Author |
Topic |
|
Solid Snake
Senior Member
Djibouti
2359 Posts
Member since 30/12/2003 |
Posted - 19/04/2006 : 13:52:10
|
Jel postoji razlika izmedju ova dva termina?Vidim da se u posljedne vreme za stripove koristi termin "grafhic novels",takodje na netu sam procitao da je Frenk Miler(Sin City) postavio jasnu granicu izmedju termina "graficki romani" i "stripovi".Ja tu ne vidim neku razliku,ali evo nek neko od stripofila objasni koja je razlika.
"No vox populis,vox revolucionaris"-Che Guevara
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 19/04/2006 : 13:54:44
|
to su ti klasicna izdrkavanja graphic novels je elitnije, snobovski i pomalo gej nema ništa do dobrih starih stripova...ili ctanih romana
Tako je govorio Zagortustra. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 19/04/2006 : 14:10:32
|
"Graficke novele" je naziv od kojeg mi se smuci svaki procitani strip do sada. Stinky je u pravu: zvuci strašno snobovski, lepše, ne može niko da ti prebaci da sa 30 godina još uvek citaš stripove, jer pobogu, ti ih i necitaš, ti citaš graficke novele, a to nisu stripovi.. Jedno te isto, veruj mi, i jedno i drugo su necija prica i crtež na lošem ili malo boljem papiru koji koštaju od 16 pa do 150kn..(a na aukcijama i više..;-))
Oh, I'm sorry. Did that break your concentration? I didn't mean to do that. Please, continue. I believe you were saying something about "best intentions."
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/04/2006 : 14:44:27
|
U Americi se razlike više vidi jer je tamo obicna sveska po dvadesetak i plus strana, a graficke novele znaju sadržavati po desetke sveski...
Wealth beyond measure, outlander... |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 19/04/2006 : 14:55:24
|
quote: Originally posted by stinky
to su ti klasicna izdrkavanja graphic novels je elitnije, snobovski i pomalo gej nema ništa do dobrih starih stripova...ili ctanih romana
Tako je govorio Zagortustra.
Živa istina! |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15633 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
vice
stripovi.com suradnik
7308 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 19/04/2006 : 16:13:02
|
Graficke novele bi bila izdanja Belog puta, ali to je sve bullshit, procitajte Kako citati strip, strip je strip, ovo su ipak podvrste a ne drugi nazivi za strip.
Svih mu Darkwoodskih bubnjeva! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/04/2006 : 16:31:26
|
I da se nadopunim, kod nas nema smisla zvati graphic novele Bonellijeve stripove jer su oni u od stotinjak strana višemanje u formi cjelovitog romana. Jedino ovaj Zagor klasik mogli bi svrstati u graphic jer sadrži cjelovit miniserijal. Novele su redom luksuznija izdanja, predgovorima, dodatnim naslovnicama, crtežima itd... Ostali europski stripovi opet imaju drugaciju formu.
|
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 19/04/2006 : 16:40:38
|
meni se cini da su graficke novele samo ka "ambiciozniji" stripovi... dakle "strip" je ka "film", a "graficka novela" je ka "art film" |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 19/04/2006 : 16:41:42
|
quote: Originally posted by mifugo
meni se cini da su graficke novele samo ka "ambiciozniji" stripovi... dakle "strip" je ka "film", a "graficka novela" je ka "art film"
dobro ti se cini a to sam i ja naveo, samo oštrijom oštricom - izdrkavanje
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 19/04/2006 : 16:45:11
|
quote: Originally posted by DeeCay
I da se nadopunim, kod nas nema smisla zvati graphic novele Bonellijeve stripove jer su oni u od stotinjak strana višemanje u formi cjelovitog romana. Jedino ovaj Zagor klasik mogli bi svrstati u graphic jer sadrži cjelovit miniserijal. Novele su redom luksuznija izdanja, predgovorima, dodatnim naslovnicama, crtežima itd... Ostali europski stripovi opet imaju drugaciju formu.
Wealth beyond measure, outlander...
