Author |
Topic  |
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 07/10/2005 : 02:09:38
|
Ako biste medjunoznu alatku umocili u mastilo sumnjivog kvaliteta, te tako pripremljenim orudjem proizvoljno mahali po komadu papira - tesko da biste bili tako fenomenalno ucinkoviti kao crtac broja 217 koji se, ako me secanje ne vara jer mi kolekcija nije pri ruci, zove 'Lijepi crveni auto' ili nesto slicno tome. U jednom katalogu AF faza, od strip-klasika do danasnjeg potpunog djubreta, autor te periodizacije (ne znam ko je to pisao, ali ste sigurno naleteli na netu na to) nalazi da je upravo ova epizoda momenat debakla iz kojeg se Af nikada nije povampirio. No, da li je zaista to momenat kapitulacije?
Rekao bih da se moze uzeti i tako, mada ne sasvim. Tik pre toga imali smo mini-serijal o zaveri, misljenja su podeljena oko iste, a tu je i Magnusov rad na broju dvesta koji se, prema opstem misljenju, uzima za njegov fijasko i tuzni konacni oprostaj od serijala. Sa tim misljenjem ja se ne slazem bas narocito, rekao bih da se radi o drugacijem pristupu sencenju i detaljima ( uprosceniji su ili ih, na trenutke, uopste i nema) - no ipak, upravo tim minimalizovanim stilom, ili bar slicnim, izvedena je citava "Druzina od vjesala" -a ona mi se bas dopada. Makar se i tako uprostio, Magnus sa neponovljivom lakocom i jasnocom docarava karakter i razpolozenje svakog junaka, sto kolegi Pifareriju, po meni, NIKAD nije uspelo: njegovi junaci uvek izgledaju pospano, sa ocima na-pola-koplja i karakteristicnim polozajem saka koji se granici sa ozbiljnim slucajem masovne paraplegije prosirene na sve likove. Meni je zato bilo fenomenalno, na nivou melema za oci, gledati Magnusa ponovo jer on propuste te vrste nikada nije imao, pa makar u pogledu globalnog izgleda crteza i osetno manjkao za ranijim radovima. No, sta imamo posle broja dvesta: ekipu novih crtaca, medju kojima izvesnog Nizzolija (ispravite me ako pogresim neko ime, ne secam se tacno) koji se izbahatio da bukvalno precrtava Magnusove slicice. Kao klincu bilo mi je zanimljivo da trazim sta je gde maznuo, maltene je to bila zanimljiva igra dokazivanja poznavanja AFa:) Pored njega, da preskocim one crtace koje i rodjena majka preskace kad nabraja decu koja su joj uspela u zivotu, pojavljuje se Dario Peruca (iako stoji podatak da je njegov debi broj 146, taj broj nikako ne lici na njega i gotovo sam siguran da je to greska, a i da nije, stoji da nije crtao opet sve do broja 202) - koji je ocajan na pocetku. No vrlo brzo, on pocinje da se snalazi sa ovim junacima. Upravo zbog njega ja ne vidim potpuni krah sa 217icom. A i Bunker nije bio za bacanje. Tada imamo i opet Superhika koji mi je poprilicno dobar, ili recimo Nezno ubijanje, ili ona Usamljena srca (slicno nesto)... U tom periodu, Dario fino senci i nema prazne slicice. POtom, tu je Mangia-serijal koji mi je potpuno oke - ako napregnemo zeludac da svarimo Cezarov come-back. NO i on se ipak uklapa u radnju koja naprosto tece od broja do broja, imamo junake u za njih netipicnoj atmosferi i ja bih rekao da je taj deo celokupnog AF serijala ipak blistavi momenat jer nudi novinu. Elem, tu Dario uproscava stil i cini se da ce mu smernica biti upravo Magnus iz broja 200... nije sjajno, cak ima i jednu odvratnu fazu gde je nosurda Broja Jedan visestruko nadmasila Bobov. A opet, ono sto sam zamerao Pifareriju ovde se nije desavalo: bar su, ako nista, likovi imali facijalnu ekspresiju u skladu sa situacijom.
