Author |
Topic  |
|
MALA SIRENA
Advanced Member

Croatia
3843 Posts
Member since 02/03/2003 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 17/06/2006 : 16:02:09
|
Dovoljno je da posjete tvoj site i pocnu da broje :-))!
"If you diss me you're nameless, if I diss you you're famous so what's a rapper to do." ---Jay-Z--- |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 17/06/2006 : 16:07:02
|
Da, da, topic otvoren samo za reklamu... Markos jeli ti naplacujes ove reklame u potpisima?
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
 |
|
MALA SIRENA
Advanced Member

Croatia
3843 Posts
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 17/06/2006 : 18:05:41
|
Treba:
a) definirati album (je li Biser strip, prva serija, album, je li druga: je su li Barunovi albumi o novcu albumi, je li mekokoricceni "Patuljak Nosko" iz 1953 (?) (novinski papir, A3, klamano) album; itd) - > da li se album definira graficckim izgledom ili sadrzzajem (je li HC trecheg broja Spunk novosti album?)
b) definirati geografsko podruccje i godine koje nas zanimaju
c) mozzda prebaciti ovaj topik u popise i tamo pocceti slagati bibliografiju
Mene bi zanimalo raditi na tome, ali mislim da i Edvin "mladi tata" Salihovich i VJ imaju neke preliminarne popise izassloga.
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 11 na svim kioscima! *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
VJ
Advanced Member

Croatia
5971 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 17/06/2006 : 18:34:44
|
Ja imam popisano sve sto imam ili sam ikad vidio, a to je na kraju puno vise od 300 albuma (pogotovo sto ja barunove albume, patuljka Noska pa i Asteriksove zabavnike vodim kao albume :)). BTW, ako se misli koliko ima samo HR albuma onda je to vec manja cifra. No opet... jesu li Libellusovi Kenovi albumi (pa ih je to vec 24 kom za sada)? Marko!? :)
 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29635 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/06/2006 : 19:11:38
|
Libellusov Ken album ili ne? Ne znam, stvarno. Rekao bih da nije, jer nije veliki format, a nije ni taj tip stripa.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
MALA SIRENA
Advanced Member

Croatia
3843 Posts
Posted - 17/06/2006 : 19:16:44
|
ja sam mislila da ih samo podjelim po državama :) pa onda sve po abecedi , ako ih je oko 300 - onda je to 15 stranica po 20 albuma pa ce opet biti pregledno :)
i dali je Biser strip- prva serija album :)
|
Edited by - MALA SIRENA on 17/06/2006 19:17:12 |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 17/06/2006 : 19:21:26
|
Zar KPovi nisu knjige (volumi, tomovi)? To, ipak, nije album.
Mada, zivo me interesuje definicija albuma. Imenjace? Djolac? Eniuan?
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio. |
 |
|
MALA SIRENA
Advanced Member

Croatia
3843 Posts
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 17/06/2006 : 19:30:28
|
>Mada, zivo me interesuje definicija albuma. Imenjace? Djolac? Eniuan?
Ja bih rekao da kad je isti autor (ili autorski tandem)od korica do korica, onda je album. Ali opet ne bih rekao da je moj borj Toma i Jerrya album jer je broj revije pa ne bih rekao ni da su Biser strip prva serija albumi, a možda ni druga, iako jesu...:)
A za Ken Parkera bih rekao da su albumi jer meni album nema veze s formatom (pa mi i Ladan mehic ima album i Vjeran Miljenovic ima album, iako je ovo drugo klamano).
Jebeno, a? :)
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 11 na svim kioscima! *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts
Posted - 17/06/2006 : 20:32:58
|
Yup, jebene su ove intuitivne definicije;)
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 17/06/2006 : 21:05:19
|
[my two cents]
* A4 format * HC * prodaja u knjižarama
Ne nužno isti autorski tandem, jer šta cemo, recimo, sa onim kratkim pricama Talicnog na kojima su se smenjivali scenaristi (beše ima takvih albuma, right)?
Dakle, ništa Biseri, ništa AZ, ništa Kenovi, ništa Kako citati strip, ništa ovaj domaci Aquablue...
[/my two cents]
-- "Stay drowned! Stupid Lazarus pit!" |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 17/06/2006 : 21:06:36
|
Mada sam ja prilicno rigidan po tom pitanju, zato što me nervirju domaci izdavaci koji sve živo pokušavaju da ti utrape kao "album".
 |
|
Humbert Coe
Average Member

Croatia
597 Posts
Member since 17/02/2005 |
|
VJ
Advanced Member

Croatia
5971 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 17/06/2006 : 22:40:19
|
quote: Originally posted by mcn Ja bih rekao da kad je isti autor (ili autorski tandem)od korica do korica, onda je album.
Sto je onda npr. Hrvatski poslijeratni strip. Veliki format, tvrde korice, a cijela gomila stripica razlicitih autora? Dali u albume svrstati npr. i Istoriju YU stripa i slicne ne-stripove ali i ne-bas-knjige. :)
 |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts
Posted - 18/06/2006 : 03:55:51
|
Zar to nije Antologija? Hm?
 |
|
jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 18/06/2006 : 08:57:20
|
>Sto je onda npr. Hrvatski poslijeratni strip. Veliki format, tvrde >korice, a cijela gomila stripica razlicitih autora? Dali u albume >svrstati npr. i Istoriju YU stripa i slicne ne-stripove ali i ne-bas->knjige. :)
HPS je, sstono recce PS, antologija. Istorija je monografija.
Djole, mislio sam na autorsku konzistentnost kroz knjigu. Ima LL s nekoliko scenarista, ali sve crta Morris.
Problem je ssto je "album" francuska forma, a sad stvarno imamo svega i odasvud i trejdove i knjigolike stripove i svassta. Ja bih ipak za sve to zadrzzao naziv album, dok god forma nije magazinska.
Al votever...:)
mcn
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 18/06/2006 : 09:08:15
|
>U "Popisi,..." na ovim stranicama, naravno, ima popis strip albuma, a >vrlo je dobar. Izvolite, nadam se da ce pomoci : > http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=7959&SearchTerms=,album
Popis nije loss kao informacija, ali je nepotpun (i po stavkama i opchenito), te visse manje pokriva sedamdesete, osamdesete i pola devedesetih. Uz to, kratice su kao da je napravljen za osobnu upotrebu i nisu instinktivno razumljive.
Mislim da bi albume trebalo popisivati kao i knjige:
Ime autora (i to je onda osnovni kriterij sortiranja; po crtaccu vjerojatnije) Naziv serije (ako je serija) Naziv epizode Nakladnik Godina izdanja Oprema (kartonirano/brossirano i boja ili c/b) Format i broj stranica Jezik Napomena (ono ssto je od koristi kolekcionarima: je li, recimo, pirat i postoje li, recimo, u kozzu uvezani primjerci kao ssto se u po par primjeraka radilo s DeNo albumima za njihove direktore).
mcn
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 18/06/2006 : 12:38:50
|
quote: Originally posted by mcn
Problem je ssto je "album" francuska forma, a sad stvarno imamo svega i odasvud i trejdove i knjigolike stripove i svassta.
Moja inicijalna ideja jeste bila da samo frankofonska škola ima pravo da se naziva albumom - ali, to je ipak previse iskljucivo. No, US OGN ne mogu da budu albumi, a ni italijanske sveske, ma ko da ih je pisao, i ma koliko kvalitetno da su odradene.
Po meni.
Mislim, to je ovde postalo opšte mesto, kao što je u US sve živo dosta dugo bilo "graphic novel"...
 |
|
|
Topic  |
|