Author |
Topic |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 15/11/2005 : 11:27:26
|
Svi koji citaju Q blog sigurno su primjetili tekstic o tome kako je Frano plagirao tudji geg strip u Q magazinu (prica o barbaru koji odsjeca zmaju glavu na sto mu izrastu tri nove, pa zatocena princeza odluci pokusati isto sa manjom glavom dolje)...
Da se slicne stvari dogadjaju i vecim i poznatijim profesionalcima, da urednici za to cesto nemaju razumjevanja, ali i komentar koji donekle objasnjava da autori nikad ne mogu biti sigurni kad ce pociniti taj zlocin, s comicreportera:
Simpson Fired From Tulsa World
Longtime Tulsa World cartoonist David Simpson was shown the door late last week after allegations of plagiarism surfaced regarding a recent cartoon. That cartoon, featuring a pretty gentle, almost Borscht Belt-style joke about where life begins, had been traced back to a 1981 cartoon by a different cartoonist. Simpson's defense is that he found it in his file and believed it to be an older one of his own. This explanation didn't satisfy Simpson's employers at the World.
Although Simpson's situation sounds specifically and uniquely screwy, copying jokes is such a complicated thing in newspaper comics that any story of firing makes me a bit uneasy. In general it's hard to tell when you came up with something on your own or when you're remembering something somebody else did first, or -- always my favorite -- when you've used a joke from your circle of friends you thought was unique only to find out it was introduced from a pal who stole it from MASH or whatever.
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 15/11/2005 : 16:12:28
|
da. to je dosta zanimljivo. meni se cini da su se oni njega i onako htjeli rijesiti iz ovog ili onog razloga. druga stvar da su nasli kako je plagirao tri ili pet gegova (sto ne bi bilo ni tako puno), ali za samo jedan? nakon vise od DESET godina redovitog izlazenja? |
|
|
realist
Senior Member
Croatia
1206 Posts
Member since 09/09/2003 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 15/11/2005 : 16:32:58
|
Ja sam cjepljen protiv plagijatora, neda mi se ponavljat i ponovo pisat zašto, koga zanima, piše u komentarima na mcn-ovom blogu...samo moram se ogradit, ipak je naslov ovog topica "Franin plagijat" ( koji je jebiga napravljen ), covika ne znam, ali virujen da je to debela slucajnost ( ka šta san i sam...130 kg ).A što se tice ovog Simpsona tu je jurica expert...moj komentar je NIJE PAZIJA !
http://www.stripovi.com/sivigrad.asp |
|
|
|
Topic |
|