Author |
Topic  |
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 11/10/2005 : 17:21:05
|
Meni je ova epizoda manje-vise poprilocno djubre, ali mi je simpatica zbog ocigledne posvete Spigelmanu i njegovom Mausu...
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 12/10/2005 : 14:41:09
|
Isto kao i Markos, citao sam je pre više godina u originalu, i nije mi se onda dojmila, a sada je se vec i ne secam.
Inace, ima je na kioscima u Zajecaru, što je uvek dobra vest. ;)
-- "By Lenin's beard...!" |
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 13/10/2005 : 00:54:57
|
Dee, tacno je da ima dobrih stvari, smao se govori o prenaglasenosti. ...mada, kad bolje razmislim, ono sto je na prvi pogled slab fazon mozda i nije tako lose, zivahni starkelja, kako rece Bilja:), jeste simbol za zlo koje nije umrlo uprkos tome sto se tako ocekuje. To mi je super fora. Ali i dalje mislim da je ono uzvikivanje 'smrt, smrt' presmesno:)
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 15/10/2005 : 15:56:04
|
malo off od teme da ne otvaram novi topic, a moram pitati;
Naime, pripremam se recenzirati DD "Lov na vještice", epizodu koja je po mnogo cemu posebna; problem mi zapravo predstavlja nepoznavanje talijanskog a jedna je od zanimljivosti sa UBC-a je itekako važna jer ukratko opisuje uzrok nastanka doticne epizode. Iako obicno nekako prevedem sa onlajn translatorima zanimljivosti, svejedno je prijevod dost sjeban, pa ni tada tocno ne znam što tu zapravo piše. Radi se o sljedecoj recenici;
"Albo fuori continuity. L'idea era quella di protestare contro certi aizzatori di popolo che gridavano allo scandalo additando gli albi di Dylan Dog et similia."
Koliko sam razumio, dogodio se neki incident zbog kojeg je grupa ljudi uprla prstom u Dylan Doga prozvavši taj strip odgovornim za nasilje... jesam li dobro razumio?
Sljedece, pošto je naslov "Lov na vještice" zapravo metafora a i izmedju ostalog dosta me taj pojam vuce na onaj zloglasni McCharthyev "lov na vještice" te na "hollywoodsku crnu listu" progon komunistickih suradnika u Americi, bio bi mi potreban neki link na kojemu bi mogao malo više procitati o tome (poželjno hrvatski ili barem engleski).
Svaka pomoc je dobrodošla.
you candy perfume girl |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 15/10/2005 : 16:22:55
|
Otprilke si dobro preveo.
Ono na šta se Lov na veštice mnog više odnosi nego na McCarthyja je ogroman cistka u americkim stripovima sprovedena zbog toga što je izvesni Doktor Wertham ocenio da stripovi kvare omladinu. Usled toga, osnovan je Comics Code, a DC i Marvel (u to vreme znan kao Timely) su iskoristili priliku da unište svoju najvecu konurenciju, EC comics, koji objavljivao prevashodno horor stripove.
Imaš više o Werthamu u textu o Supermanu, ovde na sajtu.
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 15/10/2005 : 19:14:39
|
Tako je... Stripovi provode "zavodenje nevinih", prvenstveno zbog nasilja, homoseksualnih sklonosti i još mnogo toga. Ja sam pre neki dan postao Comics Code na engleskom na nekom topicu od Snotmana. Možda se i Sclaviju desilo nešto slicno, da su mu prigovarali za nehumanost i glorifikaciju smrti ili slicno pa je ovu epizodu iskoristio kao ispušni ventil ili jednostavno da baci rukavicu u lice licemjerima...
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts
Member since 12/12/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 15/10/2005 : 19:56:09
|
Tako je phantomias! Primijetio sam i ja no zaboravih to istaknuti. Al uskoro nakon toga dešava se scena u kojoj se Dylan vraca nazad onoj tragacici za nacistima (skoro istovjetne scene), pa me ova prijašnja zamjena stranica na trenutak navela da se i tu desila zamjena stranica.
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Member since 10/01/2004 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16874 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 16/10/2005 : 13:11:48
|
Ne smeta broj 7,smeta kvalitet prvih 6 koje je izbacio abaton.Bilo bi dobro da SYSCOM izbaci ponovo te stripove(ako se moze tako nazvati abatonov rad)
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 16/10/2005 : 13:15:37
|
Abaton je bio, prošao, nema ga više... No njegovih 7 epizoda je ostalo i to je cinjenica. Bolja je oprema i vjerojatno manje grešaka nego kod Abatona, no ni ovo izdanje nije savršeno tako da je broj 8 sasvim dobar nasljednik prijašnjih 7. Nikako reizdanje ni renumeracija ti Dylana!
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 16/10/2005 : 14:46:13
|
e djole posto si iz zajecara da te pitam nesto off topic. jel poznajes mozda vladimira jakovljevica? rodom je iz zajecara ali je zivio u sarejevu,otisao je pocetkom 92'. njegovi su iz zajecara pa je tamo otisao. to mi je dobar prijatelj bio ali ne mogu da ga nadjem nikako.
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!" |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 16/10/2005 : 14:52:25
|
Nije Zajecar toliko mali grad... ;)
Sorry, ne znam coveka. Ili barem ne pod tim imenom. Neki nadimak, cime se bavio u životu, perhaps...?
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 16/10/2005 : 14:59:50
|
ma znam da nije,ali kontam mozda je slucajnost da ti je npr. komsija  nista ne znam,jer sam izgubio kontakt 92'(culi smo se telefonom jos par puta nakon sto je pocela frka ovdje) i nisam vise cuo za njega. trazio sam po netu ali bezuspjesno pa zato pitam svakoga. mozda je cak i negdje vani otisao.
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!" |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 17/10/2005 : 05:29:03
|
quote: Originally posted by risbozg
da bude nastavak abatonu
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --   
Da tako sam i mislio!Ali abaton je bio katastrofa sto se kvaliteta tice! |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4690 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 20/10/2005 : 10:25:53
|
Jeste, slabasan je ovo pokusaj da se uvali naci-idiotarija u DD. Razgovor u parku je totalno besmislen i ne prilici Dylanu. I sve se kao nesto desava, a u stvari nista od toga. Steta sto mi Maus stalno izmice iz ruku, pa ne mogu da do kraja "iskasapim" Dr. Terora. Ono sto je dobro je to da, ako se ne varam, ovo je baj-baj za Copolu u DD. Ura! Ali ono sto hocu da kazem je to, da koliko god mi sve nesto smeta kod Dylana u zadnje vreme, uvek se najvise obradujem vestima koje "slave" njegov ponovni izlazak, popounjavanja rupa u kolekciji i nadam se, izlazenju novih epizoda (od 200 navise) kad se popuni rupa. Sad kao da pomalo razumem zagorovce.
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 20/10/2005 : 12:16:06
|
Ma tako je, nek se popune rupe da kolekcija bude kompletna, a o samoj kvaliteti epizode cemo vec drugom prilikom. Kolekcionarima je to puno važnije. Što je pra nebuloznih epizoda u usporedenju sa kolekcijom od 200 komada?
 |
|
Topic  |
|