Da li to znaci da su na primer MM giganti takodje graficke novele?? Ken Parker?? Da li je Konan u izdanju BP takodje u toj grupi??
Oh, I'm sorry. Did that break your concentration? I didn't mean to do that. Please, continue. I believe you were saying something about "best intentions."
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 19/04/2006 : 16:46:12
|
quote: Originally posted by mifugo
meni se cini da su graficke novele samo ka "ambiciozniji" stripovi... dakle "strip" je ka "film", a "graficka novela" je ka "art film"
Sa akcentom na ovo "ka"...
|
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8234 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 19/04/2006 : 16:47:45
|
quote: Originally posted by manhunter
Da li to znaci da su na primer MM giganti takodje graficke novele?? Ken Parker?? Da li je Konan u izdanju BP takodje u toj grupi??
Ovde u Americi se Bonelijeva/DH izdanja MMa, DDa i NNa prodaju kao graficke novele
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/04/2006 : 16:55:45
|
U biti je to više nacin izdavanja više sveski upakirano u jedno cjelovito izdanje specificno za Amere. I odonud se širio naziv dalje, znate i sami da rado prihvacamo strane termine.
Ameri nisu nauceni na jedan strip koji ima 100str. pa im je teško shvati kao obican comic, i onda ga zovu graphic novel.
Edited by - DeeCay on 19/04/2006 16:58:39 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 19/04/2006 : 17:14:37
|
Ma to valjda zato što im je teško da se koncentrišu na citanje kad strip ima više od 24 stranice..;-)) A ti Amerikanac cuti, nemoj da ih braniš slucajno!! :-))
|
|
|
Solid Snake
Senior Member
Djibouti
2359 Posts
Posted - 19/04/2006 : 17:54:04
|
U biti je to više nacin izdavanja više sveski upakirano u jedno cjelovito izdanje specificno za Amere. I odonud se širio naziv dalje, znate i sami da rado prihvacamo strane termine.
Ameri nisu nauceni na jedan strip koji ima 100str. pa im je teško shvati kao obican comic, i onda ga zovu graphic novel.
tako je slazem se potpuno hvala puno DeeCay
"No vox populis,vox revolucionaris"-Che Guevara |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 19/04/2006 : 17:56:12
|
amerikanci su rednecki, kako smo vec ustanovili na topicu "za ljubitelje horora" (ukljuceni i ovi pridošli, poput p.senke npr hehe)
|
|
Solid Snake
Senior Member
Djibouti
2359 Posts
Posted - 19/04/2006 : 17:57:12
|
quote: Originally posted by stinky
to su ti klasicna izdrkavanja graphic novels je elitnije, snobovski i pomalo gejnema ništa do dobrih starih stripova...ili ctanih romana
Tako je govorio Zagortustra.
i sa tobom se slazem,ali ne potpuno
"No vox populis,vox revolucionaris"-Che Guevara |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 19/04/2006 : 18:09:15
|
GRAPHIC NOVEL: Term created by Will Eisner; comic book with high quality storyline and artwork.
"graphic novel" se danas u americi koristi kao termin za strip koji je KOMPLETAN i koji izlazi odjednom kao STRIP ALBUM, tj. nije prvotno izasao kao serija u nastavcima (trejdovi nisu graphic novels!).
npr. sin city - family values je graphic novel, a svi ostali trejdovi sin cityja su kolecije tj. najobicniji trejdovi.
inace, stvarno je gay prevoditi to kao graficke novele kada odavno imamo odlican termin "strip album". ali, boze moj, nismo homofobi, pa ko voli nek i dalje gura.
http://zveles.blogspot.com/ |
Edited by - zveles on 19/04/2006 18:15:32 |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 20/04/2006 : 02:25:26
|
A graphic novel (GN) is a long-form comic book, usually with lengthy and complex storylines, and often aimed at more mature audiences. The term can also encompass a short story collection, or collected issues of previously published comic books republished in a single large volume.
meni se cini da je Stinky sasvim u pravu a i Zveles s guranjem
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees. |
|
|
|
Topic |
|