POcetak prave propasti po meni nastaje tek tu, posle Mangie. Potraga za Velikim Cezarom neosnovano se razvukla na neverovatnih 60 brojeva (izdaja se desava u istoimenoj epizodi, broj 240) gde se zapravo desava -nista. Nista se ne otkriva, citaoci se namerno iritiraju stalnim digresijama i glupavim u najvecem broju slucajeva neinspirativnim pricicama - da bi gotovo citav rasplet stao u broj 300 i, naravno, nije zadovoljio nikoga.
...sta imamo nakon toga? Pravo pravcato odsustvo svake inspiracije, koji se jos i nekako moze podneti do broja 350. Tu pocinju price koje cak vise i ne trpe citavu TNT postavku jer toliku pucaju od gluposti i bljuvotine da pametno i sarmantno osmisljeni lik poput Sir Olivera zaista i ne moze da egzistira u njima. Da ne pominjemo nekakvo novo uplitanje Superhika koji najmanje zasluzuje srozavanje i duboko sam zahvalan Bunkeru sto se bar njegovog potpunog upropascavanja batalio. Momci, takoreci, vise i ne resavaju zadatke - nego Alan i Bob gluvare okolo i to je sve. Dario se vraca sencenju i detaljisanju ali pomoci vise nema. Broj 400, ma kako ga on dobro nacrtao, u pogledu scenarija pravi je atak ne samo na toliku vernost fanova, nego i na svaciji IQ. Prica je nebulozna, likovi se blago receno ne ponasaju normalno ni ocekivano za njih, a u ideji nema ama bas ni trunke originalnosti koja bi nagradila nase bezrazlozno visegodisnje strpljenje nad ovim stripom: okosnica je samo mesavina prethodna dva jubilarca - imamo okupljanje u dvorcu kao u broju 300 i momenat sistematskog ubijanja svih clanova grupe TNT kao u broju 350. Rezija citavog dogadjaja pripisuje se Sir Oliveru - ali avaj, Bunkere, ne oprase te ni Sava ni Dunav, znamo da si jedino ti toliko zadebilio, nikako nas Sir:)
Sta reci na kraju? POstoje spekulacije oko toga da li Bunker pise ili ne. Ja mislim da pise. Sigurno ste culi da se tu po planeti vrzmaju i ljudi za koje kazemo da su naprosto sujetni, cak do te mere da ne dozvoljavaju ni da se useres u istu wc-solju gde i oni, jer oni to rade bolje. Bunker se, kako sam cini mi se na nekom topicu vec napisao, pretvorio u jednog od senilnih staraca koje sve vreme karikira i ne zeli ni pomenutom medjunoznom alatkom da mrdne u cilju nekakvog makar pokusaja spasavanja jednog tako genijalnog serijala kakav je AF. No sad je, cini se, potpuno prekasno.
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
|
|
alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 07/10/2005 : 07:43:10
|
Odlicna analiza kraha. Dijelim misljenje da je Bunker krivac za toliki pad. U zadnjih stotinjak epizoda ima toliko glupih da je nemoguce da se radi o slucajnim gafovima. Tako je to kad ljudi ne znaju kada treba stati.
 |
 |
|
Tomas Otto
Average Member

Slovenia
699 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 07/10/2005 : 09:22:04
|
Što se mene tice, serijal je propao s epizodom "Umro je Broj jedan", iako sam (kakve li ironije) kao dijete baš tad poce s citanjem Alan Forda. Posle tog broja ne mogu da se sjetim više od 5-6 dobrih epizoda, pa zato te brojeve nemam ni više u svojoj kolekciji. A ovo što se izdaje trenutno je toliko loše, da me je strah uopce i procitati tih par komada koji mi se valjaju po stanu.
