Author |
Topic |
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Member since 18/08/2004 |
Posted - 07/09/2005 : 10:34:54
|
jel neko mozda zna koliko iznose troskovi tiskanja recimo 500 ili 1000 komada stripova/knjige sa mekanim i tvrdim koricama? ovo pitanje se prvenstveno odnosi na osobe koje su imale kontakta sa izdavanjem stripova ili su same izdavale stripove!
i da li se kod bonelija kupuju prava ovisno o tirazi ili je to fiksna cifra? jel se moze negdje doci do podataka za bonelijeve stripove koliko kostaju prava? i koliko ona vrijede (vremenski)?
i u kojem obliku to ide u tiskaru? obicni .doc file ili kako?
hvala!
_________________________ Fire walks with ME!! _________________________
|
|
dule_car
Advanced Member
Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 12:21:10
|
ili ako je problem o tim stvarima pisati ovdje na forumu, moze i na mail :) i nazalost nece biti novoga izdavaca, trazim ove informacije iz potpuno drugih razloga...
_________________________ Fire walks with ME!! _________________________ |
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 07/09/2005 : 12:29:34
|
quote: Originally posted by wanderer i u kojem obliku to ide u tiskaru? obicni .doc file ili kako?
HAHAHAHAHA!
(Oprosti.) Ali sudeci po svim ovim pitanjima, cini se da je najbolje da platis Marku da ti objavi ono sto hoces. A ukoliko te sve skupa zanima *samo* zbog pravdanja cijene, potrazi stare topike o Kenu, mislim da je Marko u nekoliko navrata objasnjavao financijsku konstrukciju i muke oko izdavastva. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 07/09/2005 : 13:34:42
|
Uh, ima toga dosta za objasnjavati, a ne da mi se. Uglavnom naravno da cijena po primjerku ovisi o tirazu, izboru papira, uvezu itd itd... prava dogovaras sa vlasnikom, ona su u principu 8-12% od tiraz puta cijena_primjerka
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 13:36:22
|
quote: Originally posted by Melina (Oprosti.) Ali sudeci po svim ovim pitanjima, cini se da je najbolje da platis Marku da ti objavi ono sto hoces. A ukoliko te sve skupa zanima *samo* zbog pravdanja cijene, potrazi stare topike o Kenu, mislim da je Marko u nekoliko navrata objasnjavao financijsku konstrukciju i muke oko izdavastva.
nemam bas vremena proucavati sve stare topice koji bi mogli biti vezani uz tu temu, pa ako ti nije problem (a vidim da si ocito i ti upucena u problematiku), da mi ti to u kratkim crtama objasnis. moze i na mail ako ti nije problem :))
nisam skuzio o kakvom pravdanju cijene pricas, mislis li na kena ili na stripove opcenito?? uglavno,niti jedno od toga me ne zanima, sta se mene tice moze prodajna cijena biti i 5 puta veca, to su segmenti koji u ovome slucaju mene ne zanimaju. zato sam i rekao da moze na mail jer meni nije namjera o tome povesti diskusiju i raspravljati, mene samo zanimaju brojke o kojima se radi, odnosno njihov red velicine iz nekih drugih razloga.
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 13:57:47
|
quote: Originally posted by Markos
Uh, ima toga dosta za objasnjavati, a ne da mi se. Uglavnom naravno da cijena po primjerku ovisi o tirazu, izboru papira, uvezu itd itd... prava dogovaras sa vlasnikom, ona su u principu 8-12% od tiraz puta cijena_primjerka
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
markose, mene zanima u kojem formatu i kako to treba ici u tiskaru i kolika je otprilike cijena tiskanja recimo nekih 500/1000 komada (ne mora biti tocna cifra, nego samo onako okvirno)
a o tehnikalijama oko izbora papira i autorskih prava i ostalih sitnica cemo drugi puta :))
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Posted - 07/09/2005 : 14:13:17
|
U tiskaru saljes pripremu u PDF-u ili nekom drugom formatu (postoji nekoliko programa u kojima se radi prijelom - QuarkPress, PageMaker, FreeHand ...). Tiskare ti uglavnom rade filmove iz pripreme i onda tiskaju sa filmova, dok neke bolje opremljene, kao AKD u kojoj mi tiskamo, mogu preskociti izradu filmova i raditi direktno iz PDF-a. Cijena tiskanja, bez tih tehnikalija, nema smisla, jer ovisi o tehnikalijama.
