Author |
Topic |
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 11/10/2005 : 18:30:53
|
naime uzea sam si za seminarski rad iz djecije knjizevnosti napistati nesto o slucajevima kad simbiozom knjizevnost (ona djecija me zanima) udje u strip
imam doma one velike albume 'stvarnosti - zg': robin hood, put oko svijeta za 80 dana, (...) kao dobre primjere
sad me zanima jel se tko susreo sa kakvim clancima o ovoj temi koji bi mi okvirno mogli pomoc svaka pomoc dobrodosla
|
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
Posted - 12/10/2005 : 14:31:50
|
Strip i književnost nemaju baš nekih slicnosti.Jedina slicnost im je da pricaju pricu tj. imaju protok vremena koje neke druge umjetnosti (slikarstvo npr.) nemaju.Književnost je umjetnost rijeci i ona kao takva ima svoja stilska i gramaticka pravila.Strip je pak vezan uz graficki tj. likovni nacin izražavanja baš kao i film pa je prema tome upravo njemu najslicniji.I jedan i drugi pricaju pricu pomocu slika.Jezik je sporedan.Postoje stripovi bez rijeci (kao i filmovi bez zvuka) ali ne postoje stripovi bez crteža. Strip je koristan jer uvodi djecu u sam proces storytellinga (kako bi Ameri rekli) na njima jednostavniji nacin. Žanrovski gledano radi se o bajkama i djecjim pricama (možda je najbolji primjer noviji album M. Prada "Peter and the Wolf" tj."Peca i vuk" koji je obrada stare ruske bajke kroz formu stripa) S druge strane, što ti znaci Hamleta pretvoriti u strip kada ne možeš u tom stripu prikazati njegov stil i sva ostala književna obilježja koja cine njegovu vrijednost. Da skratim, veza stripa i književnosti može biti u prvom redu edukativnog karaktera dok su u samoj biti obrade i nacina prikazivanja bitno razliciti.
|
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 12/10/2005 : 17:20:16
|
edukativni kontekst se naravno ne iskljucuje ne bih razglabao o razlikama izmedju stripa i knjizevnosti, jasno da se radi ovdje o dva oblika umjetnosti dio koji mene zanima jesu knjizevna djela (izvorno ili ne napisana za djecu - primjer guliverovih putovanja, djelo napisano za starije a prihvatila djeca) koje kasnije dobiva svoju strip verziju
napisa bi jos par redova, dosla ekipa javim se kasnije
|
|
|
verter
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 12/10/2005 : 17:32:05
|
imam ja dvije knjige(uvezane) o stripovima koji su nacrtani na osnovu knjiga i mislim da je izaslo jako puno takvih stripova u tom serijalu. mislim da je rijec o nekom britanskom izdavacu. stripovi su na engleskom, naravno. pogledacu ti to kad dodjem kuci. za kad ti treba(mislim jel zurba)?
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!" |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
verter
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Posted - 12/10/2005 : 17:38:26
|
jos nesto ovako po sjecanju, ti stripovi su izlazili sezdesetih godina...
|
|
verter
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Posted - 12/10/2005 : 17:39:07
|
"Ma bas mu je zurba... Ih, vidis da mu je dosla ekipa. Bas mi se cini da idu ucit! ;))"
pa i idu uciti ali o biljkama
|
|
Kowalsky
stripovi.com kum
Croatia
2204 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 12/10/2005 : 18:18:03
|
quote: Originally posted by verter
"Ma bas mu je zurba... Ih, vidis da mu je dosla ekipa. Bas mi se cini da idu ucit! ;))"
pa i idu uciti ali o biljkama
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!"
Ehehe, razumjemo se!
|
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 12/10/2005 : 22:01:13
|
najveci stripovi obaraju CITAOCA (naglasak na citaoca, ne gledaoca kao u filmovima) s nogu svojim slikama iskazanim rijecima, a ne nacrtanim slikama. ali pitanje topica nije sta mi mislimo nego imamo li kakav clanak. prolistacu po netu samo jer i mene interesuje
Od 17.8.2005. do 31.7.2006. mjesto boravka Oxford, Mississipi///\\\http://round2create.blogspot.com/ |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 12/10/2005 : 22:55:45
|
E, Pave, seress li ga:
>Strip i književnost nemaju baš nekih slicnosti.Jedina slicnost im je da pricaju pricu
Dakle, imaju bitnu sliccnost.
> tj. imaju protok vremena koje neke druge umjetnosti (slikarstvo npr.
Protok vremena je moguc i uslikarstvu, unutar jedne slike ako prikazuje konzekutivne radnje.
>Strip je koristan jer uvodi djecu u sam proces storytellinga (kako bi Ameri rekli) na njima jednostavniji nacin.
Vizualno pripovjedanje nije jednostavnije samo djeci.
>Žanrovski gledano radi se o bajkama i djecjim pricama (možda je >najbolji primjer noviji album M. Prada "Peter and the Wolf" tj."Peca >i vuk" koji je obrada stare ruske bajke kroz formu stripa)
"Pecha i vuk" nije stara ruska bajka. Napisao ju je (i tekst i glazbu) Prokofjev.
>S druge strane, što ti znaci Hamleta pretvoriti u strip kada ne možeš >u tom stripu prikazati njegov stil i sva ostala književna obilježja >koja cine njegovu vrijednost.
Onda ga se ne bi moglo ni prenijeti na pozornicu, ne?
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 13/10/2005 : 11:41:10
|
Podsjetilo me to na jedan strip onoga, kako li se zvase, u kojem dva lika razgovaraju o razdvajanju stripa na knjizevnost i slikarstvo, i zakljucuju da se takvo sto nikad nece dogoditi... ma kako li se samo zove autor? mcne, znas li ti?
...He was just eighteen, proud and brave But a Yankee laid him in his grave... |
|
|
|
Topic |
|