---------------------- I always keep a supply of liquor handy in case I see a snake - which I also keep handy. -- W.C. Fields
|
Edited by - Tomas Otto on 07/10/2005 09:33:05 |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 07/10/2005 : 09:34:17
|
Fakat dobar post. Nemoj visse, nije to u duhu foruma...:)
Zezam se. Interesantno je (meni) da je "Lijepi crveni auto" bila toccno epizoda na kojoj sam pukao i prestao kupovati AF-a. A 200 je odliccno nacrtan jer je Magnus jednostavno uvijek odliccan, a ljudi na njega osuli drvlje i kamenje jer nije kopirao staroga sebe vech se usudio razvijati. Sjecham se ccitanja te 200-ice, kako mi je ccak i scenarij izgledao bolji jer je bio toliko bolje nacrtan.
Ah, nevrmajnd...:)
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 07/10/2005 : 09:41:39
|
e, odlicnan post... tek da znam šta od AF kolekcije treba baciti a koje (manjkajuce brojeve) nabaviti:))...
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 07/10/2005 : 11:12:40
|
Sve cestitke.Djelim isto misljenje.Fantastican osvrt.
Problem sa dobrim stvarima je u tome što najcešce primetimo da su dobre tek onda kad ih više nema. Slicna stvar se desila sa stripom Alan Ford ili Grupa TNT, tandema Magnus i Bunker, za koji smo brzo ukapirali da je dobar, ali da je, ustvari, rijec o remek djelu, svatili smo tek kad je orginalni tandem stvaralaca prestao raditi na stripu. Sve epizode koje su nacratali i napisali Magnus & Bunker, jednostavno su bile za deset klasa ispred epizoda koje su nastale poslije razlaza ove dvojice autora. U pitanju su jedinstveni autori, djelo i junaci.
To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.
|
Edited by - SnotMan on 07/10/2005 12:20:28 |
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
Posted - 07/10/2005 : 14:52:45
|
quote: Originally posted by SnotMan
Sve cestitke.Djelim isto misljenje.Fantastican osvrt.
Problem sa dobrim stvarima je u tome što najcešce primetimo da su dobre tek onda kad ih više nema. Slicna stvar se desila sa stripom Alan Ford ili Grupa TNT, tandema Magnus i Bunker, za koji smo brzo ukapirali da je dobar, ali da je, ustvari, rijec o remek djelu, svatili smo tek kad je orginalni tandem stvaralaca prestao raditi na stripu. Sve epizode koje su nacratali i napisali Magnus & Bunker, jednostavno su bile za deset klasa ispred epizoda koje su nastale poslije razlaza ove dvojice autora. U pitanju su jedinstveni autori, djelo i junaci.
To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.
Imaš konkurenciju... 
"Velikodušnost bez premca" www.alanford.co.nr - o AF-u www.forums.com/phpbb/index.php?mforum=af "Na ovome svijetu teško je biti glup,prevelika je konkurencija    |
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 07/10/2005 : 16:07:04
|
leo charm mora da si jako dugo ovo drzao u sebi  meni su te epizode sa zavjerom protiv grupe tnt dobre kao i mangia serijal. one izmedju su tako tako,ima dobrih a ima i jako jako losih.ove nove epizode ni ne kupujem(eventualno ako nalete dobro ocuvani za pola marke, ali ih ne procitam) jer su dno dna,cak bih rekao da su pale nize od toga.