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 14:19:41
|
U tiskaru saljes pripremu u PDF-u ili nekom drugom formatu (postoji nekoliko programa u kojima se radi prijelom - QuarkPress, PageMaker, FreeHand ...). Tiskare ti uglavnom rade filmove iz pripreme i onda tiskaju sa filmova, dok neke bolje opremljene, kao AKD u kojoj mi tiskamo, mogu preskociti izradu filmova i raditi direktno iz PDF-a. Cijena tiskanja, bez tih tehnikalija, nema smisla, jer ovisi o tehnikalijama.
zapravo, onda ja kompletnu pripremu mogu i sam napraviti, u tiskaru odnesem pdf njima i onda oni dalje odradjuju. a sta se tice detalja recimo, kada bi se tiskalo na papiru neke srednje kakvoce, nesto optimalno, i recimo tvrde korice u 500 primjeraka (eventualno meke korice), samo na korici(izvana) bi bila boja, unutra tekst + koja slika C/b... cca 300 stranica jel bi se dalo proci ispod 10 000 kn?
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Posted - 07/09/2005 : 14:52:05
|
Najlakse ti je ovako: odnesi tiskari original i reci im koju nakladu zelis tiskati. Tako ces najlakse doci do tocnog izracuna, s obzirom da u cijeni ima puno stavki. A sto se tice pripreme... vjeruj mi, najskuplje ce te doci radis li je sam, s obzirom da se radi o postupku za koji treba poznavanje kojecega. Uvijek me cudi kako se za tisak ide u *tiskaru* a pripremu radis sam. Kako to da ne pada ljudima na pamet da rade kalupe od krumpira i kod kuce tiskaju? |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Posted - 07/09/2005 : 14:54:00
|
teoretski je mozes sam odraditi, ali sudeci po tome koliko malo poznajes cijeli proces, ne bi ti preporucio da to radis sam. Sto se tice cijene, mislim da bi te to moglo kostati vise od 10.000kn, zavisi. tu negdje.
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:26:35
|
quote: Originally posted by Melina
Najlakse ti je ovako: odnesi tiskari original i reci im koju nakladu zelis tiskati. Tako ces najlakse doci do tocnog izracuna, s obzirom da u cijeni ima puno stavki. A sto se tice pripreme... vjeruj mi, najskuplje ce te doci radis li je sam, s obzirom da se radi o postupku za koji treba poznavanje kojecega.
ali ja imam original samo u digitalnom obliku, jos zasad nema papirnate verzije--> vezano uz ovo tiskanje, da to postane papirnata verzija :) zasad je to jos uvijek u .doc-u! zasto mislis da ce me najskuplje doci ako radim sam?? ako sam mogao i ostatak napraviti sam zasto ne bi mogao i prijelom????? nabavit cu programe u kojima se to moze napraviti i stvarno ne vidim zasto bi nesto takvo bilo nemoguca misija??
quote:
Uvijek me cudi kako se za tisak ide u *tiskaru* a pripremu radis sam. Kako to da ne pada ljudima na pamet da rade kalupe od krumpira i kod kuce tiskaju?
a mene uvijek cudi kako ljudi vole podcijenjivati druge ljude! nego, kad si vec u tim vodama, jel mi mozes dati jedan primjer prijeloma? cisto da imam odakle poceti
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:33:49
|
teoretski je mozes sam odraditi, ali sudeci po tome koliko malo poznajes cijeli proces, ne bi ti preporucio da to radis sam. Sto se tice cijene, mislim da bi te to moglo kostati vise od 10.000kn, zavisi. tu negdje. Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
dali bi se dobilo sta na ustedi ako bi se recimo maknule tvrde korice i smanjio format sa a4 na manje? dal bi to bila okvirna cijena samo za tu tiskaru ili opcenito? i da li bi tiskanje 1000 komada kostalo duplo? dakle cca 20 000 kn?
thnx
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:41:33
|
Cuj, ne mozemo ovako razgovarati, pogotovo na nacin na koji razgovaras sa Melinom. Imas lijepo tiskara koliko hoces, odi do njih i reci sta zelis pa ces cuti odgovore.
