forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Savjete za (ne)sudene izdavace, molim!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 23/05/2006 : 18:06:55  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Prica ide ovako... frend i ja u ugodnom razgovoru nakon pola gajbe pive. Odjednom, ispostavi se da je moj vjerni drug autoritet u jednom podrucju i da bi on imao štošta tu za reci. Na to sam ja predložio da napiše knjigu, nimalo ozbiljno, naravno. Što je on naravno preozbiljno shvatio. E sad, i meni je pala jedna tema o kojoj imam nešto za reci. A onda smo poceli o tehnickim stvarima. Na searchu sam tražio i našao neke stvari, ali ono što me (nas) zanima je:

1. Ukratko, kako bi išao proces od pocetne ideje do gotove knjige u rukama? (znaci, ne radi se o izdavanju stripova, nego baš o knjizi)

2. Može li fizicka osoba izdati knjigu ili samo pravna? (poduzece)

3. Kakva je procedura za dobivanje ISBN koda i koliko to košta?

4. Kakve su obaveze prema državi? (porezi)

5. Da li postoji neki zakon protiv toga da odem u tiskaru, nalupam 1000 komada i prodajem ih na bilo koji nacin?

Unaprijed hvala...

Bolje živjeti sto godina kao milijunaš,nego sedam dana u bijedi.

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 23/05/2006 : 20:42:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ne znam za Hrvatsku, ali znam da postoji mogucnost da sam autor bude izdavac cak i ako nema firmu registrovanu za to. Naravno da je potrebno da platis porez drzavi. ISBN broj se dobija jednostavno, najpre dobijes CIP katalogizaciju tako sto odneses stampani primerak knjige u Narodnu biblioteku (ne znam za Hrvatsku koja je biblioteka za to, mozda je cak Matica Hrvatska). ISBN broj dobijas od njih ili od odgovarajuce sluzbe ministarstva za kulturu. U principu je ovako kako sam napisao, treba se raspitati za finese, najbolje je da odes u Maticu Hrvatsku, tamo ce ti sve reci.
Go to Top of Page

fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts

Member since 13/07/2002

Posted - 23/05/2006 : 21:01:57  Show Profile Show Extended Profile  Send fumettisti an ICQ Message  Send fumettisti a Private Message
Mislim da bi ti bilo bolje da ste nastavili sa drugom gajbom jer bi tada odstranili ovu ideju.
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 23/05/2006 : 21:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message

Pogresan redosled. Prvo uzmes ISBN broj, na osnovu kog ti naprave CIP. ISBN je lako dobiti, kod nas je sada to ili besplatno ili oko 1,5 eura, a CIP se dobija isto lako, i on je relativno jeftin. Mozda ti u CRO traze maketu za CIP, mozda ne. Ovde kod nas ne traze.

Kada bi im odneo stampanu knjigu imao bi problem da naknadno ustampavas ISBN i CIP...:)

Svakako mozes izdati knjigu kao "samostalno autorsko izdanje" i to je svugde u svetu normalna stvar.

_________
STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu
Go to Top of Page

metabaron
New Member

177 Posts

Member since 25/01/2004

Posted - 24/05/2006 : 00:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send metabaron a Private Message
Hm, pa to je znatno jeftinije nego u US. U Canadi se cini mi se ISBN dobija besplatno.
Knjigu mozes izdati i bez ISBN i bez CIPa ako hoces, distribucija ce ti u tom slucaju biti teza, ali nije nemoguce - ima puno knjiga u Sjevernoj Americi koje su bez ISBNa.
Knjigu mozes izdati sam, a porez placas koliko zaradis. Tj. ako nista ne zaradis, sto bi bilo realno ocekivati, nista neces ni platiti drzavi.
Process ne postoji. Napises knjigu i onda je stampas. Nema tu neke filozofije. E sad ako hoces da budes kreativan i da to izdanje reklamiras i da pravilno izdas i da prodas mozda 10-tak vise primjeraka onda moras napraviti neke stvari. Ima ti ovdje gomila knjiga o izdavanju knjiga.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 24/05/2006 : 01:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
1. Ukratko, kako bi išao proces od pocetne ideje do gotove knjige u rukama? (znaci, ne radi se o izdavanju stripova, nego baš o knjizi)

Napissess knjigu, prelomiss je, pustiss je na paus (ili film), odnesess u tiskaru. I platiss vechinu toga.