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!" |
 |
|
bosanac_
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
23 Posts
Member since 13/08/2005 |
Posted - 07/10/2005 : 17:08:17
|
a sta reci nego da je do broja 75 AF bio remek djelo stripa i za mene su to najbolje epizode nekog stripa koje su izasle kod nas... poslije je jos nekako bilo podnosljivo do broja 200 a onda katastrofa... procitao sam nekoliko novih Fordova i to je totalna glupost... zato i kupujem Alan Ford Klasik... ali slicno je to i sa ostalim strip junacima... dobre ideje se brzo potrose i onda nastaje presipanje iz supljeg u prazno... |
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 08/10/2005 : 00:47:23
|
Hvala hvala drugari, ja inace godinama posecujem forum ali tek od skora i pisem pa eto, fino je biti prihvacen:) Ovako, ja mislim da su ti mini-serijali odlican fazon za svaki strip kad dodje do prezasicenja, posle toga, kad se vrati na uobicajeno, i to zna biti zanimljivo jer se covek uzeli:)
No, tu gore zaboravih osvrt na jos jedan (uglavnom) promasaj a to su specijali. Kako gledate na to? U pogledu kritike Bunkera, a ona se kako vidite uglavnom po meni svodi na necije nepostovanje sopstvene kreacije, poseban vid tog nepostovanja je momenat kad covek pocinje da specijalne brojeve ubacuje u redovnu seriju na mestima gde ne zna sta ce ili pak gde siroti Dario trazi odmor:) Ipak, ima tu zanimljivih epizoda. MOzda vam je zapao za oko "Ananas" koji ima jako zanimljiv prevod, malo slobodniji nego inace i bio mi je interesantan. No, specijalci su prestali da budu specijalni i zbog toga sto se takva radnja (mislim na one 'Alan i Bob idu na godisnji odmor' specijalce) prenela na gotovo svaku epizodu redovne serije - kao sto rekoh gore u textu, A i B zuje okolo i kao nesto akcijaju...
Druga polovina specijalaca odnosi se na obrade poznatih knjizevnih dela i 'kuca-casti-specijalitet' te ideje trebalo je da bude Pifarerijev povratak. E sad, ako neko inace i ne deli moje misljenje da je Peruca bolji od Pifarerija, na ovim specijalcima to se vidi cak i na satelitskom snimku planete zemlje:) On naprosto crta odvratne junake - znam da vas razocaravam neinspirativnim izrazom, al eto ponekad se zacudim kako za neke stvari vec u startu imamo divne izraze, pa onda, zasto smisljati bolje? Naprosto, ti junaci su ODVRATNI:) i najcese neprepoznatljivi. Nije dovoljno nacrtati nosurdu` da bi neko kazao "Aha, pa to je Bob Rock"! Anyway, cela ideja nije se bas nazivela, mada je imala i lepe momente. Ali opet imamo Bunkerov momenat unistavanja svega sto jeste ili pretenduje da bude makar malo sakralno u ocima fanova: covek ubacuje specijalce u obicnu seriju.
Mislim da bi bilo super da neko ko ima uvida u sadrzaj novih italijanskih brojeva pokusa da nam to sve malo konkretnije priblizi. Ako nista, meni za nekoliko dana stize najnoviji broj pa cu napisati koju o tome.
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 08/10/2005 : 01:06:25
|
Kako je, kako mi se cini Moris (ali nisam siguran) rekao, povodom toga sto ce Talicni da se prestane raditi posle njegove smrti rekao - strip junake treba pustiti da pocivaju u miru...
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
 |
|
scaramanga
Senior Member

Aruba
1274 Posts
Member since 20/04/2005 |
Posted - 08/10/2005 : 02:16:34
|
Prokleti "ljijepi crveni auto"! Slazem se u potpunosti! No kako bilo krah Alana se desio otprilike sa krahom bivse drzave, vremenski govoreci,kasnije je nastavio samo da zaglibljuje jos gore i gore....
|
 |
|
Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 08/10/2005 : 09:24:52
|
> Kako je, kako mi se cini Moris (ali nisam siguran) rekao, povodom >toga sto ce Talicni da se prestane raditi posle njegove smrti rekao - >strip junake treba pustiti da pocivaju u miru...
Herge je to rekao za Tintina. Morris je rekao "sstancajte Taliccnog i dalje, samo sstancajte, neka Taliccni zzivi vjeccno kad vech ja nechu".
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Posted - 08/10/2005 : 14:25:34
|
quote: Originally posted by mcn
> Kako je, kako mi se cini Moris (ali nisam siguran) rekao, povodom >toga sto ce Talicni da se prestane raditi posle njegove smrti rekao - >strip junake treba pustiti da pocivaju u miru...
Herge je to rekao za Tintina. Morris je rekao "sstancajte Taliccnog i dalje, samo sstancajte, neka Taliccni zzivi vjeccno kad vech ja nechu".