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:42:33
|
Cuj, ne mozemo ovako razgovarati, pogotovo na nacin na koji razgovaras sa Melinom. Imas lijepo tiskara koliko hoces, odi do njih i reci sta zelis pa ces cuti odgovore.
ok...
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:42:34
|
> a mene uvijek cudi kako ljudi vole podcijenjivati druge ljude!
Radi se o tome da TI svojim stavom "lako cemo" podcjenjujes cijelu graficku struku. Ali, samo daj, kreni, radi. I pripremi novcanik za placanje pogresaka.
> jel mi mozes dati jedan primjer prijeloma?
Mogu. Prijelom casopisa. Dobro?
A ako mislis na fajl, mozes si skinuti IKEA-in katalog, s jednog od IKEA sajtova. To je PDF fajl koji im je sluzio za tisak kataloga, pa se na njemu vide sve tiskarske oznake. |
Edited by - Melina on 07/09/2005 15:43:10 |
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:45:32
|
> a mene uvijek cudi kako ljudi vole podcijenjivati druge ljude! Radi se o tome da TI svojim stavom "lako cemo" podcjenjujes cijelu graficku struku. Ali, samo daj, kreni, radi. I pripremi novcanik za placanje pogresaka.
ja nikad nisam ni mislio da ce biti lako. ono sta sam htio reci je da sam spreman uloziti i trud i vrijeme da se to odradi. u ovoj situaciji financije uopce nisu bitne, jer se ne radi o mojim parama :) jedino sto bih ja to htio odraditi, naravno ako ja ne uspijem, pripremu ce raditi tiskara :)
quote:
> jel mi mozes dati jedan primjer prijeloma? Mogu. Prijelom casopisa. Dobro? [;] A ako mislis na fajl, mozes si skinuti IKEA-in katalog, s jednog od IKEA sajtova. To je PDF fajl koji im je sluzio za tisak kataloga, pa se na njemu vide sve tiskarske oznake.
hvala, to je ono sto sam mislio, fajl s primjerom kako bi se to trebalo odraditi...
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Posted - 07/09/2005 : 15:55:33
|
> pripremu ce raditi tiskara :)
Krivo. Pripremu ce ti raditi neko poduzece specijalizirano za graficku pripremu i DTP. Tiskare ponekad imaju svoj odjel graficke pripreme, ali to ne mora biti slucaj.
Vjeruj mi, radim vec 15 godina ovaj posao i godinama sam placala pogreske da naucim sve detalje i jako cesto nalazila na entuzijaste koje bi prvi posao ubio. Svatko tko misli raditi pripremu iz hobija mora biti spreman na placanje pogresaka ili na poluproizvod koji ce na kraju procesa dobiti. I na gomilu unistenih zivaca i povlacenja za rukav drugih ljudi koji znaju kako treba raditi. Otprilike kao da ides savladati proces uzgoja covjecje ribice na Marsu. Pa ti vidi zasto bas niti jedno poduzece koja zeli imati kvalitetne materijale ne radi taj posao u vlastitoj kuci. |
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 07/09/2005 : 16:01:09
|
> pripremu ce raditi tiskara :)
Krivo. Pripremu ce ti raditi neko poduzece specijalizirano za graficku pripremu i DTP. Tiskare ponekad imaju svoj odjel graficke pripreme, ali to ne mora biti slucaj.
