Author |
Topic |
deangelis
Junior Member
Croatia
374 Posts
Member since 04/12/2005 |
Posted - 04/04/2006 : 21:20:02
|
quote: Originally posted by Tex Willer
Gde moze da se proveri ko i do kada drzi prava za Asterixa i Modesty u SCG i Hrvatskoj? Mozda bi neka kuca iz BiH mogla da to odradi? Kod njih valjda nema takvih prepreka?
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa.
Texe, u pravu si, mogli bi štampat Asteriksa, sa ili bez prava, medutim, Egmont bi opet mogao, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (Narodne novine br.167/2003), sprijeciti distribuciju Asterixa u Hrvatsku. Prema citiranom Zakonu, ako netko bez suglasnosti autora, ili drugog nosioca prava objavi,distribuira, ili na neki drugi nacin iskoristi zašticeno djelo, biti ce krivicno gonjen, a ako ima srece, proci ce samo sa prekršajnom prijavom, i oduzet ce mu se predmeti prekršaja.Drugim rijecima, samo Egmont može distribuirati Asterixa po Hrvatskoj, i nitko više. Na isti nacin Ludens, tj. Bernard bi mogao sprijeciti distribuciju srpskog Dilan Doga u hrvatsku, jer pretpostavljam da upravo Ludens ima iskljuciva prava stavljati Dilan Doga na podrucje Republike Hrvatske. Isto tako, predpostavljam da to Bernard ne cini radi više razloga: i njegov se Dilan prodaje po Srbiji, nisu mu neka konkurencija, radi kolegijalnosti, i sl. Ako ništa od navedenog nije tocno, to znaci da Ludens ima prava samo na odredene brojeve. Uglavnom, sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nije se za igrat. |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2271 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 04/04/2006 : 21:41:38
|
quote: Originally posted by deangelis
quote: Originally posted by Dalen
Meni je žao da su izdali samo 2 albuma od Aster Blistoka. Ni meni nije jasna ta logika. Ali jebi ga, što je, tu je.
Dva albuma Aster Blistoka nije izdao Egmont, vec BOOKGLOBE 1994 god. i koliko se sjecam, to su Bernardu bili prvi, ili medu prvim albumima
Znam. Imam ih oba. To je bio primjer. |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 04/04/2006 : 23:42:22
|
Texe, u pravu si, mogli bi štampat Asteriksa, sa ili bez prava, medutim, Egmont bi opet mogao, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (Narodne novine br.167/2003), sprijeciti distribuciju Asterixa u Hrvatsku. Prema citiranom Zakonu, ako netko bez suglasnosti autora, ili drugog nosioca prava objavi,distribuira, ili na neki drugi nacin iskoristi zašticeno djelo, biti ce krivicno gonjen, a ako ima srece, proci ce samo sa prekršajnom prijavom, i oduzet ce mu se predmeti prekršaja.
Ma kakva crna distribucija Ludensa u SCG? Stigne tu i tamo poneki broj sa debelim zakasnjenjem. Ljudi uglavnom nabavljaju stripove preko strip knjizara ili privatno preko nekog sa poznanstvima u Hrvatskoj. Prodavalo bi se to i bez distribucije(one zvanicne). Uostalom ne postoji zakon po kome ne smem kuci drzati Hrvatske stripove ukoliko neko u SCG ima prava na njih(ili obratno).
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa. |
|
|
Topic |
|
|
|