pantelejski
Junior Member
Serbia
416 Posts
Posted - 15/08/2005 : 16:08:43
|
Pa moze da se kaze. Pazi kad imas ovakvo jadno strip trziste i Stripoteku koja je JEDINI casopis takvog tipa koji redovno izlazi zasto ne bi mogli da govorimo o nekoj vrsti monopola? Pazi, to ti je situacija kao kod gradskog prevoza u Nishu. Ne postoji nijedan prevoznik osim Nish Expresa gde je karta za jednu voznju 30 dinara. Sad, ljudima je to skupo, autobusi su stari i dotrajali, ne postuje se red voznje... Ali ljudi, hteli ne hteli, moraju da se voze kod tog i takvog prevoznika jer alternativa tome jeste - ici peske. Sad, pazi, Stripoteka objavljuje stare i prezvakane stripove od kojih su neki i prilicno loshi, koncepcija izdanja i dizajn su iz vremena Kolumba, medjutim masa kolekcionara i ljubitelja stripa kupuje stripoteku iz navike i zbog toga sto na trzistu postoji samo ta revija. Dakle to ti je ta ista fora, ili se vozi u Nish Expresu ili idi peske, ili kupuj stripoteku ili ostani uskracen i za to malo stripova na kashicicu. Ja licno ne kupujem Stripoteku jer je to bacanje para i vremena, medjutim masa ljudi to chini iz navike, nostalgije, mazohizma, cega vec... Skoro mi jedan kolekcionar koji ima sve brojeve stripoteke kaze: ja kupim novi broj stripoteke i bacim ga na gomilu, uopste ga ne citam. Stripoteka pokriva jedan veliki prostor u domacem strip izdavastvu koji je potpuno prazan i u kome su oni potpuno sami (dakle drze neki privid monopola... kakav je da je). Kad bi se kojim slucajem pojavila revija slicnog profila u kojoj bi bili bolji stripovi i tekstualni prilozi, a koja bi izlazila redovno i jedanput mesecno, stripoteka bi se ugasila u roku od 10ak meseci. Licno sam sklon da mislim da je bolje da nemamo nikakvu reviju nego ovakvu jadnu i bednu stripoteku. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 15/08/2005 : 17:56:03
|
Dok se Stripoteci ima štošta prigovoriti (urednicka politika, kada bi postojala, recimo), i dok od svih novijih serijala koji su u njoj startovali jedino Kran ostaje u nekom secanju, plus Largo koji je stopiran, ne bih se složio da je bolje ništa nego išta.
OK, stari kontakti (više unutra, u smislu distribucije) cine donekle Stripoteku monopolistom, ali tako gledan, i Coban je monopolista sa svojim Alan Fordom, pralticno jedinim stripom koji, Markeptrint na stranu, u Srbiji ide na kioske u nekom znacajnijem tiražu (dakle, 3000 Systemovih KP se opet ne racunaju).
A opet, sve je stvar sposobnosti. Nabaviti prava za stripove je, ako imaša novaca, naravno, mnogo lakše nego ljudi misle. Naterati distributera da te ozbiljno shvati i ne odere te je znacajno teže - ali nije nemoguce. Stvoriti brend je isto teško - ali postoje pravilo kako se to radi.
Sve skupa, strip revije slabo idu. I u Hrvatskoj postoji samo Q. Pa ni u Francuskoj ne cvetaju ruže. O ostalima da i ne govorimo. Pa ipak Stripoteka izlazi na kraj sa time.
Ono što hocu da kažem je da, ako se Stripotekin položaj može posmatrati kao monopolski, ona se izborila za njega.
A svako može da proba da pokrene svoju reviju koja bi išla na kioske. Naravno da ce biti niskih udaraca i podmetanja klipova u tockove, ali toga ima u svakom biznisu, pa ni izdavaštvo nije izuzetak.
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
|
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 15/08/2005 : 18:16:00
|
Naravno da je bolje išta nego ništa! Meni je ponovna pojava STRIPOTEKE, otkrice Strip Vesti mnogo znacilo pri mom povratku u strip :) Nije Stripoteka toliko loša, teško je ugoditi svima. STRIPOTEKA jeste stvorila ime, brand, zahvaljujuci nekim starijim serijalima i ona ima dosta citalaca koji još uvijek ocekuju takve stripove na stranicama Stripoteke, pa je malo zeznuto ici i sa novim i starim serijalima, obzirom da je ritam mjesecni, pa se dugo ceka na nastavke. Ja ne volim dosta serijala koji se objavljuju u Stripoteci, ali zato ih i dosta volim... Imao sam cast da upoznam clanove redakcije Stripoteke, i ne može me niko ubijediti da to nisu pravi stripofili, super ljudi, i da nemaju urednicku politiku. A služe i Rubinov vinjak uz kafu Ko ne vjeruje nek ih posjeti, tamo su vrata širom otvorena... A da fali domaci strip u Stripoteci fali :) Odavno to treba da krene, tad mi je i Sibin to nagovještavao, ali Pantelejski cinjenica je da FORUM ne može platiti za table Gajicu, Janjetovu i sl. koliko im placaju u Francuskoj. Pitanje je da li bi oni htjeli objavljivati stripove za honorar koji može ponuditi STRIPOTEKA. Ja bih, ali ja sam sitna boranija
http://ekstragedza.tk http://larmadzije.tk |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 15/08/2005 : 18:41:30
|
Zašto kupujem Stripoteku? Zato što svaki mjesec dobijem strip-album za 14 kuna. Dobro dode dok se ne kupi HC kolor album. Kad malo pogledate što je sve izišlo u Stripoteci u ovih 1000 i kusur brojeva mora se skinuti kapa.
|
|
|
dexa pantelejski
Junior Member
Serbia
416 Posts
Posted - 15/08/2005 : 18:42:23
|
Kao prvo: stripoteka je postala brend u neko drugo i malo srecnije vreme i zahvaljujuci nekim drugim ljudima/okolnostima/stripovima, ono sto se cini danas s tim brendom je podgrevanje mrtvaca koje se chini na jedan ne bash vest nachin. Ljudi iz stripoteke shlepaju se na staro ime i na cinjenicu da je strip u nas polumrtav pa u takvoj sredini, logicno, moze da funcionise i takva jadna revija kakva je njihova.
Sto se domaceg stripa tiche, ne treba oni da objavljuju Gajica i Janjteova i Paheka vec mlade autore, koje normalno ne mora da platis puno, koji ce na kraju krajeva, svoje radove dati BESPLATNO samo da bi im se publikovali. Stripoteka, tj. grupica dinosaurusa oko nje to ne radi pre svega iz licnih (citaj: materijalnih) interesa.
Clanovi redakcije stripoteke da facto vole strip, ali malo vishe vole novce. Pa samim tim se stripom za razliku od tebe, mene, djoleta i mase drugih ljudi stripom ne bave iz prvenstveno ljubavi vec pre svega radi kinte. Zar stvarno mislis da bi se bilo ko od njih smarao da sve to radi za dz? |
|
|
Topic |
|