Vjeruj mi, radim vec 15 godina ovaj posao i godinama sam placala pogreske da naucim sve detalje i jako cesto nalazila na entuzijaste koje bi prvi posao ubio. Svatko tko misli raditi pripremu iz hobija mora biti spreman na placanje pogresaka ili na poluproizvod koji ce na kraju procesa dobiti. I na gomilu unistenih zivaca i povlacenja za rukav drugih ljudi koji znaju kako treba raditi. Otprilike kao da ides savladati proces uzgoja covjecje ribice na Marsu. Pa ti vidi zasto bas niti jedno poduzece koja zeli imati kvalitetne materijale ne radi taj posao u vlastitoj kuci.
znaci sto bi mi bilo najpametnije? hmm.. kako se krecu cijene toga? i koliko je vremena potrebno za to? kao sto markos rece, totalno sam nov u tome,priznajem, neznam nista o tome nisam ni znao da postoje firme specijalizirane za to!
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
|
metabaron
New Member
177 Posts
Member since 25/01/2004 |
Posted - 08/09/2005 : 01:22:23
|
Da, najbolji nacin je da odneses u tiskaru nesto vrlo slicno onome sto zelis tiskati. Oni ti mogu pomoci da izaberes papir, nacin uveza i slicno. Nisam bas detaljno citao sve sto je ovdje napisano ali je nemoguce reci cijenu iz dva razloga: 1) sto ti to ovisi o toliko mnogo faktora (kao npr. tiraz koji izaberes, kvaliteta papira, kolor ili crno/bijeli, fotografije, broj stranica); 2) sto ti tiskare daju quote (ne znam da li je tako kod nas) koja vrijedi mjesec, dva dana; cijena nakon toga moze biti drasticno veca ili manja. Najbolje je otici kod jedne tiskare - odluciti se za nacin, tiraz, papir i slicno te poslati request for quotes sa tim parametrima u nekoliko tiskara. Kao sto kazem nemam pojma da li je isti princip rada kod nas. Sto se tice graficke opreme to ti moze napraviti netko u tiskari ili mozes platiti nekoga da ti to napravi. I da sudeci po tome koliko znas o tome najbolje je da platis nekoga.
Nemam pojma sto pokusavas napraviti ali pazi da moras odrediti maloprodajnu cijenu. Ovdje se ona odreduje po sljedecoj formuli: 5*(svi troskovi)/(tiraz)
|
|
|
metabaron
New Member
177 Posts
Member since 25/01/2004 |
Posted - 08/09/2005 : 01:30:36
|
I da prava su ti 8-12% maloprodajna cijena * tiraz. Plus naravno cijena mastera (mozda 500eura). Eh da, izdavaci ti nekad nece prodati licencu ako je tiraz premali. O tome se doduse ne trebas brinuti u HR. |
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 08/09/2005 : 09:30:31
|
quote: Originally posted by metabaron
I da prava su ti 8-12% maloprodajna cijena * tiraz. Plus naravno cijena mastera (mozda 500eura). Eh da, izdavaci ti nekad nece prodati licencu ako je tiraz premali. O tome se doduse ne trebas brinuti u HR.
za ta prava za bonelija sam pitao, nevezano za moje tiskarske planove, izgleda da cu morati do tiskare jedan dan otici, nema mi druge :))
|
|
wanderer
Advanced Member
United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 08/09/2005 : 09:32:07
|
> hmm.. kako se krecu cijene toga? i koliko je vremena potrebno za to?
Ista stvar kao i s tiskom (i vrijeme i cijena): moras vrlo precizno znati sto zelis (najbolje da doneses publikaciju koja je najbliza zamisli koju zelis tiskati) i onda ti oni formiraju cijenu i kazu koliko je potrebno vremena za izvedbu. Imas gomilu studija koje mozes pitati (najbolje je da prvo pregledas sto su radili e ne bi li ispalo da se i oni time bave iz hobija :) -- npr, vidi:
http://www.hr/wwwhr-bin/search?srch=priprema+za+tisak&where=0&results=10&screen=1&lang=hr&submit=Tra%BEi
Melina, jos jednom hvala sto si se potrudila da mi objasnis neke stvari i za linkove
|
|
Topic |
|