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
thanx
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 08/10/2005 : 14:29:21
|
KAo sto sam igovorio a drugom topicu-trebalo je davno obustavit izdavanje af-a.
|
 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Posted - 08/10/2005 : 15:41:27
|
quote: Originally posted by SnotMan
KAo sto sam igovorio a drugom topicu-trebalo je davno obustavit izdavanje af-a.
I ja samo to jednom prilikom rekao, ali je onda bilo ljudi koji su hteli da me skalpiraju, ali prosto mi je zao kako je taj, meni neka izuzetno drag, strip postao totalna glupost
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6382 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 08/10/2005 : 17:11:37
|
Predlažem da se Leov prvi post stavi na sajt u neku od rubrika(možda u bpr. Magazin).Odlicno napisano.
Inace,ne mogu se složiti da je AF nakon broja 200 sranje.Meni je serijal sa Mangiom sasvim OK(mogu reci i vrlo dobar),baš kao i Kum,pa Anten-man itd.Prestao sam sa kupovinom nakon što Veliki Cezar strada u eksploziji(Primamljiv poziv).Mislim da je to trebao biti kraj serijala.Ono što je nakon toga izlazilo me uopce ne zanima.
Bond.James Bond. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29732 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/10/2005 : 17:24:03
|
Pa ako Leo hoce to malo jos doraditi i produbiti, taj tekst bi rado objavio na sajtu.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 08/10/2005 : 17:52:50
|
Pa Leo hoce, na primer iza 15og kad zavrsi s ispitima:) Oce biti u redu da ti se javim onda na mail, Markose?
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29732 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 08/10/2005 : 18:57:01
|
quote: Originally posted by Aco
Inace,ne mogu se složiti da je AF nakon broja 200 sranje.Meni je serijal sa Mangiom sasvim OK(mogu reci i vrlo dobar),baš kao i Kum,pa Anten-man itd.Prestao sam sa kupovinom nakon što Veliki Cezar strada u eksploziji(Primamljiv poziv).Mislim da je to trebao biti kraj serijala.Ono što je nakon toga izlazilo me uopce ne zanima.
Bond.James Bond.
Mangia je po meni odlican dio serijala.Kao i nastavak sa Kumom.To mi se odavna cinilo kao zadnje spašavanje AF pred propast. Daleko od toga da ima loših epizoda i iza 200,nema govora o tome. Uvodenje Anten-mana me toliko iživciralo i izbjegavao sam takve epizode.Tada je došlo do uvodenja nekih sitnih likova u sam serijal koji se odužio do beskraja sa potragom za Velikim Cezarom. Nakon te dugoocekivane i razocaravajuce epizode zvane "Primamljiv poziv" dolazi do aktiviranja svih poznatih antijunaka i sveopceg spašavanja serijala,medutim bezuspješno.Ponovo se javljaju i Gumiflex i Superhik,Beppa Joseph,Grbavac,Wurdalak,Srcana itd itd. Ali ni to ne pomaže i AF serijal polako odlazi u povijest,svi se sjecaju onih divnih epizoda i gegova sa pocetka serijala a ovo novo na kioscima kao da nije onaj AF koji smo citali dok smo bili mladi...
|
 |
|
Sawaar
New Member

Croatia
139 Posts
Member since 20/10/2003 |
Posted - 08/10/2005 : 20:22:03
|
Ako se svi slazemo s time da je AF odavno prosao dno dna, ako svi tvrde da ne kupuju nove epizode (pa i ja, odavno), kako to da se i dalje prodaje? |
 |
|
fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts
Member since 13/07/2002 |
Posted - 08/10/2005 : 22:56:38
|
Pa jednostavno,tko se zeli rijesiti tih stvari,mislim baciti "dubre" onda nek se javi meni.Vrsim udomljavanje takvih stvari. :):):) |
 |
|
Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
Posted - 09/10/2005 : 10:53:35
|
EVO JA NIKAD AMA BAŠ NIKAD NISAM KUPIO NI JEDNU NOVIJU EPIZODU A KLASIKA KUPUJEM IAKO IMAM CILU KOLEKCIJU DOMA KARTONACA I DRUGIH IZDANJA
|
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16854 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
Topic  |
|
|