2. Može li fizicka osoba izdati knjigu ili samo pravna? (poduzece)

Autor mozze.

3. Kakva je procedura za dobivanje ISBN koda i koliko to košta?

Odess u Nacionalnu sveuccilissnu knjizznicu (koja ti je najblizza) i trazzis objassnjenja. Ili na www.nsk.hr (kopaj dok ne dodjess do ISBNa). Ne kossta nissta.

4. Kakve su obaveze prema državi? (porezi)

Komplicirano. Ide prema prihodima, zbrojeno s ostalim tvojim prihodima na tom raccunu i limitima oporezivog i neoporezivog. Pitaj nekog raccunovodju.

5. Da li postoji neki zakon protiv toga da odem u tiskaru, nalupam 1000 komada i prodajem ih na bilo koji nacin?

Ne. Ovisno o tiskari mozzess ih dobiti i na crno pa prodavati pjessice, jedino ssto ti ih onda knjizzare ne smiju uzeti.

Prodaja je najvechi problem u cijeloj pricci i ja, iskreno, ne bih radio 1000 komada, ako ih nisi unaprijed prodao. 500 ili 300.

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 11 na svim kioscima! *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 24/05/2006 : 09:31:37  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Hvala na savjetima, i da, onaj s drugom gajbom je najbolji :)
Inace, moja ideja je bila "Kako diplomirati bez puno muke i s puno prljavih trikova"... da li bi kupili takvu knjigu? :)

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 24/05/2006 : 09:58:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics

Pogresan redosled. Prvo uzmes ISBN broj, na osnovu kog ti naprave CIP. ISBN je lako dobiti, kod nas je sada to ili besplatno ili oko 1,5 eura, a CIP se dobija isto lako, i on je relativno jeftin. Mozda ti u CRO traze maketu za CIP, mozda ne. Ovde kod nas ne traze.

Kada bi im odneo stampanu knjigu imao bi problem da naknadno ustampavas ISBN i CIP...:)

Svakako mozes izdati knjigu kao "samostalno autorsko izdanje" i to je svugde u svetu normalna stvar.

_________

Mislim da za CIP u Narodnoj biblioteci ipak traze jedan primerak preliminarno, ili odstampan na stampacu ili cak fotokopiju rukopisa, a kda se uradi pun tiraz onda njima treba odneti jedan (ili mozda nekoliko?) primeraka.

Inace, gde se tacno kod nas (u Srbiji) dobija ISBN broj? Takodje u Narodnoj biblioteci?
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 24/05/2006 : 10:55:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Inace, moja ideja je bila "Kako diplomirati bez puno muke i s puno >prljavih trikova"... da li bi kupili takvu knjigu? :)

Jebiga, davno sam diplomirao...:)

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 11 na svim kioscima! *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 24/05/2006 : 11:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message
quote:
Originally posted by realist

Hvala na savjetima, i da, onaj s drugom gajbom je najbolji :)
Inace, moja ideja je bila "Kako diplomirati bez puno muke i s puno prljavih trikova"... da li bi kupili takvu knjigu? :)

Ne bih, znam sve trikove...

Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 24/05/2006 : 12:23:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by ---dp---
Mislim da za CIP u Narodnoj biblioteci ipak traze jedan primerak preliminarno, ili odstampan na stampacu ili cak fotokopiju rukopisa, a kda se uradi pun tiraz onda njima treba odneti jedan (ili mozda nekoliko?) primeraka.

Pa to ti je maketa. Mada nisam siguran da li insistiraju na tome.
Nama ne traze maketu, ali to verovatno zavisi i od toga koliko cesto odlazis po cip-ove, pa koliko znaju cime se bavis i kako to tacno izgleda.

quote:

Inace, gde se tacno kod nas (u Srbiji) dobija ISBN broj? Takodje u Narodnoj biblioteci?

Ako si u Beogradu u Narodnoj biblioteci, dok u Vojvodini to ide preko Matice srpske. Mozda je to i vise razdeljeno, na manje regije da ne bi svi izdavaci morali da putuju za Bgd ili Novi Sad, zbog cip-a.

_________
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 24/05/2006 : 18:06:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Hvala zmcomics.
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 24/05/2006 : 19:37:50  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Eh, koja bi to knjiga bila, svojevrsni fakultetski ninjutsu, metode špijunaže, prevare u svrhu dobivanja diplome, ma, bestseler! :)

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000